top of page
  • Qendra e Shëndetit

Shkaku i sëmundjes së dhëmbëve


(Revista Nexus) - Epidemia e sëmundjeve dentare në botën e industrializuar është pasojë e mungesës së lëndëve ushqyese të shkaktuar nga gëlltitja jonë e ushqimeve që janë rritur në tokë të varfëruar dhe janë denatyruar nga përpunimi industrial.


Problemi global: Sëmundjet e dhëmbëve

Kavitetet në dhëmbë janë një problem i madh në SHBA si dhe në shumë vende të tjera të industrializuara në mbarë botën. Ky problem nuk është i ri, është po aq i vjetër sa vetë industrializimi.Prirja e dhëmbëve, humbja e dhëmbëve, sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe sëmundje të tjera të gojës janë të përhapura dhe të përhapura.


Premtime të mëdha që nuk u mbajtën

Për 150 vjet, dentistët na kanë mbushur gojën me amalgamë, një aliazh merkuri, për të luftuar efektet e prishjes së dhëmbëve.


Qeveria amerikane beson se masa të tilla kanë triumfuar mbi dhëmbët e këqij dhe propagandon se "brezi i bebeve do të jetë brezi i parë në të cilin shumica do të ruajnë dhëmbët e tyre për gjithë jetën, pasi kanë pasur përfitimin e pastave të dhëmbëve me fluor të shtuar".


Rezultate kthjelluese

Por le t'i hedhim një vështrim më të afërt numrave. Ata po përpiqen të na bëjnë të besojmë se situata është përmirësuar, se strategjia ka funksionuar dhe se të gjithë jemi mirë me mbushjet me amalgamë dhe ujin e pijshëm të fluorizuar. Por statistikat janë kthjelluese.


Deri në 100 milionë mbushje amalgame në vit

Vetëm në SHBA, rreth 100,000 dentistë vendosin mbi 100 milionë mbushje me amalgamë çdo vit. Është vlerësuar se rreth 140 milionë amerikanë kanë të paktën një mbushje me amalgamë dhe të paktën 25 përqind e popullsisë së përgjithshme ka të paktën një vrimë të patrajtuar (dhe kush mund t'i fajësojë ata njerëz për shmangien e trajtimit).


Një 20 për qind e shquar e të gjithë qytetarëve amerikanë midis moshës 55 dhe 64 vjeç do të humbasin të gjithë dhëmbët e tyre. Dhe një në 250 të rinj të rritur do të ndajë atë fat.


Sëmundjet dentare pranohen në mënyrë jokritike

Keqformimet kongjenitale të nofullës dhe harkut, dalja e dhëmbëve të mençurisë, nevoja për mbajtëse ose trajtim ortodontik, dhëmbë të shtrembër, sëmundja e mishrave të dhëmbëve, sëmundja periodontale, gingiviti, kanceri i zgavrës me gojë dhe sëmundja e rrënjës janë të zakonshme dhe mjaft të zakonshme sa që pothuajse të gjithë preken në një mënyrë. ose një tjetër është. Ndërkohë pranojmë. Sëmundja dentare si e pashmangshme dhe e zakonshme.


Sëmundja dentare shihet si një e keqe e domosdoshme

Veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, humbja e dhëmbëve duket se shihet si një përpjekje patriotike, ku historia e babait themelues të vendit, George Washington, i cili kishte proteza druri, tregohet që në moshë të re.


Krahasuar me të gjitha problemet e tjera shëndetësore në SHBA, problemi dentar duket relativisht i parëndësishëm. Autoritetet kompetente duan ta fshijnë atë nën qilim. Kushdo që ka vuajtur ndonjëherë nga një dhimbje dhëmbi e di agoninë që shoqërohet me të.


Maja e ajsbergut

Ka nga ata që pretendojnë se prishja e dhëmbëve është vetëm maja e ajsbergut dhe vetëm një simptomë e vogël e një problemi shumë më serioz që ne po përpiqemi ta ndrydhim vetëm me trajtimet aktuale. Sistemi ynë dentar ka dy mënyra për të trajtuar dhëmbët e prishur: mbushjen e kavitetit ose nxjerrjen e dhëmbit. Nëse në një moment nuk ka më dhëmbë për t'u nxjerrë, problemi më në fund duket se është zgjidhur përgjithmonë.


Mungesa e dhëmbëve çon në kequshqyerje

Megjithatë, për ata që tani e tutje duhet ta kalojnë jetën pa dhëmbë, problemi është shumëfishuar. Përveç ndryshimit të pamjes, protezat mund të jenë gjithashtu të pakëndshme dhe të mos përtypen mirë. Si rezultat, shumë të moshuar vuajnë nga kequshqyerja dhe është plotësisht e imagjinueshme që humbja e plotë e dhëmbëve mund ta përkeqësojë këtë problem.


Akuzat e rreme çojnë në qetësimin e njerëzve

Shoqata Amerikane Dentare (ADA), si dhe institucione të tjera, e shohin prishjen e dhëmbëve si një problem “lokal”. Ne kemi qenë të bombarduar me një propagandë të tillë prej brezash. Dogma qendrore është se kariesi është për shkak të rritjes së tepërt të baktereve në gojë.


Thuhet se këto baktere ushqehen me ëmbëlsira, sheqer dhe ushqime me niseshte.


Këta organizma, thuhet, prodhojnë acide që sulmojnë smaltin e dhëmbëve dhe shkaktojnë kavitete. Shumëzimi i baktereve në gojë shkakton edhe probleme të tjera, të tilla si formimi i pllakave ose gurëve të dhëmbëve dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve.


Luftimi i simptomave - kjo është gjithçka që duhet

Përkrahësit e kësaj teorie e shohin zgjidhjen e problemit në masa të tilla si larja e dhëmbëve disa herë në ditë. Ata rekomandojnë pastrimin e dhëmbëve me fill, pastrimin e gojës, pastrimin e rregullt të dhëmbëve dhe çdo gjë tjetër që ndihmon në kontrollin e baktereve dhe forcimin e smaltit të dhëmbëve. Ata madje shkojnë aq larg sa të mbrojnë vulosjen e dhëmbëve për t'i mbrojtur ata nga acidi keqdashës.


Kontradiktat që duhen sqaruar

Për sa i përket një diete terapeutike, ata besojnë se ëmbëlsirat dhe ushqimet me sheqer ushqejnë bakteret, duke rritur problemin. Ata besojnë se fluori forcon smaltin e dhëmbëve dhe e bën atë më rezistent ndaj baktereve që prodhojnë acid.


Një përfundim interesant që mund të rrjedhë nga ky besim është se ju mund të hani sa më shumë sheqer të doni pa dëmtuar smaltin e dhëmbëve tuaj, me kusht që të lani dhe pastroni dhëmbët me fill me fill menjëherë pas ngrënies për të parandaluar që ajo të prishë ekosistemin bakterial. Çfarë bënin njerëzit për të parandaluar kavitetet përpara se të ekzistonin pasta e dhëmbëve, furçat e dhëmbëve dhe dentistët?


Përveç kësaj, po bëhen përpjekje për të trajtuar ata që duket se nuk i lajnë dhëmbët siç duhet duke i mbushur zgavrat me amalgamë dhe duke shtuar fluor në ujin e pijshëm – të dyja metodat kanë pasoja të mëdha. Pothuajse të gjithë në SHBA kanë pasur prishje të dhëmbëve në një moment, dhe ne jemi shtyrë të besojmë se kjo gjendje është një problem sipërfaqësor dhe shkaktohet nga bakteret në gojë që sulmojnë smaltin e hollë që mbron dhëmbët tanë.


Problemi i sëmundjes së dhëmbëve është shumë më i thellë

Shtresa e ngjitësit që mban së bashku këtë përrallë është shumë më e hollë se smalti i dhëmbëve. Po sikur problemi të jetë në të vërtetë shumë më i thellë dhe të rrjedhë drejtpërdrejt nga mënyra perëndimore e jetesës? Po sikur problemi i prishjes së dhëmbëve të jetë i rrënjosur në zgjedhjet tona të dietës dhe në mënyrën se si e trajtojmë tokën?


Toksinat amalgama dhe fluori duhet ta bëjnë këtë

Jemi kaq të fiksuar në efektet e mëvonshme të mbushjeve me amalgamë dhe pastës së dhëmbëve të fluorizuar, saqë kemi humbur nga sytë problemin origjinal, themelor: prishja e dhëmbëve rezulton nga konsumimi i ushqimeve të përpunuara dhe të varfëruara.


Duket se kemi harruar që paraardhësit tanë para-industrial kishin dhëmbë të mirë gjatë gjithë jetës së tyre pa dentistë, pastë dhëmbësh, furça dhëmbësh, mbushje amalgame apo ujë të fluorizuar.


Paraardhësit me dhëmbë të shëndetshëm

Nëse shikoni fotot e amerikanëve vendas përpara se të fillonin të hanë ushqimin e të bardhëve, mund të shihni se ata kishin dhëmbë jashtëzakonisht të shëndetshëm. Arkeologët duke ekzaminuar kafkat e këtyre njerëzve primitivë zbuluan se dhëmbët ishin në gjendje shumë të mirë.


Për shumë breza dhe mijëra vjet nuk ka pasur probleme dentare. Vetëm në epokën tonë moderne kariesi është bërë një problem kaq i madh.


Industrializimi shkatërron lëndët ushqyese në ushqim

Një nga shumë ndryshimet e mëdha midis kulturave "primitive" dhe shoqërisë sonë moderne është lista e gjërave që ne i konsiderojmë ushqim. Ushqimi i paraardhësve tanë të largët vinte direkt nga toka, ndërsa ushqimi i një shoqërie të industrializuar vjen nga fabrika.


Metodat moderne të kultivimit, së bashku me praktikat e përpunimit, sigurojnë që ajo që hamë nuk përmban pothuajse asnjë lëndë ushqyese. Këtu qëndron shkaku i vërtetë i prishjes së dhëmbëve. Mënyra jonë moderne e jetesës duket se nuk mund të bëjë më pa prodhimin masiv të ushqimit; megjithatë, qëndrueshmëria e sistemit tonë aktual mbështetet në marzhet e fitimit të kompanive të mëdha ushqimore.


Bujqësia nuk kujdeset për shëndetin tuaj

Për ekonominë bujqësore, shëndeti i planetit dhe i banorëve të tij nuk është aspak prioriteti kryesor - nuk i kushtohet shumë vëmendje. Vetëm mendoni për të gjitha pesticidet vdekjeprurëse, plehrat sintetike dhe farat e modifikuara gjenetikisht.


Kush përfiton nga gënjeshtrat?

Kush përfiton më shumë nga metoda të tilla? Dhe kush i ndjen pasojat e këtyre toksinave në formën e sëmundjeve kronike?


Arsyet e vërteta

Duket se është bërë një përpjekje e tepërt për t'u dhënë njerëzve pamjen e një buzëqeshje të shëndetshme, por pak kujdes tregohet për ta bërë atë pamje realitet. Zbardhuesi i dhëmbëve, pasta zbardhuese dhe stomatologjia estetike janë të gjitha të reklamuara nga dentistët, duke përcjellë në mënyrë delikate ndjenjën se ata po bëjnë gjithçka që munden për t'i bërë njerëzit të duken dhe të ndihen të përsosur.


Si punësohen dentistët

Megjithatë, pas kësaj velloje mashtruese, të hollë si meshë qëndron një nga mizoritë më të mëdha të kohës sonë. Nëse e ndjekim problemin deri në rrënjë, zbulojmë se ai arrin thellë në tokë, në tokë - të cilin ne e kemi tharë me egoizëm për shekuj, pa menduar pak për të ruajtur bujarinë e tij për brezat e ardhshëm.


Karies është një problem mjedisor

Në fakt, prishja e dhëmbëve është një problem mjedisor: një problem që prek të gjithë ekosistemin dhe format e tij të jetës, nga mikrobet te gjitarët. Nuk është e vështirë të bëhet një lidhje midis shëndetit të tokës dhe shëndetit të njerëzve që ushqehen me të.


Një shumëllojshmëri e gjerë organizmash mikroskopikë, insekte dhe krijesa të tjera nëntokësore banojnë dhe ndërveprojnë me shtresën e sipërme të tokës.


Lëndë ushqyese të përdorshme nga cikli biologjik

Përmes jetës dhe vdekjes së tyre, toka pasurohet me azot, minerale të bollshme dhe blloqe të tjera biologjike ndërtuese. Bimët i thithin këto përbërës dhe kafshët kullosëse i hanë bimët. Njerëzit hanë si bimët ashtu edhe kafshët.


Kur dikush ha ushqim që është rritur në tokë të shëndetshme dhe përmban sasi të mjaftueshme të fosforit, kalciumit dhe elementëve të tjerë gjurmë, njeriu i merr këto lëndë ushqyese drejtpërdrejt nga ushqimi. Megjithatë, ky nuk është rasti në shoqërinë tonë moderne. Metodat e bujqësisë të përdorura nga fermat e mëdha kanë rezultuar në tokë sterile dhe të varfëruar.


Plehrat nga nafta dhe kimikatet janë të dëmshme për shëndetin tonë

Plehrat sintetike dhe pesticidet e prodhuara nga nafta nuk janë askund një zëvendësues për ekosistemet e gjera, shumë komplekse që ata po zhvendosin. Metodat e ekonomisë sonë bujqësore mbështeten në kimi dhe refuzojnë të marrin parasysh shëndetin e tokës nga e cila varet kjo ekonomi. Praktikat aktuale çojnë në mbishfrytëzimin dhe varfërimin e tokës.


Industria po e përkeqëson situatën e lëndëve ushqyese

Është bërë pak përpjekje për të zëvendësuar mineralet që humbasin në tokë përmes korrjes së grurit. Përpunimi industrial që kalon pjesa më e madhe e ushqimeve të kultivuara pas vjeljes e bën situatën e lëndëve ushqyese edhe më keq, duke hequr sasinë e fundit të vlerës ushqyese nga prodhimet tashmë të dëmtuara.


Ushqimi jo i shëndetshëm nxit sëmundjet e dhëmbëve

Një shëtitje nëpër çdo supermarket do të nxjerrë në dritë shkakun e urgjencës sonë dentare. Duket sikur çdo produkt i vetëm në rafte ka humbur gjendjen e tij natyrale. Të gjitha ushqimet, me sa duket, përmbajnë sheqerna të shtuar ose ëmbëlsues të tjerë, drithëra të rafinuara dhe vajra bimore të rafinuar.


Ushqimet e konservuara ose të paketuara dhe të konservuara janë normë dhe është e vështirë, nëse jo e pamundur, të gjesh ndonjë gjë tjetër në magazinë në shumicën e dyqaneve ushqimore me zbritje. Edhe në korridoret e "ushqimit të freskët", gjërat nuk duken më mirë. Shumë fruta dhe perime janë modifikuar gjenetikisht dhe pothuajse të gjitha varietetet janë trajtuar në mënyrë të përsëritur me kimikate toksike, pesticide dhe plehra sintetike.


Mish i kultivuar në fabrikë

Mishi dhe peshku janë mirësjellje të fermave të fabrikës, të mbushura plot me ilaçe, hormone dhe antibiotikë për të kompensuar shëndetin e dobët të kafshës së burgosur. Produktet e qumështit Qumështi vjen nga lopët që ushqehen me mbetjet industriale; duhet të pasterizohet në mënyrë që të mos sëmuren konsumatorët.


Një dietë e shëndetshme mbron nga sëmundjet e dhëmbëve

Ndryshe nga shoqëritë tona të industrializuara dhe metodat moderne, popujt primitivë janë të vetëdijshëm për rëndësinë e mbrojtjes së shtresës së sipërme të tokës në mënyrë që ajo të vazhdojë të prodhojë ushqim të shëndetshëm tani dhe në të ardhmen. Duke përdorur metoda të provuara që janë përcjellë nga një brez në tjetrin për mijëra vjet, këta njerëz kanë arritur të mbajnë veten dhe fëmijët e tyre të shëndetshëm.


Kulturat "primitive" të botës me sa duket kanë arritur të zgjidhin problemet e prodhimit të tyre ushqimor. Ata përpiqen të parandalojnë erozionin dhe humbjen e tokës së tyre duke e kultivuar atë në mënyrë natyrale.


Shumëllojshmëria e kulturave, rrotullimi i këtyre kulturave, lënia e tokës së punueshme të pushojë dhe përdorimi i lirë i plehrave organike ndihmojnë në ruajtjen e pjellorisë së tokës. Këto dhe vëzhgime të tjera u regjistruan për herë të parë nga një pionier në fushën e të ushqyerit: Dr. Weston A.Price, një dentist i interesuar për shkakun e kariesit dentar.


70 vjet më parë, Dr. Price kreu një studim sistematik të problemit në rritje të prishjes së dhëmbëve në kohën e tij. Për ta bërë këtë, ai udhëtoi te popujt indigjenë anembanë botës dhe ekzaminoi gjendjen e dhëmbëve dhe dietën e tyre, duke i bashkuar të dyja aspektet.


Në përgjithësi, zbuloi ai, popujt primitivë anembanë botës kishin dhëmbë jashtëzakonisht të mirë, pothuajse të përsosur kur hanin si paraardhësit e tyre për breza. Megjithatë, sapo filluan të hanin ushqimet e përpunuara të botës perëndimore, të cilat tani ishin të disponueshme për ta falë kontaktit të tyre me njerëzit e bardhë, ata shpesh zhvillonin karies.


Vëzhgimet që Dr. Çmimi i bërë midis vendasve që hanin dieta të varfëra me lëndë ushqyese të kujtojnë numrat që dhashë në fillim të këtij artikulli.


Sapo një shoqëri indigjene adoptoi zakonet moderne të të ngrënit, dhëmbët e tyre do të përkeqësoheshin me shpejtësi, ndërsa ata që i përmbaheshin dietave tradicionale të ushqimeve që ishin pjesë e dietave të paraardhësve të tyre, ruanin dhëmbë të mirë deri në pleqëri.


Ajo që është interesante është se këta popuj indigjenë rrallë i lanë dhëmbët dhe për këtë arsye shpesh kishin mbeturina në gojë), megjithatë ata ishin të lirë nga prishja e dhëmbëve." Për sa kohë që ata ndiqnin një dietë tradicionale, ata kishin dhëmbë pothuajse krejtësisht të shëndetshëm gjatë gjithë jetës së tyre.


Njerëzit e studiuar kishin dhëmbë të shkëlqyer, dhe atë pa ujë të pijshëm të fluorizuar, pa dentistë dhe pa pastë dhëmbësh. Megjithatë, sapo filluan të hanin “ushqimin e të bardhëve”, i cili ishte modifikuar shumë nga industria, edhe dhëmbët e tyre ranë viktimë e kariesit dentar. Në këtë rast, larja e dhëmbëve i bën ata më të pastër, por nuk i mbrojti nga kavitetet. Vetëm ky vëzhgim duhet të bëjë që publiku amerikan të vërë në dyshim besimet e rreme që ADA ka rrënjosur tek ata.


Ushqimet e mëposhtme përkeqësojnë veçanërisht gjendjen e dhëmbëve: mielli i bardhë, sheqeri, orizi i lëmuar, ushqimet e konservuara, vajrat e rafinuar dhe të gjitha produktet që përmbajnë këto substanca. Në supermarketet perëndimore vështirë se ka një produkt që nuk përmban sheqer ose vajra të rafinuar ose aditivë të tjerë të përpunuar industrialisht.


Rezultati përfundimtar i përpunimit të ushqimit është kryesisht një substancë e pasur me "kalori boshe" dhe pa vitamina, minerale, proteina, enzima të gjalla dhe yndyrna. Kur një ushqim i grabit trupit më shumë burime sesa fut, ai mund të quhet fare mirë një "antiushqim".


Këto lloj ushqimesh janë një humbje parash për trupin, pasi heqin më shumë lëndë ushqyese sesa i shtojnë trupit gjatë procesit të tretjes.


Përveç kësaj lidhjeje jashtëzakonisht të qartë që ekziston midis dietës dhe prishjes së dhëmbëve, Dr. Price zbuloi se shëndeti i mirë dentar shkon paralelisht me shëndetin e mirë të përgjithshëm. Ai gjeti një lidhje befasuese midis një diete të pasur me ushqime të përpunuara dhe defekteve të lindura në gojë dhe nofulla. Prindërit që hanë ushqime industriale, zbuloi ai, kanë më shumë gjasa të lindin fëmijë me harqe dentare të keqformuara.


Kjo ishte diçka krejtësisht e re brenda kulturave indigjene. Në këtë rast, nofullat e prindërve ishin vazhdimisht të formuara mirë, kështu që deformimet e fëmijëve nuk mund t'i atribuoheshin trashëgimisë. Mbetjet e paraardhësve u ekzaminuan dhe u zbulua se edhe ata kishin një hark dentar të formuar në mënyrë perfekte.


Vetëm pasi njerëzit e prekur filluan të hanin ushqime moderne dhe të rafinuara, këto probleme filluan të shfaqen. Në shoqërinë tonë moderne, keqformime të tilla kongjenitale nuk janë asgjë të veçantë. Nuk është rastësi që cilësia e ushqimit tonë është përmirësuar gjatë 70 viteve që kur Dr. Price bëri që vëzhgimet e tij vazhduan të përkeqësoheshin me shpejtësi.


Metodat tona aktuale të prodhimit të ushqimit po shkatërrojnë dhëmbët tanë, shëndetin tonë të përgjithshëm dhe shëndetin e mjedisit. Gama e gjerë e ushqimeve të ndryshme artificiale që nuk janë shfaqur kurrë në dietën njerëzore ka pasur një ndikim të madh në jetën tonë.


Prishja e dhëmbëve është vetëm një efekt anësor i vogël i asaj që po bëjmë, por që nuk mund të injorohet më. Duke njohur shkaqet e vërteta të kariesit dentar, ne gradualisht mund të kuptojmë, pranojmë dhe shpresojmë të ndryshojmë gjendjen tonë.


Është interesante se këta popuj indigjenë rrallë i lanin dhëmbët (dhe për këtë arsye shpesh kishin mbetur ushqim në gojë), megjithatë ata ishin pa prishje të dhëmbëve.


Higjiena holistike dentare

Duket se ADA nuk e konsideroi kurrë mundësinë që goja dhe dhëmbët të lidhen me pjesën tjetër të trupit dhe të mos veprojnë në mënyrë të pavarur prej tij. Ideja që kavitetet në dhëmbë janë rezultat i një sëmundjeje sistematike nuk është e re. Në disa sisteme mjekësore, si mjekësia lindore, sëmundjet e gojës shihen si një manifestim i çekuilibrit sistemik dhe kequshqyerjes.


Gjendja e trupit përcakton shëndetin

Ndërsa roli që luajnë infeksionet bakteriale në sëmundjet orale nuk duhet nënvlerësuar, duhet mbajtur mend se funksionimi i pjesës tjetër të trupit përcakton ndjeshmërinë ndaj këtyre patogjenëve. Kur të gjitha sistemet e trupit funksionojnë siç duhet dhe me efikasitet, organizmat patogjenë e kanë shumë më të vështirë të fitojnë një terren. Bakteret mund të shumohen vetëm në një trup të shqetësuar, tepër acid.


Gjendja e dhëmbëve tregon shëndetin

Mijëra vjet më parë, mjekët lindorë e dinin se shëndeti i dhëmbëve dhe qiellzës pasqyron shëndetin e të gjithë trupit." Mjekësia tradicionale kineze ka përdorur prej kohësh konceptin holistik, i cili thotë se ekzaminimi i një pjese të caktuar të trupit është ndriçues për gjendjen e të gjithë sistemit.


Kjo pikëpamje është karakteristike për metodat diagnostikuese të mjekësisë lindore, të cilat njihen për saktësinë dhe saktësinë e tyre për një kohë shumë të gjatë. Duket se nuk ka ndonjë ndryshim nëse shikoni pulsin, gjuhën, fytyrën, veshin apo dorën. Një pjesë e trupit po aq e rëndësishme dhe e lidhur me të gjitha sistemet sa goja është padyshim një mjet i fuqishëm diagnostikues.


Një kalë dhuratë

Kushdo që ka parë ndonjëherë një "kalë dhuratë në gojë" e di se kjo është një mënyrë e shpejtë dhe e përshtatshme për të korrigjuar gjendjen. Sipas filozofisë së mjekësisë lindore, dhëmbët nuk janë të ndarë nga pjesa tjetër e trupit. Përkundrazi, thuhet se në to zbulohen të gjitha sistemet e tjera trupore”.


Dhëmbët përfaqësojnë shëndetin e të gjithë skeletit

Dhëmbët janë kocka, dhe si të tillë ata përfaqësojnë shëndetin e përgjithshëm të të gjithë skeletit. Dhëmbët rriten nga nofulla dhe janë bërë nga i njëjti material si pjesa tjetër e kockave. Në Kinë është vërtetuar shumë herë se kur kockat janë të shëndetshme, janë edhe dhëmbët.


Në të kundërt, kur kockat janë të sëmura, dhëmbët janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Shkenca perëndimore gjithashtu e di se dhëmbët përbëhen nga kalcium, minerale të tjera, proteina dhe blloqe të ngjashme ndërtuese. Meqenëse trupi nuk mund t'i prodhojë vetë këto lëndë ushqyese, dhëmbët vuajnë automatikisht nëse komponentët e nevojshëm mungojnë në dietë.


Tretja fillon në gojë

Përveç kësaj, mjekësia kineze ka vërejtur se goja është hapi i parë i punës i stomakut dhe sistemit tretës. Kur tretja është e shqetësuar, kjo shpesh reflektohet në dhëmbë dhe pllaka në gojë. Kjo është e kuptueshme kur mendoni se kalciumi dhe mineralet e tjera duhet të kalojnë përmes murit të zorrëve dhe në qarkullimin e gjakut përpara se të mund të përdoren nga trupi.


Problemet e tretjes pengojnë vlerësimin e lëndëve ushqyese

Nuk mjafton që këto lëndë ushqyese t'i marrim nga ushqimi: ato duhet të jenë në gjendje të përthithen gjatë procesit të tretjes në mënyrë që të kenë ndonjë efekt. Në rastin më të mirë, ky proces është joekonomik. Por kur problemet me zorrët hyjnë në lojë, kjo joefikasitet rritet gjithnjë e më shumë.


Goja është pjesë e sistemit të frymëmarrjes

Nga pikëpamja e mjekësisë kineze, goja është gjithashtu pjesë e sistemit të frymëmarrjes pasi është një hapje në rrugët e frymëmarrjes dhe është e lidhur me muret e bronkeve dhe mushkërive. Prandaj, një çekuilibër në mushkëri mund të shfaqet lehtësisht si dhimbje ose atrofi e dhëmbëve. Në të njëjtën mënyrë mund të vendoset një marrëdhënie midis dhëmbëve dhe të gjitha sistemeve të tjera të trupit.


Dhëmbët janë të lidhur me zemrën me anë të enëve të gjakut

Dhëmbët lidhen drejtpërdrejt me zemrën përmes enëve të gjakut. Edhe mjekësia perëndimore e di këtë, dhe kështu disa pacientë trajtohen me antibiotikë përpara procedurave dentare për të parandaluar që organizmat infektivë të hyjnë në zemër dhe organe të tjera. Prandaj, një numërim i shëndetshëm i gjakut dhe një qarkullim i fortë janë të rëndësishëm për shëndetin e dhëmbëve. Megjithëse higjiena orale ka të ngjarë të luajë një rol në kariesin dentar, është e rëndësishme të kuptohet se sëmundja orale është shpesh një shenjë se ka një çekuilibër në një pjesë tjetër të trupit.


Cilësia e përbërjes së pështymës

Cilësia e përbërjes së pështymës ka një ndikim të madh në shëndetin e dhëmbëve. Pështyma që ka pH-në e duhur dhe është e pasur me minerale, vitamina, enzima dhe faktorë të tjerë mbrojtës që nxisin remineralizimin e smaltit të dhëmbëve dhe parandalojnë shumëfishimin e organizmave patogjenë, ndikon shumë në parandalimin e prishjes së dhëmbëve.


Vëzhgimet, aksidentale dhe shkencore, sugjerojnë se ekziston një lidhje midis higjienës orale dhe dhëmbëve të shëndetshëm.


Mineralet, enzimat dhe vitaminat janë thelbësore

Është e rëndësishme të sigurohet kjo higjienë. Këtu cilësia e pështymës është çelësi. Rritja e niveleve të mineraleve, enzimave të gjalla dhe vitaminave në pështymë mund të rrisë efektin "ndërtues" të pështymës dhe të pengojë rritjen e elementeve të dëmshëm. Kjo mund të arrihet vetëm nëpërmjet një diete të shëndetshme ose nëpërmjet suplementeve ushqimore enzimatike aktive.


Ekzistojnë tre klasa kryesore të substancave që ishin të bollshme në dietën e paraardhësve tanë, por zakonisht mungojnë në dietën tonë sot. Këto janë vitamina, minerale dhe enzima të tretshme në yndyrë.


Vitamina A

Komponentët më të rëndësishëm që mungojnë në ushqimet e sotme janë vitaminat e tretshme në yndyrë si vitaminat A dhe D. Vitamina A është përgjegjëse për shumë procese biologjike në nivel qelizor. Mungesa e kësaj vitamine shoqërohet me keqformime kongjenitale, zvogëlim të mprehtësisë së shikimit, dobësim të sistemit imunitar dhe shumë sëmundje të tjera.


Vitamina A është thelbësore për dhëmbë të mirë

Vitamina A është e rëndësishme për shumë procese trupore dhe thelbësore për dhëmbë të shëndetshëm. Është një kofaktor në shumë reaksione enzimatike dhe procese qelizore, një antioksidant i vlefshëm dhe thelbësor për rritjen dhe rinovimin e indeve. Sistemi imunitar varet nga një furnizim adekuat i vitaminës A.


Kockat dhe dhëmbët e shëndetshëm janë të mundur vetëm me një furnizim të mjaftueshëm të vitaminës A. Në udhëtimet e tij në popujt primitivë, Dr. Price zbuloi se këta individë të guximshëm konsumonin mesatarisht më shumë se 10 herë më shumë vitaminë A sesa gjendet në dietën tipike moderne.


Në rast sëmundjeje, ka një nevojë të shtuar për vitaminë A

Ky tepricë, dyshoi ai, parandalon një mungesë. Nevoja për vitaminë A rritet kur njerëzit janë të ekspozuar ndaj stresit dhe toksinave mjedisore ose vuajnë nga sëmundje kronike ose akute.


Vitamina D

Vitamina D është thelbësore për përthithjen dhe përdorimin e mineraleve në traktin tretës dhe në qarkullimin e gjakut. Të dyja vitaminat janë relativisht të rralla, sepse ato gjenden vetëm në një numër të kufizuar ushqimesh. Produktet e qumështit të papërpunuara, vezët me rreze të lirë, mëlçia dhe disa produkte peshku si vaji i mëlçisë së merlucit janë të vetmet burime që ofrojnë këto lëndë ushqyese në sasitë e nevojshme.


Vitamina D është e domosdoshme

Vitamina D është një tjetër vitaminë e tretshme në yndyrë që është thelbësore për dhëmbë dhe kocka të shëndetshme. Ndonëse është e vërtetë që trupi mund të prodhojë sasi të vogla të vitaminës me ndihmën e dritës së diellit, është ende e nevojshme të merret mjaftueshëm nga ajo përmes ushqimit. Shumë institucione shëndetësore pajtohen se sasia e rekomanduar ditore për vitaminën D është e nënvlerësuar.


Vitamina D është e nevojshme për përthithjen e kalciumit

Vitamina D është e rëndësishme në mënyrë që trupi të mund të thithë kalciumin nga ushqimi në traktin tretës dhe ta ruajë atë në kocka dhe dhëmbë. Mungesa e rëndë e vitaminës D mund të çojë në rakit tek fëmijët dhe osteomalaci tek të rriturit - të dyja sëmundjet tregojnë fillimin e zbutjes së kockave. Nuk është sekret se mungesa e vitaminës D është e zakonshme dhe e përhapur.


Një studim shkencor i dietave moderne zbuloi se norvegjezët konsumojnë pesëdhjetë herë më shumë vitaminë D se amerikanët për të qëndruar të shëndetshëm.


Mungesa e vitaminave të tretshme në yndyrë në ushqimin tonë

Dieta perëndimore priret të jetë e ulët në vitamina të tretshme në yndyrë për dy arsye. Nga njëra anë, vitaminat si D dhe A zakonisht shkatërrohen ose degradohen gjatë procesit të zakonshëm të prodhimit. Për shembull, qumështi i papërpunuar dhe kremi janë burime natyrale të shkëlqyera të vitaminave A dhe D.


Megjithatë, këto lëndë ushqyese humbasin gjatë procesit të pasterizimit, i cili përfshin ngrohjen intensive të qumështit. Për të zëvendësuar lëndët ushqyese të humbura, shumë kompani të përpunimit të qumështit shtojnë vitamina sintetike në produktet e tyre.


Megjithatë, ka prova që këto substanca artificiale nuk mund të përdoren nga trupi si dhe homologët e tyre natyrorë.


Heqja e qëllimshme e vitaminave esenciale

Arsyeja tjetër që dieta jonë ka mungesë të vitaminave të tretshme në yndyrë është se ato hiqen qëllimisht së bashku me yndyrën. Institucionet shëndetësore, përfshirë Shoqatën Amerikane të Zemrës, Shoqatën Amerikane të Dietologjisë, dhe shumë mjekë të kujdesit parësor dhe media na kanë thënë se yndyrat shtazore nuk janë të mira për ne dhe janë shkaku numër një i sëmundjeve kronike degjenerative.


Na kanë bërë të harrojmë se vitaminat e tretshme në yndyrë nga të cilat varet shëndeti ynë gjenden vetëm në pjesët yndyrore të produkteve shtazore.


Ulja e përmbajtjes së yndyrës është e dëmshme për shëndetin

Kur qumështi është i skremuar për të marrë qumësht të skremuar, të gjitha vitaminat e tretshme në yndyrë hiqen gjithashtu me kremin. Prerja e yndyrës nga një biftek ose heqja e lëkurës nga një pulë e skuqur vjen në kurriz të vitaminave të tretshme në yndyrë. Zakoni i modës për të reduktuar përmbajtjen e yndyrës në dietë shkon paralelisht me një marrje të reduktuar të vitaminave të tretshme në yndyrë. Kjo praktikë na dëmton.


Minerale

Përmbajtja minerale është një temë e ndryshme, megjithëse e lidhur. Ushqimi ynë modern përmban vetëm një pjesë të mineraleve që gjenden në ushqimin e paraardhësve tanë. Dieta e popujve primitivë ishte dhjetë deri në njëzet e pesë herë më e pasur me minerale - në varësi të cilit mineral është - se e sotmja. Metodat moderne të përpunimit heqin mineralet nga ushqimi dhe i shpërlajnë ato.


Tretja e dëmtuar pengon përthithjen e mineraleve

Tretja e dëmtuar ose përthithja e lëndëve ushqyese gjithashtu kontribuon në problem, sepse e bën edhe më të vështirë për trupin të thithë pak minerale të mbetura. Mineralet përdoren shpejt nga trupi si pjesë e metabolizmit dhe nevoja për minerale rritet gjatë kohës së stresit.


Faktorë të tjerë që rrisin kërkesat për minerale përfshijnë konsumimin e kafesë dhe pijeve të tjera me kafeinë, ekspozimin ndaj toksinave mjedisore dhe përdorimin e ilaçeve. Si rezultat, shumë njerëzve u mungojnë një ose më shumë minerale thelbësore.


Kalciumi, Magnezi dhe Co

Kockat dhe dhëmbët përbëhen, në përmasa të ndryshme, nga të gjitha mineralet, jo vetëm nga fluori. Edhe nëse fluori konsiderohet më i rëndësishëm se të gjitha mineralet e tjera në lidhje me parandalimin e kariesit, dhëmbët e shëndetshëm natyrisht kanë nevojë për më shumë se kjo substancë. Një sasi e caktuar e kalciumit Sango, magnezit dhe elementëve gjurmë si zinku, vanadiumi dhe bor janë gjithashtu të rëndësishme për strukturën e dhëmbëve. Për shkak të tokave tona të varfëruara, këto substanca vështirë se mund të gjenden në dietën tonë moderne.


Pse njerëzve u mungojnë mineralet

Mineralet vijnë nga toka - ato vijnë nga toka dhe nga shkëmbinjtë e gërryer me mijëvjeçarë. Në mënyrë ideale, bimët thithin mineralet, duke i bërë ato më të aksesueshme për sistemin tretës të gjitarëve. Si bimët ashtu edhe kafshët bëhen pjesë e zinxhirit ushqimor dhe kështu edhe pjesë e dietës njerëzore.


Sa më shumë minerale të ketë në tokë, aq më shumë futen në ushqimet që hamë. Megjithatë, nëse toka është varfëruar nga përdorimi i tepruar dhe trajtimi jo i duhur, mineralet nuk do të arrijnë te bimët në sasi të mjaftueshme. Dhe sikur kjo të mos ishte mjaft e keqe, përpunimi industrial dhe rafinimi redukton më tej përmbajtjen minerale të ushqimit.


Supat e gatshme nuk përmbajnë pothuajse asnjë mineral

Lloji i ushqimit që hamë përcakton se sa minerale thithim. Shumë kultura të lashta në mbarë botën kishin në menunë e tyre lëngun e kockave, i cili është i pasur me minerale. Megjithatë, ushqime të tilla ushqyese janë zëvendësuar në shoqërinë moderne nga supa të konservuara ose të menjëhershme, të prodhuara në fabrikë, të cilat kanë pak minerale. Një zgjidhje e lirë dhe e lehtë për t'u bërë vetë për rritjen e mineraleve është përfshirja e "supës së kockave" në dietën tuaj të përditshme.


Një burim i thjeshtë mineralesh për jo-vegjetarianët

Kjo pjatë e pasur me minerale përgatitet duke zier kockat (të papërpunuara ose të ziera) në ujë me pak uthull të shtuar për 24 deri në 48 orë, duke i skremuar herë pas here. Lëngu duhet të pihet në sasi të vogla gjatë gjithë ditës.


Çdo mbetje mund të ngrihet në pjesë dhe të shkrihet sipas nevojës. Një sasi prej një ose dy filxhanësh në ditë duhet të jetë e mjaftueshme për të pasur një efekt të dobishëm për shëndetin. Burime të tjera të shkëlqyera të mineraleve përfshijnë algat blu-jeshile, kripën e detit të parafinuar, frutat dhe perimet e rritura organike dhe/ose biodinamike dhe qumështin e papërpunuar të lopës.


Enzimat katalizatorët e metabolizmit

Komponenti i tretë natyror kryesor, i cili është i bollshëm në dietën e popujve primitivë në mbarë botën, por jo në dietë, janë enzimat. Enzimat janë substancat që katalizojnë shumicën e miliarda reaksioneve kimike që ndodhin në trup çdo ditë.


Këto makromolekula janë proteina më vete, secila me strukturën dhe funksionin e vet. Për shembull, enzima amilaza zbërthen karbohidratet në molekula sheqeri, proteaza zbërthen proteinat në aminoacide në traktin tretës dhe lipaza zbërthen yndyrnat në gliceride.


Enzimat shkatërrohen nga nxehtësia

Pak a shumë të gjitha enzimat kanë një pikë të dobët: nxehtësinë. Ata shkatërrohen gjatë gatimit dhe në temperaturat e përdorura në përpunimin industrial. Nxehtësia denatyron një enzimë duke transformuar strukturën e saj. Si rezultat, enzima nuk është më në gjendje të përmbushë funksionin e saj.


Shumica e enzimave në ushqimet e përpunuara si dhe në gatimet e gatuara shkatërrohen plotësisht, dhe kështu ushqimi tipik perëndimor nuk përmban më asnjë nga këto substanca të rëndësishme. Kjo është në kontrast të plotë me dietën e popujve indigjenë që hanë me vetëdije ushqime të papërpunuara dhe të fermentuara për të siguruar furnizimin e tyre me enzima të gjalla.


Enzimat janë të rëndësishme për tretjen

Enzimat e gjalla kryejnë disa funksione të rëndësishme. Së pari, enzimat ndihmojnë në tretjen pasi ato lirohen dhe aktivizohen në stomak. Kjo e bën më të lehtë për trupin që të përpunojë dhe absorbojë plotësisht ushqimin. Së dyti, enzimat në ushqim ndihmojnë trupin të ruajë rezervat e veta të vlefshme të enzimave.


dr Edward Howell dhe Dr. Francis Pottenger, dy dietologë me përvojë të gjerë në këtë fushë të veçantë, kanë hulumtuar rëndësinë e enzimave dietike.


Furnizimi i kufizuar i enzimave

dr Howell teorizoi se çdo qenie njerëzore ka një furnizim shumë të kufizuar të enzimave tretëse që prodhohen dhe ruhen në pankreas. Kur kjo furnizim shterohet, së shpejti vjen vdekja.


Ushqimet e papërpunuara sjellin enzimat e tyre dhe trupi përgjigjet duke përdorur më pak nga enzimat e tij pankreatike për të tretur ushqimin. Të gjitha ushqimet e papërpunuara janë burime të mira të enzimave. Për shembull, vajrat e patrajtuar dhe të parafinuar janë një burim i shkëlqyer i enzimave - në ndryshim nga të gjitha "sallatët e sallatave" në shishe që janë praktikisht pa enzima në supermarkete.


Sallata e papërpunuar, vezët e papërpunuara, qumështi i papërpunuar, papaja dhe ananasi janë gjithashtu të larta në enzima. Dhe ushqimet e fermentuara si kosi dhe lakra turshi i bërë në shtëpi përmbajnë gjithashtu përqendrime të larta të tyre.


Mishi i gatuar çoi në degjenerim

dr Francis M. Pottenger Jr. kreu një eksperiment të famshëm me macet, duke përdorur dy grupe macesh për të demonstruar rëndësinë e ushqimeve të papërpunuara për gjitarët. Të dy grupet morën një dietë bazë me qumësht të papërpunuar dhe vaj të mëlçisë së merlucit. Grupi i parë merrte edhe mish të gjallë, ndërsa grupi i dytë ushqehej me mish të gatuar. Efekti i këtyre dy dietave të ndryshme u tregua tek pasardhësit e dy grupeve të kafshëve testuese.


Kotelet që ishin të sëmurë në grupin me mish të gatuar. Shumë keqformime të dhëmbëve dhe nofullave ndodhën midis këtyre koteleve; kotelet nga kjo pjellë ishin mesatarisht më të vogla dhe pak i mbijetuan lindjes. dr Pottenger vazhdoi eksperimentin e tij dhe lejoi gjeneratën e dytë të shumohej gjithashtu. Kotelet e reja në grupin që ushqeheshin me mish të gjallë morën gjithashtu mish të gjallë, dhe kotelet e grupit që ishin ushqyer me mish të gatuar morën gjithashtu mish të gatuar.


Gjenerata e tretë e maceve me mish të papërpunuar ishte gjithashtu vazhdimisht e shëndetshme dhe e mirë. Brezi i tretë i grupit tjetër, nga ana tjetër, bëhej gjithnjë e më i sëmurë derisa kafshët më në fund nuk ishin më në gjendje të riprodhoheshin. Grupi i mishit të gatuar u shua ndërsa grupi i mishit të papërpunuar lulëzoi.


Si t'i mbaj dhëmbët e mi të shëndetshëm

Është koha për të rifituar shëndetin dhe trashëgiminë tonë dietike. Nëse duam të kemi dhëmbë të shëndetshëm deri në pleqëri, siç kanë pasur paraardhësit tanë, atëherë duhet të ushqehemi si ata. E vetmja zgjidhje për problemin e kariesit dentar është kthimi në bujqësi primitive. Kariesi dentar mund të parandalohet vetëm me një dietë më të mirë të bazuar në ushqim cilësor: produkte qumështi të papërpunuar, mish të ushqyer me bar, vezë organike dhe fruta dhe perime të freskëta organike/biodinamike. Suplementet dietike si vajra me cilësi të lartë, preparate vitaminash, minerale organike dhe elementë gjurmë do të bëjnë pjesën tjetër për të siguruar furnizimin me lëndë ushqyese.


Shmangni ushqimin nga supermarketi

Është gjithashtu thelbësore që dhëmbët e shëndetshëm të shmangin ushqimet e përpunuara në mënyrë industriale, ushqimet e përshtatshme dhe vajrat e rafinuar. Në mënyrë që të mund të marrim mirëqenien tonë në duart tona, ne duhet të rimarrim kontrollin e furnizimeve tona ushqimore. Meqenëse hamë disa herë në ditë, kjo është e lehtë për t'u bërë. Duke refuzuar ushqimin konvencional dhe duke e zëvendësuar atë me ushqim të vërtetë, ne ndryshojmë mënyrën tonë të të menduarit. Është thelbësore të zgjidhni produkte me cilësi të lartë. Konsumimi i qumështit të papërpunuar që vinte nga lopët organike të rritura në kullota ishte një mënyrë që paraardhësit tanë i mbanin dhëmbët e tyre të shëndetshëm. Sapo fillojmë të përpunojmë ushqimin tonë, të gjitha përfitimet e tij duket se humbasin.


Për fermat e mëdha, fitimet janë parësore

Duket se agrobizneset e mëdha që formësojnë dietat tona e bëjnë këtë për përfitime, pa marrë parasysh pak ose aspak ndikimin shëndetësor që kjo ka në popullatë. Ne duhet të rimendojmë të gjithë sistemin tonë bujqësor dhe mund të mbështesim vetëm ato ferma që kanë kujdes të veçantë për të siguruar që toka të marrë diçka në mënyrë që të vazhdojë të sigurojë ushqim për brezat e ardhshëm.


Çdo gjë rreth dhëmbëve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:

 

Burimet e artikullit:

63 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentários


bottom of page