top of page
  • Fisnik Komoni

Si duhet të hani dhe të jetoni


Qëllimi i ngrënies është mbushja e elementeve kimike, nga të cilat përbëhen qelizat dhe indet tona. Rigjenerimi është një nga ligjet më themelore të natyrës në fushën e Kimis organike, dhe trupi ynë është një "laborator" që punon duke u bazuar në parimet Kimis organike. Ushqimi që ne hamë duhe të ushqej qeliza dhe indet. Natyra e ka paisur trupin qenieve njerëzore ashtut, që ti përballoj torturat që i shkakton vetë njeriu trupit të tij me ushqimin që më shumë dëmton trupin se ushqen. Kështu njeriu kënaq apetitin e tij deri kur të filloj degjenerimi, si mendërisht, shpirtërisht ashtu edhe fizikisht. Trupi është bartësi i mendjes, dhe mendja është bartësi i shpirtit. Mendja është pjesa e shpirtit qe ne e përdorim atë për të vëzhguar dhe për të menduar arsyeshëm. Nese ju lejoni degjenerimin e trupit tuaj, atehere ju nuk mund të prisni që mendja juaj të punoj sic duhet apo që ajo të zhvillohet dhe rritet, sepse mendja dhe shpirti varen direkt nga zhvillimi, regjenerimi dhe pastertia e trupit tuaj fizik. Ne i konsiderojmë sëmundjet si diçka marramendëse dhe të tmerrshme, dhe ne i bejme për këtë përgjegjëse bakteret dhe viruset! Në fakt bakteret dhe viruset janë pastruesit natyror dhe ato janë kudo. Kur ne marrim frymë, thithim miliona nga këto pastrues të vegjël natyrorë (pra bakterie e viruse), dhe është detyra e tyre për të neutralizuar mbetrurinat në trupin tonë në mënyrë që këto mbetrurina pastaj të hudhen jashtë nga trupi. Mirpo është shumë me rëndësi që ne ta mbajme trupin tonë në gjendje të pastër, në mënyrë që hudhja jashte e mbeturinave të funkcionoje pa problem. Si pasoje e ushqimeve te tepruara inorganike qe ne hame - pra ushqime te gabuara te cilave i eshte shkaterruar prinzipi jetesor permes zierjes, fergimit, konzervimit apo edhe proceseve tjera, atehere vjen deri te mbledhja e nje mase te madhe te mbeturinave ne trupin tone. Kjo mase e madhe e mbeturinave eshte shume me e madhe se sa pastruesit natyror te quajtura baktere e viruse. Si pasoje keta pastrues gjejne ne brendesine e trupit tone nje terren te pershtatshem per tu rritur dhe shumuar. Perpos shumit te tyre vijne edhe mbeturinat e metabolizimit te trupit dhe rezultati është ajo që ne e quajmë SEMUNDJE. Kur mikrobet dhe bakteret hyjnë në një trup të pastër dhe të shëndetshëm, si brenda ashtu edhe jashtë atehere ata nuk gjejne terren te pershtatshem ku mund te vendosen dhe shumohen dhe keshtu dalin perseri nga trupi yne dhe ne nuk semuremi. Poasht eshte shume me rendesi qe te hudhen jashte nga trupi i semure te gjitha mbeturinat dhe substancat patologjike. Ky eshte edhe hapi i pare ne drejtimin e duhur per te kthyer baraspeshen normale, pra shendetin.

Si vijnë mbeturinat dhe substancat patologjike ne trup? Në dy mënyra të ndryshme:

  1. Se pari permes ushqimeve te gabuara inorganike qe ne hame ne mase te madhe - si p.sh ushqime te ziera dhe te cilat ushqime qelizar e trupit tone as nuk mund ti absorbojne sic duhet e as nuk mund ti hudhin jashte pa problem. Pastaj edhe permes meterieve jonatyrale sic jane medikamentet, vakcinat, injekcionet etj, te cilat depozohen ne trup dhe te cilat trupi nuk mund ti hudhe jashte pershkak se organet e jashteqitjes (melcia, veshkat, zorra e trashe, lekura etj) jane te mbingarkuara.

  2. Se dyti permes qelizave dhe indeve te trupit tone te cilat cdo dite shpenzohen dhe mbesin si materie te vdekuara, pasi ti kene sherbyer trupit tone duke i dhene atij energji fizike dhe shpirterore. Keto qeliza te shpenzuara pasi te kene permbushur detyrat e tyre duhet ta lirojne trupin sa me shpejte qe te jete e mundur. Mirpo pershkak se organet e jashteqitjes (melcia, veshkat, zorra e trashe, lekura etj) jane te mbingarkuara, atehere keto substanca mbesin panevoje ne trup.

Me poshte nje shembull se pse ushqimi i duhur dhe i drejte eshte i nje rendesie vitale: Le te marrim shembull nje njeri ne moshen 40 vjecare. Sigurisht qe edhe ky njeri sikur njerezit tjere e ka shprehin ti haje te pakten 3 vakte ne dite. Kjo po i bie te jete 1000 vakte ne vit apo 40 000 vakte pergjate jetes se tij te deritanishme. Poashtu le te supozojme, qe te gjitha ushqimet e tij, te cilat ai i ka ngrene jante te ziera, te ferguara, te konzervuara dhe shume pak ushqime te papërpunuara te cilat perbehen nga salatat, perimet e frutat. Rezulatti eshte pra qe gjete kesaj kohe prej 40 vites, trupin e tij e kane kalu mbi 40 000 vakte, te perbera kryesisht nga “ushqime te vdekura” (apo nga elmente kimike inorganike). Per trupin eshte e pamundshme qe ai me materie inorganike (apo te vdekur) te prodhoje qeliza organike. Ne mund te shohim pra qe keto 40 000 vakte e kane arritur qellimin qe te mbajne ne jete trupin e tij, mirpo ai (pra njeriu) ka ngrene shume pak ushqime te paperpunuara organike per te rigjeneru qelizat dhe indet apo per te furnizu trupin me elemente kimike, prej te cilave perbehen qelizat dhe indet e trupit. Ne duhet pasur parasysh qe me ushqime te tilla kufiri i rezistencës zakonisht arrihet tek mosha 40 apo 50 vjecare, nje moshe kjo në të cilën janë fituar pjekuria dhe përvoja, një moshe në jetë, ku fillojme të dimë se çfarë është Jeta me te vertete dhe cka do të na sjellë neve ajo, pra eshte lulëzimi i vërtetë i jetës. Mirpo fatkeqeisht ne shumicen e rasteve eshte mosha kur shumica e burrave dhe grave verejne që ata kanë një trup të dobësuar, degjeneruar, e papërdorshme, e cila mbështetet në një fillim të hershëm te pleqerise! Ne dime qe trupi yne ka nevoje per fibra. Mirpo per funkcionet e fibrave ne trup shumica njerezeve pothuajse nuk kane njohuri fare. Fibrat ne ushqimet tona duhet te perbehen nga celulozë e papërpunuar, pra nga fibrat e paperpunuara nga perimet, salatat dhe frutat, te cilat sa të jetë e mundur duhet ngrene ne gjendjen e tyre natyrale. Dhe kur keto ushqimet te hahen dhe te pertypen mire atehere gjate tretjes nga fibrat mund te nxirren shume substanca pozitive per trupin. Mbetja e fibave pastaj kalon permes zorreve dhe vepron si nje magnet duke marre me vete te gjitha mbeturinat e mbledhura ne trup. Keshtu pra fibrat terheqin me vete ne cdo pjese te trupit qelizat dhe indet e shpenzuara duke i marre ato me vete sikur te gjitha mbeturinat tjera te trupit. Fibrat kanë një efekt në tretje si fshesë ose si "fshesë me korrent". Nëse ushqimi është skuqur, gatuar ose përpunuar, fibrat ose celuloza shndërruar në substancë inorganike, do te thote cdo gjurme e jetës është shkatërruar. Fibrat tani me jan pa jete dhe nuk munden me te veprojne si nje fshese ne trupin tone. Perkundrazi ato veprojne fshese e keqe dhe e prishur dhe shtyhen ne zorre per pa pasur ndonje efekt pastrues. Keto fibra te vdeukra nuk kane me aftesi qe te marrin me vete qelizat dhe indet e shpenzuara apo edhe substancat tjera toksike. Tani paramendoni te dyja rastet:

  • Rastin kur nje ushqim i pasur me fibra organike te cilat kalojne permes organevete tretjes dhe organeve te jashteqitjes dhe te cilat jane aktive si nje fshese apo si nje fshese me korent dhe ate pas cdo vakti te ngrene, 3 here ne dite dhe te cilat jo vetem qe nuk len nje zorre te trashte te pastruar por edhe largojne jashte nga trupi mbeturinat e mbledhura.

  • Rastin kur ne hame ushqime te pasura me fibra te vdekura si pasoje e denaturimit pra zierjes, fergimit apo konzervimit, dhe te cilat ushqime pastaj kalojne permes zorreve dhe organeve te jashteqitjes - 3 here ne dite, 40 000 here apo me shume gjate 40 vitesh dhe cdo here lene pas vete mbetrurina. 40 000 mbeturina lene në mënyrë të pashmangshme gjurmët e tyre, sado të vogla te jene ato.

Njeriu eshte qenja e vetem ne boten shtazore që megjithë inteligjencën e tij gjoja te larte vepron në kurriz të trupit të tij duke ndjek apetitin e tij dhe kinse me vetëdije kujdeset për të (trupin), pa përdorur mendjen e tij apo aftesin e tij per te gjykuar! Ai preferon të dëgjojë zërin e joshjes që i thote atij se ushqimi nuk ka asnjë lidhje me gjendjen e trupit, mendjes dhe shpirtit te tij. Pa aplikimin e inteligjencës sonë, nuk është e çuditshme që atehere kur ne te kemi arritur moshen kur dija dhe pervoja jone eshte e nje rendesie te vecante jo vetem per ne por edhe per brezat e ri, dhe ne me ne fund mund ta jetojme jeten tone, gjendemi ne nje gjendje trupore te mjerushme apo ndoshta nje trup i cile eshte i gatshem per varr! Problemi eshte qe ne te dime, se si ne duhet ndryshura menyren tone te te ushqyerit , qe te rigjenerojme trupin tone pa shumë probleme dhe pa reaksione, te cilat do te ishin shume te renda per jeten tone te perditshme. Kjo na vë në pozitë për të marre një trup te shëndetshëm plot vitalitet dhe pa sëmundje. Hapi i parë është pastërtia e brendshme. Nje jashteqitje e perditshme dhe e rregullt eshte doemos e nevojshme. Ata qe kane nje jashteqitje jo te rregullt, mund ta perdorin ballonin me uje per ta pastrur pjesen e poshte me zorres se trashe.

Thjeshte balloni te mbushet me uje te vaket dhe uji te futet permes anusit (me pare pipeta te lyhet me vaje) brenda ne zorre. Mundesisht ujit te mbahet per 1 min brenda dhe pastaj ne tualet te hudhet jashte. Mund te behet ne mengjes apo edhe me mire ne mbremje para se te flihet, pasi qe ka efekt te mire per gjume me te rehatshem, pasi hudhen jashte toksnat ditore. Nese deshironi rezulatete te shpejta atehere mund te beni nje pastrim te pergjithshem te zorreve (vete ne shtepi apo tek institucionet qe ofrojne nje sherbim te tille). Eshte mire te permendet, qe rezultatet me te mira arrihen, nese gjate disa diteve te njëpasnjëshme behen 4 apo 5 shperlarje te zorres se trrashe, pra cdo dite nga nje. Pastaj mjaftojne nje apo dy shperlarje ne jave. Nese shperlarjet behen tek institucionet qe ofrojne nje sherbim te tille atehere ato jane me te favorshme dhe nuk shkaktojne siklet. Ai i cili kurre ne jeten e tij nuk ka pastruar zorren e tij te trashe, ai edhe nuk eshte ne gjendje për të shprehur një mendim. Paralajmerimet qe pastrimet e zorres nuk jane te mira vijne vetem nga ata te cilet nuk kane aspak njohuri per pastertin trupore. Nëse thuhet si arsye ose justifikim, qe pastrimi i zorreve e dobeson trupin dhe per kete arsy jane te demshme, atehere kjo eshte absurde dhe e pakuptimte. Arsyeja i këtij argumenti është thjesht mungesa e njohurive dhe përvojës.

Zorra e trashe eshte kanalizimi i trupit. E si mund qe trupi te riktheje forcen dhe balancen e tij kimike, nese pik se pari ajo nuk pastrohet?


Çdo gjë rreth shëndetit të zorrëve gjeni përmes linkut më poshtë:


 

Burimi i artikullit:

  • Nga Libri “Sallatat e freskëta cdo ditë mbajnë shëndetin tuaj” - Dr. Norman Walker.

277 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentarios


bottom of page