top of page
  • Qendra e Shëndetit

A mundet rrezatimi UV të parandalojë dhe kurojë kancerin e lëkurës? (Pjesa 3)

Aktualisiert: 25. Okt. 2021


Kapitull nga libri "Timeless secrets of health and rejuvenation" të autorit Andreas Moritz

Një shqetësim kryesor i shkencëtarëve tanë sot është rritja dramatike e kancerit të lëkurës në të gjithë botën. Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të lëkurës, dy prej të cilave, karcinoma e qelizave bazale dhe qelizave skuamoze (jo-melanomat), janë gjithnjë e më të përhapura, ndërsa melanoma e tretë, malinje, është shumë më e rrallë, por shumë më vdekjeprurëse (Karcinoma e qelizave bazale (BCC) është forma më e zakonshme, por nuk përhapet. E patrajtuar, ajo futet thellësisht në themel indet që shkaktojnë shpërfytyrim dhe dëmtime serioze. Karcinoma e qelizave skuamoze (SCC) konsiderohet të jetë më e rrezikshme se BCC sepse mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Melanoma malinje është forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës. Mund të përhapet shumë shpejt dhe, nëse nuk kapet herët, mund të jetë shumë e vështirë për tu trajtuar. Zhvillohet nga qelizat e quajtura melanocite në shtresën e jashtme të lëkurës. Melanomat zakonisht fillojnë në nishane ose në zona të lëkurës me pamje jo normale).


Pyetja më e ngutshme është pse dielli do të bëhej papritmas kaq i egër dhe do të përpiqej të vriste shumë njerëz pas mijëra vitesh të padëmshme?


Komuniteti mjekësor pretendon se drita ultraviolet (UV) është shkaku kryesor i kancerit të lëkurës. Teoria bazohet në supozimin se shtresa jonë e holluar e ozonit lejon që shumë nga UV mikrobvrasës të depërtojë në sipërfaqen e tokës dhe të shkaktojë shkatërrimin e të gjitha llojeve, duke përfshirë dëmtimin e lëkurës dhe qelizave të syve. Megjithatë, teoria ka të meta të mëdha dhe nuk ka mbështetje shkencore. Përkundër besimit të përgjithshëm, nuk ka asnjë provë se zvogëlimi i shtresës së ozonit, i vërejtur në pole, ka shkaktuar ndonjë rritje të melanomave.


Frekuenca mikrobvrasëse e UV shkatërrohet ose filtrohet nga shtresa e ozonit në stratosferën e Tokës dhe vetëm sasi të vogla - të nevojshme për të pastruar ajrin që thithim dhe ujin që pimë - në të vërtetë arrijnë në sipërfaqen e tokës. Për këtë qëllim, një studim i Punta Arenas, qyteti më i madh i Amerikës së Jugut afër vrimës së ozonit në Antarktik, nuk tregoi rritje të problemeve shëndetësore në lidhje me ozonin e varfëruar. Në fakt, masat UV ishin shumë të vogla për të pasur ndonjë efekt të dukshëm. Matjet aktuale të marra në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1974 tregojnë se sasia e rrezatimit UV që arrin në sipërfaqen e tokës po zvogëlohet dhe vazhdon të ulet lehtësisht çdo vit. Studimi u krye për të zbuluar frekuencën e rrezatimit UV që shkakton djegien nga dielli. Rrezatimi UV kishte rënë mesatarisht 0.7% në vit gjatë periudhës 1974-1985 dhe vazhdoi ta bënte më pas.


Fakti që numri i kancereve të lëkurës në Shtetet e Bashkuara ishte dyfishuar brenda kësaj periudhe prej 11 vjetësh kundërshton teorinë se drita UV është arsyeja prapa epidemisë së kancerit të lëkurës. Numri i kancereve malinje të lëkurës (melanomat) të zbuluara në 1980 në Shtetet e Bashkuara ishte 8,000 dhe tetë vjet më vonë ishte rritur me 250% në 28,000. Në vitin 1930, pritshmëria e zhvillimit të melanomës ishte aq e ulët sa 1 në 1,300 njerëz. Që nga viti 2003, 45,000 deri në 50,000 raste të reja diagnostikohen çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Melanomat, të cilat përbëjnë 75 përqind të të gjitha vdekjeve nga kanceri i lëkurës, përbëjnë vetëm 5 përqind të të gjitha kancereve të lëkurës të raportuara. Fakti më goditës në lidhje me këtë formë vdekjeprurëse të kancerit që mund të ndodhë në pjesë të tjera të trupit jo domosdoshmërisht të ekspozuara ndaj diellit siç janë syri, rektumi, vulva, vagina, goja, trakti respirator, trakti GI dhe fshikëza.


Në përgjithësi, që nga fillimi i mijëvjeçarit të ri, çdo vit një milion amerikanë diagnostikohen me një formë të kancerit të lëkurës. Tani ka miliona të sëmurë, të gjithë janë bindur se dielli është fajtori për sëmundjet e tyre të lëkurës. Por meqenëse rrezatimi UV po zvogëlohet çdo vit dhe kanceret e lëkurës ishin jashtëzakonisht të rralla 100 vjet më parë kur intensiteti UV ishte shumë më i lartë, çfarë tjetër mund të konsiderohej përgjegjës për shkaktimin e kancerit të lëkurës?


Të gjithë artikuj rreth diellit:


Tags:

12 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page