top of page
  • Qendra e Shëndetit

Vaji i kokosit ndalon kariesin

Aktualisiert: 1. Apr. 2022


Bakteret e kariesit shpesh nuk mund të largohen edhe me kujdes të plotë dentar. Arsyeja për këtë qëndron në rritjen e mprehtë të konsumit të ushqimeve me sheqer për vite me radhë, e kombinuar me një dietë të përgjithshme me pak lëndë ushqyese. Si rezultat, flora e gojës është e çekuilibruar dhe në të njëjtën kohë sistemi imunitar zhduket. Kjo situatë krijon kushte ideale të jetesës për bakteret. Ato shumohen me shpejtësi, shkatërrojnë smaltin e dhëmbëve, shkaktojnë inflamacion dhe çojnë në prishjen e dhëmbëve. Vaji i kokosit mund të përdoret kundër prishjes së dhëmbëve. Lexoni këtu se si ta bëni atë.


Vaji i kokosit kundër baktereve, kërpudhave, viruseve dhe parazitëve

Për shkak të efekteve të shumta pozitive në shëndet, vaji i kokosit është një nga ushqimet më të vlefshme. Ky status i detyrohet jo pak vetive antibakteriale, antivirale, antifungale dhe antiparazitare. Sigurisht që nga kjo përfiton i gjithë organizmi.


Në lidhje me shëndetin e dhëmbëve, megjithatë, efekti antibakterial i vajit të kokosit është në plan të parë. Është acidi laurik në vajin e kokosit (një acid yndyror me zinxhir të mesëm) që vepron aq mirë kundër baktereve.


Kështu vepron vaji i kokosit kundër baktereve

Nëse bakteret bien në kontakt me vajin e kokosit, atëherë acidi laurik mund të shpërbëjë membranat qelizore të baktereve. Bakteret shpërndahen. Acidi laurik duhet të veprojë në përputhje me rrethanat vetëm kundër baktereve patogjene. Kjo bëhet e qartë edhe nga fakti se acidi laurik përmbahet natyrshëm në qumështin e gjirit (por jo në zëvendësuesit e qumështit të gjirit) dhe në këtë mënyrë mund të mbështesë sistemin imunitar të foshnjës, i cili ende nuk është zhvilluar mjaftueshëm.


Vaji i kokosit kundër prishjes së dhëmbëve

Shkencëtarët në Institutin e Teknologjisë Athlone në Irlandë konfirmojnë efektet e vajit të kokosit në bakteret që mund të shkaktojnë prishje të dhëmbëve dhe inflamacion në gojë.


Për studimin e tyre, studiuesit përdorën vaj kokosi, si dhe vajra të tjerë, të cilëve u shtuan enzima për ndarjen e yndyrës. Duke vepruar kështu, ata imituan tretjen e yndyrës në trup.


Vajrat e “tretur” në këtë mënyrë më pas viheshin në kontakt me shtame të ndryshme bakteriale. Këtu përfshihej bakteri Streptococcus mutans si dhe majaja Candida albicans.


Streptococcus mutans konsiderohet të jetë shkaktari kryesor i prishjes së dhëmbëve. Formon një masë të ngurtë nga saharoza që gjendet në kim, me të cilën bakteret mund të ngjiten në smaltin e dhëmbëve. Ai gjithashtu metabolizon karbohidratet në acid laktik, i cili transformon mjedisin oral pak bazë në një mjedis acid. Këta faktorë krijojnë një habitat optimal për bakteret patogjene.


Candida albicans është një maja që ndër të tjera mund të shkaktojë inflamacion në gojë. Ajo gjithashtu ka nevojë për një mjedis acid për t'u përhapur.


Vaji i kokosit ishte i vetmi nga vajrat e përdorur në këtë seri eksperimentesh për të vrarë të dy patogjenët pa sulmuar bakteret që promovojnë shëndetin. Kjo e bën efektin e vajit të kokosit shumë të ndryshëm nga ai i një antibiotiku.


Dr. Brady, drejtori i kërkimit, komentoi:


Përdorimi i vajit të kokosit të modifikuar me enzimë në produktet e kujdesit dentar është një alternativë e shkëlqyer ndaj aditivëve kimikë (të tillë si fluoridet), kryesisht për shkak se vaji funksionon në përqendrime shumë të ulëta. Dhe në funksion të rritjes së rezistencës ndaj antibiotikëve, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mendojmë nëse nuk do të jemi në gjendje t'i luftojmë infeksionet mikrobike në këtë mënyrë në të ardhmen.


Ai gjithashtu shtoi:


Sistemi tretës i njeriut ka natyrshëm veti antimikrobike, por këto janë të kufizuara rëndë nga mungesa e lëndëve ushqyese dhe e substancave vitale. Prandaj, përdorimi i vajit të kokosit mund të kontribuojë veçanërisht në forcimin e sistemit imunitar në tërësi dhe në veçanti në shmangien e patogjenëve të rrezikshëm. Efekti i vajit të kokosit sigurisht që nuk kufizohet vetëm në zgavrën me gojë, por mund të shihet në të gjithë trupin.


Fluori nuk i mbron dhëmbët tuaj

Efekti i vajit të kokosit në bakteret dhe kërpudhat Candida mund të vërtetohet qartë me këtë studim. Nga ana tjetër, situata është krejtësisht e ndryshme kur përdoret fluori kundër prishjes së dhëmbëve. Deri më tani, asnjë studim shkencor nuk ka arritur të vërtetojë përfundimisht një mbrojtje të vërtetë të dhëmbëve nëpërmjet përdorimit të pastës që përmban fluor ose fluorizimit të dhëmbëve. Përkundrazi, disa studime të fundit kanë treguar se fluori në fakt mund të jetë i dëmshëm për dhëmbët.


Hulumtimet treguan se marrja e tepërt e fluorit kontribuon në zhvillimin e asaj që njihet si fluorozë dentare. Kjo vihet re përmes njollave ose vijave të bardha ose kafe në smaltin e dhëmbëve. Në rastet e theksuara, e gjithë sipërfaqja e dhëmbit zbardhet. Megjithatë, nuk është vetëm një problem kozmetik, pasi këto njolla zbutin smaltin e dhëmbëve, duke i bërë dhëmbët edhe më të prirur ndaj prishjes së dhëmbëve.


Vaji i kokosit në kujdesin e dhëmbëve

Kombinimi inovativ i vajit të kokosit dhe enzimave tretëse në produktet e kujdesit dentar nuk ekziston ende. Por ne shpresojmë që ky zhvillim novator në kujdesin dentar dhe oral nuk do të vonojë shumë.


Megjithatë, pavarësisht nga kjo, tashmë mund të përfitoni nga efekti antibakterial i vajit të kokosit për të përmirësuar florën tuaj orale, sepse është ideal për tërheqjen e përditshme të vajit. Lëshimi i acideve yndyrore bëhet nga bakteret e shëndetshme të florës së gojës apo edhe nga enzimat e pështymës, në mënyrë që mikrobet patogjene në zgavrën e gojës të dëmtohen.


Rekomandim: Merrni 1 lugë gjelle vaj kokosi në gojë, me stomakun bosh, dhe tërhiqeni lëngun përpara dhe mbrapa midis dhëmbëve për rreth 15 minuta. Vaji (përfshirë mikrobet) më pas pështyhet. Më pas duhet ta shpëlani gojën disa herë me ujë të ngrohtë përpara se të lani më në fund dhëmbët tërësisht si zakonisht. Këtu ju shpjegojmë se si mund ta bëni vetë pastën e dhëmbëve nga vaji i kokosit.

 

Burimet e artikullit:

  • Kokosöl stoppte Karies (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • "Das Kokos Buch" - Peter Königs

  • H. Thormar et al., "Hydrogels containing monocaprin have potent microbicidal activities against sexually transmitted viruses and bacteria in vitro" Sex Transm Infect., 06.1999;75(3): 181185 (Hydrogele, die Monocaprin enthalten, haben eine starke mikrobizide Aktivitäten vor sexuell übertragbaren Viren und Bakterien in vitro)

  • Kabara JJ et al., "Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents" Antimicrob Agents Chemother, 07.1972; 2(1):23-8 (Fettsäuren und Fettsäurenderivate als antimikrobielle Mittel)

  • "Coconut Oil Could Combat Tooth Decay" Sciencedaily News, 02.09.2012 (Kokosnuss Öl könnte Karies bekämpfen)

29 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page