top of page
 • Qendra e Shëndetit

STATISTIKA, SHIFRA DHE FAKTE GLOBAL TË URISË 2020/2021Po kërkoni statistika kuptimplote të urisë në botë nga studimet shkencore? Meqenëse kam mbledhur faktet dhe shifrat më të fundit për ju, ju keni ardhur në vendin e duhur. E drejta për ushqim është një e drejtë e njeriut. Megjithatë, uria globale është një nga problemet më të mëdha sociale të kohës sonë. Arsyet variojnë nga ndryshimet klimatike, katastrofat natyrore dhe varfëria te dieta dhe mbetjet ushqimore në vendet e industrializuara.


Në këtë artikull do të gjeni faktet dhe shifrat më të rëndësishme mbi urinë në botë, të cilat mund t'i përdorni, për shembull, për të edukuar shoqërinë tonë.


Këtu është një tabelë e shkurtër e përmbajtjes në lidhje me këtë artikull statistikor:


 1. Të uritur

 2. arsye

 3. e ardhmja

 4. Studimet

 5. Fjala mbyllëse


Shënim: Faktet dhe shifrat për urinë globale duken të vështira - por sipas Indeksit Global të Urisë 2019, problemi po zhvillohet nga "serioz" në "i moderuar". Pra, ne jemi në rrugën e duhur nga një perspektivë globale, edhe nëse ka pasur pengesa të lehta në disa vende. Megjithatë, problemet mjedisore si ndryshimet klimatike kërcënojnë zhvillimin përgjithësisht pozitiv

FAKTE DHE SHIFRA PËR TË URITË

Statistikat Botërore të Urisë - Njeriu i uritur

Para së gjithash, unë do t'ju jap shifrat globale të urisë që tregojnë se kush është në të vërtetë i uritur këto ditë.


SA NJERËZ MUND TË URITA?

 • Rreth 821 milionë njerëz janë të uritur në mbarë botën. Kjo është 11 për qind e popullsisë së botës

 • Rreth 2 miliardë njerëz në mbarë botën vuajnë nga kequshqyerja.₃

 • Çdo i 9-ti person nuk ka në dispozicion sasinë minimale të kërkuar të ushqimit

 • Çdo person i dymbëdhjetë është një burrë apo djalë i kequshqyer, çdo i pesti person në mbarë botën është një grua apo vajzë e kequshqyer


KUR NJERËZIT KANE URI?

 • 1800 kcal në ditë janë të nevojshme për një jetë të shëndetshme pa ushtrime fizike. Mesatarisht, çdo gjerman ka në dispozicion rreth 3500 kcal në ditë. Kjo është pothuajse dyfishi i nevojës


SA FËMIJË VUAJNË OSE VDESIN NGA URIA?

 • Sipas UNICEF-it, 15 për qind e të gjithë të porsalindurve lindin nën peshë. 161 milionë fëmijë nën moshën pesë vjeç janë të pazhvilluar si pasojë e kequshqyerjes. Kjo prek çdo fëmijë të katërt nën moshën pesë vjeç. Mbi tre të katërtat e këtyre fëmijëve jetojnë në Afrikën Sub-Sahariane (39%) dhe Azinë Jugore (38%). ₇

 • Rreth 3.1 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç vdesin nga uria çdo vit

 • Çdo 10 sekonda një fëmijë vdes nga uria. Përveç kësaj, vdekja e 45% e të gjithë fëmijëve që vdesin para moshës 5 vjeç është për shkak të kequshqyerjes.

KU JANË URI VEÇANTË SHUMË NJERËZ?

 • Rreth ¾ e të gjithë njerëzve jetojnë në rajone rurale

 • Rreth 16 milionë njerëz janë gjithashtu të uritur në vendet e industrializuara

 • Republika e Afrikës Qendrore (53.6 nga 100 pikë), Jemeni (45.9), Çadi (44.2) dhe Madagaskari (41.5) janë klasifikuar si vendet më të prekura nga uria dhe kequshqyerja në Indeksin Global të Urisë 2019. 12

 • Vendet me rritjen më të madhe të njerëzve të uritur nga viti 1990 deri në 2014 janë Swaziland (+57 përqind), Iraku (+48 përqind), Komoret (+28 përqind) dhe Burundi me +11 përqind.

 • Pothuajse dy të tretat e njerëzve të uritur jetojnë në tetë vende: Afganistan, Etiopi, Republikën Demokratike të Kongos, Jemen, Nigeri, Sudan, Sudanin e Jugut dhe Siri.₁4.

 • Rënia më e madhe e njerëzve të uritur nga viti 1990 deri në vitin 2014 u arrit nga Kuvajti (-90 përqind), Tajlanda (-77 përqind), Vietnami (-76 përqind), si dhe Gana, Meksika dhe Venezuela me -71 përqind secila.

 • Azia Jugore dhe Afrika në jug të Saharasë janë rajonet me vlerat më të larta të Indeksit Botëror të Urisë në 2019 me përkatësisht 29.3 dhe 28.4


STATISTIKA DHE TË DHËNA MBI ARSYET E URISË GLOBALE

Problemet sociale si uria globale duhet të trajtohen në rrënjët e tyre. Pra, këtu janë disa fakte dhe shifra rreth shkaqeve të zakonshme të urisë në botë.


SA USHQIME HUDHEN?

 • Rreth 1.3 miliardë ton ushqim humbasin ose shpërdorohen në mbarë botën çdo vit

 • 84 për qind e gjermanëve që hedhin ushqimet si arsye për këtë kanë dhënë datën e skadencës apo mallrat e prishura. Arsyet e tjera janë blerja e tepërt e ushqimit (25 përqind), paketimi i produkteve që është shumë i madh (19 përqind) dhe produktet që nuk kanë shije të mirë me 16 përqind.

 • Çdo vit në Gjermani hidhen 356 milionë kilogramë mish. Ose ndryshe 45 milionë pula, 4 milionë derra dhe 200 mijë viça ngordhin kot

 • Në vendet e pasura, njerëzit shpenzojnë rreth 222 milionë tonë në vit. Për krahasim: prodhimi i përgjithshëm neto i ushqimit në Afrikën Sub-Sahariane është 230 milion ton


CILAT NGJARJE NXISHIN URIN BOTËRORE?

 • Ngjarjet ekstreme klimatike - veçanërisht thatësira - ishin shkaktarë vendimtarë për krizat e ushqimit në 23 vende në 2017. Mbi 39 milionë njerëz kishin nevojë urgjente për ndihmë në 2017.₂1

Shënim: Lista e shkaqeve të urisë në botë është pothuajse e pafundme. Luftërat, ikja, varfëria, çmimet e ushqimeve, strukturat tregtare apo nevoja për investime në bujqësi janë arsye të tjera. Korrupsioni, grabitja e tokës dhe konsumi në rritje i mishit janë gjithashtu pjesë e tij.

DERI NË ÇFARË MASE NJË DIETË PA MISH NDIHMON KUNDËR URISË GLOBALE

 • Rreth 61.8 për qind e tokës së punueshme në Gjermani përdoret për rritjen e ushqimit të bagëtive (blegtori) dhe vetëm 21 për qind për prodhimin e drejtpërdrejtë të ushqimit.

 • Një mesatare prej shtatë kalorish me bazë bimore kërkohen për të prodhuar një kalori shtazore.₂₃ Duke u fokusuar në ushqimet me bazë bimore, ne mund të ushqejmë ndjeshëm më shumë njerëz.


STATISTIKAT E ARDHSHME TË URISË TË BOTËS

Këtu ju jap një objektiv tjetër të rëndësishëm të OKB-së për temën e ushqimit botëror:


 • Plani i OKB-së është të mposht urinë në botë deri në vitin 2030 - zero urinë. Pavarësisht rritjes së shpejtë të popullsisë botërore, ky është një objektiv realist


PËRDORIMI I STATISTIKAVE DHE FAKTEVE PËR TË KRIJUAR VETËDIJEN PËR PROBLEMIN E URISË GLOBALE

Shpresoj se mund të gjeni statistikat e urisë në botë që po kërkoni këtu. Sigurohuni që të përdorni faktet dhe shifrat për të ndezur një ndërgjegjësim më të madh në shoqërinë tonë për problemet globale si uria. Në fund të fundit, edhe ne në Gjermani jemi pjesë e shkakut të urisë globale duke provokuar ndryshimet klimatike, duke importuar ushqime nga vendet më të varfra apo duke e shpërdoruar atë pavarësisht. Për të zgjidhur problemin, thjesht hidhini një sy artikujve të mëposhtëm:


 • Reduktoni mbetjet ushqimore

 • Bërja që ushqimi të zgjasë më gjatë

 • Këshilla për mbrojtjen e klimës për jetën e përditshme

 • Ndarja e ushqimit

 

Burimet e artikullit:

 • NGA CHRISTOPH SCHULZBLOG, NUTRITION, STATISTICS7. JANAR 2020 - Welthunger Statistiken, Zahlen & Fakten 2020/2021 • CareElite

 • ₁ Deutsche Welthungerhilfe e. V. (2019): WELTHUNGER-INDEX 2019: WIE DER KLIMAWANDEL DEN HUNGER VERSCHÄRFT, abrufbar unter https://www.globalhungerindex.org/pdf/de/2019.pdf.

 • ₂,₃,₄,₁₀ Deutsche Welthungerhilfe e.V.: Hunger: Verbreitung, Ursachen & Folgen (Stand: 04.05.2020). https://t1p.de/ijuj. [07.05.2020].

 • ₅ Brot für die Welt – Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung e.V. (2015):

 • Frauen hungern anders – Geschlechtergerechtigkeit hilft gegen Stillen Hunger, S.3. Abrufbar unter https://www.brot-fuer-die-welt.de/fileadmin/mediapool/2_Downloads/Fachinformationen/Sonstiges/FrauenHungernAnders-Broschuere-Web.pdf. [11.11.2019].

 • ₆ Bundeszentrale für politische Bildung (2014): Hunger in der Welt, Youtube, 02.12.2014, Web, 10.11.2019 um 10:03 Uhr, in: https://www.youtube.com/watch?v=KVLbA06Uh2I.

 • ₇,₉ Aktion gegen den Hunger gGmbH: HUNGER: HINTERGRUND UND FAKTEN (Stand: 06.05.2019), abrufbar unter https://www.aktiongegendenhunger.de/hunger. [11.11.2019].

 • ₈ Welthungerhilfe: HUNGER − AUSMASS, VERBREITUNG, URSACHEN – Die häufigsten Fragen zum Thema, abrufbar unter https://www.welthungerhilfe.de/fileadmin/pictures/publications/de/fact_sheets/topics/2016_factsheet_hunger.pdf. [11.11.2019].

 • ₁₁ Bundeszentrale für politische Bildung (2014): Hunger in der Welt, Youtube, 02.12.2014, Web, 10.11.2019 um 10:03 Uhr, in: https://www.youtube.com/watch?v=KVLbA06Uh2I.

 • ₁₂ Deutsche Welthungerhilfe e. V. (2019): WELTHUNGER-INDEX 2019: WIE DER KLIMAWANDEL DEN HUNGER VERSCHÄRFT, abrufbar unter https://www.globalhungerindex.org/pdf/de/2019.pdf.

 • ₁₃ Statistia GmbH: Länder mit den größten Anstiegen und Rückgängen von Hunger und Unterernährung nach dem Welthunger-Index im Zeitraum von 1990 bis 2014 (Stand: 14.10.2014), abrufbar unter https://de.statista.com/statistik/daten/studie/165572/umfrage/entwicklung-des-welthunger-index-in-den-am-staerksten-von-hunger-betroffenen-laendern. [10.11.2019].

 • ₁₄ Aktion gegen den Hunger gGmbH: HUNGER: HINTERGRUND UND FAKTEN (Stand: 06.05.2019), abrufbar unter https://www.aktiongegendenhunger.de/hunger. [11.11.2019].

 • ₁₅ Statistia GmbH: Länder mit den größten Anstiegen und Rückgängen von Hunger und Unterernährung nach dem Welthunger-Index im Zeitraum von 1990 bis 2014 (Stand: 14.10.2014), abrufbar unter https://de.statista.com/statistik/daten/studie/165572/umfrage/entwicklung-des-welthunger-index-in-den-am-staerksten-von-hunger-betroffenen-laendern. [10.11.2019].

 • ₁₆ Deutsche Welthungerhilfe e. V. (2019): WELTHUNGER-INDEX 2019: WIE DER KLIMAWANDEL DEN HUNGER VERSCHÄRFT, abrufbar unter https://www.globalhungerindex.org/pdf/de/2019.pdf.

 • ₁₇ Swedish Institute for Food and Biotechnology (SIK) Gothenburg (2011): Global food losses and food waste, Rom 2011, S.5 (V).

 • ₁₈ Die VERBRAUCHER INITIATIVE e.V.: Lebensmittelmüll in Zahlen, abrufbar unter http://www.oeko-fair.de/verantwortlich-handeln/lebensmittelverschwendung/lebensmittelverschwendung-in-zahlen. [11.11.2019].

 • ₁₉ Westdeutscher Rundfunk Köln: Tonnenweise Essen im Müll? Zum Kotzen! https://www1.wdr.de/verbraucher/ernaehrung/rewind-lebensmittelverschwendung-100.html. [07.10.2019].

 • ₂₀ Swedish Institute for Food and Biotechnology (SIK) Gothenburg (2011): Global food losses and food waste, Rom 2011, S.5.

 • ₂₁ Food Security Information Network (FSIN, 2018): Global Report on Food Crisis 2018, S.2.

 • ₂₂ Forum Moderne Landwirtschaft e. V.: Fressen die Tiere uns das Getreide weg? (Stand: Juli 2016). https://www.moderne-landwirtschaft.de/fressen-die-tiere-uns-das-getreide-weg.[09.08.2019].

 • ₂₃ Weick, S.; Brot für die Welt; Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung e. V. (2010): Fleischkonsum (Stand: März 2010). https://www.brot-fuer-die-welt.de/fileadmin/mediapool/2_Downloads/NIFSA/NIFSA_Kampagnenblatt_Fleischkonsum.pdf. [09.11.2019].

 • ₂₄ United Nations: About the Sustainable Development Goals, abrufbar unter https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals. [11.11.2019].

4 Ansichten0 Kommentare

留言


bottom of page