top of page
  • Qendra e Shëndetit

Agjërimi me ndërprerje - ritmi i të ushqyerit të shëndetshëm


Agjërimi me ndërprerje nuk përshkruan një formë specifike të agjërimit tipik. Agjërimi me ndërprerje (i quajtur edhe agjërim interval), nga ana tjetër, përshkruan një ritëm të caktuar të të ngrënit. Në krahasim me agjërimin e vërtetë, ju hani shumë mirë, vetëm në orare të caktuara dhe, mbi të gjitha, vetëm në intervale të caktuara kohore. Ju alternoni mes kohës së marrjes normale të ushqimit dhe abstinencës së ushqimit. Kjo zvogëlon rreziqet e sëmundjeve të lidhura me moshën, e bën më të lehtë humbjen e peshës dhe jeton më gjatë.


Agjërimi me ndërprerje: ritmi i të ushqyerit të të parëve tanë

Për ne njerëzit modernë është normale që të kemi një furnizim të vazhdueshëm me ushqim në dispozicion. Në fund të fundit, gjithçka që dëshiron zemra jonë është e disponueshme në supermarket në çdo kohë - dhe kjo gjithashtu me bollëk.


Natyrisht, kjo nuk ishte rasti për paraardhësit tanë që jetonin si gjuetarë dhe grumbullues. Përpara se njerëzit të vendoseshin dhe të mësonin të punonin me bujqësi dhe të rritnin bagëti, gjithmonë kishte ditë kur nuk kishte ushqim të fortë.


Kjo tingëllon mjaft dramatike për veshët tanë të llastuar sot. Por këto ditë agjërimi të pavullnetshme nuk bënë asnjë dëm. Ne te kunderten. Ata lehtësuan organizmin dhe e bënë atë më elastik.


Ditët e agjërimit lehtësojnë stresin dhe përmirësojnë shëndetin

Megjithëse dihet se ngrënia e tepërt nxit sëmundjet kardiovaskulare dhe është lidhur me rritjen e shkallës së sëmundjeve dhe vdekjeve, shumë njerëz e kanë të vështirë të kontrollojnë apo edhe të reduktojnë marrjen e ushqimit.


Për këtë arsye, dieta e paraardhësve tanë është kthyer në fokusin e kërkimeve të shumta. Dikush do të donte të zbulonte nëse efektet promovuese të shëndetit të stileve të jetesës dietike janë gjithashtu të mundshme pa reduktuar marrjen e ushqimit.


Studime të ndryshme kanë arritur në përfundimin se vetëm një ritëm i alternuar në konsumimin e ushqimit mund të minimizojë faktorët e rrezikut kardiovaskular, të mbrojë nga sëmundjet degjenerative të sistemit nervor dhe të përmirësojë shëndetin në shumë mënyra - dhe është pikërisht ky ritëm i alternuar në marrjen e ushqimit. quhet agjërim me ndërprerje.


Agjërimi me ndërprerje - Si funksionon?

Kryerja e agjërimit me ndërprerje është shumë e lehtë. Periudhat e marrjes normale të ushqimit pasohen nga periudha të mosngrënies.


Ekzistojnë dy variante bazë të agjërimit me ndërprerje, të cilat nga ana tjetër lejojnë variacione të shumta.


1. Një ditë agjërimi në javë

Agjërimi me ndërprerje, për shembull, mund të konsistojë në agjërimin e një dite në javë, d.m.th. të mos hahet asgjë. Disa njerëz gjithashtu agjërojnë dy ditë në javë, si agjërimi çdo të hënë dhe të enjte. Të tjerët hanë dhe agjërojnë çdo 24 orë.


Varianti i fundit është sigurisht forma më intensive e agjërimit me ndërprerje.Një ditë hani ad libitum (sipas dëshirës), ditën tjetër nuk konsumoni asnjë kalori. Uji dhe çajrat pa sheqer përdoren për të mbuluar kërkesat për lëngje në ditët e agjërimit.


Për të arritur një efekt të dëshiruar si humbja e peshës ose përmirësimi i shëndetit, ka kuptim të përdoren ditët me ndërprerje të agjërimit në intervalet më të shkurtra të mundshme. Pra duhet ndërruar çdo ditë ose në raport 2 me 1 (hani 2 ditë, agjëroni 1 ditë).


Ky ritëm duhet mbajtur derisa të arrihen qëllimet e dëshiruara të agjërimit. Pasi të keni arritur peshën e dëshiruar, të ndiheni më mirë ose analizat e gjakut tregojnë se gjithçka është kthyer në normalitet, ditët e agjërimit mund të bëhen sërish më të rralla.


2. Periudhat ditore të agjërimit

Agjërimi me ndërprerje mund të kryhet edhe çdo ditë, përkatësisht duke agjëruar 16, 18 ose 20 orë çdo ditë.


Ky variant është shpesh shumë më i lehtë për fillestarët në veçanti sesa i pari. Nuk është e nevojshme të qëndroni pa ushqim të ngurtë për tërë ditën, por mund të hani për 8, 6 ose 4 orë, pjesën tjetër të kohës nuk konsumoni asnjë pije ose ushqim që përmban kalori.


Tani, sigurisht, nuk duhet të hani përgjithmonë gjatë këtyre 4 deri në 6 orëve, por duhet të hani dy vakte dhe gjithashtu të shmangni ngrënien e tepërt në çdo rast.


Për shembull, nëse doni të hani për 6 orë dhe të agjëroni për 18 orë, rutina e përditshme mund të duket kështu: Ju keni vaktin tuaj të parë (një mëngjes vonë ose një drekë herët) në orën 11:00 dhe darka është tashmë në orën 16:00. Kështu që ju agjëroni nga rreth orës 17:00 (fundi i vaktit të dytë) deri në orën 11 të mëngjesit të ditës tjetër. Prandaj, një vakt i tretë anulohet.


A mund të hani atë që dëshironi gjatë agjërimit me ndërprerje?

Sigurisht, vaktet nuk duhet të përmbajnë sheqer ose karbohidrate të tjera të izoluara (miell i bardhë, oriz i bardhë). Pastaj vlerat e sheqerit në gjak dhe insulinës mbeten të ulëta dhe trupi fiton më shumë energji nga djegia e yndyrave.


Në përgjithësi, sigurisht, ju hani sa më shëndetshëm që të jetë e mundur edhe me agjërim të ndërprerë.


Kur merrni suplemente dietike gjatë agjërimit me ndërprerje?

Pas vaktit të parë, është gjithashtu një kohë e mirë për të marrë suplemente ushqimore si antioksidantë dhe vitamina (vitamina C, kompleksi i vitaminës B, vitamina B 12, astaksantinë, OPC, etj.), aminoacide dhe substanca bimore (si gjethja e hithrës. pluhur, pluhur bari elbi ose çfarëdo që keni) kërkojnë).


Vakti stimuloi metabolizmin dhe mikronutrientët tani mund të përthithen lehtësisht nga zorrët.


Megjithatë, duke qenë se trupi nuk ishte i ngarkuar me një vakt të rëndë dhe të pashëndetshëm në të njëjtën kohë, dhe meqenëse nuk kishte ushqime të vazhdueshme në orët në vijim, përbërësit aktivë mund të detoksifikojnë qelizat dhe indet të patrazuara dhe të riparojnë dëmtimet në membranat qelizore dhe gjenetike. material.


Nëse dëshironi të intensifikoni të gjithë këtë proces, mund ta zvogëloni kohën që hani ushqim në gjithnjë e më pak orë në ditë - derisa të keni dy vakte, p.sh. B. konsumohet vetëm ndërmjet orës 11:00 dhe 15:00.


Nëse janë suplemente dietike që duhet të merren me stomakun bosh, atëherë sigurisht merreni PARA vaktit të parë dhe më pas prisni 10 deri në 30 minuta para se të hani - ose vazhdoni siç tregojnë rekomandimet e prodhuesit për përdorim.


A ju bën të uritur agjërimi me ndërprerje?

Në fillim, agjërimi me ndërprerje është i panjohur për shumë njerëz, veçanërisht ata që hanë vazhdimisht një meze të lehtë ose pinin ndonjë pije gjatë gjithë kohës. Ju mendoni se jeni të uritur. Megjithatë, shpesh nuk bëhet fjalë për urinë, por për oreks.


Edhe një nivel i sheqerit në gjak që del jashtë kontrollit mund të shkaktojë fillimisht ndjenjën e urisë. Ky është veçanërisht rasti nëse dikush ka konsumuar vazhdimisht vakte ose ushqime të bëra nga karbohidrate të izoluara në të kaluarën (bare të ëmbla, pije të ëmbla, rrotulla, biskota, copëza të ëmbla, etj.).


Ngrënia e këtyre karbohidrateve të izoluara do të bëjë që nivelet e sheqerit në gjak dhe insulinës të rriten me shpejtësi. Rezultati është uria, pasi niveli i sheqerit në gjak së shpejti bie përsëri tepër dhe trupi sinjalizon dëshirën për më shumë sheqer.


Megjithatë, pikërisht nëpërmjet agjërimit me ndërprerje dhe një diete pa karbohidrate të izoluara, organizmi mëson sërish të rregullojë nivelin e sheqerit në gjak, në mënyrë që të mund të mbijetojë disa orë pa ushqim, pa zhurmë stomaku ose pa ndier dobësi.


Po, pushimet ushqimore do të zhvillohen në faza të performancës maksimale fizike dhe mendore në të ardhmen.


A mund të agjëroni me ndërprerje edhe si sportist?

Atletët janë shumë të mirë në praktikimin e agjërimit me ndërprerje. Kjo mund të rrisë performancën dhe të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm.


Në artikullin tonë mbi agjërimin me ndërprerje në sport, ne kemi përshkruar se si ta zbatojmë realisht agjërimin me ndërprerje në sport.


Nëse dëshironi të mbështesni edhe më tej proceset anabolike dhe të optimizoni furnizimin tuaj personal të proteinave, atëherë proteinat e cilësisë së lartë, thjesht bimore (proteina lupine, proteina orizi, proteina e kërpit, etj.) mund të përmirësojnë sintezën e proteinave endogjene.


Kjo jo vetëm që forcon muskujt, por edhe indin lidhor të kolagjenit, i cili është përgjegjës për qëndrueshmërinë e lëkurës dhe indeve.


Proteinat bimore pihen si shake menjëherë para ose pas ngrënies. Sigurisht që mund të integrohen edhe në vakte, si p.sh B. Përzieni në brumin e bukës dhe piqni një bukë me pak karbohidrate.


Agjërimi me ndërprerje: sa më shpejt aq më mirë!

Në përgjithësi, mund të thuhet se efektet pozitive të agjërimit të ndërprerë në rezistencën e organizmit dhe parandalimin e sëmundjeve të lidhura me moshën janë më të mëdha sa më shpejt që njeriu ta integrojë këtë formë të ushqyerjes në jetën e tij.


Ndryshimet e para të dukshme, si më shumë energji dhe mirëqenie më të madhe, ndodhin tashmë në javët e para pas fillimit të agjërimit me ndërprerje.


Agjërimi me ndërprerje: Nuk ka kriza agjërimi

Krizat e agjërimit, siç njihen nga agjërimi terapeutik (heqja e plotë e ushqimit me kalori për të paktën 5 ditë deri në disa javë), nuk ndodh me agjërimin me ndërprerje.


Kjo për faktin se organizmi nuk e ndryshon llojin e prodhimit të energjisë për sa kohë që ushqimi mbërrin rregullisht, edhe nëse ai arrin në intervale më të gjata, si në agjërimin me ndërprerje.


Prandaj, trupi vazhdon të përdorë rezervat e tij të glikogjenit (karbohidratet e ruajtura) për prodhimin e energjisë. Kur këto harxhohen, ai fillon të djegë yndyrnat. Pra, djegia e yndyrës është e qetë, por e qëndrueshme dhe e shëndetshme.


Nga ana tjetër, me agjërimin terapeutik, trupi ndryshon llojin e prodhimit të energjisë pas disa ditësh. Meqenëse nuk arrin më glukozë, ajo nuk mund të ruajë më glikogjenin dhe fillon të shpërbëjë yndyrat dhe proteinat e trupit.


Gjatë këtyre proceseve të zbërthimit ka një çlirim intensiv të produkteve metabolike si trupat ketonikë dhe purinat. Në të njëjtën kohë, mbetjet e depozituara dhe toksinat çlirohen.


Gjatë agjërimit terapeutik, të gjitha këto substanca hyjnë gjithnjë e më shumë në gjak; disa prej tyre duhet të zbërthehen më tej nga mëlçia dhe të ekskretohen nga veshkat, gjë që është një ngarkesë e madhe për trupin, e cila më pas mund të bëhet e dukshme si e ashtuquajtura. krizë agjërimi me të gjitha llojet e simptomave të pakëndshme.


Agjërimi me ndërprerje: Pasojat

Rrjedhimisht, humbja e peshës zgjat më shumë me agjërimin me ndërprerje sesa me agjërimin terapeutik, por - siç u shpjegua më lart - është e qëndrueshme dhe e shëndetshme.


Sigurisht, nuk do të ketë humbje peshe nëse hahen sasi të mëdha ushqimesh jo të shëndetshme në ditët e darkës ose gjatë vakteve, nëse nuk lëvizni, etj.


Agjërimi me ndërprerje nuk është sigurisht një dietë e mrekullueshme që ju lejon të humbni kilogramë pa masa shtesë, por më tepër si një masë shtesë, shumë interesante që përshtatet në mënyrë të përkryer me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe rrit suksesin e tij.


Agjërimi me ndërprerje rregullon nivelet e sheqerit në gjak

Efektet e dobishme të agjërimit me ndërprerje në shëndet bazohen në procese komplekse biokimike.


Agjërimi me ndërprerje sjell para së gjithash uljen e sheqerit në gjak dhe vlerave të insulinës të përmendura tashmë, gjë që në vetvete paraqet një përmirësim të papërshkrueshëm të shëndetit.


Sepse nivelet e sheqerit në gjak që dalin jashtë kontrollit mund të kenë aq shumë pasoja negative për shëndetin, saqë librat mund të mbushen me to. Aknet, kanceri, çekuilibrat hormonalë, depresioni, inflamacioni kronik apo çfarëdo tjetër - në shumicën dërrmuese të rasteve, luhatjet e sheqerit në gjak përfshihen në problem.


Agjërimi me ndërprerje ul presionin e lartë të gjakut

Gjatë agjërimit me ndërprerje, nivelet shumë të larta të presionit të gjakut ulen në shumë raste.


Presioni i lartë i gjakut, së bashku me sheqerin në gjak dhe vlerat shumë të larta të insulinës, është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare dhe infarktet.


Testet me brejtës dhe specie të tjera të kryera që nga fillimi i shekullit të 20-të kanë konfirmuar vazhdimisht se agjërimi me ndërprerje përmirëson të gjitha këto vlera.


Studime uniforme mbi njerëzit nuk janë kryer ende në të njëjtën masë, por vëzhgime të ngjashme janë bërë në ekzaminime të rastësishme të njerëzve që agjërojnë.


Agjërimi me ndërprerje rregullon nivelet e kolesterolit

Janë përdorur edhe studime krahasuese që janë bërë mbi muslimanët agjërues gjatë muajit të Ramazanit.


Në thelb, ky është gjithashtu një lloj agjërimi me ndërprerje. Ju hani vetëm pas perëndimit të diellit, që do të thotë se koha që hani - këtu për arsye fetare dhe më pak për arsye shëndetësore - është e kufizuar në vetëm disa orë në ditë.


Për shembull, nivelet e reduktuara të kolesterolit LDL potencialisht të dëmtimit të enëve të gjakut me një rritje të njëkohshme të kolesterolit HDL mbrojtës vaskular mund të gjenden tek personat që agjërojnë.


Kjo sugjeron që përveç vlerave të përmendura më sipër (sheqeri në gjak dhe presioni i gjakut), agjërimi me ndërprerje mund të ketë një efekt të dobishëm edhe në vlerat e lipideve të gjakut.


Agjërimi me ndërprerje mbron nga sëmundjet e sistemit nervor

Studimet kanë treguar gjithashtu se agjërimi me ndërprerje (idealisht në lidhje me kufizimin e kalorive) mund të përmirësojë shëndetin e sistemit nervor duke ndikuar pozitivisht në rrugët bazë të sinjalizimit metabolik dhe qelizor.


Reduktimi i niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës gjatë abstinencës ushqimore stimulon formimin e proteinave mbrojtëse dhe enzimave antioksidante. Të gjitha ato ndihmojnë qelizat të përballen më mirë me stresin oksidativ të kudondodhur sot.


Agjërimi me ndërprerje nxit gjithashtu çlirimin e të ashtuquajturve faktorë neurotrofikë. Këto janë proteina që lirohen nga qelizat nervore të pjekura në sistemin nervor qendror. Detyra e tyre është të kontrollojnë rritjen, diferencimin dhe shëndetin e qelizave nervore të reja. Qelizat nervore që janë të sëmura ose jo shumë efikase refuzohen nga faktorët neurotrofikë në këtë mënyrë.


Prandaj, faktorët neurotrofikë janë përgjegjës për cilësinë e qelizave tona nervore. Pa faktorë neurotrofikë, asnjë proces mësimor adekuat dhe asnjë proces riparimi në sistemin nervor nuk është i mundur.


Agjërimi me ndërprerje përdor të gjithë këta mekanizma për të mbrojtur sistemin nervor, për të mbrojtur të gjitha membranat qelizore dhe për të mbrojtur ADN-në (materialin gjenetik).


Si rezultat, procesi natyror i plakjes ngadalësohet ndjeshëm dhe zvogëlohet rreziku i zhvillimit të sëmundjeve degjenerative të sistemit nervor, si Alzheimer dhe sëmundja e Parkinsonit.


Provoni agjërimin me ndërprerje!

Agjërimi me ndërprerje është padyshim i vlefshëm. Provoje! Filloni plotësisht të relaksuar, p.sh. B. me një periudhë agjërimi 16 orëshe. Hani vaktin tuaj të parë në orën 10:00 dhe vaktin e dytë në orën 17:00.


Planifikoni dy vaktet tuaja sipas udhëzimeve të një diete të tepërt alkaline, hani ngadalë, përtypni tërësisht, shijoni me vetëdije çdo moment dhe pini vetëm ujë ose një çaj aromatik bimor alkalik midis vakteve. Ju gjithashtu mund të lexoni tekstin tonë mbi metodat e agjërimit me ndërprerje dhe gabimet më të shpeshta në agjërimin me ndërprerje.


Dëshira për agjërim terapeutik

Dhe nëse doni të praktikoni agjërim të vërtetë terapeutik, atëherë ky artikull do t'ju ndihmojë: Agjërimi terapeutik - një rrugë drejt shërimit. Aty mund të lexoni për efektet shëndetësore të agjërimit në trup dhe mendje. Do të lexoni raporte përvojash mbi agjërimin terapeutik, do të zbuloni se çfarë ndodh në trup gjatë agjërimit dhe do të merrni udhëzime se si të agjëroni sipas Buchinger. Me këtë formë të agjërimit terapeutik, njeriu pi vetëm ujë, pak lëng dhe lëng perimesh - pas një deri në tre ditë lehtësim me ushqim të lehtë. Pas kurës së agjërimit terapeutik tre deri në shtatë ditë, filloni me ditët e grumbullimit dhe më pas kaloni në një dietë të shëndetshme alkaline.


Metoda të tjera të agjërimit

Në linkun e mëposhtëm kemi metodat e agjërimit që shpjegojnë fushën e gjerë të agjërimit.

 

Burimet e artikullit:

  • Intermittierendes Fasten – Der gesunde Essrhythmus (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • A. Adlouni u. a.: Fasting during Ramadan induces a marked increase in high-density lipoprotein cholesterol and decrease in low-density lipoprotein cholesterol. Ann Nutr Metab 41, 1997, S. 242249. ( Das Fasten während des Ramadans induziert eine deutliche Zunahme des High-Density- Lipoprotein-Cholesterins und die Abnahme des Low-Density- Lipoprotein-Cholesterins. )

  • R. M. Anson u. a.: Intermittent fasting dissociates beneficial effects of dietary restriction on glucose metabolism and neuronal resistance to injury from calorie intake. PNAS 100, 2003, S. 62166220. ( Intermittierendes Fasten dissoziiert positive Wirkungen der Nahrungsbeschränkung auf den Glukose-Stoffwechsel und dem neuronalen Widerstand gegen Verletzungen durch Kalorienzufuhr )

  • Dr. John M. Berardi?with Dr. Krista Scott-Dixon and Nate Green: Experiments with Intermittent Fasting. Precision Nutrition Inc, 2011. ( Experimente mit intermittierendem Fasten )

  • B. Martin u. a.: Caloric restriction and intermittent fasting: two potential diets for successful brain aging. Ageing Res Rev 5, 2006, S. 332353. ( Kalorienreduktion und intermittierendes Fasten : zwei potenzielle Diäten für eine erfolgreiche Hirnalterung )

  • R. Wan u. a.: Intermittent fasting and dietary supplementation with 2-deoxy-D-glucose improve functional and metabolic cardiovascular risk factors in rats. FASEB Journal, 2007, S. 11331134. ( Intermittierendes Fasten und die Nahrungsergänzung mit 2 - Desoxy-D-Glucose verbessern funktionelle und metabolische kardiovaskulre Risikofaktoren bei Ratten )

  • Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao: Physiological and biochemical effects of intermittent fasting combined with hunger-resistant food on mice. Shanghai University of Traditional Chinese Medicine. 2006 Nov;4(6):589-92. ( Physiologische und biochemische Effekte des intermittierenden Fastens kombiniert mit Hunger-resistentem Essen auf Mäuse )

  • Longo V, Brandhorst S et al., A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan, Juni 2015, Cell Metabolism, (Intermittierendes Fasten fördert eine Multi-System-Regeneration, beschleunigt die kognitive Leistungsfähigkeit und die Gesundheit)

84 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page