top of page
  • Qendra e Shëndetit

Sëmundja e tiroides: Probleme me gjëndrën tiroide dhe masat holistike naturopatikeSëmundja e tiroides mund të ketë shumë fytyra. Simptomat janë shpesh jospecifike në fillim, gjë që shpesh e bën diagnozën të vështirë. Nëse më në fund e dini për problemin, fillon kërkimi edhe më problematik i shkakut. Pse trupi ka humbur kontrollin e tiroides? Çfarë e acaroi organin e vogël në atë mënyrë që ai ose punon shumë pak ose shumë ose ndoshta është i përflakur në mënyrë kronike?


Sëmundja e tiroides - kur tiroidja vuan

Sëmundja e tiroides e ndjen veten shpejt. Sepse organi i vogël - gjëndra tiroide - ka një mori detyrash të rëndësishme për të kryer, të cilat natyrisht nuk mund t'i kryejë më plotësisht në rast të një sëmundjeje.


Tiroide prodhon hormone me të cilat mund të kontrollojë metabolizmin e çdo qelize të vetme në trup dhe nevojat e trupit për energji.


Ai rregullon rrahjet e zemrës, si dhe ekuilibrin e nxehtësisë, aktivizon marrjen e oksigjenit nga qelizat dhe indet, stimulon funksionet e frymëmarrjes dhe zorrëve dhe rrit reagimin e indeve nervore dhe muskulore.


Për më tepër, gjëndra tiroide luan një rol vendimtar në zhvillimin njerëzor, sepse ajo gjithashtu kontrollon rritjen dhe inteligjencën në atë masë saqë një gjëndër tiroide e papërdorshme përdoret për të çuar në paaftësi të rënda mendore dhe fizike tek fëmijët.


Duke pasur parasysh këto detyra të ndryshme, nuk është për t'u habitur që i gjithë organizmi bëhet i pabalancuar kur shfaqet një sëmundje tiroide.


Prodhimi i hormoneve tiroide

Tiroide prodhon hormonet triiodothyronine (T3) dhe thyroxine (T4). T3 është hormoni aktiv, ndërsa T4 është forma e ruajtjes së këtij hormoni. T4 mund të shndërrohet përsëri në formën aktive T3 në çdo kohë nëse është e nevojshme.


Komponenti kryesor i tiroides është elementi gjurmë jod. Tiroide e merr atë nga ushqimi dhe e ruan në indet e tij. Së bashku me proteina të veçanta, tiroide prodhon hormonet e saj prej tyre.


Në cilën pikë në kohë dhe në çfarë sasie këto hormone janë të disponueshme për trupin përcaktohet nga gjëndra e hipofizës - një gjëndër endokrine mbizotëruese që kontrollon të gjithë sistemin endokrin të trupit.


Kur ka mungesë të hormoneve tiroide, gjëndrra e hipofizës lëshon një hormon (TSH për hormonin stimulues të tiroides) që shkakton prodhimin e T3 dhe T4. Nëse ka një tepricë të hormoneve tiroide, gjëndra e hipofizës kufizon lirimin e TSH. Në këtë mënyrë, tiroidja mëson se edhe ajo mund të ndalojë prodhimin e saj të hormoneve.


Efektet e sëmundjeve të tiroides

Nëse prodhimi i ekuilibruar i hormoneve tiroide është jashtë ekuilibrit, gjëndra tiroide do të bëhet mbi ose jo aktive dhe mund të ndodhë struma ose inflamacion i indeve tiroide. Çdo formë e sëmundjes tiroide gjithmonë ka një ndikim serioz në mirëqenien e të prekurve. Në rastin e hiperfunksionimit, mund të ndodhë shqetësim i brendshëm, dridhje, një rrahje zemre, nervozizëm i shpeshtë, humbje peshe pavarësisht oreksit të mirë, djersitje të tepërt, rënie flokësh dhe ulje e dëshirës seksuale. Në rastin e mosveprimit, nga ana tjetër, kapsllëku, shtimi në peshë, mungesa e vozitjes, çrregullimet e përqendrimit, gjendjet depresive, etj.


Sëmundja e tiroides: Hipotiroidizmi

Një nga sëmundjet më të zakonshme të tiroides është hipotiroidizmi. Shkaqet e një tiroide joaktive, të njohur edhe si hipotiroidizëm, mund të jenë të ndryshme. Nëse ka një çrregullim të vetë gjëndrës, quhet "hipotiroidizëm parësor".


"Hipotiroidizmi sekondar" është për shkak të një çrregullimi të gjëndrës së hipofizës dhe "hipotiroidizmi terciar" shoqërohet me një mosfunksionim të hipotalamusit (qendra më e lartë rregullatore e të gjitha proceseve vegjetative dhe endokrine).


Hipotiroidizmi parësor

Byshtë deri tani forma më e zakonshme e hipotiroidizmit. Mund të jetë e lindur (nëse gjëndra është shumë e vogël ose mungon plotësisht) ose mund të fitohet gjatë jetës. Nëse është një hipofunksion i fituar, shkaku zakonisht është një mungesë jodi. Efekti i dukshëm nga jashtë i kësaj mangësie tregohet nga një zmadhim i gjëndrës tiroide. Sidoqoftë, ilaçet e tepërta për një hipertiroidizëm ekzistues dhe efektet e inflamacionit të vazhdueshëm të tiroides gjithashtu mund të shkaktojnë hipotiroidizëm parësor.


Hipotiroidizmi sekondar

Me këtë lloj hipofunksioni, tiroidi në vetvete është krejtësisht mirë. Çrregullimi buron nga gjëndra e hipofizës, e cila, për shkak të dëmtimit, nuk është më në gjendje të dërgojë sasi të mjaftueshme të hormonit stimulues të tiroides TSH. Megjithatë, hipotiroidizmi dytësor haset rrallë.


Hipotiroidizmi terciar

Kjo formë e hipotiroidizmit shkaktohet nga një çrregullim i hipotalamusit. Meqenëse lidhja midis gjëndrës tiroide dhe trurit ndërpritet nga ky defekt, impulsi për të prodhuar hormone nuk arrin më në gjëndrën tiroide. Ky çrregullim është gjithashtu shumë i rrallë.


Sëmundja e tiroides: Tiroide tepër aktive

Prodhimi i tepërt i hormoneve T3 dhe T4 çon në një sëmundje të zakonshme të tiroides, hipertiroidizëm, i njohur gjithashtu si hipertiroidizëm. Kjo sëmundje mund të shkaktohet nga sëmundje të ndryshme. Shkaktarët më të zakonshëm përfshijnë sëmundjen e Graves, autonominë funksionale dhe tiroiditin kronik Tiroiditi Hashimoto.


Sëmundja e Graves - Morbus Basedow

Në këtë sëmundje, trupi formon antitrupa të ndryshëm të cilët, në përmbushjen e detyrave të tyre, veprojnë gabimisht nga njëra anë dhe plotësisht të pakontrolluar nga ana tjetër. Disa prej tyre stimulojnë qelizat prodhuese të hormoneve të gjëndrës tiroide në atë mënyrë që prodhimi i rritur i hormoneve që rezulton të çojë në mënyrë të pashmangshme në një tiroide tepër aktive. Antitrupat e tjerë, megjithatë, gabimisht e konsiderojnë indin tiroide si një trup të huaj që duhet luftuar. Si rezultat, ata sulmojnë indet, të cilat mund të shkaktojnë reaksione të rënda inflamatore. Kjo shpjegon pse sëmundja e Graves njihet gjithashtu si një sëmundje autoimune.


Shenjat tipike të kësaj sëmundjeje tiroide janë struma dhe një zgjatim pak a shumë i spikatur i kokërdhokut.


Autonomia funksionale

Në këtë sëmundje tiroide, pjesë të tiroides papritmas prodhojnë hormone të pakontrolluara pa gjëndrën e hipofizës që të jetë në gjendje të ndikojë në to. Si rezultat, zhvillohet një tiroide tepër aktive. Nëse ky është një grup i vetëm i qelizave (nyjeve) autonome, dikush flet për një të ashtuquajtur "nyje të nxehtë". Zonat jashtë kësaj nyje ende mund të kontrollohen përmes gjëndrës së hipofizës. Në kontrast me të ashtuquajturën "nyjë të ftohtë", në zonat e së cilës formohen vetëm disa ose aspak hormone, nyja e nxehtë pothuajse kurrë nuk është "malinje". Gungat e ftohta, nga ana tjetër, mund të ndryshojnë në mënyrë të egër, gjë që mund të çojë në kancer të tiroides.


Sëmundja tiroide: Tiroiditi Hashimoto

Tiroiditi Hashimoto është një sëmundje tiroide që, ashtu si sëmundja e Graves, është një nga sëmundjet autoimune. Në fazat e hershme të kësaj sëmundjeje, trupi tregon simptomat tipike të një tiroide tepër aktive.


Edhe këtu, ngjashëm me sëmundjen e Graves, formohen antitrupa që sulmojnë indet tiroide, duke çuar në inflamacion të këtij organi dhe përfundimisht në shpërbërjen e tiroides. Hormonet e ruajtura në zonat e inflamacionit lëshohen papritur në fazën fillestare, kështu që gjëndra tiroide fillimisht është tepër aktive.


Sidoqoftë, për shkak të humbjes në rritje të indeve të shëndetshme dhe aktive të tiroides, tiroide përfundimisht humbet aftësinë e saj për të prodhuar sasi të mjaftueshme të hormoneve. Prandaj, kjo sëmundje e tiroides përfundimisht çon në një mangësi të hormoneve tiroide dhe kështu në një tiroide jo aktive.


Shkaqet e sëmundjes tiroide

Shkaqet e një sëmundjeje tiroide janë padyshim të ndryshme, por ato kanë një gjë të përbashkët: organizmi i prekur ishte aq i kufizuar në aftësinë e tij rregullatore për shkak të mbingarkesës, saqë nuk mund të parandalonte zhvillimin e këtyre sëmundjeve.


Duke pasur parasysh këtë, natyrshëm lind pyetja se cilat ngarkesa mund të kenë çuar në një mbingarkesë dhe prandaj janë përgjegjës për sëmundjen përkatëse të tiroides.


Nëse supozojmë se një trup relativisht i pa ngarkuar dhe i furnizuar mirë me të gjitha lëndët ushqyese dhe substancat vitale mund të mbajë në mënyrë të pavarur të gjitha funksionet e tij, bëhet e qartë se në rastin e një sëmundjeje - të çfarëdo lloji - ose një mbingarkesë ose një furnizim i pamjaftueshëm duhet kanë zënë vend. Në rastin më të keq, të dy faktorët bashkohen.


Masat holistike për një sëmundje tiroide


Pothuajse me çdo sëmundje tiroide, ju mund të bëni shumë për shëndetin tuaj si person i prekur. Për shkak se tiroide gjithashtu reagon çuditërisht shpejt ndaj masave naturopatike dhe holistike:


1. Ushqyerja e pasur me substanca vitale

Në përgjithësi, trupi ka nevojë për një dietë të shëndetshme të pasur me substanca vitale në mënyrë që të mbajë një organizëm që funksionon mirë. Me kalimin e viteve, deficitet e mëdha mund të kishin lindur këtu, të cilat trupi nuk mund t'i kompensojë më. Mungesa që rezulton ndikon automatikisht në aftësinë e trupit për të rregulluar, kështu që natyrisht mund të preket edhe funksioni i tiroides.


Për këtë arsye, dieta juaj në të ardhmen duhet të jetë e pasur me substanca vitale dhe baza të tepërta, dhe duhet të përbëhet ekskluzivisht nga ushqime me cilësi të lartë në mënyrë që trupi juaj të furnizohet përsëri në mënyrë optimale me gjithçka që i nevojitet për të rivendosur aftësinë e tij rregullatore.


2. Rehabilitimi i zorrëve

Në mënyrë që ushqimet ushqyese dhe të pasura me substanca vitale të mund të përdoren në mënyrë optimale nga trupi, kërkohet një funksion i shëndetshëm i zorrëve. Fryrja, kapsllëku ose diarreja tregojnë një thithje të dëmtuar të lëndëve ushqyese dhe substancave vitale, gjë që parandalon një ndryshim pozitiv në gjendjen shëndetësore. Nëse jeni prekur nga këto simptoma, duhet të mendoni për një rehabilitim të zorrëve sa më shpejt të jetë e mundur.


3. Detoksifikimi

Metalet e rënda dhe kimikatet e ndryshme në ushqim, mbushjet e dhëmbëve, veshjet, agjentët e pastrimit, etj mund të dëmtojnë ndjeshëm kontrollin e ndjeshëm të tiroides. Prandaj, ndotja kronike duhet patjetër të merret parasysh në rastin e një sëmundjeje të tiroides.


Nëse ky është në të vërtetë rasti, do të bënit mirë të përdorni komponentë detoksifikues, të tillë si algat klorella, bentonite ose produkte të ngjashme, përveç rekomandimeve të përmendura më lart. Në këtë mënyrë, ndotësit mund të lidhen dhe shkarkohen përmes zorrëve ose veshkave.


4. Antioksidantë

Në rast të një inflamacioni të gjëndrës tiroide, trupi gjithnjë e më shumë aktivizon radikalet e lira për të mbështetur sistemin e tij imunitar. Sidoqoftë, nëse numri i tyre tejkalon kërkesën aktuale, ato mund të kenë efekt të kundërt duke ndezur vazhdimisht procese të reja inflamatore.


Një furnizim i tepërt i radikalëve të lirë gjithashtu mund të shkaktohet nga shumë faktorë të tjerë. Këto përfshijnë ekspozimin e sipërpërmendur të metaleve të rënda dhe kimike, si dhe një intolerancë ekzistuese ndaj glutenit dhe intolerancave të tjera ushqimore, situata stresuese të vazhdueshme fizike dhe psikologjike dhe shumë më tepër.


Radikalet e lira mund të ndalen vetëm me pastrues të fortë radikalë, të ashtuquajtur antioksidantë. Prandaj ne rekomandojmë mbështetjen e fuqisë antioksiduese të një diete të pasur me substanca vitale me antioksidantë të fuqishëm në të gjitha proceset inflamatore - përfshirë ato të tiroides.


Kjo perfshin B. Astaxanthin ose OPC dhe natyrisht vitamina C.


5. Acidet yndyrore Omega-3

Një marrje e mjaftueshme e acideve yndyrore anti-inflamatore omega 3 është gjithashtu e rëndësishme. Në të njëjtën kohë, përdorimi i acideve yndyrore pro-inflamatore omega 6 duhet të reduktohet në minimum.


6. Vitamina D

Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të sigurohet që ka një furnizim adekuat të vitaminës D3, sepse kjo vitaminë forcon dhe rregullon sistemin imunitar dhe ul prodhimin e citokinave anti-inflamatore (kështu ka një efekt anti-inflamator). Këtu mund të lexoni, për shembull, pse vitamina D është kaq e rëndësishme në Hashimoto.


7. Ushtroni dhe masazhoni me furça

Nëse gjëndra tiroide nuk është aktive, vëmendja duhet t'i kushtohet masave për të stimuluar metabolizmin, përveç një furnizimi të kontrolluar të jodit dhe rekomandimeve të përmendura tashmë. Kjo kryesisht përfshin shumë ushtrime përmes sporteve të qëndrueshmërisë.


Por stimuj të fuqishëm siç janë dushet e alternuara, shtrirja e banjove të këmbëve dhe masazhet me furça të të gjithë trupit gjithashtu kanë një efekt shumë të mirë.


8. Relaksim

Një tiroide tepër aktive kërkon kundërmasa. Ato duhet të shërbejnë për të hequr nxehtësinë dhe për t'u çlodhur, pasi këto procese zbehin aktivitetin e gjëndrës tiroide.


Uji i shkelur, mbështjelljet e ftohta të viçit dhe qafës dhe larjet e ftohta të pjesës së sipërme të trupit janë veçanërisht të përshtatshme.


Valerian, balsam limoni ose hops, si dhe të ngrohtë (jo të nxehtë!), Banja relaksuese janë të përshtatshme për të qetësuar sistemin nervor. Meditimi, trajnimi autogjenik, tai chi ose lloje të ngjashme qetësuese të lëvizjes janë gjithashtu shumë të dobishme.


9. Zgjidh konfliktet emocionale

Sigurisht, problemet psikologjike gjithashtu mund të kontribuojnë në një mbingarkesë të trupit. Meqenëse tiroidja nënkupton rritjen dhe zhvillimin në një nivel psikologjik, përvojat traumatike që ndodhën si fëmijë dhe u shfaqën gjatë zhvillimit mund të shoqërohen me zhvillimin e një sëmundjeje të mëvonshme të tiroides.


Ndjenjat armiqësore, frika të pashpjegueshme ose agresioni i fortë janë vetëm disa nga efektet e mundshme që mund të gjenden në fëmijëri dhe të shfaqen në sëmundjen e tiroides në moshën e rritur.


Prandaj, rekomandimi vlen këtu për të konkretizuar një stres emocional të dhënë me ndihmën e një terapisti me përvojë në mënyrë që ai të zgjidhet përfundimisht. Shpesh kjo gjithashtu zgjidh problemin e tiroides në të njëjtën kohë.


Mbështeteni trupin tuaj me një sëmundje tiroide

Sëmundjet tiroide mund të ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës. Nga pikëpamja mjekësore konvencionale, mjekimi kryesisht i përhershëm (deri dhe duke përfshirë kirurgjinë) shihet si terapia e vetme e mundshme për gjëndrën tiroide. Sidoqoftë, siç e dini tani, ju mund të merrni pjesë aktive në shërimin e tiroides tuaj. Sa më e qëndrueshme të lehtësoni trupin tuaj, aq më shumë energji do të ketë për të rregulluar funksionet e tiroides që janë jashtë ekuilibrit.


Prandaj trupi juaj është në gjendje të shërojë veten në shumë situata - nëse e mbështetni atë në përputhje me rrethanat. Shpesh, mjekimi nuk është më i nevojshëm.


Masat e mësipërme janë shumë jo specifike dhe në thelb përfaqësojnë masat themelore që duhet të përdoren për çdo sëmundje. Nëse jeni të interesuar për informacione specifike mbi sëmundjet individuale të tiroides, ju lutemi përdorni kërkimin tonë.


Nën lidhjet e mëposhtme mund të gjeni p.sh. B. Informacion mbi simptomat, shkaqet e mundshme, diagnozën e saktë dhe qasjen holistike në rastin e një tiroide joaktive. Pra z. Për shembull, një dietë e caktuar mund të ndihmojë (përfshirë një dietë hormonale).


Këtu mund të lexoni gjithçka për Hashimoton dhe një koncept terapie tërësore dhe këtu për hipertiroidizmin përfshirë sëmundjen e Graves. Ju gjithashtu mund të përdorni funksionin tonë të kërkimit, ku mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me sëmundjet e tiroides ose, edhe më mirë, për shëndetin e tiroides.


* Një libër emocionues mbi gjëndrën tiroide mund ta gjeni këtu: Heal Your Tyroid: E vërteta për Hashimoton


Shënim: Nëse tashmë jeni duke marrë ilaçe për tiroide, ju lutemi mos ndaloni kurrë t’i merrni ato vetë! Mund të shfaqen simptoma kërcënuese për jetën. Në rastin më të mirë, ilaçet mund të zvogëlohen ngadalë - dhe vetëm me marrëveshjen dhe mbështetjen e mjekut tuaj ose praktikuesit alternativ.

 

Burimet e artikullit:

  • Schilddrüsenerkrankung: Probleme mit der Schilddrüse - ZDG

230 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page