top of page
 • Qendra e Shëndetit

Aplikimi, efekti dhe doza e kripës së Glauber (Sulfatnatriumi) dhe kripës Epsom (Sulfatmagnez)

Aktualisiert: 30. Nov. 2021


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom janë laksativë të mirënjohur, por edhe përbërës të një kurimi agjërimi. Ne kemi bashkuar detajet mbi aplikimin, efektin dhe dozën e saktë të dy kripërave. Ju gjithashtu do të mësoni se si mund t'i përdorni kripërat në mënyrë korrekte për të filluar agjërimin.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom për tu shkarkuar

Kripa e Glauber dhe kripa Epsom janë dy kripëra që njihen si laksativë për disa qindra vjet. I trazoni në ujë të vakët dhe i pini. Zakonisht efekti vendoset brenda 1 deri në 3 orë. Ato shpesh përdoren - veçanërisht kripa e Glauber - për të filluar kurat detoksifikuese të agjërimit në mënyrë që të zbrazen plotësisht zorrët. Njëri pastaj flet për të ashtuquajturit "besimtarë".


Kripa Epsom është pjesë përbërëse e z. B. kurimi FX Mayr (i quajtur sipas Franz Xaver Mayr), i cili përdoret gjithashtu për detoksifikim, pastrim të brendshëm dhe ndryshim të dietës. Me këtë kurë, një pije kripë Epsom pihet çdo mëngjes në stomak bosh.


Sidoqoftë, këto dy kripëra nuk janë të përshtatshme për heqjen ditore në rast të kapsllëkut kronik. Ato janë shumë të forta për këtë dhe rrjedhimisht mbartin një rrezik shumë të lartë të efekteve anësore të rënda me përdorim afatgjatë - me kripën Epsom që është më e buta nga të dyja.


Dallimi midis kripës së Glauber dhe kripës Epsom

Shpesh, gabimisht, nuk bëhet dallim midis kripës së Glauber dhe kripës Epsom. Nga pikëpamja kimike, të dy ilaçet mund të dallohen lehtësisht nga njëri -tjetri: kripa e Glauberit është dekahidrat i sulfatit të natriumit dhe kripa Epsom është heptahidrat i sulfatit të magnezit. Sidoqoftë, këto dy kripëra kanë shumë të përbashkëta.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom u zbuluan në shekullin e 17 -të. E para u emërua pas kimistit dhe farmacistit Johann Rudolph Glauber, ky i fundit u nxor për herë të parë nga uji mineral nga mjeku anglez Nehemiah Grew.


Kristalet me shkëlqim, pa ngjyrë të të dy kripërave janë pa erë, kanë një shije të kripur-të hidhur dhe janë lehtësisht të tretshme në ujë.


Sa i përket efektit mjekësor, të dy kripërat gjithashtu vështirë se ndryshojnë nga njëra -tjetra. Kripa e Glauber dhe kripa Epsom janë përdorur si laksativë natyralë për një kohë të gjatë - nga njëra anë për kapsllëk dhe nga ana tjetër për të mbështetur kurat e agjërimit. Efekti laksativ i kripërave bazohet në faktin se ato mbajnë elektrolite (minerale, p.sh. natriumi dhe magnezi) dhe uji brenda zorrëve, gjë që rrit përmbajtjen e ujit në jashtëqitje, gjë që nxit dëshirën për të defekuar.


Kripa Epsom dhe kripa e Glauber: zbrazja e plotë e zorrëve si një mënyrë për të filluar agjërimin

Kripa Epsom dhe kripa e Glauber shpesh integrohen në procesin e shërimit të agjërimit. Ekzistojnë lloje të shumta të agjërimit terapeutik, të tilla si agjërimi Buchinger, shërimi FX Mayr ose agjërimi i çajit. Gjithashtu duhet thënë se kohëzgjatja standarde e agjërimit terapeutik është 7 deri në 10 ditë. Për më tepër, ka të paktën 1 ditë përgatitore dhe 3 ditë ndërtimi pas shërimit për të normalizuar sjelljen e të ngrënit.


Zakonisht rekomandohet fillimi i agjërimit me jashtëqitje. Sepse nëse bëni pa një evakuim të plotë të zorrëve, përmbajtja e vjetër e zorrëve mbetet në sistemin tretës gjatë gjithë periudhës së agjërimit, të cilën dëshironi ta shmangni. Në shumicën e rasteve, evakuimi i zorrëve gjithashtu siguron që ndjenja e urisë të zhduket, gjë që e bën më të lehtë përmbajtjen nga ngrënia.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom ju ndihmojnë të zbrazni zorrën shpejt dhe tërësisht. Pas zbrazjes, organizmi kalon nga marrja e ushqimit në sekretim dhe kështu detoksifikim pas 1 deri në 3 ditë më së voni.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: doza

Kripa e Glauber dozohet si më poshtë:


Në mëngjesin e ditës së parë të agjërimit, shpërndani 30 deri në 40 gram kripë të Glauber në 500 deri në 750 mililitra ujë të ngrohtë dhe pini me stomak bosh brenda 20 minutave. (2)


Kripa Epsom dozohet si më poshtë:


Në mëngjes, shtoni 20 deri në 30 gram kripë Epsom në 500 mililitra ujë të ngrohtë dhe pini. (3) Shija e kripur-e hidhur e të dy përzierjeve mund të përmirësohet me pak lëng limoni.


Efekti i kripës së Glauber dhe kripës Epsom

Kripa e Glauber dhe kripa Epsom kanë një efekt osmotik. Kjo do të thotë se ata largojnë ujin nga trupi, i cili grumbullohet në zorrët dhe lëngëzon jashtëqitjen. Kjo çon në një lëvizje të zorrëve të ngjashme me diarrenë, ku trupi humbet shumë lëngje dhe minerale. Për këtë arsye, është veçanërisht e rëndësishme të pini shumë ndërsa është aktive. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e dehidratimit që përndryshe do të rezultonte në dhimbje koke, marramendje dhe / ose probleme të qarkullimit të gjakut.


Pra pini 0.5 deri në 1 litër ujë rreth gjysmë ore pasi keni marrë tretësirën përkatëse të kripës. Kjo do të thotë se ka mjaft lëng në dispozicion për të holluar kripën që nuk absorbohet në zorrë. Presioni i shtuar kundër mureve të zorrëve të mëdha stimulon peristaltikën (aktivitetin e muskujve) dhe, si rezultat, shkakton zbrazjen e zorrëve.


Kur fillon efekti kripës Glauber dhe kriës Epsom?

Efekti pastrues i kripës së Glauber dhe kripës Epsom shfaqet për disa njerëz vetëm një orë pas gëlltitjes, dhe për shumicën pas tre orësh më së voni. Por mund të zgjasë edhe dy herë më shumë. Efekti është i dukshëm përmes një dëshire të fortë, të ngjashme me diarrenë për të defekuar. Prandaj është e këshillueshme që të mos largoheni shumë nga tualeti. Procesi i pastrimit mund të vazhdojë për disa orë.


Pas lëvizjeve të para të dhunshme të zorrëve, ndodh që nuk njoftohen lëvizje të zorrëve për një kohë. Duhet të dini që disa orë më vonë mund të keni një lëvizje relativisht të papritur të zorrëve. Kështu që është mirë të qëndroni në shtëpi kur të filloni të agjëroni. Nëse diarreja zgjat më shumë se një ditë dhe shkakton dhimbje të forta ose ngërçe, duhet të shihni një mjek.


Ju mund ta bëni këtë nëse kripa e Glauber ose kripa Epsom nuk funksionojnë

Shumë përdorues për herë të parë raportojnë se efekti laksativ i dëshiruar mungon plotësisht. Problemi këtu është se nuk ka udhëzime përgjithësisht të zbatueshme për dozimin e kripës së Glauber dhe kripës Epsom. Ndërsa në disa njerëz z. B. Edhe një lugë çaji kripë Glauber është e suksesshme, të tjerët kanë nevojë për një dozë më të lartë. Pesha e trupit dhe ndjeshmëria e zorrëve janë veçanërisht vendimtare.


Nëse ende nuk keni efekt pas 2 deri në 3 orë, provoni një ushtrim të vogël - i cili, nga rruga, është GJITHMON i këshillueshëm pas marrjes së ilaçit. Ecni lart e poshtë në shtëpinë tuaj ose bëni ndonjë gjimnastikë. Kjo stimulon aktivitetin tuaj të zorrëve, gjë që mundëson që efektet e kripës Epsom ose kripës së Glauber të zhvillohen më mirë.


Nëse kripa ende nuk funksionon, mund të ketë kuptim të rrisni dozën. Crucialshtë thelbësore që t'i qaseni përdorimit të tretësirave të kripura me kujdes dhe në hapa të vegjël. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse kjo është hera e parë që defekoni. Pra, nëse nuk ndjeni ndonjë efekt në përpjekjen e parë, filloni një përpjekje të dytë me një dozë pak më të lartë - më mirë disa ditë më vonë.


A mund të mbidozohet kripa e Glauber dhe kripa Epsom?

Doza maksimale prej 40 gram (kripë Glauber) ose 30 gram (kripë Epsom) nuk duhet të tejkalohet. Mbidozimi mund të çojë në lodhje, dobësi të muskujve, mpirje në gishta dhe shqetësime të vetëdijes dhe aritmisë kardiake. Kontaktoni menjëherë një mjek nëse dyshoni për një mbidozë. Bettershtë më mirë nëse diskutoni paraprakisht për dozën e duhur për ju me një mjek agjërues ose agjërues agjërimi.


Jashtëqitja gjatë agjërimit

Disa kura agjërimi, të tilla si agjërimi Buchinger, jo vetëm që kërkojnë lëvizje të rregullta të zorrëve kur filloni agjërimin, por edhe gjatë agjërimit. Këto klasifikohen si të nevojshme sepse peristaltika e zorrëve zvogëlohet gjatë agjërimit dhe, në mungesë të lëvizjeve të rregullta të zorrëve, mund të ndodhë e ashtuquajtura reabsorbim (ri-përthithje në qarkullimin e gjakut) të mbetjeve metabolike dhe toksinave në jashtëqitje. natyrisht dëshiron të shmangë.


Sipas shoqatës mjekësore agjërimi dhe ushqimi terapeutik, masat laksative kryhen çdo ditë të 2 -të (në raste individuale çdo ditë). Enemat me temperaturën e trupit përdoren si laksativë


Uji (ndoshta me kamomil të shtuar) ose një dozë e vogël kripe Epsom (1 deri 2 lugë çaji në 0.25 litra ujë) - por jo kripa më e fuqishme e Glauber - rekomandohet. (2)


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: Efektet anësore të mundshme

Ashtu si çdo ilaç tjetër - natyral ose sintetik - kripa e Glauber dhe kripa Epsom mund të çojnë në efekte anësore edhe kur përdoren si duhet. Këto përfshijnë kryesisht problemet e tretjes, të tilla si nauze dhe dhimbje barku. Nëse përjetoni dhimbje koke të rënda ose probleme të qarkullimit të gjakut, kjo zakonisht është për shkak të faktit se nuk jeni duke pirë mjaftueshëm pas aplikimit.


Edema gjithashtu është gjithmonë e shënuar në fletëpalosjen e përgatitjeve të kripës së Glauber për shkak të marrjes së natriumit. Sa i përket kripës Epsom, megjithatë, helmimi me magnez mund të ndodhë. Si rregull, megjithatë, efekte të tilla anësore janë ekskluzivisht për shkak të përdorimit të shpeshtë ose një mbidozimi.


Kjo është sa shpesh mund të përdoret kripa e Glauber dhe kripa Epsom

As kripa e Glauber as kripa Epsom nuk janë të përshtatshme për t'u përdorur rregullisht si një laksativ në rast të kapsllëkut ose dispepsisë. Obeziteti gjithashtu nuk duhet të luftohet me të. Sepse nëse kripërat merren vazhdimisht, flora natyrale e zorrëve dhe bilanci mineral nxirren jashtë ekuilibrit. Përdorimi afatgjatë mund të çojë në kapsllëk kronik, çekuilibër elektrolitik dhe / ose probleme të tjera shëndetësore.


Prandaj, nuk duhet të përdorni dy kripëra më shpesh sesa në shërimet e agjërimit që bëhen dy herë në vit (pranverë dhe vjeshtë). (4)


A dëmtojnë kripa Glauber dhe kripa Epsom florën e zorrëve?

Prej kohësh dihet se përdorimi i shpeshtë i laksativëve mund të shkaktojë dëme të mëdha në florën e zorrëve. Por a është ky rast edhe me një shkarkesë të vetme me kripën e Glauber ose kripën Epsom? Për shembull, si pjesë e agjërimit apo para kolonoskopisë?


Në vitin 2015, një studim finlandez (5) me 23 vullnetarë të shëndetshëm tregoi se pas administrimit të një laksativi që përmbante kripë Glauber, kishte një ndryshim të menjëhershëm dhe të rëndësishëm në florën e zorrëve. Numri i përgjithshëm i mikrobeve u zvogëlua me 31 herë. U deshën rreth 2 javë që flora e zorrëve të shërohej në thelb nga kjo.


Sipas një studimi italian (6) në Universitetin e Milanos, evakuimi i zorrëve me ndihmën e laksativëve të fortë ka një efekt negativ në florën e zorrëve, pasi kjo prish ekuilibrin e saj të shëndetshëm. Pacientët që tashmë vuajnë nga sëmundjet e zorrëve janë veçanërisht të prekur. Sidoqoftë, studiuesit deklaruan se një shqetësim i florës së zorrëve mund të luftohet duke marrë probiotikë (përgatitje që përmban mikroorganizma të qëndrueshëm).


Agjërimi dhe probiotikët përmirësojnë florën e zorrëve

Në një studim të kryer në Universitetin e Vjenës (7), 50 subjekte agjëruan për një javë në qendrën e agjërimit Pernegg. Ata iu nënshtruan disa masave laksative dhe iu dhanë probiotikë gjatë shërimit dhe më pas për tre muaj të tjerë.


Para, gjatë dhe pas agjërimit, flora e zorrëve e subjekteve u ekzaminua dhe u bë një zbulim interesant: Gjatë studimit, madje pati një rritje të konsiderueshme të diversitetit bakterial në zorrë.


Kështu mund të vërtetohet se masat laksative si pjesë e një kurimi agjërimi duke marrë probiotikë përfundimisht madje kanë një efekt pozitiv në florën e zorrëve. Ky efekt mund të rritet edhe më tej pas agjërimit, kjo është arsyeja pse probiotikët nuk duhet të shmangen as gjatë dhe as pas agjërimit.


NUK duhet të përdorni kripën e Glauber dhe kripën Epsom për këto ankesa

Shërimet e agjërimit mund të jenë shumë të dobishme, veçanërisht nëse keni probleme shëndetësore. Sidoqoftë, zbrazja e zorrëve tuaja duke përdorur kripën e Glauber ose kripën Epsom nuk rekomandohet për të gjithë. Nëse keni simptomat e mëposhtme, prandaj nuk duhet të përdorni të dy kripërat dhe të diskutoni rrjedhën e shërimit të agjërimit me mjekun tuaj të agjërimit:


 • Sëmundja e zorrëve

 • traktin gastrointestinal të ndjeshëm (p.sh. problemet biliare, gastriti dhe /

 • ose tendenca për diarre)

 • Mosbalancimi i elektroliteve

 • funksion i dëmtuar i veshkave

 • presionin e lartë të gjakut

 • Infrakt

 • Tendenca për dhimbje koke

 • çrregullimi i të ngrënit


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: alternativat

Siç është shpjeguar tashmë, zbrazja e zorrëve para dhe gjatë agjërimit është një faktor i rëndësishëm. Por, çfarë nëse vuani nga sëmundje që flasin kundër përdorimit të kripës së Glauber dhe kripës Epsom? Në një rast të tillë, është thelbësore të merrni këshilla të mira nga një mjek agjërues ose një praktikues alternativ me përvojë. Possibleshtë e mundur që disavantazhet tejkalojnë përparësitë ose që një dozë e reduktuar mund të jetë një opsion.


Ose mund të zgjidhni një formë tjetër, më të tolerueshme të spastrimit, siç janë klizmat. Laksativët "e fortë" siç është kripa e Glauber ose kripa Epsom nuk duhet të përdoren domosdoshmërisht. Lëngjet e pasura me acid si uthulla e mollës në ujë, lëngu i lakrës turshi, kumbulla të thara ose pluhur lëvore psyllium (me shumë ujë) gjithashtu mund të nxisin lëvizjen e dëshiruar të zorrëve. Këtu mund të gjeni shumë informacione të hollësishme: Laksativët natyralë.


A lejohet kripa e Glauber dhe kripa Epsom gjatë shtatzënisë?

Kripa e Glauber -it zakonisht nuk këshillohet të merret gjatë shtatzënisë në futje paketimi, por kripa Epsom nuk është. Sidoqoftë, gratë shtatzëna duhet të konsultohen gjithmonë me një mjek ose praktikues alternativ para se të përdorin një laksativ. Nga ana tjetër, një kurë agjërimi në përgjithësi nuk është një ide e mirë gjatë shtatzënisë.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: Ndërveprimet

Ashtu si me shumicën e barnave, kripa e Glauber dhe kripa Epsom mund të ndërveprojnë me ilaçe dhe ilaçe të tjera. (3, 8) Për shembull, kripa Epsom mund të dëmtojë thithjen e antibiotikëve (tetraciklinat dhe kinolonet). Kripa e Glauber dhe kripa Epsom gjithashtu rrisin ndjeshmërinë ndaj glikozideve kardiake, të cilat përdoren për të trajtuar dështimin e zemrës dhe aritmitë kardiake.


Rregulli bazë është që ju nuk duhet të merrni kripëra në të njëjtën kohë me ilaçet e tjera, por të paktën 2 deri në 4 orë larg.


Kripa e Glauber gjithashtu ndërhyn në efektivitetin e pilulës së kontrollit të lindjes. Nëse merrni pilulën dhe përdorni laksativë vetëm një herë, sigurohuni që të mos i merrni deri në tre deri në katër orë pas marrjes së pilulës. Kontrolloni me mjekun ose farmacistin tuaj.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: blerja dhe cilësia

Ju mund të blini kripë Glauber dhe kripë Epsom në barnatore, farmaci dhe dyqane përkatëse në internet. Ju mund të zgjidhni midis një pluhuri të përbërë nga kristale më të vegjël ose më të mëdhenj.


Kur blini, sigurohuni që produktet të jenë ekzaminuar nga institute të pavarura në lidhje me pajtueshmërinë me udhëzimet dhe funksionalitetin e higjienës dhe cilësisë. Ne rekomandojmë vetëm substanca të pastra pa ngjyrë, ëmbëlsues dhe aditivë të tjerë.


Çfarë duhet të keni kujdes kur ruani kripën e Glauber dhe kripën Epsom

Mbani kripën e Glauber dhe kripën Epsom të mbyllur fort dhe të mbrojtur nga drita, nxehtësia dhe lagështia. Në një temperaturë mbi 33 gradë Celsius, kripërat lëshojnë një pjesë të ujit kristal dhe treten në të kur nxehen. Imshtë e domosdoshme që të ruani kripërat jashtë mundësive të fëmijëve të vegjël!


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: cila është më mirë?

Sipas raporteve të përvojës, nëse kripa e Glauber ose kripa Epsom është më e përshtatshme për fillimin e agjërimit është një çështje shumë individuale. Efekti i kripës së Glauber shpesh klasifikohet si më i dhunshëm, ndërsa kripa Epsom konsiderohet si varianti më i butë.


Disa përdorues të kripës së Glauber raportojnë ankesa gastrointestinale, nga zhurma e stomakut deri te ngërçet në stomak. Të tjerët, megjithatë, e tolerojnë kripën e Glauber jashtëzakonisht mirë dhe nuk duan të humbasin ndjenjën e zbrazjes së shpejtë dhe të plotë të zorrëve në fillim të agjërimit. Ekzistojnë gjithashtu informacione se ndjenja e urisë zhduket edhe më efektivisht me kripën e Glauber.


Pra, nuk mund të thuhet në përgjithësi se cila nga kripërat është më e mirë. Thjesht provoni se cila nga dy kripërat është më e mirë për ju.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom: Si të mësoheni me zbrazjen e zorrës

Në veçanti, njerëzit që nuk kanë agjëruar kurrë në jetën e tyre kanë frikë nga pastrimi i zorrës së trashë. Disa ndiejnë neveri nga mendimi i diarresë, të tjerët ndiejnë turp. Ekziston edhe frika për të mos arritur në tualet në kohë. Këshillat e mëposhtme duhet t'ju ndihmojnë të mësoheni me evakuimin e zorrëve të agjëruara.


1. Kontaktoni me një person kontaktues kompetent

Nëse doni të bëni një agjërim që zgjat për disa ditë apo edhe javë, nuk duhet ta bëni të gjithë vetë, të paktën herën e parë. Sepse udhëzimi dhe mbështetja profesionale janë parakushte të rëndësishme për agjërim të suksesshëm dhe të shëndetshëm. Kjo vlen edhe për pastrimin e zorrës së trashë në fillim të agjërimit.


Fatkeqësisht, jo të gjithë mund ta përballojnë - qoftë në aspektin e kohës, detyrimeve apo financave - të bëjnë një ose dy javë pushim dhe të kalojnë një kohë të mirë në një hotel të bukur agjërimi. Sidoqoftë, ju gjithashtu keni mundësinë për të marrë kujdes ambulator nga një ekspert. Ky mund të jetë një mjek agjërues, një praktikues jo-mjekësor ose një shoqërues i agjërimit.


Kjo ju jep një ndjenjë sigurie, pasi mund të merrni këshilla gjithëpërfshirëse paraprakisht dhe gjatë trajtimit. Nëse keni ndonjë pyetje ose problem në lidhje me laksativët natyralë dhe evakuimin e zorrëve (p.sh. skepticizmi, përdorimi dhe efektet anësore), gjithmonë mund të merrni këshilla profesionale.


2. Fillimi i agjërimit: Më mirë vetëm apo në një komunitet?

Nëse nuk ju pëlqen të agjëroni vetëm, mund të bashkoheni me një grup agjëruesish dhe të përjetoni fillimin e agjërimit në një bashkësi me mendje të njëjtë. Një shok agjërimi drejton një grup të tillë. B. takohet tri herë gjatë Kreshmës. Sigurisht që ka edhe grupe - veçanërisht në qytetet e mëdha - të cilët takohen çdo ditë pa pasur nevojë të qëndrojnë në një hotel agjërues.


3. Jepini vetes kohë dhe pushim

Especiallyshtë veçanërisht e rëndësishme që të zgjidhni një agjërim që i përshtatet sasisë së kohës që keni në dispozicion. Sepse nëse tashmë jeni të shqetësuar në fillim të agjërimit tuaj sepse jeni të shqetësuar për menaxhimin e kohës, ky është një fillim i keq.


Fillimi me agjërimin kërkon pak kohë. Evakuimi i zorrëve mund të zgjasë një ditë të tërë. Jepini vetes kohën e nevojshme. Përndryshe, stresi është i pashmangshëm. Vetëm kur mund të ndiheni rehat në katër muret tuaja - domethënë afër tualetit - sipas ideve tuaja, paqja e brendshme që ju nevojitet do të vijë.


4. Ditët e përgatitjes

Mos harroni se nuk duhet të filloni të agjëroni brenda natës. Prandaj, duhet të planifikoni një ose dy ditë lehtësim për të përgatitur trupin tuaj për agjërim. Me agjërimin Buchinger, rekomandohet të mos konsumoni më shumë se 600 kalori në ditë. Në ditët e lehtësimit, duhet të hani kryesisht karbohidrate të shëndetshme (për shembull në formën e frutave, perimeve dhe thekonave të tërshërës), pa yndyrë dhe vetëm shumë pak proteina. Ju gjithashtu duhet të bëni pa ushqime luksoze si duhani dhe alkooli.


Ditët e lehtësimit janë gjithashtu shumë të dobishme në përgatitjen e mendjes dhe shpirtit për fillimin e agjërimit dhe vetë agjërimit. Ju mund të merreni me jashtëqitjen dhe të lehtësoni çdo frikë. Jo vetëm ju, por shumica e njerëzve ndihen skeptikë kur bëhet fjalë për gjëra që nuk i kanë përjetuar kurrë.


Mos harroni se dëshmitë janë pothuajse njëzëri pozitive. Pothuajse të gjithë ata që luftuan me veten dhe botën para lëvizjes së zorrëve, u ndien mirë më pas. Nga njëra anë, procedura e frikshme u klasifikua më pas si "nuk vlen të përmendet". Nga ana tjetër, laksativët dhe ata që agjëruan mund të ndiejnë vetë se sa vendimtar dhe gjallërues janë ky proces pastrimi dhe heqja dorë pasuese e agjërimit.


5. Dita e jashtëqitjes!

Nëse jeni duke agjëruar për herë të parë, ka të ngjarë të jeni të trazuar të paktën pak para se të merrni kripërat e Glauber ose Epsom. Çfarë do të prisni? Sa kohë do të kalojë para se të ndjeni dëshirën për të defekuar për herë të parë?


Përdoruesit me përvojë raportojnë se është më mirë të jeni sa më të relaksuar në lidhje me jashtëqitjen. Mund të ketë kuptim të mos mendoni shumë për procesin dhe ta lini atë të vijë tek ju. Mos harroni, kjo nuk është diarre e shkaktuar nga sëmundja, por më tepër një proces shërimi. Ju gjithashtu vendosni me vullnetin tuaj të lirë dhe gjithçka është në duart tuaja. Me fjalë të tjera, është ndryshe nga kur një sëmundje ka dorën e sipërme që ju detyron të largoheni.


6. Përballuni me shijen e hidhur të kripës së Glauber dhe kripës Epsom

Pothuajse askush nuk e gjen shijen e kripës së Glauber ose kripës Epsom veçanërisht të mirë. Quiteshtë mjaft sfidë të konsumosh një pije kaq të hidhur në një periudhë relativisht të shkurtër kohore. Bestshtë mirë që ta mbani mendjen të fokusuar në gjëra të tjera gjatë pirjes. Për shembull, çfarë avantazhesh do të merrni si rezultat.


Mund të jetë gjithashtu e dobishme nëse keni gati një pije të shijshme, mundësisht me shije të ëmbël, p.sh. B. një gotë të vogël me lëng portokalli të shtrydhur fllad që ju pret derisa të keni pirë tretësirën e kripës. Kjo ju motivon dhe pastaj shpejt ju lejon të harroni shijen e hidhur. Kjo metodë përdoret shpesh edhe në klinikat e agjërimit.


7. jashtëqitja: Përdoreni mirë kohën e pritjes

Pas marrjes së kripës së Glauber ose kripës Epsom, kërkohet durim. Nëse thjesht uleni rastësisht dhe nuk bëni asgjë tjetër përveçse të prisni që zorrët të zbrazen, ju e bëni kohën e pritjes më të vështirë. Njerëzit që tashmë kanë agjëruar në disa raste e dinë paraprakisht se si ta përdorin më së miri ditën e evakuimit të zorrëve për ta bërë fillimin e agjërimit një përvojë të këndshme. Shumë prej jush luten, meditojnë ose kënaqen me aktivitete të tjera shpirtërore.


Sidoqoftë, përdoruesit për herë të parë zakonisht nuk kanë qetësinë e nevojshme të brendshme për t'iu përkushtuar gjërave më të larta. Me këtë në mendje, është shumë më mirë nëse bëni pikërisht atë që ju jep kënaqësi dhe ju tërheq pak vëmendjen. Kështu që ju mund të ndiheni rehat me një filxhan të mirë çaji bimor në divan, ballkon ose në kopsht. Ju mund të dëgjoni muzikë, të lexoni, të stërviteni (gjimnastikë, yoga ose vallëzim), të shfletoni në internet ose të shikoni një film të mirë.


Nëse nuk jeni një person shpirtëror nga natyra, nuk ka nevojë ta detyroni veten të dëgjoni muzikë meditimi ose të lexoni libra ezoterikë. Bëni atë që ju relakson, atë që ju jep kënaqësi, atë që shkakton ndjenja pozitive tek ju. Dhe kur telefononi tualetin, reagoni spontanisht dhe do të shihni që jeni shqetësuar paraprakisht për asgjë.


Kripa e Glauber dhe kripa Epsom ndihmojnë në rrugën drejt një të ardhmeje më të shëndetshme

Një kurë agjërimi, e cila gjithashtu do të përfshijë kripën e Glauber ose kripën Epsom, është një arsye për gëzim ose pritje. Gjithmonë mbani mend se çfarë mund dhe çfarë do të bëjë agjërimi. Ju mund të keni probleme shëndetësore që agjërimi do të përmirësohet.


Ata që agjërojnë dhe bëjnë jashtë, gjithashtu piqen në një nivel shpirtëror dhe shpirtëror. Mund të bëheni përsëri të vetëdijshëm për atë që është me të vërtetë e rëndësishme në jetën tuaj. Shpesh koha investohet në gjëra që nuk ia vlen. Shpesh familja dhe miqtë bien në anë të rrugës. Mund të jetë e nevojshme të ndryshoni shpejtësinë ose të lejoni më shumë komoditet të hyjë në jetën e përditshme.


Në çdo rast, agjërimi duhet të përdoret si një hyrje në një fazë më të shëndetshme të jetës me ushqim me cilësi të lartë. Kripa e Glauber dhe kripa Epsom ndihmojnë për të shkuar në këtë mënyrë në mënyrë që e ardhmja të sjellë më shumë shëndet dhe mirëqenie me të.


Dëshironi të mësoni më shumë rreth pastrimit të zorrës së trashë, detoksifikimit dhe agjërimit? Pastaj ne rekomandojmë artikujt e mëposhtëm:


 • Kjo është ajo që thonë shkencëtarët për pastrimin e zorrës së trashë

 • Mjetet shtëpiake për pastrimin e zorrës së trashë

 • Garanci shëndetësore: një ditë agjërimi në javë

Kripa Glauber (Sulfat-Natrium)) dhe kripa Epsom (Sulfat-Magnesium) mund të gjenden në apotekë.

 

Burimet e artikullit:

 • Die Anwendung und Wirkung von Glaubersalz und Bittersalz (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Wilhelmi de Toledo et al, Safety, health improvement and well-being during a 4 to 21-day fasting period in an observational study including 1422 subjects, PLoS One, Januar 2019

 • Wilhelmi de Toledo et al, Fasting therapy – an expert panel update of the 2002 consensus guidelines, Forsch Komplementmed, Dezember 2013

 • Beipackzettel von BITTERSALZ Pulver, Apotheken Umschau, April 2016

 • Larissa Schmitt, Darmentleerung mit Glaubersalz – 10 Fakten, die Sie wissen sollten, DocMorris-Blog, Mai 2019

 • Jalanka J et al, Effects of bowel cleansing on the intestinal microbiota, Gut, Oktober 2015

 • Drago L et al, Gut microbiota, dysbiosis and colon lavage, Dig Liver Dis, September 2019

 • Erfolg von Fastenkuren nun auch wissenschaftlich bestätigt, Salzburger Nachrichten, November 2014

 • Beipackzettel von GLAUBERSALZ – Natriumsulfat Pulver, Apotheken Umschau, April 2016

73 Ansichten0 Kommentare

コメント


bottom of page