top of page
 • Qendra e Shëndetit

Agjërimi terapeutik: një rrugë drejt shërimit


Agjërimi terapeutik është një hap shumë i veçantë në rrugën drejt shërimit. Agjërimi terapeutik nuk ka të bëjë vetëm me pastrimin fizik, por edhe me pastrimin shpirtëror. Asnjë masë tjetër nuk kërkon një vullnet po aq të fortë dhe vështirë se ndonjë metodë tjetër përballet me varësitë, emocionet dhe spirale të mendimit të dikujt aq fort sa agjërimi. Megjithatë, njerëzit që kanë agjëruar më parë duan ta bëjnë atë përsëri dhe përsëri. Jo vetëm për shkak të ndjenjës së ngazëllimit që shfaqet pas disa ditësh, por edhe sepse agjërimi mund të sjellë shërim të vërtetë në planin afatgjatë.


Agjërimi i vërtetë terapeutik

Agjërimi terapeutik nënkupton shmangien e ushqimit të ngurtë për disa ditë deri në 30 ditë (apo edhe më gjatë). Shumica e agjërimeve bëhen për pesë deri në dhjetë ditë. Me agjërim të vërtetë terapeutik ju konsumoni vetëm ujë. Me llojet e tjera të agjërimit terapeutik (p.sh. Buchinger), lejohen edhe lëngjet, lëngjet e perimeve dhe çajrat bimor. Agjërimi terapeutik përfshin edhe pastrimin e zorrës së trashë – sepse ju mund të agjëroni në mënyrë të shëndetshme dhe të rehatshme vetëm me një zorrë të zbrazët.


Ne paraqesim metodat më të rëndësishme të agjërimit duke përfshirë udhëzimet këtu: Metodat e agjërimit me udhëzime


Agjërimi terapeutik nuk ka të bëjë fare me "metodat e agjërimit" që praktikohen në ditët e sotme gjatë Kreshmës (ndërmjet Mardi Gras dhe Pashkëve) dhe konsistojnë më së shumti në të qenurit pak pa alkool, duke ngrënë më pak çokollatë ose duke mos parë TV aq shumë. Agjërimi i vërtetë terapeutik, nga ana tjetër, është një proces i thellë që ndryshon shumë - në trup dhe gjithashtu në mendje.


Agjërimi terapeutik mund të bëjë mrekulli

Agjërimi terapeutik ka një magjepsje të madhe për shumë njerëz. Sepse pothuajse të gjithë njohin dikë që ka agjëruar më parë dhe mund të raportojë përvoja dhe përvoja të mrekullueshme. Rastësisht, pothuajse kurrë nuk bëhet fjalë vetëm për humbje peshe.


Edhe pse zakonisht humbisni peshën e tepërt gjatë agjërimit, qëllimi dhe qëllimi i agjërimit nuk është humbja e peshës, por pastrimi fizik dhe gjithashtu shpirtëror. Shumë njerëz gjithashtu mund ta shërojnë veten vetëm përmes agjërimit. Po, agjërimi shpesh mund të bëjë mrekulli.


Përvoja me agjërimin terapeutik

A nuk është një mrekulli kur mjekët thonë: “Nuk mund të ndihmojmë më” dhe pacienti është më mirë apo edhe mirë pas agjërimit? Apo kur mjekët thonë: "Je i sëmurë kronik, duhet të marrësh ilaçe gjithë jetën" dhe kur pacienti agjëron disa herë dhe në fund nuk ka më nevojë për mjekim?


Megjithatë, kjo nuk do të thotë se të gjithë mjekët do të refuzojnë të agjërojnë. Ne te kunderten. Ka shumë mjekë agjërues të trajnuar që janë të lumtur të këshillojnë, kujdesen dhe mbështesin pacientët e tyre me agjërim terapeutik.


Mjekët e agjërimit kanë përvojën e tyre të agjërimit (përvojat e vetë-agjërimit janë madje pjesë e trajnimit për t'u bërë mjek agjërues), kanë punuar në një klinikë agjërimi terapeutike për të paktën një vit dhe gjithashtu janë shumë më të njohur me çështjet ushqimore sesa mjekët pa kualifikim shtesë “mjek agjërues”.


Nëse dëshironi të agjëroni me një sëmundje kronike, është mirë të kërkoni një mjek të përshtatshëm agjërues. Së shpejti mund të jeni në gjendje të shkruani një histori suksesi të ngjashme me këto dy:


Divertikuliti u zhduk pas agjërimit

Jam 35 vjeç dhe jam diagnostikuar me divertikulit. Mjeku më tha se ndoshta do të më duhej të hiqja një pjesë të zorrës së trashë nëse nuk do të bëja një ndryshim të madh në stilin tim të jetesës. Vendosa të marr lëngje të shpejtë, bleva një shtrydhëse frutash e perimesh dhe grumbuj frutash dhe perimesh. Meqenëse zakonisht nuk haja fruta apo perime dhe isha gjithashtu një konsumues i kafeinës, kalova në ferr në tre ditët e para të agjërimit tim terapeutik. Kisha një dhimbje koke ekstreme. Për fat të mirë, agjërimin e kam filluar të premten, në mënyrë që të hënën të kisha pas vetes më të keqen.


Në fakt, doja të agjëroja vetëm disa ditë. Në ditën e gjashtë, megjithatë, papritmas ndjeva një energji të papërshkrueshme dhe u lirova plotësisht nga frika e të gjitha llojeve.Kjo përvojë ishte aq e mrekullueshme saqë vazhdova të agjëroja. Gjendja ime euforike zgjati deri në ditën e 15-të. Pastaj u bëra i vetëdijshëm për këndvështrimin tim të mëparshëm katastrofik për jetën dhe fillova të punoj për veten time. Në ditën e 30-të të agjërimit e kisha shëruar divertikulitin”.


Refluksi dhe artriti u zhdukën pas agjërimit

Mjeku më tha se kisha refluks dhe se do të më duhej të merrja pilula gjatë gjithë jetës për të mbajtur nën kontroll acidin e stomakut. Kam vuajtur edhe nga artriti në gjurin e majtë. Pastaj agjërova, jo për arsye shëndetësore, por mora pjesë në një agjërim terapeutik në kishën tonë. Prandaj nuk prisja asgjë për mua dhe shëndetin tim nga agjërimi im. Megjithatë, pas agjërimit tim, simptomat e sëmundjes sime të refluksit u zhdukën. Edhe dhimbja e gjurit ishte zhdukur. Gjithashtu isha 10 kilogramë më e lehtë dhe lëkura ime e thatë ishte shumë më e lëmuar”.


A nuk kthehet sëmundja pas agjërimit?

Thuhet shpesh se në reumatizëm (artrit) agjërimi - nëse fare - do të çonte vetëm në një përmirësim të simptomave gjatë agjërimit. Më pas, sapo pacientët t'i riktheheshin dietës së tyre normale, simptomat do të përsëriteshin jo më vonë se dhjetë ditë pas përfundimit të agjërimit.


Kjo mund të jetë mirë, sepse agjërimi nuk është një ilaç që shëron çdo të sëmurë për një kohë të gjatë brenda disa ditësh. Agjërimi duhet të jetë më tepër hyrje në një dietë dhe mënyrë jetese të re, të ndërgjegjshme dhe të shëndetshme. Kushdo që vazhdon si më parë pas agjërimit, nuk duhet të habitet nëse ankesat e njohura rishfaqen.


Kjo u konfirmua nga studiues në Universitetin e Oslos që në vitin 1991. Në një studim të rastësishëm dhe të kontrolluar, ata ekzaminuan 53 subjekte që vuanin nga artriti reumatoid. 26 nga pacientët me reumatizëm vepruan si grup kontrolli. Ata kaluan katër javë në një klinikë rehabilitimi, ku përveç trajtimeve të zakonshme të reumatizmës, morën ushqimin e zakonshëm.


Grupi i studimit prej 27 pjesëmarrësish, nga ana tjetër, kaloi katër javë në një hotel spa Wellness, agjëroi atje për shtatë deri në dhjetë ditë dhe më pas një dietë vegane dhe pa gluten për tre deri në pesë muaj. Më pas, personat e testuar duhet të kenë një dietë lakto-vegjetariane deri në fund të vitit të parë.


Pas katër javëve të para, grupi i agjërimit ishte shumë më i mirë. Dhimbja ishte më e vogël, nyjet ndiheshin shumë më pak të ngurtësuara dhe nuk ishin më aq të fryra. Edhe shënuesit e inflamacionit në gjak ishin ulur. Në grupin e kontrollit vetëm dhimbja ishte përmirësuar.


Pas një viti, ish-grupi i agjërimit, i cili kishte një dietë të shëndetshme gjatë gjithë vitit, ishte ende mirë. Vetëm agjërimi nuk mund të bëjë shumë në planin afatgjatë nëse nuk ndryshoni dietën tuaj përgjithmonë dhe nuk mbani një mënyrë jetese të shëndetshme.


Do të ishte edhe më mirë, përveç një diete të vazhdueshme të shëndetshme, të agjëroni vazhdimisht në intervale të rregullta, gjë që tregohet nga përfitimet e jashtëzakonshme shëndetësore të agjërimit të ndërprerë, në të cilin, për shembull, agjëroni për një deri në disa ditë çdo muaj apo javë


Agjërimi terapeutik për osteoartritin

Në mars 2010, Spitali Universitar Jena kreu një studim për të parë se si agjërimi terapeutik do të ndikonte në osteoartritin e gishtit dhe gjurit të 30 pacientëve me osteoartrit. Pjesëmarrësit praktikuan agjërimin Buchinger për dy javë.


Pas studimit, subjektet kishin humbur peshë dhe kishin vuajtur dukshëm më pak dhimbje, kështu që ata kishin nevojë për shumë më pak ilaçe kundër dhimbjeve. Funksionet e kyçeve ishin përmirësuar gjithashtu, kështu që mjekët arritën në përfundimin se agjërimi mjekësor ishte një terapi e dobishme dhe efektive e dhimbjes për pacientët me osteoartrit.


Agjërimi terapeutik lehtëson dhimbjen dhe ju ngre humorin

Në mars 2010, studiuesit në Charité në Berlin shkruan se një agjërim jo aq i rreptë i monitoruar nga ana mjekësore, gjatë të cilit mund të konsumohen 200 deri në 500 kcal në ditë, duhet të integrohet në terapinë për sëmundjet reumatike dhe gjendjet kronike të dhimbjes.


Metoda e lartpërmendur e agjërimit duhet të praktikohet për 7 deri në 21 ditë. Duke qenë se agjërimi shoqërohet edhe me zbutje të humorit, pacientët me dhimbje përfitojnë dy herë nga kjo masë. Agjërimi rrit disponueshmërinë e serotoninës në tru dhe lirohen opioidet endogjene - substanca të dërguara që ju bëjnë të lumtur dhe me humor të mirë.


Agjërimi terapeutik i bën të tepërt barnat antihipertensive

Një studim nga Dr. Alan Goldhamer më parë. Ai tregoi në 174 persona të testuar, të cilët të gjithë vuanin nga presioni i lartë i gjakut, se presioni i gjakut mund të ulej falë agjërimit terapeutik të mbikëqyrur nga mjekët. Pjesëmarrësit kaluan dy deri në tre ditë lehtësimi vetëm me fruta dhe perime. Kjo u pasua nga një agjërim me ujë për rreth dhjetë deri në njëmbëdhjetë ditë. Gjatë ditëve të rritjes, subjektet e testit u mësuan me një dietë vegane me pak yndyrë.


Pas kurës së agjërimit, presioni i gjakut ishte më i ulët se 140/90 mmHg në 90 përqind të pjesëmarrësve dhe agjërimi terapeutik ishte në gjendje ta reduktonte atë me një mesatare prej 37/13 mmHg. Ata pjesëmarrës që kishin marrë barna antihipertensive përpara studimit tani mund të ndalonin marrjen e tyre.


Agjërimi terapeutik dhe kimioterapia: një kombinim i dobishëm

Në një studim të vitit 2009 nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, Los Anxhelos, me 10 pacientë me kancer, u tregua se agjërimi para dhe pas kimioterapisë përmirësoi efektet e tij, pasi agjërimi dukej se mbronte qelizat e shëndetshme, ndërsa qelizat kancerogjene ishin më të ndjeshme ndaj kimioterapisë që ishin kimioterapia. . Pacientët kishin agjëruar midis 48 dhe 140 orë para kimioterapisë dhe midis 5 dhe 56 orë pas kimioterapisë.


Në vitin 2013, studiuesit nga Charité / Berlin shkruan në revistën Nature se qelizat e fjetura të tumorit mund të shkatërrohen në mënyrë selektive duke penguar metabolizmin e tyre të energjisë. Nëse jo të gjitha qelizat e tumorit vdesin gjatë kimioterapisë, ata që mbijetojnë kalojnë në një gjendje pushimi të përkohshëm, plotësisht joaktive. Në një gjendje të tillë, qelizat quhen qeliza të vjetra. Ata nuk ndahen më, por gjithsesi shkaktojnë procese inflamatore kronike, pasi lëshojnë përgjithmonë substanca inflamatore të dërguara - dhe sigurisht që mund të shkaktojnë që kanceri të lulëzojë përsëri në çdo kohë.


Profesor Dr. Clemens Schmitt shpjegoi: "Ne zbuluam se metabolizmi i energjisë i qelizave tumorale të plakura rritet masivisht pas kimioterapisë dhe se qelizat janë plotësisht të uritura për sheqer," shpjegoi Schmitt. Nëse metabolizmi i sheqerit pengohet, qelizat e kancerit vdesin. Indi i shëndetshëm, nga ana tjetër, nuk ndikohet nga një frenim afatshkurtër i metabolizmit të energjisë. Këto gjetje tregojnë pse agjërimi, veçanërisht pas kimioterapisë, mund të ketë një efekt kaq të mirë.


A e shëron vetë trupi - apo e shëron Zoti?

Por si mund të arrijë agjërimi terapeutik të gjitha këto efekte të dobishme? A është vetëm fakti që organizmit më në fund i jepet mundësia të detoksifikojë qelizat e tij dhe të thyejë indet e vjetra dhe të sëmura, ndërsa në të njëjtën kohë - në varësi të mënyrës së agjërimit - në vend të ushqimit stresues, vetëm substanca të pastra vitale nga frutat dhe perimet e freskëta. lëngjet arrijnë në trup? Apo është - siç besojnë edhe shumë njerëz - një veprim i Zotit?


Kushdo që qëndron pas procesit përfundimtar të shërimit, është individi ai që vendos të agjërojë dhe kështu shëron edhe veten. Është individi që kalon në procesin e përvojave tipike të agjërimit, që praktikon heqjen dorë dhe, ndërkohë, jo rrallëherë përballet me humnerat e thella të vetvetes, me varësitë dhe dëshirat e tij – dhe tashmë mund t’i lërë pas.


Agjërimi terapeutik - çfarë ndodh në trup?

Agjërimi terapeutik (agjërimi me ujë ose agjërimi sipas Buchinger) është një përvojë e shkëlqyer. Në varësi të kohëzgjatjes së agjërimit, ju përjetoni faza të ndryshme:


Faza 1 e agjërimit: dita 1 deri në 2

Në ditën e parë dhe të dytë të agjërimit, trupi djeg të gjitha rezervat e tij të sheqerit - duke përfshirë ato që ruhen në mëlçi në formën e glikogjenit. Këto furnizime përdoren më së voni pas 18 deri në 24 orë. Në afat të shkurtër, proteinat e trupit zbërthehen në mënyrë që të gjenerojnë glukozë (sheqer në gjak) dhe rrjedhimisht energji nga aminoacidet.


Megjithatë, duke qenë se trupi e di se do të ketë ende nevojë për muskujt e tij (pa muskuj, njerëzit do të jenë edhe më pak në gjendje të prodhojnë ushqim), ai e ndalon këtë formë të prodhimit të energjisë shumë shpejt, kështu që prishja përfundimtare e muskujve në një agjërim njëjavor. (Ditët ekskluzive të lehtësimit dhe rikuperimit) përbëjnë vetëm disa qindra gramë - dhe sa më pak, aq më mirë siguroni ushtrime të rregullta ose stërvitje të lehta gjatë agjërimit.


Gjatë këtyre dy ditëve të para, presioni i gjakut dhe nivelet e sheqerit në gjak gjithashtu bien. Rrahjet e zemrës gjithashtu ngadalësohen. Mund të shfaqen dhimbje koke, marramendje, ndjenja e dobësisë, lodhje dhe gjuha e mbuluar. Dëshira për të ngrënë është veçanërisht e dhimbshme në ditën e dytë.


Faza 2 e agjërimit: ditët 3 deri në 7

Shumica e njerëzve ndihen të uritur pas ditës së tretë, shpesh jo deri në ditën e 5-të. Megjithatë, derisa të ndodhë ngazëllimi aq i dëshiruar nga agjëruesi, ai duhet të përballojë të ashtuquajturën krizë të agjërimit. Trupi kalon në metabolizmin e urisë (djegia e yndyrës). Të bën të ndihesh gjithçka veçse mirë.


Koka juaj rrotullohet rreth ushqimit, nuk ndiheni veçanërisht mirë, qoftë fizikisht apo mendërisht. Ndiheni të lodhur, të pafuqishëm, të tensionuar dhe me humor të keq. Prandaj, shumë njerëz e prishin agjërimin pikërisht në këto ditë! Por nga dita e 5-të bëhet më e lehtë. Agjërimi tani ka filluar të jetë argëtues. Shfaqet ndjenja e lartë, tipike e agjërimit, e cila e ka origjinën në rritjen e çlirimit të serotoninës dhe adrenalinës.


Pra, trupi tani po mbështetet në rezervat e yndyrës dhe gjithnjë e më pak në proteinat. Acidet yndyrore përdoren drejtpërdrejt si burim energjie. Përveç kësaj, organizmi përdor glicerinën që përmban yndyra për të prodhuar glukozën që i nevojitet trurit.


Proteinat ende përdoren për të prodhuar glukozë. Kjo jo vetëm që ka disavantazhe, por edhe avantazhe të mëdha. Sepse organizmi nuk mbështetet vetëm në proteinat e trupit, por – siç thuhet – edhe në proteinat pa të cilat mundet, p.sh. B. mbi depozitimet që përmbajnë proteina në muret e enëve të gjakut, në patogjenë të dëmshëm apo edhe në tumore dhe ulçera.


Lëkura mund të bëhet e papastër dhe e yndyrshme gjatë kësaj kohe. Sistemi imunitar bëhet më aktiv se kurrë. Trupi fillon proceset e riparimit për të cilat tani ka mjaft kohë. Mund të lindë erë e keqe. Shpëlajeni gojën me pak kripë të tretur në ujë.


Faza 3 e agjërimit: ditët 8 deri në 15

Ju keni një nivel të madh energjie. Mendja bëhet kristal e pastër dhe ju ndiheni mirë. Prodhimi i energjisë zakonisht shkon në ditën e 8-të vetëm me yndyrna. Proteinat nuk shpërbëhen më. Jeni në ketozë, një gjendje metabolike në të cilën trupi prodhon të ashtuquajturat trupa ketone nga yndyrat dhe i përdor ato si lëndë djegëse në vend të glukozës.


Sipas ekspertit të agjërimit Tom McGregor dhe autorit të "Agjërimi për liri", lëndimet e vjetra tani mund të fillojnë të lëndojnë. Për shembull, nëse keni thyer krahun dhjetë vjet më parë dhe nuk keni ngrënë aq mirë atëherë, pika e mëparshme e thyerjes mund të dhemb përsëri tani. Trupi optimizon procesin e shërimit në atë kohë, zbërthen indet e mbresë dhe ndërton inde të shëndetshme dhe të qëndrueshme.


Sigurisht, kjo nuk ndodh vetëm në kockat e mëparshme të thyera, por kudo në trup ku diçka duhet të riparohet. Qelizat e vjetra, jofunksionale treten dhe hapin rrugën për qeliza të shëndetshme dhe efikase.


Faza 4 e agjërimit: dita 16 deri në 30

Detoksifikimi dhe pastrimi i trupit ka përfunduar ngadalë por me siguri. Gjuha bëhet sërish rozë dhe fryma e freskët. Megjithatë, mund të ketë gjithmonë ditë kur nuk jeni aq mirë, sepse trupi vendos të gjithë forcën e tij për të riparuar indet e sëmura. Megjithatë, që nga dita e 20-të, ndiheni më të qartë se kurrë mendërisht. Aftësia për t'u përqendruar është jashtëzakonisht e mirë. Tani është koha për t'i thënë lamtumirë agjërimit. Pas prishjes së agjërimit, ngadalë filloni të hani përsëri, por i përmbaheni vetëm ushqimit të shëndetshëm.


Agjërimi me ndërprerje është gjithashtu i dobishëm

Studimi përkatës i vitit 2015 kishte treguar se sa më gjatë të jetë agjërimi i natës, aq më i ulët është rreziku i kancerit të gjirit. Agjërimi i natës është thjesht fakti që nuk hani asgjë gjatë natës. Epo, disa njerëz hanë shumë vonë në mbrëmje, p.sh. B. në orën 21:00, dhe ha mëngjes përsëri në 7 të mëngjesit. Në këtë rast, agjërimi i natës zgjat vetëm 10 orë. Megjithatë, nëse e zgjatni agjërimin e natës - p.sh. B. deri në 12 ose 18 orë (siç është rasti me të ashtuquajturin agjërim intermitent) - atëherë rreziku i kancerit të gjirit bie ndjeshëm.


Në qershor 2014, studiuesit nga Utah vunë re se agjërimi më i gjatë i natës i lartpërmendur (më shumë se 12 orë) mund të çojë në tërheqjen e organizmit nga qelizat dhjamore të ashtuquajturin kolesterol të keq për të marrë energji prej tij, gjë që sigurisht më pas. ul nivelin e kolesterolit dhe të gjitha Redukton rrezikun e sëmundjeve që lidhen me nivelet e larta të kolesterolit.


Agjërimi përmirëson nivelet e sheqerit në gjak, presionin e gjakut dhe nivelet e yndyrës në gjak

Një tjetër metodë agjërimi është agjërimi pesëditor i çdo muaji, i cili u tregua jashtëzakonisht i shëndetshëm dhe i dobishëm në një studim të shkurtit 2017. Ata agjërojnë 5 ditë çdo muaj. Megjithatë, nuk është një agjërim i qëndrueshëm. Ju vetëm zvogëloni numrin ditor të kalorive, por përsëri përpiqeni të konsumoni substancat e nevojshme vitale gjatë kësaj kohe.


Në ditën e parë, ju mund të konsumoni ende 1090 kilokalori dhe 725 kilokalori secila në katër ditët në vijim. Studimi i rastësishëm me 100 njerëz të shëndetshëm midis 20 dhe 70 vjeç tregoi se ata që agjëronin rregullisht në këtë mënyrë ulnin BMI-në dhe madhësinë e belit (edhe pse mund të hanin çfarë dhe sa të donin në ditët e mbetura të muajit). Presioni i saj i gjakut ra gjithashtu dhe nivelet e sheqerit dhe yndyrës në gjak mund të optimizoheshin. Natyrisht, kjo e përmirësoi edhe shëndetin e zemrës së saj. Përveç kësaj, ato vlera që lidhen me një rrezik të shtuar të kancerit u përmirësuan.


Ne kemi raportuar tashmë këtu se si agjërimi me ndërprerje mund të shkatërrojë qelizat kancerogjene të një forme të zakonshme të kancerit të fëmijërisë: Agjërimi me ndërprerje vret qelizat e kancerit


Agjërimi e mban trurin tuaj të ri dhe në formë

Në maj të vitit 2015, profesor Longo tregoi se kjo formë agjërimi jo vetëm që mund të reduktojë yndyrën e barkut, por edhe të rinovojë trurin, pasi gjatë agjërimit stimulohet formimi i qelizave të reja nervore, gjë që më pas çon në mësim dhe kujtesë më të mirë.


Mark Mattson, profesor i neuroshkencës, tregoi diçka të ngjashme në fund të vitit 2016. Sipas studimeve të tij, agjërimi mund të trajnojë trurin, të forcojë sinapset (lidhjet nervore) dhe të parandalojë Alzheimerin dhe Parkinsonin. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu: Agjërimi për trurin


Agjërimi përmirëson sklerozën e shumëfishtë (Multiple Sklerosa)

Në maj 2016, studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë Jugore shkruan në Cell Reports se agjërimi mund të përmirësojë gjithashtu simptomat e sklerozës së shumëfishtë (MS), sepse agjërimi - sipas shkencëtarëve që punojnë me Profesor Longo - do të stimulonte gjithashtu cikle të rëndësishme të riparimit të qelizave në autoimune. sëmundjet.


Do të shkatërroheshin pikërisht ato qeliza që janë përgjegjëse për proceset autoimune patologjike. Tek minjtë, tre cikle agjërimesh tre-ditore çdo shtatë ditë rezultuan në shërimin e plotë të sklerozës së shumëfishtë në 20 për qind të kafshëve. Nivelet e inflamacionit u ulën, sistemi imunitar u rregullua dhe shtresa mbrojtëse e mielinës rreth nervave - e cila në MS sulmohet dhe shkatërrohet nga vetë sistemi imunitar i trupit - rimëkëmbet.


Procedura u kontrollua edhe te njerëzit, përkatësisht te 60 pacientë me MS në Klinikën Universitare Charité në Berlin. 18 agjëruan për shtatë ditë dhe më pas hëngrën një dietë mesdhetare për 6 muaj, 18 pacientë të tjerë hëngrën dietën ketogjenike (dietë me yndyrë të lartë dhe me pak karbohidrate) dhe 12 hëngrën normalisht. Dy grupet e para treguan përmirësime në mirëqenien dhe një ulje të simptomave të MS.


Agjërimi ul yndyrën e mëlçisë

Gjithashtu në maj 2016, shkencëtarët nga Qendra Helmholtz në Mynih treguan se agjërimi mund të ndihmojë kundër mëlçisë së dhjamosur. Kjo është për shkak se, gjatë periudhave të agjërimit, qelizat prodhojnë një sasi veçanërisht të madhe të një molekule (e quajtur GADD45β), e cila dihet se riparon dëmtimin e ADN-së.


Megjithatë, studimi aktual tregoi se GADD45β është gjithashtu përgjegjës për thithjen e acideve yndyrore në mëlçi. Gjatë agjërimit, kjo substancë ka kapacitet të mjaftueshëm për të normalizuar përmbajtjen e yndyrës në mëlçi dhe gjithashtu për të përmirësuar metabolizmin e sheqerit. Tek njerëzit - sipas studiuesve të Mynihut - një nivel i ulët GADD45β është i lidhur gjithmonë me mëlçinë yndyrore dhe nivelet e larta të sheqerit në gjak.


A është agjërimi terapeutik diçka e panatyrshme?

Shumë njerëz besojnë se agjërimi është diçka tmerrësisht e panatyrshme me të cilën mund të torturoni dhe vuani trupin tuaj. Në fund të fundit, njeriu është tmerrësisht i uritur dhe mendon vetëm për ushqimin - një shenjë e qartë se sa shumë ka frikë organizmi nga uria e mundshme.


Siç ndodh shpesh, këtu është e vërtetë edhe e kundërta absolute: Agjërimi është diçka shumë e natyrshme - dhe organizmi ynë e di shumë mirë. Që nga fillimi ka pasur periudha agjërimi, për shembull kur moti ishte shumë i keq dhe njeriu nuk mund të dilte nga streha për të kërkuar ushqim. Më vonë pati luftëra dhe korrje të këqija, të cilat në mënyrë të pashmangshme çuan në periudha agjërimi. Në shumë popuj shpirtërorë ishte gjithashtu praktikë e zakonshme që të ruheshin kohët e agjërimit për avancim shpirtëror - pikërisht sepse dikush e dinte nga përvoja se sa i mirë ishte agjërimi jo vetëm për trupin, por edhe për mendjen.


Efekti Yo-yo përmes agjërimit terapeutik?

Disa njerëz shqetësohen gjithashtu se pas agjërimit mund të bien viktimë e efektit famëkeq yo-yo. Agjërues të shumtë konfirmojnë se nuk është kështu. Ata që praktikojnë agjërimin terapeutik nuk e bëjnë këtë kryesisht për të humbur peshë, por për t'i dhënë trupit një pushim dhe për ta gjetur veten përsëri në paqe.


Pra, nuk është një dietë zero, pas së cilës ju ktheheni menjëherë në zakonet e zakonshme të majmërisë. Agjërimi ka një efekt të qëndrueshëm. Ndryshon mënyrën se si mendoni dhe ndjeheni. Ju nuk dëshironi t'i bëni më trupit tuaj atë që keni pritur që të bëjë gjatë viteve dhe dekadave. Ju mësoni të vlerësoni dhe doni trupin tuaj dhe dëshironi vetëm më të mirën për të në të ardhmen. Zakonet dhe veset e vjetra vështirë se kanë një shans këtu - dhe kështu nuk ka më asnjë arsye për efektin yo-yo.


Parakusht për këtë është, natyrisht, që agjërimi terapeutik të kryhet në mënyrë korrekte - siç u përshkrua më sipër me ditë lehtësimi dhe rikuperimi, me lëngje të mjaftueshme dhe, për të mos harruar, një lëvizje të plotë të zorrëve.


Kush nuk duhet, ose vetëm me një terapeut agjërues, të bej agjërim terapeutik?

Agjërimi i vërtetë terapeutik (vetëm me ujë ose sipas Buchinger) mund të kryhet edhe në shtëpi, veçanërisht nëse dëshironi ta praktikoni për parandalim dhe nëse agjërimi i pastër (pa ditë rindërtimi) nuk zgjat më shumë se pesë deri në shtatë ditë. Por nëse keni vuajtur prej vitesh nga një sëmundje kronike ose nëse dëshironi të agjëroni më shumë se shtatë ditët e përmendura, atëherë është më mirë të zbatoni kurat e duhura të agjërimit së bashku me një agjërues apo mjek agjërues.


Ky është rasti, për shembull, nëse vuani nga diabeti, përdhes, astma, artriti ose ekzema e lëkurës, nëse tashmë merrni mjekim rregullisht, nëse keni një sistem të ndjeshëm tretës ose nëse jeni mbi 70 vjeç.


Shpesh thuhet se diabetikët nuk duhet të agjërojnë. Hulumtimet më të fundit sugjerojnë se agjërimi madje mund të kurojë diabetin - diabetin e tipit 1 dhe tipin 2. (Detajet këtu: Agjërimi për diabetin)


Sigurisht, kurrsesi nuk duhet të agjëroni vetëm nëse keni një sëmundje serioze të zemrës, sëmundje të veshkave ose sëmundje të tjera të rënda.


Nuk duhet të agjëroni fare gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Ju mund të gjeni informacione për këtë këtu: Detoksifikimi gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji


Agjërimi terapeutik rekomandohet veçanërisht - kryesisht në rajonet më të bukura të tokës - në një grup njerëzish me të njëjtin mendim, p.sh. B. shëtitje me agjërim (shpesh e kombinuar me joga) ose agjërim me biçikletë (çiklizëm në vend të ecjes). Në internet do të gjeni shumë oferta, p.sh. B. Agjërimi në një manastir në Austri, agjërimi në Mallorca, në Sylt - ose kudo që të tërheq.


Agjërimi me ndërprerje, nga ana tjetër, pothuajse gjithmonë mund të kryhet pa ndonjë mbikëqyrje apo udhëzim. Ne kemi përshkruar procedurën këtu: Agjërimi me ndërprerje - ritmi i të ushqyerit të shëndetshëm

 

Burimet e artikullit:

 • Heilfasten: Der Weg zur körperlichen und geistigen Reinigung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Longo VD et al., Fasting and cancer treatment in humans: A case series report, Research Paper, Januar 2009, (Fasten und Krebstherapie bei Menschen: Bericht einer Fallserie)

 • In Young Choi et al.A Diet Mimicking Fasting Promotes Regeneration and Reduces Autoimmunity and Multiple Sclerosis Symptoms.Cell Reports, May 2016, (Eine fasteänhnliche Ernährungsweise fördert die Regeneration und reduziert Autoimmunität und Multiple-Sklerose-Symptome)

 • Wie M, Longo VD et al., Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease, Science Translational Medicine, 15. Februar 2017, (Fastenähnliche Diät und Marker/Risikofaktoren in Bezug auf den Altersprozess, Diabetes, Krebs und Herz-Kreislauf-Erkrankungen)

 • Drr JR, Schmitt CA et al., Synthetic lethal metabolic targeting of cellular senescence in cancer therapy, Nature, 14. August 2013, (Synthetisches letales Stoffwechseltargeting zellulärer Seneszenz in der Krebstherapie)

 • Adam L. Hartman, James E. Rubenstein, Eric H. Kossoff. Intermittent fasting: A "new" historical strategy for controlling seizures? Epilepsy Research, 2012 (Fasten in regelmässigen Abständen: eine neue historische Strategie zur Kontrolle von Anfällen?)

 • Fuhrmeister J et al, Fasting induced liver GADD45b restrains hepatic fatty acid uptake and improves metabolic health, EMBO Molecular Medicine, 1 Juni 2016, (Fasteninduziertes Leber-GADD45B hemmt Aufnahme hepatischer Fettsäuren und verbessert metabolische Gesundheit)

 • Brandhorst S et al, A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan, Cell Metabolism, 7 Juli 2015, (Eine regelmässige Diät, die Fasten imitiert, fördert Multi-System-Regeneration, verbesserte kognitive Leistung und gesundheitliche Spannweite)

 • kein Autor genannt, Fasting Reduces Cholesterol Levels in Prediabetic People Over Extended Period of Time, New Research Finds, Intermountain Healthcare, 14 Juni 2014, (Neue Forschung ergibt: Fasten reduziert Cholesterinspiegel bei Prädiabetes-Patienten über längeren Zeitraum)

 • kein Autor genannt, Study finds routine periodic fasting is good for your health, and your heart, Eurek Alert, 3 April 2011, (Studie ergibt, dass routinemiges regelmässiges Fasten gut für Gesundheit und Herz ist)

 • Johswich A et al, N-Glycan Remodeling on Glucagon Receptor Is an Effector of Nutrient Sensing by the Hexosamine Biosynthesis Pathway, The Journal of Biological Chemistry, 17 April 2014, (N-Glykan-Umgestaltung auf Glukagon-Rezeptoren ist ein Effektor der Nährstoffwahrnehmung durch den Hexosamin-Biosynthese-Pfad)

 • Gao S et al, Therapeutic effects of adropin on glucose tolerance and substrate utilization in diet-induced obese mice with insulin resistance, Molecular Metabolism, April 2015, (Therapeutische Effekte von Adropin auf Glukosetoleranz und Substratausnutzung in diätetisch induziert fettleibigen Mäusen mit Insulinresistenz)

 • Gao S et al, Regulation of Substrate Oxidation Preferences in Muscle by the Peptide Hormone Adropin, American Diabetes Association, Oktober 2014, (Regulierung der Substrat-Oxidationspräferenzen im Muskel durch das Peptid-Hormon Adropin)

 • Kong D et al, A Postsynaptic AMPK?p21-Activated Kinase Pathway Drives Fasting-Induced Synaptic Plasticity in AgRP Neurons, Neuron, 6 Juli 2016, (Ein postsynaptischer AMPKp21-aktivierter Kinase-Pfad treibt fasteninduzierte synaptische Plastizität in AgRP-Neuronen voran)

 • kein Autor genannt, Fasting Time Prior to Blood Lipid Tests Appears to Have Limited Association With Lipid Levels, JAMA Network, 12 November 2012, (Fastenzeit vor Blut-Lipid-Tests scheint begrenzte Verbindung mit Lipidspiegel zu haben.)

 • Marinac C et al, Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Risk: Findings from NHANES (20092010), Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, Mai 2015, (Längeres nächtliches Fasten und Brustkrebsrisiko: Ergebnisse von NHANES (2009-2010))

 • Hatori M et al, Time-Restricted Feeding without Reducing Caloric Intake Prevents Metabolic Diseases in Mice Fed a High-Fat Diet, Cell Metabolism, 6 Juni 2012, (Zeitbeschränkte Fütterung ohne Verringerung der Kalorienzufuhr verhindert metabolische Krankheiten bei Mäusen mit einer fettreichen Ernährung)

 • Bianchi J et al, Fasting induces anti-Warburg effect that increases respiration but reduces ATP-synthesis to promote apoptosis in colon cancer models, Oncotarget, Mrz 2015, (Fasten induziert Anti-Warburg-Effekt, der die Atmung verstärkt, reduziert jedoch die ATP-Synthese zur Unterstützung von Apoptose in Darmkrebsmodellen)

 • Caffa I et al, Fasting potentiates the anticancer activity of tyrosine kinase inhibitors by strengthening MAPK signaling inhibition., Oncotarget, 2015 May 20;6(14):11820-32, (Das Fasten verstärkt die Antikrebsaktivität von Tyrokinasehemmern durch die Verstärkung der MAPK-Signalhemmung)

 • Lee C et al, Fasting Cycles Retard Growth of Tumors and Sensitize a Range of Cancer Cell Types to Chemotherapy, Science Translation Medicine, 7 Mrz 2012, (Fastenzyklen verzögern Tumorenwachstum und sensibilisiert eine Reihe von Krebszelltypen zur Chemotherapie)

 • Marinac C et al, Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Prognosis, JAMA Oncology, 2016;2(8):1049-1055, (Längeres nächtliches Fasten und Brustkrebsprognose)

 • JB Muhlestein, JL Anderson et al. Randomized cross-over trial of short-term water-only fasting: Metabolic and cardiovascular consequences, Dezember 2012, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease, (Randomisierte Cross-over Studie zum kurzzeitigen Wasser-Fasten: Folgen für den Stoffwechsel und das Herz-Kreislauf-System)

 • J Kjeldsen-Kragh et al., Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis, Oktober 1991, The Lancet, (Kontrollierte Studie zum Fasten und einer einjährigen vegetarischen Ernährung bei rheumatoider Arthritis)

 • Michalsen A, Prolonged Fasting as a Method of Mood Enhancement in Chronic Pain Syndromes: A Review of Clinical Evidence and Mechanisms, Mrz 2010, Current Pain and Headache Reports, (Verlängertes Fasten als Methode zur Stimmungsaufhellung bei chronischem Schmerzsyndrom: Ein Review zur klinischen Beweislage und Mechanismen)

 • Goldhamer A et al., Medically Supervised Water-only Fasting in the Treatment of Hypertension, Juni 2001, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics

 • Schmidt S et al., Unkontrollierte klinische Studie zur Wirksamkeit ambulanten Heilfastens bei Patienten mit Arthrose, März 2010

150 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page