top of page
 • Qendra e Shëndetit

Acidifikimi: Bilanci acid-bazë

Aktualisiert: 25. Okt. 2021


Acididiteti i tepërt në trup mund të dëmtojë mirëqenien. Dieta moderne dhe mënyra e jetesës mund të çojnë lehtësisht në acidifikim të tepërt të organizmit. Në përputhje me rrethanat, shumë njerëz luftojnë me një ekuilibër të pabalancuar acid-bazë këto ditë-dhe shumë nuk e kanë idenë se aciditeti i tepërt është përgjegjës për simptomat e tyre ose të paktën ka luajtur një rol të madh në zhvillimin e tyre.Acidizimi: Simptomë apo Shkak?

Ka shumë sëmundje, por ilaçet e vërteta janë të rralla. Ata që nuk ndihen mirë shkojnë te mjeku dhe trajtohen pak a shumë me sukses atje. Problemi kryesor me këto trajtime është se vështirë se dikush është i interesuar për shkakun e simptomave. Përcaktimi i hiperaciditetit gjithashtu nuk merret parasysh.


Nëse keni dhimbje të fytit do t'ju jepen pilula për dhimbje të fytit, nëse keni artrit do t'ju rekomandohen barna anti-inflamatore dhe nëse keni presion të lartë të gjakut do t'ju përshkruhet një ilaç antihipertensiv.


A i është interesuar ndokujt PSE keni dhimbje fyti? ÇFAR Shkaktoi Artriti juaj? PSE keni tension të lartë të gjakut?


Acidifikimi - shkaku i shumicës së problemeve moderne shëndetësore

Shumica e sëmundjeve dhe sëmundjeve në ditët e sotme kanë një shkak të vetëm të përbashkët: hiperaciditetin. Acidizimi është një gjendje që është në fillim të çdo shtegu vuajtjesh. Fatkeqësisht, në fillim nuk ndjeni acidifikim të tepërt.


Organizmi njerëzor përpiqet - shpesh gjatë shumë dekadave - të kompensojë një hiperaciditet ekzistues. Kjo gjithashtu funksionon për një kohë. Sa kohë varet nga kushtetuta individuale, mënyra e jetesës dhe rezervat personale.


Pastaj shfaqen simptomat e para. Shumicën e kohës ndiheni "thjesht" pak pa energji në fillim, të çalë, të lodhur dhe pa asnjë makinë. Me kalimin e kohës, do të shfaqen gjithashtu një sërë sëmundjesh dhe simptomash. Meqenëse shumë ilaçe intensifikojnë hiperaciditetin ekzistues, një rreth vicioz kërcënon pothuajse pa asnjë rrugëdalje.


Acidifikimi nuk është gjithmonë urth

Shumë njerëz mendojnë për urthin kur dëgjojnë termin "hiperaciditet". Por këto janë dy gjëra të ndryshme.


Meqenëse acidifikimi është shkaku i shumicës së problemeve shëndetësore (nëse këto probleme nuk kanë qenë të pranishme që nga lindja), ai gjithashtu është i përfshirë në zhvillimin e urthit. Urthi është vetëm një nga simptomat e shumta të mundshme të acidozës.


Acidifikimi: çekuilibër në ekuilibrin acid-bazë

Por çfarë nënkuptohet në të vërtetë me "hiperaciditet"? Siç sugjeron qartë emri, bëhet fjalë për shumë acid. Në organizmin tonë ka zona që duhet të jenë acidike (mjedisi vaginal, për shembull, ose zorra e trashë) dhe ka zona që - për të funksionuar siç duhet - duhet të jenë bazë (për shembull gjaku, lëngu ndërqelizor ose zorrët e vogla).


Për të mbajtur këtë ekuilibër acid-bazë të menduar mirë në ekuilibrin e tij, ekzistojnë mekanizma të ndryshëm rregullues të vetë trupit. Këto mekanizma përfshijnë frymëmarrjen, tretjen, qarkullimin dhe prodhimin e hormoneve. Ata të gjithë përpiqen të mbajnë një nivel të shëndetshëm të pH në trup.


Vlera e pH tregon nëse një lëng (trupi) është acid ose bazë, me një vlerë nën 7 që tregon një acid dhe një vlerë mbi 7-14 një bazë. Nëse shumë acide hyjnë në trup për shkak të rrethanave të jashtme, mekanizmat e kontrollit funksionojnë me shpejtësi të plotë. Në një moment ato janë të tepërta të përdorura dhe nuk mund të përballojnë më përmbytjen e ardhshme të acidit. Ka ardhur koha për ankesat e para.


Acidifikimi - i pamundur me një dietë të shëndetshme

Normalisht ne duhet të hamë në mënyrë që të furnizojmë organizmin tonë në atë mënyrë që të jetojë i shëndetshëm dhe i lumtur. Gjatë tretjes dhe metabolizmit të ushqimit të shëndetshëm, prodhohen disa substanca të papërdorshme ose toksike.


Këto neutralizohen dhe ekskretohen nga trupi ynë pa dëm. Një dietë dhe mënyrë jetese e shëndetshme nuk do të prodhojë kurrë substanca tepër të dëmshme. Trupi ynë qëndron në ekuilibër dhe ne qëndrojmë të shëndetshëm, të rinj dhe produktivë.


Përdorni pjesën e recetave me recetat tona bazë - të shijshme, vegane dhe të shëndetshme.


Acidizimi nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme

Sidoqoftë, ne hamë ose bëjmë gjëra këto ditë që shkaktojnë shqetësime në trupin tonë dhe në këtë mënyrë e bëjnë atë acid. Mbi-acidifikimi i trupit përshpejtohet ndjeshëm nga konsumi i ushqimeve që formojnë acid dhe një mënyrë jetese e pafavorshme. Prandaj, acidifikimi shkaktohet nga: • Proteinat shtazore si mishi, sallami, peshku dhe vezët

 • Qumështi dhe shumica e produkteve të qumështit

 • Produktet e sojës

 • Makarona dhe produkte të pjekura

 • Enët e ëmbla

 • ujë mineral i gazuar

 • Cola dhe pije të tjera të buta

 • kafe

 • alkool

 • nikotina

 • Aditivët sintetikë të ushqimit të tillë si ruajtës, ngjyrues, përforcues të aromës (glutamate), ëmbëlsues të tillë si B. aspartame, etj.

 • Helmet e dhëmbëve si merkuri, paladiumi, etj.

 • Toksinat që ekskretohen nga bakteret dhe kërpudhat

 • sport i tepruar

 • Stili i jetesës sedentare

 • por edhe përmes stresit, frikës, shqetësimit, zemërimit dhe mendimeve negative


Acidizimi i shkaktuar nga një dietë e pashëndetshme

Gjatë tretjes dhe metabolizmit të ushqimit të sotëm, prodhohen sasi të mëdha të acideve, helmeve dhe produkteve përfundimtare metabolike, asgjësimi i të cilave mbingarkon mekanizmat rregullatorë të trupit.


Në të njëjtën kohë, ne bëjmë sa më pak të jetë e mundur për të mbështetur trupin tonë në eliminimin e sasisë së acidit dhe produkteve të mbeturinave që grumbullohen. Shpesh ne lëvizim vetëm pak, na mungon fryma dhe vështirë se i kushtojmë vëmendje një furnizimi adekuat të mineraleve bazë.


Acidifikimi - pasojat e mundshme

Pra, nëse aq shumë acide dhe produkte të mbeturinave grumbullohen në metabolizmin e përditshëm saqë trupi ynë nuk mund t'i nxjerrë të gjitha jashtë, atëherë këto produkte të mbeturinave duhet të ruhen përkohësisht diku. Ato zhvendosen në indin lidhës - shfaqen rrudha ose celulit.


Ata gjithashtu futen në nyje, ku çojnë në artrit dhe artrozë. Skorjet gjithashtu grumbullohen në veshkat, biliare ose fshikëzën, ku rriten në gurë në veshka, gurë në tëmth ose gurë në fshikëz.


Organizmi madje ruan produkte të caktuara të mbeturinave në enët e gjakut, ku ato mund të çojnë në shtrëngime, pastaj në presion të lartë të gjakut dhe në fund në sulme në zemër dhe goditje në tru.


Acidizimi përmes mineraleve që formojnë acid

Por cilat janë saktësisht këto acide ose skorje? Përveç karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave, ushqimi ynë siguron edhe minerale, ndër të tjera. Disa prej tyre janë acid-formuese, të tjerat nga ana e tyre formojnë bazën.


Mineralet acid-formuese janë i.a. Squfuri, fosfori, klori dhe jodi. Gjatë metabolizmit, kjo çon në acide të tilla si B. acidi sulfurik, acidi klorhidrik dhe acidi fosforik.


Mineralet bazë-formuese janë ndër të tjera. Natriumi, kaliumi, kalciumi, magnezi dhe hekuri. Për të qëndruar të shëndetshëm, trupi ynë ka nevojë për T ALL GJITHA këto minerale. Çdo mineral i vetëm përmbush detyrat vitale në trupin tonë. Pra, nuk ka minerale veçanërisht të mira dhe veçanërisht të këqija.


Acidifikimi: çekuilibër në raportin e mineraleve

Kështu fosfori acid ndërton kockat dhe dhëmbët tanë së bashku me kalciumin bazë. Pra, ne kemi nevojë për minerale acidike dhe themelore për kocka të shëndetshme. Sidoqoftë, ne kemi nevojë për to në një proporcion të caktuar.


Trupi ynë përmban më shumë se dy herë më shumë kalcium se fosfori. Pra, ushqimi ynë gjithashtu duhet të përmbajë këto dy minerale në të njëjtin proporcion. Por e kundërta është rasti: Dieta e zakonshme e sotme bazohet në produktet e grurit, qumështit dhe produkteve të mishit dhe kështu siguron shumë më tepër fosfor sesa kalciumi - megjithëse ky çekuilibër jo i shëndetshëm nuk është i pranishëm vetëm në këto dy minerale, por edhe në të gjithë të tjerët.


Si rezultat, shumë më tepër minerale se mineralet bazë vijnë çdo ditë. Por trupi ynë kërkon më shumë se minerale acidike. Ekuilibri është zhvendosur. Ne jemi acid.


Skorjet (mbeturinat) janë acide të neutralizuara

Vetë acidet vështirë se mund të ruhen në organizëm. Do të na digjnin zorrët. Për këtë arsye, acidet e formuara me ndihmën e mineraleve bazë të tilla si. B. kalciumi ose magnezi neutralizohen. Acidet e neutralizuara janë kripëra të quajtura skorje.


Përmbytja e acideve që është e zakonshme sot krijon aq shumë kripëra çdo ditë saqë organet tona ekskretore (mushkëritë, veshkat, zorrët dhe lëkura) janë mbingarkuar plotësisht me asgjësimin e tyre. Kripërat (shpesh të quajtura edhe skorje) - siç është shpjeguar më sipër - ruhen dhe tani mund të shkaktojnë sëmundje (kronike) dhe ankesa të lidhura me moshën. Shenjat e para janë keqtrajtimi, mungesa e energjisë dhe lodhja e pashpjegueshme.


Acidifikimi nga acidet urike dhe acidet fosforike

Acidi urik, për shembull, prodhohet kur metabolizohet mishi dhe produktet e mishit. Nëse acidi urik neutralizohet, formohen kristale të gurëve urinar. Këto depozitohen në nyje - osteoartriti dhe përdhes janë pasoja të mundshme.


Kokrrat përmbajnë shumë squfur dhe fosfor. Kjo rezulton në acide sulfurike dhe fosforike. Kur kalciumi bazë neutralizon acidin fosforik, formohen kristale të bardha që mund të depozitohen në veshkat. Ata quhen gurë në veshka.


Shpesh thuhet se kalciumi i tepërt është përgjegjës për këtë. Në realitet, janë acidet e dëmshme që janë neutralizuar nga kalciumi bazë për të shpëtuar trupin nga vdekja e parakohshme e acidit.


Acidizimi krijon një mangësi minerale

Problemi nuk është "vetëm" ruajtja e shllakut në organizëm, por edhe konsumimi i mineraleve bazë që rezulton, i cili në afat të gjatë çon në një mangësi kronike minerale.


Meqenëse dieta e zakonshme e civilizuar e preferuar e miellit të bardhë, sheqerit dhe qumështit të përpunuar dhe produkteve të mishit natyrisht përmban shumë pak minerale dhe në të njëjtën kohë kërkon një sasi të madhe mineralesh për të neutralizuar acidet për shkak të potencialit të tyre serioz acid, rezervat minerale bazë të trupit duhet sulmuar.


Kjo do të thotë që mineralet bazë si kalciumi dhe magnezi nxirren nga kockat, kërci, dhëmbët, indi lidhës, lëkura e kokës, tendinat dhe indet e tjera të pasura me minerale në mënyrë që të neutralizohen acidet e rrezikshme. Meqenëse me dietën e zakonshme të ulët në minerale nuk ka kurrë kaq shumë minerale për të rimbushur këto rezerva, zhvillohet një mangësi kronike e mineraleve, e cila nga ana tjetër mund të ketë një larmi të madhe pasojash shëndetësore.


Tani koncepti i hiperaciditetit shpesh vihet në dyshim, veçanërisht nga mjekësia konvencionale, nëse koherenca e tij.


Acidizimi nga pikëpamja shkencore

Mbi-acidifikimi ka qenë një temë në universitete të ndryshme në të gjithë botën për shumë vite dhe tani ka çuar në studime të shumta shkencore në këtë fushë.


Ne kemi bashkuar studimet më interesante mbi acidifikimin, deacidifikimin dhe ushqimin alkalik nga një periudhë prej 10 vjetësh (2006 deri në 2016) për ju: Acidizimi - nga perspektiva e shkencës


A jeni i mbiaciduar?

Nëse dëshironi të zbuloni shkallën e hiperaciditetit tuaj personal, kontrolloni ekuilibrin tuaj acido-bazë! Ju mund të matni pH e urinës tuaj me ndihmën e shiritave të testit të pH.


Tek njerëzit me një ekuilibër të balancuar acido-bazë, urina është zakonisht pak acid në mëngjes (pH 6.5 në 6.8), në mesditë bëhet neutrale (pH 7) dhe në mbrëmje duhet të jetë pak alkaline (pH mbi 7) Me


Nëse zbuloni ndonjë parregullsi këtu, masa të ndryshme deacidifikuese mund të ndalojnë acidifikimin ekzistues.


Deacidifikimi i trupit

Me një program gjithëpërfshirës të deacidifikimit për deacidifikimin e trupit, acidet hyrëse mund të kullohen shpejt dhe produktet e mbeturinave të depozituara mund të lirohen dhe gjithashtu hiqen nga trupi. Në këtë mënyrë, zhvillimi drejt sëmundjes dhe pleqërisë mund të ndalet apo edhe të përmbyset. Mund të bëheni më të shëndetshëm dhe më të rinj çdo ditë. Deacidifikimi i saktë përbëhet nga tre hapa dhe mund të plotësohet me një të katërt:


 • Skorjet dhe acidet që janë ruajtur me vite duhet të treten dhe të largohen nga trupi me ndihmën e një programi të deacidifikimit. Pas vetëm një deri në tre muaj do të ndiheni dukshëm më të rinj, më të shëndetshëm dhe më jetikë.

 • Për të ndaluar përmbytjen e acideve, dieta kalon në një dietë kryesisht alkaline - sa më përgjithmonë të jetë e mundur. Raporti midis ushqimeve bazë dhe atyre acidike duhet të jetë 80:20. Këtu do të gjeni një përmbledhje të ushqimeve acidike dhe bazë.

 • Për më tepër, organizmi furnizohet me minerale bazë për të siguruar që mund të neutralizojë të gjithë acidet hyrëse dhe gjithashtu të rimbushë depozitat e tij minerale.

 • Ju lutemi vini re se sa më e lartë të jetë temperatura e gjakut të tij, aq më shumë mbeturina ekskreton trupi juaj dhe aq më mirë mund të kundërshtojë acidifikimin e tepërt ekzistues. Temperatura e trupit rritet me stërvitjen e duhur, me sauna, me masazhe ose me banja të nxehta alkaline.


Më poshtë mund të gjeni programe specifike të deacidifikimit.


Jepini fund hiperaciditetit tuaj

Nëse mineralet bazë si p.sh Për shembull, kur korali detar Sango hyn në trup dhe acidet e neutralizuara largohen nga trupi, shumë gjëra ndodhin në të njëjtën kohë.


Kristalet e acidit urik (gurët në veshka dhe fshikëz) mund të treten dhe të ekskretohen. Obeziteti përbëhet nga acide yndyrore të ruajtura. Nëse deacidifikoheni, megjithatë, pesha juaj e tepërt praktikisht do të shkrihet vetë.


Lëkura juaj bëhet më e fortë dhe humbja e flokëve është një gjë e së kaluarës. Alergjitë, dhimbjet e kokës dhe shumë sëmundje të tjera kronike do të largohen.


Dhimbja reumatike shpesh zvogëlohet ndjeshëm brenda ditëve të para të deacidifikimit. Dhe ju lutemi mos u habitni nëse papritmas keni nevojë për gota më të dobëta pas deacidifikimit të plotë dhe ndryshimit të dietës.


Acidifikimi nxit koagulimin e gjakut

Acidifikimi e bën gjakun tuaj më të trashë dhe bllokon enët e imëta të gjakut. Sapo deacidifikoheni, gjaku bëhet përsëri i hollë dhe zemra lehtësohet. Sidoqoftë, në mënyrë që edhe kapilarët më të mirë të jenë përsëri të lirë sa më shpejt që të jetë e mundur, rekomandohet - siç u përmend më lart - z. B. ngrini temperaturën e trupit me banjot bazë në mënyrë që të zgjeroni kapilarët.


Gjaku i ngrohtë atëherë jo vetëm që mund të arrijë në shllak më shpejt. Ato gjithashtu treten shumë më mirë në gjak të ngrohtë dhe kështu mund të ekskretohen më shpejt.


Acidifikimi nxit infeksionet kërpudhore

Shumë sëmundje ngjitëse ose infeksione kërpudhore të përsëritura (infeksionet e majave vaginale ose infeksionet e lëkurës) preferojnë të kërkojnë njerëz tepër acidikë. Bakteret dhe viruset lulëzojnë në një mjedis tepër acid, ndërsa shmangin një mjedis alkalik. Në të njëjtën kohë, acidifikimi i tepërt dobëson sistemin imunitar në mënyrë të konsiderueshme.


Si rezultat, njerëzit e tepërt të çertifikuar kanë tendencë të marrin infeksione me kërpudhat Candida. Nëse deacidohen plotësisht, infeksionet e çdo lloji mund të parandalohen ose të shpërthejnë vetëm në një masë më të vogël.


Deacidifikimi i rregullt në lidhje me një mënyrë jetese alkaline forcon sistemin imunitar dhe trupi është aq jetësor sa bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët nuk kanë më asnjë shans.


Testi acid-bazë para terapisë bazë

Para kryerjes së terapisë bazë (deacidifikim), mund të bëni një test që tregon shkallën tuaj personale të acidifikimit. I ashtuquajturi test acid-bazë sipas Sandrit është shumë më informues se metoda e zakonshme e shiritit të provës. Detajet mund të gjenden këtu: Terapia bazë. Në varësi të rezultatit, atëherë mund të zgjidhni intensitetin e terapisë tuaj bazë.


Sepse nëse keni vetëm një nivel të ulët të aciditetit, ndryshimi i dietës tuaj në kombinim me një shtesë minerale alkaline mund të jetë e mjaftueshme. Në raste të tjera, kërkohet një program gjithëpërfshirës i deacidifikimit, siç përshkruhet më poshtë:


Programi i deacidifikimit për acidozën

1. Kryeni një program deacidifikimi 1 deri në 3 muaj (një përshkrim i hollësishëm i një kurimi 1-mujor të deacidifikimit dhe një shërimi 3-mujor të deacidifikimit mund të gjendet më poshtë).


2. Nëse koha ditore e kërkuar për njërin nga programet e deacidifikimit të sugjeruar më poshtë ju duket shumë e lartë, por prapëseprap doni të deacidifikoheni, atëherë mund të zgjidhni metodën më të thjeshtë, por gjithsesi të suksesshme të deacidifikimit me baza aktive - nëse kryhet në mënyrë të vazhdueshme dhe gjatë një periudhe prej të paktën tre muajsh. Aktiv Basen është një koncentrat alkalik i ujit i aktivizuar që mund të deacidifikojë trupin deri në nivelin qelizor. Kur deacidifikoni me baza aktive, ju duhet të mendoni vetëm për marrjen e bazave aktive dy herë në ditë. Kjo eshte e gjitha.


3. Hani një dietë bazë - edhe PAS 1 deri në 3 muaj trajtim për deacidifikim. Ky ishte vetëm fillimi! Ato skorje që kanë qenë në trupin tuaj për shumë vite shpesh mund të eliminohen vetëm pas disa muajve të një stili jetese alkaline. Përveç kësaj, ju duhet të ekskretoni vazhdimisht acidet që vijnë vazhdimisht, ose ato që dalin nga stresi mendor ose fizik, në baza ditore.


4. Nëse vazhdoni të hani ushqim jo të shëndetshëm që formon acid, ju duhet t'i jepni organizmit tuaj sasi të mëdha të mineraleve alkaline të cilësisë së lartë (p.sh. hequr. Çdo ndryshim në drejtimin e një diete të shëndetshme rrit shanset për deponimin e plotë të mbeturinave në baza ditore.


5. Integroni pikat e mëposhtme (ose të paktën disa prej tyre) në rutinën tuaj të ardhshme ditore:

 • Filloni ditën me një çaj alkalik të mëngjesit.

 • Përdorni produktet bazë të kujdesit personal sa herë që të jetë e mundur.

 • Orientoni dietën tuaj sipas informacionit në artikullin Dieta Bazike dhe Ushqimi i Shëndetshëm.

 • Nëse jeni me nxitim në mëngjes, mund të hani një mëngjes alkalik të përgatitur shpejt, p.sh. një muesli alkaline.

 • Për të shtuar substanca alkaline me cilësi të lartë në dietën tuaj, mund të spërkatni një pluhur bazë me bazë bimore mbi çdo vakt.

 • Mineralet bazë organike si p.sh B. Koralet e detit Sango merren rregullisht në mënyrë që trupi të kthejë përfundimisht të gjitha mineralet në depozitat e tij minerale që kishte marrë hua nga atje gjatë mbishfrytëzimit.

 • Relaksohuni në një banjë alkaline të paktën dy deri në tre herë në javë. Nëse nuk keni kohë për një banjë të plotë, duhet ta trajtoni veten me banja alkaline të këmbëve.

 • Kushtojini vëmendje frymëmarrjes së thellë.

 • Planifikoni stërvitje të moderuar dhe vizita në sauna në orarin tuaj javor.

 • Në mbrëmje mund të shijoni një çaj alkaline të mbrëmjes.

 • Trupi detoksifikohet veçanërisht fort përmes shputave të këmbëve. Ju mund ta mbështetni këtë duke deacidifikuar më tej me ndihmën e çorapeve alkaline ndërsa flini dhe duke u ngritur të nesërmen në mëngjes me një ndjenjë butësie.

 • Kontrolloni suksesin tuaj të deacidifikimit me ndihmën e shiritave të testit të pH.

 

Burimet e artikullit:

44 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page