top of page
 • Qendra e Shëndetit

Të ushqyerit - jo të gjithë mjekët të informuar!Eshte e kuptueshme kur konsumatorëve u mungon njohuria për shëndetin dhe ushqimin. Ne fund te fundit, jo të gjithë mund të jenë të përgatitur në mënyrë të përsosur në të gjitha fushat. Ka specialistë për këtë. Por nëse edhe këta, pra mjekët dhe të ashtuquajturit ekspertë shëndetësorë, kanë boshllëqe mahnitëse arsimore dhe nuk kanë ide për gjërat që në të vërtetë duhet të konsiderohen njohuri themelore të përgjithshme për shëndetin e njeriut në çdo vend te zhvilluar, atëherë kjo nuk flet shumë për nivelin e zhvillimit të një shoqërie.


Shëndeti është çështje fati - apo jo?

Pasoja logjike e ekspertëve shëndetësorë dobët të informuar (të pretenduar) është se, sigurisht, nuk ka edukim të vërtetë shëndetësor as në mediat. Për shembull, ushqimi i zakonshme dhe pasojat shoqëruese, në kombinim me një mungesë serioze të substancave vitale, rrallë konsiderohen përgjegjëse për problemet shëndetësore të gjithëpranishme (prandaj shërimi i vërtetë është aq i paarritshëm).

Në këtë mënyrë, popullata çohet të besojë se shëndeti po hidhet verbërisht në turmë, praktikisht ashtu si të fitosh një llotari. Ata që janë me fat fitojnë ose janë të shëndetshëm dhe ata që sëmuren jane te pafat. Por nëse shëndeti është thjesht çështje fati, atëherë vlene që askush nuk ka ndikimin më të vogël në mirëqenien e vet.


Popullata është edukuar të jetë skllav i mjekëve

Rezultati i këtij besimi janë njerëzit që besojnë se sëmundjet mund t'i godasin ata - si rrufeja - në çdo kohë dhe pa paralajmërim, njerëzit që besojnë se ushqimi i disponueshëm kudo është në rregull ose të paktën se nuk ka një ndikim veçanërisht të madh në personalitetin e tyre mirëqenien dhe njerëzit të cilët janë të bindur se askush tjetër përveç mjekut nuk mund t’i lehtësojë nga sëmundjet fizike.

Në të njëjtën kohë, këta njerëz mbajnë një farë mosbesimi ndaj mjeteve natyrore ose metodave shëruese që përfshijnë një dietë vërtet të shëndetshme. E gjithë kjo dëshmon për punën fantastike të atyre që janë përgjegjës për edukimin e popullatës dhe kështu për formimin e mendimit zyrtar dhe të ndershëm të unitetit. Gjithkush mund të mendojë vetë nëse dezinformimi që bie mbi të gjithë ne ndodh me qëllime specifike ose thjesht gabimisht.


Ushqyerja nuk ka vend në kurrikulën e mjekësisë konvencionale

Mjeku mesatar konvencional ka të ngjarë të jetë vetëm një nga shumë topa loje në këtë çështje dhe sigurisht të mos veprojë me dashje, por në mënyrë të pavetëdijshme si një informues. Trajnimi i tij është shumë kompleks.

Ai studion anatomi, histologji, embriologji, patologji, radiologji, farmakologji, toksikologji, mikrobiologji, imunologji dhe kimi medicinale. Gjatë studimeve të tij ai mëson gjithçka për historinë e mjekësisë konvencionale, për gjenetikën njerëzore dhe gjithashtu për biostatistikën. Ai mëson gjëra të rëndësishme për higjienën e spitalit dhe profilaksinë tropikale. Ai gjithashtu është njohur me bazat e psikologjisë, parandalimin e vetëvrasjeve dhe psikosomatikën. Sidoqoftë, kot shikohet lënda e të ushqyerit në programet mësimore të mjekësisë njerëzore.

Nëse mjeku juaj u ka kushtuar vëmendje leksioneve përkatëse, atëherë ai mund t'ju japë një leksion informues që zgjat disa orë, për shembull në temën "Metodat e Histologjisë dhe Kërkimit Biomaterial" ose në "Kërkimin Eksperimental Ultrastrukturor" - megjithëse duhet patjetër të dyshohet nëse je që do të të ndihmojë shumë në problemin tënd aktual.

Ai nuk mund t'ju tregojë asgjë për mënyrën më të mirë për të ngrënë, për të zgjidhur problemin tuaj, për t'u bërë të shëndetshëm ose për të qenë të shëndetshëm. Ai nuk mundet sepse nuk ka mësuar. Nuk ishte pjesë e trajnimit të tij.


74.5 për qind e mjekëve të rinj pranojnë se kanë mungesë arsimimi në fushën e të ushqyerit

Në Shtator 2006 ishte bere një studim ku duhej zbuluar se si ndiheshin mjekët e rinj për hyrjen e tyre në profesion dhe nëse ndiheshin të përgatitur në mënyrë adekuate për punën e përditshme klinike përmes studimeve të tyre. Për këtë qëllim, Universiteti i Erlangen-Nuremberg u dërgoi pyetësorë mjekëve të rinj të cilët në atë kohë kishin punuar në kujdesin shëndetësor për një maksimum prej dy vitesh.

Projekti u financua si pjesë e iniciativës së financimit të hulumtimit të shërbimeve shëndetësore të Shoqatës Mjekësore Gjermane dhe Shoqatës Mjekësore të Shtetit Bavarez. Në përgjithësi, informacioni nga 593 mjekë të rinj mund të vlerësohej. 64.7 përqind thanë se ata nuk ndiheshin të arsimuar mirë pas studimeve dhe vitit praktik.

Në fund të fundit, ata donin të gjenin se në cilat zona deficitet ishin veçanërisht të mëdha. Ai zbuloi se të anketuarit vunë re boshllëqet arsimore në pesë fusha në veçanti. Fusha me me se shumti boshllëqe ajo e te ushqyerit. 74.5 përqind e mjekëve të rinj menduan se ishin të trajnuar në mënyrë joadekuate në fushën e të ushqyerit.


Mjekët e pa informuar parandalojnë shërimin

Shumica e sëmundjeve kronike kanë të bëjnë me dietë joadekuate dhe mund të përmirësohen, nëse nuk shërohen, duke ndryshuar dietën tuaj. Por kjo nuk është e mundur për sa kohë që shoqëria jonë përbëhet nga njëra anë e mjekëve që nuk dinë asgjë për të ushqyerit dhe nga ana tjetër e atyre që besojnë me kujdes kur mjeku i tyre thotë se ushqimi nuk ka asnjë lidhje me shëndetin. Por si mundet që dikush që nuk ka të dhëna për të ushqyerit të jetë në gjendje të gjykojë se çfarë ndikimi mund të ketë kjo shëndetësi në shëndet?


Mjekët e painformuar edhe në SHBA

Nuk është shumë ndryshe në SH.B.A. Sipas një artikulli të autorizuar nga mjeku në New York Times në 2010, ka shumë pak, nëse ka, seminare mbi ushqimin në programet e tyre të shkollës mjekësore. Shumica e studentëve diplomohen dhe bëhen mjekë pa patur asnjë ide për rëndësinë e lëndëve ushqyese dhe substancave vitale në procesin e shërimit ose në parandalimin.

Ata studiuan procedurat kirurgjikale dhe terapitë e ilaçeve. Por ata nuk studionin të ushqyerit, sepse vështirë se kishte kurse në këtë drejtim për mjekët në universitetin e tyre mjekësor.


SHBA: Numri i orëve në lëndën "Ushqimi" është i dëmtuar gjithnjë e më tej

Në mesin e viteve 1980, Akademia Kombëtare e Shkencave botoi një raport mbi mungesën e edukimit ushqimor në shkollat ​​mjekësore dhe këshilloi universitetet të përfshinin të paktën 25 orë ushqyerje në kurrikulën e tyre. Sidoqoftë, një studim i botuar në revistën Academic Medicine në 2010 zbuloi se gjendja nuk ishte përmirësuar pak gjatë viteve të fundit, dhe madje u përkeqësua.

Studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut (UNC) në Chapel Hill zbuluan se numri mesatar i orëve (në shumicën e shkollave mjekësore) për ushqimin kishte rënë me gati gjysmën gjatë gjashtë viteve të fundit. Deri më sot, 2010, vetëm 25 përqind e shkollave mjekësore ofruan numrin minimal të orëve në fushën e të ushqyerit.


Arroganca e kombinuar me injorancën mund të vrasë pacientët

Në ndërkohë, edhe disa mjekë që morën trajnime të mëtejshme më veteiniciative në fushën e "shëndetit dhe të ushqyerit" ndjehen të zmbrapsur nga arroganca e përhapur e kolegëve të tyre - megjithë boshllëqet e mëdha arsimore.

Kështu shprehet Dr. Pronovost, profesor i anestezisë në fakultetin mjekësor të Universitetit John Hopkins në revistën e Shoqatës Mjekësore Amerikane, sesi arroganca e mjekëve e shoqëruar me injorancën e tyre në SH.B.A. rregullisht çon në vdekjen e dhjetëra mijëra pacientëve.

Mjekët e trajnuar në mënyrë holistike, të cilët i kanë mësuar vetes parimet dhe mënyrat e veprimit të një diete natyrale dhe të shëndetshme përtej mësimdhënies së universiteteve mjekësore, shpesh përshkruajnë trajnimin e tyre konvencional mjekësor si plotësisht të papërshtatshëm.


Për shembull, Dr. André Weil i përshkruan kolegët e tij të punës konvencionalisht si "injorantë nga pikëpamja ushqimore". Dr. Weil është themeluesi dhe drejtori i Arizona Center for Integrative Medicine (1) (AzCIM) në Universitetin e Arizona Health Science Center në Tucson, Arizona.


Nutricionistët në rritje

Sigurisht, Shoqata Mjekësore Gjermane gjithashtu ishte në siklet në një moment apo në një tjetër kur anëtarët e saj dinin më pak për ushqimin sesa amvise mesatare. Dhe kështu ishte tashmë në vitet nëntëdhjetë - natyrshëm në bashkëpunim të ngushtë me Shoqërinë Gjermane për Ushqimin e. V. - krijoi një mundësi trajnimi të mëtejshëm (për t'u bërë një nutricionist), të cilën të gjithë specialistët e mjekësisë shkollore të cilët janë veçanërisht të interesuar për të ushqyerit mund të përdorin pas përfundimit të studimeve të tyre.

Kurset 100-orëshe të mjekësisë ushqyese zhvillohen në institucione të posaçme të Shoqërisë Gjermane ose Akademisë për Mjekësi Ushqimore e. V. (DGEM ose DAEM) dhe bëhen brenda pesë fundjavave. Kështu që përpjekja për mjekun e stresuar është gjithashtu e vlefshme, sigurohet që me të vërtetë të gjithë mund të përfundojnë me sukses masën e trajnimit.

Në fundjavën e pestë, merret një provim me 50 pyetje me shkrim, vetëm gjysma e të cilave (50 përqind) duhet të përgjigjen saktë dhe përgjigja jepet gjithashtu në një procedurë me zgjedhje të shumëfishtë, kështu që - në shumë raste - ju nuk e bëni madje mendoni për këtë, por përkundrazi duhet vetëm të shënoni.


Programet mësimore bazohen në udhëzime të vjetruara

Megjithëse kurrikulat tingëllojnë premtuese, duke parë kohën e disponueshme për secilën temë, dikush humbet shpresën. Për shembull, rregullimi i ekuilibrit acid-bazë së bashku me ekuilibrin e ujit dhe elektrolitit, mikroelementët (të gjitha vitaminat, mineralet, elementët gjurmë) si dhe antioksidantët dhe substancat dytësore të bimëve trajtohen brenda më pak se dy orësh.

Kjo është aq befasuese saqë profesioni një orë me prebiotikët, probiotikët dhe fibrat vetëm provokon lëkundjen e kokës të dorëhequr. Meqenëse përmbajtja e të mësuarit, dietat dhe masat parandaluese bazohen në udhëzimet e vjetruara qartë të Shoqërisë Gjermane të të Ushqyerit (DGE), asgjë e re nuk pritet aktualisht nga specialistët e mjekësisë ushqyese dhe rrjedhimisht asgjë me të vërtetë e dobishme.


Terapia ushqyese në vend të medikamenteve?

Meqenëse tema e "terapisë ushqyese si një alternativë ndaj terapisë së ilaçeve" është gjithashtu në programin mësimor (në mësimin e parë që të gjithë duhet t'i kenë kushtuar vëmendje), ne i këshillojmë të gjithë pacientët të eksperimentojnë: Kërkoni nga dietologu juaj të krijojë një plan të ushqyerit i cili ju mundëson te leni menjeane terapinë me ilaçe që është përdorur deri më tani. Fatkeqësisht, me këtë sugjerim, ju do të shtrëngoni dhëmbët.

Nëse dietologu i ardhshëm tashmë është mësuar në bllokun 2 të trajnimit (tema "Mundësitë dhe kufijtë e parandalimit të ilaçeve ushqyese") se ushqimi është jashtëzakonisht i përshtatshëm vetëm për parandalimin e sëmundjeve, atëherë vështirë se mund të supozohet se ai do të dilte me idet e tij madje që të përdoret për terapinë e ankesave tashmë ekzistuese!

Sigurisht, qe disa dieta mund të parandalojnë mrekullisht dhe natyrisht edhe të shërojne. Sidoqoftë, format e të ushqyerit që u mësohen dietologëve nuk janë njëra prej tyre.

Që nga semestri dimëror 2010/11, Universiteti i Stuttgart-Hohenheim ka ofruar për herë të parë një kurs shtesë master në "Mjekësi Ushqyese", i cili vlerësohet në katër semestra, në mënyrë që dikush të presë këshillat e të ushqyerit nga mjekët e ardhshëm të cilët janë trajnuar në këtë drejtim.


Boshllëqet arsimore të mjekëve

Më poshtë janë disa shembuj që dëshmojnë për boshllëqet fatkeqe dhe jo të shëndetshme, por për fat të keq tejet të përhapur në njohuritë e shumë mjekëve (përfshirë edhe dietologët):

 • Shumica e mjekëve dinë shumë pak ose asgjë për ndryshimin midis ushqimeve natyrore ("të gjalla") dhe ushqimeve të përpunuara ("të vdekura"). Shumica e mjekëve madje besojnë se vlera e tyre shëndetësore është absolutisht identike.

 • Vështirë se ndonjë mjek ju tërheq vëmendjen për faktin se mishi i përpunuar siç janë proshuta, sallamet, proshutat, suxhuku, etj.) Përmban nitratin natriumi të ruajtësit kancerogjen. Besohet se kjo substancë mund të shkaktojë kancer të pankreasit dhe zorrës së trashë, si dhe tumore të trurit.

 • Shumica e mjekëve nuk janë të vetëdijshëm se shkrepjet vjetore të gripit nuk janë me të vërtetë mbrojtje efektive kundër gripit. Vështirë se ndonjë mjek do të diskutojë mbi ju efektet e mundshme anësore të vaksinimeve me ju me iniciativën e tyre. Vështirë se ndonjë mjek e deklaron veten të gatshëm për të diskutuar efektet anësore të vaksinimeve me ju në detaje me kërkesën tuaj. Përkundrazi, shumica e mjekëve janë jashtëzakonisht të indinjuar për një kërkesë të tillë.

 • Shumë pak pediatër u shpjegojnë prindërve ndryshimin në kuptimin midis dy fjalëve "natyrore" dhe "biologjike" (që shpesh shfaqen në paketimin e ushqimit), por kjo do të ishte e rëndësishme që fëmijët të jenë në gjendje të rriten me ushqim të shëndetshëm. Shumica e prindërve mendojnë se "natyrore" do të thotë "biologjike". "Natyror" nuk do të thotë asgjë dhe është thjesht një truk efektiv reklamimi, termi "organik", nga ana tjetër, mbrohet nga ligji dhe garanton ushqim me cilësi të lartë.

 • Pak mjekë e di që statinat (ilaçe për uljen e kolesterolit) u krijuan fillimisht nga një substancë e quajtur lovastatin, e cila është gjetur në një ushqim që është përdorur në Kinë për qindra vjet, përkatësisht orizi i thartë i kuq. Kompanitë farmaceutike "vodhën" këtë substancë (biopirari) nga natyra dhe e patentuan. Pastaj ata e detyruan FDA-në të dërgonte një letër paralajmëruese që paralajmëronte për orizin e thartë të kuq dhe shtesat ushqyese të bëra prej tij. Në këtë letër u shpreh se orizi ose shtesat ushqimore të bëra prej tij përmbanin lovastatin, një substancë vetëm për recetë për uljen e niveleve të kolesterolit, pa leje (!!). Shënim: Natyra duhet të pyesë së pari industrinë farmaceutike dhe zyrën e patentave përpara se të prodhojë ndonjë substancë.

 • Fatkeqësisht, shumica e prindërve besojnë se reklamimi që produktet e reklamuara posaçërisht si ushqime për fëmijë janë të mira për fëmijët e tyre. Sidoqoftë, ushqimet për fëmijë nuk quhen ushqime për fëmijë, sepse ato janë të mira dhe të shëndetshme për fëmijët, por vetëm sepse produktet që janë shumëngjyrëshe dhe qesharake dhe etiketohen si ushqime për fëmijë, shiten shumë më lehtë. Kështu që fëmijët vazhdojnë të kërkojnë këto ushqime, ato janë të përziera me një sasi veçanërisht të madhe sheqeri, aromatizues, yndyre dhe ngjyrosës. Vështirë se ndonjë pediatër, megjithatë, paralajmëron në mënyrë rutinore prindërit e pacientëve të tyre të vegjël - siç duhet në të vërtetë - të mos blejnë ushqime tipike për fëmijë.

 • Shumica e mjekëve nuk kanë ide për fitokimikatet që gjenden në ushqime të tilla si: B. selino, grejpfrut, lakër, brokoli, kakao të papërpunuar etj. Dhe mund të luftojë kancerin. Dhe nëse u tregoni atyre për këtë, ata nuk besojnë në efektet e tyre, sepse hipnotizohen nga ideja që barnat e bëra artificialisht vetëm në laborator mund të sjellin ndonjë përfitim. Interestshtë mjaft interesante, ata ende e besojnë këtë edhe nëse, gjatë shumë viteve të praktikës, ata duhet të kishin ditur nga vëzhgimet dhe përvojat e tyre të përditshme që ilaçet shërohen rrallë.

 • Vështirë se ndonjë mjek do t'u shpjegojë prindërve dhe pacientëve se produktet e qumështit konvencionale mund të çojnë në një larmi ankesash fizike, të tilla si: B. Sëmundja kronike e zorrëve, mbipesha, alergjitë, sëmundjet e zemrës, aknet, osteoporoza dhe shumë më tepër. Përkundrazi, shumica e mjekëve ende rekomandojnë konsumimin e sasive të mëdha të produkteve të qumështit. Jogurti, në veçanti, është vlerësuar vazhdimisht për vetitë e tij të supozuara probiotike. Përveç faktit që kosat e zakonshëm ose nuk përmbajnë kultura bakteriale ose vetëm ato që janë shtuar pas procesit të prodhimit (dmth. Asnjë që ka lindur natyrshëm në kos), është jashtëzakonisht e palogjikshme të hash një produkt kryesisht të dëmshëm vetëm sepse mund të ketë një cilësi e vogël pozitive: megjithatë, në mes të gjitha të këqijat e produktit bie drejt. Nga ana tjetër, probiotikët mund të konsumohen në një mënyrë shumë më të lehtë dhe më të shëndetshme - por vështirë se një mjek do t'ju tregojë as për këtë.

 • Sidomos pas terapisë me antibiotikë, një kurë probiotike është thelbësore për ndërtimin e florës së zorrëve. Megjithatë, shumë pak mjekë e tregojnë këtë.

 • Shumë mjekë gjithashtu priren të pranojnë rreziqet shëndetësore që paraqesin ëmbëlsuesit si p.sh. B. aspartami ose përmirësuesit e aromës supozojnë se dobësohen.

 • Normalisht mjekët nuk shpjegojnë që nëse vendosni të dhuroni organet tuaja pasi të vdisni, trupi juaj mund të bëjë miliona fitime. Miliona prej të cilave të dashurit tuaj nuk shohin asnjë qindarkë. Sigurisht, nëse keni nevojë për transplantim organi sa jeni gjallë, shpresoni të merrni një organ të shëndetshëm. Sidoqoftë, askush nuk mund të garantojë që organi të jetë i lirë nga kanceri.

 • Mjekët mund t'ju këshillojnë të hani një dietë me pak yndyrë (2), por fatkeqësisht nuk ju informojnë se kimikatet shumë toksike mund të shkëputen nga tenxheret dhe tiganët e zakonshëm jo-ngjitës, prandaj duhet të shmangni përdorimin e tyre. Kur një tigan i tillë i veshur nxehet në sobë, duhet të lëshohen aq shumë gazra helmues që të mund ta dërgojnë budgie tuaj në vendet e gjuetisë së përjetshme. Tani e dini pse zogjtë nuk duhet të mbahen në kuzhinë.

 • Pak mjekë e dinë që trupi ka një lloj truri të dytë. Eshtë në zorrë dhe është një rrjet tepër kompleks i neuroneve të lidhura që në të vërtetë jep tretjen tuaj diçka si "inteligjenca".


Sidoqoftë, meqenëse vështirë se ndonjë mjek është shumë i interesuar të mësojë më shumë rreth tij, ai humbet detaje të rëndësishme që mund të jenë një avantazh vendimtar për procesin tuaj të shërimit si p.sh. vetitë e jashtëzakonshme të pastrimit të zorrës së trashë ose ndërtimit të florës së zorrëve.


Kjo listë mund të vazhdojë për një kohë të pacaktuar dhe ju bën të trishtuar - sa më e gjate që të bëhet - nëse ju deri me tani nuk keni pasur nevojë për një mjek, por ju zemëron pa mase kur keni vrapuar nga një praktikë në tjetrën për vite me radhë pa përpjekjet e tyre për të përmirësuar shëndetin tuaj të dukshme.


Për sa kohë që niveli i arsimimit të mjekëve në fushat e të ushqyerit, parandalimit dhe terapive naturopatike ka nevojë për përmirësim, ju lutem mos humbisni asnjë mundësi për tu trajnuar në këtë fushë. Shumë pacientë tani po e bëjnë këtë - me shumë sukses. Jo më kot thuhet gjithnjë e më shpesh: pacienti është mjeku më i mirë.


 

Burimi i artikullit:

"Ernährung – Unwissende Ärzte" - Zentrum der Gesundheit

37 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page