top of page
 • Qendra e Shëndetit

Sëmundja celiac: shkaqet, simptomat dhe zgjidhjet


Sëmundja celiac është një formë e intolerancës ndaj glutenit. Shumë produkte të pjekura dhe makarona janë tabu në këtë pamje klinike. Shpesh sëmundja as nuk njihet. Çfarë mund të bëni nëse keni sëmundje celiac?


Sëmundja celiake është një intolerancë kronike dhe e lindur

Sëmundja celiac është një sëmundje kronike që bazohet kryesisht në një intolerancë gjatë gjithë jetës ndaj proteinës gluten ose nënfraksionit gliadin (përbërës i glutenit). Shpesh kombinon karakteristikat e sëmundjes të një alergjie dhe një sëmundje autoimune. (2)


Sprue është një term i vjetëruar

Termi "sprue" është një term kolektiv i vjetëruar për dy sëmundje, duke përfshirë sëmundjen celiac (më parë të quajtur "sprue vendase") dhe sprue tropikale. Kjo e fundit është ndoshta një sëmundje infektive. (3)


Gluteni është proteina në grurë dhe shumë drithëra të tjera

Gluteni është një proteinë që gjendet në grurë dhe në drithëra të tjera si thekra, elbi, drithi i papjekur, emer, einkorn, gruri khorasan (i njohur si kamut) dhe triticale, ku përbën 80-90% të proteinës totale.


Gluteni ka veti të dobishme gjatë përpunimit të miellit. Është përgjegjës për formimin e një brumi ngjitës nga mielli kur kombinohet me ujë. Gluteni siguron që brumi të jetë elastik dhe të mbahet mirë. I shton kafshatën bukës dhe brumërave. Për shkak të këtyre vetive, gluteni quhet edhe proteina ngjitëse.


Kjo është ajo që ndodh në trup me sëmundjen celiac

Tek personat me sëmundje celiacike, konsumimi i ushqimeve që përmbajnë gluten çon në inflamacion të mukozës së zorrëve. Kjo shkakton tkurrjen e vileve të zorrëve (atrofi e vileve), e cila nga ana tjetër zvogëlon sipërfaqen e zorrës së hollë.


Tani nuk mund të absorbohen mjaftueshëm lëndë ushqyese. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, zhvillohen mangësi të lëndëve ushqyese, të cilat mund të shkaktojnë një sërë simptomash. Megjithatë, disa nga shenjat e sëmundjes ndoshta lindin edhe nga proceset inflamatore të pavarura nga deficiti i lëndëve ushqyese. ( 1 )


Simptomat e sëmundjes celiac

Simptomat e sëmundjes celiac mund të ndryshojnë shumë në llojin dhe intensitetin midis të prekurve. Para së gjithash, praktika e përditshme tregon se shumica e njerëzve me sëmundje celiac kanë vetëm simptoma minimale dhe shpesh vuajnë vetëm nga simptoma të izoluara. Këtu është një listë e simptomave më të zakonshme:

 • të përziera

 • Të vjella

 • diarreja

 • kapsllëk

 • gazit

 • dhimbje stomaku

 • humbje e oreksit

 • Një ndjenjë lodhjeje dhe plogështie

 • rraskapitje

 • mungesa e lëndëve ushqyese

 • Mungesa e hekurit, zinkut, folatit, kalciumit dhe vitaminës D (5)


Këto grupe njerëzish janë veçanërisht të prekur

Frekuenca e sëmundjes ndryshon në mënyrë të konsiderueshme në vende të ndryshme. Nëse merren parasysh vetëm rastet simptomatike, frekuenca (prevalenca) varion nga 1:10,000 (Danimarkë, SHBA) deri në 1:300 (Suedi, Britani e Madhe).


Nëse përfshihen edhe rastet e diagnostikuara nga ekzaminimet skrining, prevalenca në Gjermani rritet në përafërsisht 1:100, d.m.th. H. rreth 1% e popullsisë gjermane vuan nga sëmundja celiac. Megjithatë, vetëm 10 deri në 20% e të prekurve kanë pamjen e plotë të sëmundjes. 80 deri në 90% kanë simptoma atipike ose aspak dhe për këtë arsye shpesh nuk dinë asgjë për sëmundjen e tyre.


Në parim, një shpërthim i sëmundjes celiac është i mundur në çdo moshë. Megjithatë, vërehen dy kulme kryesore: e para është midis moshës 1 dhe 8 vjeç, e dyta midis moshës 20 dhe 50 vjeç. Gratë preken më shpesh sesa burrat.


Edhe foshnjat mund të kenë sëmundje celiake

Meqenëse sëmundja celiac është relativisht e trashëgueshme, të porsalindurit gjithashtu mund të vuajnë nga ajo. Ushqyerja shumë herët gjithashtu duket se rrit rrezikun e sëmundjes celiac. Për shembull, numri në rritje i rasteve në Suedi, ndërsa frekuenca mbeti konstante në Danimarkën veriore të lidhur gjenetikisht, iu atribuua një ushqyerjeje të hershme me ushqime plotësuese me bazë drithëra në foshnjëri, gjë që është e zakonshme në Suedi.


Prandaj, nëse sëmundja celiake shfaqet në familje, është më mirë të mos ushqehen foshnjat shumë herët me ushqime që përmbajnë gluten.


Forma të tjera të intolerancës ndaj glutenit

Përveç sëmundjes celiac, ekzistojnë forma të tjera të intolerancës ndaj glutenit: ndjeshmëria ndaj glutenit (e quajtur edhe intolerancë ndaj glutenit, intolerancë ndaj glutenit ose më saktë: ndjeshmëri ndaj glutenit jo celiak (NCGS)) dhe alergji ndaj grurit.


Alergjia ndaj grurit është zakonisht një alergji e tipit të menjëhershëm. Kur mbërrijnë proteinat e grurit, sistemi imunitar formon antitrupa kundër tyre (antitrupa IgE), të cilat më pas shkaktojnë simptoma tipike për alergjitë (ënjtje të mukozave, reaksione të lëkurës, por edhe disa orë më vonë probleme me tretjen).


Ndjeshmëria ndaj glutenit, nga ana tjetër, është ende e vështirë për t'u kuptuar ose përcaktuar. Në vitin 2012, studiuesit australianë arritën të provojnë për herë të parë shkencore. Një studim tjetër në shkallë të gjerë tregon se 0.5% deri në 13% e personave të ekzaminuar (nga Zelanda e Re, Amerika e Veriut, Anglia dhe Italia) janë të prekur. ( 8 ) Në Gjermani, 5-10% e popullsisë janë të prekur.


Një gamë kaq e madhe tregon paqartësi serioze në diagnozë. Por shkenca ka identifikuar të paktën disa të dyshuar të mundshëm: tre komponentë të ndryshëm të grurit dhe llojeve të tjera të grurit janë duke u diskutuar aktualisht për ndjeshmërinë ndaj glutenit, përkatësisht gluten, frenuesit e tripsinës amilazë (ATIs për shkurt) dhe FODMAPs. (9)


Ndjeshmëria ndaj glutenit: Nuk eshte imagjinate

Thuhet shpesh se ndjeshmëria ndaj glutenit jo celiak është për shkak të të ashtuquajturit "efekt nocebo" - pra e kundërta e efektit placebo. Për shkak se konsumatori e di që produktet e drithit përmbajnë gluten dhe çfarë efektesh mund të ketë tek disa njerëz, ngrënia e këtyre ushqimeve shkakton njëfarë shqetësimi dhe ankthi të brendshëm, i cili nga ana tjetër mund të ketë një efekt në traktin tretës dhe më pas të çojë në simptoma të ngjashme.


Megjithatë, tani është treguar se ndjeshmëria ndaj glutenit jo-celiake është më së shumti çdo gjë tjetër veçse e imagjinuar, siç mund të lexoni këtu: Ndjeshmëria ndaj glutenit: Nuk imagjinohet më


Semundjet percjellese të mundshme në sëmundjen celiac

Në rastin e sëmundjes celiake, mungesa e shpeshtë e substancave vitale mund të çojë edhe në sëmundje shoqëruese. Për shembull, nëse ka mungesë zinku të shkaktuar nga sëmundja celiake, mund të shfaqen edhe sëmundje të lëkurës, p.sh. B. deri në ekzantemë (skuqje të lëkurës). Mungesa e kalciumit dhe mungesa e vitaminës D mund të çojnë në osteoporozë të hershme. Mungesa e acidit folik mund të bëhet e dukshme përmes zvogëlimit të formimit të qelizave të bardha dhe të kuqe të gjakut ose, në rastin e nënave në pritje, përmes spina bifida (kurrizit të hapur) tek fëmija i palindur.


Simptoma të tjera mund të shihen në efektet e sëmundjes celiac, të cilat gjenden jashtë traktit gastrointestinal dhe nuk janë për shkak të mungesës së lëndëve ushqyese. Këto përfshijnë p.sh. B. probleme gjinekologjike si infertiliteti, aborti, lindja e parakohshme dhe çrregullimet e ciklit.


Megjithatë, sëmundja celiac mund të shkaktojë gjithashtu probleme neurologjike, nervozizëm, ankth, depresion, migrenë, vlera të ngritura të mëlçisë ose dermatit herpetiformis Duhring – një sëmundje kronike e lëkurës me flluska me kruajtje të rëndë.


Komplikimet e mundshme të sëmundjes celiac

Nëse sëmundja celiac mbetet e pazbuluar, ekziston rreziku i inflamacionit progresiv në zorrën e hollë, i ndjekur nga pasojat e këtij inflamacioni të mëtejshëm, domethënë problemet e zorrëve dhe simptomat e mungesës, sepse lëndët ushqyese nuk absorbohen në mënyrë adekuate, shpesh të shoqëruara me humbje peshe.


Mangësitë shfaqen, për shembull, në anemi, osteoporozë, dëmtim të smaltit të dhëmbëve, rënie të flokëve, marramendje, aritmi kardiake, dobësi të muskujve dhe infertilitet. Në afat të gjatë, mund të çojë edhe në depresion dhe ankth.


Përveç kësaj, inflamacioni i zorrëve mund të shkaktojë të ashtuquajturën sindromën e zorrës së rrjedhshme (= zorrë e përshkueshme), që do të thotë se bakteret ose grimcat e tretura jo të plota nga zorrët mund të futen në qarkullimin e gjakut, gjë që tani çon në sëmundje të mëtejshme në zonën e alergji dhe mund të çojë në sëmundje autoimune. Rreth 5 deri në 10 për qind e njerëzve me sëmundje celiac vuajnë gjithashtu nga diabeti i tipit 1.


Kjo është arsyeja pse gluteni nuk tolerohet mirë

Gluteni përbëhet nga një raport 1:1 i prolaminave dhe glutelinave. Prolamina në grurë quhet gliadin, glutelina në grurë quhet gluteninë. Në personat e prekur, gliadin në veçanti mund të kalojë përmes shtresës së qelizave epiteliale të mukozës së zorrëve, të shkaktojë një reaksion imunitar lokal dhe të aktivizojë qelizat mbrojtëse. (Shtresa e qelizave epiteliale është shtresa qelizore që rreshton brendësinë e mukozës së zorrëve).


Problemi me tretjen e glutenit është se ai nuk shpërbëhet siç duhet në aminoacide individuale. Prolaminat e glutenit përbëhen nga një numër i madh i dy aminoacideve - glutamina dhe prolina. Problemi kryesor këtu është prolina. Kjo është për shkak se enzimat në sistemin tretës të njeriut nuk janë në gjendje të thyejnë në mënyrë efikase lidhjet peptide në të dy anët e një proline. (17)


"Gërshërët kimike" nuk përdoren për të prerë linjat e gjata të aminoacideve në peptide. Pra, qëndron me një zinxhir të shkurtër. Pra, problemi nuk është në vetë glutenin, por në faktin se ai përbëhet nga një sërë aminoacide ose peptide me zinxhir të shkurtër që nuk mund të treten më.


Ky nuk duhet të jetë vërtet problem për sa kohë që peptidet e patretura qëndrojnë brenda zorrëve. Sepse kështu “zhduken” në fund në tualet. Fatkeqësisht, ky nuk është rasti për njerëzit me sëmundje celiac. Peptidet kalojnë nëpër mukozën e zorrëve të patretura dhe kështu hyjnë në qarkullimin e gjakut.


Roli i mundshëm i glyphosate në sëmundjen celiac

Sipas disa studiuesve, ndër pesticidet, një rol të veçantë në zhvillimin e sëmundjes celiac luan herbicidi glifosat. Meqenëse glifosati është aplikuar gjithnjë e më shumë në fusha në dekadat e fundit, numri i njerëzve të prekur nga sëmundja celiac është rritur gjithashtu.


Në të njëjtën kohë, një rënie në rastet e reja u vu re kur u përdor më pak glifosat në 2009 dhe 2010. dr Stephanie Seneff nga Instituti i Teknologjisë në Masaçusets (MIT) dhe Dr. Athony Samsel sheh një lidhje shkakësore në këto paralele. Ata e konsiderojnë sëmundjen celiac si një nga sëmundjet e shkaktuara nga glifosati. (10)


Shkaktarë të tjerë të mundshëm dhe faktorë rreziku

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se faktorët gjenetikë luajnë një rol të rëndësishëm në rrezikun e zhvillimit të sëmundjes celiac. Në fakt, rreth një e treta e të gjithë njerëzve bartin kombinimin gjenetik për fillimin e sëmundjes celiac në gjenet e tyre.


Por vetëm rreth dy përqind zhvillojnë në të vërtetë sëmundjen celiac. Grumbullimi familjar në të afërmit e shkallës së parë, dhe veçanërisht binjakët identikë, sugjeron një faktor trashëgues në zhvillimin e sëmundjes celiac.


Sëmundja celiac gjithashtu vërehet më shpesh te pacientët me diabet mellitus, sëmundje autoimune të tiroides, artrit reumatoid dhe trisominë 21 (sindroma Down). Numri i personave të prekur është rritur vitet e fundit, gjë që tregon për rritjen e ndikimit të faktorëve negativë mjedisorë (p.sh. infeksionet gastrointestinale, zakonet e ndryshuara të dietës, faktorët psikosocialë) si faktorë rreziku për zhvillimin e sëmundjes celiac. Këtu përfshihen infeksionet si p.sh B. me kërpudhat Candida albicans, stresi ose konsumimi i lartë i alkoolit.


Ky mjek bën diagnozën e sëmundjes celiake

Nëse dëshironi të sqaroni sëmundjen celiac, fillimisht duhet të kontaktoni mjekun tuaj të familjes. Nëse ka ndonjë dyshim, mjeku do të marrë një mostër gjaku dhe do ta dërgojë në një laborator të specializuar me një kërkesë për analizë për antitrupat specifikë të mëposhtëm: IgA totale, IgA dhe IgG kundër transglutaminazës indore, IgA dhe IgG anti-endomysium, anti. -gliadin IgA dhe Anti-Gliadin IgG. (4)


Si diagnostikohet sëmundja celiake?

Nëse testi i antitrupave është pozitiv, duhet të kryhet një biopsi e zorrës së hollë për konfirmim. Kjo zakonisht bëhet nga një gastroenterolog. Biopsia endoskopike e zorrëve të vogla që është e zakonshme sot është relativisht e padëmshme dhe zakonisht zgjat jo më shumë se 10 deri në 15 minuta. Një sondë kamere e lidhur me një tub të hollë shtyhet përmes gojës, ezofagut dhe stomakut në zorrën e hollë nën anestezi të lehtë. Disa mostra të indeve merren nga zona të ndryshme dhe më pas ekzaminohen nën një mikroskop.


Sqaroni paraprakisht me mjekun që kryen procedurën se nuk do të merret vetëm një mostër e vetme, por pesë deri në gjashtë mostra nga zona të ndryshme të duodenit, në mënyrë që të keni një pasqyrë më të mirë të gjendjes së përgjithshme të mukozës së zorrëve.


Sepse me sëmundjen celiac, ndryshimet në mukozën e zorrëve ndonjëherë nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë. Përkundrazi, ndryshimet inflamatore mund të ndodhin në arna. Me një biopsi të vetme, ekziston gjithmonë rreziku i anashkalimit të sëmundjes celiac.


Kjo mostër e indeve mund të përdoret më pas për të identifikuar dëmtimin e mukozës së zorrëve. Diagnoza e sëmundjes celiac rezulton nga kombinimi i simptomave pioniere, antitrupave në gjak, biopsisë dhe përmirësimit të simptomave me një dietë pa gluten.


Vlerësimi nëse bëhet fjalë për sëmundjen celiake apo stadin në të cilin sëmundja ka përparuar bazohet në standardin e arit, të ashtuquajturat kritere Marsh, të cilat e ndajnë ashpërsinë e lezionit të mukozës ose të zbërthimit të vileve në gjashtë nivele.


Nëse dyshoni për sëmundje celiac, pyesni mjekun tuaj të familjes

Pacientët që dyshojnë se mund të kenë sëmundje celiac duhet të konsultohen me mjekun e tyre të kujdesit parësor ose gastroenterologun përpara se të provojnë një dietë pa gluten. Sepse një dietë më e gjatë pa gluten prej rreth 2 deri në 4 javë vetë e bën diagnozën shumë më të vështirë, sepse antitrupat shpërbëhen dhe mukoza e zorrëve krijohet përsëri. Sëmundja celiac nuk mund të zbulohet më lehtë.


Përndryshe, për të siguruar një diagnozë të besueshme, këta pacientë do të duhej të konsumonin sërish gluten për një periudhë më të gjatë kohore. Kjo mund të jetë shumë e pakëndshme, pasi simptomat shfaqen përsëri kur filloni të hani përsëri gluten pas një periudhe abstinence pa simptoma. Dhe kjo vetëm për të marrë një diagnozë të besueshme.


Shumë njerëz nuk e dinë se kanë sëmundje celiac

Siç u përmend, shumë pak të sëmurë vuajnë nga shenjat dhe pasojat që lidhen më shpesh me sëmundjen - të tilla si diarre të rënda, simptoma të mungesës dhe humbje peshe.


Shumë prej të prekurve kanë simptoma apo gjetje atipike, si lodhje, ndryshime të lëkurës, kapsllëk, dëmtim të dhëmbëve, vlera të ngritura të mëlçisë ose mungesë hekuri. Të tjerët nuk kanë fare ankesa.


Si rezultat, diagnoza shpesh vonohet në mënyrë të konsiderueshme, mesatarisht me katër vjet. ( 7 ) Katër vite të humbura të terapisë. Prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për simptomat e mundshme dhe t'i sqaroni ato shpejt nga mjeku.


Këto sëmundje me simptoma të ngjashme duhet të përjashtohen

Megjithëse tabloja klinike është mjaft e qartë në rrjedhën tipike, ka ende disa diagnoza diferenciale të mundshme edhe nga një histologji në dukje tipike, por jo specifike e mukozës së zorrëve të hollë. Sëmundjet e mëposhtme janë të ngjashme me sëmundjen celiac, por mund të përjashtohen me ekzaminime të plota:


 • Alergjitë ushqimore (veçanërisht ndaj qumështit të lopës dhe proteinave të sojës)

 • infeksionet e traktit intestinal

 • Sëmundje të tjera autoimune gastrointestinale

 • Mangësitë imune, SIDA

 • Reagimet e refuzimit pas transplantimit, rrezatimit ose trajtimit me citostatikë

 • Kequshqyerja e theksuar

 • Atrofia e mikrovileve të foshnjave

 • Fibroza cistike (e përjashtuar nga testi i djersës)

 • Insuficienca kongjenitale e pankreasit

 • Defekte kongjenitale të enzimës së zorrëve (të tilla si mungesa e laktazës ose saharazës)

 • Sprue Tropical, Sprue me kolagjen

 • Sëmundja e Crohn dhe sëmundja e Whipple

 • Koliti ulceroz - inflamacion kronik afatgjatë i zorrës së trashë

 • Sindroma e zorrës së irrituar:

 • Ndërsa është ende e vështirë të bëhet dallimi midis ndjeshmërisë më të butë ndaj glutenit (ndjeshmëria ndaj grurit) dhe sindromës së mirënjohur të zorrës së irrituar, sëmundja celiac nuk mund të ngatërrohet me një sindromë të zorrës së irrituar me një diagnozë të bazuar mirë, pasi nuk ka dëmtime të qëndrueshme në vilet e zorrëve në këtë të fundit.


Kjo është mënyra se si mjekësia konvencionale trajton sëmundjen celiac

Në rastin e sëmundjes celiac, opsioni i vetëm efektiv i trajtimit është ende një dietë strikte pa gluten për jetën. Kjo lejon rindërtimin e vileve të zorrëve. Heqja dorë e menjëhershme nga gluteni ka përparësinë më të lartë.


Hulumtimet nuk kanë arritur ende një përparim të madh përsa i përket terapive alternative ose barnave të reja. Megjithatë, në vitin 2021, një preparat i ri antitrupash do të dalë në treg, i cili - i zhvilluar në Universitetin e Teknologjisë të Vjenës - madje duhet t'u mundësojë pacientëve me sëmundje celiac të thithin glutenin përmes dietës së tyre dhe në këtë mënyrë të lehtësojë ndjeshëm simptomat.


Prof. Stephen Miller nga Departamenti i Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern në Çikago dhe ekipi i tij zhvilluan nanogrimca të biodegradueshme që supozohet të mësojnë sistemin imunitar të tolerojë glutenin. Kjo bëhet duke "fshehur" gliadinën në një guaskë, në mënyrë që gjatë testeve reaksioni imunitar në zorrë të reduktohet mesatarisht me 90%.


Përgatitjet e reja enzimatike janë të destinuara vetëm për ndjeshmërinë ndaj glutenit

Për disa vite, dyqanet e ushqimit të shëndetshëm, farmacitë dhe shitësit online kanë shitur suplemente ushqimore që përmbajnë enzimën prolylendopeptidase, e cila kontribuon në zbërthimin e glutenit në stomak duke ndarë prolinën, e cila, përveç glutaminës, mbështet glutenin. me strukturën e saj si lak japin.


Prodhues të ndryshëm ofrojnë kapsula me këto enzima, shpesh me kalcium të shtuar, i cili mbështet funksionin normal të enzimave tona të tretjes. Testet in vitro ishin shumë të suksesshme, in vivo tek njerëzit ka raporte të ndryshme, por edhe pozitive të përvojës.


Meqenëse rezultatet ende nuk janë vërtetuar mjaftueshëm shkencërisht për të aplikuar për miratimin e një ilaçi, enzimat rekomandohen vetëm si një shtesë e një diete pa gluten ose me gluten të ulët ose për të hequr gjurmët e glutenit nga kontaminimi i mundshëm i kryqëzuar, mbetjet e glutenit. ose gluten i fshehur kur hahet për të eliminuar shtëpinë.


Kjo mund të jetë e dobishme kur udhëtoni ose në mensë. Studimet tregojnë se edhe në një dietë pa gluten, marrja e paqëllimshme e glutenit mund të variojë nga 200 deri në 3000 mg në ditë. Kjo sasi mund të jetë e mjaftueshme për të shkaktuar shqetësim. Megjithatë, është mirë që gjithmonë të gëlltisni kapsulat pak para se të hani, pas kësaj është tepër vonë.


Sigurisht, sëmundja celiac nuk mund të trajtohet në këtë mënyrë, por përgatitjet e reja mund të ia vlen të provohen nëse keni një intolerancë të lehtë deri në mesatare të glutenit.


Rrugët e mundshme naturopatike/holistike për sëmundjen celiac

Metodat naturopatike mund të mbështesin një dietë të shëndetshme, pa gluten, duke forcuar gjithashtu zorrët dhe duke lehtësuar proceset inflamatore atje. Prandaj, përveç stilit tuaj të jetesës pa gluten, provoni masat shtesë të mëposhtme ose diskutoni ato me një nutricionist, mjek alternativ ose mjekun tuaj të familjes:


Siguroni një florë të shëndetshme të zorrëve

Rritni konsumin e frutave, perimeve dhe drithërave të pasura me fibra, të pasura me vitamina dhe minerale dhe drithëra pa gluten për të mbështetur rritjen e baktereve të mira të zorrëve. Në çdo rast, shmangni sheqerin dhe produktet shumë të përpunuara pa gluten, të cilat mund të ushqejnë bakteret e këqija dhe të përkeqësojnë dysbiozën.


Provoni të toleroni ushqimet e fermentuara (të cilat konsiderohen si probiotikë natyralë) si miso, kimchi, kombucha, kefir dhe lakër turshi, ose merrni suplemente probiotike që ndihmojnë në ndërtimin e florës së zorrëve.


Çdo gjë rreth pastrimit dhe rehabilitimit të zorreve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:Zvogëloni inflamacionin në zorrë

Hani shumë fruta dhe perime të ndryshme, mundësisht një porcion me çdo vakt të ditës, sepse substancat dytësore bimore që përmbajnë kanë një efekt anti-inflamator. Shikoni lidhjen e mëparshme për më shumë informacion mbi dietën anti-inflamatore.Sezoni me barishte të freskëta dhe erëza të cilësisë së lartë. Këto gjithashtu ndihmojnë në reduktimin e mëtejshëm të inflamacionit, p.sh. B. hudhra, xhenxhefil, djegës, shafran i Indisë, rozmarinë, trumzë, kanellë, kopër dhe borzilok.


Zgjidhni vajra dhe yndyrna anti-inflamatore sa herë që është e mundur. Këto përfshijnë veçanërisht acidet yndyrore omega-3 nga vaji i lirit, vaji i kërpit, farat e kërpit, arrat dhe produktet e vajit të algave, si dhe vajra të pasura me acid oleik si vaji i ullirit dhe bajamet.


Në të njëjtën kohë, shmangni acidet yndyrore të tepërta pro-inflamatore omega 6 si tek vaji i lulediellit, vaji i misrit, vaji i sojës, si dhe teprica e kokrrave (pa gluten).


Provoni pije anti-inflamatore si çaji jeshil, uji me xhenxhefil ose çaji i hithrës.


Terapia e biorezonancës, kinesiologjia dhe/ose psikokinezologjia përmenden si terapi alternative – por perspektivat për përmirësimin e simptomave janë të ulëta dhe nëse po, ato i atribuohen kryesisht efektit placebo. Efektet e vërteta në kuptimin e një kure nuk janë të verifikueshme shkencërisht, pasi baza e intolerancës zakonisht qëndron në një prirje të fiksuar gjenetikisht.


Probiotikët ndihmojnë gjithashtu zorrët me sëmundjen celiac

Nëse praktikohet një dietë pa gluten, gjendja e përgjithshme përmirësohet. Zorrët rikuperohen ngadalë dhe simptomat zhduken. Zorrët mund të mbështeten në mënyrë efektive në këtë proces rigjenerimi.


Studiuesit e udhëhequr nga Christina Paptista nga Universiteti Aristotele i Selanikut në Greqi madje besojnë se administrimi i probiotikëve mund të ketë gjetur një strategji premtuese për të ndaluar apo edhe për të rikthyer përparimin e sëmundjes celiac - gjë që tregojnë studimet fillestare në minj.


Studiuesit shpjeguan në revistën Laboratory Investigation: "Trajtimi i përzgjedhur me probiotikë çoi në regresionin e sëmundjes dhe lejon hetimin e mëtejshëm të rolit të probiotikëve si një qasje e re terapeutike për trajtimin e sëmundjes celiac tek njerëzit" (13).


Marrja e probiotikëve natyralë të tillë si ushqimet e fermentuara (shih më lart) ose një preparat i mirë me një numër të madh shtamesh bakteriale pozitive të zorrëve, si laktobacilet dhe bifidobakteret e ndryshme, rekomandohet për pastrimin shoqërues të zorrëve të një diete pa gluten. (14)


Dieta e duhur për sëmundjen celiac është pa gluten

I vetmi "kurë" i provuar për sëmundjen celiac është ende një dietë pa gluten gjatë gjithë jetës. Por cilat grupe ushqimore nuk lejohet të hani me sëmundjen celiac dhe çfarë lejohet?Së pari lajmi i mirë: Ka shumë ushqime të shëndetshme dhe të shijshme për të zgjedhur. Një dietë pa gluten është shpesh edhe më e shëndetshme, më e larmishme, më ushqyese dhe më e ekuilibruar se dieta standarde, e cila shpesh është shumë e rëndë për drithërat dhe grurin. Pra, prisni me padurim ndryshimin, drejt një diete më të ndërgjegjshme dhe njihuni me ushqime të reja!


Kuzhinierët tanë kanë zhvilluar për ju shumë receta të thjeshta dhe të shijshme pa gluten. Mund t'i gjeni në seksionin tonë të recetave: Receta pa gluten


Listat e mëposhtme (6) japin qartësi, megjithëse duhet theksuar se vetë njerëzit veçanërisht të ndjeshëm lënë gjurmë, d.m.th. H. ndotje e pashmangshme me gluten, e patolerueshme. Prandaj, deklarata e prodhuesit për ushqimin përkatës duhet të studiohet gjithmonë me kujdes ose, nëse diçka është e paqartë, pyesni prodhuesin.


Kështu etiketohen ushqimet pa gluten

Nga një këndvështrim thjesht ligjor, ushqimet konsiderohen pa gluten nëse përmbajnë jo më shumë se 2 miligramë për 100 gram (20 ppm) gluten. Nëse një produkt përmban më shumë gluten, përbërësi duhet të theksohet në listën e përbërësve, p.sh. B. me shkronja të theksuara dhe/ose të pjerrëta. Disa prodhues gjithashtu shkruajnë shënimin "përmban gluten" në deklaratë.


Për t'u mbrojtur ligjërisht në rast të gjurmëve, shumë prodhues shënojnë në paketim se produkti mund të përmbajë "gjurmë gluteni", megjithëse asnjë përbërës në ushqim nuk përmban në fakt gluten.


Prandaj, gjurmët mund të jenë të pranishme nëse lëndët e para dhe ushqimet pa gluten dhe që përmbajnë gluten përpunohen në të njëjtën kohë në fabrikën e prodhimit dhe si rezultat nuk mund të përjashtohet kontaminimi i kryqëzuar.


Këto ushqime nuk duhet të hahen nëse keni sëmundje celiac

 • Të gjitha drithërat që përmbajnë gluten: grurë, thekër, tërshërë, triticale, elb, spelt, spelt të papjekur, einkorn, emer (dy kokrra), kamut dhe produktet e tyre në të gjitha format (miell, grilë, thekon, elb margaritar, bollgur, krunde) , bulgur (gruri i gatuar paraprakisht). ), kuskus , miell tempura (përzierje mielli që përmban grurë)

 • Produktet e grurit që përmbajnë gluten, si p.sh. p.sh. B. bukë, role, ëmbëlsira, biskota, krisur, makarona dhe pica

 • Të gjitha ushqimet me bukë si Wiener Schnitzel, gishtat e peshkut etj.

 • Birrë dhe birrë malt, pije buke, likere, verë e zier, punch (nëse nuk deklarohet pa gluten)

 • Birra të importuara me misër dhe oriz për shkak të rrezikut të ndotjes me gluten

 • Të gjitha ushqimet që përmbajnë malt ose ekstrakte pjekjeje, pasi këto zakonisht vijnë nga elbi, si: pijet e maltit, kafeja me malt ose kafeja me kokërr ose ushqimet që janë errësuar me ekstrakt malti.

 • Maja ORGANIKE e freskët dhe e thatë ORGANIKE (mos e përdorni për arsye sigurie, pasi gruri dhe embrioni i grurit mund të shërbejnë si lëndë ushqyese)


Ju mund t'i hani këto ushqime nëse keni sëmundje celiac

 • Fruta dhe perime të freskëta të papërpunuara

 • Fruta dhe perime të ngrira pa aditivë

 • Mallrat e konservuara që listojnë vetëm frutat dhe perimet, ujin, sheqerin, shurupin e glukozës ose kripën në listën e përbërësve

 • Arra të papërpunuara pa erëza, bajame, fara liri, fara lulekuqe, fara susami, fara luledielli, fara kungulli, arra pishe etj.

 • Qumësht dhe produkte qumështi pa aditivë

 • Djathë në formë natyrale dhe pa aditivë që përmbajnë gluten

 • Peshku dhe prodhimet e detit në formë të freskët, të papjekur, pa erëza, pa aditivë të tjerë

 • Peshk i konservuar në lëngun ose vajin e tyre

 • Mish natyral, i pa erëza, i papjekur, i freskët ose i ngrirë

 • Drithërat dhe pseudo-drithërat pa gluten si amaranti, hikërrori, misri, orizi, meli, tefi, quinoa, orizi i egër,

 • gështenjat

 • Bukë dhe miell të etiketuara pa gluten

 • Patate të freskëta, patate me xhaketë, patate të pjekura

 • Makarona të shënuara pa gluten

 • Petë qelqi të vërteta aziatike (përbëhen vetëm nga niseshte dhe ujë)

 • Petë orizi (aziatike) të bëra nga mielli i orizit (kujdes: petët aziatike të orizit, të cilat duken si spageti, nuk duhet të ngatërrohen me "petët e orizit" grekë që përmbajnë gluten, të ashtuquajturat Kritharaki, të cilat bëhen nga bollguri i grurit të fortë.

 • Bishtajoret e të gjitha varieteteve

 • Yndyrna pa aditivë

 • Ëmbëlsues të tillë si amvisëri, pluhur, karamele guri, sheqer kaf, sheqer konservues (1:1; 2:1; 3:1), dekstrozë natyrale pa aditivë, fruktozë

 • Përhapje të tilla si reçel, pelte dhe mjaltë

 • Ujë mineral, tavoline dhe medicinal

 • Kafe fasule, kafe e menjëhershme, e tharë në ngrirje

 • Çaj bimor, frutash dhe i zi i pastër, pa shije dhe të vitaminizuar

 • Lëngje frutash të pastra (përmbajtja e lëngut të frutave 100%) si dhe nektar frutash dhe shurup frutash

 • Përzierje erëzash/erëzash pa miell të shtuar

 • uthull

 • Verë, musht i ëmbël, verë e gazuar, Prosecco, raki frutash, schnapps, rakia e pastër, rum, arrack, xhin, birrë e shënuar pa gluten


Ne kemi bashkuar një udhëzues gjithëpërfshirës për ushqimin pa gluten për ju këtu.


Këtu mund të gjeni më shumë këshilla se si të zbatoni një dietë pa gluten.


Ju mund të pini këto lloje birre nëse keni sëmundje celiac

Birra dhe birra e maltit janë gjithashtu tabu për njerëzit me sëmundje celiac. Megjithatë, ekziston një birrë speciale, pa gluten, që tani ofrohet nga disa fabrika birre. Birrat e orizit dhe misrit janë gjithashtu të përshtatshme për një dietë pa gluten vetëm nëse etiketohen si pa gluten.


Tërshërë vetëm në cilësi pa gluten dhe vetëm në sasi të vogla

Nga njëra anë, tërshëra përmban vetëm sasi të vogla gluteni dhe, nga ana tjetër, një formë tjetër gluteni që me sa duket tolerohet më mirë nga njerëzit me sëmundje celiac, kështu që sasia e konsumit deri në 50 g në ditë është e mundur. Megjithatë, duhet të përdorni të ashtuquajturat tërshëra pa gluten që nuk janë të kontaminuara me kokrra që përmbajnë gluten.


Sa kohë duhet që simptomat të largohen?

Në një anketë të vogël të të prekurve në një forum të sëmundjes celiac, 107 pjesëmarrës u përgjigjën kur simptomat e tyre u zhdukën pas kalimit në një dietë pa gluten.


Nëntëmbëdhjetë përqind raportuan përmirësim të menjëhershëm brenda pak ditësh, 28% raportuan përmirësim për një deri në dy javë, 17% për dy deri në katër javë, 11% për katër deri në tetë javë dhe një e katërta e pjesëmarrësve raportuan përmirësim për më shumë se 8 javë në vazhdim . (15)


Në disa raste, mund të duhet deri në një vit që shumica e simptomave të zhduken. Prandaj, një biopsi kontrolli nuk duhet të kryhet shumë herët. Nëse antitrupat kanë rënë në kufirin normal dhe gjendja e pacientit është përmirësuar ndjeshëm, mund të jepet një ekzaminim tjetër me biopsi, edhe sipas udhëzimeve. Në varësi të vlerës fillestare, antitrupat zakonisht kthehen në normale brenda një viti.


Raporte mbi shërimin e sëmundjes celiac

Ka shumë raporte në internet për shërime të supozuara ose simptoma të zhdukura. Megjithatë, gjëja tinëzare e këtyre vetë-diagnozave është se sëmundja ndonjëherë mund të jetë pothuajse plotësisht pa simptoma edhe me marrjen e glutenit, ose simptomat ose reaksionet e mëparshme mund të zhduken përsëri, por mund të shkaktohen dëme të mëtejshme në zorrë.


Sqarimi përfundimtar nëse sëmundja është zhdukur dhe villi i zorrës së hollë po rikuperohet dhe rindërtohet pavarësisht rifillimit të marrjes së glutenit është i mundur vetëm nëpërmjet një biopsie të re të zorrës së hollë.


Vetëm sëmundja celiake kalimtare, e cila është shumë e rrallë dhe më së shumti shfaqet tek fëmijët nën moshën dy vjeç, është një formë e përkohshme e sëmundjes celiac që në fakt mund të zhduket sërish.


Pasi simptomat janë zhdukur me një dietë të përshtatshme, nuk mund të zbulohen antitrupa përkatës dhe asnjë ndryshim në mukozën e zorrëve të vogla kur gluteni ushqehet përsëri. Megjithatë, rekomandohet që të kontrollohen rregullisht antitrupat në gjak. (11)


Ju duhet t'i kushtoni vëmendje kësaj kur shkoni në një restorant

Përpara se të shkoni në një restorant, duhet të sqaroni paraprakisht - mundësisht me telefon - nëse ekzistojnë opsione pa gluten. Kushdo që tashmë reagon ndaj gjurmëve të glutenit duhet të jetë në gjendje të jetë i sigurt se enë speciale, si p.sh. dërrasat prerëse, përdoren për të përgatitur enët pa gluten.


Nëse është e mundur, hani jashtë orarit të pikut. Kur ka shumë aktivitet, është e lehtë të bësh gabime, gjë që rrit rrezikun e kontaminimit.


Nëse vendosni spontanisht të vizitoni një restorant, Shoqata Gjermane Celiac DZG ka krijuar një kartë informacioni për këtë qëllim. Me "Të lutemi kuzhinierit" (lidhja me pdf këtu) njerëzit me sëmundje celiac mund të përdorin printimin për të informuar stafin e shërbimit dhe kuzhinës për nevojat e tyre. Për anëtarët e saj, DZG ofron kartat e përkthyera në mbi 200 gjuhë. Nëse ende keni dyshime për ushqimin e shërbyer, është më mirë të pyesni përsëri!


Është gjithashtu e rëndësishme t'i kërkoni kuzhinës të përdorë dërrasat e saj të pastra prerëse, thikat dhe veglat e tjera të kuzhinës për të shmangur ndotjen aksidentale të enëve pa gluten me mbetjet e ushqimeve që përmbajnë gluten. Sigurisht, kjo vlen edhe në shtëpi me partnerin ose familjen tuaj.


Sigurisht, ju mund të rrisni gamën e pjatave të mundshme pa gluten duke bërë një përzgjedhje të zgjuar të llojit të restorantit. Sepse shumë pjata të kuzhinave kombëtare përkatëse ose kuzhinave me temë janë natyrisht pa gluten. Një përzgjedhje e madhe ju pret në restorantet e mëposhtme: Në kuzhinën indiane, meksikane, tajlandeze dhe vietnameze, si dhe në restorantet e peshkut dhe biftekët.


Përveç kësaj, pothuajse çdo menu ka pjata që janë natyrisht pa gluten, si sallatat. Këtu duhet vetëm të siguroheni që të mos shërbehen me krutona, mish të pjekur me bukë, salcë të gatshme me gluten ose bukë të bardhë.


Këto suplemente dietike mund të jenë të dobishme për sëmundjen celiac

Për të kompensuar mangësitë ekzistuese të lëndëve ushqyese, duhet të mbështeteni në një dietë të pasur me lëndë ushqyese pa gluten, siç shpjegohet qartë në këtë artikull.


Përveç kësaj, ne rekomandojmë një furnizim me spektër të gjerë të vitaminave dhe mineraleve më të rëndësishme, veçanërisht acid folik, hekur, vitaminë B1, vitaminë B2, vitaminë B3, vitaminë B5, vitaminë B6, vitaminë B12, vitaminë A, vitaminë C, vitaminë E. , vitaminë D, vitaminë K, selen, molibden si dhe magnez, kalcium dhe zink. Rekomandohet 100% e dozës ditore.


Sëmundja celiake shpesh shoqërohet me inflamacion të rëndë në zorrën e hollë dhe për këtë arsye zbraz lëndët ushqyese anti-inflamatore si vitamina D3 dhe omega 3. Plotësimi ditor me këto lëndë ushqyese është i dobishëm për të mbajtur nën kontroll reaksionin inflamator në zorrë dhe për ta reduktuar atë. Të dy lëndët ushqyese rekomandohen përgjithësisht nga mjekësia ortomolekulare kundër sëmundjeve autoimune.


Shafrani i Indisë ka efekte të tjera përveç anti-inflamatore. Ka efekte antioksidante, antibakteriale, antiparazitare dhe antifungale. Kjo gjithashtu forcon sistemin imunitar, i cili ndodhet kryesisht në zorrë. Kurkumina që përmban ai gjithashtu optimizon përshkueshmërinë, d.m.th. përshkueshmërinë e murit të zorrëve, dhe në këtë mënyrë ndihmon edhe me sindromën e zorrëve që rrjedh, e cila shpesh shoqërohet me sëmundjen celiac. (16)

 

Burimet e artikullit:

 • Zöliakie: Ursachen, Symptome und Lösungen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Deutsche Zöliakie Gesellschaft

 • (2) Deutscher Allergie- und Asthmabund, 2019

 • (3) Wikimedia Foundation Inc.: www.wikipedia.de, 2019

 • (4) IG Zöliakie der Deutschen Schweiz, 2019

 • (5) MeinAllergiePortal GbR

 • (6) Institut für Ernährungsinformation DEBInet

 • (7) Wort & Bild Verlag Konradshöhe GmbH & Co. KG:

 • (8) Molina-Infante J1, Santolaria S, Sanders DS, Fernández-Bañares F.: Systematic review: noncoeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther. 2015 May

 • (9) Maria Raffaella Barbaro et al.: Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity, Version 1. F1000Res. 2018

 • (10) René Gräber

 • (11) Heilpraxisnet.de GbR

 • (12) Gluten Intolerance Group, 2017

 • (13) Papista C et al.: Gluten induces coeliac-like disease in sensitised mice involving IgA, CD71 and transglutaminase 2 interactions that are prevented by probiotics,

 • (14) Benedens, Goldau, Goldau, Seelhorst GBR, 2019

 • (15) FoodOase GmbH

 • (16) Adrian L Lopresti: The Problem of Curcumin and Its Bioavailability: Could Its Gastrointestinal Influence Contribute to Its Overall Health-Enhancing Effects?, Adv Nutr. 2018 Jan

 • (17) Dr. Schär AG/SPA: Gluten digestion

44 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Комментарии


bottom of page