top of page
  • Qendra e Shëndetit

Zhvillimi i shëndetit të fëmijëve

Aktualisiert: 16. Apr. 2023


Artikull rreth shtatzanis, qumshtit të gjirit, kujdesit dhe edukimit të nënave të ardhshme


Shtatzënia

Rëndësia e madhe e rolit të nënës bazohet në faktin se nëna është edukatorja e parë e fëmijës. Sjellja e tyre, lutjet e tyre, madje edhe zakonet e tyre të të ngrënit dhe gjendja e tyre shëndetësore kanë një ndikim të madh tek fëmija i palindur (1).


Qumështi i gjirit

Fëmijës që nga dita e lindjes duhet t'i sigurohet gjithçka që i bën mirë shëndetit; dhe dijeni se qumështi i gjirit është më i përshtatshmi dhe më i tretshëm për fëmijën, përveç nëse nëna sëmuret ose qumështi i saj thahet (2).


Pas lindjes së fëmijës, është ajo që Zoti i jep dhuratën e qumështit, ushqimin e parë të destinuar për fëmijën. Dhe është planifikuar që nëna të jetë me fëmijën gjatë ditëve dhe muajve të parë, nëse është e mundur, për ta rritur dhe ushqyer me gji. Kjo nuk do të thotë se babai nuk e do, nuk lutet dhe nuk kujdeset për fëmijën e tij, por duke qenë se ai është përgjegjës kryesor për jetesën e familjes, koha që ai kalon me fëmijën zakonisht është e kufizuar, ndërsa nëna është zakonisht e lidhur ngushtë. fëmijës gjatë kësaj kohe jashtëzakonisht formuese, kur ai po rritet dhe zhvillohet më shpejt se kurrë në tërë jetën e tij. Ndërsa fëmija rritet dhe bëhet më i pavarur, natyra e marrëdhënies me nënën dhe babanë ndryshon dhe babai mund të luajë një rol më të madh (1).


Kujdesi

Nëse fëmija nuk kujdeset me kujdes në vitet e tij të hershme, qoftë materialisht apo mendërisht, qoftë në aspektin e shëndetit të tij fizik apo edukimit, do të jetë jashtëzakonisht e vështirë të bëhen ndryshime më vonë në jetën e tij pa u kujdesur siç duhet. Ai nuk zhvillon një trup të shëndetshëm dhe konstituimi i tij nuk lulëzon siç duhet, trupi i tij do të mbetet i dobët dhe çdo gjë që bëhet më pas do të bëjë pak ndryshim. Mbrojtja e shëndetit të fëmijës është jetike, sepse shëndeti i mirë çon në mprehtësi dhe aftësi dalluese dhe më pas do t'i zhvillojë fuqitë e tij siç duhet ndërsa ai mëson shkencat, artet, aftësitë dhe mirësjelljet (3).


Edukimi i nënave të ardhshme

Për më tepër, të pranishmit duhet të merren me të gjitha mundësitë e rritjes së vajzave, me vajzat të marrin mësime në fusha të ndryshme të dijes: sjellje të mirë dhe një mënyrë jetese të rregullt, formim karakteri, dëlirësi dhe besnikëri, qëndrueshmëri, forcë, vendosmëri, vendosmëri të vendosur; gjithashtu mbajtjen e shtëpisë, rritjen e fëmijëve dhe çdo gjë tjetër që vajzave u nevojitet veçanërisht. Të rritura në kështjellën e të gjitha përsosurive, të pajisura me mbrojtjen e një karakteri fisnik, këto vajza, nëse janë vetë nëna, do t'i rrisin fëmijët e tyre që në moshë të vogël për të qenë fisnikë dhe si duhet.


Gjithashtu, le të mësojnë për shëndetin fizik dhe si t'i mbrojnë fëmijët e tyre nga sëmundjet.


Kur gjithçka është në rregull, çdo fëmijë bëhet një bimë e pakrahasueshme në kopshtet e Parajsës Abhá (4).


Ky artikull shëndetësor është i frymëzuar nga shkrimet Bahá'í.

 

Burimet e artikullit:

  • (1) Das Universale Haus der Gerechtigkeit: Aus einem Brief vom 23. August 1984 in dessen Auftrag, in Frauen 75

  • (2) ʿAbdul-Baha': Auswahl aus den Bahá’í-Schriften zum Thema: Gesundheit, Heilen, Ernährung und Ähnliches

  • (3) ʿAbdul-Baha' In: Light of Guidance 998

  • (4) ʿAbdul-Baha' : Briefe und Botschaften 94:2-4


44 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page