top of page
  • Qendra e Shëndetit

Tabela për një mjek - Bahāʾullāh

Aktualisiert: 31. Okt. 2021


Tableta për një mjek i drejtohet një burri që ishte student i shkollës së vjetër të shërimit që ishte e përhapur në lindje dhe që njihte terminologjinë e asaj kohe. Ai i drejtohet atij me terma që përdoreshin nga profesionistët e mjekësisë në atë kohë.


Kjo i zbulohet një doktori, lavdia e Perëndisë prehet mbi të.


Ai është Zoti, i Gjithëdijshmi. Gjuha e nderuar flet atë që mjafton për të dalluarit në mungesë të mjekut.


Thuaj: O njerëz! Mos hani derisa të jeni të uritur dhe mos pini pasi të keni fjetur natën.


Ushtrimet fizike janë të shkëlqyera për sa kohë që stomaku është bosh: ato forcojnë organet dhe gjymtyrët; por me barkun plot janë një e keqe e rëndë.


Mos e shmangni trajtimin kur keni nevojë, por ndaloni kur të ketë një ekuilibër të shëndetshëm.


Mos hani përsëri derisa të jeni tretur plotësisht dhe mos e gëlltisni derisa të keni përtypur mirë.


Së pari trajtojeni sëmundjen me ushqim, jo ​​me ilaçe.


Nëse keni sukses me një ilaç të thjeshtë, mos iu drejtoni ilaçeve komplekse.


Shmangni ilaçin derisa jeni të shëndetshëm, por merrni atë nëse keni nevojë.


Nëse ka dy pjata të kundërta në tryezë, mos hani nga të dyja, mjaftohuni me një.


Para ushqimit të trashë, hani të imët, para ushqimit të ngurtë të lëngët.


Të hash ushqim mbi atë që ka mbetur është e rrezikshme, ki kujdes!


Kur të filloni të darkoni, filloni me Emrin Tim, Më të Lavdishmit dhe përfundoni me Emrin e Zotit tuaj, pronarit të fronit dhe të tokës.


Nëse keni ngrënë, ecni pak që ushqimi të qetësohet.


Ajo që është e vështirë për t'u përtypur është ndaluar nga të dalluarit, ndaj ju ndalon Pena Më Sublime.


Të hash pak në mëngjes është si një dritë për trupin.


Hiqni dorë nga zakonet e dëmshme; me të vërtetë është një e keqe e madhe për njeriun.


Njihuni me sëmundjet dhe shkaqet e tyre - kjo është fjala kyçe për këtë temë.


Jini të kursyer në çdo situatë, kështu që shpirti do të mbrohet nga plogështia dhe shqetësimi.


Shmangni shqetësimet dhe pikëllimet, ato krijojnë të këqija të rënda.


Thuaj: zilia gërryen trupin, zemërimi djeg mëlçinë. Shmangni të dyja ashtu siç shmangni luanin.


Pastrimi i trupit është themeli, por vetëm në stinët e buta.


Sëmundja e atyre që e teprojnë në të ngrënë përkeqësohet.


Ne kemi përcaktuar shkakun dhe pasojën për çdo gjë, e gjithë kjo zbulohet përmes emrit tim, atij që punon. Vërtet, Zoti yt është sundues i gjithçkaje që dëshiron.


Me fjalë të tjera, duke ndjekur atë që thamë, lëngjet bazë të trupit mbahen në ekuilibër. Sasitë e tyre nuk ndryshojnë, origjina mbetet e pastër, e gjashta dhe e gjashta e të gjashtit mbeten të pandryshuara, dy agjentët dhe dy marrësit e efektit mbeten të paprekur dhe i gjithë besimi qëndron te Zoti! Nuk ka zot përveç Tij, shëruesit, të gjithëdijshmit, ndihmën e të cilit kërkojnë të gjithë.


Vetëm nga dashuria për ju Penda e Lartësuar i ka shënuar këto fjalë, që të dini se shqetësimet nuk e prekin Bukurinë e Lashtë, se ajo që i bënë popujt nuk e trishton. Trishtimi është pjesa e atij që i mungon diçka; Por asgjë nuk i shpëton dorës së tij në qiell dhe në tokë.


O doktor! Para së gjithash, shëro të sëmurët duke përmendur Zotin tënd Zotin në ditën e thirrjeve të ndërsjella për ndihmë, pastaj me atë që Ne përcaktuam për shëndetin e njerëzve.


Me jetën time! Të takosh mjekun që piu verën e dashurisë sime është shërim në vetvete, fryma e tij është mëshirë dhe besim. Thuaj: Kapuni për të për të mbajtur ekuilibrin tuaj të shëndetshëm. Ai është me të vërtetë i ndihmuar nga Zoti në shërim.


Thuaj: Kjo shkencë është më fisnike nga të gjitha shkencat. Zoti, ringjallësi i të vdekurve, i ka zgjedhur atë të jetë mjeti më i fuqishëm për ruajtjen e trupit të njeriut. Ai i dha përparësi asaj mbi të gjitha shkencat dhe doktrinat e urtësisë.


Por sot është dita kur ju, të shkëputur, do të ngriheni për të qëndruar pranë fitores sime.


Emri yt është shërimi im, o Zot, kujtimi yt ilaçi im, afërsia jote është shpresa ime dhe dashuria për ty shoku im. Mëshira jote është shërimi dhe ndihma ime në të dy botët, në këtë dhe në të ardhmen. Ti je me të vërtetë i Gjithëmëshirshmi, i Gjithëdijshmi, i Urti.


Shpjegim nga Shoghi Effendi:

Tableta për një mjek i drejtohet një burri që ishte student i shkollës së vjetër të shërimit që ishte e përhapur në lindje dhe që njihte terminologjinë e asaj kohe. Ai i drejtohet atij me terma që përdoreshin nga profesionistët e mjekësisë në atë kohë.


Këta terma janë të ndryshëm nga ato të përdorura në mjekësinë moderne dhe do të duhej të kishte një kuptim më të thellë të mjekësisë së mëparshme për të kuptuar çështjen që po ngrinte Bahá'ullah-u. Kujdestari (Shoghi Effendi) nuk merret kurrë me fusha tematike pasi kjo nuk është puna e tij. Bahá'ullah-u ka rekomanduar që njeriu duhet të kërkojë ndihmë dhe këshilla nga ekspertët dhe mjekët. Ai nuk thotë se cilës shkollë duhet t'i përkasin.


Ky artikull shëndetësor është i frymëzuar nga shkrimet Bahá'í.

 

Burimet e artikullit:

  • Shëndeti - Ushqyerja, Mjekësia dhe Shërimi. Një përmbledhje tekstesh nga letërsia Bahá'í

8 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page