top of page
 • Qendra e Shëndetit

Temperatura e lartë - Sëmundja si gjuhë e shpirtit të fëmijës

Aktualisiert: 16. Dez. 2021"Më jep fuqinë që të prodhoj temperatur dhe une shëroj çdo sëmundje" - Parmenides

Temperatura e larte

Më jep fuqinë që të prodhoj temperatur dhe une shëroj çdo sëmundje - kete e dinte filozofi grek Parmenides shume me pare kohes sone. Temperatura e larte nuk eshte sëmundje, megjithëse i gjithë organizmi është i prekur. Fëmija është gati të luftojë dhe dëshiron të marrë përsipër kërcënimin nga bota e jashtme (bakteret, viruset, etj.) dhe të masë fuqitë e tij (mbrojtëse). Kjo nxehtësi e betejës është në thelb e mirë dhe e mundur vetëm në një organizëm të shëndetshëm, i cili ende mund të ketë ethe dhe është i gatshëm të marrë përsipër luftën për jetësore. Qëllimi eshte për të matur veten me patogjenë (semundjeshkaktuesit - viruset, bakteret, etj), për t'i vrarë ata, për tu zier brenda, për ti djegur këta problematikë dhe kështu për të rivendosur ekuilibrin në trup. Tek pacientët me sëmundje kronike si psh pacientët alergjikë, pacientet me sistem te dobet imunitar ose pacientet me kancer, trupi nuk mund te prodhoje me temperature. Tashmë fëmijët modernë, të cilët sot trajtohen pothuajse që nga lindja me vaksinime, antibiotikë dhe masa të tjera shtypëse, kjo shenjë e shëndetshme mbrojtjeje (temperatura e larte) zhduket shpejte. Atyre ju mungon reagimi jetik dhe kështu edhe pjekuria e sistemit imunitar, si dhe gatishmëria për të luftuar dhe për t'u marrë me të, dhe kështu edhe për mbrojtje natyrore nga forca e tyre.


Me çdo shkallë qe ngritet temperatura, performanca e sistemit imunitar dyfishohet, dhe çdo ngritje e temperatures stërvit sistemin imunitar për përdorim të mëvonshëm. Mbrojtja aktive e trupit kundër patogjenëve (bakteret, viruset, etj.) bëhet kështu një trajnim i rëndësishëm në rrugën për tu bërë një personalitet i pavarur dhe jetik. Shumë prindër e përjetojnë këtë në vetëbesimin e forcuar të fëmijës së tyre pasi kanë provuar një krizë të etheve. Një proces i pjekurisë ka ndodhur. Fëmijë të tillë mund të marrin jetën e tyre shumë ndryshe në dorë, të provojnë kufijtë e tyre ose ndonjëherë të japin kundërshtime. Ata janë të zgjuar dhe plot entuziazëm dhe mund të marrin vendime të guximshme, sipas motos »ai cili dëshiron të bëhet mjeshtër, ushtron qe ne moshe te hershme« Parakushti për këtë është që fëmija - nëse është e nevojshme - te zihet nga brenda- dhe kështu të kapërcejë problemin themelor. Ai do te duhet te merret me aftësinë e tij për të vuajtur dhe kufijtë e tij. Fëmijët - si dhe të rriturit - nuk mësojnë kur atyre gjithçka ju eshte bere e lehte dhe të gjitha vështirësitë ju janë hequr. Përkundrazi, ata duhet të shoqërohen dhe mbështeten me dashuri dhe besnikëri ndërsa kalojnë dhe zotërojnë vetë krizat e tyre. Pastaj pas tejkalimit te nje semundjeje infektive e shoqeruar edhe me temperatura te larta del një fëmijë i pjekur dhe i forcuar.


Temperatura e larte është një reagim normal i trupit ndaj një semundjeje. Ndihmon që fëmija të merret më mirë me një sëmundje akute dhe forcon sistemin e tij imun. Pra eshte një strategji shumë e rëndësishme mbrojtëse e trupit. Temperatura e trupit ngritet për të luftuar bakteret në mënyrë më efektive.Temperatura e larte i lejon sistemit tone imunitar te punoje me shpejte, ndihmon ne rritjen e qelizave te barrdha (qelizat imunitare) duke bere keshtu qe bakteret te ndihen jo mire dhe ne keto kushte nuk mund te rriten ne numer.

Prandaj temeratura asesi nuk duhet ulur me cdo kusht dhe mjet, e aq me pak kur dihet shkaktari (infekti). Keshtu do te zvogelohej forca mbrojtese e trupit dhe do te rritej ajo e baktereve. Vetem kur temperatura zgjat me shume se 3 dite apo shkaktari eshte i panjohur, duhet vizituar nje terapist per te diagnostifikuar shkakun.

Temperatura e larte nuk duhet te ulet me mjete si paracetamol e ibuprofen, përveç kur femija ndjen siklet të forte ose dhimbje, te cilat nuk mund te të përmirësohen me mjete tjera si: Qetësi, dashuri, kujdes, ngrohtësi etj.


Temperatura e larte pa problem e tolerueshme?

Lartesia e temperatures është relativisht e parëndësishme. Ajo që është më e rëndësishme është që fëmija te pi mirë dhe qe permes urines, djersëve dhe eventualisht permes nevojes te hudh jashte toksinat. Poashtu e rendesishme eshte nëse flet dhe pergjigjet, mund të fle, pushojë dhe rigjenerohet. Edhe temperaturat mbi 40 gradë nuk janë përgjithësisht të rrezikshme nëse fëmija vihet re me kujdes. Tani, sidoqoftë, ndihma e një homeopati të sukseshem do të ishte e nevojshme për çdo rast. Sidoqoftë, edhe nga 38.5 gradë mund të jetë e nevojshme kujdesi. Cilësia e temperatures është më e rëndësishme se sasia.


Disa vjet më parë, unë përjetova një djalë të vogël, i cili erdhi ne praksen time me temperature 40.5 gradë, por me faqe të kuqe të ndritshme dhe sy të qelqtë, i cili marshoi ne praksen time me gëzim. Ai filloi të luante menjëherë, dhe përveç këshillave dhe qetesimit të nënës dhe pas një ekzaminimi të plotë te femijes, nuk kishte nevojë për trajtim.


Argumentet kundër uljes së temperatures

Ne nuk duhet të ja lehtësojmë punën sistemit imunitar, përndryshe do të jetë i dobët dhe i papërvojë dhe nuk mund të reagojë siç duhet në raste urgjente. Edhe fëmijët edhe prindërit duhet të mësojnë të durojnë disa zhgënjime derisa sistemi imunitar të ketë pasur përvojat e tij.


Prindërit mund të mësojnë në këtë mënyrë të besojnë aftësitë vetë-shëruese të organizmit të fëmijës dhe të mbështesin procesin e pjekurisë sipas rregullit të vjetër mjekësor “medicus curat, natura sanat” ("Mjeku kujdeset, natyra shëron").


Pyetje për prindërit:

 • Cilat përleshjet apo konflikte po perjeton fëmija ynë indirekt?

 • Si mund t'i trajtoj ai konflikteve të tij më konstruktiv se më parë?

 • Nga cka nuk po mbrohet ai mjaftueshem?- Si mund ta mbeshtesim ne si prinder qe ai te mund te mbrohet me efektshem?

 • Ne cili proces te zhvillimit eshte duke kaluar ai?

 • Si mund ta mbështesim atë në këtë proces të pjekurisë?

 • Si i japim besim atij për të kapërcyer vetë krizat?

 • A i japim ngrohtësinë e nevojshme?


Masat mbështetëse:

 • Kujdesi, përkrahja dhe perceptimi i dashur nga prindërit ose kujdestarët: Foshnjat dhe të vegjlit mund të flinin në të njëjtin shtrat natën, ose të paktën ne dhomen e prindërve te tyre, për të përjetuar afërsinë dhe dashurinë.

 • Reghim shtrati ose të paktën heshtje ne dhome: Fëmija duhet të mbahet i qetë, ose të mbahet qete nga prindërit duke i lexuar atij tregime.

 • pa dritë të ndritshme, pa zhurmë me zë të lartë (TV, radio, Walkman, iPod, etj.), Perkedhelja e femijes vetëm me kërkesë të fëmijës.

 • Shmangni ekstremitetet e temperaturës: Asnjëherë mos dilni jashtë. Përshtatja me temperaturën e jashtme kërkon energji të panevojshme. Mos ngrohni dhomat, por edhe mos beni permaje. I mire eshte vetëm çdo orë një ventilim shtytës për 5 minuta (thjeshte te hapen dritaret per 5 min sa te hyje ajer i paster), gjatë së cilës fëmija është përkëdhelur në një batanije të ngrohtë.

 • Ti ofrohet femiut shumë për të pirë: çaji i blirit me pak mjaltë rrisin prodhimin e djersës dhe stimulojnë sekretimin e toksinave përmes lëkurës. Mund të ofroni edhe lëngje frutash të holluar me uje. Gjëja kryesore është që fëmija pi. Bëni pirjen "tërheqëse", p.sh. me një gote të veçantë ose gote me shkop. Nëse fëmija juaj nuk është në gjendje të pijë fare, ju mund të mbështesni marrjen e lëngut përmes zorres se trrashe (shiko poshte), në kuptimin e "pirjes nga mbrapa poshtë", sepse lëngjet gjithashtu mund të përthithet përmes zorres.

 • Agjërimi, por vetëm me kërkesë të shprehur të fëmijës, përndryshe ushqime të lehta proteina jo te pasura me proteina.

 • Kerkoni gjumin e fëmijës tuaj pa marrë parasysh se në cilën orë të ditës. Si rregull, nevoja për gjumë të një fëmije të sëmurë shtohet. Thënia, "Gjumi është ilaçi më i mirë", eshte shume e qelluar.

 • Veshjet: Veshje të lehta pambuku, e cila thith djersën më së miri. Vendosni vetëm çorape të ngrohta leshi nëse këmbët jane te ftohta (ben edhe shishja apo jasteku i gomes me ujë të nxehtë në këmbë). Pelenat plastike duhet të zëvendësohen megjithë shpenzimet materiale ndaj pelenave të rrobave, për shkak të rrezikut të rritjes së nxehtësisë.

 • Pastrimi i zorres: Përvoja tregon se pothuajse të gjithë fëmijët e tolerojnë këtë masë lehtësuese nëse atyre pastrimi ju behet qe ne moshe te hershme dhe atyre ju hiqet "ndjenja e gerdise". Shpesh jane prindërit ata qe terhiqen nga nje pastrim i tille! Në kohët e mëparshme, një pastrim i zorres ishte gjithmonë një nga trajtimet e para, shpesh eshe per vetem ankesa te thjeshta shendetesore, madje edhe para se të fillonte temperatura e larte Pra, nëse flisni me ndjeshmëri dhe besim me fëmijën tuaj, do të ketë pak rezistencë. Keshtu behet: Në farmaci, blini një rrotë gome (një top gome me një majë gome) që përmban 75 deri 100 mililitra për një foshnjë dhe deri në 200 per fëmijën më të vjetër mililitra çaj kamomili të vakët me një majë të glukozës dhe kripës.Pastaj lyeni majën e gomës me nje krem ​​neutral ose edhe më mirë me vaj për të lejuar një rrëshqitje të qetë në rektum. Butësisht fusni lëngun nga jashtë dhe kërkojini fëmijës tuaj të shtrydhë mollaqen për një kohë, ose ndihmoni fëmijën pak nga jashtë. Pas disa minutash, nxitja e jashtëqitjes është aq e madhe sa që në mënyrë të pashmangshme vjen deri te zbrazja qoftë në tualet ose në pelenë. Falënderoni fëmijën tuaj për shërbimin e ofruar dhe mbulojeni ngrohtësisht, vendoseni në shtrat ose mbajeni në krah për ca kohë. Kryesisht fëmijët janë të lodhur pas kësaj dhe duan paqen e tyre. Ofroni diçka për të pirë më parë. Pastrimi i zorres ul temperaturen ose e bën atë më të durueshëm dhe lehtëson fëmijën përmes sekretimit (hudhjen jashte te teksinave)

 • Mbeshtjellja e viçave te kembeve duhet të vihet vetëm kur këmbët dhe shputat këmbëve te fëmijës janë të ngrohta. Kurrë, kur fëmija dridhet (pra ka ethe) ose ka këmbë të ftohta! Thithni dy peshqirë të hollë pambuku në ujë të vakët (asnjëherë të ftohtë, thjesht pak më të ftohtë se temperatura e trupit të fëmijës) dhe i mbështillni ato të rrudhur dhe të lëmuara rreth këmbëve të poshtme. Bashkoni peshqirët me peshqirë pak më të mëdhenj ose çorape në gju dhe mbulojeni paksa fëmijën. Pasi të jenë ngrohur leckat, zakonisht pas 10 minutash, mund t’i zëvendësoni deri në tre herë. Kjo duhet të pasohet nga një pauzë prej rreth një ore, dhe mund të filloni përsëri. Gjithmonë duhet të prisni për një ditë të plotë pa temperature te larte dhe një natë pa temperature te larte derisa fëmija të lejohet të dalë nga shtëpia.


Ndihmë mjekësore gjate temperatures se larte?

Ndihma mjkesore eshte e nevojshme kur:

 • fëmija ndryshon natyrën e tij në mënyrë që prindërit të vërejnë tipare të çuditshme

 • nuk përgjigjet më, është apatik dhe nuk njeh më prindërit,

 • fantazon për një periudhë të zgjatur ose ka frikë të pashpjegueshme,

 • është pa etje dhe nuk mund të djersitet,

 • temperatura e larte vazhdon për më shumë se tre ditë (tek fëmijët nën gjashtë muaj, një terapist me përvojë duhet të këshillohet menjehere),

 • fëmija ka dhimbje të pashpjegueshme, bëhet fjalë për ngërçe ose ngurtësi të qafës.


Ngërçet të shkaktuar nga temperatura (Konvulsionet febrile)


»Unë po zihem dhe po luftoj.«

Konvulsioni febril zakonisht është i padëmshëm për fëmijën e prekur dhe nuk rrezikon shëndetin. Studimet tregojnë se zhvillimi mendor normal mbetet i pandikuar. Por prindërit janë të frikësuar nga përvoja e një konvulsioni febril dhe mbeten te shqetësuar, pasi zakonishtmungon spjegimi i duhur nga terapistët me përvojë dhe mjekët e klasik shohin këtu një qasje për t'i bërë prindërit të nënshtruar per terapin e tyre simptomatike. Ngercet mund të ndikojnë në tërë muskulaturën. Bëhet fjalë për tension të përhershëm ose në ndryshim të vazhdueshëm të tensionit, gjë që kërkon një përpjekje të jashtëzakonshme. Në fazën e ngritjes së temperatures, kur organizmi merr përsipër luftën kundër kërcënimit të jashtëm të patogjenëve (baktereve, viruseve etj), papritmas lind një përpjekje e përgjithshme dhe e pakontrollueshme që i ngjan një beteje për mbijetesë. Temperatura rritet papritur, që do të thotë një goditje shumë efektive kundër patogjenëve (baktereve, viruseve etj) nga ana e sistemit imunitar te trupit. Ky reagim flet për vështirësitë në rregullimin e nxehtësisë së fëmijës, të cilat duhet të kompensohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Nje mbështjellje e viçave tre kembeve (pjeseve te poshtme te kembeve) mund të ndihmojë. Forca e madhe gjate ngercit mund të interpretohet si një reagim me qark të shkurtër ( gjula popullore kurshllus). Lufta, pra, të themi, hidhet në nivelin e muskujve, i cili ka pak ndihmë në këtë situatë dhe në përgjithësi zhvillohet. Mund të jetë gjithashtu që pacientët e vegjël të prekur në këtë nivel ishin shumë defensiv.


Meqenëse konfiskimet febrile përsëriten rrallë, mund të supozohet se fëmija pranon dhe përballon detyrën që duhet të mësohet, gjegjësisht të përballet me guxim me jetën me kërcënimet e saj.


Cka jane ngërçet të shkaktuar nga temperatura (Konvulsionet febrile)

Të prekurit janë fëmijët midis vitit të parë dhe të shtatë të jetës. Ngërçet tipike fillojnë në fazën e ngritjes së temperatures me një fytyrë të zbehtë dhe ndjesi të ngrirë të trupit dhe duarve. Atëherë muskujt individualë fillojnë të dridhen (ndoshta edhe muskujt e fytyrës), fëmija mund të ulërasë ose të ankohet, ajo i shtrembëron sytë dhe përfundimisht merr një pamje fikse. Edhe një humbje e vetëdijes është e mundur, muskujt ngërçin në fazën tonike, e cila zakonisht zgjat vetëm pak sekonda apo maksimum 5 minuta. Pastaj shpesh ndjek një fazë klonike me lëvizje të pakontrolluara të krahëve dhe këmbëve, e cila zgjat maksimumi 15 minuta. Riparimi pasues ose faza e gjumit mund të zgjasë gjysmë ore ose dukshëm më gjatë.


Cilët fëmijë janë në rrezik?

2 deri 4 përqind e të gjithë femijeve te vegjeö vuajnë nga një konvulsion febril. Një e treta e këtyre fëmijëve vuan nga një konvulsion i dytë, një i gjashti nga një konvulsion i trete. Vetëm një në dhjetë fëmijë ka me shume se tre konvulsione febrile (ngerce). Vetëm 1 përqind e fëmijëve kanë një sëmundje ekzistuese të trurit, si psh Epilepsi. Konvulsionet febrile kështu nuk çojnë në epilepsi, por vetëm jashtëzakonisht rrallë mund t'i njoftojnë ato. Meqenëse konvulsione febrile (ngercet) nuk janë as per se aferti aq të rrezikshme siç pretendohen shpesh nga ana mjekësore, në asnjë mënyrë nuk mund të justifikojme apo arsytojme japjen e menjehershme te medikamenteve per uljen e temperatures.


Shenja të rrezikshme dhe sqarime mjekësore


Për shenjat e mëposhtëm, duhet të kërkoni ndihmën e ekspertëve:

 • Ngërçet që prekin vetëm njërën anë të trupit,

 • Ngërçet që përsëriten brenda disa orësh ose brenda një dite,

 • nëse faza klonike zgjat më shumë se 10 minuta,

 • Ngërçet që nuk ndodhin gjatë fazës së ngritjes së temperatures, por nga temperatura vazhdimisht e lartë,

 • nëse fëmija ka ngërçe pas moshës shtatë vjeç,

 • simptoma të mundshme të meningjitit si psh qafa e ngurtë


Pyetje për prindërit:

 • Si mund fëmija ynë të bëhet më i guximshme?

 • Cfarë frike i transferojmë fëmijës tonë?

 • Si mund të lejojmë konfliktet në familjen tonë?

 • A pasqyron fëmija ynë nevojën tonë për harmoni dhe frikën tonë nga konflikti?

 • Cfarë shkakton tension tek fëmija ynë dhe si mund të sigurojmë relaksimin e nevojshëm?

 • Ku ka mungesë stabiliteti?


Masat mbështetëse:

 • Pozicioni anësor: Nëse është e mundur, vendoseni fëmijën në një pozitë të qëndrueshme anësore në mënyrë që të vjella të mos gëlltitet ose të shkaktojë mbytje. Atëherë, përkundër gjithë panikut dhe ankthit, duhet të qëndroni të dashur dhe të qetë pranë fëmijës tuaj dhe thjesht të prisni. Para se të mbërrijë një ambulancë, apo ju keni arritur në një klinikë ose është dhene femjes një medikament per te liruar ngercet (p.sh. Diazepam, Valium), konvulsioni febril zakonisht ka mbaruar, dhe do të pasojë vetëm hetime të panevojshme dhe stresuese që mund të shqetësojnë fëmijën në fazën e rigjenerimit dhe në zakonisht nuk sjell asgjë.

 • Pastrimi i zorres (shiko larte): Nëse fëmija juaj ka pasur një konvulsion febril, rekomandohet që nga fillimi i sëmundjes tjetër me temperature që në fillim te behet pastrimi i zorres se trrashe (shiko më lart), pasi kjo lehtëson fëmijën dhe temperaturen. Në të njëjtën kohë ai ul gatishmërinë te pase konvulsion febril (ngerce)

 • Trajtimi homeopatik: Pas kapërcimit të konvulsionit febril, duhet t’i përshkruani homeopatit kronologjin e saktë dhe të gjitha simptomat. Ai më pas do t'ju japë një ilaç të duhur posaçërisht për fëmijën tuaj per raste urgjente në rastin e rrallë të nese perseritet konvulsioni febril.

 

Burimi i artikullit:

Artikull rreth temperatures se larte tek femijet prej librit “Sëmundja si gjuhë e shpirtit të fëmijës” nga Prof. Dr. med. Ruediger Dahlke - Mjek dhe autor i shume librave

124 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentarios


bottom of page