top of page
  • Qendra e Shëndetit

Akupunktura në menopauzë


Si një terapi alternative për simptomat e menopauzës, akupunktura është provuar të jetë jashtëzakonisht efektive. Gjilpëra pa dhimbje parandalon reagimet e tepërta në sistem dhe në të njëjtën kohë shpërbën bllokimet - me rezultatin e një rrjedhje të shëndetshme të energjisë në të gjithë organizmin. Në shumicën e rasteve, afshet e nxehta në veçanti mund të lehtësohen në mënyrë shumë efektive me akupunkturë - në mënyrë efektive dhe pa efekte anësore.


Akupunkturë për afshet e nxehta

Akupunktura është një nga format më të përdorura të terapisë naturopatike për simptomat e menopauzës, siç janë afshet e nxehta. Akupunktura mund të tejkalojë terapinë me ilaçe për sa i përket efektivitetit të saj. Ky ishte rezultat i një studimi të kryer nga studiuesit në Spitalin Henry Ford në Detroit dhe i paraqitur në një takim të Shoqërisë Amerikane për Radiologjinë Terapeutike dhe Onkologjinë (2).


Akupunkturë për afshet të nxehta gjatë terapisë së kancerit të gjirit (tamoxifen)

Studiuesja kryesore Eleanor Walker theksoi se metoda e akupunkturës u krahasua drejtpërdrejt me marrjen e rregullt të një ilaçi përkatës. Akupunktura doli të ishte shumë më efektive në këtë kontekst. Një efekt tjetër jashtëzakonisht pozitiv: akupunktura është - në kontrast me trajtimin me ilaçe - pa efekte anësore.


Simptomat e menopauzës siç janë ndezjet janë gjithashtu një efekt anësor i zakonshëm i trajtimit të kancerit të gjirit, domethënë kur përdoret ilaçi tamoxifen. Tamoxifen zvogëlon efektet e estrogjenit në trup sepse estrogjenet mund të nxisin kancerin e gjirit.


Një efekt i reduktuar i estrogjenit, megjithatë, e vë gruan në menopauzë, e cila më pas gjithashtu çon në simptoma tipike, të tilla si B. Afshimet e nxehta çojnë. Terapia e zakonshme e zëvendësimit të hormoneve natyrisht nuk është më një opsion për afshe të nxehta.


Ndonjëherë ilaqet kundër depresionit jepen në mënyrë që gratë të kalojnë simptomat e menopauzës me një qetësi të caktuar - nëse ilaçi kundër depresionit funksionon. Një alternativë efektive dhe pa efekte anësore do të ishte më se e mirëpritur këtu. Dhe ajo tashmë ekziston, përkatësisht në formën e akupunkturës.


Akupunktura është më efektive se ilaçet dhe nuk ka efekte anësore

Një studim i botuar në Gazetën e Onkologjisë Klinike në 2009 u zhvillua gjatë një periudhe prej 12 javësh. 47 pacientë me kancer të gjirit u vunë në dispozicion si subjekte testimi. Ata morën ose një antidepresant (venlafaxine) ose terapi akupunkture (1).


Grupi antidepresant nuk i gjeti ndezjet aq të këqija, por u ankuan për ankth, marramendje, lodhje, dhimbje koke, presion të lartë të gjakut, nauze dhe çrregullime të gjumit.


Me terapinë e akupunkturës ndezjet e nxehtësisë u ulën ndjeshëm. Asnjë efekt anësor nuk mund të vërehet.


Nëse ndaloni marrjen e antidepresantit, ndezjet e nxehta tashmë ishin shumë të bezdisshme pas dy javësh. Në grupin e akupunkturës, megjithatë, ndezjet e nxehta mbetën normale për 15 javë, pothuajse katër muaj pas përfundimit të terapisë.


Akupunktura lehtëson afshin e nxehtë në 60 përqind të grave të prekura

Një studim tjetër mbi këtë temë u botua në shtator 2016. 209 pjesëmarrësit (gjatë ose pas menopauzës) të gjithë vuanin nga të paktën katër skuqje të nxehta në ditë. Disa nga gratë morën 20 trajtime akupunkture brenda gjashtë muajve, pjesa tjetër përfaqësoi grupin e kontrollit pa akupunkturë.


  • 11 përqind e grave të akupunkturës përjetuan një rënie prej 85 përqind të afsheve të nxehta pas 8 javësh.

  • 47 përqind e grave të akupunkturës raportuan një rënie prej 47 përqind të afsheve të nxehta.

  • 37 përqind e grave të akupunkturës përjetuan një rënie prej afro 10 përqind të afsheve të nxehta.


Në grupin e kontrollit, 80 përqind përjetuan një reduktim prej 10 përqind të afsheve të nxehta.


Edhe këtu, u zbulua se akupunktura ishte në gjendje të lehtësonte afshin e nxehtë në shumicën e grave gjatë menopauzës, kështu që ky lloj terapie vërtet ia vlen të provohet. Këtu mund të gjeni ilaçe më natyrale për lehtësimin e simptomave të menopauzës: Mjetet natyrore për menopauzën

 

Burimet e artikullit:

  • Akupunktur in den Wechseljahren - ZDG

  • (1)Acupuncture Versus Venlafaxine for the Management of Vasomotor Symptoms in Patients With Hormone ReceptorPositive Breast Cancer: A Randomized Controlled Trial

  • (2) Avis N et al., Trajectories of response to acupuncture for menopausal vasomotor symptoms: the Acupuncture in Menopause study. (Verläufe der Reaktionen auf Akupunktur bei Hitzewallungen in den Wechseljahren: Die Akupunktur in der Menopause-Studie), Menopause, September 2016

43 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page