top of page
< kthehu

Sa më shumë UV, aq më pak kancer (Pjesa 4)

Sa më shumë UV, aq më pak kancer (Pjesa 4)

Kapitull nga libri "Timeless secrets of health and rejuvenation" të autorit Andreas Moritz


Edhe nëse depërtimi ultraviolet në sipërfaqen e Tokës do të rritet në të vërtetë, për shembull, 1% për qind çdo vit (gjë që nuk është rasti), rritje të tilla të lehta do të ishin në të vërtetë akoma qindra nëse jo mijëra herë më pak se variacionet normale të cilat njerëzit i përjetojnë për shkak të ndryshimeve në gjeografi. Le të supozojmë se ju lëvizni nga një zonë pranë njërës prej rajoneve polare, p.sh. Islanda, ose Finlanda, drejt ekuatorit, p.sh. Kenia ose Uganda në Afrikën Lindore. Deri në kohën që të arrini në ekuator, ju do të keni rritur ekspozimin e trupit tuaj në dritën UV me një shumë të madhe prej 5,000 përqind! Nëse jetoni në Angli dhe vendosni të shkoni në Australinë Veriore do të rrisni ekspozimin tuaj me 600 përqind! Llogaritjet tregojnë se për çdo gjashtë milje që po i afroheni ekuatorit do të rrisni ekspozimin tuaj ndaj dritës UV me 1 përqind.


Sot, miliona njerëz në të gjithë botën udhëtojnë nga vendet me ekspozim të ulët në zonat me ekspozim të lartë pranë ekuatorit. Shumë mijëra turistë udhëtojnë në zona që ndodhen në lartësi shumë më të mëdha se ato ku jetojnë normalisht. Për çdo 100 metra lartësi ka një rritje të ndjeshme të rrezatimit UV. Por kjo nuk i ndalon njerëzit të ngjiten në male ose të jetojnë në vende si Zvicra ose në lartësitë e larta të Maleve Himalaje. Sipas teorisë UV / kancer, shumica e banorëve kenianë, tibetianë ose zviceranë duhet të preken nga kanceri i lëkurës sot. Megjithatë, ky nuk është aspak rasti. Fakti është se ata që banojnë në lartësi të mëdha ose afër ekuatorit ku rrezatimi UV është më i përqendruari janë praktikisht të lirë nga të gjitha kanceret, jo vetëm nga kanceri i lëkurës! Kjo tregon se rrezatimi UV nuk shkakton vetëm kancer, por madje mund ta parandalojë atë.


Trupi i njeriut ka një aftësi unike për tu mësuar me të gjitha llojet e variacioneve në mjedis. Isshtë e pajisur me mekanizma perfekt të vetë-rregullimit që e mbrojnë atë nga dëmtimi i elementeve natyrore. Ekspozimi i tepërt ndaj notit në det ose liqen mund të çojë në ënjtje të gjerë të lëkurës, drithërima dhe probleme të qarkullimit të gjakut. Trupi ynë do të na tregojë kur është koha për të dalë nga uji. Afrimi shumë i afërt me një zjarr do të na nxejë dhe do të na nxisë të largohemi prej tij. Uji i shiut është i natyrshëm, por qëndrimi në shi për një kohë të gjatë mund të thajë sistemin tonë imunitar dhe të na bëjë të ndjeshëm ndaj ftohjes. Ushqimi mban jetën tonë, por ngrënia e tepërt mund të çojë në mbipesha, diabetin, sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Gjumi rimbush "bateritë" dhe rigjallëron trupin dhe mendjen, megjithatë shumë prej tyre ju bën të plogësht, të dëshpëruar dhe të sëmurë. Po kështu, rrezet e diellit kanë veti shëruese nëse nuk e përdorim atë për të djegur vrima në lëkurën tonë. Pse duhet ndonjë prej këtyre elementeve ose proceseve natyrore të na shkaktojë dëm nëse nuk i abuzojmë ose i përdorim tepër?


A nuk do të kishte më shumë kuptim të thuash që një preferencë për gjëra të panatyrshme si ushqimet e hedhura, stimuluesit, alkooli, ilaçet, ndërhyrjet mjekësore (nëse nuk është për një rast urgjence), si dhe ndotja, zakonet e parregullta të gjumit dhe të ngrënies, stresi, lakmia për para dhe pushtet dhe mungesa e kontaktit me natyrën, etj., ka më shumë të ngjarë të shkaktojë sëmundje të tilla si kanceri i lëkurës dhe kataraktet sesa fenomenet natyrore që siguruan rritje të vazhdueshme dhe evolucion në planet gjatë gjithë epokave?


Është shumë inkurajuese të shohësh që trajtimet e reja që përdorin dritën gjithnjë e më shumë shihen si metoda të përparimit për kancerin dhe shumë sëmundje të tjera. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave kohët e fundit miratoi "terapinë e dritës" për të luftuar kancerin e përparuar të ezofagut dhe kancerin e hershëm të mushkërive - me më pak rreziqe sesa gjenden me përdorimin e kirurgjisë dhe kimioterapisë. Megjithëse ka qenë e njohur për mbi 100 vjet që drita mund të vrasë qelizat e sëmura, është vetëm pasi që janë kryer një numër studimesh bindëse kërkimore që ka pasur një ringjallje të papritur të interesit në terapinë e dritës. Ka sukses premtues në fshikëz kanceri, endometrioza që shkakton infertilitetin, kanceri i përparuar i mushkërive dhe ezofagut, kanceri i lëkurës dhe sëmundjet që çojnë në verbëri, psoriazë dhe çrregullime autoimune. Në një studim, terapia me dritë eliminoi 79 përqind të kancerit të hershëm të mushkërive. Ekspozimi i rregullt në rrezet e diellit ende duket të jetë një nga masat më të mira që mund të merret për të parandaluar kancerin, përfshirë atë të lëkurës.


Të gjithë artikuj rreth diellit:

Dielli - Burimi i jetës në Tokë (Pjesa 1) - kliko këtu!

Fuqitë mrekulluese shëruese të rrezeve UV (Pjesa 2) - kliko këtu!

A mundet rrezatimi UV të parandalojë dhe kurojë kancerin e lëkurës? (Pjesa 3) - kliko këtu!

Sa më shumë UV, aq më pak kancer (Pjesa 4) - kliko këtu!

Tani edhe mjekët dhe shkencëtarët thonë: "Nuk është e vërtetë!" (Pjesa 5) - kliko këtu!


Burimet e artikullit:

  • Timeless-Secrets-of-Health-Rejuvenation - Andreas Moritz

bottom of page