top of page
  • Qendra e Shëndetit

Depresioni nga ilaçet


Depresioni mund të jetë një nga efektet anësore të ilaçeve. Ne prezantojmë ilaçet kryesore që mund të shkaktojnë depresion.


Disa ilaçe shkaktojnë depresion

Nëse papritmas ndiheni të mërzitur, të trishtuar dhe të përgjumur pa asnjë arsye, kjo nuk do të thotë që ju jeni sëmurë mendërisht brenda natës tani. Mund të jetë thjesht një efekt anësor i ilaçeve. Disa ilaçe kanë një efekt të fortë në psikikë dhe çojnë në depresion ose çrregullime të tjera psikologjike.


Nëse jeni në depresion, mos e merrni pilulën tjetër menjëherë, por së pari kontrolloni nëse depresioni juaj nuk është shkaktuar nga ilaçet që ju janë përshkruar kohët e fundit.


Ilaçet japin guxim per vetëvrasjen

Ilaçet mund të shkaktojnë depresion të lehtë. Por problemet psikologjike të lidhura me drogën mund të jenë gjithashtu depresion i rëndë me tendenca vetëvrasëse.


Thuhet se deri në 50 përbërës farmaceutikë aktivë mund të ndikojnë në psikikën në këtë mënyrë - sipas FDA -së amerikane. Dhe studiuesit britanikë midis 1998 dhe 2011 zbuluan se kishte të paktën 110 ilaçe të ndryshme që mund të shkaktojnë depresion. Studimi u botua në shtator 2014 në revistën BMC Pharmacology and Toxicology.


Në ata njerëz që mund të kenë qenë në depresion të lehtë para se të merrnin ilaçet, këto barna mund të përkeqësojnë depresionin dhe, në rrethana të caktuara, do të thotë që të prekurit vetëm tani mund të marrin guximin për të kryer vetëvrasje.


Depresioni nga mjekimi i hepatitit

Një trajtim i zakonshëm për hepatitin C, për shembull, çon në depresion shumë shpesh (7 nga 100 pacientë). Therapyshtë terapi e kombinuar me interferon alfa dhe ribavirinë.


Hepatiti zhduket, por njëri tani është në depresion. Po, pacientët e prekur madje duken aq të dëshpëruar sa preferojnë të ndërpresin terapinë para kohe. Depresioni ekzistues është rritur në mënyrë masive.


Depresioni nga mjekimi i akneve

Situata është shumë e ngjashme me ilaçin e përshkruar shpesh kundër akneve isotretinoin, siç kemi raportuar tashmë këtu: Ilaç i rrezikshëm për puçrrat. Isotretinoin mund të shkaktojë pothuajse gjithçka, nga ndryshimet e humorit tek depresioni dhe ndryshimet e personalitetit.


Në këto raste, ndërprerja e terapisë nuk është gjithmonë e dobishme, pasi depresioni mund të vazhdojë për vite pasi të ndërpritet izotretinoina.


Agjencia Amerikane e Barnave madje regjistroi gati 40 vetëvrasje të shkaktuara nga izotretinoina midis 1982 dhe 2000 - dhe këto janë vetëm rastet e konfirmuara dhe të njohura zyrtarisht.


Pacientët me akne shpesh janë në depresion thjesht për shkak të sëmundjes së tyre. Sidoqoftë, kushdo që guxoi të tentonte vetëvrasje para se të merrte izotretinoin nuk e bëri këtë në një masë më të madhe gjatë ose pas marrjes së ilaçit. Sidoqoftë, në pacientët që vetëm u bënë vetëvrasës pas marrjes së izotretinoinës, përpjekjet e mëtejshme - shpesh të suksesshme - për vetëvrasje ndodhën shumë më shpesh pas ndalimit të ilaçit (sipas studimit përkatës të vitit 2010).


Depresioni nga ilaçet e malaries

Depresioni nuk është pikërisht ajo që ju dëshironi në pushime. Por nëse shkoni në rajone tropikale dhe merrni një ilaç me përbërësin aktiv mefloquine për mbrojtjen parandaluese të malaries, mund të bini papritur në depresion në udhëtimin tuaj në xhungël - edhe disa javë pas pushimeve tuaja, pasi substanca shpërbëhet shumë ngadalë.


Rrezik i shtuar i vetëvrasjes nga ilaqet kundër depresionit

Është veçanërisht e papritur që ilaqet kundër depresionit, domethënë ilaçet që përshkruhen në mënyrë eksplicite për depresionin, mund të çojnë në të ashtuquajturat mendime dhe veprime vetëvrasëse. Depresioni shpesh shoqërohet me një dekurajim dhe plogështi të caktuar.


Frenuesit e rimarrjes së serotoninës (SSRI) të tipit antidepresantë të tillë si B. sertralina, citalopram dhe paroxetine tani ju bëjnë më pak depresivë, por (në disa raste) vetëm tani gjeni guximin dhe nxitjen për të kryer vetëvrasje (përpjekje) - gjë që është vërtetuar veçanërisht për të rinjtë deri në 24 vjeç mosha.


Depresioni pas lënies së duhanit

Nëse doni të lini duhanin, zakonisht jeni shumë të motivuar. Por kjo mund të ndryshojë shpejt, domethënë kur mbështeteni në barna për të lënë duhanin, si p.sh. B. Bupropion dhe Varenicline. Këta përbërës aktivë mund t’ju ​​bëjnë të dëshpëruar, gjë që nuk e bën më të lehtë këmbënguljen gjatë tërheqjes.

Depresioni i shkaktuar nga rënia e flokëve dhe finasteridi i prostatës


Përbërësi aktiv finasteride, i cili përshkruhet për humbjen e flokëve të shkaktuar nga hormonet, gjithashtu mund të çojë në depresion. Nëse ndaloni finasteridin, mund të jeni me fat dhe depresioni do të zhduket pas disa javësh.


Në disa burra, megjithatë, depresioni vazhdon për më shumë se tre muaj pasi ata kanë ndaluar marrjen e ilaçit. Finasteride është e përshkruar jo vetëm për humbjen e flokëve, por edhe për zmadhimin beninje të prostatës.


Depresioni i shkaktuar nga shtypësit e oreksit

Përveç dy ilaçeve të përdorura për të lënë duhanin, paroxetine antidepresive dhe ilaçin e akneve isotretinoin, pesë ilaçet kryesore që çojnë në depresion përfshijnë gjithashtu një ilaç që duhet t'ju ndihmojë të humbni peshë: rimonabant.


Fillimisht i zhvilluar gjithashtu për ndërprerjen e duhanit, ilaçi u shit në BE për më shumë se një vit nga 2006 para se të tërhiqej nga qarkullimi për shkak të efekteve anësore të mëdha psikiatrike. Në SHBA, nga ana tjetër, ilaçi nuk u miratua në radhë të parë për të njëjtat arsye.


Depresioni nga statinat ( ilaçet për të ulur nivelin e kolesterolit)

Statinat, domethënë ilaçet që janë të përshkruara për të ulur nivelin e kolesterolit, gjithashtu mund të çojnë në depresion dhe për këtë arsye shfaqen në listën e 110 barnave kritike. Ato janë simvastatin dhe atorvastatin.

Depresioni nga pilulat e kontrollit të lindjes


Nuk është asgjë e re që pilula mund të çojë në depresion dhe depresion. Ju në fakt i merrni ato në mënyrë që të jeni në gjendje të bëni seks të shkujdesur, por në jo pak raste së shpejti nuk keni fare marrëdhënie seksuale sepse nuk jeni më në humor për të. Nëse ndaloni marrjen e pilulës, duket sikur dikush tërheq perdet e errëta mënjanë dhe më në fund lë dritën në jetë përsëri.


Provestin sintetik levonorgestrel në veçanti është i njohur për efektet e tij anësore depresive. Levonorgestrel përmbahet në pilula të gjeneratës së dytë dhe në pilulat e mëngjesit dhe përdoret gjithashtu në terapi hormonale për gratë që kalojnë menopauzën.


Pilulat me levonorgestrel janë për shembull Mirena, 28 mini, Microlut, Levogynon, NorLevo dhe shumë të tjerë. Përgatitjet e kombinuara gjithashtu mund të përmbajnë levonorgestrel, të tilla si B. Asumate, CycloÖstrogynal, Microgynon, Miranova etj.


Depresioni nga antibiotikët

Antibiotikët janë njohur prej kohësh si ilaçe me shumë efekte anësore të pafavorshme. Diarrea, nauze, të vjella, marramendje, dhimbje koke, rënie e presionit të gjakut, çrregullime të florës së zorrëve, mangësi imune dhe infeksione kërpudhore janë të larta në listën e efekteve të tyre të padëshirueshme. Me disa antibiotikë si p.sh B. Ofloxacin dhe të ashtuquajturit frenues të tjerë gyrase gjithashtu shkaktojnë probleme psikologjike. Kjo nuk përfshin vetëm depresionin, i cili është mjaft i keq. Ndryshimet e personalitetit përmes konfuzionit mendor janë gjithashtu të mundshme.


Depresioni i shkaktuar nga ilaçet kundër epilepsisë dhe migrenës

Hulumtuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit në Boston njoftuan në një përmbledhje në 2011 se barbituratet (të cilat ndonjëherë përdoren për epilepsi), vigabatrin (gjithashtu për epilepsi), topiramate (për epilepsi, migrena dhe çrregullime të stresit post-traumatik), flunarizine (për migrenat) dhe marramendje), kortikosteroidet (kortizon për sëmundjet inflamatore kronike) dhe efavirenz (për HIV) mund të shkaktojnë depresion.


Ata gjithashtu paralajmëruan kundër përdorimit të këtyre barnave tek njerëzit që tashmë vuanin nga depresioni, pasi gjendja e tyre mendore përndryshe mund të përkeqësohet ndjeshëm.


Shoqëria Amerikane e Epilepsisë prezantoi çrregullime të tjera psikologjike të shkaktuara nga ilaçet e epilepsisë që në 2005.


Depresioni nga ilaçet e astmës

Me astmën, shpesh duhet të mbështeteni në ilaçe që ju lejojnë të merrni frymë lirshëm përsëri. Përbërësi aktiv montelukast jo vetëm që siguron frymëmarrje të lirë, por gjithashtu mund të çojë në depresion, çrregullime të gjumit, ankth, halucinacione, konfiskime dhe mendime vetëvrasëse - sipas një përmbledhjeje të botuar në Pharmacology në 2014.


Studiuesi përgjegjës Dr. J. Douglas Bremner i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Emory në Atlanta tha:


"Që në vitin 2009, prodhuesi i ilaçit të astmës Singulair tregoi çrregullime mendore, duke përfshirë një rrezik në rritje të vetëvrasjes, si efekte anësore të mundshme të ilaçit."


Depresioni: nga mjekimi apo si pasojë e sëmundjes?

Sigurisht, me depresionin gjithmonë duhet të keni parasysh se sëmundja për të cilën është përshkruar një ilaç gjithashtu mund të shoqërohet me depresion, kështu që ilaçi nuk është gjithmonë përgjegjës. Për shembull, shumë pacientë me akne, migrenë ose humbje flokësh vuajnë nga depresioni.


Edhe ata që papritmas nuk lejohen më të pinë duhan mund të bëhen në depresion vetëm për shkak të kësaj. Sidoqoftë, këto lidhje të mundshme nuk duhet t'ju pengojnë të konsideroni ilaçet e përshkruara kohët e fundit si një shkak të mundshëm së bashku me mjekun tuaj në rast të një depresioni të menjëhershëm.


Nëse keni depresion dhe jeni duke marrë një ilaç që shtojca e paketës thotë se mund të shkaktojë depresion, insistoni të merrni një ilaç zëvendësues që nuk shkakton këtë efekt anësor.


Në të njëjtën kohë, ju mund të merreni me masa holistike në mënyrë që të zgjidhni problemin tuaj - çfarëdo qoftë ai - ndoshta plotësisht pa ilaçe dhe të mos bini në kontakt me efekte anësore të pafavorshme në radhë të parë.Depresioni - Alternativa Natyrore

Sidoqoftë, nëse në të vërtetë vuani nga depresioni, pra jo nga depresioni që u shfaq vetëm pas marrjes së ilaçeve, atëherë do të gjeni ide interesante mbi qasjen holistike ndaj depresionit duke klikuar këtu!

 

Burimet e artikullit:

  • Depressionen durch Medikamente - Zentrum der Gesundheit

  • Celano CM, "Depressogenic effects of medications: a review", 2011, Dialogues in clinical neuroscience, (Depressionsauslösende Wirkungen von Medikamenten: Ein Review)

  • Calapai G et al., "Montelukast-induced adverse drug reactions: a review of case reports in the literature", Pharmacology, 2014, (Nebenwirkungen durch Montelukast: Ein Review von Fallberichten aus der Literatur)

  • Thomas KH et al., "Reporting of drug induced depression and fatal and non-fatal suicidal behaviour in the UK from 1998 to 2011", September 2014, BMC Pharmacology and Toxicology, (Bericht von medikamentenbedingter Depression und sowohl tödliches wie auch nicht tödlich verlaufendes Verhalten im Vereinigten Königreich von 1998 bis 2011)

  • Hall EC, Keegan H, Rogstad KE, Psychiatric side effects of ofloxacin used in the treatment of pelvic inflammatory disease. International Journal of STD and AIDS, September 2003, (Psychiatrische Nebenwirkungen von Ofloxacin, das zur Behandlung von entzündlichen Beckenerkrankungen eingesetzt wird)

  • Botts S, Ryan Melody, Drug-Induced Diseases, Section IV: Drug-Induced Psychiatric Diseases, Chapter 18: Depression, (Medikamentenbedingte Krankheiten)

56 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page