top of page
 • Qendra e Shëndetit

Statinat: efektet anësore të barnave për uljen e kolesterolit

Aktualisiert: 22. Nov. 2021Barnat për uljen e kolesterolit (statinat) përshkruhen shumë shpesh. Për shkak se një nivel i lartë i kolesterolit konsiderohet të jetë një rrezik për sëmundjet kardiovaskulare. Sidoqoftë, ilaçet për uljen e kolesterolit mund të kenë gjithashtu efekte anësore. Përveç kësaj, studiuesit e pavarur vazhdojnë të proklamojnë: Një nivel i ulët kolesteroli jo domosdoshmërisht mbron nga sulmet në zemër dhe goditjet në tru.


Statinat dhe efektet anësore të tyre


Statinat merren nga rreth 4.6 milion njerëz në Gjermani. Statinat janë një treg i madh. Kështu që edhe më shumë njerëz mund t'i gëlltisin ato në të ardhmen, udhëzimet e fundit mjekësore (2019), të cilat janë vendosur nga Shoqëria Evropiane për Kardiologji dhe Shoqëria Evropiane për Arteriosklerozën, përsëri kanë ulur vlerat e synuara të kolesterolit.


Sipas udhëzimeve nga 2016, i ashtuquajturi kolesterol i keq (kolesteroli LDL) duhet të reduktohet në vlerat e mëposhtme në varësi të rrezikut personal kardiovaskular. Rreziku kardiovaskular përcaktohet sipas faktorëve të rrezikut të pranishëm në pacient (p.sh. niveli i presionit të gjakut, pirja e duhanit, mbipesha ose perimetri i barkut, diabeti, nivelet e lipideve në gjak, sëmundjet ekzistuese të zemrës ose vaskulave, sëmundjet e veshkave, etj.):


 • Nëse rreziku kardiovaskular është shumë i lartë, vlera e kolesterolit LDL duhet të ulet në nën 70 mg / dl

 • me një rrezik të lartë nën 100 mg / dl

 • me një rrezik mesatar nën 115 mg / dl

 • me një rrezik të ulët nën 130 mg / dl


Udhëzimet e reja (42) tani duken kështu:


 • Nëse rreziku kardiovaskular është shumë i lartë, vlera e kolesterolit LDL duhet të zvogëlohet nën 55 mg / dl

 • me një rrezik të lartë nën 70 mg / dl

 • me një rrezik mesatar nën 100 mg / dl

 • me një rrezik të ulët nën 116 mg / dl


Në vlera kaq të ulëta bëhet e qartë se vështirë se ka mbetur dikush që nuk ka nevojë për statina. Në mënyrë që të sigurohet që çdo pacient gëlltit pilulat me besueshmëri, dikush thotë gjithashtu sa më pak të jetë e mundur për efektet e tyre anësore. Po, nëse kalon literaturën shkencore, thuajse mendon se nuk ka fare efekte anësore. Dhe statinat besohet të jenë zgjidhja e vetme për të mbrojtur veten nga ngjarjet kardiovaskulare. As për afër!

Statinat vetëm kur ndryshimet e stilit të jetës janë të pasuksesshme


Statinat janë ilaçe që përshkruhen për të ulur nivelin e kolesterolit dhe në këtë mënyrë - thuhet - mund të zvogëlojnë rrezikun e arteriosklerozës (forcim të arterieve) dhe, si rezultat, sulme në zemër dhe goditje në tru.


Në ndërkohë, madje lexohet se njerëzit që nuk kanë nivele të larta kolesteroli mund të përfitojnë gjithashtu nga marrja e statinave, sepse statinet jo vetëm që ulin nivelin e kolesterolit, por gjithashtu do të kishin efekte anti-inflamatore - dhe inflamacioni kronik, nga ana tjetër, është një shkak i rëndësishëm i sëmundjeve kardiovaskulare.


Zyrtarisht, thuhet se statinat duhet të jepen vetëm nëse ndryshimet e stilit të jetës nuk kanë pasur efektin e dëshiruar (ndryshimi në dietë, ushtrime fizike, etj.). Meqenëse mjekët rrallë (mund) të japin ndihmë konkrete për një ndryshim të tillë të stilit të jetesës, statinat zakonisht përshkruhen shumë shpejt.


Kështu funksionojnë statinat


Statinat pengojnë një enzimë në mëlçi që është e përfshirë në prodhimin e kolesterolit atje. Si rezultat, mëlçia prodhon më pak kolesterol. Por meqenëse ajo ka nevojë për kolesterol, p.sh. B. deri te formimi i acideve biliare, ajo tërheq më shumë kolesterol nga pjesa tjetër e trupit, me efekt që niveli i kolesterolit LDL të bjerë (deri në 60 përqind).


Lipidet e gjakut duhet gjithashtu të ulen disi nën efektin e statinave, ashtu si edhe vlerat e inflamacionit (CRP). Në të njëjtën kohë, niveli i kolesterolit HDL rritet dhe qëndrueshmëria e pllakave rritet. Kjo e fundit do të thotë që depozitat në muret e enëve të gjakut bëhen më të qëndrueshme, kështu që rreziku i prishjes së mpiksjes së gjakut zvogëlohet.


Statinat: Ilaçet e reja të mrekullueshme?


Në vitet e fundit, gjithnjë e më shumë studime janë botuar që vërtetojnë gjithashtu se statinat kanë efekte shtesë të mrekullueshme. Agjentët thuhet se zvogëlojnë rrezikun e kancerit, kanë një efekt të dobishëm në florën e zorrëve dhe madje ulin rrezikun e vdekjes nga Covid-19. Merret përshtypja se ato janë super pilula të vërteta me efekte pothuajse ekskluzivisht pozitive.


Për sa i përket çështjes Covid-19, megjithatë, shpejt u bë e qartë se titulli i Ärzteblatt ishte paksa i tepruar, në mos çorientues. Në realitet, studimi zbuloi vetëm se statinat nuk rrisnin rrezikun e vdekjes, siç dyshohej së pari, gjë që ka shumë të ngjarë t'i atribuohet efekteve anti-inflamatore të statinave.


Statinat dhe efekti i mundshëm anësor i kancerit


Në një rishikim sistematik nga 2018 i dhjetë studimeve me gjithsej 1,881 pacientë me kancer dhe 1,572 vdekje, u zbulua gjithashtu se marrja e statinave shtesë nuk kishte efekte pozitive në kancerin e përparuar.


Sipas autorëve të një studimi të vitit 2015, nivelet e ulëta të kolesterolit në lidhje me marrjen e statinave shoqërohen madje edhe me një rrezik në rritje të kancerit. Një studim më i gjatë zbuloi se gratë që morën statina për më shumë se 10 vjet kishin një incidencë më të lartë të kancerit të gjirit.


Statinat mund të ndikojnë në florën e zorrëve


Sa i përket florës së zorrëve, ka edhe studime që tregojnë të kundërtën, që statinat kanë tendencë të kenë një efekt negativ në florën e zorrëve. Në vitin 2017, madje u botua një punë në të cilën u deklarua se statinat çojnë në çrregullime të florës së zorrëve (dysbiosis) dhe se flora e zorrëve tani e trazuar prodhon më pak acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e zorrëve mukoza). Ky studim gjithashtu zbuloi se statinat rritin sheqerin në gjak të agjërimit (duke rritur rrezikun e diabetit) dhe gjithashtu çuan në shtim në peshë.


Pra, statinat - si çdo ilaç - mund të kenë efekte anësore. Rreziku i efekteve anësore, megjithatë, ndryshon në varësi të statinës dhe dozës së përdorur.


Efektet anësore të statinave


Efektet anësore të statinave luhen zyrtarisht në një nivel jashtëzakonisht të ulët, dhe në të vërtetë përfshihen nën tryezë. Thuhet përsëri dhe përsëri se përfitimet do të tejkalojnë shumë përfitimet. Në fund të fundit, rreziku i vdekjes nga një problem kardiovaskular bie ndjeshëm, për të cilin dikush mund të pranojë disa efekte anësore. Por mesa duket as nuk ke nevojë.


Në një meta-studim nga 2018, për shembull, studiuesit analizuan studime nga vitet 2000 deri në 2017 për të përcaktuar frekuencën e efekteve anësore të përdorimit afatgjatë të statinës. Rreziku i diabetit është i ulët, është më i lartë vetëm në rast të sëmundjeve përkatëse të mëparshme (mbipesha, presioni i lartë i gjakut, etj.).


Trajtimi me statina nuk dëmtoi funksionet njohëse, as funksioni i veshkave nuk u përkeqësua ndjeshëm. As një zhvillim i rritur i kataraktit (kataraktit) nuk mund të zbulohej - dhe dëmtimi i mëlçisë për shkak të statinave është shumë i rrallë. Trajtimi afatgjatë me statina është jashtëzakonisht i sigurt dhe ka vetëm një rrezik të ulët të efekteve anësore të rëndësishme klinikisht.


Ashpërsia dhe frekuenca e efekteve anësore të mundshme të statinave janë jashtëzakonisht të ulëta dhe prekin vetëm 0.5 deri në 1 përqind të pacientëve. Pra, a janë statinet në të vërtetë të padëmshme? Numri dërrmues i studimeve pozitive për statinet të paktën duhet ta japin këtë përshtypje. Sidoqoftë, ndonjëherë, dikush tundohet të besojë se këto studime mund të jenë drejtuar dhe ndikuar në përputhje me rrethanat.


Për studimin numër 4, për shembull, kishte grante nga Amgen, AstraZeneca, Eli Lilly, Esperion, Merck, Pfizer dhe Sanofi-Regeneron - të gjithë gjigandë farmaceutikë që kanë statina ose ilaçe të tjera që ulin lipidet në programet e tyre. Përveç kësaj, autorët deklaruan se ata herë pas here marrin fonde nga ndërmarrjet farmaceutike, p.sh. B. për leksione ose aktivitete këshilluese.


Dhimbje të muskujve në statina


Studime të tjera tregojnë se deri në 10 për qind e pacientëve me statina raportojnë dhimbje muskulore (mialgji). Në disa vende, Ärzteblatt madje përmend deri në 30 përqind.


Simptomat janë aq të pakëndshme sa shumë pacientë ndalojnë marrjen e statinave, sipas një përmbledhjeje nga viti 2019. Të ashtuquajturat simptoma të muskujve të lidhura me statin (shkurt SAMS) përbëjnë deri në 72 përqind të efekteve anësore të statinës.


Dhimbja e muskujve nga statinat vetëm imagjinatë?


Sidoqoftë, dhimbja shpesh fajësohet në efektin nocebo. Nocebo do të thotë (në kontrast me placebo) që pacientët imagjinojnë një efekt të dëmshëm të një ilaçi, për shembull sepse ata kanë dëgjuar ose lexuar për efektin anësor përkatës. Një studim nga viti 2017 pretendon të ketë provuar saktësisht atë. Por u financua nga Pfizer, një nga prodhuesit më të mëdhenj të statinave në botë.


Nga 2003 deri në 2011, Pfizer kishte shitje vjetore midis 9 miliardë dollarë dhe më shumë se 12 miliardë dollarë vetëm me statin Lipitor (atorvastatin). Pastaj patenta skadoi, në mënyrë që shitjet vjetore të Pfizer të kësaj statine të jenë aktualisht "vetëm" 2 miliardë dollarë.


Një model tjetër shpjegues për dhimbjen e muskujve është se personi në fjalë do të kishte dhimbje muskulore në një mënyrë ose në një tjetër. Mbi të gjitha, në veçanti njerëzit e moshuar shpesh kanë dhimbje muskulore, thuhet, edhe nëse nuk marrin statina. Sidoqoftë, nëse merren statina, dhimbja e muskujve që ndodh thjesht u përshkruhet statinave.


Sëmundja e muskujve konsiderohet të provohet vetëm nëse mund të zbulohen vlera të rritura të kreatinë kinazës në serum. Mund të shfaqet në dobësi muskulore, dhimbje muskulore, ngurtësim të muskujve dhe ngërçe muskulore. Kreatinë kinaza është një enzimë niveli i së cilës rritet kur qelizat muskulore prishen.


Komplikim kërcënues për jetën me statina


Një ndërlikim i rrezikshëm i miopative të lidhura me statinën është e ashtuquajtura rabdomiolizë. Kjo sëmundje shoqërohet me një prishje serioze të qelizave muskulore. Pra, muskuli tretet. Një nga produktet e kalbjes (mioglobina) excretohet përmes veshkave dhe mund të dëmtojë veshkat aq rëndë sa mund të rezultojë dështimi akut (dhe fatal) i veshkave.


Edhe pse kjo ndërlikim është e rrezikshme për jetën, për fat të mirë është e rrallë (1 në 100,000 pacientë me statinë).


Për shkak të vdekjeve nga rabdomioliza, kompanisë farmaceutike Bayer iu desh të merrte ilaçin e saj për uljen e kolesterolit Lipobay (cerivastatin) nga tregu në 2001 - katër vjet pas miratimit. 100 njerëz vdiqën nga rabdomioliza pasi morën statina. 1,600 njerëz u sëmurën.


Bayer duhej të paguante më shumë se 1.1 miliard dollarë për viktimat në Shtetet e Bashkuara. Një mjek italian mori vetëm 350,000 euro në 2013 sepse ai kishte përshkruar Lipobay në 1999 dhe vetëm dy muaj më vonë u sëmur me rabdomyolysis aq rëndë sa që ai nuk ishte përgjithmonë i aftë të punonte dhe duhej të jetonte me një pension invaliditeti që nga ajo kohë.


Kujdes nëse merren ilaçe të tjera përveç statinave


Shumë nga viktimat e Lipobay thuhet se janë të sëmurë sepse ata kishin marrë ilaçe të tjera përveç statinës (p.sh. fibratet për të ulur trigliceridet). Ky kombinim thuhet se rrit në mënyrë dramatike rrezikun e dëmtimit të muskujve.


Lipobay u zhduk, por rreziku i statinës së miopatisë nuk u bë. Për shkak se edhe statinat që përdoren zakonisht sot mund të vënë në lëvizje prishjen e muskujve, veçanërisht nëse - si Lipobay në atë kohë - ato merren së bashku me ilaçe të tjera, p.sh. B. me


 • Antibiotikë nga grupi i makrolideve (p.sh. klaritromicina, e cila shpesh përdoret për të luftuar mikrobet e stomakut Helicobacter pylori, ose eritromicina, e cila jepet për bronkit, otit media ose infeksione të sinusit.)

 • Ciklosporina (një imunosupresant që thuhet se përdoret edhe për Covid-19)

 • Flukonazoli (një ilaç anti-kërpudhave që përdoret, për shembull, për infeksionet e kandidës)


Pra, nëse keni nevojë të merrni ilaçe të tjera përveç statinave, sigurohuni që të pyesni për ndërveprimet e mundshme.


Jo të gjitha statinat janë krijuar të njejta


Sidoqoftë, jo të gjitha statinat janë njëlloj të rrezikshme. Nëse, për shembull, simvastatina merret në doza më të larta (80 mg në ditë), rreziku i rabdomiolizës rritet në mënyrë jo proporcionale. Meqenëse statina ul nivelin e kolesterolit LDL edhe më pak se z. B. rosuvastatin, aktualisht nuk flet shumë për simvastatin. Kështu që edhe këtu ia vlen të pyesni saktësisht ose të merrni një mendim të dytë.


Droga të tjera që shkaktojnë çrregullime të muskujve


Nga rruga, statinat nuk janë ilaçet e vetme që mund të shkaktojnë miopati. Droga e mëposhtme mund të shkaktojë rabdomiolizë (dhe shumë efekte të tjera anësore):


 • Isotretinoin (ilaç i fortë për puçrrat)

 • Levofloxacin (një antibiotik fluorokinolon)

 • Ezetimibe (një ilaç për uljen e kolesterolit nga grupi i frenuesve të thithjes së kolesterolit, frenon marrjen e kolesterolit në zorrë)

 • Co-trimoxazole (një antibiotik i përdorur, për shembull, për infeksionet bakteriale të traktit urinar)

 • Venlafaxine (një antidepresant që përdoret për depresionin me çrregullime ankthi dhe paniku).


Diabeti si efekt anësor i statinave


Siç është treguar më sipër, marrja e statinave rrit rrezikun e shfaqjes së diabetit. Në një studim të vitit 2019 me 228,000 pacientë, u zbulua se rreziku i diabetit dhe infeksioneve të lëkurës u rrit ndjeshëm brenda tre muajve nga fillimi i statinave. Infeksionet e lëkurës ishin aq të këqija saqë antibiotikët ishin të nevojshëm.


Në një përmbledhje gjithashtu nga viti 2019 (botuar në Journal of the American Heart Association), diabeti përmendet si një efekt i mundshëm anësor. Pacientët që janë tashmë mbipeshë ose që kanë shqetësuar nivelet e sheqerit në gjak janë veçanërisht të rrezikuar, thonë ata.


Autorët rendisin çrregullimet neurologjike dhe neurokognitive, çmendurinë e lidhur me statinet dhe dëmtimin e mëlçisë dhe veshkave si efekte të mëtejshme anësore. Ankesat për tretjen, si dhe dhimbjet e shpinës, qafës, gjoksit dhe nyjeve mund të gjenden gjithashtu në fletëudhëzimin për statinat nëse shikoni titullin e ngjarjeve anësore.


Ekzistojnë gjithashtu: shtim në peshë, ethe, rënie e flokëve, skuqje, kruajtje, dobësi e përgjithshme, mbajtje e ujit, tringëllimë në veshët, dhimbje koke dhe shumë më tepër. Sidoqoftë, lista është mjaft e gjatë sa është më mirë ta lexoni vetë, p.sh. B. këtu nga Atorvastatin Basics 20 mg.


Ankthe, një efekt anësor i statinave


Statinat madje mund të pengojnë një gjumë të qetë, pasi ëndrrat e këqija mund të jenë gjithashtu një nga efektet anësore të tyre. Një studim i vitit 2005 zbuloi së pari se nivelet e ulëta të kolesterolit mund të shkaktojnë makthe.


Nëse statinat ulin kolesterolin, atëherë statinet mund të jenë përgjegjëse edhe për makthet, apo jo? Kjo është pikërisht ajo që tregohet në një raport të rastit që u shfaq në British Medical Journal në 2006. Në të, ishte atorvastatina ajo që çoi në makthe.


Pra, nëse vuani nga çrregullime të gjumit dhe makthe pasi keni filluar terapinë me statin, bisedoni me mjekun tuaj!


Ndoshta nuk na është thënë gjithçka në lidhje me efektet dhe efektet anësore të statinave, sepse studiuesit e pavarur vazhdimisht raportojnë se statinat nuk janë aq të mira sa çmendemi.


Efektet anësore janë lënë pas dore në shumë studime!


Dr. David M. Diamond, Profesor i Psikologjisë, Farmakologjisë Molekulare dhe Fiziologjisë në Universitetin e Florida të Jugut dhe Dr. Uffe Ravnskov, studiues i pavarur i shëndetit dhe ekspert i kolesterolit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, kritikon faktin se efektet anësore janë lënë pas dore në shumë studime dhe, mbi të gjitha, se shumë studime janë statistikisht "të manipuluara" në mënyrë që statinët të duken më mirë sesa ato në të vërtetë janë.


Ndërsa statinat mund të ulin kolesterolin në mënyrë dramatike, kjo nuk do të parandalonte ndjeshëm ngjarjet kardiovaskulare. Pretendimet se statinat janë shpëtuese të jetës sepse ato parandalojnë goditjet në tru, sulmet në zemër dhe vdekjet e tjera të lidhura me zemrën janë të ekzagjeruara.


Përveç kësaj, efektet anësore janë më të zakonshme sesa raportohen në media ose konferenca, dhe kështu që shkallët nuk do të ishin më në favor të statinave kur bëhet fjalë për peshimin e efekteve anësore.


Statinat nuk funksionojnë aq mirë sa pritej


Studime të shumta, rishikime dhe meta-analiza tregojnë se sa mirë statinat mund të ulin nivelin e kolesterolit dhe sa mirë ato më pas duket se zvogëlojnë rrezikun e sulmit në zemër. Për shembull, në një meta-studim nga 2003, studiuesit britanikë ekzaminuan mbi 200 studime dhe gjetën sa vijon:


Rezultatet në 164 të studimeve treguan se niveli i LDL mund të ulet me ndërmjet 40 dhe 60 përqind, në varësi të përgatitjes. 58 studime treguan një ulje prej 11 përqind të rrezikut të sulmit në zemër në vitin e parë, 24 përqind pas dy vitesh, 33 përqind pas 3 deri në 5 vjet dhe 36 përqind përtej kësaj. Nëse rritni dozën e statinës, mund të zvogëloni rrezikun e infarktit të miokardit (krahasuar me terapinë e dozës më të ulët të statinës) me 15 përqind të tjera, sipas një studimi nga 2010.


Me këto numra, ju në të vërtetë dëshironi të merrni menjëherë statinën më të mirë në dozën më të lartë të mundshme. Por ka edhe studime të tjera, p.sh. B. një studim nga 2016 me 17,082 persona provë. Ata kishin një nivel mesatar të kolesterolit LDL prej 108 mg / dL dhe tani po merrnin 20 mg rosuvastatin ose një placebo çdo ditë.


Studimi: Statinat dështojnë në një në dhjetë pacientë


Në grupin e statinave, statina uli nivelet e kolesterolit LDL me 50 përqind ose më shumë në 3,640 njerëz. Në një tjetër 3,365 njerëz, ajo e uli vlerën me më pak se 50 përqind (por më shumë se 0 përqind). Në 851 pjesëmarrës (10.8 përqind), megjithatë, vlera nuk ndryshoi ose madje u përkeqësua, gjë që do të tregonte se statinat dështojnë në një në dhjetë pacientë.


Studimi: Statinat nuk funksionojnë siç pritet në gjysmën e pacientëve


Një studim nga pranvera e vitit 2019 në mbi 165,000 pacientë zbuloi se statinat nuk ulin nivelin e kolesterolit në gjysmën e të gjithë pacientëve, si dhe një kishte shpresuar. Sipas këtij studimi, niveli i dëshiruar i kolesterolit të ulët ende nuk u arrit në shumë pacientë edhe pas dy vjetësh përdorimi të statinës.


Për më tepër, 22,798 pacientë zhvilluan sëmundje kardiovaskulare pavarësisht marrjes së statinave - edhe pse statinet kishin ulur në mënyrë optimale nivelin e kolesterolit në 10,656 prej këtyre pacientëve, gjë që tregon se jo vetëm që është e sigurt për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare duhet të shkojë në nivelin e kolesterolit.


Statinat dhe efektet e tyre anësore nuk janë zgjidhja e vetme


Statinat nuk duket se janë ilaçi i fundit çudibërës. Dhe kështu lind pyetja, si mund të arrihet qëllimi - një jetë më e gjatë dhe e shëndetshme për zemrën - në një mënyrë tjetër, domethënë pa efekte anësore?


Nëse do të ndiqnit rrugën holistike në vend të statinave, rreziku kardiovaskular do të binte dy ose tre herë. Sepse tani presioni i gjakut gjithashtu po bie, niveli i sheqerit në gjak po rregullon vetveten, pesha e tepërt zhduket, lodhja kronike zhduket, dhimbja e kyçeve ulet, tretja përmirësohet, fitnesi rritet dhe shumë më tepër. Dhe e gjithë kjo pa shpatën Damocles të efekteve anësore, e cila varet mbi kokën tuaj nën "mbikëqyrjen" mjekësore konvencionale.


Në lidhjen e mëparshme ne përshkruajmë se si ju mund të ulni nivelin e kolesterolit tuaj natyrshëm ose si mund të punoni natyrshëm për një sistem të shëndetshëm kardiovaskular.

 

Burimi i artikullit:

"Statine: Nebenwirkungen der Cholesterinsenker" - Zentrum der Gesundheit

190 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentarios


bottom of page