top of page
  • Qendra e Shëndetit

Vaji i sherebelës - Një përforcues i kujtesësNë shekullin e 17 -të, herbalisti i njohur Nicholas Culpeper shkroi se kjo barishte mund të "shërojë" kujtesën, ndërsa, "ngrohjen dhe shpejtimin e shqisave". Vaji i sherebelës ka pasur gjithmonë atë reputacion, por askush nuk e dinte pse. Studiuesit nga Qendra Kërkimore e Bimëve Mjekësore (MPRC) në Universitetet e Newcastle dhe North Umbria në Mbretërinë e Bashkuar ndoshta kanë zbuluar sekretin e lashtë të urtë. Një enzimë e quajtur acetil cholinesterase (AChE) zbërthen një kimikat të quajtur acetylcholine që është tipikisht i mangët në pacientët me Alzheimer. Sipas një studimi të vitit 2003 në MPRC, sherebela pengon AChE. Hulumtuesit i dhanë 44 subjekteve ose kapsula me vaj sherebele ose kapsula placebo që përmbajnë vaj luledielli, dhe më pas kryen teste të kujtimit të fjalëve. Grupi që mori vajin e sherebelës dha rezultate shumë më të mira të testit sesa subjektet që morën placebo.

Sherebela mund të gjendet në dyqanet e ushqimeve të shëndetshme dhe nga shumë faqe interneti. Nuk ka efekte anësore të njohura.

 

Burimet e artikullit:

  • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

1 Ansicht0 Kommentare

Commentaires


bottom of page