top of page
  • Qendra e Shëndetit

Cilat janë rreziqet e pilulave të gjumit?

Aktualisiert: 9. März 2023

Gjumi përdoret si për relaksim fizik ashtu edhe mendor dhe shërim, por çfarë të bëjmë kur shqetësimet, frika dhe rrethana të tjera bojkotojnë këtë fazë pushimi, e cila është kaq e rëndësishme për ne? Në këtë rast vetëm një gjë duket se ndihmon: nevojitet një ndihmë efektive për gjumë. Por shumica e të prekurve nuk e dinë se sa i lartë është çmimi për gjumin e krijuar artificialisht.Konsumimi i pilulave të gjumit po rritet me shpejtësi

Aktualisht, më shumë se 25 përqind e amerikanëve marrin pilula gjumi rregullisht, me rreth 18 milion dollarë në vit të shpenzuar për barna me recetë dhe një shtesë prej 600 milion dollarë për ilaçe pa recetë. Këto shifra tregojnë, nga njëra anë, sa serioz është bërë tani problemi i çrregullimeve të gjumit dhe, nga ana tjetër, sa e madhe është bërë varësia e shoqërisë sonë nga pilulat e gjumit. Në Gjermani, numri i njerëzve të varur nga pilulat e gjumit vlerësohet aktualisht në 1.5 milion, dhe numri i njerëzve që kanë nevojë rregullisht për ilaçe për të fjetur po rritet vazhdimisht në Zvicër.


I varur dhe i sëmurë nga pilulat e gjumit

Ndoshta ky zhvillim mund të shpjegohet me faktin se njerëzit në ditët e sotme në përgjithësi rrallë kujdesen për shëndetin e tyre vetë. Sidoqoftë, qytetari mesatar mund të jetë shumë dembel për të hulumtuar mënyra alternative për të zgjidhur pagjumësinë. Sido që të jetë - në të dy rastet, fakti mbetet pa u vënë re se pilulat e gjumit jo bimor shkaktojnë efekte anësore serioze dhe dihet se çojnë në varësi.


Efektet anësore të pilulave të gjumit variojnë nga dhimbje koke dhe të përziera, përgjumje gjatë ditës dhe çrregullime të përqendrimit deri te çrregullime metabolike dhe depresion. Ilaçet më të përshkruara më së shpeshti janë qetësuesit (benzodiazepinat), ilaqet kundër depresionit dhe neuroleptikët.


Shitet në fillim dhe më pas testohet?

Fatkeqësisht, në të kaluarën ka ndodhur shpesh që barnat e miratuara duhej të tërhiqeshin nga tregu më pas sepse kishin efekte anësore serioze. Ka pasur kujtime të përsëritura të qetësuesve të ndryshëm dhe pilulave të gjumit. Për shembull, një nga këto kujtime të produkteve të profilit të lartë përfshinte një antihistamine të quajtur methapyrilene. Ilaçet që përmbajnë këtë përbërës aktiv u kujtuan në atë kohë sepse substanca u zbulua se ishte toksike dhe kancerogjene.


Incidente të tilla tregojnë qartë se barnat shpesh nuk testohen në mënyrë adekuate para se të hidhen në treg. Për më tepër, nuk është çudi që shumë njerëz mendojnë se prodhuesit e këtyre ilaçeve duket se po përdorin pacientë të dyshimtë si derra gini.


Pilulat e gjumit ndryshojnë sjelljen e gjumit

Vlerësimi i disa studimeve të gjumit tregon se pilulat e gjumit ndryshojnë ciklet e gjumit duke shtypur fazën R.E.M (Lëvizja e Shpejtë e Syve). Faza REM është pjesa e dytë e gjumit të thellë - faza e ëndrrave. Kjo fazë e gjumit është jashtëzakonisht e rëndësishme për ekuilibrin psikologjik, sepse ëndërrimi mundëson relaksim dhe relaks psikologjik.


Eksperimentet kanë treguar se ndërprerjet e gjumit në fazën REM kanë efekte negative në psikikën dhe gjendjen shpirtërore. Ndryshimet në REM shoqërohen gjithashtu me depresion dhe sëmundje të tjera mendore.


Meqenëse pilulat e gjumit ndikojnë në fazën REM, ato gjithashtu mund të çojnë në dëmtim të shëndetit mendor.


Cikli i gjumit të shëndetshëm

Një person i rritur fle rreth 6 deri në 8 orë në ditë, gjatë së cilës ata kalojnë katër cikle gjumi. Këto cikle zgjasin rreth 90 minuta në total. Pastaj i ashtuquajturi gjumi delta dhe faza REM - të dy ciklet e fazës së 4 - alternohen. Ndërsa gjumi delta mbizotëron në gjysmën e parë të gjumit dhe gjumi REM është i theksuar vetëm dobët, kjo marrëdhënie përmbyset gjatë gjysmës së dytë të gjumit. Fazat intensive REM tani dominojnë dhe fazat e gjumit delta bëhen përkatësisht më të shkurtra dhe më të dobëta. Sekuenca e plotë e cikleve individuale të gjumit është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin tonë.


Ciklet individuale të gjumit

Në fazën e hershme të të fjeturit, ne jemi gjysmë në gjumë. Presioni i gjakut, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja bëhen më të barabarta; vetëdija po zhduket ngadalë.


Faza 1: Faza e parë e gjumit zakonisht shoqërohet me spazma të muskujve, e ndjekur nga një ngadalësim i pulsit dhe relaksim i muskujve.


Faza 2: Ndodh pas rreth 5 deri në 10 minuta. Tani valët e trurit bëhen më aktive dhe sytë lëvizin shpejt nga njëra anë në tjetrën. Faza tjetër vijon pas 20 minutash të tjera.


Faza 3: Valët e trurit ngadalësohen. Muskujt janë plotësisht të relaksuar, fryma është e ngadaltë dhe e barabartë.


Faza 4: Kjo fazë njihet edhe si gjumi delta. Pas rreth 20 minutash, fillon faza e gjumit REM, në të cilën - siç sugjeron emri - ndodhin lëvizje jashtëzakonisht të shpejta të syve. Në këtë pikë rrahjet e zemrës janë të pabarabarta dhe aktiviteti i trurit është i ngjashëm me atë të gjendjes së zgjimit. Sidoqoftë, ne jemi në një lloj gjendjeje të paralizuar që parandalon që lëvizjet e kryera në ëndërr të ndodhin në realitet.


Pilulat e gjumit dëmtojnë funksionet e rëndësishme të trupit

Përdorimi i pilulave të gjumit prish të gjithë ritmin e gjumit duke shtypur fazën REM. Në këtë mënyrë, ndërveprimi kompleks i funksioneve të ndryshme vitale të trupit që ndodhin gjatë gjumit (prodhimi i hormoneve, aktivizimi i sistemit imunitar, rinovimi i qelizave, detoksifikimi, etj.) Është jashtëzakonisht i dëmtuar, kështu që përdorimi i rregullt i pilulave të gjumit përfundimisht ju bën i sëmurë fizikisht dhe mendërisht. Marrja e ilaçeve të tilla për një kohë të shkurtër mund të jetë akoma e dobishme në situata të veçanta dhe për këtë arsye e përshtatshme. Sidoqoftë, përdorimi afatgjatë është përgjithësisht i dekurajuar.


Këshilla për një gjumë të mirë

Sigurohuni që të bëni ushtrime të mjaftueshme gjatë ditës.

Hani ushqime të lehta në mbrëmje për të ndihmuar në qetësimin e sistemit tuaj tretës.

Pini pak në mbrëmje në mënyrë që gjumi juaj të mos ndërpritet nga dëshira për fshikëz.

Para se të shkoni në shtrat, bëni ushtrime të veçanta të frymëmarrjes që ndihmojnë në nxitjen e gjumit.

Një dush i ngrohtë i plotë në mbrëmje me aditivë relaksues (hops, balsam limoni, valerian etj) mund të bëjë mrekulli.

Shkoni në shtrat sapo të lodheni.

Errësoni dhomën tuaj të gjumit, por mbajeni dritaren hapur nëse është e mundur. Përndryshe, ajroseni dhomën mirë para se të flini.

Frikësoni mendimet tuaja negative dhe kërkoni në imagjinatën tuaj një vend të bukur ku ndiheni rehat dhe të sigurt. Qëndroni pikërisht atje në mendimet tuaja dhe shijoni ndjenjën e mrekullueshme derisa të bini në gjumë të kënaqur.


Format alternative të terapisë

Nëse keni probleme të gjata të gjumit, gjithashtu duhet të hulumtoni gjithmonë shkakun e çrregullimit të gjumit. Ndonjëherë është e lehtë të dallosh këmbëzën. Problemet private ose profesionale dihet se kanë një ndikim në sjelljen e gjumit. Por ka edhe shkaqe më të thella të tilla si ankthi, depresioni dhe streset e tjera psikologjike që privojnë gjumin e të prekurve. Parashkrimi i pilulave të forta të gjumit sigurisht që nuk mund të shihet si një terapi e arsyeshme këtu. Çrregullime të tilla të gjumit duhet të diagnostikohen nga terapistë me përvojë dhe të trajtohen në mënyrë alternative. Me llojet alternative të trajtimit, nuk është simptoma "çrregullimi i gjumit" që është fokusi i terapisë, por i gjithë personi me gjithë frikën, shqetësimet dhe nevojat e tyre.


Veçanërisht e rëndësishme në këtë kontekst është terapia njohëse e sjelljes. Por terapi të tjera naturopatike si mjekësia tradicionale kineze (TCM), terapi me porosi, homeopati klasike, terapi me dritë ose terapi relaksimi mund të ndihmojnë ata që preken të gjejnë rrugën e tyre për në sjellje të shëndetshme të gjumit.


Një mundësi tjetër për të gjetur një gjumë të qetë do të ishte ashwagandha e manave të gjumit ose hormoni melatonin.


Pilulat e gjumit nuk janë zgjidhje

Ju e shihni që pagjumësia nuk duhet pranuar si një fat i pandryshueshëm. Në vend që të bëheni të varur nga pilulat e gjumit, ju mund të bëni shumë për të kontribuar për një gjumë të qetë vetë. Për fat të mirë, ka edhe terapistë holistikë për të cilët nuk duket se ka kuptim as trajtimi i të prekurve me pilula gjumi që janë të dëmshme për shëndetin.

 

Burimet e artikullit:

  • Welche Gefahren bergen Schlafmittel? - Zentrum der Gesundheit

  • Mirsalis JC. "Genotoxicity, toxicity, and carcinogenicity of the antihistamine methapyrilene." Mutat Res. 1987 May;185(3):309-17. (Genotoxizität, Toxizität und Karzinogenität des Antihistamins Methapyrilen.)

  • Schneider-Helmert D. "Why low-dose benzodiazepine-dependent insomniacs can`t escape their sleeping pills." Acta Psychiatr Scand. 1988 Dec;78(6):706-11. (Warum sich niedrig-dosierte Benzodiazepin-abhängige Schlaflose ihren Schlaftabletten nicht entziehen können.)

  • NPS Medicinewise "The sleep cycle"27 Nov 2012 (Der Schlafzyklus)

  • Wiegand MH (1995) "Schlaf, Schlafentzug und Depression. Experimentelle Studien zum therapeutischen Schlafentzug." Berlin/Heidelberg/New York: Springer

110 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page