top of page
 • Qendra e Shëndetit

Ushqimi dhe masat shtesë për dhëmbë të shëndetshëmVëzhgimet mbi popujt primitivë treguan se ata kishin shëndet të shkëlqyer dentar (edhe pse disa prej tyre nuk praktikonin fare higjienë dentare). Por vetëm për aq kohë sa ata hanin dietën e tyre tradicionale. Nuk kishte as rëndësi nëse ata jetonin nga mishi, drithërat, perimet apo produktet e qumështit. Megjithatë, sapo këta persona patën mundësinë të blinin dhe të hanin ushqime të përpunuara industrialisht (miell i bardhe, sheqer, produkte të ëmbla si reçel, ëmbëlsira, ëmbëlsira etj., qumësht të pasterizuar, produkte të gatshme), shëndeti i tyre dentar u përkeqësua në mënyra më ekstreme. Ata së shpejti vuajtën nga kariesi dhe humbja e dhëmbëve dhe në gjeneratat e ardhshme nga dhëmbët e gabuar.


Në parim, udhëzimet për një dietë të shëndetshme, të pasur me substanca jetike, e bërë nga përbërës të freskët zbatohen edhe për dhëmbët e sëmurë ose problemet e mishrave të dhëmbëve. Furnizimi me vitaminë A dhe karotenoidë ka rezultuar të jetë veçanërisht i rëndësishëm. Ndërsa vitamina A gjendet në produktet shtazore (veçanërisht në mëlçi dhe të brendshmet e tjera), karotenoidet përftohen mrekullisht nga perimet me gjethe jeshile dhe të gjitha perimet dhe frutat e kuqe, të verdha dhe portokalli.


Herë pas here pretendohet se sheqeri nuk është shkaktar i kariesit por bakteret e përmendura). Në fund të fundit, do të kishte shumë njerëz që do të hanin sheqer dhe do të kishin ende dhëmbë të përsosur. Këtu vlen sa vijon: Kushdo që ka një substancë të varfër gjenetikisht të dhëmbëve ose një defekt në smaltin e dhëmbëve, ose që iu desh të duronte trajtime me antibiotikë në fëmijërinë e hershme, të cilat gjithashtu mund të çojnë në dëmtimin e dhëmbëve të dhëmbëve të përhershëm të mëvonshëm, herët a vonë do të heqë dorë nga një Dietë me sheqer të lartë duhet të mendoni për temën e protezave. Në të kundërt, nëse keni një predispozicion gjenetik ndaj dhëmbëve të ndjeshëm, një dietë pa sheqer mund të çojë në një ndalesë të papritur të kariesit, kështu që gjendja e dhëmbëve - faktorë trashëgues ose jo - nuk duhet të pranohet aspak si një fat i pashmangshëm.


Masat shtesë për dhëmbë të shëndetshëm

 • Përdorni furça dhëmbësh të buta dhe lani gjithmonë nga mishrat e dhëmbëve deri te dhëmbët, asnjëherë anasjelltas. Asnjëherë mos i lani dhëmbët menjëherë pas një vakti që përmban ushqime acidike si p.sh B. Agrumet dhe ananasi.

 • Zëvendësoni rregullisht furçën e dhëmbëve dhe - nëse vuani nga kariesi dhe/ose periodontiti - dezinfektojeni pas çdo përdorimi me p.sh. Ekstrakt i farës së grejpfrutit.

 • Përdorni një pastë dhëmbësh pa fluor:

 • Fluori absorbohet (nëpërmjet pastës së dhëmbëve) vetëm në sasi shumë të vogla dhe për këtë arsye nuk është shumë toksik. Megjithatë, ato grumbullohen në trup gjatë shumë viteve, në mënyrë që herët a vonë të arrihet një dozë toksike. Komponimet artificiale të fluorit së shpejti mund të dëmtojnë aktivitetin e enzimave të rëndësishme dhe gjithashtu të lidhin kalciumin në mënyrë që të mos jetë më i disponueshëm për organizmin. Vetëm këto dy efekte mund të çojnë në shumë çrregullime të ndryshme shëndetësore. Tashmë dyshohet se fluori mund të kontribuojë në zhvillimin e hiperaktivitetit, artritit, sëmundjeve të tiroides, demencës dhe kancerit. Sigurisht, kjo nuk vlen për përbërjet natyrale të fluorit dhe sasitë që janë natyrshëm të pranishme në disa ushqime. Ushqimet që përmbajnë fluor përfshijnë p.sh. arrat, elbi, lakra, peshku dhe barishtet.

 • Nëse përdorni fill dentar (kur dhëmbët tuaj janë shumë afër), jini shumë të kujdesshëm me të për të shmangur dëmtimin e mishrave të dhëmbëve. Nëse dhëmbët tuaj nuk janë shumë afër njëri-tjetrit, përdorni furça ndërdhëmbore, pra furça speciale për hapësirat midis dhëmbëve.

 • Mendoni gjithashtu për pastrimin e gjuhës me një pastrues të posaçëm gjuhësor, pasi bakteret e dëmshme mund të jetojnë edhe në rreshtimin e gjuhës.

 • Bëni shpëlarjen ditore te gojës me vaj susami - lexo me shume

 • Bëni shpëlarje goje me ksilitol disa herë në ditë (veçanërisht pas ngrënies dhe para gjumit, por pasi të keni larë dhëmbët). Xylitol është një zëvendësues i sheqerit që ka një efekt kundër kariesit dhe është treguar se përmirëson shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve në studime.

 • Ksilitoli pështyhet pas shpëlarjeve. Xylitol mund të përdoret edhe si ëmbëlsues, por në sasi të caktuara ka një efekt laksativ dhe - për sa kohë nuk jeni mësuar me të - mund të shkaktojë fryrje të rënda dhe diarre.

 • Sigurohuni që po merrni mjaftueshëm kalcium/magnez, qoftë nëpërmjet dietës ose nëpërmjet suplementeve ushqimore holistike

 • Përveç kësaj, mos harroni kurrë rëndësinë e madhe të një furnizimi optimal të vitaminës D për thithjen e kalciumit dhe marrjen e kalciumit në kocka (kockat e nofullës) dhe dhëmbët, p.sh. Për shembull, me qëndrime të rregullta, aktivitete sportive në ajër të hapur dhe në dimër me llamba me spektër të plotë.


Çdo gjë rreth dhëmbëve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë: 

Burimet e artikullit:

 • -

50 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page