top of page
 • Qendra e Shëndetit

Vetëm këto fruta dhe perime promovojnë florën tuaj të zorrëve

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


5 porcione fruta dhe perime duhet të hahen çdo ditë, thuhet gjithmonë. Sidoqoftë, vetëm një cilësi e caktuar është aq e shëndetshme sa mikroorganizmat e florës së zorrëve gjithashtu mund të përfitojnë në mënyrë gjithëpërfshirëse nga frutat dhe perimet përkatëse.


Nga frutat dhe perimet organike në veçanti përfitojnë mikroorganizmat në florën tuaj të zorrëve

Prej kohësh dihet se frutat dhe perimet e rritura në mënyrë organike janë më të shëndetshme. Në krahasim me përfaqësuesit nga kultivimi konvencional, ai vështirë se përmban ndonjë mbetje pesticidesh. Por ka shumë arsye të tjera për të kaluar në organike. Frutat dhe perimet organike përmbajnë shumë më tepër mikroorganizma të vlefshëm që janë të mirë për florën tonë të zorrëve.


Një thënie e vjetër thotë se një mollë në ditë e mban mjekun larg. Sipas një studimi austriak të vitit 2019, megjithatë, kjo mollë duhet të ishte rritur në mënyrë organike. Sepse mikrobioma e frutave dhe perimeve konvencionale lë shumë për të dëshiruar.


Pse duhet të kujdeseni për mikrobiomën tuaj

Një mikrobiome kuptohet të jetë tërësia e të gjithë mikroorganizmave (p.sh. bakteret, viruset dhe kërpudhat) e një qenieje të caktuar të gjallë (njerëzore, shtazore, bimore, fruta). Flora e zorrëve, nga ana tjetër, përfshin vetëm një pjesë të mikrobiomës njerëzore, gjithashtu florën orale ose të lëkurës.


Qofshin njerëz, kafshë apo bimë: mikrobiomet kanë një ndikim të madh në shëndetin dhe mbijetesën e strehuesit të tyre. Për shembull, performanca e sistemit imunitar varet nga gjendja e mikrobiomës. Gjendja e mikrobiomës, nga ana tjetër, varet - në rastin e njerëzve - nga predispozita gjenetike, nga dieta, nga ilaçet që merr personi përkatës, por edhe nëse ushqimi i tyre është i kontaminuar me pesticide ose ndotës të tjerë.


Si mikrobioma e frutave dhe perimeve mund të mbrojë shëndetin tuaj

Sipas një studimi të kryer në Institutin Max Planck për Ekologjinë Kimike në 2018, mikroorganizmat e lidhur me një bimë - ndryshe nga kafshët dhe njerëzit - janë kryesisht baktere të tokës që jetojnë pranë rrënjëve. I ashtuquajturi mikrobiomë i tokës u shërben bimëve si një lloj sistemi imunitar i bimëve të jashtme. (4) Për shembull, bakteret janë zbuluar që mbrojnë të lashtat nga stresi i thatësirës.


Për më tepër, mikroorganizma të panumërt jetojnë në dhe në vetë bimët. Studiuesit e Graz ekzaminuan një larmi të gjerë të lashtash në 2015 dhe u mahnitën nga masa dhe larmia. Me një përbërje optimale të mikroorganizmave, promovohet jo vetëm shëndeti i bimëve, por edhe mirëqenia jonë, domethënë duke ngrënë ato bimë që kanë një mikrobiomë kaq optimale.


Rastësisht, bakteret patogjene zhvillohen në fruta dhe perime nëse ruhen në mënyrë jo të duhur, pasi ato më pas mund të shumohen në mënyrë të pakontrolluar.


Larja e frutave dhe perimeve nuk dëmton mikrobiomin

Një zbulim tjetër interesant ishte se shumica e mikroorganizmave nuk gjenden në pjesën e jashtme të perimeve (p.sh. perimet me gjethe), por më tepër brenda, kështu që ato nuk hiqen kur lahen perimet.


Varietetet e vjetra strehojnë më shumë mikroorganizma që promovojnë shëndetin

Analizat kanë treguar gjithashtu se mikrobioma e bimëve të kultivuara ka ndryshuar me rritjen e mbarështimit. Shumëllojshmëria e mikroorganizmave u kufizua në mënyrë të konsiderueshme. Shumë më pak baktere të dobishme jetojnë në marule të njohura ajsberg sesa në varietetet e vjetra siç është veneciani (marule marre) ose koka e gjalpit të kuq (varietet i maruleve të kuqe).


Pse thelbi i mollës është kaq i vlefshëm

Në vitin 2019, studiuesit nga Universiteti i Teknologjisë në Graz hodhën një vështrim shumë të afërt në mikrobiomin e mollës për herë të parë. Sipas analizave të tyre (1), një mollë që peshon 240 gram është shtëpia e një mesatare prej 114 milion mikroorganizmash.


Pjesët e ndryshme të mollës si p.sh B. rrjedha, lëkura, gurët dhe tulja shqyrtohen individualisht. Doli se shumica e mikroorganizmave banojnë në bërthamat dhe pulpën, ndërsa lëvozhga është e populluar vetëm pak. (2)


Kjo dëshmon të gjithë ata njerëz që hanë trupin e duhur. Sepse sipas llogaritjeve, marrja e mikroorganizmave për fruta bie në rreth dhjetë milionë nëse bërthama është e kundërt. Sidoqoftë, dikush shpesh dëgjon se gropat e mollës janë helmuese dhe nuk duhen ngrënë sepse përmbajnë amigdalin, nga e cila cianidet (cianidi i hidrogjenit) mund të zhvillohen në trup.


Ju mund të gjeni më shumë informacion për këtë këtu: Pse gropa e mollëve janë helmuese, por prapëseprapë mund t’i hani, ku shpjegohet gjithashtu se si mund të detoksifikoni hidrogjen cianidin e prodhuar nga gropat e mollës.


Pse mollët organike janë më të shëndetshme

Shkencëtarët nga Universiteti i Teknologjisë në Graz kanë gjetur gjithashtu se mikrobioma e bimëve nuk krasitet vetëm nga shumimi, por edhe në mënyra të tjera. Ata krahasuan mollët e rritura në mënyrë konvencionale me mollët organike. Duke vepruar kështu, ata zbuluan se mikrobioma e mollës varet nga metoda e kultivimit.


Mollët organike kishin një bashkësi bakteriale shumë më të ekuilibruar dhe të larmishme sesa homologët e tyre konvencionale. Sipas studiuesve, mollët e rritura organikisht mund të mbajnë florën e zorrëve të njeriut në ekuilibër dhe të kundërshtojnë përhapjen e mikroorganizmave patogjenë.


Mollët organike të shqyrtuara përmbajnë gjithashtu mikroorganizma më të dobishëm dhe më pak të dëmshëm sesa mollët nga frutat konvencionale. Shumica e mostrave të mollëve të rritura në mënyrë konvencionale përmbajnë baktere të gjinisë Shigella, përfshirë disa patogjenë të njohur. Mollët organike, nga ana tjetër, ishin plotësisht pa të.


E kundërta ishte e vërtetë për laktobacilet, të cilët njihen për efektet e tyre probiotike. Këto u gjetën kryesisht në mollët organike. (3)


Pse frutat organike shpesh kanë shije më të mirë

Frutat organike gjithashtu mund të marrin pikë për sa i përket shijes. Dhe këtu, gjithashtu, mikroorganizmat luajnë një rol vendimtar. Prej kohësh dihet se shija aromatike e luleshtrydheve nuk do të ishte e mundur pa baktere. Metilobakteret që përmbahen në gjethet e luleshtrydhes sigurojnë pararendës për ato substanca aromatike të cilat më pas inkorporohen në fruta. (5)


Kur krahasojmë mollët konvencionale me mollët organike, doli që metilobakteret e përmendura janë gjithashtu dukshëm më të shumta në versionin organik të mollëve. Studiuesit austriakë arritën në përfundimin se mollët organike kanë shije më aromatike për këtë arsye.


Shkenca tani është plotësisht dakord për një gjë: ne jo vetëm thithim lëndë ushqyese dhe fitokimike nga frutat dhe perimet, por edhe baktere të vlefshme. Në formën e tyre të papërpunuar ato janë pra një burim jashtëzakonisht i rëndësishëm i baktereve të dobishme të zorrëve dhe kështu forcojnë florën tonë të zorrëve - natyrisht, më shumë kur bëhet fjalë për fruta dhe perime të rritura organikisht.


Pse frutat dhe perimet organike janë më të mira për mikroorganizmat në florën e zorrëve

Sipas Zyrës së Hetimit Kimik dhe Veterinar të Shtutgartit, mbetjet e pesticideve në produktet organike mund të zbulohen vetëm në sasi të vogla ose aspak. (10) Për sa i përket frutave, megjithatë, çdo mostër e 14 -të në 2018 dhe çdo mostër e 20 -të në lidhje me perimet ishte e pakëndshme sepse përmbajtja maksimale u tejkalua të paktën një herë. (11) (12)


Kjo ka të bëjë me florën e zorrëve për aq sa mikroorganizmat e tyre shqetësohen nga pesticidet në ushqim. Për shembull, një studim i kryer në Universitetin Clermont Auvergne në 2018 tregoi se ndotësit dëmtojnë funksionet e florës së zorrëve dhe shkaktojnë inflamacion në zorrë. (6)


Sipas një studimi tjetër francez, 1 miligram insekticid chlorpyrifos është i mjaftueshëm për të ndikuar negativisht në strukturën e bashkësisë, diversitetin dhe përgjigjen metabolike të florës së zorrëve të njeriut. Për shembull, numri i enterobaktereve patogjene u rrit ndërsa bifidobakteret promovuese të shëndetit u shtynë prapa. Insekticidi nuk mund të përdoret më në Gjermani dhe disa vende të BE -së që nga viti 2019, por frutat e trajtuara me të vazhdojnë të importohen në tregti. (7)


Bio mbron mikroorganizmat e florës sonë të zorrëve dhe gjithashtu atë të bletëve

Por pesticidet jo vetëm që ndotin florën e zorrëve të njerëzve, por edhe kafshët vuajnë prej tyre. Në 2018, për shembull, studiuesit nga Universiteti i Teksasit zbuluan se herbicide glyphosate zvogëlon shumë mikroorganizmat e rëndësishëm në zorrën e bletëve, gjë që i bën ata më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe për këtë arsye kontribuon ndjeshëm në vdekshmërinë e bletëve. Nga bletët që u ekspozuan ndaj glyphosate, vetëm gjysma ishin të gjalla pas 8 ditësh. (8) (9)


Siç mund ta shihni, ka arsye të shumta për të preferuar frutat dhe perimet organike. Nga njëra anë, kjo mbron mjedisin, dhe nga ana tjetër, bletët dhe kafshët e egra nuk dëmtohen. Dhe ajo që është e mirë për natyrën, njerëzit gjithashtu përfitojnë prej saj. Sepse ndotja më e ulët dhe mikrobioma e balancuar dhe e larmishme e frutave dhe perimeve organike janë të dobishme për mikroorganizmat në florën tonë të zorrëve dhe na mbrojnë nga sëmundjet e të gjitha llojeve.


Si mund të ndikoni pozitivisht në florën tuaj të zorrëve, lexoni këtu: Struktura e florës së zorrëve - Udhëzimet dhe këshillat


 

Burimet e artikullit:

 • Bio-Gemüse und Obst unterstützen die Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de)

 • (1) Birgit Wassermann et al, An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?, Front. Microbiol, July 2019

 • (2) Das "Apfel-Mikrobiom": Mehr als 100 Millionen Bakterien pro Apfel, aponet, Juli 2019

 • (3) 100 Millionen Mikroben in einem Apfel, Scinexx, Juli 2019

 • (4) Max-Planck-Institut für chemische Ökologie, Das Mikrobiom einer Wildpflanze ist viel widerstandsfähiger als angenommen. April 2018

 • (5) Es wimmelt im Salat, Die Presse, Juli 2015

 • (6) Clémence Defois et al, Food Chemicals Disrupt Human Gut Microbiota Activity And Impact Intestinal Homeostasis As Revealed By In Vitro Systems, Sci Rep, Juli 2018

 • (7) Julie Reygner et al, Changes in Composition and Function of Human Intestinal Microbiota Exposed to Chlorpyrifos in Oil as Assessed by the SHIME® Model, Int J Environ Res Public Health, November 2016

 • (8) Glyphosat schädigt Darmflora von Bienen, Scinexx, September 2018

 • (9) Motta EVS et al, Glyphosate perturbs the gut microbiota of honey bees, Proc Natl Acad Sci U S A, Oktober 2018

 • (10) Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt Stuttgart, Pestizideinsatz bei der Produktion von Bio-Lebensmitteln?, Januar 2016

 • (11) Ellen Scherbaum, Kathi Hacker, Rückstände und Kontaminanten in Frischobst aus konventionellem Anbau 2018 – Ein Bericht aus unserem Laboralltag, Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt Stuttgart

 • (12) Ellen Scherbaum, Kathi Hacker, Rückstände und Kontaminanten in Frischgemüse aus konventionellem Anbau 2018 – Ein Bericht aus unserem Laboralltag, Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt Stuttgart

8 Ansichten0 Kommentare

Comentarios


bottom of page