top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ushqime nervore kundër stresit

Aktualisiert: 16. März 2023

Stresi dhe shqetësimet i lënë nervat tuaja në buzë dhe humori juaj bie. Nuk ka pse të jetë. Parandaloni ankesat e lidhura me stresin dhe disponimin e keq duke ngrënë ushqimet e duhura për sistemin tuaj nervor dhe gjithashtu duke përdorur masa holistike që ju bëjnë përsëri të lumtur. Ne do t'ju tregojmë se si bëhet.


Përkëdhel sistemin tuaj nervor

A është orari juaj i tejmbushur? A nuk po bëhet më e shkurtër lista juaj e detyrave? A jeni nervozuar qartë dhe elasticiteti juaj bie dukshëm? Gjumi juaj po përkeqësohet dhe ndiheni të rraskapitur gjatë ditës? Është koha për të bërë diçka për veten tuaj! Për ju dhe sistemin tuaj nervor!


Jeta moderne dhe të gjitha detyrimet që vijnë me të mund të kenë një numër efektesh negative në sistemin nervor qendror. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse nuk merrni masa parandaluese kundër stresit për të luftuar këtë ndikim të përhershëm negativ në trupin tuaj.


Normalisht, ju duhet t'i jepni trupit tuaj energjinë dhe lëndët ushqyese që i duhen çdo ditë për të qëndruar rezistent ndaj stresit, në mënyrë që të mund të kryeni detyrat tuaja të përditshme në paqe dhe qetësi - pa rënë në stres, panik apo histeri. Sidoqoftë, nëse hani ose bëni gjënë e gabuar, trupi juaj do të ketë një deficit. Furnizimet e tij me energji plaçkiten në një afat të gjatë dhe mbiprodhimi i hormoneve të stresit mund të çojë në dëme të konsiderueshme për shëndetin.


Stresi kronik është i dëmshëm

Për shembull, rritja e niveleve të hormoneve të stresit shkakton rritjen e niveleve të sheqerit në gjak dhe kolesterolit, gjë që rrit rrezikun e diabetit dhe problemeve kardiovaskulare. Presioni i gjakut gjithashtu rritet kur ekspozohet ndaj stresit. Stresi kronik gjithashtu bllokon tretjen, e cila nga njëra anë çon në shfrytëzim të dobët të ushqimit dhe kështu në një afat të gjatë në mungesë të substancave vitale dhe nga ana tjetër çon në eliminimin joadekuat të toksinave dhe produkteve të mbeturinave. Hormonet e stresit gjithashtu godasin sistemin imunitar dhe e bëjnë atë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të të gjitha llojeve.Në të njëjtën kohë, gjëndra tiroide stimulohet të prodhojë më shumë hormone.


Pabarazia metabolike e lidhur me stresin

Hormoni tiroid tiroksinë tani rrit metabolizmin, i cili mund të jetë i dobishëm në një afat të shkurtër, por në afat të gjatë - domethënë në rastin e stresit kronik - së bashku me hormonet e stresit, mund të çojë në një çekuilibër të përhershëm metabolik.


Një gjendje e tillë metabolike e lidhur me stresin quhet një gjendje metabolike katabolike (e kundërta do të ishte gjendja metabolike anabolike). Në këtë kontekst, katabolik do të thotë që organizmi gjithnjë e më shumë prish substancat vitale të trupit në mënyrë që të plotësojë kërkesat e rritura të energjisë të shkaktuara nga stresi. Kjo do të thotë që prish rezervat e lëndëve ushqyese dhe mikronutriente, prish muskujt, thyen kockat, etj.


Tek njerëzit e shëndetshëm, proceset metabolike katabolike dhe anabolike plotësojnë vazhdimisht njëra -tjetrën. Pra, ka një çmontim dhe ndërtim alternativ. Indet e vjetra prishen, indet e reja ngrihen. Ushqyesit janë konsumuar, lëndët ushqyese të reja ruhen. Kalciumi nxirret nga kockat dhe përdoret, kalciumi i ri merret nga ushqimi dhe ndërtohet përsëri në kocka. Këtu trupi është kujdesur mirë dhe në një ekuilibër harmonik.


Gjithashtu lexoni: Kështu mund të stimuloj metabolizmin tim


Metabolizmi katabolik si shkaku kryesor i sëmundjeve kronike

Në situatën metabolike katabolike, nga ana tjetër, ka një degradim të shtuar dhe vetëm një grumbullim të pamjaftueshëm. Pra, trupi zbërthen më shumë substanca sesa ndërtohet dhe në këtë mënyrë futet në një çekuilibër kronik.


Një çekuilibër i tillë si rezultat i dështimit të përshkruar metabolik konsiderohet në shumicën dërrmuese të rasteve si shkaku themelor i zhvillimit të sëmundjeve kronike.


Këto përfshijnë sëmundjet më të përhapura të civilizimit sot si p.sh B. arterioskleroza, osteoporoza, përdhes, kanceri, goditja në tru, sulmi në zemër, presioni i lartë i gjakut, sëmundjet inflamatore të zorrëve, demenca, etj.


Pra aktivizohuni në kohën e duhur dhe kushtojini kujdesit të nevojshëm sistemit tuaj nervor - një investim që është e garantuar të jetë i vlefshëm!


Masat holistike kundër stresit

Ata që janë të prirur ndaj stresit duhet të kujdesen që të marrin masa që nga njëra anë ushqejnë dhe mbrojnë nervat drejtpërdrejt dhe nga ana tjetër ndihmojnë të gjithë metabolizmin të largohet nga faza katabolike dhe të kthehet në një ekuilibër metabolik të shëndetshëm.


Në vijim, ne do t'ju prezantojmë me shtatë ushqime dhe masa që mbrojnë nervat dhe në të njëjtën kohë anabolike:


1. Ndërpreni karbohidratet e izoluara

Eliminoni karbohidratet e izoluara nga dieta juaj. Karbohidratet e izoluara përfshijnë sheqer, produkte të miellit të bardhë dhe oriz të lëmuar. Ushqimi i bërë nga karbohidratet e izoluara ka një efekt katabolik, që do të thotë se rrit në mënyrë dramatike çekuilibrin negativ metabolik të përshkruar më sipër.


Prandaj është thelbësore të zgjidhni produktet me drithëra të plota, por as mos hani shumë prej tyre. Përkundrazi, rrisni konsumin tuaj të perimeve, lakërve, smoothie dhe arra. Ju gjithashtu duhet të provoni produkte të bëra nga furnizuesit origjinal, bazë dhe të shëndetshëm të karbohidrateve, arra tigri dhe gështenja.


2. Ushqimet Inca: amaranth dhe kuinoa

Amaranth dhe quinoa janë dy ushqime ekzotike që vijnë nga Amerika Qendrore dhe Jugore dhe u kanë shërbyer njerëzve vendas (Inca) atje si ushqime të vlefshme kryesore për shekuj.


Amaranth dhe quinoa gjithashtu janë në dispozicion në Evropë për një numër vitesh. Farat janë pa gluten, por në të njëjtën kohë të pasura me shumë substanca dhe minerale vitale të vlefshme. Veçanërisht proteina, kalciumi, magnezi dhe hekuri gjenden në kokrrizat e vogla të fuqisë në sasi pothuajse të pakrahasueshme.


Një veçori tjetër e veçantë është se amaranti dhe quinoa përmbajnë një sasi veçanërisht të madhe të triptofanit. Tryptofani është një aminoacid i njohur për qetësimin e tij natyror të sistemit nervor sepse trupi mund ta përdorë atë për të prodhuar serotoninën e hormonit të lumturisë.


Niveli i ulët i serotoninës në tru është i lidhur me ankthin, depresionin dhe probleme të tjera psikologjike. Prandaj, trupi duhet të furnizohet gjithmonë me sasi të mjaftueshme të triptofanit në mënyrë që të jetë në gjendje të prodhojë mjaft serotonin prej tij.


Fatkeqësisht, vetëm ngrënia e ushqimeve të pasura me triptofan nuk bën shumë mirë. Triptofani së pari duhet të futet në tru që të formohet serotonina. Megjithatë, kjo është larg nga e lehtë. Pra, së pari lexoni sesi dieta Inca - një përzierje e përgatitur posaçërisht e amaranth dhe quinoa - mund t'ju ndihmojë të rrisni me sukses nivelin tuaj të serotoninës: Bëhuni mjeshtër i jetës tuaj të shpirtit.


3. Magnezi

Ju ndoshta e dini se kalciumi është shumë i rëndësishëm në trajtimin konvencional të osteoporozës. Në fund të fundit, kalciumi është i bollshëm në kocka. Prandaj mund të supozohet se kalciumi në formë tabletash forcon kockat. Kalciumi, megjithatë, është një mineral me një efekt katabolik të preferuar.


Kjo do të thotë që nëse ka një tepricë të kalciumit në trup, ai promovon prishjen e kockave dhe jo - siç shpresohej - formimin e kockave. Për këtë arsye, ekspertët holistikë të osteoporozës tani rekomandojnë urgjentisht rritjen e nivelit të magnezit në trup së pari.


Magnezi është një mineral anabolikisht efektiv që kundërvepron me një çrregullim metabolik katabolik dhe për këtë arsye mund të kompensojë efektin katabolik të kalciumit.


Prandaj, kalciumi duhet të merret vetëm së bashku me magnezin (të tilla si koralet e detit Sango) në mënyrë që të jeni në gjendje të arrini përsëri ekuilibrin e dëshiruar metabolik në një afat të gjatë.


Tani, natyrisht, të dy mineralet jo vetëm që kanë një rol në metabolizmin e kockave, por edhe në të gjithë organizmin. Magnezi, për shembull, është një mineral veçanërisht i rëndësishëm për shëndetin e nervave dhe trurit. Nga njëra anë për shkak të efektit të tij anabolik, nga ana tjetër për shkak të efektit të tij të fortë anti-inflamator, antispazmatik dhe lehtësues të stresit.


Prandaj sigurohuni që të keni një furnizim optimal të magnezit kur jeni të stresuar!


4. Kompleksi i vitaminës B

Deri tani ushqimi më i njohur për nervat është kompleksi i vitaminës B. Vitaminat B - veçanërisht vitamina B1, vitamina B6 dhe vitamina B12 - janë të përfshira në funksionimin e nervave (përcjellja e ngacmimit) si dhe në rigjenerimin dhe rritjen nervore.


Një studim australian i dyfishtë i verbër nga 2011 tregoi gjithashtu se ata persona që morën një kompleks të vitaminës B - në kontrast me grupin e placebo - rritën elasticitetin e tyre nervor dhe aftësinë për t'u përqendruar, ndërsa në të njëjtën kohë niveli i stresit, stresi - mungesa e përqendrimit e lidhur si dhe ankthi i lidhur me stresin, depresioni dhe humori i ulët zvogëlohen dukshëm - pas një kurimi me vitaminë B prej 12 javësh.


Pra, nëse jeni veçanërisht të prirur ndaj stresit, atëherë një kurë me vitaminë B - natyrisht si pjesë e një diete që është tepër alkaline dhe e pasur me substanca vitale - do të ishte një masë jashtëzakonisht e rekomandueshme.


5. Arra braziliane

Arrat braziliane janë burimi më i pasur natyror i selenit (70 - 90 mikrogramë selen për arrë) dhe - kur bëhet fjalë për qetësimin e sistemit nervor - nuk tejkalohen nga asnjë arrë tjetër. Sipas një studimi të Universitetit të Uellsit, ngrënia e ekuivalentit të tre arrave braziliane në ditë ndihmon në lehtësimin e ndjeshëm të humorit, krijimin e një ndjenje qetësie, zbutjen e ankthit dhe rritjen e rezervave të energjisë. Kjo mund të arrihet në vetëm tre muaj. Shihni gjithashtu informacionin për mungesën e selenit.


6. Vitamina D dhe gjumë adekuat

Vitamina D normalisht formohet në lëkurën tonë me ndihmën e rrezatimit UV nga rrezet e diellit. Por nëse nuk kalojmë kohë të mjaftueshme në diell, ose nëse dielli thjesht nuk shkëlqen në dimër, atëherë një mangësi e vitaminës D zhvillohet shpejt. Vitamina D është përgjegjëse për shumë funksione në trupin tonë.


Efekti i tij pozitiv në bilancin e kalciumit dhe kështu në shëndetin e kockave është veçanërisht i njohur. Mungesa e vitaminës D nuk shfaqet vetëm në aspektin afatgjatë në kockat e brishta, por edhe në afat të shkurtër në lodhje, mungesë përqendrimi, çrregullime të gjumit, ndjeshmëri të shtuar ndaj infeksioneve dhe depresionit. Në një gjendje të tillë mendore, dikush nuk është më në gjendje as të përballojë situata stresuese. Prishja nervore është e arritshme.


Kështu që ne kemi nevojë për vitaminë D në mënyrë që të mbetemi produktiv, në një humor të mirë dhe rezistent ndaj stresit. Tani ka të ashtuquajtur receptorë të vitaminës D në trup. Ato janë të vendosura në qelizat e synuara të vitaminës D, pra aty ku ajo dëshiron të zhvillojë efektet e saj të dobishme. Hormoni i stresit kortizoli, megjithatë, i pengon këta receptorë në mënyrë që vitamina D - edhe nëse do të ishte e pranishme në sasi të mjaftueshme në trup - të mos funksionojë fare. Pra, së pari duhet të ulim nivelin e kortizolit.


Përveç kësaj, është e rëndësishme të flini sa më rregullisht të jetë e mundur, edhe në kohë stresuese. Nëse është e mundur, shkoni në shtrat para mesnatës dhe sigurohuni që të keni një gjumë të pashqetësuar deri në orët e para të mëngjesit. Mos pini vonë në mbrëmje në mënyrë që të mos keni nevojë të shkoni në tualet gjatë natës. Por pse gjumi është kaq i rëndësishëm në këtë pikë?


Nivelet e kortizolit zakonisht bien në pikën e tyre më të ulët midis mesnatës dhe katër të mëngjesit. Gjatë kësaj kohe, vitamina D mund të funksionojë shumë mirë. Sidoqoftë, nëse punoni vonë natën ose zgjoheni shpesh pas mesnate, nivelet e kortizolit do të mbeten të larta dhe vitamina D nuk do të funksionojë më as gjatë natës.


Pra, kushtojini vëmendje dy pikave: Optimizoni furnizimin tuaj me vitaminë D në mënyrë që të parandaloni një mangësi të mundshme (p.sh. me 1000 IU të vitaminës D3 në ditë) dhe flini nga ora 11:30 e mëngjesit, në mënyrë ideale, 6:00 e mëngjesit ose 7:00 e mëngjesit. Në mënyrë që të mund të bini në gjumë pa asnjë problem edhe në kohë stresuese, një banjë alkaline relaksuese është ideale, e cila jo vetëm që ju heq nga çdo tension, por gjithashtu ju ndihmon të kulloni acidet stresuese.


7. Patatet e ëmbla dhe yam

Patatet e ëmbla janë një ushqim kompleks dhe i shëndetshëm që përmban veçanërisht vitamina A, C dhe kompleksin e vitaminës B. Patatet e ëmbla mund të jenë shumë të mira në qetësimin e nervave, lehtësimin e stresit dhe madje edhe uljen e presionit të gjakut. Situata është e ngjashme me rrënjën e yam (yam i egër).


Kjo rrënjë është gjithashtu jashtëzakonisht e pasur me lëndë ushqyese. Përveç kësaj, Wild Yam gjithashtu përmban një substancë të ngjashme me progesteronin, e cila mund të ndihmojë gratë në veçanti të bëhen më rezistente ndaj stresit. Hormonet e stresit mund të çojnë në një rënie të nivelit të progesteronit të trupit, i cili më pas mund të çojë në një çekuilibër hormonal me ndryshime të humorit dhe çrregullime të tjera të ciklit.


8. Çaji jeshil forcon kujtesën

Çaji jeshil përmban një aminoacid të quajtur L-theanine që besohet se ju ndihmon të relaksoheni duke stimuluar formimin e valëve alfa në tru. Valët alfa lindin në tru kur personi përkatës ndihet i relaksuar. Ndoshta teanina është arsyeja pse çaji jeshil është freskues dhe qetësues në të njëjtën kohë, ndërsa kafeja tenton t'ju bëjë nervozë në planin afatgjatë. Pra, është një ide e mirë të trajtoni veten me një pushim të vogël çaji çdo ditë, ku mund të fikeni dhe të pushoni.


9. Kakao

Ngjashëm me amarantin dhe kuinoan, kakao gjithashtu përmban aminoacidin triptofan, i cili është i nevojshëm për formimin e serotoninës së hormonit të lumturisë. Sidoqoftë, për të marrë një sasi të dobishme të triptofanit vetëm nga kakaoja, do të duhej të hante aq shumë kakao sa sasia nuk mund të konsiderohej më e shëndetshme.


Por kakaoja ka të bëjë më pak me triptofanin dhe më shumë për të gjitha substancat e tjera të dobishme në të. Kakao, për shembull, është një burim shumë i mirë i magnezit, efekti i dobishëm anti-stres i të cilit ne kemi diskutuar tashmë nën 3.


Përveç kësaj, kakao përmban substanca të ndryshme për përmirësimin e humorit dhe qetësimin, si p.sh B. anandamidi ose drejtpërdrejt neurotransmetuesit dopamine dhe serotonin, të cilët janë përgjegjës për një humor të mirë. Thuhet se Anandamide shkakton një ndjenjë paqeje dhe relaksimi (nëse kjo ndodh përmes konsumimit të kakaos, megjithatë, është e diskutueshme në shkencë).


Anandamidi është një substancë që trupi mund ta prodhojë vetë dhe që lidhet pikërisht me ata receptorë në tru me të cilët lidhet edhe përbërësi psikoaktiv nga kanabisi (marihuana). Quhet THC (tetrahidrocannabinol). Sidoqoftë, efekti i anandamidit është dukshëm më i vogël se ai i THC.


Ndërsa efektet e lumtura të THC zgjasin për disa orë, anandamidi zgjat vetëm rreth 30 minuta. Sidoqoftë, ajo që është praktike është se kakaoja është në dispozicion, ndërsa ju do të keni nevojë për një recetë për THC, e cila duhet të shihet më shumë si një ilaç.


Kështu që ju mund ta përfundoni një ditë stresuese shumë mirë me një çokollatë të shijshme të pijshëm. Sigurisht, ju nuk përdorni një pije konvencionale kakao me këtë, por sigurohuni që të pini çokollatë të shëndetshme nga qumështi i bajames dhe pluhuri i pastër i kakaos. Recetën mund ta gjeni këtu: Pirja e shëndetshme e çokollatës


Me të gjitha këto këshilla ju urojmë një menaxhim të suksesshëm të stresit dhe një të ardhme të shëndetshme pa stres :-)


Ekipi juaj nga qendra e shëndetit.

 

Burimet e artikullit:

  • Nerven-Nahrung gegen Stress - Zentrum der Gesundheit

  • Galland L. "Magnesium, stress and neuropsychiatric disorders." Magnes Trace Elem. 1991-1992;10(2-4):287-301. (Magnesium, Stress und neuropsychiatrische Störungen.)

  • Stough C et al., "The effect of 90?day administration of a high dose vitamin B-complex on work stress." Hum Psychopharmacol. 2011 Oct;26(7):470-6. doi: 10.1002/hup.1229. (Die Wirkung der 90-tägigen Verabreichung einer hohen Dosis Vitamin B-Komplex auf Stress.)

  • Ren Schneider, Teresa Ldde, Sandra Tpper und Peter Imming "Tee gegen den Lärm der Welt" Pharmazeutische Zeitung Ausgabe 17/2008

  • Benton D, Cook R. "The impact of selenium supplementation on mood." Biol Psychiatry. 1991 Jun 1;29(11):1092-8. (Die Auswirkungen von Selen auf die Stimmung.)

Tags:

20 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page