top of page
 • Fisnik Komoni

Si ti trajtoni aknet në mënyrë natyrale


Aknet nuk prekin vetëm adoleshentët gjatë pubertetit. Mund të ndodhë në çdo moshë. Shpesh përshkruhen barna që mund të kenë efekte anësore të dëmshme – dhe në shumë raste as që përmirësojnë lëkurën. Por ka masa holistike që mund të lehtësojnë aknet pa efekte anësore.


Aknet: sëmundje të lëkurës me shkaqe të ndryshme

Aknet (akne vulgaris) janë një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës. Mbiprodhimi i androgjenëve është përmendur vazhdimisht si një nga shkaqet kryesore të akneve. Androgjenet janë hormone mashkullore që stimulojnë trupin të prodhojë më shumë sebum. Kur lëkura prodhon shumë sebum, poret mund të infektohen. Ata bëhen të përflakur (11).


Kjo ndodh sepse trupat e huaj dhe bakteret bllokohen në pore për shkak të prodhimit të tepërt të sebumit dhe kistet tipike të akneve apo edhe çibane të dhimbshme. Megjithatë, një mbiprodhim i androgjenëve nuk ndodh thjesht, por ka p.sh. shkaku i mëposhtëm (një shkak që shpesh është i kontrollueshëm): luhatja e niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës.


Shmangni luhatjen e niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës

Bilanci delikat i hormoneve ndikohet nga nivelet e sheqerit në gjak. Kur nivelet e sheqerit në gjak rriten, kjo çon në një çlirim të papritur të insulinës, e cila nga ana tjetër çon në rritjen e prodhimit të androgjenit. Nëse niveli i sheqerit në gjak rritet shumë dhe kjo ndodh disa herë në ditë, atëherë shumë insulinë lëshohet në gjak disa herë në ditë, gjë që mund të rezultojë në një prodhim të vërtetë masiv të androgjeneve.


Megjithatë, insulina jo vetëm që rrit prodhimin e androgjenit dhe rrjedhimisht prodhimin e sebumit, por gjithashtu ka një ndikim serioz në zhvillimin e akneve në disa drejtime. Formimi i akneve fillon në folikulat e flokëve për shkak të rritjes së ndarjes qelizore të të ashtuquajturave keratinocitet, të cilat janë qelizat e epidermës.


Por si ndodh kjo ndarje e rritur qelizore? Insulina nxit çlirimin e substancave të veçanta të quajtura faktorë të rritjes. Por janë pikërisht këta faktorë të rritjes që janë përgjegjës për përhapjen e tepërt të keratinociteve. Në të njëjtën kohë, insulina gjithashtu pengon ato substanca që do të pengonin rritjen e ndarjes së qelizave.


Insulina shoqërohet edhe me zhvillimin e proceseve inflamatore kronike – të cilat janë shumë të pranishme edhe te aknet.


Përfundim: Në rastin e akneve, luhatjet e forta të sheqerit në gjak duhen shmangur gjithmonë. Sigurisht, së pari duhet të dini se si ndodhin luhatjet e padëshiruara të sheqerit në gjak. Niveli i sheqerit në gjak rritet ndjeshëm vetëm nëse një dietë e caktuar dhe një mënyrë jetese e detyron atë ta bëjë këtë. Prandaj, një dietë e pafavorshme është në fillimin e një reaksioni zinxhir që përfundimisht mund të çojë në shpërthimin e akneve.


Ngarkesa glicemike

Për të parandaluar aknet në një mënyrë kuptimplote ose për t'i luftuar ato në mënyrë efektive, duhet të shmangen ato ushqime që shkaktojnë një rritje të mprehtë të nivelit të sheqerit në gjak.


Në mënyrë të përshtatshme, në pjesën më të madhe, këto janë gjithashtu ushqimet më pak të rekomanduara dhe jo të shëndetshme, kryesisht ushqime të pasura me karbohidrate dhe sheqer. Quhen ushqime me ngarkesë të lartë glicemie (GL).


Ngarkesa glicemike është një masë e efektit të një ushqimi në nivelet e sheqerit në gjak dhe në prodhimin e mëvonshëm të insulinës, duke marrë parasysh përmbajtjen e karbohidrateve të ushqimit. Kjo e fundit është gjithashtu diferenca me indeksin glicemik më pak praktik (GI).


Për shembull, ndërsa buka e bardhë dhe karotat e gatuara kanë një GI prej 70 (megjithëse duhet të jetë e qartë se karotat e gatuara janë shumë më të shëndetshme se buka e bardhë), GL e dy ushqimeve është krejt e ndryshme - buka e bardhë 38.5 dhe karotat 3.5 - të cilat është shumë tingëllon shumë më qartë.


Ngarkesa glicemike apo indeksi glicemik?

Pse GL dhe GI janë kaq të ndryshme? Gjatë llogaritjes së GI, u supozua një sasi karbohidrate prej 50 gram. Kjo do të thotë se subjektet e testit duhej të hanin aq shumë nga çdo ushqim derisa të kishin ngrënë 50 gram karbohidrate me këtë ushqim.


Ky nuk është problem me bukën e bardhë, pasi mjaftojnë 90 gramë për të pasur 50 gramë karbohidrate. Megjithatë, ata duhej të hanin më shumë se një kilogram karota të ziera.


Rrjedhimisht, njohja e nivelit të GI nuk është e dobishme nëse nuk e dini gjithashtu sasinë e ushqimit që përmban 50 gram karbohidrate (8 Burimi i Besuar).


Nga ana tjetër, indeksi i glicemisë tregon gjithmonë ndikimin e ushqimit në nivelin e sheqerit në gjak për 100 gram të këtij ushqimi, në mënyrë që informacioni mbi GL të përdoret shumë mirë për të ridizajnuar ose rregulluar menunë. Nëse keni vetëm një tabelë GI, mund ta konvertoni lehtësisht GI në GL. Formula për këtë është si më poshtë:


GL = GI pjesëtuar me 100 herë sasinë e karbohidrateve për 100 gram ushqim


Kontrolloni ngarkesën tuaj glicemike për aknet

Vlerat e GL që janë nën 10 konsiderohen të mira sepse ushqimet me vlera kaq të ulëta kanë pak ose aspak efekt në nivelet e sheqerit në gjak.


Rezultatet midis 10 dhe 20 konsiderohen mediokre, dhe pikët më të larta se 20 konsiderohen të dobëta sepse rritin nivelet e sheqerit në gjak dhe provokojnë nivele të larta të insulinës. Nëse aknet janë të pranishme, atëherë duhet të zgjidhen ato ushqime që kanë vlera të ulëta të GL.


Ushqimet me vlera të larta GL përfshijnë, për shembull

 • oriz i bardhe

 • drithërat e mëngjesit

 • Tortë

 • produkte të pjekura dhe makarona

 • pije të gazuara me sheqer

 • Akull

 • konservat e frutave

 • Të gjitha llojet e ëmbëlsirave me sheqer


Ushqimet me GL të ulët mbajnë nivelet e sheqerit në gjak të qëndrueshme. Atyre u përkasin në radhë të parë

 • Perimet

 • shumica e frutave (përveç frutave të thata),

 • arra

 • bajame

 • sallatat

 • lakër

 • algat


Por edhe në sektorin e frutave të thata ka specie me një GL jo aq të lartë, p.sh. B. mollë të thata, dardha, kajsi (GL nën 20) dhe kumbulla të thata, të cilat mund të përzihen me arra të përpunuara shumë mirë në ushqime të shëndetshme, z. B. te baret e frutave dhe arrave të bëra vetë. Meqenëse arrat kanë një GL jashtëzakonisht të ulët (nën 2), ato ruajnë GL pak më të lartë të frutave të thata, ndërsa këto të fundit japin një ëmbëlsi të këndshme që arrat janë të buta në nivelet e sheqerit në gjak. Vetëm hurmat dhe rrushi i thatë i përkasin atyre frutave të thata me një GL shumë të lartë (50 deri në mbi 60). Ose përdorni zëvendësues të sheqerit që nuk ndikojnë as në nivelin e sheqerit në gjak dhe as në nivelin e insulinës, p.sh. B. stevia, xylitol ose eritritol.


Natyrisht, për shkak të përmbajtjes së fibrave, produktet e prodhuara nga drithërat me drithëra kanë një efekt shumë më të vogël në nivelin e sheqerit në gjak sesa pastat dhe makaronat e bëra nga mielli i bardhë.


Ëmbëlsirat e shëndetshme lejohen

Pra, nëse keni lëkurë që është e prirur ndaj akneve dhe hani ushqime të larta në GL në të njëjtën kohë, keni më shumë gjasa të zhvilloni sëmundjen e lëkurës ose të përkeqësoni aknet ekzistuese. Kjo nuk do të thotë se nuk duhet të hani më asgjë të ëmbël ose një sanduiç mëngjesi.


Thjesht do të thotë që derisa të shihni përmirësim në gjendjen e lëkurës suaj, përfshini vetëm ushqime me GL të ulët në vaktet tuaja. Ka edhe ëmbëlsira të bëra nga përbërës që kryesisht kanë një GL relativisht të ulët, p.sh. B. nga arrat, bajamet, bananet dhe frutat e thata (fiq, mollë, kajsi të thata, etj.) - shih pjesën e mëparshme.


Dy këshilla për të mbajtur të ulët nivelin e sheqerit në gjak

Përveç kësaj, ka dy këshilla se si të rivendosni nivelin e sheqerit në gjak në ekuilibër sa më shpejt të jetë e mundur – nëse, në raste të veçanta, janë konsumuar ushqime me GL të lartë. Kjo thuhet se përfshin marrjen e një ose dy lugë çaji uthull molle (në një gotë me ujë). Ju mund të gjeni studime mbi ndikimin e uthullës së mollës në nivelet e sheqerit në gjak duke ndjekur lidhjen e mësipërme nën "Uthull molle".


Një truk tjetër është ky: merrni një lugë çaji plot me fibra (si p.sh. miell kokosi ose psyllium (pluhur lëvozhgë psyllium)). Fibrat dietike mund të zvogëlojnë efektin glicemik dhe kështu të ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak.


A është një zgjidhje pilula e kontrollit të lindjes?

Aknet tregojnë një çekuilibër në trup, jo mungesë të hormoneve sintetike - siç do të donin të sugjeronin shumë gjinekologë.


Dhe kështu kur shfaqet puçrra e parë, ata u përshkruajnë pilula kontraceptive vajzave në adoleshencën e hershme të moshës 12, 13 dhe 14 vjeç, në mënyrë që t'u kursejnë lëkurën e prirur ndaj njollave që është e afërt. Këto vajza tani gëlltitin me kujdes pilulën dhe lëkura e tyre bëhet sërish e bukur.


Në fillim, në mes apo në fund të të njëzetave, të njëjtat vajza shpesh përfundojnë sërish me një problem te gjinekologu. Këtë herë janë dhimbjet kronike të kokës, ngurrimi seksual, gjakderdhja ndërmjet periodave, ndryshimet e pashpjegueshme të humorit, etj. Pilula ndërpritet në mënyrë provë.


Dhimbjet e kokës ikin, dëshira seksuale vjen dhe luhatjet e humorit largohen. Gjithçka mund të jetë perfekte. Por më pas papritur shfaqen sërish aknet, për të cilat askush nuk ka menduar prej kohësh. Dhe kështu gratë ndjejnë sikur puberteti po u kthehet atyre - të paktën për sa i përket ngjyrës së lëkurës. Në raste të tilla, gjinekologët rekomandojnë marrjen e pilulës përsëri menjëherë. Por kjo nuk e shëron sëmundjen e lëkurës. Ajo thjesht i shtyp ato.


Aknet dhe fantazma e pilulës

Gjatë pubertetit, trupi është në një fazë ndryshimi në shumë fusha. Nivelet e hormoneve gjithashtu ndryshojnë dhe duhet të gjejnë ekuilibrin e tyre të ri – të cilin ata zakonisht arrijnë ta bëjnë gjatë disa viteve.


Megjithatë, nëse ju mungon durimi dhe ndihma me hormonet sintetike, nuk do të gjeni ekuilibrin tuaj hormonal për sa kohë që po merret preparati hormonal. Pilula e kontrollit të lindjes pretendon të jetë një botë ideale iluzionesh.


Nëse më pas ndërpritet pilula, është e mundur që organizmi të bjerë përsëri në çekuilibër hormonal që ekzistonte përpara se të merrej pilula. Trupi tani do të përpiqet përsëri ta kapërcejë vetë këtë çekuilibër, por nëse mund ta bëjë këtë varet nga durimi i të prekurve. Aknet që janë shtypur hormonalisht për vite mund të jenë mjaft kokëfortë dhe të zgjasin nga shumë muaj në vite, në varësi të stilit të jetesës dhe dietës (13).


Akne nga mungesa e progesteronit?

Nëse aknet nuk përmirësohen me gjithë përpjekjet, progesteroni natyral mund të jetë një alternativë që ia vlen të merret në konsideratë - kjo vlen vetëm për gratë (jo për burrat) dhe veçanërisht për gratë që kalojnë në menopauzë.


dr Në librin e tij Çfarë mund të mos ju thotë mjeku juaj për menopauzën, John R. Lee shpjegon pse disa gra në të 30-at ose 40-at papritmas zhvillojnë akne.


Mbiprodhimi i androgjenit i pranishëm në këto gra - sipas Dr. Lee - nga mungesa e progesteronit për shkak të funksionit të dëmtuar të vezoreve, që më pas rezulton në rritjen e prodhimit të androgjenit.


Nëse plotësohet progesteroni (progesteroni natyral në formë kremi ose vaji), kjo redukton automatikisht nivelet e androgjenit dhe lëkura bëhet përsëri e pastër dhe e lëmuar. Sidoqoftë, përpara se të eksperimentoni me progesteronin natyral, ia vlen gjithmonë t'i hidhni një vështrim të hollësishëm sistemit tretës.


Aknet – Shenjat e mbingarkesës së organeve jashtëqitëse

Meqenëse lëkura është një nga organet tona më të mëdha të detoksifikimit, ajo është aty kur organet e tjera jashtëqitëse si veshkat, mëlçia dhe zorrët mbingarkohen.


Me ushqim të dobët, shumë sheqer, duhan dhe/ose alkool, pak ushtrime dhe pothuajse asnjë rreze dielli, ka më shumë toksina, acide dhe produkte përfundimtare metabolike sesa mund të nxjerrin organet eliminuese.


Në të njëjtën kohë, mungojnë parakushtet për një proces të fuqishëm detoksifikimi (flora intestinale e paprekur, substancat vitale, uji i mjaftueshëm, sporti, etj.). Trupi po kërkon një zgjidhje dhe tani i drejton mbeturinat që rezultojnë përmes daljeve emergjente - folikulave në lëkurë. Zhvillohen puçrra, pika të zeza, pustula dhe kiste.


Ky proces mund të rikthehet: Me një deacidifikimi dhe pastrim të plotë, si dhe një ndryshim gjithëpërfshirës në dietë. Informacion mbi detoksifikimin mund të gjeni këtu: kura e detoksifikimit


Aknet – Pse zorra mund të shkaktojë aknet

Më shumë se shtatëdhjetë vjet më parë, dermatologët John H. Stokes dhe Donald M. Pillsbury folën për ndikimin e sistemit tretës në pjesë të tjera të trupit.


Ata shpikën termin "bosht zorrë-tru-lëkurë" dhe e shpjeguan si më poshtë: Stresi emocional dhe ushqimi jo i shëndetshëm ndryshuan florën e shëndetshme të zorrëve, ulën lëvizshmërinë e zorrëve, rritën përshkueshmërinë patologjike të mukozës së zorrëve dhe çuan në një rritje të tepërt të toksinave, të cilat. shkaktoi inflamacion kronik si dhe rritje të rezistencës ndaj insulinës, e cila nga ana tjetër mund të çojë në puçrra fytyre.


Stokes dhe Pillsbury rekomanduan marrjen e baktereve të zorrëve për të rivendosur shëndetin e lëkurës përmes zorrëve.


Shtatëdhjetë vjet është një kohë e gjatë. Megjithatë, vetëm në vitin 2011 u konfirmuan zyrtarisht tezat e Stokes dhe Pillsbury (1).


Bowe dhe Logan shkruan në revistën Gut Pathogens: Për shkak se flora e zorrëve dhe suplementet bakteriale të zorrëve ndikuan pozitivisht në inflamacionin kronik, reduktuan stresin oksidativ, ndihmuan në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe niveleve të lipideve të lëkurës dhe madje mund të ngrinin humorin, të gjithë këta faktorë kontribuojnë në zhvillimin e Ndërsa aknet luajnë një rol të madh, gjendja e florës së zorrëve dhe zorrëve ka një ndikim të jashtëzakonshëm në shëndetin e lëkurës dhe kështu në shërimin e akneve (10).


Rrjedhimisht, pastrimi i zorrëve është një nga hapat e parë në terapinë gjithëpërfshirëse të akneve. Ju mund të gjeni informacion për këtë këtu: Si funksionon pastrimi i zorrës së trashë


Aknet - Një alergji ndaj jodit?

Aknet mund të zhvillohen edhe për shkak të një alergjie ose intolerancës ushqimore.


Për shembull, disa njerëz janë shumë të ndjeshëm ndaj mikroelementit jod, i cili, për shkak të jodizimit të gjerë të kripës së tryezës dhe ushqimit të kafshëve, sot konsumohet në sasi shumë më të mëdha se sa ishte më parë. Një ndjeshmëri e tillë ndaj jodit mund të shfaqet në të ashtuquajturat puçrra të jodit.


Kujdes me qumësht për aknet

Edhe pse qumështi dhe produktet e qumështit në përgjithësi kanë një imazh shumë të mirë, ato mund të shkaktojnë puçrra fytyre tek disa njerëz dhe të paktën të përkeqësojnë aknet ose të parandalojnë shërimin e tyre tek të tjerët.


Qumështi është ushqimi për fëmijë për një viç që duhet të rritet sa më shpejt që të jetë e mundur. Si rezultat, qumështi përmban në mënyrë natyrale faktorë rritjeje përveç hormoneve, pikërisht ata që te njerëzit – siç e kemi përmendur më lart – çojnë në ndarje të tepërt të qelizave të keratinociteve, por edhe në prodhim të tepërt të sebumit dhe (te femrat) në rritje të prodhimit të androgjenit në vezoret. (2) (3) (4) (5) (6)


Në rastin e akneve, të provosh një dietë pa qumësht për disa javë mund të japë informacion nëse jeni një person i ndjeshëm ndaj qumështit. Më së voni pas tre muajsh të një diete pa qumësht, çehrja do të tregojë nëse ndryshimi në dietë është efektiv.


Ne kemi shpjeguar detaje se si qumështi dhe produktet e qumështit ndikojnë në trup në mënyrë të tillë që aknet zhvillohen këtu: Nuk ka qumësht për aknet


Më mirë pa kafeinë

Kafeja dhe pijet e tjera me shumë kafeinë mund të prishin ekuilibrin hormonal ose të rrisin një çekuilibër hormonal ekzistues dhe, si rezultat, të përkeqësojnë aknet. Prandaj, është më mirë të shmangni çdo stimulues që stimulon sistemin nervor qendror, nëse është e mundur.


Kur lëkura nuk i pëlqen majaja

Suplementet e majave të birrës shpesh cilësohen si çelësi i flokëve të bukur, thonjve të fortë dhe lëkurës së lëmuar. Fatkeqësisht, jo pak njerëz përjetojnë që pas vetëm disa ditësh maja birre, puçrrat fillojnë të mbijnë. Maja e birrës (si mishi, sallami, djathi i pjekur, kivi, bananet, domatet, harenga etj.) është një nga të ashtuquajturat "bomba histamine" dhe histamina nxit reaksione inflamatore.


Pra, nëse vuani nga aknet ose keni një tendencë për lëkurë të papastër dhe jeni duke marrë preparate majaje në të njëjtën kohë, atëherë së pari ndaloni marrjen e tyre dhe shikoni nëse ka një përmirësim në pamjen e lëkurës tuaj. Mikronutrientët që përmban majaja (p.sh. vitaminat B) mund të merren gjithashtu me një dietë të shëndetshme.


Mjekësia konvencionale për aknet: antibiotikët

Dermatologët konvencionalë shpesh përshkruajnë antibiotikë për aknet. Kjo synon të largojë bakteret që shfaqen në sëmundjen e lëkurës. Sigurisht që ne e dimë që bakteret nuk janë shkaku i sëmundjes, por se ato janë vetëm një pjesë e simptomave.


Megjithatë, meqenëse nuk keni ide tjetër se çfarë mund të bëni tjetër, antibiotikët përshkruhen – siç ndodh shpesh.


Me shumë fat, aknet mund të përmirësohen – por zakonisht vetëm për një kohë të shkurtër dhe me rrezikun e efekteve anësore tipike antibiotike (dispepsi dhe dëmtim i florës së zorrëve) ( 9 ).


Megjithatë, duke qenë se një florë e paprekur e zorrëve është veçanërisht e lidhur ngushtë me shëndetin e lëkurës, dobia e një terapie të tillë mund të vihet në dyshim.


Produktet konvencionale të akneve që janë të destinuara për përdorim të jashtëm, nga ana tjetër, shpesh janë aq të forta sa mund të përdoren me siguri për të pastruar dyshemenë e garazhit, por jo për kujdesin e lëkurës së irrituar dhe të ndjeshme.


Koncepti holistik i akneve, nga ana tjetër, është i butë dhe efektiv në të njëjtën kohë. Ia vlen! Gjeni elementet që ju përshtaten dhe filloni.


Terapia holistike për aknet

Terapia holistike e akneve përbëhet nga disa fusha:

 • Rivendosja e ekuilibrit hormonal me ndihmën e masave të mëposhtme

 • Struktura e florës së zorrëve dhe rehabilitimi i sistemit tretës

 • frenimi i inflamacionit kronik

 • me masa të jashtme antibakteriale, - Cimet dhe mjalte

 • me një konsum të shtuar të antioksidantëve dhe

 • një dietë anti-inflamatore Linku per nje diete anti inflamatore - Dieta anti-inflamatore (qendra-e-shendetit.com)

 • Lehtësimi i trupit me ndihmën e deacidifikimit ose pastrimit

 • Furnizimi me lëndët ushqyese dhe jetike të nevojshme nëpërmjet një diete bazë ose një diete me tepricë bazash - Linku rreth ushqimit alkalin - Ushqimi alkalin - kjo është arsyeja pse është i shëndetshëm (qendra-e-shendetit.com)

 • Kujdesi i duhur i lëkurës

Masat natyrale për trajtimin e brendshëm

 • Ndërtimi i florës së zorrëve: udhëzime dhe këshilla - linku kliko ketu Ndërtimi i florës së zorrëve: udhëzime dhe këshilla (qendra-e-shendetit.com)

 • Klizmat: Si pjesë e pastrimit të zorrëve, klizmat mund të kryhen edhe me një vaditës të dobishëm. Provoje! Të sëmurët raportojnë një përmirësim të akneve kur një klizmë me dy kalime kryhet çdo ditë për një periudhë prej 1 deri në 2 javë - Linku se si te behet Klizmat - Klizma (shpërlarja e zorrës së trashë) dhe efektet e saj (qendra-e-shendetit.com)

 • Ndryshimi i dietës në një dietë të lartë alkaline dhe anti-inflamatore të ushqimeve me GL të ulët.

 • Detajet për këtë janë diskutuar më lart ("Puçrrat dhe ngarkesa glicemike"). Reduktoni të gjitha ushqimet me glicemi të lartë, veçanërisht ushqimet që përmbajnë sheqer dhe karbohidrate të izoluara.

 • Shmangni ushqimet pikante, produktet e gatshme me glutamate dhe zvogëloni konsumin e kripës. Në të ardhmen, përdorni kripëra bimore ose përzierje erëzash të bëra nga barishtet dhe farat e hithrës në vend të kripës së zakonshme të tryezës ( 7 ).

 • Rritja e përqindjes së ushqimeve të freskëta (fruta, perime, sallata). Kujdes nga ushqimet me beta-karoten, pasi mungesa e vitaminës A, së bashku me mungesën e zinkut, është lidhur nga disa ekspertë me aknet. Vitamina A prodhohet në trup nga beta-karotina. Beta-karoteni gjendet në shumë ushqime natyrale me ngjyra të ndezura, si p.sh B. në karrota, në kungull, në perime me gjethe jeshile, në manaferrat etj.

 • Përfshini smoothies jeshile në dietën tuaj - receta baze kliko ketu Smoothies jeshile- receta bazë (qendra-e-shendetit.com)

 • Kushtojini vëmendje yndyrave dhe vajrave me cilësi të lartë, preferoni omega-3 anti-inflamatore në formën e vajit të lirit ose vajit të kërpit për sallatë ose - si suplement ushqimor - edhe farat chia dhe vaj krill. Shmangni vajrat e rafinuar, por edhe vajin e lulediellit dhe/ose vajin e lulediellit. Gjithashtu shmangni yndyrnat inferiore shtazore nga produktet e qumështit dhe sallamet, yndyrat trans nga acidet yndyrore omega-3 dhe mishin nga kafshët që janë ushqyer me drithëra (dhe jo me bar/sanë). Përdorni vaj kokosi për tiganisje.

 • Pini 2,5 litra ujë të pastër burimi dhe/ose çaj bimor çdo ditë, pasi kjo mund të nxisë eliminimin e produkteve të mbeturinave nëpërmjet veshkave dhe zorrëve dhe për këtë arsye nuk duhet të detoksifikohet nëpërmjet lëkurës.

 • Rritni sasinë e fibrave që hani çdo ditë me ndihmën e miellit të kokosit ose pluhurit të lëvores së psiliumit.

 • Kontrolloni për intolerancë të mundshme ndaj qumështit të lopës ose jodit.

 • Jepini trupit tuaj mundësinë për t'u deacidizuar, pastruar dhe detoksifikuar. Informacion mbi një kurë deacidifikimi mund të gjendet këtu: acidet dhe bazat

 • Rrisni cilësinë dhe sasinë e gjumit tuaj: Mungesa e gjumit çon në rritjen e inflamacionit dhe rritjen e prodhimit të kortizolit. Kortizoli, nga ana tjetër, mund të çojë në shpërthime aknesh duke rritur nivelet e sheqerit në gjak dhe duke stimuluar gjëndrat e sebumit.

 • Ulja e stresit: Emocionet negative dhe stresi janë të lidhura me rritjen e prodhimit të citokinave inflamatore. Stresi gjithashtu rrit prodhimin e kortizolit në gjëndrat mbiveshkore. Stresi kronik dëmton gjëndrat mbiveshkore me kalimin e kohës dhe mund të çojë në hipotiroidizëm. Megjithatë, hipotiroidizmi çon në një çlirim të shtuar të androgjeneve dhe kështu në pustula të padashura të lëkurës.

 • Rritni marrjen e antioksidantëve: Për të menaxhuar më mirë stresin dhe mungesën e gjumit, rrisni marrjen e antioksidantëve. Bakteret patogjene që ndodhin në akne gjithashtu gjenerojnë stres oksidativ (radikale të lira), të cilat mund të çojnë në inflamacion. Radikalet e lira mund të dëmtojnë qelizat e lëkurës dhe të pengojnë rritjen e shëndetshme të indeve të reja, duke rezultuar në një kohë më të gjatë shërimi pas një shpërthimi me papula, ciste dhe pustula. Antioksidantë me cilësi të lartë dhe natyral reduktojnë stresin oksidativ dhe eliminojnë radikalet e dëmshme. Antioksidantë të vlefshëm janë: astaksantina, glutationi dhe OPC.

 • Lëkura e yndyrshme dhe kozmetika e papërshtatshme konsiderohen faktorë rreziku për sëmundjen e lëkurës. Si dhjami natyral i lëkurës ashtu edhe kozmetika mund të bllokojnë poret e lëkurës dhe në këtë mënyrë të përkeqësojnë sëmundjen. Për opsionet e kujdesit për lëkurën e akneve, shihni më poshtë ("Trajtime natyrore lokale për aknet"). Më pak është shpesh më shumë këtu. Në çdo rast, kini kujdes të mos përdorni sapunë ose produkte për kujdesin e lëkurës që përmbajnë kimikate të dëmshme që mund të çojnë ose përkeqësojnë problemet e lëkurës.

Masat natyrale për trajtimin e jashtëm

Aknet janë një sëmundje që vjen nga brenda. Nga jashtë, ajo pasqyron çekuilibrin nga brenda. Si rezultat, një trajtim që fokusohet vetëm në pjesën e jashtme nuk mund të çojë në sukses të qëndrueshëm. Prandaj, masat e mëposhtme natyrore për sëmundjen nuk duhet të konsiderohen si masa të vetme. Në vend të kësaj, ato plotësojnë terapinë holistike në një mënyrë shumë kuptimplote.


Vaj pemë çaji

Një nga ilaçet natyrale antibakteriale më të mira dhe më efektive është vaji i pemës së çajit. Meqenëse bakteret dihet se përfshihen edhe në aknet, një komponent antibakterial është shumë i dobishëm për terapi efektive. Një pikë vaji i pemës së çajit hollohet me një lugë çaji ujë dhe lyhet në lëkurë. Lezionet e lëkurës nuk shpërthejnë më në masën e zakonshme dhe numri i kisteve infektive dhe të dhimbshme zvogëlohet.


Bentoniti

Funksioni i helmit dhe thithjes së qelbit të bentonitit mund të përdoret në mënyrë të shkëlqyer për aknet. Një maskë me bentonit mund të aplikohet disa herë në javë. Për ta bërë këtë, përzieni bentonitin me ujë dhe disa pika vaj peme çaji për të formuar një pastë që nuk duhet të jetë shumë e lëngshme. Maska duhet të aplikohet sa më trashë që të jetë e mundur në zonat e prekura të lëkurës dhe të shpëlahet përsëri pas të paktën 30 minutash deri në 2 orë. Maska nuk duhet të thahet kurrë në lëkurë.


Lëng limoni dhe ujë trëndafili

Lëngu i limonit dhe uji i trëndafilit duhet të aplikohen direkt në lëkurë dhe të shpëlahen me ujë të ftohtë pas rreth 10 minutash. Lëngu i limonit është një astringent natyral (një agjent shtrëngues, shërues) dhe një përbërje natyrale e butë antibakteriale. Uji i trëndafilit vepron si një tonik freskues dhe rimbushës i lëkurës, ndërsa qetëson aciditetin e ujit me limon.


Mente

Një tjetër strategji natyrale për aknet është nenexhiku i grimcuar. Thërrmoni gjethet e freskëta të mentes, aplikojeni direkt në lëkurë dhe lani me ujë të ftohtë pas rreth dhjetë minutash. Mente zvogëlon aknet sepse përmban mentol, e cila në mënyrë natyrale redukton dhimbjen dhe redukton inflamacionin.


Silikon

Xhel silikoni është një tonik i lëkurës që mbron elasticitetin dhe elasticitetin e lëkurës ndaj të gjitha llojeve të ndikimeve negative. Xhel silikoni mund të përdoret brenda dhe jashtë.


Prandaj ka një veprim të dyfishtë në lëkurën e dëmtuar, duke i rikthyer lëkurës shëndetin nga brenda dhe jashtë. Xheli i silikonit konsiderohet efektiv për absceset, puçrrat, ekzemën, skuqjen, çibanet infiltruese dhe shumë probleme të tjera të lëkurës, sepse rrit rezistencën e lëkurës ndaj infeksioneve dhe nxit rigjenerimin e indeve të lëkurës.


Trajtoni aknet nga brenda dhe nga jashtë

Pra, mund të shihni se ka shumë mënyra për të trajtuar aknet në mënyrë natyrale - si nga brenda ashtu edhe nga jashtë.SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 • Wie man Akne natürlich behandelt (zentrum-der-gesundheit.de)

 • (1) Bowe and Logan "Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?" Gut Pathogens 2011 Dec. 3:1 doi:10.1186/1757-4749-3-1 (Acne vulgaris, Probiotika und die Darm-Hirn-Haut Achse -zurück in die Zukunft?)

 • (2) Adebamowo C et al,. "Milk consumption and acne in teenaged boys." J Am Acad Dermatol. 2008 May 58(5):787-93. (Milchkonsum und Akne bei Jungs im Teenageralter.)

 • (3) Adebamowo C et al,. "Milk consumption and acne in adolescent girls." Dermatol Online J. 2006 May 30;12(4):1. (Milchkonsumund Akne bei heranwachsenden Mädchen.)

 • (4) Adebamowo C et al,. "High school dietary intake and teenage acne." J Am Acad Dermatol. 2005 Feb. 52(2):207-14. (High-School Ernährung undTeenager-Akne.)

 • (5) Aizawa H, Niimura M "Elevated serum insulin-like growth factor-1 (IGF-1) levels in women with postadolescent acne." J Dermatol. 1995 Apr. 22(4):249-52. (Erhhte Serum-Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) Werte bei Frauen mit postadoleszenter Akne.)

 • (6) Cara JF "Insulin-like growth factors, insulin-like growth factor binding proteins and ovarian androgen production." Horm Res 1994 42:4954. (Insulin-ähnliche Wachstumsfaktoren, Insulin-ähnliche Wachstumsfaktor-Bindungsproteine und Eierstock-Androgen-Produktion.)

 • (7) Science News "Spices May Protect Against Consequences Of High Blood Sugar" ScienceDaily Aug. 5, 2008 (Gewürze können vor den Folgen von einem hohen Blutzuckerspiegel schützen)

 • (8) Harvard Health Publications "Glycemic index and glycemic load for 100+ foods" (Glykmischer Index und glykmische Last für 100+ Lebensmittel)

 • (9) Sylvia Anderson "Studies Confirm Long-Term Antibiotic Use is Harmful to Your Health" December 14, 2009 Insiders Health (Studien bestätigen, Langzeit-Antibiotika-Einsatz ist schädlich für Ihre Gesundheit) (Anmerkung: Artikel wurde im Netz gelöscht)

 • (10) Bickers DR, Athar M "Oxidative Stress in the Pathogenesis of Skin Disease" J Invest Dermatol. 2006 Dec 126(12):2565-75. (Oxidativer Stress bei der Pathogenese von Hauterkrankungen)

 • (11) Cordain L et al,. "Acne Vulgaris - A Disease of Western Civilization" Arch Dermatol. 2002; 138:1584-1590. (Akne vulgaris - Eine Krankheit der westlichen Zivilisation)

 • (12) Acne Treatment "A quick guide to determine the best acne treatment for your skin type" (Eine kurze Anleitung, um die beste Akne-Behandlung für Ihren Hauttyp zu bestimmen)

 • (13) Cordain L "Dietary Implications for the Development of Acne: A Shifting Paradigm" U.S. Dermatology Review II 2006 (Diätische Implikationen bei der Entwicklung von Akne: Ein Paradigmenwechsel)

 • (14) Cordain L"Implications for the Role of Diet in Acne" Semin Cutan Med Surg. 2005 Jun 24(2):84-91.(Implikationen für die Rolle der Ernährung bei Akne)

Tags:

111 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page