top of page
  • Qendra e Shëndetit

Depresioni nga ushqimet e gatshme

Ata që duan të ndalojnë në restorantet e ushqimit të shpejtë ose që preferojnë rregullisht ushqime të përshtatshme në shtëpi dhe vuajnë nga depresioni në të njëjtën kohë mund të rrisin ndjeshëm shanset e tyre për të hequr qafe depresionin nëse hanë më shumë fruta dhe perime në vend të ushqimit të shpejtë në të ardhmen.


Frutat dhe perimet mbrojnë kundër depresionit

Njerëzit që konsumojnë më shumë ushqime të përshtatshme sesa mesatarja kanë shumë më tepër gjasa të kenë depresion sesa njerëzit që hanë shumë fruta dhe perime. Ky i fundit ka një rrezik shumë më të ulët për t'u bërë ndonjëherë në depresion sesa tifozët e ushqimit të shpejtë. Të paktën ky është rezultati i një studimi të studiuesve në Universitetin e Londrës të cilët publikuan kërkimet e tyre në British Journal of Psychiatry.


Një dietë e shëndetshme siguron një psikikë të shëndetshme

Studimi i ri përsëri konfirmoi kërkimin tashmë të disponueshëm për këtë temë, tha Andrew McCulloch nga Fondacioni i Shëndetit Mendor.


Ekziston një lidhje e qartë midis dietës së një personi dhe shëndetit të tij mendor. Siç dihet, popullsia konsumon gjithnjë e më pak ushqime ushqyese dhe të freskëta, por produkte gjithnjë e më të përpunuara në mënyrë industriale që përmbajnë shumë sheqer dhe yndyrna të ngopura - një dietë që në jo pak raste mund të ndikojë edhe në mendjet e njerëzve në fjalë.


Studimi

Studiuesit mblodhën të dhëna mbi dietën dhe stilin e jetës së 3500 zyrtarëve të moshës së mesme dhe analizuan zakonet e tyre të të ngrënit dhe të jetesës. Me interes ishte, nga njëra anë, proporcioni që ushqimet e shëndetshme si frutat dhe perimet kishin në menunë e zyrtarëve dhe, nga ana tjetër, sasia e produkteve të gatshme jo të shëndetshme të konsumuara, si p.sh. B. produkte të qumështit shumë yndyror, mish të përpunuar, produkte të rafinuara të drithërave (produkte të pjekura dhe makarona, ushqime që përmbajnë drithëra, etj.), Enët e skuqura dhe ëmbëlsirat e ëmbëlsuara.


Pastaj - përveç dietës - faktorë të tjerë të rrezikut për depresion si mosha, arsimi, gjinia, aktivitetet sportive dhe pirja e duhanit u përfshinë në analizë. Si rezultat, u bë e qartë se rreziku i zhvillimit të depresionit brenda pesë viteve të ardhshme për ata pjesëmarrës që gëzonin veçanërisht ngrënien e ushqimeve të përshtatshme ishte 58 përqind më i lartë se për ata pjesëmarrës të studimit që ndoqën një dietë të shëndetshme.


Tani, natyrisht, mund të supozohet se zyrtarët depresivë hanin vetëm në mënyrë të pashëndetshme për shkak të gjendjes së tyre të dobët psikologjike. Njerëzit që janë në depresion zakonisht nuk janë veçanërisht të interesuar të kërkojnë ushqime të shëndetshme dhe të përgatisin ushqime të shëndetshme për veten e tyre. Sidoqoftë, shkencëtarët nuk gjetën asnjë provë që do të sugjeronte këtë lidhje të kundërt.


Kujdesuni për të afërmit tuaj nëse varen nga ushqimi jo i shëndetshëm në klinika, shtëpi pleqsh, etj.

Zoti McCulloch në fund të fundit shprehu shqetësim veçanërisht për ata njerëz të cilët, për çfarëdo arsye, nuk kanë qasje të drejtpërdrejtë në produkte të freskëta, ose që jetojnë në zona me shumë restorante dhe joshëse të ushqimit të shpejtë.


Në realitet, ky shqetësim është i pabazuar, të paktën pjesërisht, pasi shumica e njerëzve janë ende të lirë të zgjedhin se ku dhe çfarë të hanë. Mund të ecni pranë restoranteve të ushqimit të shpejtë - nëse dëshironi. Nga ana tjetër, ka edhe njerëz që jetojnë në shtëpi pleqsh ose shtëpi për të moshuarit. Shumë pak nga këto objekte i japin vlerë ushqimeve të përgatitura fllad nga ushqime organike me cilësi të lartë.


Pra, nëse keni një mik apo të afërm i cili aktualisht është në spital ose jeton në një shtëpi, ndihmojini ata. Sigurojini atij fruta dhe perime të freskëta, lëngje frutash dhe perimesh të përgatitura fllad, ushqime të shëndetshme të bëra në shtëpi sa më shpesh që të mundeni, dhe sigurohuni që atij ose asaj t’i jepet ujë i mjaftueshëm jo i gazuar.


Gjithmonë mbani mend se sa të lumtur do të ishit nëse do të kishte dikush që do t'ju ndihmonte në një situatë të tillë që të qëndroni të shëndetshëm për aq kohë sa të jetë e mundur dhe të jeni në gjendje të bëni një jetë që ia vlen të jetoni pa depresion.

 

Burimet e artikullit:

  • Depressionen durch Fertignahrung - Zentrum der Gesundheit

  • Akbaraly TN et al., "Dietary pattern and depressive symptoms in middle age." Br J Psychiatry. 2009 Nov;195(5):408-13. (Ernährungsmuster und depressive Symptome im mittleren Lebensalter.)

  • BBC News "Depression link to processed food" Monday, 2 November 2009 (Depressionen stehen mit verarbeiteten Lebensmitteln in Verbindung)

14 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page