top of page
< kthehu

Dielli - Burimi i jetës në Tokë (Pjesa 1)

Dielli - Burimi i jetës në Tokë (Pjesa 1)

Kapitull nga libri "Timeless secrets of health and rejuvenation" të autorit Andreas Moritz


Ekspozimi i rregullt i trupit tuaj në gjatësinë e valës mikrobvrasëse të dritës ultraviolet (UV) të diellit kontrollon me sukses mikrobet, marimangat, mykun, bakteret dhe viruset. Efekti i fuqishëm, stimulues i imunitetit e bën dritën e diellit një nga frenuesit më të rëndësishëm të sëmundjes. Por kjo është vetëm një nga përfitimet e shumta që rrezet e diellit kanë për të ofruar dhe mbështetur shëndetin e njeriut.


Gjatë gjithë epokave, valët elektromagnetike të gjeneruara nga dielli e kanë mbajtur planetin të banueshëm për njerëzit, kafshët dhe bimët. Dielli është, në fakt, i vetmi burim i vërtetë i energjisë në planetin Tokë. Ai siguron sasinë e përsosur të energjisë për bimët për të sintetizuar të gjitha produktet e kërkuara për rritje dhe riprodhim. Energjia e diellit ruhet nga bimët në formën e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrës. Kur gëlltitet, ushqimet bimore na japin energjinë jetësore që na nevojitet për të bërë jetë aktive dhe të shëndetshme. Proceset e tretjes, asimilimit dhe metabolizmit të ushqimit në trup përdoren kryesisht për të prishur, transferuar, ruajtur dhe përdorur këto forma të ndryshme të energjive diellore të kapsuluara. Niveli më i ulët i zinxhirit ushqimor, ku ushqimet prodhohen direkt nga rrezet e diellit, vë në dispozicion energjinë më të madhe të diellit. Në të kundërt, produktet që janë të larta në zinxhirin ushqimor përmbajnë pak ose aspak energji dielli, dhe janë praktikisht të padobishme, nëse jo të dëmshme, për trupin. Këto përfshijnë produkte të bëra nga kafshë të ngordhura, peshq, ushqime junk, ushqime me mikrovalë, si dhe ushqime të ngrira, të rrezatuara, të krijuara gjenetikisht10 dhe ushqime shumë të përpunuara. (Në 1998 shkencëtarët kanë gjetur provat e para që ushqimi i modifikuar gjenetikisht mund të dëmtojë shëndetin e njeriut. Studiuesit në Institutin prestigjioz të Kërkimit Rowett në Aberdeen, U.K., zbuluan se ushqimet e modifikuara gjenetikisht mund të dëmtonin sistemin imunitar të minjve. Rreth 60 përqind e produkteve ushqimore të përpunuara që gjenden në supermarkete - nga hamburgerët tek akulloret - mund të përmbajnë përbërës që janë manipuluar gjenetikisht.)


Druri, lënda djegëse dhe mineralet, gjithashtu, janë thjesht forma të ndryshme të energjisë së mbyllur të diellit. Në fakt, e gjithë materia është dritë e "ngrirë". Qelizat e trupit tonë nuk janë gjë tjetër veçse tufa me energji të diellit. Glukoza dhe oksigjeni që ne ushqejmë ata janë produkte të diellit. Ne as nuk mund të mendonim ose përpunonim një mendim të vetëm pa molekulat e glukozës dhe oksigjenit të energjisë së diellit.


Ajri, i cili ngrohet nga dielli, është i aftë të thithë ujë nga oqeanet ndërsa kalon mbi ta. Ndërsa ajri lëviz mbi masat tokësore deri në lartësi më të larta, ai fillon të ftohet dhe në këtë mënyrë lëshon pak nga uji i thithur. Ky ujë bie në fushat e tokës si shi ose dëborë dhe ushqen lumenjtë dhe përmes tyre, tokën dhe bimësinë.


Në varësi të pozicionit të tij në lidhje me rrotullimin e tokës, pozicionin e hënës dhe aktivitetet e brendshme ciklike të diellit (ciklet e pikave të diellit), dielli krijon klimën e tërë tokës dhe ndryshimet sezonale deri në detajet më të vogla, përfshirë temperaturën, sasinë e reshjet e shiut, formimi i reve, periudhat e thatësisë, etj.


Planeti nuk është vetëm një shtëpi për qeniet njerëzore. Dielli duhet të mbështesë rritjen e të gjitha specieve të tjera, duke përfshirë bimët, kafshët, insektet dhe veçanërisht mikrobet, pa të cilat jeta këtu nuk do të ishte e mundur. Kompleksiteti matematik që qëndron pas një sistemi organizimi kaq shumë të larmishëm dhe të ndërlikuar sa jeta planetare nuk mund të kuptohet as nga një trilion superkompjuter. Por dielli, pa bërë gabime, "llogarit" atë që kërkon çdo specie, qoftë një milingonë, një pemë apo një qenie njerëzore, në mënyrë që të përmbushë qëllimin dhe ciklin e tyre evolucionar.

Valët elektromagnetike të gjeneruara nga dielli vijnë në një larmi gjatësish, të cilat përcaktojnë rrjedhën e tyre specifike të veprimit dhe përgjegjësisë. Ato variojnë nga një nanometër 0,00001 për rrezet kozmike (një nanometër është një e miliardta e metrit) deri në rreth 4,990 kilometra për valët elektrike. Ekzistojnë rrezet kozmike, rrezet gama, rrezet x, lloje të ndryshme të rrezeve ultraviolet, drita e dukshme e përbërë nga shtatë rrezet me ngjyra, infra të kuqe me valë të shkurtër, infra të kuqe, valë radio dhe valë elektrike.


Shumica e këtyre valëve të energjisë absorbohen dhe përdoren për procese të ndryshme në shtresat e atmosferës që rrethojnë tokën. Vetëm një pjesë e vogël e tyre - spektri elektromagnetik - arrin sipërfaqen e tokës. Sidoqoftë, syri i njeriut mund të perceptojë vetëm rreth një përqind të tij. Megjithëse nuk jemi në gjendje të shohim ndonjë nga valët ultraviolet dhe infra të kuqe, ato ushtrojnë një ndikim shumë të fortë tek ne. Në fakt, drita ultraviolet ka provuar të jetë më aktive biologjikisht. Në varësi të vendndodhjes së tokës dhe stinës, drita ultraviolet dhe, natyrisht, të gjitha pjesët e tjera të dritës, ndryshojnë në intensitet. Kjo lejon që të gjitha format e jetës të kalojnë nëpër cikle të vazhdueshme ndryshimesh të nevojshme për rritjen dhe ripërtëritjen.


Të gjithë artikuj rreth diellit:

Dielli - Burimi i jetës në Tokë (Pjesa 1) - kliko këtu!

Fuqitë mrekulluese shëruese të rrezeve UV (Pjesa 2) - kliko këtu!

A mundet rrezatimi UV të parandalojë dhe kurojë kancerin e lëkurës? (Pjesa 3) - kliko këtu!

Sa më shumë UV, aq më pak kancer (Pjesa 4) - kliko këtu!

Tani edhe mjekët dhe shkencëtarët thonë: "Nuk është e vërtetë!" (Pjesa 5) - kliko këtu!


Burimet e artikullit:

  • Timeless-Secrets-of-Health-Rejuvenation - Andreas Moritz

bottom of page