top of page
 • Qendra e Shëndetit

Alergjitë ndaj ushqimit dhe se çfarë ju mund bëni


Gjithnjë e më shumë njerëz nuk tolerojnë ushqime të caktuara ose madje kanë një reaksion alergjik ndaj tyre. Zbuloni nga ne se për çfarë janë alergjitë dhe intolerancat ushqimore dhe çfarë mund të bëni për to.


Alergjitë ushqimore dhe intolerancat ushqimore

Rreth 20 përqind (3) e të gjithë gjermanëve vuajnë nga alergjia; kjo është rreth 16 milion njerëz. Në Austri ka rreth 2 milionë dhe në Zvicër 3 milionë njerëz që janë alergjikë ndaj diçkaje (4, 5). Substancat më të rëndësishme alergjike përfshijnë polenin, flokët e kafshëve, marimangat e pluhurit dhe përbërësit e ilaçeve dhe ushqimit.


Howshtë e vështirë të thuhet se sa njerëz vuajnë nga intoleranca ushqimore. Një studim i kryer në vitin 2014 (6) me 1.000 austriakë, gjermanë jugorë dhe gjermano-zviceranë tregoi se pothuajse 17 përqind e personave të testuar duhej të luftonin me të paktën 1 intolerancë, shumë me disa në të njëjtën kohë.


Por megjithëse alergjitë dhe intolerancat ndodhin shpesh, shumë të sëmurë nuk e dinë ndryshimin dhe shpesh as nuk e dinë se çfarë u mungon në të vërtetë dhe çfarë mund të bëjnë për këtë (1).


Alergji apo intolerancë: ndryshimi

Ashtu si çdo alergji tjetër, një alergji ushqimore karakterizohet gjithmonë nga fakti se sistemi imunitar reagon. Trupi reagon shumë ndaj një substance të huaj, të ashtuquajturit alergjen, e cila në vetvete është e padëmshme.


Mund të jetë praktikisht çdo substancë që gjendet në një ushqim - qoftë natyral apo i shtuar, p.sh. B. proteina, por edhe aditivë të tillë si përforcuesit e aromës. Edhe sasitë më të vogla mund të jenë të mjaftueshme për të shkaktuar një reaksion alergjik.


Në të kundërt, sistemi imunitar nuk është i përfshirë në intolerancën, kjo është arsyeja pse nuk ka asnjë reagim imunologjik. Në vend të kësaj, trupit i mungojnë disa enzima ose proteina transportuese. Në rastin e intolerancës ndaj laktozës, për shembull, mungon enzima laktazë, e cila do të zbërthente laktozën (sheqerin e qumështit). Në rastin e intolerancës ndaj fruktozës, nga ana tjetër, ka shumë pak proteina transportuese në mukozën e zorrëve përmes të cilave trupi mund të thithë fruktozën.


Ne kemi diskutuar tashmë intolerancat më të zakonshme ushqimore diku tjetër, përfshirë shkaqet e mundshme, diagnozën dhe terapinë, prandaj vetëm lidhjet më poshtë:


Si lind një alergji

Kontakti i parë me një alergjen dhe përgjigja imune e trupit ndaj tij njihen si sensibilizim. Kjo çon në formimin e imunoglobulinës E të antitrupave (IgE). Sidoqoftë, ky sensibilizim zakonisht nuk shkakton asnjë ose vetëm simptoma të vogla të sëmundjes. Sidoqoftë, antitrupat tashmë mund të zbulohen në gjak.


Faza e sensibilizimit mund të zgjasë vetëm 5 ditë, por mund të zgjasë edhe disa vjet. Vetëm kur të ketë përfunduar, alergjikët fillojnë të përjetojnë simptoma sapo të vijnë përsëri në kontakt me alergjenin përkatës. Sepse i ashtuquajturi kontakti i dytë aktivizon antitrupat IgE, duke shkaktuar substanca të tilla si z. B. Lirohen histaminat, të cilat në fund shkaktojnë reaksione alergjike.


Gjërat janë të ndryshme me njerëzit që nuk zhvillojnë alergji. Sepse me këto ose nuk ka ose vetëm një përgjigje të lehtë imune. Ata zhvillojnë një tolerancë, që do të thotë se ata mësohen me materien e huaj. Sistemi juaj imunitar mëson të dallojë substancat e padëmshme nga ato të dëmshme dhe të ruajë këtë njohuri. Shpesh, edhe me ata që vuajnë nga alergjitë, toleranca kthehet në një moment, në mënyrë që ata të tolerojnë sërish alergjenët.


Alergjitë ushqimore: simptomat

Simptomat e një alergjie ushqimore mund të ndryshojnë dhe të jenë të ndryshme në ashpërsi. Ato varen gjithashtu nëse bëhet fjalë për alergji ushqimore të llojit të menjëhershëm (simptomat shfaqen menjëherë pas ngrënies së ushqimit) ose të tipit të vonuar (simptomat mund të mos shfaqen deri ditën tjetër ose dy deri në tre ditë më vonë). Këto të fundit në veçanti janë të vështira për t'u shoqëruar me ushqimin nxitës, pasi reagimi ndodh aq i vonuar.


Simptomat e alergjive ushqimore të llojit të menjëhershëm

 • Ato variojnë nga një kruajtje e lehtë dhe ndjesi djegieje në gojë deri te ënjtja e mukozave në të gjithë gojën, hundën dhe fytin, me ose pa formimin e mukusit.

 • Rrugët e frymëmarrjes (astma alergjike) dhe lëkura (ekzema, kruajtja dhe urtikaria) gjithashtu mund të preken.

 • Përveç kësaj, simptoma gastrointestinale të tilla si B. shfaqen nauze, të vjella, gazra dhe diarre.

 • Në raste ekstreme, një alergji ushqimore mund të çojë në shok anafilaktik (dështim të qarkullimit të gjakut) kërcënues për jetën.


Simptomat e alergjive ushqimore të tipit të vonuar

 • Edhe këtu, simptomat mund të shfaqen në zonën e tretjes dhe janë të ngjashme me sindromën e zorrëve të irritueshme me fryrje, ënjtje ose alternim të diarresë dhe kapsllëkut.

 • Sidoqoftë, skuqjet e lëkurës gjithashtu mund të shfaqen, në mënyrë që personi në fjalë të besojë se ai po vuan nga neurodermatiti, i cili, megjithatë, do të largohej nëse ai e linte ushqimin nxitës.

 • Edhe mbipesha mund të jetë një simptomë e mundshme e këtyre llojeve të alergjive ushqimore.

 • Simptomat jo specifike të tilla si rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve të traktit respirator (ftohjet, bronkiti) dhe dhimbjet e kokës ndaj sulmeve të përsëritura të migrenës ose fazave të përsëritura me lodhje kronike dhe probleme të përqendrimit janë veçanërisht të zakonshme.

 • Shoku anafilaktik nuk ndodh këtu.


14 ushqimet më të rëndësishme alergjike

14 Ushqimi dhe produktet e bëra prej tij kanë më shumë gjasa të shkaktojnë reaksione alergjike (2). Meqenëse ato përbëjnë më shumë se 90 përqind të të gjitha alergjive ushqimore të raportuara, etiketimi ka qenë i detyrueshëm për mallrat e paketuara dhe të paketuara në BE që nga dhjetori 2014 (8).


Importantshtë e rëndësishme të dini se nuk është vetë ushqimi që çon në alergji, por substancat që përmban ato që veprojnë si alergene. Përveç squfurit dhe sulfiteve, të gjitha ushqimet e mëposhtme janë komponime proteinike.


Disa alergene janë të qëndrueshëm ndaj nxehtësisë, kështu që ushqimi i gatuar gjithashtu çon në një reaksion alergjik. Nëse alergjeni në fjalë është i prirur të nxehet, ushqimi mund të shijohet i gatuar. Saktësisht se cila substancë (et) keni një reaksion alergjik sqarohet nga testet, të cilave do t’iu kthehemi.


1. vezë

Deri në 2.5 përqind e njerëzimit vuan nga alergjia ndaj vezëve, kryesisht fëmijë. Shumica e alergeneve si p.sh B. Ovomukoidet gjenden në proteinë. Ovomucoid është i qëndrueshëm ndaj nxehtësisë dhe shkakton reaksionet alergjike më të dhunshme.


Në deri në 80 përqind të fëmijëve, vetëm vezët e papërpunuara shkaktojnë alergji. Prandaj alergjeni përkatës është i qëndrueshëm ndaj nxehtësisë. Studimet kanë treguar gjithashtu se 68 përqind e fëmijëve më parë alergjikë tolerojnë vezët përsëri nga mosha 16 vjeç.


2. Kikirikë

Kikirikët janë alergjia ushqimore më e zakonshme tek fëmijët, ndërsa të rriturit rrallë e marrin atë. Sidoqoftë, nëse keni zhvilluar një alergji ndaj kikirikut si fëmijë, zakonisht e keni akoma si të rritur (në rreth 80 përqind të rasteve). Në rastin e kikirikëve, alergjia mund të jetë për shkak të pjekjes, në mënyrë që arrat e papërpunuara të tolerohen mirë. Mund të gjeni më shumë informacion këtu: Kikirikët e papërpunuar janë më pak alergjikë sesa kikirikët e pjekur.


3. Qumësht

Në botën perëndimore, alergjia ndaj qumështit është një nga alergjitë më të zakonshme tek fëmijët. Reagimi mund të jetë i menjëhershëm ose i vonuar. Shpesh prek fëmijët që janë ushqyer me ushqime hipoallergjike të gatshme për përdorim për fëmijë (formula), deri në 7.5 përqind të tyre zhvillojnë alergji ndaj qumështit.


Në varësi të faktit nëse një substancë e qëndrueshme ndaj nxehtësisë ose e nxehtë shkakton alergji, qumështi i zier mund të tolerohet. Proteina e qumështit mund të ndahet në kazeinë me tretshmëri të ulët dhe qëndrueshmëri ndaj nxehtësisë dhe proteina e hirrës e tretshme lehtë, e ndjeshme ndaj nxehtësisë. Nëse ka një alergji ndaj proteinës së hirrës, kjo është e kufizuar në qumështin e papërpunuar të lopës (produktet). Prandaj, i sëmuri nga alergjia ka mundësinë të kalojë në qumësht dhie ose dele ose mund të testojë nëse ai mund të tolerojë qumështin e lopës së zier (nëse ai absolutisht dëshiron ta konsumojë atë).


Sidoqoftë, nëse jeni alergjik ndaj kazeinës, të gjitha llojet e qumështit të kafshëve duhet të shmangen - të papërpunuara ose të gatuara. Por ky nuk është një problem, pasi, ndryshe nga qumështi i kafshëve, ka pije bimore të qumështit etikisht të shëndosha, të tilla si oriz, tërshërë, bajame ose qumësht soje.


Shumë të sëmurë nga alergjia ndaj qumështit gjithashtu mund të tolerojnë gjalpin ose kremin, pasi përmbajtja e proteinave në këto produkte është shumë e ulët.


4. Peshku

0.2 përqind e të gjithë njerëzve janë alergjikë ndaj peshqve. Rajonet me konsum të lartë peshku janë veçanërisht të prekura. Nëse dikush është alergjik ndaj peshkut, edhe sasitë më të vogla janë të mjaftueshme për të shkaktuar reagime.


5. Krustacet

Në vende si Norvegjia dhe Spanja, ku krustace të tilla si karkaleca dhe karavidhe hahen zakonisht, alergjia e krustaceve është një nga alergjitë më të zakonshme ushqimore. Alergjeni kryesor është një proteinë e qëndrueshme ndaj nxehtësisë e quajtur tropomyosin, e cila madje mund të shkaktojë një reagim më të fortë kur gatuhet.


Si në krustace ashtu edhe në peshk, nuk është e pazakontë që një alergji të ngatërrohet me helmimin nga ushqimi, kjo është arsyeja pse duhet të kryhet një test shpimi.


6. Molusqet

Grupi i molusqeve përfshin molusqe, oktapodë, oktapodë dhe kërmij. Alergjia ndaj molusqeve është shumë e rrallë.


7. Gruri

Gruri është një nga drithërat më të konsumuar në shumë vende dhe mbulon pothuajse 50 përqind të kërkesës ditore të kalorive në të gjithë botën. Alergjenët përfshijnë përbërës të ndryshëm të proteinave. Përveç grurit, drithërat e tjerë gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma alergjike.


Gruri është një nga alergjenët kryesorë në fëmijëri, por alergjia zakonisht zhduket kur filloni shkollën. Nëse një alergji ndaj grurit ndodh vetëm në moshën madhore, zakonisht është e përhershme. Simptomat mund të shfaqen menjëherë ose pas një vonese kur thithni përbërësit e grurit, pas kontaktit me lëkurën ose kur hani grurë.


8. Lupinët

Lupinët përdoren veçanërisht në vendet mesdhetare, p.sh. B. për të bërë ushqime dhe ushqime të para. Meqenëse mielli lupin mund të gjendet në të gjitha llojet e produkteve të pjekura, të tilla si bukë dhe biskota ku nuk dyshohet, etiketimi është i detyrueshëm.


9. Arrat

Arrat përfshijnë bajame, arra, lajthi, shqeme, arra braziliane, pecanë, fëstëkë, makadamias dhe arra Queensland. Deri më tani, 32 alergene nga arrat janë të njohura që janë mjaft të qëndrueshme ndaj nxehtësisë. Kjo do të thotë që arrat e pjekura ose bajamet e pjekura gjithashtu mund të jenë problematike për ata që vuajnë nga alergjitë. Si fëmijët ashtu edhe të rriturit janë të prekur.


10. Dioksidi i squfurit dhe sulfitet

Dioksidi i squfurit dhe sulfitet shpesh përdoren si ruajtës dhe antioksidantë, p.sh. B. në salca, lakër turshi, perime turshi, fruta të thata, reçel, produkte të pjekura dhe pije të tilla si verë, birrë, lëngje frutash dhe pije të buta.


Nga një sasi prej 10 miligramë për kilogram ose litër, dioksidi i squfurit dhe sulfitet duhet të shënohen në listën e përbërësve ose në etiketë - në Gjermani me fjalën "sulfurizuar". Nëse përmbajtja është më e ulët, mund të jepet vetëm numri përkatës E (E220-228) ose terma të tillë si sulfiti i natriumit.


11. Selino

Në Evropën Qendrore, selino është një nga alergjenët më të rëndësishëm tek të rriturit. Mbani në mend se selino është p.sh. B. mund të gjendet edhe në lëngjet e perimeve, në farat e selinos, në përzierjet bimore, në bukën me erëza, në produktet e mishit, në djathin bimor dhe në ushqimet e gatshme.


12. Mustardë (Senf)

Kur bëhet fjalë për erëzat, energjia e mustardës është padyshim alergjia më e zakonshme. Meqenëse alergjenët në mustardë janë të qëndrueshëm ndaj nxehtësisë dhe tretjes, mund të ndodhin reagime të forta.


13. Farat e susamit

Deri më tani, 7 alergene janë identifikuar në farat e susamit dhe 3 në vajin e susamit. Pasi të ketë ndodhur alergjia, shpesh është e përhershme. Vetëm 20 deri në 30 përqind e alergjive të susamit mund të shpresojnë për një tolerancë, që do të thotë se alergjia përfundimisht do të largohet.


Sidoqoftë, këto shifra natyrisht supozojnë se njerëzit përkatës përdorin vetëm terapi mjekësore konvencionale për të kapërcyer alergjitë e tyre. Fatkeqësisht, ende nuk ka pasur ndonjë studim mbi tolerancën bazuar në masa holistike. Në praktikë, megjithatë, është treguar herë pas here se një qasje naturopatike mund të paktën të lehtësojë shumë alergji, nëse jo t'i eliminojë plotësisht ato.


14. Fasule soje

Deri më sot, më shumë se 10 alergene janë zbuluar në soje. Foshnjat dhe të vegjlit kanë më shumë gjasa të vuajnë nga alergjia ndaj sojës sesa të rriturit, por edhe fëmijët kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga alergjitë e sojës sesa nga alergjitë e qumështit, vezëve ose kikirikut.


Nëse keni një reaksion alergjik ndaj proteinës së sojës të quajtur Gly m4 (e cila mund të përcaktohet në testin e alergjisë), atëherë me sa duket mund të konsumoni disa produkte soje (miso, salca soje, soje të pjekura), pasi alergjeni përgjithësisht shkatërrohet gjatë procesi i prodhimit (me ngrohje dhe fermentim).


Sidoqoftë, alergjeni ende mund të zbulohet në tofu, pije soje dhe thekon soje. Ju do të duhet të gatuani sojën për 4 orë - sipas Institutit Federal për Vlerësimin e Rrezikut (8) - për të shpërndarë alergjenin.


Duke pasur parasysh rreziqet që mund të sjellë një reaksion alergjik, ne do të këshillonim kundër produkteve dhe eksperimenteve të sojës (p.sh. me ngrohje për 4 orë paraprakisht) nëse ka një alergji ndaj sojës.


Në lidhjen e mëposhtme do të gjeni alternativa ndaj sojës që janë thjesht me bazë bimore dhe të cilat lehtë mund t’i bëni vetë.


Çfarë është një alergji kryq?

Një alergji dytësore - e njohur edhe si alergji kryq - i referohet gjithmonë kur imunoglobulina E e antitrupave jo vetëm reagon ndaj alergjenit të tij specifik (p.sh. polenit të thuprës), por edhe ndaj alergeneve të ngjashme, p.sh. në selino.


Kështu që mund të ndodhë që të bëheni alergjikë ndaj gjithnjë e më shumë substancave. Së pari është vetëm poleni i thuprës, pastaj selinoja, pastaj ndoshta arrat dhe bajamet.


Alergjia në selino në veçanti është shumë rrallë e pranishme si një alergji parësore ushqimore, por kryesisht si një alergji kryq në polenin e thuprës dhe / ose alergjitë në mugwort. Nëse ka një energji mustardë, shpesh ka reaksione alergjike ndaj perimeve të lidhura me kryqëzues, të tilla si lakra kineze ose farat e rapesë. Për më tepër, shpesh ka reagime të kryqëzuara midis llojeve të ndryshme të peshqve, dhe disa të sëmurë nga alergjitë nga marimangat e pluhurit të shtëpisë zhvillojnë një alergji të kryqëzuar ndaj krustaceve dhe molusqeve.


Ndërsa fëmijët preken kryesisht nga alergjitë reale ose parësore të ushqimit, adoleshentët dhe të rriturit vuajnë kryesisht nga alergjitë dytësore të ushqimit. Sipas ekspertëve (9), deri në 60 përqind e të gjitha alergjive ushqimore tek adoleshentët dhe të rriturit janë ndër-alergjikë.


Çfarë është një pseudoalergji?

Të ashtuquajturat pseudo-alergji nuk janë alergji sepse sistemi imunitar reagon në një mënyrë tjetër. Termi "pseudo -alergji" vjen nga fakti se të njëjtat simptoma - p.sh. B. Vështirësi në frymëmarrje, skuqje të hithrës dhe skuqje të lëkurës - siç mund të ndodhë me një alergji.


Shkaktarët mund të përfshijnë sa vijon:


 • Ilaqet, p.sh. Media kontrasti, opiate, NSAID (anti-reumatizma jo-steroide p.sh. aspirina) dhe të tjera.

 • Aditivët e ushqimit, p.sh. B. Acidifikuesit dhe ruajtësit


Ndonjëherë substancat nga ushqimi renditen gjithashtu si shkaktarë të një pseudo-alergjie, si p.sh B. salicilatet nga disa fruta, të cilat më mirë duhet të numërohen ndër intolerancat ushqimore.


Meqenëse nuk ka antitrupa në pseudo-alergji, ato nuk mund të përdoren për të diagnostikuar pseudo-alergjitë. Ju vetëm mund të zbuloni se cili prej tyre po shkakton simptomat me anë të testimit, pra duke lënë jashtë substancat përkatëse.


Shkaqet e alergjive ushqimore

Çfarë shkakton alergji zyrtarisht ende nuk është sqaruar. Shkencëtarët supozojnë se nuk ka një shkak të vetëm, por disa faktorë luajnë një rol. Ajo që është e sigurt është se ekziston një mosfunksionim i sistemit imunitar, i cili në fakt nuk është një shkak, por pasojë e shkakut (ve) aktuale.


Gjenet luajnë rolin e tyre në përcaktimin nëse njerëzit zhvillojnë alergji apo jo. Nëse nëna dhe / ose babai vuajnë nga alergjia, fëmijët e tyre janë më të rrezikuar. Kjo është veçanërisht rasti kur imunoglobulina E (IgE) e antitrupave është përfshirë në mënyrë të konsiderueshme (26).


Por përbërja gjenetike vetëm nuk çon në alergji. Nga perspektiva e naturopatisë, shkaqet janë relativisht të qarta. Kjo përfshin një mënyrë jetese të tjetërsuar nga natyra (e cila përfshin të gjitha fushat e mundshme të jetës që janë të zakonshme sot, të tilla si ushqimi i dobët, ilaçet, mungesa e stërvitjes, shumë higjiena, mungesa e substancave vitale, stresi i tepërt, etj.), gjë që çon në çrregullime në veçanti të sistemit tretës (flora e zorrëve dhe mukoza e zorrëve) e cila nga ana tjetër irriton sistemin imunitar.


Vlera e pH në stomak si shkak i alergjive

Sipas një studimi të kryer në Universitetin Mjekësor të Vjenës në vitin 2012 (7), jo vetëm zorrët por edhe stomaku luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e alergjive ushqimore. In vitro është gjetur se alergjenët në ushqim, p.sh. B. në qumësht ose lajthi nuk mund të tretet plotësisht kur vlera e pH është rritur, gjë që ndodh kur stomaku ka shumë pak acid gastrik.


Studiuesit arritën në përfundimin se alergjitë ushqimore mund të lidhen me një nivel të rritur të pH në stomak. Kjo mbështetet edhe nga fakti se të vegjëlit, të cilët në përgjithësi vuajnë nga alergjitë, zakonisht kanë pak acid stomaku.


Tek të rriturit, nuk është e pazakontë që bllokuesit e njohur të acidit për stomakun të rrisin vlerën e pH të stomakut dhe kështu ta bëjnë atë më të ndjeshëm ndaj alergjive - siç kanë treguar studiuesit në vitin 2019 (14).


Ata vlerësuan të dhënat nga 97 përqind e popullsisë austriake dhe zbuluan se njerëzit që marrin frenues të acidit gastrik (të quajtur edhe bllokues të acidit ose frenues të pompës protonike) shpesh zhvillojnë alergji. Prandaj shkencëtarët paralajmëruan komunitetin mjekësor që t'i përshkruajë këto ilaçe me kujdes dhe të sigurohet që ato të merren sa më shkurt të jetë e mundur.


Ju mund t'i njihni këto mjete juridike me përfundimin -prazol, p.sh. B. omeprazole, pantoprazole, etj. Këto ilaçe duhet të shmangen kudo që të jetë e mundur, pasi ato jo vetëm që rrisin rrezikun e alergjive, por gjithashtu mund të shkaktojnë shumë ankesa të tjera dhe gjithashtu mund të çojnë në një lloj varësie, siç e kemi përshkruar tashmë këtu: Rrethi vicioz i bllokuesve të acidit


Diagnostifikimi i alergjive ushqimore

Nëse dyshoni se mund të keni alergji ushqimore, ka teste të ndryshme që mund të bëni me një mjek. Historia mjekësore luan një rol të rëndësishëm në këtë. Ndoshta ju tashmë e dini ose dyshoni se cilat ushqime janë shkaktarë të mundshëm. Sidoqoftë, meqenëse simptomat shpesh vonohen, diagnoza nuk është gjithmonë e lehtë. Tre teste mund të përdoren për sqarim (25):


1. Testi i lëkurës:

Zakonisht kryhet një test shpimi, ku ekstraktet e ushqimit aplikohen në lëkurë dhe pastaj gërvishten lehtë. Në një test prick-to-prick, nga ana tjetër, një pjesë e vogël e ushqimit vendoset në lëkurë. Si rezultat, ushqimi shpohet me një pikë të vogël dhe lëkura gërvishtet pak.


Skuqja, kruajtja dhe zhurma në zonën përkatëse të lëkurës tregojnë një reaksion alergjik, por kjo nuk pasqyron ashpërsinë e alergjisë. Të dy testet e lëkurës tregojnë sensibilizim, por nuk tregojnë nëse ka vërtet alergji ushqimore.


2. Testi laboratorik:

Përcaktimi i IgE në gjak kryhet në laboratorë të specializuar diagnostikues. Kjo kontrollon nëse ka sasi të rritura të antitrupave në gjak dhe kundër cilës alergeneve janë drejtuar. Problemi është se ky test gjithashtu siguron informacion vetëm nëse ka një sensibilizim, por jo nëse është në fakt një alergji ushqimore që është zhvilluar tashmë.


3. Test provokimi oral:

Ky test është aktualisht mënyra e vetme për të diagnostikuar me besueshmëri një alergji ushqimore dhe për të përcaktuar se sa ushqim po shkakton një reaksion alergjik. Meqenëse kjo mund të jetë shumë e rëndë, testi i provokimit oral kryhet vetëm në spitale të specializuara dhe nën mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore.


Sasia e ushqimit të dhënë që rezultoi pozitiv në testin e lëkurës dhe / ose testin laboratorik rritet gradualisht derisa të ndodhë një reagim. Një zbatim i dyfishtë i verbër - as mjekët dhe as pacientët nuk e dinë kur administrohet ushqimi i dyshuar - siguron një reagim të qartë.


Me diagnozën e irisit, e cila përdoret herë pas here nga terapistët naturopatikë, nuk mund të zbulohet alergji, por mund të gjendet një tregues i pikës së dobët themelore në organizëm. Pra, nëse vizitoni rregullisht naturopatin, zbuloni nëse ai po përdor diagnostifikimin e duhur.

A janë testet IgG të dobishme për diagnostikimin e alergjive ushqimore?


Ofrohen edhe teste të tjera alergjie. Përfshirë testet IgG, të cilat zakonisht ofrohen së bashku me rekomandimet e dietës. Akademia Evropiane e Alergologjisë dhe Imunologjisë Klinike i ka klasifikuar testet e antitrupave IgG si të papërshtatshëm dhe për këtë arsye i refuzon ato rreptësisht (29).


Sepse nëse antitrupat IgG4 zbulohen pas ngrënies së ushqimit, kjo nuk tregon për proceset patogjene, por vetëm për të kontaktuar me ushqimin përkatës. Rekomandimet e dietës në këtë drejtim çuan në pasiguri, rritjen e vuajtjeve, kufizimin e cilësisë së jetës dhe mund të rrezikojnë seriozisht të sëmurët nga alergjitë - shpesh pretendohet.


Sidoqoftë, praktika tregon se pikërisht këto teste dhe rekomandimet e mëvonshme dietike shpesh (jo gjithmonë) mund t’i ndihmojnë ata që preken shumë mirë. Këtu përsëri lind pyetja se çfarë në të vërtetë kufizon cilësinë e jetës, reagimet dhe simptomat alergjike shpesh paralizuese ose ndryshimi i dietës, me të cilat shpesh mësohet shpejt dhe e cila pastaj - nëse është e suksesshme - shkon paralelisht me lirinë nga simptomat. Vetëm tani ju keni energjinë dhe forcën për t'iu përkushtuar masave të mëtejshme që më pas mund të lehtësojnë mbindjeshmërinë, të tilla si rehabilitimi i zorrëve, optimizimi i furnizimit me substanca vitale dhe terapi të tjera naturopatike.


Mangësitë e mundshme që lidhen me kufizimin e menusë zakonisht mund të shmangen me një plan ushqimor të përpiluar në mënyrë inteligjente dhe shtesa shtesë ushqimore. Një nutricionist holistik dhe / ose praktikues alternativ mund të ndihmojë këtu.


Terapia mjekësore konvencionale e alergjive ushqimore

Mjekësia konvencionale ende nuk ka ofruar ndonjë terapi shkakësore për alergjitë ushqimore. Prandaj shmangia e alergjenit është ende trajtimi më i rekomanduar.


Terapitë e ndryshme janë ende në studim dhe për këtë arsye përdoren vetëm në spitale të specializuara. Për shembull, imunoterapia me gojë mund të jetë e dobishme për njerëzit me alergji ndaj kikirikut. Studimet (15) kanë treguar se kjo mund të parandalojë ose lehtësojë simptomat e shumë të sëmurëve nga alergjitë.


Kjo të paktën mund të parandalojë që gjurmët e këtij ushqimi të shkaktojnë reaksione alergjike. Imunoterapitë tashmë janë vërtetuar efektive për alergjitë ndaj marimangave të pluhurit të shtëpisë, polenit dhe helmit të insekteve, por ende kërkohen kërkime për alergjitë ushqimore.


Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të dini se alergjitë ushqimore që ndodhin në foshnjëri shpesh largohen para se të fillojnë shkollën. Kjo është arsyeja pse fëmijët mund të kontrollohen çdo 1 deri në 2 vjet - në prani të mjekut - nëse ka pasur një tolerancë ndërkohë. Alergjitë ushqimore, të cilat shfaqen për herë të parë në moshën e rritur, zakonisht shoqërojnë të prekurit gjatë gjithë jetës - veçanërisht nëse dikush mbështetet ekskluzivisht në mjekësinë konvencionale.


Naturopatia për alergji

Ndryshe nga shumë mjekë konvencionalë, praktikuesit alternativë të mjekësisë janë të mendimit se "pritja dhe pirja e çajit" nuk është efektive në rastin e alergjive ushqimore. Pjesa më e rëndësishme e trajtimit të alergjisë, edhe me një koncept holistik, është fillimisht shmangia e rreptë e alergeneve përkatës.


Përveç kësaj, ka disa masa që mund të merrni për të mbështetur trupin ose sistemin imunitar dhe për të promovuar tolerancën.


1. Ushqimi i shëndetshëm

Hani me një deite alkaline. Në këtë mënyrë, ju mund të shtoni lëndë ushqyese dhe fitokemikale të vlefshme në trupin tuaj, nga të cilat varet gjatë rivendosjes së ekuilibrit të tij. Përveç kësaj, kjo dietë kontribuon në deacidifikimin e trupit, lehtëson zorrët dhe ka një efekt anti-inflamator. Tabela jonë do t'ju ndihmojë të njiheni me dietën alkaline. Një tryezë me ushqime alkaline dhe ato që formojnë acid mund të gjenden këtu: Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


2. Eliminoni fushat e ndërhyrjes

Eliminoni fushat ekzistuese të ndërhyrjes aty ku është e mundur. Sepse këto përfaqësojnë një barrë kronike për organizmin tuaj dhe veçanërisht për sistemin tuaj imunitar. B. mbushjet e amalgamit, dhëmbët e vdekur dhe dhëmbët e çrregulluar.


3. Detoksifikimi

Detoksifikimi i trupit duhet të forcohet në mënyrë specifike në rast të alergjive. Agjërimi terapeutik mund të jetë hapi i parë këtu. Pini mjaft ujë dhe çaj bimor për të inkurajuar eliminimin përmes veshkave dhe forcimin e organeve të detoksifikimit (lëkura, mëlçia, veshkat dhe zorrët). Bimët mjekësore mund të jenë të dobishme këtu, siç kemi raportuar tashmë për ju: Detoksifikimi me barëra. Ushtroni në ajër të pastër, i cili stimulon kullimin përmes lëkurës dhe mushkërive, si dhe metabolizmin.


4. Menaxhimi i stresit për alergjitë ushqimore

Shmangni stresin dhe mësoni të relaksoheni. Studimet (30) kanë treguar se stresi reagon tepër dhe dobëson sistemin imunitar. Të sëmurët nga alergjitë janë gjithashtu shumë më të prirur ndaj stresit sesa njerëzit e shëndetshëm dhe kanë më shumë gjasa të shtypin ndjenjat e tyre. Ka shumë mënyra për t'u çlodhur, të tilla si: B. Relaksimi progresiv i muskujve, joga, meditimi dhe akupresura.


Përveç kësaj, ekziston mundësia e përdorimit të të ashtuquajturve adaptogjenë, domethënë ilaçet bimore që ju bëjnë më rezistent ndaj stresit, p.sh. B. Rhodiola rosea.


5. Merrni probiotikë dhe krijoni florën e zorrëve

Seksionet cezariane, mjedisi steril gjatë dhe pas lindjes dhe ushqimi i foshnjës në vend të qumështit të gjirit parandalojnë fëmijën të zhvillojë një florë të shëndetshme të zorrëve. Sidoqoftë, një florë e shëndetshme e zorrëve mbron mukozën e zorrëve dhe parandalon alergjenët të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të çojnë në zhvillimin e alergjive atje.


Më vonë, bëhet fjalë për ilaçe (përfshirë antibiotikët), aditivë antibakterialë në produktet e kujdesit të trupit dhe dhëmbëve (p.sh. triclosan), alkool, sheqer, një dietë të pasur me kripë ose një dietë përgjithësisht të gabuar, të gjitha këto shqetësojnë florën e zorrëve dhe kontribuojnë në zhvillimi i alergjive ushqimore.


Në fakt, studimet kanë treguar (19) se njerëzit me alergji të rënda kanë florë të zorrëve shumë më pak të larmishme. Përbërja e florës së zorrëve gjithashtu mund të ndikojë në reagimin individual ndaj ushqimeve që përmbajnë laktozë ose fruktozë, kështu që intolerancat siç janë intoleranca ndaj laktozës dhe fruktozës gjithashtu mund t'i atribuohen një flore të trazuar të zorrëve.


Meqenëse ushqimi është i një rëndësie të veçantë për kolonizimin e zorrëve, ne kemi nevojë për një dietë të larmishme dhe të shëndetshme me shumë fruta dhe perime të ndryshme. Nga njëra anë, fibrat dietike të përmbajtura në të kontribuojnë në një florë të ndryshme të zorrëve, nga ana tjetër vitaminat, mineralet dhe substancat dytësore të bimëve ndihmojnë për të mbajtur sistemin imunitar në gishta dhe për të na mbrojtur nga alergjitë ose për t'i eliminuar ato. Ne kemi përshkruar se si duket dieta e duhur për një florë të shëndetshme të zorrëve: Dieta e duhur për florën e zorrëve


Përveç kësaj, probiotikët mund të ndryshojnë florën e zorrëve për mirë dhe të përmirësojnë simptomat e alergjive. Këto janë mikroorganizma të qëndrueshëm që përmbahen në ushqime të fermentuara siç janë lakra turshi e papërpunuar dhe - në numër dukshëm më të lartë dhe diversitet më të madh - në shtesat ushqimore.


 • Si i merrni probiotikët për të ndërtuar florën e zorrëve, ne e shpjegojmë këtu në këtë udhëzues: Ndërtoni florën e zorrëve

 • Si mund të ndërtohet flora e zorrëve tek fëmijët (nga 3 vjeç) mund të gjendet këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve tek fëmijët

 • Ne shpjegojmë këtu se si mund të ndërtohet flora e zorrëve tek foshnjat dhe fëmijët (deri në 3 vjeç): Probiotikë për zorrët e foshnjës


Një rehabilitim i plotë i zorrëve mund të jetë gjithashtu i dobishëm si një metodë holistike për të hequr qafe një alergji ose intolerancë të fituar. Udhëzimet e sakta mund të gjenden këtu: Pastrimi i zorrës së trashë - Udhëzimet.


6. Siguroni vetes dhe foshnjës tuaj me vitaminë D.

Vitamina D gjithashtu luan një rol të madh në rrezikun e alergjive. Studiuesit kanë gjetur se rreziku i alergjive lidhet me rrezet e diellit. Një studim (23) me 5,276 fëmijë njëvjeçarë në Universitetin e Melburnit tregoi se mungesa e dritës së diellit dhe mungesa e vitaminës D që rezulton rrit gjasat e një alergjie ndaj vezëve 3 herë dhe një alergji ndaj kikirikëve 11 herë.


Meqenëse fëmijët janë plotësisht të varur nga nënat e tyre për vitaminën D para lindjes, gratë shtatzëna duhet të sigurohen që të kenë një furnizim adekuat të vitaminës D - qoftë nga dielli apo nga shtesat ushqimore.


Pas lindjes së fëmijës, vitamina D formohet përmes lëkurës përmes dritës së diellit. Por është thelbësore të sigurohet që lëkura e foshnjës të jetë shumë e ndjeshme dhe të mos ekspozohet ndaj diellit flakërues të mesditës! Sipas një studimi (31), është e mjaftueshme që foshnja 6 muajshe të shijojë diellin e pasdites për 30 minuta në javë (për gjithsej 16 javë) në mënyrë që të arrijë nivele adekuate të vitaminës D.


Si të vazhdoni për të siguruar një nivel mjaft të lartë të vitaminës D, veçanërisht në veten tuaj, dhe si të korrigjoni një mangësi të mundshme, lexoni këtu: Marrja e saktë e vitaminës D.


7. Infuzionet e vitaminës C për alergji

Një artikull përmbledhës i vitit 2018 (32) tregoi se infuzionet e vitaminës C janë një mënyrë e mirë për të lehtësuar simptomat në alergji. Pyesni mjekun tuaj naturopatik për këtë dhe lexoni artikullin tonë mbi këtë temë: Terapia me vitaminë C në praktikën e mjekut të familjes


8. Acid yndyror Omega-3

Acidet yndyrore Omega-3 (ato me zinxhir të gjatë nga vaji i peshkut ose algave) zvogëlojnë rrezikun e një alergjie ushqimore. Për shkak të efekteve të tyre antioksiduese dhe anti-inflamatore, megjithatë, supozohet gjithashtu se ato mund të lehtësojnë alergjitë ekzistuese (33).


9. Kurkumin

Antioksidanti i mirënjohur i gjithanshëm nga shafran i Indisë-kurkumina-ka qenë prej kohësh i njohur për vetitë e tij anti-alergjike, pasi mund të pengojë lirimin e histaminës nga qelizat direkte. Ky efekt u kontrollua - sipas një publikimi të vitit 2008, fillimisht te minjtë alergjikë, në të cilët reagimi alergjik u zvogëlua ndjeshëm falë kurkuminës (34).


Në vitin 2015, studiuesit në Universitetin Western New England në Springfield shkruan se kurkumina luante një rol mbrojtës në reaksionet alergjike ndaj ushqimit, kështu që supozohet se marrja e rregullt e shafran i Indisë (ose kurkumin) mund të zvogëlojë shumë rrjedhën e mëtejshme të një alergjie ushqimore që ndikon pozitivisht (35).


Dhe në një studim Korean të të njëjtit vit u tha se shafrani i Indisë mund të përmirësonte ndjeshëm simptomat e një alergjie ushqimore dhe se ishte një substancë antialergjike. Shafran i Indisë do të rregullojë përgjigjen imune duke ruajtur të ashtuquajturin ekuilibrin TH1 / TH2. Vetë kurkumina gjithashtu pengon një reagim të tepruar të sistemit imunitar, kështu që marrja e shafranit të Indisë është e dobishme për një numër çrregullimesh të sistemit imunitar, të tilla si alergjitë ushqimore, por edhe astmën dhe neurodermatitin (36).


Për të krijuar një koncept holistik, është mirë që të kontaktoni një mjek holistik, alergolog ose praktikues alternativ i cili ka përvojë në trajtimin e alergjive naturopatike. Ai do të punojë me ju për të zhvilluar qasjen e duhur për ju, e cila është përshtatur në mënyrë të përkryer me nevojat tuaja individuale.


Alergji e menjëhershme: një çantë urgjence mund të shpëtojë jetë

Në rast të alergjive të rënda në veçanti, është gjithashtu thelbësore që të prekurit të dinë se cilat ushqime mund të jenë të rrezikshme, si vërehet një reaksion alergjik dhe çfarë të bëni në rast urgjence.


Një çantë urgjence mund të shpëtojë jetë për ata që vuajnë nga alergjitë. Gjithmonë duhet ta mbani me vete në mënyrë që të trajtoheni menjëherë para se të vijë mjeku ose ndihmësi. Zakonisht përfshin:


 • agjent antiallergjik (antihistamine)

 • një auto-injektues adrenaline

 • një shtesë kortizoni

 • një sprej bronkodilatator


Lejoni që procedura t'ju shpjegohet në detaje dhe praktikoni përdorimin e kompletit të urgjencës për veten dhe të tjerët derisa të bëhet rutinë! Kjo është mënyra e vetme që ju ose të afërmit tuaj mund të veproni në mënyrë të përqendruar në një urgjencë pa panik.


Alergjitë ushqimore dhe intolerancat po bëhen më të zakonshme

Gjithnjë e më shumë njerëz besojnë se vuajnë nga intoleranca ushqimore ose alergjia ushqimore. Por a është vërtet e vërtetë? Sipas disa shkencëtarëve, intolerancat shpesh janë thjesht imagjinare (20) dhe alergjitë janë diagnoza të gabuara.


Fondacioni Qendra Evropiane për Kërkimin e Alergjisë (fondacioni jofitimprurës Evropian për kërkimin e alergjisë) kundërshton qartë pretendimet si këto. Sepse në Kongresin e 14 -të të Alergjisë Gjermane në Hanover në 2019, ekspertët vunë në dukje se qëndrimet në spital për shkak të reaksioneve të rënda alergjike deri në shokun anafilaktik - veçanërisht tek fëmijët - ishin rritur ndjeshëm, përkatësisht shtatëfish në dhjetë vitet e fundit. (10)


Prof. Katie Allen (21) nga Instituti Kërkimor i Fëmijëve Murdoch në Melburn u befasua dukshëm kur analizoi të dhënat nga 5,300 fëmijë. Sepse ajo mendonte se rreth një në 20 fëmijë do të ishte alergjik ndaj arrave, por ishin dy herë më shumë. Studiuesi deklaroi se këtu duhet folur për një epidemi.


Pra, fakti është se incidenca e alergjive ushqimore është rritur gjatë 30 viteve të fundit, veçanërisht në vendet e industrializuara (18). Askush nuk e di saktësisht pse është kështu. Megjithatë, tre faktorë mund të luajnë një rol të rëndësishëm: 1. Një mënyrë jetese dhe dietë që është larg nga natyra, e cila çon në çrregullime të florës së zorrëve, 2. Mungesa e vitaminës D dhe 3. Foshnjat marrin ushqime potencialisht alergjike shumë vonë.


Foshnjat: ushqehen herët apo vonë me alergene?

Për një kohë të gjatë u tha se foshnjave duhet t'u jepet ushqim potencialisht alergjik sa më vonë që të jetë e mundur. Ndërkohë, vala është kthyer. Sipas profesorit Gideon Lackat të King's College London, taktika e vonimit nuk ishte vetëm e gabuar, ajo ndihmoi në nxitjen e epidemisë së intolerancës ndaj ushqimit. Studimi i tij (22) i 640 foshnjave në rrezik ka treguar se rreziku i alergjisë ndaj kikirikut mund të zvogëlohet në mënyrë dramatike nëse fëmijët midis moshës 4 dhe 11 muajsh hanë kikirikë të pastër.


Një grup mori të paktën 6 gram kikirikë në javë, grupi tjetër asnjë fare. Kur fëmijët arritën moshën 5 vjeç, vetëm rreth 3 përqind në grupin e kikirikëve kishin një reaksion alergjik, ndërsa më shumë se 17 përqind e fëmijëve të tjerë kishin zhvilluar një alergji ndaj kikirikut.


Sidoqoftë, ky është një studim i mbikëqyrur nga mjeku. Kështu që ju nuk duhet ta ushqeni foshnjën tuaj 4 muajshe me kikirikë të pastër! Përkundrazi, rekomandimi është t'u ofroni foshnjave ushqime të reja sa më herët në fillim të muajit të 5 -të - nëse fëmija tregon një interes të përshtatshëm për ushqimet plotësuese. Zyrtarisht, thuhet se duhet ta bëni këtë disa herë për t'i njohur ata me të, pasi fëmijët e vegjël refuzojnë ushqimin deri në më shumë se 10 herë derisa të mësohen me të.


Nga pikëpamja jonë (ekipi redaktues i ZDG), megjithatë, instinkti i shëndetshëm i fëmijës nuk duhet nënvlerësuar dhe për këtë arsye nuk duhet bërë asnjë përpjekje për ta bindur fëmijën të bëjë diçka që nuk dëshiron ta hajë. Shtë gjithashtu e mundur që fëmija nuk është ende gati për ushqim plotësues, gjë që mund të jetë rasti për çdo fëmijë të një moshe të ndryshme. Bettershtë më mirë të veproni sipas fëmijës tuaj sesa sipas ndonjë udhëzimi mjekësor ose udhëzimeve të tjera zyrtare. Këtu do të gjeni informacione mbi ushqyerjen me gji të drejtuar nga fëmija dhe ushqimin plotësues të përshtatshëm për foshnjën


Kjo mund të parandalojë alergjitë ushqimore tek fëmijët

Sipas Universitetit Mjekësor të Vjenës (24), ka disa masa parandaluese që zvogëlojnë rrezikun e alergjive ushqimore, por edhe rrezikun e alergjive të tjera tek fëmijët:


 • Shmangni duhanin dhe alkoolin gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Mos pini duhan pranë fëmijëve sepse tymi i dorës së dytë mund të kontribuojë në një alergji ushqimore (28).

 • Ushqeni fëmijën tuaj me gji plotësisht për të paktën katër muajt e parë, më mirë më gjatë. Kjo nxit zhvillimin e sistemit imunitar dhe mikroorganizmat në trup (flora e zorrëve, lëkurës dhe gojës) ndikohen pozitivisht.

 • Prezantoni ushqime plotësuese për fëmijën tuaj midis fillimit të 5 dhe jo më vonë se fundi i muajit të 6 -të të jetës (por vetëm nëse ata janë të interesuar për të!). Sipas studimeve (12), foshnjat mund të testojnë një sërë ushqimesh përmes tranzicionit gradual dhe sistemi imunitar njihet me substancat potencialisht shkaktuese të alergjisë në një fazë të hershme. Prandaj sigurohuni që t'i ofroni ushqim fëmijës suaj përsëri dhe përsëri (të pastër, të papërpunuar ose të gatuar butësisht) dhe zbuloni se çfarë i pëlqen. Sigurisht, fëmija nuk duhet të detyrohet të hajë!

 • Ushqimi hipoallergjik për fëmijë (formula) është menduar vetëm për fëmijët në rrezik (nëse, për shembull, alergjitë tashmë janë diagnostikuar ose prindërit vuajnë nga një alergji) të cilët nuk mund të ushqehen me gji.

 • Sipas studiuesve (16) nga Norvegjia, rreziku i sëmundjes celiac tek fëmijët është më i ulët nëse nënat në pritje hanë një dietë të pasur me fibra. Një marrje e lartë e fibrave nga frutat dhe perimet në vend të drithërave u shoqërua me rrezikun më të ulët - i cili mund të tregojë se kjo zvogëlon automatikisht konsumin e glutenit dhe se pikërisht ky konsum më i ulët i glutenit gjithashtu mund të ketë zvogëluar rrezikun.

 • Akademia Evropiane e Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike (11) propozon prebiotikë në formën e shtojcave dietike për parandalimin e alergjive tek foshnjat të cilëve nuk u jepet vetëm qumështi i gjirit. Prebiotikët janë shtesa ushqimore të veçanta të bëra nga të ashtuquajturat FOS (fructo-oligosaccharides) ose GOS (galacto-oligosaccharides) të përshtatshme për foshnjat dhe të vegjlit, të cilat zakonisht i shtohen ushqimit industrial për fëmijë.

 • Sipas Organizatës Botërore të Alergjisë (11), marrja e probiotikëve gjatë shtatzënisë, ushqyerjes me gji dhe fëmijërisë mund të jetë e dobishme nëse ekziston një rrezik i lartë alergjie. Ne kemi përshkruar më lart se cilat produkte janë të përshtatshme (nën: "Probiotikët: Si e ndërtoni florën tuaj të zorrëve (dhe atë të fëmijëve tuaj) dhe kështu mbroni veten nga alergjitë").

 • Shmangni obezitetin tek vetja dhe fëmijët tuaj.

 • Sipas studimeve (27), lindja cezariane duhet të bëhet vetëm nëse është e pashmangshme nga ana mjekësore. Sepse gjatë një lindjeje natyrale, fëmija bie në kontakt me florën e zorrëve dhe vaginës dhe kështu me bakteret e dobishme të nënës, të cilat forcojnë sistemin e tij imunitar dhe zvogëlojnë rrezikun e alergjive.

 • Antibiotikët nuk duhet të merren nëse nuk janë të nevojshme nga ana mjekësore, pasi ato rrisin rrezikun e alergjive, siç e kemi përshkruar tashmë këtu: Antibiotikët rrisin rrezikun e alergjive tek fëmijët.

 

Burimet e artikullit:

 • Nahrungsmittelallergien und was Sie dagegen tun können - Zentrum der Gesundheit

 • (1) An Overview of Adverse Food Reactions, The World’s Healthiest Foods

 • (2) Medizinische Universität Wien, Die 14 wichtigsten Allergene

 • (3) Langen U et al, Häufigkeit allergischer Erkrankungen in Deutschland, Robert Koch-Institut, Mai 2013

 • (4) Erster österreichischer Allergiebericht – Einschätzung und Realität, Österreichische Ärztezeitung, Juni 2006

 • (5) Lea Schwer, 3 Millionen Schweizer leiden an Allergien – ihnen hat der Bauernhof-Effekt nicht geholfen, Aargauer Zeitung, Juli 2017

 • (6) 17 Prozent leiden unter Nahrungsmittelunverträglichkeiten, Die Presse, Oktober 2014

 • (7) Diesner SC et al, Mechanisms and risk factors for type 1 food allergies: the role of gastric digestion, Wien Med Wochenschr, November 2012

 • (8) Bundesinstitut für Risikobewertung, Sojaprodukte können bei Birkenpollen-Allergikern schwere allergische Reaktionen auslösen, April 2007

 • (9) Zuberbier T, Sellerie, Kirschen & Co. – Kreuzallergien, European Centre for Allergy Research Foundation, November 2016

 • (10) Mehr schwere allergische Reaktionen, European Centre for Allergy Research Foundation, Oktober 2019

 • (11) Darmbakterien und Kuhmilchallergie, European Centre for Allergy Research Foundation, November 2019

 • (12) Babys mit vermuteter Nahrungsmittelunverträglichkeit werden länger gestillt, European Centre for Allergy Research Foundation, Juli 2019

 • (13) Zuberbier T, Nahrungsmittel-Intoleranz, European Centre for Allergy Research Foundation, Juli 2016

 • (14) Galateja Jordakieva et al, Country-wide medical records infer increased allergy risk of gastric acid inhibition, Nature Communications, Juli 2019

 • (15) Vickery BP et al, AR101 Oral Immunotherapy for Peanut Allergy, N Engl J Med, November 2018

 • (16) High fiber during pregnancy reduces risk of celiac disease in children, research finds, MedicalXpress, Juni 2019

 • (17) Hertha Deutsch, Zöliakie – Glutensensitivität –Weizenallergie?, Verband der Diaetologen Österreichs, März 2014

 • (18) Dr. Alexandra Santos, Why the world is becoming more allergic to food, BBC, September 2019

 • (19) Catharine Paddock, Could certain gut bacteria protect against food allergy?, Medical News Today, Juni 2019

 • (20) Gluten-Empfindlichkeit: Alles nur Einbildung?, Ärzte Zeitung, Februar 2012

 • (21) Cregan-Reid V, Allergies: the scourge of modern life?, The Guardian, Oktober 2018

 • (22) Early Consumption of Peanuts Prevents Peanut Allergy in High‐Risk Infants, Immune Tolerance Network, Februar 2015

 • (23) Allen KJ et al, Vitamin D insufficiency is associated with challenge-proven food allergy in infants, J Allergy Clin Immunol, April 2013

 • (24) Medizinische Universität Wien, Derzeit gibt es keine ursächliche Therapie gegen Nahrungsmittelallergien!

 • (25) Medizinische Universität Wien, Diagnose

 • (26) Catharine Paddock, New genetic risk factors for peanut and food allergy identified, Medical News Today, Oktober 2017

 • (27) Papathoma E et al, Cesarean section delivery and development of food allergy and atopic dermatitis in early childhood, Pediatr Allergy Immunol, Juni 2016

 • (28) Jurgita Saulyte, Active or Passive Exposure to Tobacco Smoking and Allergic Rhinitis, Allergic Dermatitis, and Food Allergy in Adults and Children: A Systematic Review and Meta-Analysis, PLoS Med, März 2014

 • (29) Deutsche Gesellschaft für Ernährung, IgG-Tests zur Diagnose von Lebensmittelunverträglichkeiten sind untauglich, 2009

 • (30) Glenk LM et al, Salivary cortisol responses to acute stress vary between allergic and healthy individuals: the role of plasma oxytocin, emotion regulation strategies, reported stress and anxiety, Stress, Oktober 2019

 • (31) Meena P et al, Sunlight Exposure and Vitamin D Status in Breastfed Infants, Indian Pediatr, Februar 2017

 • (32) Vollbracht C et al., Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study, J Int Med Res. 2018 Sep; 46(9): 3640–3655.

 • (33) Hoppenbrouwers T et al., Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids (LCPUFAs) in the Prevention of Food Allergy, Front. Immunol., 22 May 2019

 • (34) Kurup VP et al., Immunomodulatory effects of curcumin in allergy, Mol Nutr Food Res. 2008 Sep;52(9):1031-9. doi: 10.1002/mnfr.200700293

 • (35) Shannon R et al., Curcumin Ingestion Inhibits Mastocytosis and Suppresses Intestinal Anaphylaxis in a Murine Model of Food Allergy, 2015, Plosone

 • (36) Shin HS et al., Turmeric (Curcuma longa) attenuates food allergy symptoms by regulating type 1/type 2 helper T cells (Th1/Th2) balance in a mouse model of food allergy, J Ethnopharmacol. 2015 Dec 4;175:21-9. doi: 10.1016/j.jep.2015.08.038. Epub 2015 Sep 2.

129 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page