top of page
  • Qendra e Shëndetit

Probiotikët mund të ndihmojnë me aknet


Trajtimi i akneve është shpesh një ndërmarrje e gjatë dhe jo gjithmonë e kurorëzuar me sukses. Një studim i gjerë zbuloi se ka kuptim që probiotikët të shoqërojnë terapinë e akneve.


Probiotikët mund të përdoren për aknet

Probiotikët (përgatitjet me baktere të dobishme) mund të kenë një efekt pozitiv në shumë sëmundje – duke përfshirë aknet. Aknet janë një nga sëmundjet kronike inflamatore të lëkurës që mund të zgjasin nga disa muaj deri në (në rastin më të keq) disa dekada. Aknet shpesh shfaqen gjatë pubertetit dhe zhduken para ditëlindjes së 25-të për arsye që ende nuk dihen. Ndikimi i tyre në cilësinë e jetës së të prekurve është i madh - veçanërisht pasi mjekësia konvencionale nuk mund të ofrojë një terapi të kënaqshme.


Disa baktere mund të shkaktojnë aknet

Duke qenë se bakteret gjithashtu thuhet se përfshihen në zhvillimin e akneve ose shkaktojnë të tilla (veçanërisht propionbakteret), antibiotikët përdoren në raste më të rënda, të cilat synojnë gjithashtu të parandalojnë infeksionet e lëkurës. Megjithatë, rezistenca ndaj këtyre antibiotikëve po vërehet gjithnjë e më shumë, kështu që efektiviteti i tyre vazhdon të bjerë.


Propionibakteret, megjithatë, janë në thelb pjesë e florës normale të lëkurës. Pra, jo gjithmonë shkaktojnë akne. Megjithatë, nëse aknet janë të pranishme, një përqindje tepër e lartë e propionbakteriumit (Propionibacterium acnes) mund të vërehet në florën e lëkurës.


Probiotikët si një pjesë e rëndësishme e terapisë së akneve

Probiotikët, të cilët zakonisht merren në formën e suplementeve ushqimore, por mund të gjenden edhe në kremra, tani furnizojnë florën bakteriale të trupit (flora e zorrëve dhe lëkurës) me baktere të dobishme, në mënyrë që të krijohet një ekuilibër i shëndetshëm, i cili nga ana tjetër parandalon automatikisht zhvillimi i tepërt i baktereve të dëmshme dhe Kjo gjithashtu zvogëlon rrezikun e akneve - të paktën kjo është teoria.


Në fillim të prillit 2020, një përmbledhje pikërisht mbi këtë temë u botua në revistën Dermatologjike Therapy me rezultatin se probiotikët mund të jenë në të vërtetë një komponent efektiv i terapisë për aknet (1) (2).


Probiotikët rrisin rezistencën e lëkurës

Për analizën e tyre, studiuesit nga Spitali Rasoul Akram i Klinikës Universitare të Teheranit ekzaminuan të gjitha studimet e publikuara mbi këtë temë deri më tani - pavarësisht nëse ata përdorën probiotikë në formën e kremrave apo suplementeve dietike. Kishte një rezultat të qëndrueshëm, domethënë që probiotikët forcojnë mbrojtjen natyrale të lëkurës në mënyrë që ajo të mbrohet më mirë kundër akneve.


Ishte e mahnitshme se sa të shumtë ishin mekanizmat e veprimit me të cilët bakteret probiotike mund të luftonin aknet:


Si ndihmojnë probiotikët me aknet?

Nga njëra anë, probiotikët formojnë proteina antibakteriale dhe frenues specifikë (bakteriocina), të cilat kanë një efekt frenues të rritjes ndaj baktereve të tjera (si p.sh. propionibakteret).


Nga ana tjetër, bakteret probiotike reduktojnë hiperkeratozën (kornifikimin në kanalin e sebumit) që është e zakonshme tek aknet, duke ndikuar pozitivisht në qelizat e formimit të bririt (keratinocitet).


Përveç kësaj, probiotikët pengojnë lajmëtarët inflamatorë - citokinat IL-8 dhe TNF-alfa - në qelizat epiteliale dhe keratinocitet dhe kështu lehtësojnë inflamacionin e lëkurës që është shpesh i pranishëm në aknet.


Probiotikët në terapinë holistike të akneve

Pra, probiotikët mund të jenë një pjesë e madhe e një qasjeje holistike ndaj akneve. Mund të gjeni shumë masa të tjera holistike për aknet në tekstin tonë kryesor të akneve: trajtimi i akneve në mënyrë holistike, ku tashmë kemi prezantuar një studim të vitit 2011, sipas të cilit probiotikët kanë një efekt kaq të dobishëm për aknet, sepse ata jo vetëm që kundërveprojnë proceset inflamatore, por edhe reduktojnë stresi oksidativ dhe mund të rregullojë nivelin e sheqerit në gjak dhe përmbajtjen e yndyrës në lëkurë.


Të dyja – niveli i luhatshëm i sheqerit në gjak dhe prodhimi i tepërt i sebumit të lëkurës – janë gjithashtu ndër karakteristikat e akneve dhe duhet të merren parasysh gjatë terapisë.


Si të përdorni probiotikët

Probiotikët mund të merren lehtësisht në formë kapsule. Sidoqoftë, ato janë gjithashtu të disponueshme në formë të lëngshme. Të dyja mund të kombinohen me njëra-tjetrën. Kur merrni probiotikë, zakonisht flitet për një pastrim të zorrëve ose zhvillimin e florës së zorrëve.


Me shume rreth pastrimit te zorres dhe zhvillimit te flores mund te lexoni permes linqeve me poshte:


Në thelb, megjithatë, jo vetëm flora e zorrëve ndikohet pozitivisht, por edhe e gjithë popullata e mikroorganizmave (mikrobioma) e njerëzve, përfshirë florën e lëkurës.SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

  • Probiotika helfen bei Akne (zentrum-der-gesundheit.de)

  • (1) Azadeh Goodarzi et al., The potential of probiotics for treating acne vulgaris: A review of literature on acne and microbiota, Dermatologic Therapy (2020)

  • (2) Wiley, Probiotics may help treat acne, MedicalXpress, 8.4.2020

Tags:

34 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page