top of page
< kthehu

Tani edhe mjekët dhe shkencëtarët thonë: "Nuk është e vërtetë!" (Pjesa 5)

Tani edhe mjekët dhe shkencëtarët thonë: "Nuk është e vërtetë!" (Pjesa 5)

Kapitull nga libri "Timeless secrets of health and rejuvenation" të autorit Andreas Moritz


Ashtu si unë, gjithmonë ka pasur disa praktikues të shëndetit që nuk blenë teorinë se dielli shkakton sëmundje vdekjeprurëse. Më ngroh zemrën kur dëgjoj se tani edhe disa nga autoritetet e larta në këtë fushë po qëndrojnë për të vërtetën, megjithë kritikat e forta nga kolegët e tyre. Në një artikull të shkruar në New York Times në Gusht 2004, një dermatolog i profilit të lartë, Dr. Bernard Ackerman (një fitues i fundit i Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, një herë në vit, Çmimin Master), vuri në dyshim publikisht supozimin e pranuar zakonisht për rrezet e diellit / lidhje melanoma. Sipas Dr. Ackerman, i cili në 1999 themeloi qendrën më të madhe në botë për trajnimin e dermatopatologjisë, nuk ka asnjë provë se ekspozimi në diell shkakton melanoma. Për të vërtetuar argumentet e tij, ai citon një artikull të botuar së fundmi në Arkivat e Dermatologjisë duke konkluduar se nuk ka prova që mbështesin nocionin se kremi i diellit parandalon melanomën, një pretendim që industria mega-dollar, ekrani i diellit dhe rrjedha mjekësore e ka bërë në mënyrë të gabuar për dekada.


Dr. Ackerman nuk u ndal në ekspozimin e këtij mashtrimi për dekada të gjata të masave, por gjithashtu ka hedhur dyshime mbi rritjen e incidencës së rasteve të melanomës që rrjedha kryesore këmbëngul se po ndodh. Ai zbuloi se një zgjerim i përkufizimit diagnostik të "melanomës" ka lejuar që një sërë simptomash të klasifikohen si sëmundja vdekjeprurëse krahasuar me vetëm 30 vjet më parë. Melanoma në një masë të madhe është "rritur" në përmasa epidemike për shkak të manipulimeve statistikore. Me fjalë të tjera, nëse i njëjti përcaktim diagnostik i aplikuar 30 vjet më parë do të zbatohej sot, melanomat do të ishin rritur vetëm në mënyrë të parëndësishme.


Për më tepër, ky mjek i respektuar sfidoi rrjedhën e përgjithshme mjekësore për të shpjeguar pse pothuajse të gjitha rastet e melanomës midis racave të caktuara (zezakët, aziatikët) ndodhin në zona të trupit që nuk janë pothuajse kurrë të ekspozuara ndaj rrezeve të diellit - vende si pëllëmbët, thembra të këmbëve dhe membranat mukoze (Megjithëse melanoma është rritur në mesin e popullatave me lëkurë të zbehtë (që përdorin ekranet e diellit) në të gjithë botën, nuk ka pasur ndonjë rritje përkatëse midis popullatave vendase, me lëkurë të errët, të cilët kanë vetëm një të dhjetën deri në një të tretën e incidencës. Niveli më i lartë i melaninës së lëkurës së tyre mund t'i mbrojë ata, por ata gjithashtu priren të kalojnë shumë më shumë kohë jashtë në koncentrime normalisht më të larta të dritës UV).


A nuk duhet që kjo të ngrejë dyshime te mjekët dhe pacientët se edhe në fytyrat e zbehta, vendet më të zakonshme për melanoma (këmbët tek gratë, trupi tek burrat) marrin ndjeshëm më pak ekspozim në rrezet e diellit sesa pjesët e tjera të trupit? Për të thënë një pikë, bazuar në këtë dhe prova të tjera, shanset tuaja më të mira për të shmangur melanomën do të ishin të lëvizni në zona me përqendrime më të larta UV, siç janë rajonet malore ose tropikët ekuatorial, dhe të bëheni nudistë! Meqenëse rrezet e diellit rrit sistemin imunitar, mund të zbuloni se një lëvizje e tillë do të ndihmonte edhe me shumë çështje të tjera shëndetësore nga të cilat mund të vuani. Pra, natyrshëm, e gjithë kjo ngre pyetjen, çfarë në të vërtetë shkakton kancerin e lëkurës? Përgjigja mund t'ju befasojë shumë.


Të gjithë artikuj rreth diellit:

Dielli - Burimi i jetës në Tokë (Pjesa 1) - kliko këtu!

Fuqitë mrekulluese shëruese të rrezeve UV (Pjesa 2) - kliko këtu!

A mundet rrezatimi UV të parandalojë dhe kurojë kancerin e lëkurës? (Pjesa 3) - kliko këtu!

Sa më shumë UV, aq më pak kancer (Pjesa 4) - kliko këtu!

Tani edhe mjekët dhe shkencëtarët thonë: "Nuk është e vërtetë!" (Pjesa 5) - kliko këtu!


Burimet e artikullit:

  • Timeless-Secrets-of-Health-Rejuvenation - Andreas Moritz

bottom of page