top of page
 • Qendra e Shëndetit

Stagnimi i mëlçisë - kur mëlçia thotë JO!


Mëlçia është fryma e lirë midis organeve. Duhet shumë hapësirë ​​që të mund të zhvillohet. Nëse ajo nuk e merr këtë, ajo reagon me ndjeshmëri dhe shpërthim.


Pranvera dhe elementi prej druri

Pranvera i është caktuar elementit të drurit në pesë elementet e mësimdhënies së mjekësisë tradicionale kineze. Është sezoni i fillimeve dhe rritjeve të reja. Pas pushimit të gjatë dimëror, pas fazës së gjatë të tërheqjes dhe rigjenerimit, forca e jetës shtyn jashtë dhe lart. Bimët lëshohen nga toka, pemët mbin, gjithçka lulëzon, me shumë lëvizje, një dinamikë pulsuese, një aktivitet të egër. Natyra zgjohet. Jeta zgjohet. Gjithashtu tek ne njerëzit. Dritaret hapen, dyert hapen, hapen jashtë, për në aventura të reja. Elementi i drurit është elementi i zgjerimit dhe zhvillimit. Dhe mëlçia është forca lëvizëse.


Elementi i drurit luan një rol qendror në jetën tonë, pasi ne kërkojmë dhe gjejmë përmbushjen kryesisht përmes rritjes personale dhe realizimit individual. Nëse ne kultivojmë pranverën në ne, ne kultivojmë energjinë tonë të drurit, sigurohemi që të ketë një klimë pjellore për zhvillimin tonë, gjithmonë do të ketë lule të reja që mund t'i shijojmë, qoftë në punë, në partneritet apo në Koha e lirë. Rrjedha e jetës, ajo dëshiron të rrjedhë, e papenguar dhe e lirë. Nëse ka pengesa në rrugën e tij, ai grumbullohet, presioni ndërtohet dhe elementi prej druri është veçanërisht i ndjeshëm ndaj presionit. Për shkak se presioni krijon tension, presioni krijon ngushtësi. Sidoqoftë, elementi prej druri ka nevojë për fleksibilitet dhe hapësirë. Sepse rritja është gjithmonë një proces dinamik që kërkon rregullim dhe ndryshim të drejtimit. Pa fleksibilitet dhe hapësirë ​​nuk ka rritje reale, është kaq e thjeshtë. Në vend të pemës së guximshme që mund të jemi, ne thahemi në një bonsai të varfër.


Presioni, tensioni, ngushtësia, të gjitha këto na kufizojnë. Thjesht mendoni për mbikëqyrësin i cili kërkon gjithnjë e më shumë performancë në gjithnjë e më pak kohë. Ose problemet në partneritet që “marrin ajrin që thithim”, që “godasin barkun”, që nuk lulëzojnë por na lënë të thahemi. Nëse situata të tilla ekzistojnë për një periudhë më të gjatë kohore, atëherë ne shkelim në vend, ngecim. Dhe ngecja shpejt shndërrohet në zhgënjim, Irritimi, agresioni dhe ndjenja e pafuqisë shtrëngojnë duart. Morri i jetës e mbyt mëlçinë. Ne jemi të çmendur. Fuçi është gati të vërshojë, tullumbace është gati të shpërthejë. Tension nga koka tek këmbët, tension brenda dhe jashtë. Mirësevini në Stagnimin e Mëlçisë.


Shkaqet dhe simptomat

Zhvillim i lirë në të gjitha fushat e jetës, do të ishte gjendja ideale. Një ndjenjë lumturie si në fëmijëri. Fëmijëria njihet gjithashtu si faza e drurit. Në asnjë fazë tjetër të jetës nuk rritemi më. Kur të rritemi, sidoqoftë, zakonisht nuk mbështetemi më me dashuri. Jo nga ne. Jo nga rrethina jonë. Ne te kunderten. Shoqëria e arritjeve kërkon më shumë. Më shumë Gjithmonë më shumë. Gjithmonë më shpejt. Më shpesh. Nuk është me rëndësi rritja personale, por rritja ekonomike. Nuk është çudi që ngecja e mëlçisë është një nga modelet më të përhapura të organeve në vendet perëndimore. Arsyet)? Siç është treguar tashmë: Stresi emocional, mbingarkesë emocionale, presion, punë e tepërt, kërkesa të tepruara, kërkesa të pamjaftueshme ... me fjalë të tjera: Unë nuk kam më hapësirë për veten time, nuk mund ta zhvilloj veten. Unë nuk shprehem, po dërrmohem. Gjithçka hyn brenda, asgjë jashtë. Energjia e pranverës, e varrosur nën trungun e pemës së jetës së kufizuar.


Por nuk është vetëm një nivel joadekuat i stresit që sjell rrjedhën e jetës në një ngërç: kombinimi i pak stërvitjes dhe shumë ushqimit të pasur mund të çojë në një rezultat të ngjashëm. Sepse shumë energji përdoret shumë pak. Si shumë dru në një rrjedhë që rrjedh shumë ngadalë. Formohet bllokim i trafikut. Uji që nuk rrjedh bëhet i vrenjtur derisa të hidhet. E njëjta gjë ndodh në sistemin tonë.


Një shkak tjetër mund të gjendet në ciklin e pesë elementeve. Në Mjekësinë Tradicionale Kineze, elementi i drurit është "fëmija" i elementit të ujit. Druri ka nevojë për ujë që të rritet. Pranvera ka nevojë për një dimër të fortë në mënyrë që të zhvillohet më mirë. Fermerët e dinë këtë. Elementi i drurit varet nga fuqia e elementit të ujit dhe emocioni që lidhet me elementin e ujit është frika. Frika e bën ujin të "ngrijë", paralizë proverbiale. Dhe nuk mund të ujitësh bimë me akull. Me fjalë të tjera: pasiguria, prejardhja traumatike ose gjendja e frikës gjithashtu mund të pengojnë elementin prej druri në zhvillimin e tij.


Shkaqet e stagnimit të mëlçisë

 • Stresi, presioni për të kryer, puna e tepërt, kërkesat e tepërta, kërkesat e pamjaftueshme, hapësira e pamjaftueshme për zhvillim.

 • emocione të ndrydhura, ankth, pasiguri, trauma.

 • shumë pak / asnjë ushtrim fizik.

 • ushqim shumë i bollshëm (mish, yndyrë, sheqer, produkte të gatshme...

 • alkooli

 • iIlaçe, ushqime me shumë aditivë, cigare / gjithçka që trupit i nevojitet për të "detoksifikuar" (mëlçia është një nga qendrat më të rëndësishme të detoksifikimit).

Pra, ka disa shkaqe. Sidoqoftë, efektet në sistemin tonë janë të ngjashme. Imagjinoni një tenxhere me presion që është gati të shpërthejë. Ju nuk vini re shumë nga jashtë. Sidoqoftë, brenda ka një presion masiv. Dhe ky presion shprehet në disa nivele.


Në një nivel fizik, ngecja e mëlçisë vihet re kryesisht përmes tensionit. Muskujt janë të tensionuar, gjoksi është i tensionuar, stomaku është i tensionuar. Frymëmarrja e ka të vështirë të luftojë këtë presion, ashtu si tretja. Ndjenjat e ngushtësisë dhe ankthit mund të lindin. Ose një ndjenjë e ngopjes, sidomos pas ngrënies. Në çdo rast, vitaliteti vuan nga kjo gjendje. Lodhja përhapet deri në depresion, d.m.th. lodhje me tension të lartë të brendshëm. Nëse kjo gjendje e tenxheres me presion vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore, energjia mund të rritet. Gunga e famshme në fyt. Pastrimi dhe psherëtimat e shpeshta të fytit janë shenja të një dëshire për lehtësim. Nëse kjo nuk ndodh, mund të krijohet presion në zonën e kokës. Rezultati: të përziera, dhimbje koke, presion të lartë të gjakut, tringëllimë në veshët ose presion të shtuar. Dhe nganjëherë valvula e lehtësimit të presionit mund të fillojë të fishkëllojë, në formën e shpërthimeve të papritura dhe të dhunshme të emocioneve. Në të kundërt, periferia mbetet e pa furnizuar, duart dhe këmbët nuk janë të furnizuar në mënyrë adekuate me energji dhe shpesh janë të ftohta, pavarësisht nxehtësisë së brendshme ose neveritjes ndaj nxehtësisë.


Një klasik me të vërtetë i shkëlqyeshëm midis simptomave të stagnimit të mëlçisë është sindroma premenstruale (PMS). Për shkak se mëlçia gjithashtu kontrollon rrjedhën e lirë të gjakut. Mbingarkesa në meridianin e mëlçisë është tashmë e dukshme në periudhën para ciklit. Tensioni përgjatë vezoreve, tensioni në gjoks. Ngërçet në pjesën e poshtme të barkut. Të përzier. Gjendja shpirtërore. Një dhimbje koke. Pra, spektri i plotë. Shkarkimi është i dhimbshëm, i dhunshëm, me gjak të errët dhe të ndenjur. Tek burrat, presioni i lartë në të gjitha linjat mund të çojë në një furnizim të ulët të barkut, me mosfunksionim erektil ose çrregullime të epshit. Por pavarësisht nëse jeni burrë apo grua, ngecja e Mëlçisë është gjithçka përveç një gjendje të këndshme.


Simptomat e stagnimit të mëlçisë

 • Presioni dhe tensioni, veçanërisht në zonën e ndikimit të meridianit të mëlçisë: kafaz i kraharorit, kafaz i brinjëve anësor, bark, nevralgji ndër brinjëve

 • Gazrat e stomakut, fryrja e barkut, të përzierat, kapsllëku, por edhe tretja e parregullt dhe ndryshimi ndërmjet diarresë dhe kapsllëkut

 • Simptomat para ose gjatë menstruacioneve, tensioni i gjirit, ndryshime humori, gjak me gunga, cikël i parregullt, menstruacione të humbura, gunga të gjirit, mastitë, mosfunksionim erektil, çrregullime të epshit

 • Dhimbje koke, tringëllimë në veshët, marramendje, presion i rritur në sy, hipertension

 • Gungë në fyt, psherëtima të shpeshta ose pastrim të fytit, lemza

 • Depresioni, zhgënjimi, nervozizmi, qetësia e humorit, shpërthimet e zemërimit, rraskapitja me tensionin e brendshëm

 • Duart dhe këmbët e ftohta me nxehtësi të brendshme


A është ky një fenomon i kohës?

Po. Për fat të keq. Mëlçia konsiderohet të jetë organi i visionit. Ashtu si një bimë që mbin nga toka në pranverë tashmë mbart hartimin e përfunduar të luleve. Mëlçia përmban vizionin tonë të jetës, masterplanin e madh që mbi të gjitha ushqen shpirtin. Cila eshte endrra jote? Çfarë do të bënit nëse do të ishit të lirë të bënit vërtet ndonjë gjë? Mëlçia e di përgjigjen. Por, a po e dëgjojmë atë vërtet? Apo kemi tendencë të dëgjojmë atë që thonë prindërit, mjedisi shoqëror ose shoqëria? Pasiguria, mendimet e ndryshme, ndalimet e brendshme dhe të jashtme, e gjithë kjo na pengon të zhvillohemi. Energjia jonë e jetës ngec. Nuk na mbetet gjë tjetër veçse t’i shpërndajmë përsëri e përsëri. Nga shpërqendrimi ose tejkalimi, qoftë në formën e alkoolit ose varësive të tjera. Duhet të bëjmë, përndryshe nuk do të ndihemi mirë. Kjo vlen edhe për sportet, udhëtimet dhe punën. Një mëlçi e relaksuar nuk ka pse të bëjë asgjë. Sepse jetoni në harmoni me veten tuaj. Nje mundet. Dikush mundet. Ti deshiron. Por ju nuk keni pse. Trajtimi më i mirë për ngecjen e mëlçisë është të bëni ëndrrat tuaja të vërteta. Sidoqoftë, ka shumë mundësi për mbështetje gjatë rrugës.


Na ishte një herë një ëndërr…

Shofer kamioni! Kjo është ajo që doja të isha kur isha dhjetë vjeç. Absolutisht. Pa dyshimin më të vogël. Pa diskutim. Një ëndërr aq e madhe dhe emocionuese saqë nuk mund të flija natën për shkak të eksitimit. Me një kamion të madh të stilit amerikan e pashë veten duke goditur autostrada pa fund, çdo ditë një aventurë, çdo ditë territor të ri, gjithnjë në lëvizje, gjithnjë i ngarkuar me mallra të vlefshëm, të pavarur dhe të vetëm, liri të pastër. Një mision. Një vizion. Që natyrisht gjeti pak aprovim në shtëpinë e prindërve rreptësisht konservatorë. Thjesht imagjinata e një fëmije. Një fantazi zbavitëse, asgjë më shumë. Serioziteti i jetës do ta arrijë atë, ëndërruesin e vogël. Prandaj, është më mirë të përgatisni produktin e gjenit me një prirje të gjallë për fantazi sa më mirë që të jetë e mundur për realitetin e ashpër.


Po! Realiteti. Nëse do të mund të ktheja timonin e kohës, me nivelin tim të tanishëm të njohurive, do të kundërshtoja kështu: "Çfarë realiteti do të thuash në të vërtetë? I juaja pra, çfarë ju keni bërë brenda mundësive tuaja dhe keni çimentuar në veprimet tuaja dhe pikëpamjen tuaj për jetën në një mënyrë të tillë që të keni në dispozicion disa pika të dobëta orientimi dhe udhëzimesh për të hequr të paktën një minimum sigurie nga qenia kaotike? E kuptoj, të gjithë kanë nevojë për patericën (krrutën) e tyre. Por forma e realitetit në të cilën duhet të punosh shumë dhe me bindje të ndjekësh udhëzimet shoqërore, kjo është paterica jote. Unë preferoj të marr një ide tjetër të jetës për veten time.


Tani, gati 40 vjet më vonë, e di: Ju mundeni. Unë bëra realitetin tim. Dhe në fund u bëra një kamionçinë. Ndoshta jo në kuptimin klasik, por shtyllat kryesore të përshkrimit të punës janë qartësisht atje: Unë jetoj nga porositë, jam i vetëpunësuar dhe i pavarur, udhëtoj shumë, në të gjithë Evropën dhe përtej detit, përjetoj aventura, hap terren të ri ndërsa dorëzoj mallrat e mia. Malli im është: Shiatsu. Epo, si një praktikues i Shiatsu-t mund të bëhej një jetë e qetë, një praktikë e vogël, disa trajtime, e bërë. Qetë dhe meditues. Por kjo nuk ishte kurrë e imja. Kjo nuk ishte kurrë natyra ime. Natyra ime është ... një udhëtar. Kurioz. Eksplorues Jo vetëm brenda. Edhe në pjesën e jashtme. Kështu që tani jam duke udhëtuar nëpër botë për të dhënë mësim Shiatsu dhe Mjekësi Tradicionale Kineze. Majku i vogël tashmë e dinte atë. Ai e dinte nga çfarë ishte bërë, çfarë e bënte të lumtur. Nuk ishte ëndrra, dhe ëndrra ishte një lloj mënyre për të shkuar. Truri i fëmijës thjesht lidh një intuitë të tillë të brendshme me imazhe të disponueshme ose sipërfaqe projeksioni, sepse zakonisht nuk është ende në gjendje të artikulojë veten aq qartë. Kur isha dhjetë vjeç, shoferët e kamionëve kishin më shumë gjasa të përdornin imazhin për të shprehur nevojat dhe dëshirat e natyrës sime të brendshme. Me këtë nuk bëhej fjalë për aspiratën specifike të karrierës, por vetëm për cilësitë e shoqëruara. Tani për tani, sidoqoftë, frena e urgjencës u tërhoq. Kamioni parkoi në garazhin e opsioneve të pamundura. Do te thote: mbarimin e shkollës dhe gjithë pjesën tjetër që zakonisht shkon me të.


“Me vdekjen e shoferit të kamionit që më mësoi seriozitetiti i realitetit (prinderit, rrethi, shoqeria), jo vetëm që ëndrra për një punë në ëndërr vdiq, jo, shpirti u vu në një dietë të urisë masive dhe vdiq nga uria për një kohë të gjatë, i pakënaqur, sepse as nuk mund të thërriste dhe as të jetonte jashtë potencialit të tij.”

Gjatë kësaj kohe nuk ndihesha mirë. Isha i tensionuar, nervoz, ndonjëherë në depresion. Përsëri dhe përsëri u përpoqa të shkarkoj zhgënjimin e ndrydhur përmes një shumëllojshmërie valvulash, qoftë sport ekstrem apo i tepërt. Nuk më bëri të lumtur. Përveç kësaj, kishte probleme me tretjen, sy të ndjeshëm dhe dhimbje koke herë pas here. Mirësevini në Stagnimin e Mëlçisë!


Pasioni dhe misioni (qëllimi)

Siç u tha më parë, ngecja e Mëlçisë është një nga modelet më të zakonshme të organeve. Nga pikëpamja klasike, ka shumë arsye p.sh: shumë ushqim, alkooli, shumë pak stërvitje, stres, presion ose presion për të kryer. Kjo mund të jetë e vërtetë. Te gjitha këto mund te konsiderohen për trajtim. Ilaçi më i mirë për ngecjen e mëlçisë mund të gjendet në kokë. Ai është Pasioni & Qëllimi. Ose: pasioni & detyra. Ata që e jetojnë jetën e tyre me pasion dhe ndjekin një detyrë që është më e madhe se rëndësia individuale, janë të imunizuar nga stagnimi i Mëlçisë. Bimët më të mira, ushqimi më i mirë, sporti më i mirë, akupunktura më e mirë etj.: Asgjë nuk është aq efektive, asgjë nuk e lëviz energjinë e jetës më shpejt sesa Pasioni & Qëllimi. Fëmijët e vegjël kur luajnë janë në këtë gjendje.


“Sytë shkëlqejnë. E qeshura vjen nga thellë brenda. Jeta vibron. Një gjendje që ne mund dhe mbi të gjitha duhet ta arrijmë në jetën tonë kur jemi të rritur.”

Në Mjekësinë Tradicionale Kineze, elementi i drurit është elementi i zhvillimit, rritjes dhe lirisë. Ka disa nivele në të cilat mund të zhvillohemi, por asnjë nuk ka një ndikim kaq të drejtpërdrejtë në kënaqësinë tonë sa ai emocional. Sigurisht, termi shpirt është i diskutueshëm, shkenca e ka të vështirë me të. Por të gjithë mund ta ndiejnë, apo jo? Se ka diçka atje që dëshiron të tregojë vetveten, të jetojë, të zhvillohet dhe të luajë. Unë njoh shumë njerëz që janë shumë të suksesshëm në shumë nivele, të cilët janë zhvilluar në maksimum, qoftë profesionalisht apo personalisht, karrierën, një ëndërr, familjen dhe fëmijët, shumë mirë, si makina, si vila, si pushimet. E megjithatë: Ngecja e Mëlçia, që trarët prej druri përkulen, me fjalë të tjera një shkallë e lartë e pakënaqësisë së brendshme, deri në depresion të rëndë nën maskën e gëzuar të kënaqësisë sipërfaqësore. Arriti gjithçka. Një bollëk me bollëk. Por zbrazëtia nuk mund të mohohet. Për shkak se niveli mendor që mungon nuk është plotësisht në marrëveshje, ai mund të bëjë diçka krejtësisht të ndryshme, të jetë një shofer kamioni ose diçka tjetër.


“Në mjekësinë tradicionale kineze, mëlçia shpesh quhet arkitekt. Arkitekti bën projektin. Mëlçia është përgjegjëse për projektin e jetës sonë.”

Ajo përshkruan planin e madh të jetës. Ajo sjell vizionin, ëndrrën. Në teorinë e pesë elementeve, dy elemente kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në elementin e drurit dhe kështu në mëlçi. Elementi i ujit dhe elementi metalik. Uji ushqen drurin, e bën atë të rritet dhe të lulëzojë. Elementi metalik kontrollon drurin. Është si gërshërët me të cilën ju e ktheni pemën që mund të jeni në një bonsai që nuk ju zë shumë vend. Elementi i ujit përfaqëson potencialin tonë më të brendshëm, farën që mban qëllimin individual, por edhe universal. Nëse elementi i drurit ka një lidhje të mirë me elementin e ujit, mëlçia e kthen potencialin që gjen në ujë në një plan që shpreh të gjithë spektrin e mundësive tona. Ne ndjekim detyrën tonë, e cila na lejon të rritemi dhe të rritemi përtej nesh. Ne rritemi me qëllim. Dhe me pasion. Sepse sa herë që veprimet e jashtme dhe vlerat e brendshme janë kongruente, kuptimi, pasioni dhe entuziazmi vijnë natyrshëm. Kjo është e mirë për elementin e drurit.


Elementi metalik është elementi i edukimit, elementi i shtëpisë. Ne jemi prerë në realitet me gërshërët e elementit metalik. Ne nuk jemi të rrënjosur në fatin tonë. Ne ndjekim udhëzimet e kopshtarëve tanë. Sigurisht, kopshtarët e mirë mund të përdorin mjetet e tyre për të ndihmuar rritjen e bimëve. Por për ta bërë këtë ata duhet të kuptojnë dhe kuptojnë thelbin e bimës. Dhe mos shtypni interpretimin e saj të rritjes korrekte në sytë e saj. Shkaku i vërtetë i stagnimit të Mëlçisë gjendet në këtë dinamikë. A mbështetet elementi prej druri? Apo kufizohet?


“Në lidhje me mëlçinë, shpirtin e lirë midis organeve, ka të bëjë me qartësinë dhe guximin për t'i bërë vetes pyetjen vijuese: Çfarë e bën vërtet të lumtur shpirtin tim? Çfarë e bën atë të rritet me entuziazëm? Ku eshte puna e tij? Cili është qëllimi i tij? Ku është pasioni tij?”

Provoje! Shumë shpesh kjo pyetje nuk bëhet sepse përgjigjja mund të jetë e frikshme. A jemi vërtet të gatshëm të pranojmë ose trajtojmë ndryshimet që duhen për të jetuar një jetë të lirë nga mëlçia? Unë them: rreziku ja vlenë. Gjithmonë. Të gjitha historitë e shkëlqyera të suksesit të kohës sonë janë shkruar nga njerëz që e kanë lënë veten të drejtohet nga busulla e intuitës së tyre, pavarësisht nëse është Mark Zuckerberg, Bill Gates apo Steve Jobs.


Përkundrazi, duhet të na trembë se bima e brendshme do të thahet dhe do të tkurret. Ne gjithmonë kemi zgjedhjen: një jetë me shpirt ose duke ecur i vdekur! A do të preferonit një jetë me stagnimin e mëlçisë? Vendimi juaj, ju lutem. Kjo është mirë për ne terapistët. Sepse atëherë ka gjithmonë diçka për të bërë. Sidoqoftë, qëllimi i vërtetë i terapisë duhet të jetë heqja e të gjithë gurëve dhe pengesave që qëndrojnë midis imazhit për veten dhe përgjigjes së kësaj pyetjeje.


Deri tash folëm për sfondin psikologjik dhe emocional i ngecjes së Mëlçisë. Ti shikojmë tani këshillat "pragmatike" të përditshme se si të hiqni presionin nga mëlçia - dhe mendja juaj.


Ekseset!

Këshillë jokonvencionale, unë jam i vetëdijshëm për këtë, por gjithashtu jashtëzakonisht efektiv, më besoni. Trajtimet me ushqime e bime, ndryshimet në dietë, meditimi, gjithçka është në rregull dhe mirë, por në përgjithësi shpesh pak e mërzitshme. Dhe duke u përpjekur. Dhe i ngurtë. Pra: a mund të jetë edhe pak argëtim? Absolutisht. Madje duhet. Bëhet fjalë për të kuptuar vërtet natyrën e ngecjes së mëlçisë. Në ciklin e pesë elementeve, elementi i zjarrit ndjek elementin e drurit. Në mënyrë që të çlirojë siç duhet energjinë e elementit të drurit - dhe kështu veçanërisht të mëlçisë - druri duhet të digjet. Sa më intensive, aq më shumë transformohet energjia e mbërthyer. Elementi i zjarrit është elementi i gëzimit, entuziazmit, pasionit dhe epshit. Vetëm nëse i sjellim këto cilësi në lojë, ne mund ta ndezim vërtet drurin.


Siç u përmend, duhet të kuptohet natyra e stagnimit të Mëlçisë dhe dinamika e Pesë Elementeve. Rregullat dhe strukturat, sado të shëndetshme të jenë dhe duken të shëndetshme, adresojnë cilësinë e metalit tek ne. Në mënyrë që të jemi në përputhje me rregulloret, duhet të përqendrohemi, kontrollojmë, duhet të drejtojmë sjelljen tonë. Sidoqoftë, elementi metalik pëlqen të kufizojë elementin e drurit, sharra pret pemën, duke e krasitur atë. Nëse, në rastin e ngecjes së Mëlçisë, ne priremi të ndjekim këshilla të rëndësishme manualisht dhe të zbatojmë rekomandime të ndjeshme tingëlluese sa më saktë që të jetë e mundur, kjo madje mund të intensifikojë ngecjen e mëlçisë, sepse elementi prej druri është elementi i gjallërisë, krijimtarisë, lirisë. Dhe gjithashtu e paarsyeshme të ndjeshme, në një kuptim pozitiv. Elementi prej druri nuk ka nevojë për sharrë. Duhet zjarr, argëtim, ndjesi shpimi gjilpërash, eksitim.


Nuk po e mendoj për keq. Por unë njoh shumë njerëz që po bëjnë pak a shumë gjithçka siç duhet kur bëhet fjalë për shëndetin. Sidoqoftë, disa prej këtyre njerëzve nuk duken as jetikë, as të gjallë, por më tepër të thatë dhe të zbehtë. Me një sens humori që shpejt arrin kufijtë e saj nëse gërvishtni dogmën e shenjtë të mënyrës së rreptë të jetës. Rigoroziteti është ngushtësi. Dhe disiplina duhet të na çojë drejt lirisë dhe të mos jetë burg. Nëse është kështu, drurit i mungon lëngu, zjarrit i mungojnë lulet, jetës i mungon jeta. Dhe çfarë është shëndeti nëse jo gjallëria e shoqëruar me humor dhe qetësi?


Sido që të jetë, kur bëhet fjalë për ngecje, nganjëherë thjesht ndihet mirë të shpaketoni varen dhe të prishni rrënjësisht digën e të gjitha kufizimeve në vend që ta hiqni atë pak nga pak. Rekomandimi im, përvoja ime: Një tepricë e vetëdijshme dhe e kultivuar këtu dhe atje, që është e rëndësishme, që gjallëron, që lirohet, lirohet dhe relaksohet, kështu që çon pikërisht në gjendjen që është e kundërta e stagnimit të Mëlçisë dhe prandaj ia vlen të përpiqesh.


Por përpara se të futeni në supermarket dhe të furnizoheni me uiski: ndalo! Ne folëm për ekses të vetëdijshëm. Bëhet fjalë për të kaluar majën në një zonë që është argëtuese dhe prek shpirtin.


Për një person kjo mund të jetë sporti. Për nje tjeter krativiteti. Ose shprehje. Ose ndërveprimi shoqëror. Pavarësisht nga zona, druri fillon të lëvizë kur kapni kamxhikun në vend të frenave. Avulli i plotë përpara në vend që të ngadalësohet. Ata që u pëlqen të shkojnë për të kërcyer: Herën tjetër mos e shikoni orën në 1 të mëngjesit dhe bëni një shëtitje të qetë. Jo, është më mirë të ngresh një ingranazh dhe ta lësh katin e vallëzimit të ziejë. Vendosni për intensitetin e momentit dhe jo ditën përpara. Të mos mendosh, të mos justifikohesh, të mos ndihesh fajtor - të gjitha aspektet e elementit metalik. Larg tij! Shumë më mirë: pas një nate të gjatë, të rraskapitur, por të lumtur, përshëndetni rrezet e para të diellit me kafe të nxehtë. Bërë plotësisht, por i lumtur për të mbijetuar ditën. Dhe pastaj fle si një fëmijë i vogël. Ahhh! Kjo i pëlqen elementi të drurit. Një jetë e lirë nga mëlçia. Prandaj, birra e katërt nuk do të dëmtojë rrjedhën e lirë të energjisë - nëse ju pëlqen të shoqëroheni - përkundrazi. Dhe - e kam përmendur tashmë - dashuria fizike i bashkohet gjithashtu, e përsosur, sepse meridiani i mëlçisë ka një ndikim jashtëzakonisht të fortë në bark në veçanti dhe nëse barku stagnon, zhgënjimi i përgjithshëm me jetën nuk është i largët.


Por kini kujdes: po flasim për çlirimin e energjisë. Ne duam ta arrijmë atë. Ngecja e mëlçisë është një gjendje e tenxheres me presion. Është e nevojshme të lëshoni avull. Nëse nuk e bëjmë të vetëdijshëm këtë, atëherë na duhen ekseset, atëherë na duhen valvola, të tilla si sulme të rastit kolerike, njësi sportive maniake ose racioni ditor i alkoolit para se të flemë, në mënyrë që të paktën të lehtësojmë majat e presionit. Është më mirë ta bejmë kontra! Vendosni vetë. Merrni vetë përgjegjësinë. Beje vete. Shkallëzimi i synuar në vend të shpërthimit të pakontrolluar. Dhe pastaj ne do ta bëjmë atë. Me veprime që mbajnë Mëlçinë-Qi të rrjedhë për një kohë të gjatë.


Agjërimi

Pas eksesit vjen Agjërimi? Po tamam. Dikush mund të mendojë për gjendjen e stagnimit të mëlçisë jo vetëm si një tenxhere me presion, por edhe si një fuçi e mbingarkuar. Është mjaftueshëm. Uji është deri në qafë dhe rënia më e vogël e bën atë të derdhet. Një erë e butë: migrena. Hani pak më pikante: pagjumësia. Pak më shumë presion në punë: gastriti. Me të vërtetë ka kuptim që së pari të zbrazet fuçi. Dhe pastaj të sigurohemi që të mos mbushet përsëri. Prandaj agjërimi.


“Ashtu si ka disa mënyra për të zbrazur fuçinë, ne gjithashtu kemi një gamë të gjerë opsionesh agjërimi të disponueshme. Është e rëndësishme të zbuloni se çfarë "ushqen" fuçinë më shumë. Dhe pastaj vendosni lapsin e kuq atje.”

Agjërimi nuk do të thotë asgjë tjetër përveç heqjes dorë me vetëdije për gjëra ose aktivitete që na ngarkojnë ose mbingarkojnë. Gjëja më e mirë në lidhje me ngecjen e Mëlçisë do të ishte dymbëdhjetë ditë agjërimi në një vend të bukur në mes të natyrës. Dymbëdhjetë ditë vetëm bërthama të gjelbërta, shëtitje, pushim, kompresa të mëlçisë, gjumë dhe asgjë tjetër. Kryhet në mënyrë ideale rreth pranverës. Koha e pranverës është koha e elementit të drurit, natyra është më e ekuilibruar. Dita dhe nata kanë të njëjtën gjatësi, Yin dhe Yang janë në ekuilibër, kjo është koha më e mirë për ta vendosur sistemin në një gjendje të jashtëzakonshme.Kjo do të ishte ideale. Ju me të vërtetë duhet ta trajtoni veten me këtë. Efekti është i pabesueshëm. Por agjërimi mund të bëhet edhe në gjera tjera më të vogla, madje edhe në jetën e përditshme normale.


Agjërimi dixhital

Stimulimi dixhital është një peng i kohës dhe mëlçia është padyshim një barrë. Mëlçia kontrollon sytë në mjekësinë tradicionale kineze. Kur jemi në humor të keq - një shprehje e stagnimit te Mëlçisë - shpesh shohim të kuqe. Nëse na mungon vizioni - nga videre (lat.): Për ta parë - ne jemi në humor të keq. Mëlçia, sytë, shikimi, kjo është një njësi. Nëse bombardojmë këtë organ të rëndësishëm ndijor me përshtypje gjatë gjithë kohës, tyta e kapacitetit thithës shpejt mbushet. Të humbur në xhunglën e informacionit ... Shpesh nuk mund të filtrojmë më atë që është vërtet e rëndësishme dhe është e mirë për ne. Ju gjithashtu duhet të mendoni për mëlçinë si një sfungjer që thith dhe ruan gjithçka, veçanërisht imazhet. Këto imazhe të ruajtura nga ana e tyre ushqejnë elementin e zjarrit, vetëdijen tonë, në ciklin e pesë elementeve. Konfuzion, kaos, shqetësim, shpërqendrim ose çrregullime të gjumit, të gjitha këto mund të jenë rezultat i stimulimit të tepërt. Prandaj: Në mënyrë të ndërgjegjshme shpejt digjitalisht përsëri dhe përsëri. Fikeni telefonin nga ora 19:00. Beni një dite pa media sociale. Të lexosh në vend që të bësh surf. Takohuni në jetën reale në vend që të bisedoni online. Ka shumë mundësi. Është më mirë të fillosh menjëherë. Dhe vazhdoni rregullisht. Mëlçia ka nevojë për pushime...


Agjërimi nga stresi

Dhe kur jemi tek pauzat: Pushimet mund të jenë gjithashtu një formë agjërimi. Nëse gjithçka bëhet shumë e ngushtë dhe shumë e ngushtë: ikni! Dil nga jeta e përditshme. Jo vetëm gjatë fundjavës. Duhet të paktën një javë. Mundësisht në një qytet të ri, një vend të ri. Mëlçia e do aventurën, ndihet mirë për të zotëruar sfida të reja. Dhe nëse vërtet dëshironi ta dini: Është më mirë të udhëtoni vetëm. Sepse kjo është mënyra e vetme për të qenë pa kompromis dhe nevojat tuaja janë fokusi i padiskutueshëm. "Agjërimi" këtu i referohet prerjes së të gjitha fijeve që na shtrëngojnë në jetën normale të përditshme, na lidhin me rutinën, na lidhin në rrjetet e marrëdhënieve. Pritjet, presioni, mërzia ose kërkesat e tepërta, të gjitha në të gjitha kufizimet që duhet dhe duhet të lini pas vetëdije herë pas here. Tri javë agjërim të përditshëm është një nga mjetet më të mira kundër stagnimit të Mëlçisë, e cila zakonisht është gjithmonë e rrënjosur në fushën psikologjike-emocionale…


Agjërimi klasik

Efekti promovues i shëndetit të agjërimit është ankoruar në shumë kultura, veçanërisht në pranverë. Për shembull, Kreshma klasike nga E Mërkura e Hirit deri në Pashkë zgjat 40 ditë. Trupi dhe mendja bëhen më të lehte, krijohet hapësirë fizikisht dhe mendërisht në mënyrë që fuqia e elementit prej druri të zhvillohet plotësisht. Ka shumë metoda të agjërimit. E rëndësishme është shmangia e ekstremeve. Çdo zvogëlim i arsyeshëm për një periudhë të arsyeshme kohore lehtëson mëlçinë. Edhe asaj i duhet. Mbi të gjitha, mëlçia është organi më i madh i brendshëm dhe gjëndra më e madhe në trupin e njeriut. Është një central i fuqishëm dhe në një mënyrë apo në një tjetër ka duart e plote pune. Ajo duhet të përmbushë rreth 500 detyra për detoksifikimin, metabolizmin, formimin e gjakut dhe sistemin imunitar.


“Mëlçia shqetësohet veçanërisht nga tre aspekte ushqyese: presioni, thatësia, nxehtësia.”

Ushqimi dhe metodat e përgatitjes që shkaktojnë këto kushte duhet të shmangen gjithsesi, sepse energjia e ka të vështirë të rrjedhë në kohë presioni dhe thatësire dhe një formë e tillë e të ushqyerit favorizon masivisht rrugën drejt stagnimit të mëlçisë. Dhe për ata që tashmë janë në fazën e stagnimit të mëlçisë: absolutisht e nevojshme, të paktën për një periudhë prej 14 ditësh.


Presioni vjen nga ngrënia e tepërt. Por mbi të gjitha nga shumë yndyrë dhe vaj, nga shumë ushqime të skuqura, të pjekura ose të grira. Mëlçia është si një motor me performancë të lartë që ka nevojë për lubrifikantin më të mirë. Yndyra ose vaji inferior çon në fërkime dhe depozita të rritura. Rezultati: kolesterol i rritur, inflamacion dhe shtrëngim vaskular. Yndyrnat trans në veçanti janë helmuese për mëlçinë dhe tëmthin. Problemi: ata fshihen në cipsa, patate të skuqura, ëmbëlsira, supa të gatshme, por edhe në muesli ose drithëra mëngjesi. Përveç kësaj, si një qendër detoksifikimi, mëlçia gjithashtu vuan nga çdo formë e aditivëve në dietën tonë, qoftë konservues, ngjyrues, përmirësues të aromës ose stabilizues. Nëse dëshironi të bëni diçka të mirë për elementin e drurit, hiqni produktet e gatshme dhe ushqimin e denatyruar nga menuja. Nga ana tjetër, thatësia dhe nxehtësia shkaktohen nga metoda e përgatitjes, shija dhe efekti termik. Veçanërisht ushqimet pikante tendosin mëlçin. Erëza na bën të nxehtë, pikantja thahet. Një djegës me qëllim të mirë do të largojë djersën nga poret tuaja. Shumë ushqime me një shije pikante kthejnë energjinë e harlisur të pranverës së gjelbër në një stepë. Ushqimet pikante janë, për shembull, karafil, kerri, xhenxhefil, hudhër, presh ose qepë, ashtu si çajrat me erëza të njohura, por edhe të gjitha format e pijeve alkoolike pikante. Erëza, ose më saktë nxehtësia, krijohet gjithashtu nga disa metoda të përgatitjes të tilla si skarja ose fergimi i tepert. Këto forma të gatimit janë të shkëlqyera për të hequr qafe të ftohtin. Elementi ynë prej druri reagon ndaj kësaj si në një sauna. Thahet. Ushqimet me një përmbajtje të ulët uji, të tilla si buka e thekur, bukë e butë ose meze të kripura, gjithashtu kanë një efekt tharjeje.


Dhe para se të filloni të ndryshoni dietën tuaj, disa ditë agjërimi në kuptimin e të mos ngrënit asgjë ose të hani shumë pak do të ishte ideale. Bëhet fjalë për të njëjtin parim: zbrazni fuçin së pari. Pastaj ndryshoni zakonet që do ta rimbushin atë më shpejt. Ekzistojnë shumë metoda të zvogëlimit të ushqimit. Më e mira eshte agjerimi për tre, gjashtë, nëntë ose dymbëdhjetë ditë. Dhe akoma më mirë me hënën që bie. Nëse dëshironi ose mund të bëni vetëm tre ditë: Shumë mirë. Por ndoshta më shpesh për këtë? Njehere ne muaj? Nga prilli deri në qershor? Ky është gjithashtu një variant i shkëlqyeshëm. Provoje! Ata që agjërojnë më shpesh do të vërejnë se ndryshimi është më i lehtë herë pas here dhe në një moment ju gjithashtu mund të integroni dymbëdhjetë ditët e plota të agjërimit në jetën normale të përditshme, dmth të vazhdoni gjithçka si zakonisht. Sepse me kalimin e kohës, agjërimi nuk është i vështirë, përkundrazi, ju ndiheni të çliruar dhe të lehtë. Sepse mëlçia nuk ngec më…


Per fund..

Për shkak se isha i interesuar, bëra një hulumtim të vogël mbi atë që rekomandohet në internet në lidhje me stagnimin e Mëlçisë. Dikush pengohet në rekomandimet emocionuese: vallëzimi i barkut, piktura e mandalës, meditimi ose aktrimi. Sa për burrat: shokoni në vetvete, mësoni ta ndjeni veten përsëri. Kjo është gjithashtu e vërtetë. Disi. Por mendoni për tenxhere me presion. Ose tigri, i cili duhet të ka vetem disa metra katrorë në kopshtin zoologjik. A do të ndihmonte tigri në pikturimin e një mandala? A do të ndihej më mirë nëse do të hynte brenda? A do të dëshironte ai të bënte teatër apo vallëzim barku? Jo Ai dëshiron të jetë i lirë. Kapërceni pengesat kufizuese. Ky është gjithashtu thelbi i trajtimit të stagnimit të Mëlçisë. Jini të lirë dhe kapërceni pengesat. Në parim, çdo mjet që të çon në këtë drejtim është i mirë. Është një proces individual. Çdo person duhet të merret vetë me këtë. Por, para se të filloni: Festoni për dy ditë. Pastaj zhdukuni për tre javë për të bërë pikërisht atë që u pëlqen më shumë diku në fund të botës. Pastaj ata kthehen dhe agjërojnë për dymbëdhjetë ditë. Pastaj ata ndryshojnë vazhdimisht dietën e tyre, lexojnë përsëri kete artikull dhe i kushtojnë më shumë vëmendje asaj që u pëshpërit shpirti. Ngecja e mëlçisë suaj do të përmirësohet me të paktën 70 përqind. Ata gjithashtu do të jenë më në kontakt me veten e tyre. Ju do të keni ardhur pak më afër misionit tuaj dhe vizionit tuaj. Ju do ta shihni jetën përsëri më të freskët. Nese nuk me beson mua atehere provoje vete!


Burimi i artikullit ne kete Link

Artikull i perkthyer nga gjuha gjermane. I shkruar nga nje terapist i medicines tradicionale kineze.

2 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page