top of page
  • Qendra e Shëndetit

Sëmundjet autoimune si rezultat i florës së zorrëve të sëmura

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Në sëmundjet autoimune si p.sh Skleroza e shumëfishtë (Multiple Sklerosa), artriti ose lupus eritematoz, qelizat mbrojtëse të sistemit imunitar nuk sulmojnë patogjenët, por indet e vetë trupit. Si vendi i sistemit imunitar, zorrët luajnë një rol vendimtar në zhvillimin e sëmundjeve autoimune. Sepse ashtu si një florë e shëndetshme e zorrëve mbron nga proceset autoimune, një florë e sëmurë e zorrëve në fakt mund ta promovojë atë.


Flora e zorrëve mbron nga proceset autoimune

Flora e pashëndetshme e zorrëve mund të ketë shumë efekte negative në shëndet dhe tani është e lidhur edhe me zhvillimin e sëmundjeve autoimune si skleroza e shumëfishtë, artriti reumatoid dhe lupus eritematoz.


Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Prof. Dirk Elewaut nga Universiteti Belgjik i Gentit hetoi se cilat çrregullime në florën e zorrëve janë veçanërisht që mund të çojnë në procese autoimune.


Shkencëtarët zbuluan se, për shembull, përhapja e një bakterie të caktuar të zorrëve (bakteret e fijeve të tipit Clostridia) në zorrë mund të çojë në ndryshime në indet limfatike.


Këto ndryshime më pas çojnë në formimin e antitrupave, të cilët nga ana tjetër sulmojnë organet dhe indet në mënyrë të pakontrolluar, siç është rasti me sklerozën e shumëfishtë dhe lupus eritematoz.


Sidoqoftë, zhvillimi i këtyre sëmundjeve nuk ndjek menjëherë ndryshimet në përbërjen e florës së zorrëve.


Në studimin e Prof. Elewaut, subjektet e testimit nuk zhvilluan një sëmundje autoimune deri vonë në jetë, kur ata kishin një përqindje të lartë të Clostridia në zorrët e tyre në rininë e tyre.


Bakteret Clostridia shkaktojnë sëmundje autoimune

Studimet nga studiuesit nga universitetet amerikane Harvard School dhe New York University arritën në një rezultat të ngjashëm.


Minjtë që u rritën në mënyrë aseptike nuk zhvilluan artrit reumatoid. Kjo ndodhi vetëm kur kafshët u ekspozuan ndaj baktereve Clostridia në moshën tre javë. Por nuk është bakteri vetë që çon në proceset patologjike autoimune.


Hsin-Jung Wu i Shkollës Mjekësore të Harvardit shpjegon:


"Bakteri krijon një mjedis në të cilin predispozita gjenetike [për artriti reumatoid, për shembull; shënimi i redaktorit] ka liri të lirë. Isshtë një ndërveprim midis gjenetikës dhe mjedisit."

Pra, nëse NUK keni predispozitë gjenetike për një problem të tillë shëndetësor, ndoshta mund të jetoni shumë mirë me një infektim të Clostridia - pa vuajtur ndonjëherë nga një sëmundje autoimune.


Ndryshimet në florën e zorrëve në artrit

Një studim i vitit 2013 jep informacione të mëtejshme mbi lidhjen midis florës së zorrëve dhe zhvillimit të sëmundjeve autoimune.


Hulumtuesit nga Qendra Mjekësore NYU Langone dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Nju Jorkut në SHBA arritën për herë të parë në përcaktimin e ndryshimeve në florën e zorrëve të pacientëve me artrit.


Ata ekzaminuan mostrat e jashtëqitjes nga 42 pacientë me artrit dhe 28 të rritur të shëndetshëm. U zbulua se pacientët me artrit kishin një numër dukshëm më të lartë të baktereve Prevotella në zorrët e tyre sesa ato të shëndetshme. Kishte edhe shtame të tjera Prevotella që ishin vendase në zorrët e të sëmurëve sesa ato shtame Prevotella që banonin në një florë të shëndetshme të zorrëve.


Probiotikët mbrojnë kundër sëmundjeve autoimune

Deri më tani, mjekësia konvencionale shpesh ka qenë shumë e pafuqishme kur bëhet fjalë për sëmundjet autoimune. Të prekurit duhet të marrin ilaçe të forta që as nuk sjell domosdoshmërisht rezultatin e dëshiruar.


Hulumtimi i ri jep shpresë, megjithatë, se diçka mund të ndryshojë së shpejti.


Shkencëtarët nga Qendra Helmholtz për Kërkime Mjedisore GmbH - UFZ zbuluan se transferimi i baktereve të shëndetshme të zorrëve nga trakti tretës i minjve të rritur në traktin tretës të kafshëve të reja mund ta mbrojë këtë të fundit nga diabeti i tipit 1, një sëmundje që është gjithashtu një sëmundje autoimune Me


Ndërsa 85 përqind e kafshëve të patrajtuara zhvilluan diabet të tipit 1, pas transferimit të baktereve të zorrëve ishte vetëm 25 përqind. Studiuesit u befasuan nga zbulimi se bakteret e zorrëve me sa duket kishin gjithashtu një ndikim në sistemin hormonal të kafshëve dhe në këtë mënyrë ishin në gjendje të parandalonin zhvillimin e sëmundjes autoimune. (5)


Sëmundje autoimune për shkak të higjienës së tepërt?

Këto rezultate mbështesin tezën se numri në rritje i sëmundjeve autoimune mund të ketë të bëjë me rritjen e sterilitetit të mjedisit tonë.


Fëmijët të cilët ekspozohen rregullisht ndaj një numri të madh të baktereve të ndryshme mbrohen më mirë nga sëmundjet autoimune sesa moshatarët e tyre që rriten në një mjedis relativisht steril.


 

Burimet e artikullit:


  • Autoimmunerkrankung infolge kranker Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de)

  • Prof. Dirk Elewaut et al., "Commensal microbiota influence systemic autoimmune responses., EMBO Journal, Januar 2015, ("Kommensale Mikrobiotika beeinflussen systemische Autoimmunreaktionen)

  • Science Daily: Gut-residing bacteria trigger arthritis in genetically susceptible individuals

  • J. U. Scher et al., "Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis., eLife, November 2013, ("Expansion von Prevotella copri-Bakterien im Darm hängt zusammen mit erhöhter Arthritisneigung)

  • Janet G. M. Markle et al., "Sex Differences in the Gut Microbiome Drive Hormone-Dependent Regulation of Autoimmunity. Science, Januar 2013, ("Geschlechtsunterschiede im Darmmikrobiom treiben hormonabhängige Regulation von Autoimmunität an)

  • (5)Simm M, Transplantation von Darmbakterien verhindert die Entwicklung von Typ-1-Diabetes bei NOD-Mäusen, 28. Januar 2013, Medscape

6 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page