top of page
 • Qendra e Shëndetit

Zëvendësimi i mbushjeve metalike të dhëmbëve dhe largimi i Metaleve/Kimikateve Toksike nga Trupi

Aktualisiert: 4. Apr. 2022Mbushjet metalike – Një bombë me sahat?


Pajisjet metalike dentare janë një burim i vazhdueshëm helmimi dhe reaksioni alergjik në trup (veçanërisht ndaj qumështit dhe produkteve të tij). I gjithë metali gërryhet me kohë, veçanërisht në gojë ku ka një përqendrim të lartë ajri dhe lagështie. Ndër metalet e tjera të dëmshme, mbushjet me amalgamë përmbajnë merkur jashtëzakonisht toksik. Mërkuri përbën 50% të mbushjes! Avujt e tyre lëshohen në mushkëri përmes thithjes dhe hyjnë në sistemin tretës gjatë ngrënies dhe pirjes. Kur hyjnë në gjak dhe limfë, ato mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në trup, duke përfshirë sistemin nervor.


Në Gjermani, një ligj federal i miratuar në mesin e viteve nëntëdhjetë i ndalon dentistët të japin mbushje me merkur për pacientët e tyre. Për të njëjtën arsye, shumica e vendeve të Evropës Veriore kanë kufizuar përdorimin e amalgamit, dhe Suedia, Spanja, Austria dhe Danimarka, ndër të tjera, gjithashtu e ndaluan këtë produkt në vitin 2000. Përbërjet e amalgamës janë aq toksike saqë dentistët janë udhëzuar të mos të prekni amalgamën me duar të zhveshura dhe të ruani amalgamën e tepërt në enë të mbyllura mirë. Nëse është kaq e rrezikshme të prekësh amalgamën, sigurisht që është e rrezikshme ta mbash atë në gojë 24 orë në ditë, vit pas viti!


Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshoi ​​një raport që tregon se merkuri i përthithur nga mbushjet me amalgamë është deri në dhjetë herë më i lartë se merkuri i përthithur nga burimet mjedisore dhe dietike. Vlen të theksohet se pacientët me sklerozë të shumëfishtë (MS) dhe sëmundjen e Alzheimerit kanë deri në dhjetë

herë më shumë se nivelet normale të merkurit në trurin e tyre. Studimet pas vdekjes tregojnë se niveli i merkurit në disa organe është drejtpërdrejt proporcional me numrin e mbushjeve me amalgamë në një person të sëmurë.


Më i prekshmi nga të gjithë ndaj helmimit me merkur duket se është fetusi në zhvillim tek gratë shtatzëna. Një fetus akumulon më shumë merkur sesa edhe nëna, dhe në sasi drejtpërdrejt në përpjesëtim me numrin e mbushjeve të saj me amalgamë.


Lëshimi gradual dhe i vazhdueshëm i merkurit dhe metaleve të tjera toksike në trup nga mbushjet metalike prek veçanërisht mëlçinë, veshkat, mushkëritë dhe trurin. Kadmiumi, për shembull, i cili përdoret për të prodhuar ngjyrën rozë në proteza, është pesë herë më toksik se plumbi. Nuk duhet shumë nga ky metal për të ngritur presionin e gjakut në nivele jonormale. Megjithatë, sa njerëz janë të vetëdijshëm se po zhvillojnë një sëmundje të zemrës si rezultat i mbushjeve dentare në gojën e tyre?


Taliumi, i cili gjendet edhe në mbushjet me amalgamë me merkur, shkakton dhimbje në këmbë dhe paraplegji. Ndikon në sistemin nervor, lëkurën dhe sistemin kardiovaskular. Të gjithë pacientët me karrige me rrota, të cilët janë testuar për helmim nga metali, kanë rezultuar pozitivë për talium. Shumë njerëz që ishin në një karrige me rrota disa vite pasi morën mbushje metalike u shëruan plotësisht pasi të gjithë metalet ishin hequr nga goja. Taliumi është vdekjeprurës në një dozë prej 0,5-1,0 gram.


Metalet e tjera të përfshira në mbushjet dentare janë të njohura për efektet e tyre kancerogjene (kancerogjene). Këto përfshijnë nikelin, i cili përdoret në kurora ari, mbajtëse dhe kurorat e fëmijëve. Gjithashtu kromi është jashtëzakonisht kancerogjen. Të gjitha metalet gërryhen, (përfshirë arin, argjendin dhe platinin) dhe trupi e thith atë.

Gratë me kancer të gjirit kanë grumbulluar sasi të mëdha të metaleve të tretura në gjoksin e tyre. Kur goja pastrohet nga të gjitha metalet, ato gjithashtu do të largohen nga gjoksi dhe cistat e shkaktuara nga metali do të tkurren dhe zhduken vetë. Infeksionet e majave shpesh përmirësohen shpejt pas heqjes së mbushjeve metalike. Disa njerëz raportojnë lehtësim të plotë të problemeve të prostatës, si dhe bllokimit të hundës dhe sinuseve.


Porcelani gjithashtu mund të jetë toksik. Është bërë nga oksid alumini, me metale të tjera të shtuara. Sistemi imunitar i trupit i përgjigjet natyrshëm pranisë së metaleve toksike në trup dhe përfundimisht zhvillon reaksione alergjike të cilat mund të shfaqen si një gjendje sinusi, zhurmë në veshë, zmadhimi i qafës dhe gjëndrave, fryrje, zmadhimi i shpretkës, simptoma artriti, dhimbje koke dhe migrenë. , sëmundjet e syve dhe komplikime më serioze si paraliza ose sulmet në zemër.


Kompozitat

Edhe pse toksiciteti i metaleve mund të mos jetë shkaku i vetëm për këto kushte, zëvendësimi i të gjitha mbushjeve metalike me përbërës me siguri ndihmon sistemin tuaj imunitar në përpjekjen e tij për të mbrojtur trupin tuaj nga sëmundjet. Një mbushje e përbërë është ajo që është kryesisht jo metalike. Ka një larmi të madhe materialesh të përdorura në mbushjet e përbëra, por disa metale mund të jenë të pranishme. Kompozitat e zakonshme nuk janë të përshtatshme për kavitete të mëdha. Nëse përdoren për kavitete të mëdha, ato kanë tendencë të zgjasin jo më shumë se pesë ose gjashtë vjet. Kompozitat indirekte, nga ana tjetër, mund të vendosen në zgavra të mëdha. Ato mund të përdoren edhe në vend të kurorave prej ari. Ata duken si një dhëmb i vërtetë dhe zgjasin sa ari. Nëse zgjidhen siç duhet, përbërjet indirekte janë mjaft jo alergjike dhe jo toksike. Ato janë mjaft të reja dhe mund të jenë po aq të shtrenjta sa mbushjet prej ari, por mund t'ju kursejnë shumë telashe dhe para në planin afatgjatë. Meqenëse shumë dentistë nuk dinë se si t'i vendosin ato siç duhet, mund t'ju duhet të bëni pak kërkime për të gjetur një dentist me përvojë pa merkur, i cili gjithashtu punon me përbërje indirekte. Mbushjet duhet të zëvendësohen me kujdes dhe gradualisht, një ose dy (nëse janë të vogla) në të njëjtën kohë.

Mos i zëvendësoni mbushjet më shpesh se një herë në dy muaj.


Parandalimi i toksicitetit të metaleve të rënda

Nëse vendosni të zëvendësoni mbushjet tuaja me amalgamë, sigurohuni që dentisti juaj të sigurojë mbrojtje (nëpërmjet një pajisjeje të veçantë plastike) kundër thithjes dhe thithjes së pluhurit të krijuar nga amalgama. Përndryshe, mund të përfundoni duke pësuar sulme të rënda migrene, humbje të kujtesës, dobësim të shikimit, etj.

Përpara se të përpiqeni të hiqni ndonjë mbushje më të madhe, mund t'ju duhet të merrni selen (nëse është e mundur në formë jonike) për 1-2 muaj. Hani më shumë ushqime që përmbajnë vitaminë C, si portokall dhe speca të kuq për rreth dhjetë ditë. Përdorni gjethet e cilantros dhe perimet me gjethe jeshile në çdo vakt kryesor për të ndihmuar në pastrimin e merkurit dhe depozitave të tjera metalike nga trupi. Pirja e disa filxhanëve çaj Pau d'Arco (Lapacho) në ditë, ose marrja e katër kapsulave të ekstraktit të tij tri herë në ditë për dy javë mund t'ju ndihmojë shumë në detoksifikimin e gjakut, mëlçisë dhe veshkave (shih seksionin 7 për detaje mbi këtë balancues i fuqishëm imunitar). Pastrimi i veshkave është gjithashtu shumë i dobishëm në parandalimin e lëndimeve nga çdo metal i çliruar.


Balta metalike - Për të hequr metalet dhe kimikatet e dëmshme


Një nga mënyrat më të sigurta, më të shpejta dhe më të drejtpërdrejta për të hequr kimikatet dhe metalet e dëmshme nga trupi është të bëni banjë me argjilë metalike – më ideale, argjilë paskalite ose ndonjë argjilë tjetër bentonite të pandotur. Ndërsa shtriheni në vaskë, aplikoni pak argjilë të lagur në të gjithë kokën dhe bëni një maskë me të. Zhyteni në ujë për rreth gjysmë ore. Lëreni ujin e banjës të qëndrojë për disa orë, ose gjatë natës, dhe më pas kullojeni ujin, por mbajeni argjilën e vendosur në vaskë. Kontrolloni për sedimente me ngjyrë të zezë, ari, argjendi në argjilë (metale). Hiqni baltën.


Nëse një banjë e plotë është jopraktike, bëni një numër banjosh këmbësh. Thithni këmbët tuaja në argjilë bentonite për 20-30 minuta në mbrëmje, lëreni ujin të qëndrojë gjatë natës të nesërmen dhe merrni mirë rezultatet mëngjesin e ardhshëm. Ashtu si me banjën e plotë, mund të zbuloni se fundi është i mbuluar me copa ari, argjendi dhe pak gjëra që duken si rërë e zezë.


Shënim: një pjesë e rërës së zezë është për shkak të papastërtive në argjilë.


Amalgamë

Amalgama ka qenë materiali më popullor për mbushjen e dhëmbëve për më shumë se 150 vjet. Rreth gjysma e amalgamës përbëhet nga merkur i pastër. Gjysma tjetër përbëhet nga bakri, argjendi, kallaji, zinku dhe metale të tjera të rënda si paladiumi. Amalgama ka një sërë përparësish: është i lirë, mund të përpunohet lehtësisht (edhe nga laikët), përshtatet me zgavrat në dhëmb dhe është mjaft e qëndrueshme.


Fatkeqësisht, amalgama ka një disavantazh të madh: merkuri që përmban amalgama është një helm i rëndë që mund të dëmtojë funksionin e të gjitha qelizave të trupit. Në veçanti, sistemi nervor, sistemi imunitar, mëlçia, veshkat, zorrët dhe gjëndrat endokrine reagojnë ndaj një përqindje të lartë të merkurit në trup, ndonjëherë me acarim të rëndë. Simptomat e ekspozimit ndaj merkurit janë aq të shumta sa mbushin disa faqe në disa libra. Në thelb, duket se vështirë se ka një sëmundje apo sindromë që të paktën të mos intensifikohet nga merkuri, nëse jo në disa raste edhe të shkaktuar në radhë të parë.


Efekti i merkurit në organizëm

Mërkuri është një helm për të cilin nuk ka dozë jo toksike. Kjo do të thotë se merkuri është i dëmshëm në çdo dozë. Ai jo vetëm që e dëmton organizmin në një mënyrë, por në disa mënyra:

 • Mërkuri bllokon enzimat dhe vetëm kjo mund të dëmtojë trupin në mënyra të ndryshme

 • Mërkuri lidh elementët gjurmë si p.sh selen dhe i bën të padobishme për organizmin

 • Mërkuri nxit formimin e radikaleve të lira dhe në këtë mënyrë nxit zhvillimin e sëmundjeve autoimune dhe inflamacionit kronik

 • Mërkuri dëmton ADN-në (materialin gjenetik)

 • Mërkuri në vetvete ka një efekt antibiotik dhe gjithashtu nxit zhvillimin e rezistencës ndaj antibiotikëve tek bakteret. Nëse mbushjet me amalgamë janë në gojën e njerëzve për dekada ose ndonjëherë gjatë gjithë jetës, atëherë bakteret kanë kohë të mjaftueshme për të zhvilluar rezistencë ndaj merkurit nga njëra anë dhe antibiotikëve nga ana tjetër.

 • Merkuri grumbullohet në qelizat nervore, kështu që ato pengohen si në përthithjen e lëndëve ushqyese, ashtu edhe në transmetimin e stimujve. Si pasojë mund të jenë sëmundjet nervore.

Si hyn merkuri në trup

Mërkuri mund të hyjë në organizëm nga mbushjet e dhëmbëve në mënyra të ndryshme:

 • Normalisht, zgavra e dhëmbit fillimisht duhet të jetë e veshur me një shtresë çimentoje (nënmbushje) përpara se të mbushet amalgama. Ky hap shpesh anashkalohet. Në këtë rast, merkuri mund të migrojë shumë lehtë nëpërmjet substancës së dhëmbit në kockën e nofullës dhe prej andej në pjesën tjetër të trupit. Megjithatë, sipas disa ekspertëve, nënmbushja e çimentos nuk duhet të ofrojë mbrojtje 100% kundër infiltrimit të merkurit në organizëm.

 • Mërkuri gjithashtu mund të rrjedhë nga mbushja (shih pjesën tjetër), të gëlltitet dhe të hyjë në qarkullimin e gjakut përmes zorrëve. Në zorrë, mërkuri inorganik më pak i rrezikshëm (përbërjet metalike) konvertohet nga bakteret e zorrëve në merkur organik shumë toksik (merkuri që është i lidhur me proteinat, për shembull), i cili hyn në tru me gjakun, ku mund të jetë depozitohen dhe shkaktojnë dëme të pakthyeshme.

 • Nëse përbërësit e amalgamës lirohen nga mbushjet në gojë, ato gjithashtu mund të thithen dhe kështu të përthithen në qarkullimin pulmonar. Kjo ndodh veçanërisht kur vendosni dhe shponi një mbushje amalgame ose kur lustroni dhëmbët.

Masat për të reduktuar çlirimin e merkurit

Nëse ka mbushje me amalgamë, çlirimi i merkurit mund të reduktohet me disa masa (të paktën deri në takimin për heqjen e duhur të amalgamës nga një dentist naturopat):

 • Shmangni ushqimet me sheqer (ato nxisin formimin e acidit, i cili nga ana tjetër nxit shpërbërjen e merkurit)

 • Shmangni ushqimet dhe pijet e nxehta dhe acide (p.sh. lëngjet e agrumeve, uthullën, por edhe pijet joalkoolike, etj.)

 • Mos përtypni çamçakëz (çliron merkurin nga mbushjet)

 • Përdorni një splint nëse kërcitni dhëmbët gjatë natës

 • Lani dhëmbët me një furçë dhëmbësh të butë dhe mos përdorni pastë dhëmbësh gërryes (pastë dhëmbësh që përmban lëndë gërryese) - këto janë zakonisht ato që reklamojnë dhëmbë veçanërisht të bardhë

 • Mos përdorni pastë dhëmbësh që përmban fluor. Fluoridet kombinohen me merkurin dhe, duke qenë në gjendje të kalojnë barrierën gjak-tru, mund të dëmtojnë në veçanti trurin.

 • Mos pirja e duhanit (tymi i nxehtë i cigares lëshon avujt e merkurit nga mbushjet)

Heqja e mbushjeve me amalgamë

Heqja e mbushjeve me amalgamë është një nga masat më të rëndësishme për të mbrojtur trupin tuaj nga helmimi kronik me merkur. Megjithatë, mbushjet me amalgamë duhet të hiqen vetëm nga stomatologë naturopatikë me përvojë në këtë fushë, pasi duhen respektuar masa të rëndësishme paraprake:

 • Dentisti përdor një stërvitje që rrotullohet veçanërisht ngadalë për të minimizuar formimin e pluhurit të merkurit.

 • Përveç kësaj, ka mbulesa që janë nën thithje, të cilat dentisti i vendos mbi mbushjen që do të shpohet (të ashtuquajturat pastrime). Kjo masë siguron që pothuajse të gjitha grimcat e amalgamës mund të thithen.

 • Për të parandaluar gëlltitjen e mundshme të grimcave të amalgamës. Dentisti vendos mbi nofull të ashtuquajturën digë gome (leckë speciale gome), nga e cila duket vetëm dhëmbi që do të trajtohet.

 • Diga e gomës mund të kapë grimcat e amalgamës, por jo avujt e merkurit. Prandaj këshillohet që të merrni frymë ekskluzivisht përmes hundës, të vendosni një maskë frymëmarrjeje mbi hundë dhe gjithashtu të lidhni pacientin me një cilindër oksigjeni. Pacienti mund të marrë hua një cilindër oksigjeni nga një dyqan furnizimesh mjekësore nëse dentisti nuk e ka një të tillë.

 • Menjëherë pas shpimit, algat pluhur klorela mbushen në zgavrat e hapura të dhëmbëve. Lëreni, rrotullojeni në gojë dhe pështyjeni pas disa minutash! Ka edhe preparate alternative që mund t'i këshillojë dentisti.

Eliminimi i merkurit

Programi i eliminimit të merkurit duhet të diskutohet me një dentist naturopatik pasi duhet të individualizohet në bazë të nevojave të pacientit, nivelit të ekspozimit fillestar ndaj merkurit dhe gjendjes mjekësore.

Cilado metodë e detoksifikimit të zgjidhet, një dietë e shëndetshme e pasur me substanca jetike është e domosdoshme për të siguruar organizmin me mikronutrientët, antioksidantët dhe enzimat e nevojshme për një punë të fortë detoksifikimi. Për më tepër, shpesh nënvlerësohet plotësisht se një detoksifikim i konsiderueshëm i merkurit dhe metaleve të tjera të rënda mund të bëhet edhe nëpërmjet ushqyerjes. Udhëzimet për një dietë që promovon detoksifikimin korrespondojnë me dietën natyrale që është e pasur me substanca jetike dhe ka një tepricë të bazave dhe bazohet në perime të freskëta, fruta, arrat, farat vajore, filizat, vajrat natyralë, algat etj., të cilat ne rekomandoj.


Kujdes: Jo eliminim gjatë shtatzënisë! Mbushjet me amalgamë nuk duhet të hiqen gjatë shtatzënisë, gjatë ushqyerjes me gji ose menjëherë para një shtatzënie të planifikuar, as nuk duhet të merren masa që mund të mobilizojnë merkurin nga qelizat.

Masat mbështetëse për eliminimin e merkurit


Minerale

Preparate minerale me cilësi të lartë, d.m.th., holistike, mund të ndihmojnë në mbulimin e rritjes së kërkesës për minerale gjatë detoksifikimit.


MSM

MSM (squfur organik, metil sulfonil metan) mund të mbështesë detoksifikimin në shumë mënyra: Squfuri është një përbërës natyral i trupit tonë dhe gjendet p.sh. B. në indin lidhor dhe në indin kërcor. Mërkuri është i lidhur me squfurin në organizëm dhe mund të ekskretohet më mirë në lidhje me këtë. Në rastin e ekspozimit ndaj merkurit, prandaj konsumohet shumë squfur, kështu që një marrje MSM mund të jetë shumë e dobishme. MSM gjithashtu vepron si një antioksidant, që do të thotë se mund të bllokojë dhe çaktivizojë radikalet e lira. MSM gjithashtu rrit efektivitetin e vitaminave.


Glutation

Glutathione është një nga antioksidantët më të fortë endogjenë që është i përfshirë në të gjitha proceset e shërimit dhe detoksifikimit. Me ndihmën e glutationit si suplement dietik mund të rritet niveli i glutationit në trup dhe të mbështetet eliminimi i metaleve të rënda.


OPC

OPC (proantocianidina oligomerike) janë fitokimikate që gjenden në përqëndrime veçanërisht të larta në farat e rrushit dhe rrjedhimisht përftohen prej tyre. OPC janë gjithashtu ndër antioksidantët jashtëzakonisht të fuqishëm dhe, meqenëse mund të kalojnë përmes barrierës gjaku-tru, thuhet se janë në gjendje të mbrojnë qelizat në tru në veçanti nga efektet e merkurit.

Rrezet e diellit

Studimet kanë treguar se shkarkimi i metaleve të rënda është 30 për qind më i lartë nëse kaloni sa më shumë kohë në ajër të hapur ose nën dritën e llambave me spektër të plotë në vend që të kaloni jetën e përditshme nën dritën artificiale.


Mbështetje e mëlçisë

Si organi numër 1 i detoksifikimit, mëlçia është sigurisht në krye kur bëhet fjalë për eliminimin e metaleve të rënda. Rrjedhimisht, masat që mund të lehtësojnë dhe mbështesin mëlçinë duhet të merren parasysh edhe gjatë detoksifikimit.


Ari

Pllomba ari. -Kurorat apo urat nuk janë bërë kurrë prej ari të pastër, por shpesh përmbajnë substanca toksike në aliazh si paladium, kallaj, iridium, galium etj. Këto elemente gjithashtu mund të bëjnë një tendosje të konsiderueshme në organizëm. Ari gjithashtu supozohet të parandalojë shkarkimin e merkurit, kështu që nuk rekomandohet në asnjë mënyrë si material zëvendësues pas heqjes së amalgamës. Shpesh ka mbushje amalgame nën kurorat prej ari, kështu që disa njerëz mendojnë se nuk kanë amalgamë në gojën e tyre, kur e kanë vërtet.


Materialet e kombinuara të dhëmbëve

Në çdo rast, duhet të evitoni të keni materiale të ndryshme në gojë në të njëjtën kohë. Fushat elektrike ndërtohen në gojë midis metaleve të ndryshme (p.sh. kur disa dhëmbë janë të mbushur me amalgamë dhe të tjerët me ar), të cilat mund të shqetësojnë sistemin nervor qendror. Sistemi nervor dhe truri punojnë me sinjale elektrike të imëta prej rreth 16 milivolt. Me një potpuri prej metali në gojë, nuk është e pazakontë të matet tensioni i gojës që është disa qindra herë më i lartë, gjë që mund të ketë një ndikim serioz në impulset nervore dukshëm më të dobëta në tru.


Implantet dentare

Me një implant dentar, një material i huaj vepron në trup. Trupi shpesh reagon ndaj këtij stimuli të përhershëm me një ndryshim në rregulloren bazë'. Termi "rregullim bazë" përshkruan aftësinë e trupit për të furnizuar qelizat e tij me të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme dhe në të njëjtën kohë për të siguruar asgjësimin e produkteve të tyre përfundimtare metabolike. Rregullorja bazë e ndryshuar negativisht është në fillim të çdo sëmundjeje dhe për këtë arsye mund të shfaqet në një shumëllojshmëri të gjerë simptomash. Megjithatë, ndërkohë tashmë ka materiale (edhe për mbushjet e dhëmbëve) që pranohen shumë mirë nga organizmi. Sidoqoftë, në çdo rast tregohet një test përputhshmërie duke përdorur biorezonancë ose një metodë tjetër matëse naturopatike.


Një shënim për nxjerrjen e dhëmbëve: Në rast se një dhëmb duhet të nxirret, kini parasysh se nxjerrja e dhëmbëve mund të shkaktojë sëmundje të qëndrueshme nëse "kavitacionet" nuk pastrohen siç duhet. Kur nxirret një dhëmb, indet e vdekura mund të lihen pas dhe të tërheqin bakteret infektive. Dihet se kjo shkakton lodhje serioze. Pastrimi i kavitacioneve të tilla mund të përmirësojë në mënyrë dramatike mirëqenien tuaj.


Një shënim për kanalet e rrënjëve: Kanalet e rrënjëve mund të bëhen burim sëmundjesh në trup. Gjatë një operacioni të kanalit të rrënjës, qendra e dhëmbit duke përfshirë nervin shpohet, duke lënë pas atë që është në të vërtetë një dhëmb i vdekur. Dhëmbi i vdekur mund të bëhet subjekt i sulmit nga bakteret që përpiqen ta hanë atë. Dhëmbi mund të infektohet, por duke qenë se nuk ka mbetur asnjë nerv, nuk ka dhimbje. Edhe infeksionet e vogla si ky mund të dobësojnë gjithnjë e më shumë sistemin imunitar dhe të minojnë funksionet më themelore në trup. Tërheqja e një dhëmbi të mbushur me kanal rrënjë është paksa e komplikuar, përveçse është më e shtrenjtë, pasi dhëmbi do të duhet të zëvendësohet me një lloj ure.


Çdo gjë rreth dhëmbëve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:


 

Burimet e artikullit:

 • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

253 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

コメント


bottom of page