top of page
 • Qendra e Shëndetit

Depresioni - Këto masa mund të ndihmojnë

Aktualisiert: 8. Nov. 2021

Depresioni prek gjithnjë e më shumë njerëz - dhe shumica e tyre marrin ilaçe kundër depresionit ose shkojnë në psikoterapi. Shumë nga të prekurit ende nuk po bëjnë mirë. Sepse shkaqet shpesh nuk kërkohen, të cilat në disa raste nuk do të ishin aq të vështira për tu kuruar. Masat naturopatike, që të gjitha mund ti zbatojnë vetë mund të ofrojnë mbështetje të madhe këtu dhe duhet të shoqërojnë çdo terapi konvencionale.


Depresioni: masat natyrore mund të ndihmojnë

Ka shumë opsione holistike dhe naturopatike që janë treguar se ndihmojnë me depresionin. Sidoqoftë, ata që vuajnë nga depresioni shpesh nuk janë në gjendje të bëjnë vetëm një program stërvitje, të shohin se cilat shtesa ushqimore janë të nevojshme, ta bëjnë dietën e tyre më të shëndetshme dhe të kontrollojnë efektet anësore të ilaçeve që janë marrë për vite, e lëre më të krijoni një tërësi koncept.


Prandaj, ne do të donim të theksonim në këtë pikë se artikulli ynë dhe opsionet e vetë-ndihmës të listuara në të nuk janë të destinuara vetëm për njerëzit në depresion, por edhe për të afërmit, mjekët dhe terapistët, të cilët më pas mund të ndihmojnë dhe mbështesin të prekurit në përputhje me rrethanat. Sepse ata patjetër kanë nevojë për më shumë se vetëm pilula dhe shpesh më shumë se psikoterapi.


Sidoqoftë, nuk është pothuajse asnjëherë rasti që një procedurë shumë specifike ose një ilaç shumë specifik të ndihmojë të gjithë të prekurit në mënyrë të barabartë. Në vend të kësaj, veçanërisht me depresionin, çdo person i vetëm duket se ka nevojë për një koncept shumë individual të masave të ndryshme. Artikulli ynë ka për qëllim të tregojë këto masa të mundshme. Cilat nga këto janë përfundimisht të arsyeshme dhe të dobishme në rastin individual duhet të kontrollohen me kujdes për secilin person individual dhe të vendosen individualisht.


Përkufizimi i depresionit

Përkufizimi zyrtar i depresionit përfshin gjithmonë termin çrregullim mendor (3, 37), i cili vërehet përmes simptomave të përshkruara në paragrafin tjetër. Psikika, nga ana tjetër, përshkruhet si një "vend i ndjenjave dhe të menduarit njerëzor". Duket se depresioni është një problem që është zhvilluar në mendjen tonë - për shembull përmes përvojave të këqija. Por kjo është vetëm gjysma e historisë. Shpesh përkufizimi i depresionit duhet të përmbajë gjithashtu indikacione se në shumë raste sëmundja është thjesht fizike, ose të paktën pjesërisht e shkaktuar nga trupi, siç do të mësoni gjatë artikullit.


Simptomat e depresionit

Depresioni nuk mund të krahasohet me një humor të ulët ose një humor të keq. Shtë një gjendje nga e cila beson se nuk do të mund të ngrihesh më kurrë. Ajo është e burgosur si një birucë e errët. Nuk ka shpresë, dritë, buzëqeshje. E ndjen veten duke rënë, por nuk arrin kurrë në fund. Pavarësisht nga rrethanat - qoftë me diell apo mot me shi, nëse fëmijët qeshin apo qajnë - asgjë nuk prek asgjë, asgjë nuk arrin brenda.


Edhe gjërat që kanë qenë gjithmonë shumë argëtuese nuk mund të frymëzojnë më. Aktivitetet që nuk ia vlen të përmenden tek njerëzit e shëndetshëm, të tilla si larja e flokëve ose veshja, rezultojnë të jenë veprime rraskapitëse që thjesht nuk mund t'i menaxhoni në disa ditë. Dhe sapo të jeni gati për të, lodheni shpejt, edhe pse në sytë e të tjerëve nuk e keni provuar vërtet.


Në udhëzuesin për depresionin njëpolar, botuar nga Shoqëria Gjermane për Psikiatri dhe Psikoterapi, Psikosomatikë dhe Neurologji (DGPPN) (4), mund të lexoni për shumë simptoma të tjera që do t'ju ndihmojnë të njihni depresionin, për shembull:


 • Është e vështirë të përqendrohesh

 • Ndihesh i pavlerë.

 • Ju flini dobët dhe zgjoheni shumë më herët se zakonisht.

 • Nuk keni oreks dhe humbni peshë.

 • Nuk bëni më plane për të ardhmen.

 • Ju mendoni se si do të ishte të mos ishit më atje dhe të kërkoni - të paktën në mendjen tuaj - për mënyrat për ta zbatuar këtë.


Format e depresionit

Nëse dikush vuan nga depresioni reaktiv, atëherë kjo gjendje është reagimi ndaj një ngjarjeje të caktuar. Kjo mund të jetë vdekja ose një sëmundje serioze e një të dashur, një sëmundje serioze e juaja, ngacmimi në punë ose në shkollë, ndarja nga partneri juaj, një aksident ose një përvojë tjetër traumatike.


Sidomos në rastet e pikëllimit, megjithatë, lind pyetja nëse pikëllimit nuk duhet t'i jepet kohë për t'u përpunuar. Sepse pikëllimi mund të jetë shkaktari i depresionit, por nuk ka pse të jetë. Sidoqoftë, zia nuk duket të jetë e dëshirueshme në shoqërinë tonë. Pilulat jepen në mënyrë që zija të bëhet përsëri plak sa më shpejt të jetë e mundur. Nuk ka asnjë shkak të dukshëm ose shkas në depresionin endogjen. Personi në fjalë duket se është "thjesht" në depresion.


Shumë njerëz vuajnë nga depresioni

Gjithnjë e më shumë njerëz preken nga depresioni. Sipas një studimi të OBSH -së të botuar në vitin 2017, më shumë se 320 milionë njerëz në mbarë botën vuanin nga depresioni në vitin 2015 (4.4 përqind e popullsisë së botës). Dhjetë vjet më parë ishte vetëm 3.7 përqind, që tregon një zhvillim të shpejtë (3).


Vetëm në Gjermani janë prekur 4.1 milion njerëz (5.2 përqind e popullsisë). Studimi mbi shëndetin e të rriturve në Gjermani (DEGS1) arriti në rezultatin, pas një studimi, se deri në 8.1 përqind të popullsisë (midis moshës 18 dhe 79 vjeç) shfaqin simptoma të depresionit. Dhe nëse i shtoni vitet që të gjithë pacientët në depresion në të gjithë botën kalojnë me depresionin e tyre, rezultati është një numër i paimagjinueshëm prej 50 milion vitesh. Asnjë sëmundje tjetër nuk i shoqëron njerëzit gjatë kaq shumë viteve të jetës sa depresioni (10).


Falë Corona, ose më mirë falë masave të Corona, të paktën 10 përqind e popullsisë së botës vuajnë nga depresioni, dhe 50 përqind tjetër mendojnë se mirëqenia e tyre psikologjike është e dëmtuar, gjë që përvoja ka treguar se mund të çojë në komplikime, dmth depresion (41 )


Kaq i shpeshte është depresioni i zakonshëm tek fëmijët dhe adoleshentët

Sipas Ndihmës Gjermane të Depresionit, 3 - 10 përqind e të gjithë adoleshentëve midis moshës 12 dhe 17 vjeç zhvillojnë depresion. Edhe më të vegjlit nga të vegjlit janë në depresion. Në moshën parashkollore 1 përqind vuajnë nga depresioni, në shkollën fillore 2 përqind (11).


Numri i fëmijëve dhe adoleshentëve në depresion është shumëfishuar që nga Corona. Për shkak se nxënësve u mungon kontakti me shokët e klasës, sporti / stërvitja, aktivitetet e përbashkëta, daljet jashtë dhe struktura e përditshme. Në të njëjtën kohë, fëmijët dhe të rinjtë kalojnë pesë ose më shumë orë në ditë në telefonat e tyre inteligjentë, që është dyfishuar në krahasim me vitin 2018. Prej kohësh dihet se rreziku i depresionit rritet me rritjen e përdorimit të celularëve, veçanërisht nëse sasia e aktivitetit fizik zvogëlohet në të njëjtën kohë.


Një studim austriak tregoi një rritje të konsiderueshme të simptomave psikologjike te nxënësit e shkollave si rezultat i masave të koronës: 56 përqind e më shumë se 3000 pjesëmarrësve në studim vuajnë nga simptoma depresive, 50 përqind nga ankthi, 25 përqind nga pagjumësia dhe 16 përqind madje kanë mendime për vetëvrasje. Krahasuar me studimet epidemiologjike para pandemisë COVID-19, simptomat psikologjike janë shumëfishuar, kështu që tani ekziston "nevoja për veprim", pajtohen ekspertët (40).


Dignosat e tepruara dhe shifrat e errëta në depresion

Sidoqoftë, me të gjitha shifrat e përmendura, gjithmonë duhet të merret parasysh rreziku i mbidiagnostikimit. Sepse sa shpejt janë në dispozicion shumë mjekë këto ditë me ilaqet kundër depresionit? Në praktikë, ju vetëm duhet të shpërtheni në lot, të ankoheni për dobësi dhe plogështi të pashpjegueshme ose të raportoni stres ekstrem dhe pashpresë të dukshme të problemeve private, dhe keni një recetë për ilaqet kundër depresionit.


Nuk është çudi që një studim i vitit 2013 tregoi se vetëm 38 përqind e mbi 5,600 pjesëmarrësve që u trajtuan me ilaçe për depresion në të vërtetë vuanin nga depresioni. Për ata mbi 65 vjeç, ishte vetëm 14 përqind (12).


Në të njëjtën kohë, dikush dyshon për një numër të madh të rasteve të pa raportuara, pasi shumë njerëz me depresion as nuk guxojnë të shohin një mjek. Mjekësia konvencionale është shumë e trishtuar nga kjo sepse nuk mund ta trajtojë siç duhet, domethënë me ilaçe. Nëse pacienti po merr edhe psikoterapi, nga pikëpamja mjekësore ai tashmë konsiderohet i kujdesur në mënyrë optimale (2).


A ndihmojnë ilaçet kundër depresionit?

Por ilaqet kundër depresionit nuk shërojnë. Sipas disa ekspertëve, ato nuk funksionojnë shumë më mirë sesa përgatitjet përkatëse të placebo -s (7). Për shembull, Irving Kirsch - profesor i psikologjisë në universitete të ndryshme dhe ligjërues në mjekësi në Harvard Medical School në Boston - ka marrë shumë vëmendje në të kaluarën për studimet e tij, në të cilat ai tregoi se efektiviteti i ilaqeve kundër depresionit bazohet kryesisht në një placebo efekti (6).


Në një artikull të vitit 2014 në Zeitschrift für Psychologie, ai shpjegon se si ilaqet kundër depresionit mund të miratohen. Kriteret e miratimit të FDA (Siguria e Ushqimit dhe Barnave në SHBA) janë problemi, shkruan Kirsch. Aty njëra kërkon të paktën dy studime klinike që mund të tregojnë një ndryshim të rëndësishëm midis ilaçit dhe përgatitjes së placebo. Truku tani është se ju mund të bëni një numër të pafund studimesh në mënyrë që përfundimisht të jeni në gjendje të tregoni dy studimet e kërkuara. Studimet me rezultate negative thjesht do të injoroheshin.


Studimet mbi paefektshmërinë e ilaqeve kundër depresionit shepsh nuk publikohen

Një shembull shumë i mirë i publikimit selektiv të studimeve kundër depresionit - sipas Kirsch - është vilazodon, një antidepresant që u miratua nga FDA në 2011. Një total prej shtatë studimesh të kontrolluara të efikasitetit ishin kryer për këtë ilaç. Pesë të parat nuk treguan efekte të rëndësishme në depresion. Në dy prej tyre, përgatitja e placebo performoi edhe më mirë.


Kështu që prodhuesi kishte kryer dy studime të tjera dhe më në fund arriti të tregojë një ndryshim të vogël por të rëndësishëm në krahasim me përgatitjen e placebo - ilaçi u miratua shpejt nga FDA. Në informacionin që iu dha mjekëve dhe pacientëve në antidepresantin përkatës, mund të lexohet se dy studime vërtetuan efektivitetin e ilaçit, i cili tingëllon mbresëlënës, por vetëm sepse asgjë nuk dihet për pesë studimet e pasuksesshme. Si masë paraprake, këto u hodhën nën tryezë.


Tre vjet më parë, Turner et al. në The New England Journal of Medicine që literatura e specializuar zakonisht publikon vetëm studime që vërtetojnë një efekt mbi ilaqet kundër depresionit. Midis 1987 dhe 2004, dymbëdhjetë ilaqet kundër depresionit u miratuan në bazë të 74 studimeve. 38 nga këto studime vërtetuan se ilaçet ishin efektive dhe 37 prej tyre u botuan. 36 të tjerat nga 74 studimet nuk treguan asnjë efekt pas marrjes së ilaqeve kundër depresionit. Vetëm 3 prej tyre u botuan me këtë rezultat. 22 nuk u botuan fare, ndërsa 11 u botuan, por përfundimet e tyre u formuluan papritmas sikur ilaqet kundër depresionit të kishin treguar një efekt ndihmues. Prandaj Turner dhe kolegët këshillojnë të lexoni gjithmonë rezultatet e një studimi dhe jo vetëm përfundimet e shkencëtarëve (20).


Një rezultat anësor interesant i të gjitha studimeve kundër depresionit është se përgatitjet placebo - edhe nëse ato shpesh kanë një efekt pozitiv - nuk kanë JO ose më pak efekte anësore në kontrast me barnat e vërteta. Efekti ndihmues është i lehtë të imagjinohet, por për fat të mirë efektet anësore të ilaqeve kundër depresionit janë më pak të mira.


Mjekët preferojnë të përshkruajnë ilaqet kundër depresionit sesa psikoterapinë

Fatkeqësisht, mjekët përshkruajnë variantin e vërtetë, i cili është i pasur me efekte anësore - dhe shumë më mirë sesa psikoterapia. Sidomos në rastin e depresionit të moderuar, nëse psikoterapia ishte veçanërisht e rëndësishme, sipas një studimi që u paraqit në Ärzteblatt në 2017, shpesh jepen vetëm ilaçe.


Por nëse merrni referimin për psikoterapi, atëherë nuk është e pazakontë të jeni të durueshëm së pari. Sepse listat e pritjes të disa terapistëve janë aq të gjata sa mund të duhen muaj para se të merrni takimin e parë. Kur më në fund është radha juaj, ju merrni informacionin se psikoterapia nuk funksionon brenda natës, por që ju duhet të llogaritni me muaj, në mos vite, që do të kaloni "në shtrat". Mjekësia konvencionale është ende shumë larg nga ofrimi i "kujdesit optimal" për njerëzit në depresion - dhe ju prisni më kot për ndihmë për vetë -ndihmë.


Nuk duhet harruar se jo rrallë vetë mjekësia konvencionale çon në depresion në radhë të parë. Shumë ilaçe mund të shkaktojnë depresion si një efekt anësor ose të paktën të çojnë në simptoma që mund të ngatërrohen me depresionin.


Këto ilaçe mund të shkaktojnë depresion

Terapia me kortizon, për shembull, mund të çojë në ndryshime njohëse, të cilat mund të shfaqen në çrregullimet e gjetjes së fjalës dhe kujtesën e dobët. Për më tepër, terapitë me kortizon mund të çojnë në probleme psikologjike të tilla si mani, psikozë dhe madje edhe depresion - edhe në javët e para të përdorimit, gjë që tashmë është verifikuar në disa studime. Për këtë arsye, rekomandohet në disa vende që nëse duhet të merrni kortizon për një periudhë më të gjatë kohore, duhet ta kundërshtoni këtë me antipsikotikë (1).


Ata që marrin kortizon, por edhe ata që marrin antibiotikë, qetësues dhimbjesh, etj. duhet të marrë, shpesh përshkruhet i ashtuquajturi ilaçe për mbrojtjen e stomakut në të njëjtën kohë. Kryesisht ata janë frenues të pompës protonike (PPI), të tilla si B. Omeprazole, Pantoprazole o. Ä. Ju mund t'i njihni me mbaresën -prazole. Dhe sikur të gjitha efektet anësore të njohura të këtij grupi ilaçesh të mos ishin të mjaftueshme (i paraqesim këtu: PPI - Rrethi vicioz i bllokuesve të acidit), një i lexuar në shtator 2017 në revistën International Psychogeriatrics se depresioni mund të ndodhë edhe kur përdorni acid bllokuesit e tipit PPI zë (8).


Shtë e kuptueshme që marrja e PPI nuk është ideja më e mirë nëse merrni urth nga ilaqet kundër depresionit, edhe nëse kjo është pikërisht ajo që praktikohet shpesh - me miratimin e mjekut. Ilaçet e tjera reduktuese të acidit si bllokuesit e receptorit H2 ose antacidet (Rennie & Co.) nuk e kanë këtë efekt anësor. Këtu ne paraqesim alternativa naturopatike ndaj bllokuesve të acidit.


Studiuesit britanikë publikuan gjithashtu një listë me 110 ilaçe të tjera që janë treguar të shkaktojnë depresion në revistën e specializuar BMC Pharmacology and Toxicology në shtator 2014. Këto përfshijnë ilaçe për aknet, malarinë, humbjen e flokëve, epilepsinë, migrenën, hepatitin dhe astmën, si dhe barna për ndërprerjen e duhanit, shtypës të oreksit, statina, disa antibiotikë (frenues të gyrazës), qetësues të dhimbjeve, ilaçe të Parkinsonit dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme , pilula e kontrollit të lindjes. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu: Efekti anësor i depresionit


Pavarësisht nga ilaçet që po merrni, shikoni shtojcën e paketës, bisedoni me farmacistin tuaj ose kërkoni në internet google për të parë nëse depresioni mund të jetë gjithashtu një nga efektet anësore. Nëse ilaçet tuaja mund të jenë një nxitës për depresion, pyesni mjekun tuaj për ilaçe alternative.


Shkaqet e mundshme të depresionit

Sidoqoftë, mjekësia konvencionale jo vetëm që mund të kontribuojë në depresion ose ta parandalojë atë nga shërimi me atë që bën dhe përshkruan, por edhe me atë që nuk bën. Sepse depresioni diagnostikohet vazhdimisht kur në realitet ekziston një problem krejtësisht i ndryshëm, por që thjesht nuk njihet. Depresioni mund të zhvillohet si rezultat i mosfunksionimit fizik dhe kështu në shoqërinë e sëmundjeve të tjera.


Një mosfunksionim i gjëndrës tiroide, për shembull, mund të jetë shkaku i depresionit, pasi ka një efekt jashtëzakonisht negativ në psikikën; është e njëjtë me një çrregullim të gjëndrave mbiveshkore dhe paratiroide. Gjithashtu reumatizmi, inflamacioni i zorrëve, anemia dhe sëmundjet dhe tumoret autoimune, madje edhe sëmundjet virale si p.sh B. Ethet e gjëndrave të Pfeiffer (virusi Epstein-Barr) mund të çojnë në depresion (7, 13).


Të gjitha këto probleme duhet të përjashtohen ose të trajtohen në mënyrë të përshtatshme para se të bëhet diagnoza e depresionit dhe, natyrisht, para se pacienti të marrë ilaqet kundër depresionit dhe pastaj të pyesë veten pse ende ndihet keq.


Një mbizotërim i estrogjenit gjithashtu mund të nxisë depresionin. Shtë një çrregullim hormonal tek gratë në të cilat ekziston një tepricë relative e estrogjenit në të njëjtën kohë me mungesën e progesteronit. Prandaj, kontrolloni nivelet e hormoneve në mënyrë që ta përjashtoni këtë si shkakun e depresionit tuaj.


Nëse gjendja themelore mund të zgjidhet, siç janë: B. një tiroide jo aktive ose një mbizotërim i estrogjenit, atëherë depresioni shpesh zhduket shumë shpejt.


Merkuri nga amalgam (zhiva) mund të shkaktojë depresion

Në naturopati, theksohen edhe shkaqe të tjera të mundshme, si p.sh B. një ndotje me merkur ose një ndotje të metaleve të rënda në përgjithësi, e cila mund të sqarohet së pari. Në një studim më të vjetër të vitit 1994, gjendja psikologjike e grave me dhe pa mbushje dhëmbësh nga amalgami u ekzaminua dhe u zbulua se gratë me mbushje dhëmbësh që përmbajnë merkur nuk kishin vetëm më shumë gjasa të vuanin nga lodhja dhe pagjumësia, por gjithashtu nuk ishin aq lehtë në gjendje për të kontrolluar emocionet si zemërimi, vuanin më shpesh nga ankthi dhe në përgjithësi ishin më pak të lumtur, më pak të sigurt në vetvete dhe më pak të balancuar (14).


Në përfundimin e tyre, studiuesit në atë kohë shkruanin se merkuri nga amalgam ishte një faktor shkaktar për depresionin ndikojnë në neurotransmetuesit (serotonin, dopamine etj.) në tru dhe mund të jenë përgjegjës për të gjitha simptomat psikologjike të përmendura. Një kontroll i cilësisë së mbushjeve ekzistuese të amalgamit nga dentisti ose mjeku i mjedisit dhe, nëse është e nevojshme, një rehabilitim dentar me heqjen pasuese të merkurit mund të çojë në një përmirësim të depresionit.


Ndotësit e mjedisit rrisin rrezikun e depresionit

Për shkak të lidhjes me merkurin e përshkruar më sipër, shumë mjekë alternativë dhe praktikues jo-mjekësorë gjithashtu punojnë me masa detoksifikuese nëse një pacient është diagnostikuar me depresion. Sepse ndotja mund të çojë në çrregullime mendore. Sidoqoftë, nuk ka pse të jetë helmim serioz. Siç e kemi parë më lart me mbushjet e amalgamit, edhe dozat e përditshme mund të jenë të mjaftueshme për të shkaktuar simptoma depresive te njerëzit përkatësisht të ndjeshëm.


Një studim i vitit 2009 zbuloi se rreziku i zhvillimit të depresionit gjithashtu u rrit ndërsa ekspozimi ndaj plumbit në gjak u rrit. Studiuesit përkatës shkruan se efektet neurotoksike të plumbit kontribuojnë në zhvillimin e problemeve të shëndetit mendor - edhe në doza që më parë ishin konsideruar të padëmshme. E njëjta gjë vlen edhe për kadmiumin (30, 31).


Prandaj, një devijim mund të çojë në një përmirësim të depresionit me një stres ekzistues. Personat e kontaktit janë mjekë të mjedisit ose praktikues të specializuar alternativë. Mund të gjeni më shumë informacion mbi detoksifikimin këtu: Detoksifikimi holistik


Një detoksifikim holistik përfshin gjithmonë kontrollimin e furnizimit aktual të substancave vitale për personin në fjalë. Sepse mangësitë në substancat vitale jo vetëm që zvogëlojnë aftësitë e trupit për detoksifikim dhe kështu rrisin rrezikun e ndotjes, por gjithashtu mund të çojnë drejtpërdrejt në depresion.


Mungesa e vitaminave mund të shkaktojë depresion

Edhe në mjekësinë konvencionale, një mungesë serioze e substancave vitale është një arsye e mundshme për depresion. Por rrallë kërkohet. Edhe nëse vetëm disa substanca jetësore të zgjedhura diskutohen më poshtë, personi në depresion - si të gjithë - natyrisht që duhet të furnizohet mirë me GJITH substancat vitale, pavarësisht nëse kjo është vitamina D, kompleksi B, vitamina C, magnez, hekur, jod , zink, krom, selen ose çfarëdo.


Sidoqoftë, substanca e parë vitale që ju vjen në mendje kur mendoni për depresionin është vitamina D. Ajo lidhet me të ashtuquajturin depresion dimëror. Sepse vitamina D formohet në lëkurë me ndihmën e dritës së diellit dhe kjo është pikërisht ajo që dihet se është e rrallë në dimër.


Depresioni dhe vitamina D.

Meqenëse mund të vërehet një mungesë e vitaminës D në shumë njerëz të sëmurë kronikë - përfshirë njerëzit me depresion - jo vetëm në dimër, por gjatë gjithë vitit, ka kuptim të marrësh vitaminë D (21). Në adoleshentët, për shembull, marrja e 50,000 IU në javë për 9 javë përmirësoi dukshëm simptomat depresive (16). Depresioni gjatë dhe pas shtatzënisë gjithashtu mund të lehtësohet nëse gratë e prekura marrin 2,000 IU çdo ditë nga java e 26 -të në 28 -të e shtatzënisë (15).


Dhe në një përmbledhje të prillit 2014, Dr. Simon Spedding - internist dhe nutricionist në Universitetin e Australisë Jugore, Adelaide - se studimet që konfirmojnë se vitamina D nuk është efektive në depresion janë për shkak të gabimeve në modelin e studimit, p.sh. B. kur u përdorën doza shumë të ulëta (më pak se 800 IU në ditë), studimet ishin shumë të shkurtra (vetëm disa javë) ose njerëzit u trajtuan me vitaminë D të cilët më parë nuk ishin të mangët në vitaminë D (17).


Kjo konfirmohet nga studimet që z. B. përdorni 20,000 ose 40,000 IU të vitaminës D në javë për një vit, një dozë që - në krahasim me grupin e placebo - çoi në një përmirësim të simptomave depresive (18).


Plotësimi me vitaminë D ka kuptim vetëm nëse ka edhe mangësi dhe kjo mund të korrigjohet me doza adekuate. Në rastin e depresionit, niveli i vitaminës D duhet të përcaktohet së pari. Nëse zbulohet një vlerë e ulët, merret vitamina D në sasinë e kërkuar individualisht - p.sh. B. siç përshkruhet këtu: Vitamina D - Marrja e duhur


Vitamina B për depresionin

Kompleksi i vitaminës B është gjithashtu i lidhur ngushtë me mirëqenien mendore. Në artikullin tonë "Rritja e niveleve të serotoninës në mënyrë natyrale", ne kemi deklaruar tashmë se trupi ka nevojë për vitamina B3 dhe B6 për të prodhuar serotonin nga aminoacidi L-triptofan.


Serotonin është neurotransmetuesi në tru që, kur niveli është i ulët, është një nga shkaqet më të rëndësishme - megjithëse tani të diskutueshme (19, 22) - të depresionit. Prandaj, përshkruhen ilaqet kundër depresionit të të ashtuquajturit frenues të rimarrjes së serotoninës, sepse këto rrisin nivelin e serotoninës në tru.


Acidi folik dhe vitamina B12 gjithashtu kanë një ndikim vendimtar në psikikë dhe për këtë arsye duhet të jenë gjithmonë të disponueshëm në sasi të mjaftueshme (23, 24) Një mungesë e acidit folik shpesh vërehet tek njerëzit në depresion, e cila është e njohur që nga vitet 1960. Edhe atëherë u zbulua se mungesa e acidit folik shpesh shoqërohet me nivele të ulëta të serotoninës. Alsoshtë gjithashtu interesante që ilaqet kundër depresionit duket se funksionojnë më mirë në disa pacientë nëse acidi folik (800 µg / ditë) dhe vitamina B12 (1.000 µg / ditë) merren në të njëjtën kohë.


Acidi folik dhe vitamina B12 janë të rëndësishme për formimin e SAM (S-adenosyl-methionine), një substancë që është shumë e rëndësishme për trurin dhe sistemin nervor dhe mund të rrisë nivelet e serotoninës (25). Acidi folik dhe vitamina B12 janë gjithashtu të përfshira në prishjen e homocisteinës, një produkt i ndërmjetëm në metabolizmin e aminoacideve. Nëse ky prishje nuk funksionon siç duhet, niveli i homocisteinës rritet, e cila nga ana tjetër lidhet me rritjen e stresit oksidativ dhe inflamacionit kronik.


Nivelet e ngritura të homocisteinës janë të zakonshme tek njerëzit në depresion. Nuk është çudi që depresioni gjithnjë e më shumë llogaritet ndër sëmundjet inflamatore kronike.


Inflamacion kronik i lidhur me depresionin

Madje dyshohet se disa antidepresantë (p.sh. fluoksetina, amitriptilina) funksionojnë vetëm sepse kanë veti anti-inflamatore dhe ndoshta pikërisht ky efekt anti-inflamator është efekti i tyre kryesor.


Kjo do të shpjegonte pse në përgjithësi ju duhet të prisni disa javë para se të ndjeni ndonjë efekt, nëse ka fare. Nëse ilaqet kundër depresionit do të vepronin vetëm duke ndikuar në substancat e dërguara në tru, atëherë ju do të duhet ta vini re këtë brenda disa orësh ose ditësh. Sidoqoftë, masat anti-inflamatore kërkojnë kohë. Kjo tezë do të shpjegonte gjithashtu pse ilaqet kundër depresionit (të cilat nuk kanë efekte anti-inflamatore) tregojnë vetëm sukses të pamjaftueshëm në shumë lloje të depresionit.


Prandaj, nëse vuani nga depresioni, masat anti-inflamatore rekomandohen patjetër. Gjëja praktike është se nuk duhet t’i kushtoni vëmendje asgjëje të veçantë nëse zbatoni sugjerimet e listuara në këtë artikull, sepse pothuajse të gjitha ato janë anti-inflamatore, si p.sh. B. acidet yndyrore omega-3 në vijim.


Acidet yndyrore Omega-3 për depresionin

Acidet yndyrore Omega-3 i përkasin grupit të acideve yndyrore të pangopura. Ata jo vetëm që kanë efekte anti-inflamatore. Ato gjithashtu shërbejnë si materiale ndërtimi në tru dhe sistemin nervor. Po, truri përbëhet nga 20 përqind acide yndyrore të pangopura. Prandaj nuk është për t'u habitur që studimet kanë qenë prej kohësh në dispozicion që tregojnë se acidet yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë me probleme të shumta të sistemit nervor, të tilla si: B. Alzheimer, skizofrenia, ADHD, autizmi dhe madje edhe depresioni.


Për shembull, sa më e ulët përmbajtja e acideve yndyrore omega-3 në qelizat e kuqe të gjakut, aq më e rëndë është depresioni, tregoi një studim i viteve 1990.


Meqenëse në ditët e sotme konsumohen vetëm sasi të vogla të acideve yndyrore omega-3, shpesh ka një mangësi që duhet të korrigjohet në çdo rast në rastin e depresionit. Nuk është vetëm e rëndësishme të sigurohet një marrje e shëndetshme e acideve yndyrore omega-3. Gjithashtu duhet mbajtur një raport i përshtatshëm omega-6-omega-3 prej rreth 5: 1. Meqenëse acidet yndyrore omega-6 hahen më shumë sot (vaj luledielli, vaj misri, vaj soje, shumë yndyrna shtazore, etj.), Nuk është aspak e lehtë të arrihet një ekuilibër këtu.


Acidet yndyrore Omega-3 merren më së miri në mënyrë të synuar në formën e shtojcave dietike. Një shumëllojshmëri e gjerë e dozave është treguar të jetë efektive në depresion. Doza shumë të larta prej 4 deri në 6 g shpesh jepen në studime. Megjithatë, nëse ju-siç u shpjegua më sipër-i kushtoni vëmendje raportit omega-6-omega-3 dhe një diete të përgjithshme të shëndetshme, dozat më të ulëta të omega-3 gjithashtu kanë një efekt pozitiv, p.sh. B. 1 deri në 2 g në ditë (26, 27). Detajet mbi furnizimin e saktë të acideve yndyrore omega-3 mund të gjenden këtu: Përmbushja e kërkesave për omega-3


Magnezi mund të ndihmojë me depresionin

Magnezi është një mineral jashtëzakonisht i rëndësishëm. Me çdo sëmundje, furnizimi me magnez duhet gjithmonë të kontrollohet dhe optimizohet. Sidomos me depresionin, por edhe me ankthin dhe problemet e tjera psikologjike, shpesh ka një mangësi magnezi që kontribuon në shkaktimin e këtyre simptomave dhe - nëse nuk shërohet - mund të përkeqësohet vazhdimisht, gjë që ishte subjekt i një studimi nga 2006 (38 )


Ai flet për raportet e rasteve në të cilat një marrje një javore prej 125 deri në 300 mg magnez (me çdo vakt dhe para gjumit) në formën e magnezit të glicinuar ose taurinat mund të çojë në një përmirësim të shpejtë të depresionit.


Suplementi i magnezit duhet të integrohet gjithmonë në terapinë e depresionit. Në të njëjtën kohë, një tepricë e kalciumit duhet të shmanget, pasi kjo - së bashku me një dietë të ulët në magnez dhe stres - është një nga shkaqet e zakonshme të mungesës së magnezit.


Intoleranca dhe alergjitë si shkaqe të depresionit

Alergjitë dhe intolerancat ushqimore janë duke u folur vazhdimisht për aftësinë për të shkaktuar depresion. Për shembull, kushdo që vuan nga ndjeshmëria ndaj glutenit, domethënë nuk toleron glutenin (proteina në disa lloje drithërash, të tilla si gruri, thekra, thekra, elbi), mund të reagojë ndaj konsumimit të glutenit me simptoma depresive (28).


Meqenëse jo të gjithë të prekurit e dinë që ata janë të ndjeshëm ndaj glutenit, do të ishte një ide e mirë që kjo të sqarohet në rastin e depresionit ose thjesht të jetoni pa gluten për disa javë dhe të vëzhgoni se si ky ndryshim në dietë ndikon në gjendjen shpirtërore Me Ushqimet e tjera gjithashtu mund të çojnë në intolerancë dhe kështu edhe në depresion, të tilla si: B. Produktet e qumështit.


A jeni histadelik dhe për këtë arsye të prirur për depresion?

Disa njerëz kanë shumë prodhimin e tyre të histaminës. Ata quhen histadelistë. Është zbuluar se të prekurit kanë më shumë gjasa të bëhen në depresion sesa njerëzit me nivele të shëndetshme histamine. Nëse njerëzit histadelikë marrin acid folik, depresioni mund të përkeqësohet sepse acidi folik stimulon prodhimin e histaminës.


Niveli i histaminës mund të kontrollohet nga mjeku. Nëse rezultati është pozitiv, përdoren masa për uljen e histaminës. Vitamina C, për shembull, konsiderohet se ul histaminën dhe mund të merret në doza prej 1 deri në 2 g në ditë (e ndarë në disa doza të vogla). Filloni me sasi të vogla për të parë se sa vitaminë C mund të përballoni pa pasur diarre.


Aminoacidi metioninë konsiderohet gjithashtu se ul histaminën. Ai siguron grupet metil të nevojshme për të prishur histaminën. Shpesh rekomandohet të merren 500 mg metioninë plus 500 mg kalcium në mëngjes dhe përsëri të njëjtën gjë në mbrëmje. Kalciumi parandalon që histamina të hyjë në inde dhe të shpërndahet në trup. Ju mund të gjeni më shumë këshilla që mund të ndihmojnë me një tepricë histamine këtu: intoleranca ndaj histaminës


Një KPU gjithashtu mund të çojë në depresion

E ashtuquajtura kriptopirroluri (KPU) është një sëmundje metabolike që shoqërohet me një mungesë masive të substancave vitale. KPU shfaqet në simptoma shumë të ndryshme, shumica e të cilave natyrisht mund të gjurmohen nga mangësia. Nëse rregulloni mangësinë, gjendja shpesh përmirësohet shumë shpejt.


Simptomat e KPU përfshijnë një ndjeshmëri të shtuar ndaj infeksioneve, çrregullimeve të gjumit, çrregullimeve të formimit të gjakut, ndryshimeve të lëkurës, etj., Si dhe depresionit. KPU mund të kontrollohet mjaft lehtë me një test të urinës. Ju mund të lexoni detaje rreth KPU këtu: Cryptopyrroluria - shkaku i shumë ankesave


Bakri i tepërt si një shkak i mundshëm

Dikur dyshohej se një nivel shumë i lartë i bakrit në gjak mund të nxisë depresionin. Meqenëse ky nivel i rritur i bakrit nuk ndryshoi me trajtimin e suksesshëm të ilaçeve (me ilaqet kundër depresionit), ky faktor nuk u ndoq më tej. Ajo nuk mori parasysh faktin se ilaçet vetëm maskojnë depresionin, por nuk e shërojnë atë dhe për këtë arsye nuk mund të regresojnë shkaqet (29). Meqenëse teprica e bakrit mund të jetë rezultat i mungesës së zinkut (zinku mbron nga teprica e bakrit), kjo lidhje është e imagjinueshme edhe për KPU.


Candida, parazitët dhe bakteret si shkaqe të mundshme

Kërpudhat Candida albicans janë një maja që shpesh gjendet në mukozën dhe në traktin tretës te njerëzit. Nëse kjo kërpudhë përhapet tepër në trup, ajo shkakton reaksione alergjike dhe gjithashtu simptoma depresive. Në vitin 2016, një studim madje tregoi se njerëzit me çrregullim bipolar ose skizofreni vuajnë nga një infeksion candida më shpesh sesa njerëzit e shëndetshëm. Dhe në grupin e të sëmurëve, ata që u zbuluan Candida ishin më keq (32). Ju lehtë mund të zbuloni nëse keni një infektim Candida me ndihmën e një kontrolli të kërpudhave të zorrëve. Testet përkatëse janë në dispozicion në internet (p.sh. testi i jashtëqitjes së Medivere *) ose, natyrisht, nga mjeku juaj.


Disa studiues gjithashtu besojnë se depresioni mund të jetë rezultat i një infeksioni parazitar ose bakterial. Sepse ne e dimë që parazitët mund të ndryshojnë masivisht psikikën e "viktimave" të tyre. Në të njëjtën mënyrë, disa baktere në traktin e zorrëve mund të çojnë në depresion, ndërsa të tjerët gjithashtu mund ta shërojnë atë, prandaj pastrimi i florës së zorrëve është gjithashtu një masë e rëndësishme në rastin e depresionit:


Të rregullohet depresioni përmes zorrëve?

Me një rehabilitim të zorrëve, kërpudhat dhe bakteret e padëshiruara zhvendosen nga flora e zorrëve, ndërsa mjedisi ndikohet në atë mënyrë që bakteret e dobishme mund të vendosen dhe shumohen.


Bilanci i shëndetshëm i florës së zorrëve, nga ana tjetër, është zhvendosur nga një dietë e pashëndetshme e përbërë nga shumë sheqer, produkte të miellit të bardhë, proteina shtazore, alkool dhe pije të buta. Por stresi, helmet e dhëmbëve (amalgam), agjentët kimikë të pastrimit ose ilaçet si antibiotikët janë gjithashtu të përfshirë në zhvillimin e një flore të zorrëve të shqetësuar.


Meqenëse flora e trazuar e zorrëve ka një efekt të drejtpërdrejtë në shëndetin e trurit dhe mund të çojë në çrregullime dhe procese inflamatore kronike atje, shëndeti i zorrëve duhet të jetë fokusi i depresionit (34). Informacioni për këtë mund të gjendet këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve kundër depresionit dhe këtu: Probiotikët kundër stresit


Dieta për depresionin

Në rastin e depresionit, një dietë e pasur me substanca vitale është e gjitha dhe përfundimisht. Fatkeqësisht, depresioni shpesh shoqërohet me humbje të oreksit ose me oreks për ushqim jo të shëndetshëm. Kjo e fundit mund të përmbajë yndyrna trans, të cilat shoqërohen me një incidencë të shtuar të depresionit. Ato gjenden veçanërisht në produktet e pjekura dhe ëmbëlsirat ose në ushqimet e shpejta nga ushqimet për ngrënie. Sheqeri është gjithashtu një përbërës popullor në ushqimet jo të shëndetshme. Ne kemi shpjeguar këtu se si sheqeri mund të kontribuojë në depresion: Sheqeri ju bën të dëshpëruar


Nga ana tjetër, ne kemi përshkruar terapinë ushqyese për depresionin dhe këtu të ushqyerit kundër depresionit cila dietë do të ishte optimale për depresionin


Shmangni luhatjet e sheqerit në gjak

Konsumimi i sheqerit dhe karbohidrateve të izoluara, si p.sh B. ëmbëlsira, akullore, biskota, ëmbëlsira, produkte të qumështit me sheqer, pije të ëmbla dhe shumë më tepër. nxit depresionin sepse këto ushqime mund të shkaktojnë luhatje të sheqerit në gjak. Uljet dhe ngritjet e vazhdueshme të nivelit të sheqerit në gjak mund të çojnë në spazma të qara, nervozizëm, lodhje, marramendje, harresë dhe madje edhe depresion.


Si të parandaloni luhatjet e sheqerit në gjak mund të gjenden në lidhjen e mëparshme. Masa më e rëndësishme, megjithatë, është thjesht një dietë e shëndetshme që është e ulët në sheqer dhe e lartë në substanca vitale dhe fibra. Këshilla për të dalë nga varësia nga sheqeri mund t’i gjeni këtu: Të dilni nga varësia nga sheqeri


Pa alkool, pa nikotinë, pa kafeinë

Sigurisht, ilaçet e zakonshme të përditshme - alkooli, kafeina dhe nikotina - nuk e përmirësojnë depresionin në asnjë mënyrë. Përkundrazi, ato zakonisht e rëndojnë problemin origjinal. Njerëzit të cilët janë të ndjeshëm ndaj kafeinës dhe të cilët tashmë janë nervozë për konsumimin e kafeinës duhet të shmangin kafenë, kola, etj kur janë në depresion.


Fakti që alkooli nuk është zgjidhje nuk duhet të diskutohet më - dhe me nikotinë është rasti që studimet kanë treguar se sa lehtësues ankthi dhe antidepresiv mund të jetë, por kjo tërheqje më pas krijon një problem sepse çon në ankth dhe Depresioni (33).


Pushime nga celulari, tableti dhe mediat sociale

Aktivitetet e mediave sociale nuk mund të jenë më pak varëse sesa droga e përmendur. Prej kohësh dihet se ato mund të kenë një ndikim masiv në jetën mendore (36). Nëse ndiheni të stresuar nga celularët, etj., Kontrolloni nëse preferoni të tërhiqeni nga bota virtuale dhe të përqendroheni përsëri në mjedisin tuaj të drejtpërdrejtë. Për fëmijët dhe adoleshentët në veçanti, por edhe për shumë të rritur, do të ishte jashtëzakonisht e dobishme dhe e shëndetshme të kaloni më shumë kohë jashtë linje - jo vetëm për mendjen, por edhe për trupin, pasi kapacitetet për sport dhe stërvitje tani janë përsëri të lira:


Kujedesuni për lëvizje trupore

Aktivitetet e rregullta sportive si p.sh B. vrapimi ose ecja shkakton një rritje të endorfinave në trup. Ne kemi shpjeguar këtu se vetëm një orë stërvitje në javë mund të parandalojë depresionin: Depresioni: Një orë stërvitje në javë parandalon


Nëse tashmë keni depresion, patjetër që do të kërkohej më shumë stërvitje. Nëse mund të bëhet, dhe ndoshta ju keni dikë pranë jush që mund t'ju motivojë, do të ishte jashtëzakonisht e dobishme nëse mund të dilni në natyrë çdo ditë dhe B. shkoni për një orë në këmbë.


Kështu që nuk keni pse të filloni menjëherë stërvitje me intensitet të lartë (HIIT), i cili natyrisht do të ishte një ide e mirë në çdo kohë! Kjo e fundit çoi në një përmirësim të simptomave depresive në një studim të vitit 2019 (39). Në një studim të vitit 2014, HIIT gjithashtu çoi në rritjen e mirëqenies dhe më pak stres dhe zvogëlimin e ankthit në pacientët me depresion dhe skizofreni (40).


Rritni nivelet tuaja të serotoninës

Neurotransmetuesit si serotonina, dopamina ose noradrenalina janë lajmëtarë kimikë në tru që transmetojnë informacione nga një qelizë nervore në tjetrën. Një nivel i ulët ose i pabalancuar i neurotransmetuesit mund të çojë në depresion, por gjithashtu "vetëm" në ndryshime të rënda të humorit dhe çrregullime të përqendrimit.


Për shembull, nëse ka mjaft serotonin, krijon një humor të mirë, përqendrim të mirë dhe optimizëm. Nivelet e ulëta të serotoninës mund të çojnë në vështirësi në gjumë, nervozizëm, mungesë përqendrimi dhe depresion. Lidhja me masat që natyrisht mund të rrisin nivelet e serotoninës mund të gjendet në fund të artikullit.


Përveç kësaj, shtesat ushqimore, të tilla si. B. ekstrakti i shafranit ose 5-HTP i përkasin. Studimet kanë treguar se ekstrakti i shafranit (2 x 15 mg / ditë) pas 6 javësh tregoi efekte të ngjashme me fluoksetinën, një antidepresant i përshkruar shumë shpesh. Të gjitha detajet rreth 5-HTP mund t'i gjeni këtu: 5-HTP-efekti, efektet anësore dhe dozimiPini ujë të mjaftueshëm

Sigurisht, është gjithashtu e rëndësishme të pini mjaft ujë të mirë. Dehidratimi i fshehur (mungesa e ujit) mund të ketë një efekt të qëndrueshëm në shëndetin mendor dhe fizik. Edhe dehidratimi i lehtë mund të shkaktojë dhimbje koke, përqendrim, çrregullime të kujtesës dhe shikimit.


Prandaj mos harroni të pini ujë rregullisht. Si udhëzues: pini 30 ml ujë për kilogram të peshës trupore në ditë. Nëse hani shumë perime, sallata, lakër dhe fruta, gjithashtu mund të pini më pak ujë. Një litër i shpërndarë gjatë ditës do të ishte akoma ideal në këtë rast.


Zvogëloni stresin

Mungesa e gjumit dhe stresi emocional, domethënë stresi, shkatërrojnë furnizimin e neurotransmetuesve "ndiheni mirë" në tru. Në të njëjtën kohë, niveli i hormonit të stresit rritet. Në të kaluarën, këto hormone të stresit u prishën përsëri përmes punës fizike. Sidoqoftë, njerëzit modern pothuajse nuk lëvizin më - edhe pse shpesh janë nën stres të vazhdueshëm.


Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme që rregullisht të zvogëloni stresin me ndihmën e menaxhimit efektiv të stresit. Kjo përfshin masa të tilla si joga, relaksim progresiv i muskujve, meditim, etj. Dëgjimi i muzikës ose leximi i një libri të mirë gjithashtu mund të ndihmojë në përballimin e stresit të përditshëm në atë mënyrë që të mos shkaktojë më asnjë dëm.


Disa ushtrime të frymëmarrjes (p.sh. frymëmarrja jogike) gjithashtu ndihmojnë në zvogëlimin e stresit. Ato sigurojnë relaksim - dhe relaksimi lehtëson stresin; më pak stres, nga ana tjetër, zvogëlon inflamacionin kronik - dhe më pak inflamacion do të thotë më pak depresion.


Shpesh lexoni për masat për zvogëlimin e stresit sepse nuk u besoni atyre ose sepse zbatimi i tyre tingëllon i ndërlikuar. Në shumë raste, vetëm një metodë e relaksimit e praktikuar në mënyrë të vazhdueshme mund të përmirësojë masivisht depresionin.


Lexo poashtu:

Gjeni ato mendime që ju bëjnë të dëshpëruar

Disa njerëz arrijnë të bëhen të pakënaqur vetëm me mendimet e tyre, thjesht sepse besojnë në mendimet e tyre. Nëse arrini të mos e merrni më seriozisht vërshimin e mendimeve që ju fryn, do të gjeni një rrugëdalje nga një krizë shumë më lehtë.


The Work e Bajron Katie mund të ndihmojë: Puna e Bajron Katie - Një rrugë drejt lumturisë dhe kënaqësisë. Byron Katie vuajti nga depresioni për vite të tëra para se të zbulonte metodën tuaj, të quajtur atë The Work, dhe kështu të shërojë veten nga depresioni i saj.


Vajra esenciale për depresionin

Vajrat esenciale janë gjithashtu një mënyrë e thjeshtë për të ndihmuar në shërimin e depresionit. Ne kemi përshkruar se cilët vajra mund të përdorni dhe si: Vajra esenciale kundër depresionit


Vaj CBD për depresionin

CBD qëndron për kanabidiol. Këto janë substanca bimore nga bima e kërpit (Cannabis sativa). Në kontrast me THC (tetrahydrocannabinol), substanca psikoaktive nga marihuana, CBD nuk ju bën të lartë, por ka stabilizim anti-inflamator, analgjezik dhe mendor. Ne paraqesim këtu studimet e CBD mbi depresionin nga vitet 2014 dhe 2018. Thotë se CBD mund të ketë një efekt antidepresiv, lehtësues të stresit dhe lehtësues të ankthit. Në të njëjtën kohë, ndryshe nga barnat psikotrope, CBD nuk është problematike.


Prandaj vaji CBD mund të integrohet në terapinë naturopatike për depresionin. Sidoqoftë, meqenëse CBD ndërvepron me receptorët e serotoninës, mund të ketë ndërveprime me ilaqet kundër depresionit nga grupi i SSRIs, kjo është arsyeja pse përdorimi i vajit CBD duhet të diskutohet me mjekun nëse merren SSRIs.


Bimët medicinale për depresionin

Para se të përdorni ilaçe, mund të provoni fuqinë e bimëve mjekësore për depresion. Ato shpesh veprojnë të paktën po aq mirë sa ilaçet kundër depresionit me dukshëm më pak ose aspak efekte anësore.


Lythi i Shën Gjonit, lulja e pasionit dhe gjithashtu shafrani i përmendur më sipër dhe i lidhur mund të përdoret në veçanti për depresion të butë deri të moderuar. Ne kemi raportuar për këtë këtu: Bimët medicinale për depresionin


Rhodiola rosea: Një antidepresant natyral

Një bimë shumë e veçantë që mund të ndihmojë me depresionin dhe madje edhe ankthin është Rhodiola rosea ose rrënja e trëndafilit. Konsiderohet si një antidepresant natyral dhe adaptogjen. Një adaptogjen është një bimë që ju ndihmon të përballoni më mirë stresin. Bëhesh më rezistent ndaj stresit, të thuash. Në të njëjtën kohë, Rhodiola rosea rrit performancën fizike dhe mendore. Doza zgjidhet individualisht dhe është midis 200 dhe 600 mg të një ekstrakti rodiola në ditë.


Akupresura dhe akupunktura për depresionin

Akupresura, p.sh. B. Trokitja (e quajtur edhe EFT) është një masë e thjeshtë e vetë-ndihmës që është gjithmonë pranë dhe nuk kërkon ndonjë përpjekje. Në një studim australian, për shembull, u tregua se trajtimi EFT për 8 javë mund të përmirësojë ankthin dhe depresionin në mënyrë më të qëndrueshme sesa terapia e zakonshme e sjelljes (35).


Sigurisht, masat që mund të zbatohen me ndihmën e një terapisti të specializuar gjithashtu mund të ndihmojnë, si p.sh B. akupunkturë. Jo vetëm që mund të mbështesë terapinë e dhimbjes, por gjithashtu mund të rrisë efektivitetin e terapisë për depresionin.


Tejkalimi i depresionit në mënyrë natyrale

Shkaqet e mundshme të depresionit dhe masat e mundshme janë pra mjaft të shumta. Lista jonë e mësipërme sigurisht që nuk është e plotë. Sidoqoftë, një listë e gjerë nuk do të thotë që çdo person duhet ta "kalojë" plotësisht atë. Ka të bëjë më shumë me zgjedhjen e pikave të përshtatshme individualisht dhe zbatimin e vazhdueshëm të tyre për veten tuaj.


Sigurisht, në shumë raste masat e përmendura mund të kombinohen edhe me ilaçe, si p.sh B. sporti, ushqimi, acidet yndyrore omega-3, rehabilitimi i florës së zorrëve dhe shumë më tepër. Sepse njëra nuk përjashton tjetrën. Ne te kunderten. Hasshtë treguar herë pas here se të dy drejtimet - mjekësia konvencionale dhe naturopatia - plotësojnë njëra -tjetrën shumë mirë dhe mund të mbështesin njëra -tjetrën.


Vetëm në rastin e masave që rrisin nivelin e serotoninës, duhet të sqarohet nëse ato mund të përdoren ose jo së bashku me ilaqet kundër depresionit. Sepse një nivel serotonin që është shumë i lartë nuk është as i mirë (mund të zhvillohet një sindromë serotonin).


Sidoqoftë, shpesh ia vlen të kërkoni ndihmë në vetë-ndihmë para se të merrni ndonjë ilaç. Ndoshta mjekimi atëherë nuk është më i nevojshëm. Ekipi juaj nga Qendra për Shëndetin ju uron gjithë të mirat.

 

Burimet e artikullit:

 • Depressionen – Diese Massnahmen können helfen - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Brown ES, Chandler PA et al., Mood and Cognitive Changes During Systemic Corticosteroid Therapy, Prim Care Companion J Clin Psychiatry, Februar 2001

 • (2) Trautman S et al., Behandlung depressiver Störungen in der primärärztlichen Versorgung Eine epidemiologische Querschnittstudie, Deutsches Ärzteblatt, 2017

 • (3) WHO, Depression and Other Common Mental Disorders, Global Health Estimates, 2017

 • (4) Deutsche Gesellschaft für Psychiatrie und Psychotherapie, Psychosomatik und Nervenheilkunde (DGPPN), S3-Leitlinie/Nationale Versorgungs Leitlinie, Unipolare Depression, Kurzfassung, 2. Auflage, 2017

 • (5) Ärzteblatt, WHO: Millionen leiden an Depressionen, 23. Februar 2017

 • (6) Kirsch I, Antidepressants and the Placebo Effect, Zeitschrift für Psychologie, 2014

 • (7) Locher C et al., Efficacy and Safety of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitors, and Placebo for Common Psychiatric Disorders Among Children and Adolescents, A Systematic Review and Meta-analysis, Oktober 2017, JAMA Psychiatry

 • (8) Laudisio A et al., Use of proton-pump inhibitors is associated with depression: a population-based study. Int Psychogetriatr, September 2017

 • (9) Groger U, Ursachen der Depression bei Sarkoidose, Ärzteblatt, 2017

 • (10) Busch MA, Prävalenz von depressiver Symptomatik und diagnostizierter Depression bei Erwachsenen in Deutschland, Ergebnisse der Studie zur Gesundheit Erwachsener in Deutschland (DEGS1), Mai 2013, Bundesgesundheitsblatt

 • (11) Deutsche Depressionshilfe, Depression im Kindes und Jugendalter, abgerufen am 13.3.2021

 • (12) Mojtabai R, Clinician-identified depression in community settings: concordance with structured-interview diagnoses, März 2013, Psychother Psychosom,

 • (13) Lynn E. DeLisi et al., Epstein-Barr Virus and Depression, Arch Gen Psychiatry, August 1986

 • (14) Siblerud RL et al., Psychometric evidence that mercury from silver dental fillings may be an etiological factor in depression, excessive anger, and anxiety. Februar 1994, Psychol Rep

 • (15) Vaziri F et al., A randomized controlled trial of vitamin D supplementation on perinatal depression: in Iranian pregnant mothers. August 2016, BMC Pregnancy Childbirth

 • (16) Bahrami A et al., High Dose Vitamin D Supplementation Is Associated With a Reduction in Depression Score Among Adolescent Girls: A Nine-Week Follow-Up Study, Juli 2017, Journal of Dietary Supplements

 • (17) Spedding S, Vitamin D and Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis Comparing Studies with and without Biological Flaws, Nutrients, April 2014

 • (18) Jorde R et al., Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med, Dezember 2008

 • (19) Cowen PJ, Browning M, What has serotonin to do with depression?, World Psychiatry, Juni 2015

 • (20) Turner EH et al., Selective Publication of Antidepressant Trials and Its Influence on Apparent Efficacy, N Engl J Med, Januar 2008

 • (21) von Knel R et al., Vitamin D Deficiency and Depressive Symptomatology in Psychiatric Patients Hospitalized with a Current Depressive Episode: A Factor Analytic Study. Public Library of Science One, 23 Sep 2015

 • (22) Brogan Kelly, Depression: Its Not Your Serotonin, Kelly Brogan, MD, abgerufen 13.3.2021

 • (23) Young SN, Folate and depressiona neglected problem, J Psychiatr Neurosci, März 2007

 • (24) Coppen A et al., Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. J Psychopharmacol, Januar 2005

 • (25) Ehrlich SD., S-Adenosylmethionine, University of Maryland, Medical Center, 06 Nov 2015, (S-Adenosylmethionin)

 • (26) Alan C Logan, Omega-3 fatty acids and major depression: A primer for the mental health professional, Lipids Health, 2004 November

 • (27) Adams PB et al., Arachidonic acid to eicosapentaenoic acid ratio in blood correlates positively with clinical symptoms of depression. Lipids. 1996 März

 • (28) Peters SL et al., Randomised clinical trial: gluten may cause depression in subjects with non-coeliac gluten sensitivity - an exploratory clinical study. Aliment Pharmacol Ther, Mai 2014

 • (29) Schlegel-Zawadzka M et al., Is serum copper a "trait marker" of unipolar depression? A preliminary clinical study. Pol J Pharmacol, Nov Dez 1999

 • (30) Bouchard M et al., Blood lead levels and major depressive disorder, panic disorder, and generalized anxiety disorder in U.S. young adults, Arch Gen Psychiatry. 2009 Dezember

 • (31) Orisakwe OE, The Role of Lead and Cadmium in Psychiatry, N Am J Med Sci, August 2014

 • (32) Severance EG, Yolken RH et al. Candida albicans exposures, sex specificity and cognitive deficits in schizophrenia and bipolar disorder, npj Schizophrenia, März 2016

 • (33) Picciotto MR et al., Effect of nicotine and nicotinic receptors on anxiety and depression. Neuroreport, Juli 2002

 • (34) Foster JA et al. Gutbrain axis: how the microbiome influences anxiety and depression, Trends in Neurosciences, Mai 2013

 • (35) Chatwin H et al., The Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy and Emotional Freedom Techniques in Reducing Depression and Anxiety Among Adults: A Pilot Study., Integrative Medicine (Encinitas Calif.), April 2016

 • (36) Zagorski N, Using Many Social Media Platforms Linked With Depression, Anxiety Risk, Clinical and Research News, Januar 2017

 • (37) Definition Depression, WHO, abgerufen 13.3.2021

 • (38) Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-70. doi: 10.1016/j.mehy.2006.01.047. Epub 2006 Mar 20. PMID: 16542786.

 • (39) Viana RB, Gentil P, Naves JPA, et al. Interval Training Improves Depressive Symptoms But Not Anxious Symptoms in Healthy Women. Front Psychiatry. 2019;10:661. Published 2019 Sep 12. doi:10.3389/fpsyt.2019.00661

 • (40) Pieh C et al., Mental Health in Adolescents during COVID-19-Related Social Distancing and Home-Schooling, SSRN, März 2021

 • (41) Gloster AT, Lamnisos D et al., Impact of COVID-19 pandemic on mental health: An international study, Published: December 31, 2020, PlosOne

140 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page