top of page
  • Qendra e Shëndetit

Uji i pijshëm - Terapia më e mirë nga të gjitha


Dehidratimi është ndoshta problemi më i zakonshëm, por kryesisht i panjohur që mbizotëron sot në shoqëritë moderne. Alkooli, kafeja, çaji dhe pijet joalkoolike janë bërë zgjedhja kryesore për të kënaqur etjen, veçanërisht te brezat e rinj. Efekti kryesor i këtyre pijeve, megjithatë, është largimi i ujit - substanca më e rëndësishme në trup - nga gjaku, qelizat dhe organet. Pirja e mjaftueshme e ujit të freskët është një parakusht thelbësor për të shmangur sëmundjet dhe për të ngadalësuar procesin e plakjes. Kushdo që është i shëndetshëm dhe dëshiron të qëndrojë i tillë duhet të pijë rreth 6-8 gota ujë të freskët çdo ditë. Kjo do të sigurojë që 60-100 trilionë në trup të marrin racionin e nevojshëm ditor të ujit për të ruajtur efikasitetin e tretjes, metabolizmit dhe largimit të mbetjeve.


Sugjerime:


  • Fillojeni ditën duke pirë një gotë ujë të ngrohtë për t'i dhënë fund “thatësirës” së natës dhe për të larguar mbetjet e grumbulluara nga organet ekskretuese. Siç u përmend më parë, kjo mund të pasohet nga një gotë ujë të ngrohtë me limon dhe mjaltë.

  • Rreth gjysmë ore para çdo vakti, pini një gotë ujë. Bërja e kësaj do ta mbajë gjakun tuaj të hollë dhe në këtë mënyrë do t'i mundësojë atij të marrë lëndë ushqyese dhe t'i shpërndajë ato në qeliza. Uji gjithashtu ndihmon në rritjen e sekretimit të lëngjeve tretëse dhe parandalon që bilia të bëhet shumë viskoze. Në të kundërt, pirja e shumë ujit ose pijeve të tjera me vaktin tuaj hollon lëngjet e tretjes, gjë që dëmton shumë procesin e tretjes.

  • Pas një vakti, gjaku përdor një sasi të konsiderueshme uji për të shpërndarë lëndët ushqyese në qeliza dhe, për rrjedhojë, mund të bëhet mjaft shpejt me mungesë uji. Pirja e një gote tjetër me ujë afërsisht 2 orë e gjysmë pas çdo vakti, rikthen kërkesat e gjakut për ujë.


Këto udhëzime të thjeshta mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve më serioze të mëdha që janë të përhapura sot në shoqëritë moderne. Pirja e sasive të mjaftueshme të ujit në kohën e duhur mund dhe duhet të jetë pjesë e çdo terapie tjetër të përdorur në trajtimin e sëmundjes.


Kini kujdes: Çdo përpjekje për të rivendosur hidratimin e duhur të trupit duhet të bëhet gradualisht, përndryshe kjo mund të shkaktojë dëm serioz në trup! Një person i dehidratuar, domethënë, kushdo që nuk ka marrë sasinë minimale të kërkuar të ujit dhe/ose i ka varfëruar qelizat e sasive të tepërta të ujit duke konsumuar kafeinë ose ushqime ose pije që përmbajnë sheqer për një kohë të konsiderueshme, është i ndjeshëm ndaj duke u sëmurë. Gjatë dehidrimit, qelizat e trupit nuk janë më në gjendje të funksionojnë në mënyrë efikase. Për të mbrojtur veten nga humbja e mëtejshme e ujit, ato i bëjnë membranat e tyre më pak të depërtueshme ndaj difuzionit të ujit duke tërhequr sasi shtesë të yndyrave, duke përfshirë kolesterolin. Megjithatë, ky mekanizëm i mbijetesës parandalon që mbetjet metabolike të largohen nga qelizat, të cilat rrjedhimisht fillojnë të mbyten në mbetjet e tyre. Disa nga qelizat, për të mbijetuar në këtë mjedis toksik, mund të kenë nevojë përfundimisht t'i nënshtrohen mutacioneve gjenetike dhe të bëhen kanceroze.Gjatë gjendjes së dehidrimit, veshkat mbajnë ujin dhe po ashtu edhe pjesa tjetër e trupit. Në këtë pikë shumë njerëz fillojnë të dëshirojnë dhe të hanë shumë kripë ose ushqime të kripura, sepse trupi ka nevojë për më shumë kripë për të mbajtur ujin e pakët që i ka mbetur. Kjo, megjithatë, bën që veshkat të kontraktohen dhe të filtrojnë edhe më pak ujë se më parë. Urina bëhet gjithnjë e më e përqendruar dhe e pakët. Në këtë gjendje dehidrimi ekstrem, nuk do të ishte e mençur të filloni papritur të pini litra ujë. Meqenëse qelizat kanë krijuar një pengesë për të kursyer ujin, ato nuk janë në gjendje të thithin kaq shumë ujë menjëherë. Uji thjesht do të ngecë jashtë qelizave dhe do të çojë në mbajtjen e ujit dhe shtim në peshë. Duke pasur parasysh këto rrethana, veshkat nuk janë në gjendje të filtrojnë një pjesë të madhe të saj (urina e pakët) dhe çdo marrje e papritur e sasive të mëdha të ujit mund të shkaktojë me të vërtetë kongjestion të rëndë limfatik, ënjtje dhe në disa raste, edhe vdekje. Kalimi nga një gjendje e dehidrimit të rëndë në hidratim të përmirësuar duhet të jetë shumë gradual dhe më së miri monitorohet nga një praktikues shëndetësor i cili di bazat e metabolizmit të ujit.


Udhëzime për Rihidratimin Gradual


Shtoni vetëm një gotë ujë në ditë në sasinë e ujit që pini zakonisht dhe kontrolloni nëse urinimi rritet. Nëse po, pini 1-2 gota të tjera. Nëse jo, zvogëloni sasinë në një të tretën ose gjysmë gote ujë në ditë. Është me rëndësi parimore që veshkat tuaja të fillojnë të filtrojnë më shumë ujë kur pini më shumë ujë. Ju nuk dëshironi të krijoni një "digë" në veshkat tuaja, e cila mund të përfundojë duke përmbytur edhe mushkëritë tuaja. Me kalimin e kohës, veshkat do të kuptojnë se uji nuk është më një mungesë në trup dhe do të bëjnë rregullimet e nevojshme për të rritur urinimin. Në të njëjtën kohë, trupi do të ulë natyrshëm prodhimin e kripës dhe mbajtjen e kripës. Kur kjo ndodh, dëshira për të ngrënë shumë kripë ose ushqime të kripura do të pakësohet gjithashtu. Kjo përgjigje shkaktohet nga efektet diuretike natyrale të ujit.


Nëse jeni duke marrë ilaçe diuretike, është e rëndësishme që ju të dini se uji është një diuretik shumë më efikas se çdo ilaç tjetër dhe nuk ka efekte anësore të dëmshme. Ilaçet diuretike duhet të reduktohen gradualisht dhe nën mbikëqyrjen e një mjeku. Pasi veshkat të mos kenë më vështirësi në eliminimin e urinës, mund ta rrisni marrjen e ujit në kërkesën minimale ditore prej 6-8 gota në ditë. Kjo do të zvogëlojë në mënyrë drastike rreziqet shëndetësore të shkaktuara nga një sëmundje. Për të zhbërë vitet e dehidrimit dhe për t'u hidratuar plotësisht përsëri, megjithatë, mund të duhet deri në një vit, dhe ndonjëherë edhe më shumë.


Kini kujdes: Kur trupi është i dehidratuar, ai përpiqet të mbajë kripën e tij në mënyrë që të mbajë ujin. Pasi urinimi rritet pas hidratimit të përmirësuar, këto kripëra largohen gradualisht me urinë. Nëse përpjekjet për hidratim zbatohen shumë shpejt, ato zona me mbajtjen më të madhe të kripës mund të zhvillojnë edemë limfatike. Çdo ënjtje e shfaqur e syve ose rreth tyre ose ënjtje e kyçeve të këmbës tregon se procesi i hidratimit duhet të bëhet më gradualisht. Ndërsa ënjtjet zvogëlohen, ju mund të rifilloni të pini sasi normale uji. Me rritjen e marrjes së ujit, trupi juaj do të jetë në gjendje të heqë çdo kripë të tepërt. Prandaj, sigurohuni që të merrni pak kripë të parafinuar7 si një pjesë të rëndësishme të dietës suaj. Nëse muskujt tuaj të patrajnuar fillojnë të ngërthejnë, veçanërisht gjatë natës, trupi juaj ka shumë të ngjarë të mos marrë kripë të mjaftueshme (ose po merr llojin e gabuar të kripës).


Si uji ashtu edhe kripa janë absolutisht thelbësore për të mbajtur të ekuilibruar metabolizmin e ujit dhe për të gjeneruar energji të mjaftueshme hidroelektrike për të mbajtur aktivitetet qelizore. Pirja e ujit mund të konsiderohet si terapia më e rëndësishme nga të gjitha terapitë, sepse thjesht nuk ka asgjë në trup që nuk varet prej tij. Pirja e ujit dhe eliminimi i çdo ndikimi shterrues (mbi-stimulues) të energjisë duhet të jetë trajtimi i parë në rastin e një sëmundjeje, përpara se të përpiqeni të bëni ndonjë gjë tjetër. Në shumicën e rasteve, problemi do të zhduket natyrshëm.

 

Burimet e artikullit:

  • TIMELESS SECRETS OF HEALTH & REJUVENATION - Andreas MoritzTags:

63 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page