top of page
  • Qendra e Shëndetit

Depresioni: Një orë stërvitje në javë parandalon

Ushtrimi një orë në javë zvogëlon shanset për të zhvilluar depresion. Tani shkencëtarët kanë zbuluar një efekt parandalues.


Ushtroni për të parandaluar depresionin

Në katër muret tuaja, tavani bie shpejt mbi kokën tuaj - veçanërisht kur nuk ka arsye të dilni nga shtëpia. Por sporti është një rast shumë i mirë. Në mënyrë ideale, ju takoni njerëz me mendje të njëjtë për vrapim, ecje, ecje ose stërvitje palestër. Menjëherë mendimet e zymta janë zhdukur dhe po kështu është rreziku i zhvillimit të një depresioni.


Kjo është pikërisht ajo që studiuesit nga Universiteti i New South Wales arritën në fillim të tetorit 2017. Studimi i tyre u botua në American Journal of Psychiatry. Në të ata shpjegojnë se edhe një sport i vogël mund të mbrojë kundër depresionit dhe të përmirësojë ndjeshëm shëndetin mendor - pavarësisht nëse jeni burrë apo grua dhe pavarësisht sa vjeç jeni.


Një orë stërvitje në javë tashmë ka një efekt parandalues

U përdor studimi më i madh dhe më gjithëpërfshirës mbi këtë temë, Studimi Shëndetësor i Qarkut Nord-Trøndelag, i njohur gjithashtu si Studimi HUNT. Pothuajse 34,000 të rritur norvegjezë kishin marrë pjesë gjatë 11 viteve. Ajo tregoi se 12 përqind e të gjitha rasteve të depresionit mund të parandaloheshin nëse të prekurit do të ushtronin të paktën një orë në javë - pavarësisht nëse është stërvitje intensive apo më pak intensive.


Ndikime të tjera të mundshme në rrezikun e depresionit u konsideruan në studim, të tilla si: B. BMI, sëmundjet fizike, gjendja familjare ose statusi shoqëror, etj.


Sporti: i rëndësishëm në terapi dhe parandalim

"Ne e kemi ditur që stërvitja luan një rol të rëndësishëm në terapinë e depresionit. Por tani, për herë të parë, ne kemi qenë në gjendje të demonstrojmë potencialin parandalues ​​të aktivitetit fizik dhe të specifikojmë se sa sport është i nevojshëm për të zvogëluar rrezikun e depresionit ”, tha autori i studimit Profesor Samuel Harvey.


"Gjetjet tona janë tërheqëse sepse tregojnë se një sasi e vogël kohe është e mjaftueshme për aktivitetin e kërkuar fizik - vetëm një orë në javë - për të arritur mbrojtje të konsiderueshme kundër depresionit."


Pa sport: 44 përqind rrezik më i lartë i depresionit

Ata që nuk kanë ambicie sportive, nga ana tjetër, kanë një rrezik 44 përqind më të lartë për të zhvilluar depresion sesa njerëzit që ushtrojnë një ose dy orë në javë - thotë profesori Harvey.


"Ndërsa ne ende po përpiqemi të zbulojmë pse stërvitja shkakton këtë efekt mbrojtës, ne dyshojmë se është ndikimi i kombinuar i përfitimeve të ndryshme fizike dhe sociale që sjell zakonisht ushtrimi me vete."


Fatkeqësisht, doli se një orë stërvitje në javë nuk është e mjaftueshme për të parandaluar ankthin. Ndoshta do të duhej të ishte pak më shumë stërvitje, sepse një orë stërvitje në ditë është përgjithësisht e realizueshme pa asnjë problem.

Mënyra e jetesës së ulur: Shkaku kontribues i depresionit

Sipas një sondazhi të madh në Australi (Australian Health Survey), 20 përqind e të gjithë të rriturve australianë refuzojnë kategorikisht sportin - dhe më shumë se një e treta shpenzon më pak se 1.5 orë në javë duke bërë sport. Duke pasur parasysh rezultatet e studimit të mësipërm, prandaj nuk është për t'u habitur që rreth një milion australianë vuajnë nga depresioni dhe se një në pesë persona (midis moshës 16 dhe 85 vjeç) diagnostikohen me një çrregullim mendor çdo vit.


"Ne zbuluam se efektet e dobishme të stërvitjes në psikikë mund të shihen në mësimin e parë të javës," shpjegon profesori Harvey. "Sidoqoftë, meqenëse mënyra e jetesës sedentare po bëhet gjithnjë e më shumë normë dhe në të njëjtën kohë numri i njerëzve në depresion po rritet, ne duhet të jemi të vetëdijshëm se edhe ndryshimet e vogla të jetesës mund të sjellin përfitime të konsiderueshme për psikikën."


Sporti duhet të integrohet në parandalimin dhe terapinë e depresionit

"Prandaj sporti duhet të integrohet në çdo program individual të shëndetit për problemet e shëndetit mendor, por gjithashtu duhet të përmendet dhe rekomandohet në mënyrë specifike në fushatat publike për parandalimin dhe trajtimin e depresionit. Sepse nëse do të arrinim ta bënim popullsinë të ushtronte pak më shumë, kjo natyrisht jo vetëm që do të përmirësonte jashtëzakonisht shëndetin mendor, por edhe mirëqenien fizike ".


Gjithashtu në vitin 2017, një studim tregoi se terapia me dietë mund të përmirësojë depresionin. Ne raportojmë për të këtu: Terapi ushqyese për depresionin dhe këtu: Këshilla ushqyese kundër depresionit

 

Burimet e artikullit:

  • Depressionen: Eine Stunde Sport pro Woche beugt vor - Zentrum der Gesundheit

  • Samuel B. Harvey, Matthew Hotopf et al.Exercise and the Prevention of Depression: Results of the HUNT Cohort Study.American Journal of Psychiatry, 2017

  • University of New South Wales. "One hour of exercise a week can prevent depression." ScienceDaily, 3. Oktober 2017

9 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page