top of page
 • Qendra e Shëndetit

Detoksifikimi holistik


Një detoksifikim është i dobishëm në shumë situata. Në rastin e sëmundjeve kronike, për shembull, gjithmonë mund të supozohet toksiciteti. Simptomat e çuditshme mund të tregojnë gjithashtu ekspozimin ndaj toksinave, si p.sh. lodhje e vazhdueshme, rraskapitje, dhimbje koke të shpeshta, çrregullime të përqendrimit, një ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve dhe madje edhe obezitet që thjesht nuk mund të zbërthehet.


Kurë detoksifikuese për parandalim dhe terapi shoqëruese

Një kurë detoksifikuese është një nga ato masa që çdokush mund të kryejë në shtëpi në intervale të rregullta - si masë parandaluese, për të hequr rregullisht vërshimin e vazhdueshëm të toksinave mjedisore dhe për t'i privuar ata nga potenciali për t'ju sëmurur në një moment. (16)


Kushdo që tashmë vuan nga një sëmundje kronike mund të përdorë detoksifikimin për të rritur ndjeshëm shanset për një kurë për sëmundjen ose të paktën një përmirësim të simptomave.


Detoksifikimi është gjithashtu i dobishëm nëse dëshironi të keni fëmijë dhe dëshironi t'i jepni fëmijës tuaj fillimin më të mirë të mundshëm në jetë. Sepse nëse nëna është e kontaminuar me metale të rënda, toksina mjedisore, toksina për shtëpinë etj., atëherë sigurisht që e vuan edhe fëmija i palindur.


Për kë është veçanërisht i rëndësishëm detoksifikimi?

Nëse keni një sëmundje kronike, mund të jeni një nga ata njerëz që vuani nga dobësia në detoksifikimin. Sepse normalisht organizmi përpiqet në mënyrë të pavarur, sa më mirë që mundet, t'i bëjë të padëmshme toksinat që vijnë çdo ditë dhe t'i shkarkojë ato nga trupi nëpërmjet zorrëve, veshkave ose lëkurës.


Në shumë njerëz, megjithatë, trupi nuk arrin më të detoksifikojë të gjitha toksinat. Ai është i mbingarkuar dhe, si pasojë e ekspozimit ndaj toksinave, sëmuret shumë më shpejt se sa ndodh me një person me aftësi të forta detoksifikuese. (21)


Dobësia e detoksifikimit mund të jetë e pranishme në grupet e mëposhtme të njerëzve:


 • Në njerëzit që janë gjenetikisht detoksifikues të dobët.

 • Tek njerëzit që vuajnë nga kriptopirroluria (KPU) - një çrregullim metabolik që shoqërohet me mungesë detoksifikimi dhe të cilin e kemi diskutuar tashmë këtu dhe këtu (nën "Mungesa e zinkut në kriptopirrolurinë").

 • Te personat që janë të ekspozuar ndaj sasive mbi mesataren e toksinave për shkak të punës së tyre.

 • Te personat që prej vitesh kanë mbingarkuar kapacitetet e tyre detoksifikuese me një mënyrë jetese dhe dietë jo të shëndetshme, kështu që tani rezultati është një dobësi detoksifikuese.


Pavarësisht se cila është arsyeja për një dobësi detoksifikuese: Ata që e kanë atë janë kryesisht në mesin e atyre njerëzve që janë të prekur nga sëmundje kronike.


Këto mund të jenë dhimbje koke kronike ose çrregullime kronike të gjumit, por edhe sëmundje kronike të zorrëve, kandida, diabeti, presioni i lartë i gjakut, astma, neurodermatiti, PMS, endometrioza, përdhesi, sëmundjet reumatizmale e deri te demenca.


Në këtë zonë bëjnë pjesë edhe sëmundjet autoimune Hashimoto (tiroide), artriti (nyjet), psoriasis ose lupusi (lëkura).


Kura e detoksifikimit: i rëndësishëm për sëmundjet kronike

Nuk është e pazakontë që njerëzit e sëmurë kronikë të kenë një odise të vërtetë pas vetes - me shpresën se përfundimisht do të takojnë një mjek ose terapist i cili do t'ju tregojë se cili është shkaku i ankesave të tyre dhe çfarë duhet bërë që më në fund të bëhen sërish në formë dhe të shëndetshëm. do.


Megjithatë, shumicën e kohës ka vetëm ilaçe - asgjë më shumë. Sigurisht, shkaku i problemeve kronike shëndetësore nuk qëndron gjithmonë në toksicitetin. Megjithatë, në shumicën dërrmuese të rasteve, detoksifikimi mund të çojë në lehtësim të konsiderueshëm të simptomave.


Nëse kryeni edhe programe detoksifikimi si pastrimi i zorrës së trashë dhe mëlçisë në kombinim me një optimizim të furnizimit me substanca jetike, gjërat do të shkojnë përsëri.


Atëherë jo vetëm detoksifikimi, por edhe forcohet sistemi imunitar, rehabilitohen zorrët dhe flora e zorrëve, rigjenerohet mëlçia dhe aktivizohet tretja. (31)


Por me një sistem të fortë imunitar, një mëlçi efikase dhe një sistem tretës të shëndetshëm, është vërtet shumë e vështirë të sëmuresh ose të qëndrosh i sëmurë. (20)


Trajtim detoksifikimi me terapistin

Kushdo që dëshiron jo vetëm të kryejë një kurë detoksifikimi si masë parandaluese dhe jo vetëm për të lehtësuar dremitjet e vogla të përditshme, por gjithashtu preferon të marrë nën kontroll problemet serioze shëndetësore, duhet të konsultohet me një mjek alternativ me përvojë të përshtatshme ose një mjek mjedisor.


Kjo fillimisht do të përcaktojë llojin dhe ashpërsinë e toksicitetit, pas së cilës mund të fillohet një kurë detoksifikimi e synuar dhe shumë individuale.


Ajo që është shumë praktike për një kurë detoksifikimi të shoqëruar terapeutikisht është se terapisti mund të kontrollojë suksesin e detoksifikimit vazhdimisht, në mënyrë që të dini saktësisht se sa nga distanca (në rrugën drejt detoksifikimit) keni kaluar tashmë dhe sa keni ende. për të shkuar.


Ne kemi paraqitur tashmë disa metoda matëse për ekspozimin ndaj helmit këtu (seksioni "Si mund të përcaktohet nëse ekspozimi ndaj toksinave është i pranishëm?"), të tilla si: B. matja e ekskretimit të metaleve të rënda në urinë pas administrimit të agjentëve kelatues (DMSA).


Terapisti juaj do të jetë i lumtur t'ju prezantojë me teste të mëtejshme të veçanta laboratorike, si p.sh B. analiza spektrale e gjakut të plotë, me të cilën mund të përcaktoni jo vetëm statusin tuaj mineral, por edhe ekspozimin ndaj metaleve toksike. Këto përfshijnë arsenikun, aluminin, plumbin, kadmiumin, merkurin, paladiumin, uraniumin dhe shumë të tjera. Është gjithashtu interesante që gratë marrin një përqindje më të madhe të kadmiumit të gëlltitur me ushqim sesa burrat, gjë që, sipas një studimi amerikan, mund të jetë rezultat i rezervave më të ulëta të hekurit tek gratë në krahasim me burrat. (2)


Ne nuk do të rekomandonim teste kinesiologjike ose biorezonancë (të paktën jo nëse ato do të përdoren si metoda e vetme e zbulimit), pasi ende nuk ka prova konkrete të besueshmërisë së tyre.


Në varësi të gjendjes personale të organeve të kullimit, në varësi të toksicitetit përkatës dhe në varësi të aftësisë së individit për detoksifikim, detoksifikimi mund të zgjasë nga disa javë deri në disa vjet.


Gjithmonë duhet ta bëni të qartë se diçka që është grumbulluar ose ruajtur me vite ose dekada nuk mund të shkarkohet gjatë fundjavës.


Kurat e synuara të detoksifikimit

Nëse dëshironi të hiqni me qëllim toksinat individuale, do të gjeni informacione të mëtejshme shembullore këtu:Si funksionon një detoks holistik?

Në kurën holistike të detoksifikimit zbatohen njëkohësisht masa të ndryshme detoksifikuese. Objektivat e këtyre masave janë si më poshtë:


 1. Reduktimi i ndotjes helmuese: preferoni ushqimin organik, kozmetikën natyrale, agjentët organikë të pastrimit dhe modën natyrale - sa mirë një dietë e bërë nga ushqimi organik mund ta mbrojë trupin nga toksiciteti, u përshkrua tashmë këtu në bazë të një eksperimenti: Ushqim organik më i mirë se pesticidet! (4)

 2. Shmangia e përthithjes së helmit dhe përshpejtimi i nxjerrjes së helmit: Këtu përfshihen masat që parandalojnë thithjen e helmit nga zorrët (probiotikët, hekuri, kalciumi, zinku, bentoniti), masat që parandalojnë depozitimin e helmit në inde (magnez dhe silikon) dhe masat që të çojë në një Çon në një rritje të sekretimit të helmit (p.sh. ekstrakt i angjinares). (3, 16)

 3. Mbështetja, kujdesi dhe rigjenerimi i organeve të detoksifikimit: Organet e detoksifikimit sigurisht që mund të detoksifikojnë sa më mirë të kujdesen dhe aq më mirë po bëjnë. Prandaj duhet të kryeni programet e duhura të pastrimit në intervale të rregullta (pastrimi i zorrës së trashë, pastrimi i veshkave, pastrimi i mëlçisë, pastrimi i limfës, etj.), p.sh. B. në pranverë dhe në vjeshtë. Pastrimi i zorrës së trashë është më i rëndësishmi nga të gjitha kurat e pastrimit. Lidh toksinat dhe përshpejton kalimin e jashtëqitjes në mënyrë që toksinat të eliminohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Pastron florën e zorrëve, e cila është e përfshirë në mënyrë aktive në detoksifikimin, dhe rigjeneron mukozën e zorrëve në mënyrë që asnjë toksina të mos kalojë pa dashje përmes mukozës dhe të hyjë në qarkullimin e gjakut.

 4. Mbrojtja e qelizave nga dëmtimet e lidhura me helmin: p.sh. B. me ndihmën e kurkuminës së njohur, sulforafanit, resveratrolit (ekstrakti i verës së kuqe), ekstraktit të çajit jeshil, astaksantinës ose kuercetinës. (5, 7, 30)

 5. Përmirësimi i aftësisë detoksifikuese të trupit: rrit nivelin e glutationit (me sulforafan, kurkumin, ekstrakt çaji jeshil, pterostilbene (në të gjitha manaferrat e errëta) dhe hudhër) dhe siguroni rritjen e formimit të enzimave detoksifikuese (marrja e elementëve gjurmë që janë të nevojshëm për formimin të enzimave të detoksifikimit, p.sh., zinkut dhe selenit). (6, 11, 26)


Pesë pikat e mësipërme i kemi përshkruar tashmë në detaje nën "Qëllimet e kurës së detoksifikimit". Ju lutemi hidhini një sy atje nëse keni nevojë për detaje.


Si mund të kombinohen këto pesë pika në një mënyrë kuptimplote për të mbuluar të gjitha fushat dhe qëllimet e ndikimit?


 • Pika 1 është e qartë.

 • Nga pika 2 keni nevojë për një furnizim të mirë me minerale dhe elementë gjurmë (të cilët duhet të ruhen për 4 deri në 6 javë pas kurës së detoksifikimit), si dhe një probiotik me cilësi të lartë dhe ekstrakt angjinarja.

 • Pika 3 kryhet në mënyrë ideale para detoksifikimit - më shumë informacion për këtë këtu: Si dhe në çfarë rendi detoksifikimi?

 • Nga pika 4 zgjidhni një ose dy antioksidantë, disa prej të cilëve mbulojnë edhe pikën 5.

 • Do të hyjmë në detaje në pikën 5 më poshtë:


Përmirësoni aftësinë e trupit për t'u detoksifikuar

Detoksifikimi i vetë trupit (faza I dhe II) mund të funksionojë vetëm nëse trupi furnizohet me lëndët ushqyese, mineralet dhe substancat jetike të nevojshme. Mungesa e proteinave, për shembull, si dhe sheqeri dhe karbohidratet e tjera të izoluara, zvogëlojnë metabolizmin e enzimave të fazës I.


Prandaj, duhet të shmangni vazhdimisht sheqerin dhe miellin, të paktën gjatë një detoksifikimi. Kushdo që praktikon gjithashtu një dietë me pak proteina, mund ta kundërshtojë këtë deficit lehtësisht dhe në mënyrë të shëndetshme me proteina bimore, p.sh. B. me proteina orizi, proteina bizele, proteina lupine ose proteina kërpi.


Faza I mbështetëse.

Në mënyrë që faza I të vazhdojë siç duhet, nevojiten lëndët ushqyese të mëposhtme:


Vitaminat A, B2, B3, acidi folik, vitaminat C, E si dhe hekuri, kalciumi, bakri, zinku, magnezi dhe seleniumi, pra pothuajse të gjitha substancat vitale. Mungesa e vetëm një prej substancave të përmendura mund të zvogëlojë aktivitetin e enzimave të fazës I.


Vitamina A

Vitamina A mund të konsumohet shumë mirë me ushqime të pasura me beta-karoten, pasi beta-karotina mund të shndërrohet në vitaminë A në trup sipas nevojës. Karotat janë burimi më i njohur i beta karotenit.


Mikroalgat Spirulina dhe Chlorella, të cilat gjithashtu kanë një efekt detoksifikues, janë burime të mrekullueshme të beta karotenit, kështu që një dozë ditore (4 g) jep rreth 100 g karrota beta karoten.


Një tjetër burim i shkëlqyer i beta-karotenit është hithra, e cila në të njëjtën kohë furnizon klorofilin (shih më poshtë) dhe për këtë arsye është pjesë e programit tonë holistik të detoksifikimit.


Kompleksi i vitaminës B, minerale dhe elementë gjurmë

Kompleksi i vitaminës B merret më së miri në formën e një suplementi dietik si pjesë e një regjimi detoksifikimi. Po kështu një dozë shtesë hekuri, zinku dhe magnezi si dhe silikoni për heqjen e aluminit.


Seleni mund të merret në formën e majave të selenit (majaja e selenit furnizon komponimet organike dhe për këtë arsye lehtësisht të disponueshme të selenit). Niveli i selenit mund të rritet edhe me ndihmën e arrave braziliane dhe produkteve të kokosit. Meqenëse 100 g arra braziliane tashmë ofrojnë më shumë se 2000 µg selen, vetëm disa nga këto arra janë të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat për selen. (18)


Bakri mund të absorbohet me një dietë specifike. Vrapuesit kryesorë në furnizimin me bakër janë: kakao ***, arrat shqeme ***, lajthitë **, bishtajore **, thekon tërshërë * dhe angjinarja *. (Sa më shumë yje, aq më shumë bakër.)


Vitaminë C

Vitamina C mund të konsumohet përmes shumë perimeve dhe frutave. Megjithatë, doza të larta të vitaminës C janë të nevojshme për detoksifikimin. Vitamina C është një nga antioksidantët më të rëndësishëm në qelizë dhe gjithashtu në hapësirën jashtëqelizore (jashtë qelizave). Vitamina C mbron strukturat e qelizave nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira, toksinat dhe produktet e mbeturinave.


Kur vitamina C eliminon radikalet e lira, ajo më pas rigjenerohet me ndihmën e flavonoideve dhe antocianineve (substanca bimore dytësore). (27)


Vitamina C, nga ana tjetër, mund të rigjenerojë vitaminën E dhe gjithashtu glutationin - antioksidantin e fortë të trupit - nëse ato dalin të dobësuara (çaktivizuara) nga lufta kundër radikalëve të lirë. (19)


Prandaj, kurat e detoksifikimit duhet të përbëhen gjithmonë nga shumë antioksidantë të ndryshëm në mënyrë që ata të mund të riaktivizohen dhe të përforcojnë njëri-tjetrin.


Doza të larta të vitaminës C duhet të konsumohen me suplemente të cilësisë së lartë, p.sh. B. * Vitamina C - me dozë të lartë dhe natyrale nga natyra efektive me 1000 mg për tabletë. Pluhur natyral i vitaminës C nga qershitë acerola, camu camu ose trëndafili është i disponueshëm për furnizim të përditshëm me doza mesatare të vitaminës C.


Vitamina E.

Vitamina E gjendet veçanërisht në vajrat vegjetale (vaji i embrionit të grurit, vaji i shafranit, vaji i arganit etj.) dhe në arrat dhe farat e vajit.


Pluhuri Moringa është një burim shumë i mirë me pak yndyrë të vitaminës E, i cili gjithashtu siguron shumë vitaminë B, kalcium, hekur, beta-karoten dhe, natyrisht, klorofil.


Faza II e mbështetjes

Natyrisht, enzimat e fazës II kanë nevojë edhe për gamën e plotë të lëndëve ushqyese të përmendura, por veçanërisht për vitaminat B, të cilat veprojnë si bashkëfaktorë në detoksifikimin e vetë trupit.


Kompleksi i vitaminës B

Vitaminat B2 dhe B3, për shembull, aktivizojnë glutathione reduktazën, një enzimë që mund të ringjallë glutationin e përdorur (të oksiduar).


Metilimi - një reagim i rëndësishëm në procesin e detoksifikimit të vetë trupit - kërkon, ndër të tjera. Acidi folik dhe vitamina B12. Reaksione të tjera detoksifikimi kërkojnë vitaminë B5. Në përgjithësi, ka kuptim që të furnizoheni mirë me të gjithë kompleksin B.


Flavonoidet

Flavonoidet në përgjithësi njihen si substanca shumë të dobishme për shëndetin. Megjithatë, disa mund të pengojnë enzimat e fazës I, si p.sh B. Naringenin nga grejpfruti ose flavonoidet nga çaji i zi dhe produktet e sojës. (15, 28)


Flavonoidet nga ekstrakti i çajit jeshil ose kuercetina, nga ana tjetër, rrisin aktivitetin e enzimave të fazës I dhe gjithashtu nxisin enzimat e fazës II.


Çaji jeshil gjithashtu ka veti mbrojtëse të mëlçisë dhe madje mund të parandalojë dëmtimin e kromozomeve që do të bënin ndryshe kimikatet nga tymi i cigares. (10)


Antioksidantë dhe detoksifikues të fuqishëm

Substanca të tjera që stimulojnë enzimat e fazës II dhe në të njëjtën kohë kanë një efekt të fortë antioksidues janë resveratroli nga ekstrakti i verës së kuqe, kurkumina, sulforafani nga filizat e brokolit, acidi alfa-lipoik, vitamina E, likopeni nga domatet, kapsaicina nga speci djegës, hidroksitirozoli nga ullinjtë. , alil sulfide nga hudhra, klorofil dhe përsëri ekstrakti i çajit jeshil (EGCG). (8)


Izotiocianatet, të cilat prodhohen në trup nga glukozinolatet e disa ushqimeve, janë ndër stimuluesit më të fuqishëm të enzimave të fazës II. Para së gjithash, kjo përfshin sulforafanin nga perimet e familjes së kryqëzatave (brokoli dhe perime të tjera të lakrës, lakërishtë, mustardë, etj.). (13)


Sulforafani

Sulforaphane ka bërë tashmë një emër për veten si një luftëtar kundër kancerit dhe qetësues i dhimbjeve të artritit dhe merret në formën e pluhurit të koncentruar të filizave të brokolit (p.sh. brokolafani). (9, 23)


Acidi alfa lipoik

Acidi alfa lipoik është një substancë shumë e veçantë me avantazhe të veçanta. Ndërsa antioksidantët e tjerë detoksifikojnë ose vetëm toksinat e tretshme në yndyrë ose vetëm të tretshme në ujë, acidi alfa lipoik mund të ndihmojë në largimin e të dy grupeve të toksinave.


Acidi alfa-lipoik, për shembull, kelon metalet e rënda të dëmshme, që do të thotë se formon lidhje të dobëta të tretshme me to.


Në këtë mënyrë, ndotësit humbasin potencialin e tyre të dëmshëm dhe mund të eliminohen pa asnjë problem.


Në të njëjtën kohë, acidi alfa lipoik ka një nivel të lartë të vetive antioksiduese, nxit rigjenerimin e proteinave të dëmtuara në trup dhe mund të riaktivizojë antioksidantët e përdorur (vitamina C, E, glutathione). (23)


Hudhra

Sulfidet e alilit nga hudhra mund të përfshijnë parandalojnë prishjen e enzimave kryesore të detoksifikimit që përndryshe do të kishin ndodhur nga prania e metaleve toksike.


Hudhra gjithashtu mund të parandalojë dëmtimin gjenetik të lidhur me helmin e shkaktuar nga arseniku. Përveç kësaj, hudhra nxit formimin e glutationit.


Studimet kanë treguar gjithashtu se hudhra mund të zvogëlojë ndjeshëm ruajtjen e kadmiumit dhe merkurit - nëse ato gëlltiten me ushqim - në mëlçi, veshka, kocka dhe testikuj. (12)


Organet e përmendura janë organet e preferuara të synuara për kadmium. (1) Për sa i përket merkurit, hudhra ishte në gjendje të reduktonte akumulimin e metalit të rëndë edhe në tru.


Pra, nëse jeni duke bërë detoksifikimin tuaj gjatë pushimeve, duhet ta shijoni me shumë hudhër, ose të përdorni kapsula me doza të larta hudhre, ose të shkoni në një kurë me hudhër.


Klorofili

Klorofili stimulon glutathione-S-transferazat e fazës II. Gjithashtu klorofili detoksifikohet drejtpërdrejt duke reduktuar disponueshmërinë biologjike të toksinave në mënyrë që ato të mos përthithen në radhë të parë.


Përveç kësaj, klorofili nxit largimin e substancave kancerogjene nga mjedisi.


Në një eksperiment në Qidong kinez, 180 personave që vuanin nga helmimi me aflatoksinë (helmimi nga myku) iu dhanë 100 mg klorofilinë (një derivat i klorofilit) tri herë në ditë. Në Qidong, shkalla e kancerit të mëlçisë është veçanërisht e lartë për shkak të niveleve të larta të aflatoksinës.


Klorofilina ishte në gjendje të ulte shënuesit për mutacionet e ADN-së (të cilat u përdorën për të përcaktuar ekspozimin e aflatoksinës) te njerëzit e trajtuar me 55 për qind.


Të gjitha perimet dhe barishtet e gjelbra ofrojnë sasi të caktuara të klorofilit, por sigurisht asnjëherë aq sa suplementet ushqimore të pasura me klorofil. Këto përfshijnë mikroalgat e lartpërmendura Chlorella dhe Spirulina, pluhur moringa, pluhur i gjithë bari dhe pluhur bimësh të egra nga hithra dhe luleradhiqe.


Probiotikë për detoksifikimin

Probiotikët mund të detoksifikojnë aflatoksinat dhe patulinën (toksinat e mykut), por edhe toksinat mjedisore dhe metalet e rënda (plumbi dhe kadmiumi) si dhe aminat heterociklike që formohen gjatë pjekjes dhe pjekjes së mishit dhe peshkut, por që gjenden edhe në cigare, verë dhe birrë.


Në të njëjtën kohë, probiotikët sigurojnë formimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër në zorrë, të cilat nga ana e tyre nxisin formimin e enzimave të fazës II në zorrë, gjë që mund të jetë një arsye për efektin antikancerogjen të acideve yndyrore të përmendura.


Gjembaku i qumështit për detoksifikimin

Gjembaku i qumështit është fitoterapeutik më i mirë i hulumtuar për sëmundjet e mëlçisë. Kompleksi i përbërësve aktivë i quajtur Silymarin promovon vetë detoksifikimin e trupit përmes mekanizmave të ndryshëm.


Efekti antioksidant i silymarinës ul nivelin e stresit oksidativ të mëlçisë, mbron mëlçinë nga dëmtimet e shkaktuara nga toksinat dhe përshpejton rigjenerimin e qelizave të mëlçisë. (24, 25, 29)


Faza e mbështetjes III

Në fazën III, toksinat sillen në organet përkatëse sekretuese në gjak, limfë ose biliare. Shpesh përfshihen disa proteina transportuese, të ashtuquajturat proteina të fazës III.


Faza III promovohet nga disa prej substancave të përmendura tashmë, por gjithashtu ngadalësohet nga të tjera. Sulforafani, për shembull, forcon proteinat e fazës III (në doza ekuivalente me dy racione brokoli në ditë). (14)


Bilia më pas arrin në zorrë nëpërmjet kanaleve biliare, në mënyrë që toksinat të mund të ekskretohen me jashtëqitje, natyrisht aq më mirë nëse në zorrë presin agjentë lidhës si bentoniti ose zeoliti. Të dy tokat minerale kanë një efekt të jashtëzakonshëm detoksifikues, kështu që edhe marrja e vetëm e zeolitit çon në rezultate të shkëlqyera detoksifikimi, siç e kemi përshkruar këtu:Zeoliti - mjeshtër i detoksifikimit


Nëse nuk ka tokë minerale lidhëse në zorrë, mund të ndodhë që toksinat të kthehen në qarkullimin e gjakut përmes mukozës së zorrëve - dhe gjithçka fillon nga e para.


Rrjedha biliare mund të nxitet veçanërisht mirë nga substancat e hidhura: ekstrakti i angjinares, pluhuri bazë i hidhur, eliksirat bimor joalkoolikë, pluhuri i gjetheve të luleradhiqes, xhenxhefili, por edhe kerri dhe mustarda dhe shumë më tepër.


Ekstrakti i angjinares gjithashtu mbron mëlçinë nga dëmtimi oksidativ. Gjethet e rozmarinës sigurojnë një vaj esencial si dhe shumë përbërës të tjerë që janë të shkëlqyeshëm në stimulimin e rrjedhjes së biliare, kështu që gjithmonë mund t'i shijoni me rozmarinë ose - nëse dëshironi - të pini çaj rozmarine.


Detoksifikojeni në mënyrë holistike - udhëzimet

Një detoksifikim është jashtëzakonisht i rëndësishëm nëse doni të qëndroni të shëndetshëm ose t'i riktheheni. Trupat tanë duhet të heqin toksinat çdo ditë, përndryshe do të vdisnim pothuajse menjëherë.


Meqenëse aftësitë detoksifikuese të individit shpesh nuk janë më të mjaftueshme për sulmin e sotëm të toksinave, një kurë detoksifikuese është një lehtësim dhe mbështetje e madhe për organizmin.


Organet e kullimit lehtësohen, toksinat e depozituara lirohen, stimulohet detoksifikimi i vetë trupit dhe toksinat e tretura ekskretohen shpejt.


Rezultati është një trup që nuk është më i bllokuar nga toksinat dhe produktet e mbeturinave dhe një person që më në fund mund të shijojë përsëri performancën e tij të shkëlqyer fizike dhe mendore. Udhëzimet për detoksifikimin holistik mund të gjenden këtu. Udhëzues për detoksifikimin

 

Burimet e artikullit:

 • Den Körper mit einer Entgiftungskur entgiften (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Järup L et al, Current status of cadmium as an environmental health problem, Toxicology and applied pharmacology, August 2009

 • (2) Choudhury H et al, Urinary cadmium elimination as a biomarker of exposure for evaluating a cadmium dietary exposure-biokinetics model, Journal of toxicology and environmental health, Juli 2001

 • (3) Sandra Kalthoff et al, Contribution of human UDP-glucuronosyltransferases to the antioxidant effects of propolis, artichoke and silymarin, Phytomedicine, März 2019

 • (4) John C Cline, Nutritional aspects of detoxification in clinical practice Altern Ther Health Med, Mai-Juni 2015

 • (5) Cho JA et al, Curcumin utilizes the anti-inflammatory response pathway to protect the intestine against bacterial invasion, Nutrition research and practice, April 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4388941/

 • (6) Li Y et al, Curcumin attenuates glutamate neurotoxicity in the hippocampus by suppression of ER stress-associated TXNIP/NLRP3 inflammasome activation in a manner dependent on AMPK, Toxicology and applied pharmacology, Juli 2015

 • (7) Margina D et al, Quercetin and epigallocatechin gallate effects on the cell membranes biophysical properties correlate with their antioxidant potential, General physiology and biophysics, März 2012

 • (8) Kumar A et al, Mechanism of immunoprotective effects of curcumin in DLM-induced thymic apoptosis and altered immune function: an in silico and in vitro study, Immunopharmaco Immunotoxicol, Dezember 2015

 • (9) De Figueiredo SM et al, The antioxidant properties of organosulfur compounds (sulforaphane), Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov, 2015

 • (10) Basu A et al, Green tea supplementation increases glutathione and plasma antioxidant capacity in adults with the metabolic syndrome, Nutrition research, März 2013

 • (11) Denise McCormack et al, A Review of Pterostilbene Antioxidant Activity and Disease Modification, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2013

 • (12) Anoush M et al, The protective effects of garlic extract against acetaminophen-induced oxidative stress and glutathione depletion, Pakistan journal of biological science, Mai 2009

 • (13) Xin Jiang et al, Chemopreventive activity of sulforaphane, Drug Des Devel Ther, September 2018

 • (14) James DR et al, Induction of phase 2 antioxidant enzymes by broccoli sulforaphane: perspectives in maintaining the antioxidant activity of vitamins a, C, and e, Frontiers in Genetics, Januar 2012

 • (15) Meskin MS et al, Phytochemicals: Mechanisms of Action, Taylor and Francis Group, 2004 (Stand: 22.1.2016)

 • (16) Chen CH, Activation and Detoxification Enzymes: Functions and Implications, (Stand: 22.1.2016)

 • (17) Elson Haas MD, Minerals: Zinc, healthy.net

 • (18) Strengthen your immune system with selenium!, Liver Doktor

 • (19) Liver Detoxification Pathways, Ask The Scientists

 • (20) David Rakel, Integrative Medicine 2018

 • (21) Michael T. Murray, Joseph Pizzorno, The Enzyclopedia of Natural Medicine, 3rd Edition, Juli 2012

 • (22) Kate Petersen Shay et al, Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: molecular mechanisms and therapeutic potential, Biochim Biophys Acta, Oktober 2009

 • (23) Lii CK et al, Sulforaphane and alpha-lipoic acid upregulate the expression of the pi class of glutathione S-transferase through c-jun and Nrf2 activation, The Journal of nutrition, Mai 2010 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20237067/

 • (24) Hassan Solhi et al, Silymarin in treatment of non-alcoholic steatohepatitis: A randomized clinical trial, Caspian Journal of Internal Medicine, Winter 2014

 • (25) Feher et al, Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer, Current pharmaceutical biotechnology, Januar 2012

 • (26) Guengerich FP, Influence of nutrients and other dietary materials on cytochrome P-450 enzymes, The American Journal of Clinical Nutrition, März 1995

 • (27) Moon YJ et al, Dietary flavonoids: effects on xenobiotic and carcinogen metabolis, Toxicol in vitro, März 2006

 • (28) U Fuhr et al, Inhibitory effect of grapefruit juice and its bitter principal, naringenin, on CYP1A2 dependent metabolism of caffeine in man, British Pharmacological Society, April 1993

 • (29) Saller R et al, The use of silymarin in the treatment of liver diseases, Drugs, 2001

 • (30) Nayak S et al, Metabolic intervention of aflatoxin B1 toxicity by curcumin, Journal of Ethnopharmacol, Februar 2010

 • (31) Osawa T. et al, Nephroprotective and hepatoprotective effects of curcuminoids., Advances in experimental medicine and biology, 2007


104 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page