top of page
  • Qendra e Shëndetit

Studime dyshuese të Farmacisë!

Aktualisiert: 17. Sept. 2021Sipas një studimi, ndërsa shumica e barnave të reja nuk ofrojnë përfitime të veçanta, ato kanë një larmi të mrekullueshme të efekteve anësore negative. Korrupsioni dhe ryshfeti në industrinë farmaceutike nuk janë asgjë e re. Farmaceutikët e rinj zakonisht nuk ofrojnë përdorim Rezultatet e studimit u prezantuan në takimin e 105-të vjetor të Shoqatës Amerikane të Sociologjisë. Mesazhi i tyre kryesor ishte që shumica e produkteve farmaceutike të reja praktikisht nuk kishin asnjë dobi, por kishin një mori efektesh anësore negative. Efektiviteti i barnave nuk është provuar asnjëherë Autori i studimit është Donald Light, një sociolog dhe profesor i shëndetit krahasues në Universitetin Mjekësor dhe Dentar të New Jersey. Ai shpjegoi se industria farmaceutike prodhon një numër të madh të barnave të ndryshme, shumica dërrmuese e të cilave kanë një gjë të përbashkët: Ato nuk funksionojnë. Efektiviteti i tyre nuk është provuar asnjëherë, prandaj prodhuesit në mënyrë logjike dhe ligjore (ka ligje përkatëse që mbrojnë industrinë farmaceutike) nuk janë përgjegjës për joefektivitet. Mjekët shkruajnë ilaçe vetëm në bazë të informacionit sipërfaqësor Ndonjëherë kompanitë mbajnë ose minimizojnë informacionin në lidhje me efektet anësore serioze të ilaçeve të reja ndërsa kërkojnë një përfitim të pretenduar, tha Donald Light në një njoftim për shtyp. Ata gjithashtu shpenzojnë dy ose tre herë më shumë në marketing sesa shpenzojnë për kërkime. Kjo është e rëndësishme sepse mjekët duhet të dinë se ka ilaçe të reja që ata duhet të përshkruajnë tani e tutje. Duke vepruar kështu, mjekët shpesh marrin informacion krejtësisht joadekuat në lidhje me barnat e reja dhe për këtë arsye nuk mund të informojnë siç duhet pacientët e tyre për rreziqet e tyre. Ilaçet përgjegjëse për vdekjet Sipas një paneli të pavarur ekspertësh, vetëm rreth 15 përqind e barnave të reja funksionojnë siç duhet. Shumica e produkteve farmaceutike të reja, pavarësisht nëse janë efektive ose jo, do të kishin efekte anësore serioze që tani janë një shkak i rëndësishëm i vdekjes në Shtetet e Bashkuara. Shumë barna shpesh miratohen vetëm për shkak të mashtrimit Studimi i Donald Light tregon se kompanitë farmaceutike lejojnë qëllimisht një numër të madh njerëzish të trajtohen me ilaçe joefektive, të rrezikshme në një seri provash dhe se ato gjithashtu shtrembërojnë rezultatet e testeve sikur ilaçi në fjalë të kishte efektin e dëshiruar. Më pas, ato ofrojnë një sasi të madhe të dhënash të pasakta dhe jo të plota për FDA, e cila - çuditërisht në shumë raste - çon në aprovim. Kjo pasohet nga fushata reklamuese në shkallë të gjerë të cilat - siç u përmend - synojnë kryesisht të bindin masën e gjerë të mjekëve që të përshkruajnë ilaçet e sapo aprovuara sa më shpesh të jetë e mundur. Industria farmaceutike kontrollon procesin e testimit të barnave Donald Light jep shifra specifike në raportin e tij. Analiza e tij për 111 barna zbuloi se 42 përqind nuk kishin kaluar prova adekuate të rastësishme para miratimit të tyre, 40 përqind kishin testuar doza të pasakta, 39 përqind nuk ishin në gjendje të provonin efikasitetin dhe pothuajse gjysma e barnave të ekzaminuara kishin efekte anësore serioze negative. Donald Light gjithashtu theksoi se kompanitë e barnave mund të kontrollonin procesin e testimit shkencor të barnave dhe të vendosnin vetë se cilat rezultate të testit duhet të dorëzohen në FDA, e cila duhet të botohet dhe cilat jo. Sipas Donald Light, i gjithë procesi është i njëanshëm dhe për këtë arsye është me të meta të thella.

 

Burimi i artikullit:

"Schockierend: Fragwürdige Pharma-Studien" - Zentrum der Gesundheit

5 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page