top of page
 • Qendra e Shëndetit

Detoksifikoni mykun në trup


Myku, sporet e tij dhe toksinat e tij kërpudhore, aflatoksinat, janë shumë toksike. Çfarë mund të bëni nëse vuani nga ndotja nga myku, pra nëse flora e zorrëve është e ndotur me myk? Si mund të detoksifikoni mykun?


Cili myk është i padëmshëm dhe cili është helmues?

Vetëm disa myk janë të padëmshëm për njerëzit (si myku fisnik në djathë ose sallam). Nga ana tjetër, infektimi i mykut në dhoma dhe ushqimi i mykur duhet të shmanget ose të asgjësohet plotësisht.


Sepse myku, sporet e tyre dhe produktet e tyre metabolike mund të jenë jashtëzakonisht toksike. Këto të fundit quhen toksina myku ose mykotoksina. Mikotoksinat e njohura janë aflatoksinat. Ato konsiderohen kancerogjene, duke dobësuar sistemin imunitar dhe duke dëmtuar rëndë mëlçinë dhe veshkat.


Çfarë ndodh kur thithni mykun?

Sasi të vogla të sporeve të mykut janë ndoshta kudo në ajër. Megjithatë, nëse thithen sasi të mëdha të sporeve të mykut (nëse dheu i kontaminuar ose materialet e kontaminuara të ndërtimit hidhen në erë), mund të zhvillohet e ashtuquajtura aspergillozë. Kjo bëhet e dukshme me simptoma të qarta: pneumoni, gulçim, dhimbje gjoksi, kollë, ethe, dhimbje koke, madje edhe simptoma të ngjashme me epilepsinë janë të mundshme.


Aspergilloza alergjike është gjithashtu e mundur. Është gjithashtu e dukshme në problemet e frymëmarrjes dhe është e zakonshme tek astmatikët. Myku gjithashtu mund të grumbullohet në disa organe si pjesë e aspergillozës. Më pas flitet për të ashtuquajturën aspergilloma, e cila mund të duhet të hiqet kirurgjikale.


Aspergilloza është një emergjencë. Duhet të diagnostikohet dhe trajtohet nga mjekësia konvencionale. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me infektimin e mykut të sistemit tretës, kur myku është vendosur në zorrë.


Çfarë ndodh kur hani myk?

Zakonisht myku konsumohet krejtësisht pa dashje, sepse në fazat e hershme nuk mund ta shihni apo shijoni mykun. Mund të konsumohet pothuajse me çdo ushqim – qoftë me fruta, perime, sallata, produkte të pjekura, reçel, produkte qumështi, çaj, erëza, ëmbëlsira, djathë, mish, sallam, madje edhe ujë të pijshëm.


Nëse myku është në zorrë, nuk duhet domosdoshmërisht të rezultojë në ankesa të qarta. Është e mundur që flora e zorrëve mund ta mbajë ende mykun nën kontroll. Megjithatë, mund të ndodhë gjithashtu që ngarkesa e mykut të rritet ngadalë.


Pavarësisht nëse infektimi është i madh apo i vogël, myku prodhon vazhdimisht mykotoksina, të cilat mund të dëmtojnë trupin edhe në sasi shumë të vogla. Detoksifikimi i këtyre mykotoksinave është punë e vështirë për mëlçinë dhe gjithashtu veshkat dhe mund të çojë në një mbingarkesë të këtyre organeve shumë të rëndësishme.


Një ngarkesë e përhershme e zorrëve me myk dhe toksina të tyre mund të nxisë gjithashtu zhvillimin e intolerancës ushqimore (intolerancës ndaj fruktozës, glutenit dhe laktozës), pasi kërpudhat dhe toksinat kërpudhore dëmtojnë mukozën e zorrëve.


Ekspozimi afatgjatë ndaj mykut mund të çojë gjithashtu në një mungesë kronike hekuri, pasi myku me sa duket konsumon rezervat e hekurit të organizmit.


Çfarë simptomash mund të ketë ekspozimi ndaj mykut?

Një ngarkesë myku në zorrë në thelb mund të shkaktojë të gjitha llojet e simptomave ose të përkeqësojë sëmundjet ekzistuese, si p.sh.


 • Lodhja,

 • Vështirësi në përqendrim,

 • humbje e papritur e kujtesës

 • Mungesa e substancave vitale (hekuri!),

 • Intoleranca,

 • Probleme me tretjen,

 • dhimbje koke kronike,

 • Alergjitë,

 • rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksionit,

 • Ndryshime në numërimin e gjakut,

 • probleme neurologjike,

 • Ekzema e lëkurës ose

 • sëmundje të tjera kronike deri te kanceri dhe sëmundjet autoimune

Meqenëse flora e zorrëve kontrollohet gjithmonë në praktikën holistike të ankesave të pashpjegueshme, një analizë e tillë e jashtëqitjes mund të identifikojë ose përjashtojë ekspozimin e mykut si një shkak të mundshëm ose shkaktar kontribues.


Si mund të diagnostikohet ndotja e mykut në zorrë?

Ndotja e mykut të sistemit të tretjes mund të përcaktohet me ndihmën e një analize të jashtëqitjes ose të florës së zorrëve. Testi për mykun mund të bëhet nga një mjek ose mjek alternativ ose me anë të një testi në shtëpi, z. B. me testin e jashtëqitjes kërpudhore nga Medivere.


Infektimi i mykut kontrollohet gjithashtu si pjesë e kontrollit të shëndetit të zorrëve të trashë (gjithashtu nga Medivere). Ndërsa testi i parë është në dispozicion për rreth 20 euro, testi i madh kushton rreth 100 euro më shumë.


Çfarë duhet të bëni nëse nuk jeni të sigurt nëse keni ndotje nga myku?

Por edhe nëse nuk doni të bëni një provë, pra nuk e dini saktësisht nëse keni apo jo ekspozim ndaj mykut, ia vlen të merrni herë pas here masa që ndihmojnë në largimin e mykut të mundshëm dhe toksinave të tyre.


Meqenëse këto janë masa holistike, natyrisht, këto masa jo vetëm që kanë një efekt eliminues të mykut, por zakonisht kanë një efekt të përgjithshëm shumë të dobishëm në florën e zorrëve, shëndetin e zorrëve, sistemin imunitar dhe shëndetin e përgjithshëm dhe për këtë arsye jo rrallë janë pjesë e masat e zakonshme parandaluese naturopatike, të cilat rregullisht - z. B. dy herë në vit - mund të kryejë.


Si mund të detoksifikoni mykun?

Natyrisht, duhet të përpiqet të gjejë dhe korrigjojë burimin e ekspozimit të mykut, p.sh. B. nëse kishte myk në shtëpi. Ju gjithashtu duhet të ndryshoni markën tuaj të çajit dhe/ose erëzave ose të pyesni prodhuesin përkatës se çfarë po bëhet për të frenuar ndotjen e mundshme të mykut ose nëse ka analiza për infektimin e mykut.


Kokrrat e freskëta të paketuara (mjedra, manaferra) shpesh mykohen nëse i blini pa e vënë re mykun. Është më mirë t'i blini këto fruta të ngrira ose të freskëta.


Në vijim paraqesim mundësitë më të rëndësishme naturopatike që ndihmojnë në largimin e mykut dhe toksinave të tyre dhe metodat që mbrojnë nga potenciali i tyre i dëmshëm. Për shumicën prej tyre fatkeqësisht nuk ka studime klinike, por përvojë të mirë nga mjekësia popullore tradicionale:


Qymyri i aktivizuar thith toksinat e mykut në zorrë

Qymyri i aktivizuar ose qymyri i aktivizuar njihet për vetitë e tij detoksifikuese. Qymyri thith toksinat në zorrë (duke përfshirë mykotoksinat) dhe siguron që ato të mund të dëbohen me jashtëqitje. Qymyri i aktivizuar mund të përdoret për një periudhë të shkurtër kohore për këtë qëllim.


Hudhra e papërpunuar ka veti kundër mykut

Hudhra ka një efekt të fortë kundër kërpudhave dhe për këtë arsye përdoret edhe në naturopati për infeksionin e Candida ose mykut. Për ta bërë këtë, duhet të hani çdo ditë dy deri në katër gramë hudhër të freskët dhe të papërpunuar - thonë ata - ose të merrni sasinë e duhur të kapsulave (p.sh. ato nga A. Vogel, doza ditore e të cilave korrespondon me 4 gram hudhër të freskët). .


Klorofili mund të largojë mykun

Klorofili është pigmenti natyral i gjelbër në të gjitha bimët e gjelbra. Studimet kanë treguar se klorofili jo vetëm që mund të largojë mykun në përgjithësi, por gjithashtu mund të mbrojë qelizat - veçanërisht mëlçinë - nga dëmtimet e shkaktuara nga myku, d.m.th. nga efektet toksike të toksinave të mykut (aflatoksinat). Klorofili formon komplekse me aflatoksinat në mënyrë që ato të lidhen dhe të shkarkohen. Ne paraqesim studime të ndryshme - edhe me njerëzit - në artikullin tonë të klorofilit, të cilin mund t'i gjeni në lidhjen e mësipërme.


Klorofili gjendet me bollëk në barërat e kuzhinës, bimët e egra (hithrat, luleradhiqet etj.) dhe perimet me gjethe jeshile, por edhe në disa suplemente ushqimore, si klorella, spirulina, pluhuri i barit të elbit, pluhuri i hithrës etj. Ndërkohë, ka gjithashtu pika të klorofilit me koncentrim të lartë (p.sh. nga natyra efektive), të cilat janë shumë të lehta për t'u marrë dhe doza. Me 30 pika ju tashmë po konsumoni 100 mg klorofil. Doza e nevojshme për detoksifikimin është 100 mg klorofil tri herë në ditë, pra 30 pika tri herë në ditë.


Kurkumina pengon efektet kancerogjene të aflatoksinave

Një studim i vitit 2015 tregoi se kurkumina – ngjyra e verdhë që gjendet në shafran i Indisë – mund të pengojë efektet toksike dhe kancerogjene të aflatoksinave, kështu që suplementet e kurkuminës mund të shoqërojnë programin e detoksifikimit të mykut. Sigurisht, kurkuma mund të përdoret rregullisht edhe si erëz në kuzhinë.


Zeoliti dhe bentoniti ndihmojnë në detoksifikimin e mykut

Tokat minerale si zeoliti dhe bentoniti gjithashtu ndihmojnë në detoksifikimin e mykut dhe toksinave të tyre. Ata lidhin toksinat e rrezikshme në sistemin e tretjes dhe i largojnë ato me jashtëqitje në mënyrë që të mos hyjnë as në qarkullimin e gjakut - siç mund të tregojë një studim i vitit 2008. Shfrytëzimi i vitaminave dhe mikroelementeve të tjerë nuk u ndikua nga kjo masë, megjithëse shpeshherë frikësohet e kundërta.


Antioksidantët kompensojnë efektet e dëmshme të mykut

Antioksidantët janë gjithashtu në gjendje të ndalojnë efektet e dëmshme të mykut dhe toksinave të tyre. Një studim i vitit 2013 tregoi se antioksidantët - reduktuar glutationin, koenzimën Q10, vitaminat A, C dhe E - mund të kundërshtojnë mykotoksinën okratoksinë A, për shembull. Okratoksina A (OTA) është e përfshirë në zhvillimin e llojeve të ndryshme të kancerit.


Ju mund t'i merrni këto antioksidantë dhe vitaminë C (p.sh. pluhur qershie acerola) si një shtesë diete. Me vitaminat A dhe E, nga ana tjetër, shpesh është e mjaftueshme për të siguruar një furnizim të mirë nga ushqimet e duhura. Kërkesa për vitaminë A, për shembull, mund të plotësohet shumë mirë me shumë perime që përmbajnë beta-karoten (karrota, kunguj, patate të ëmbla, perime me gjethe jeshile).


Probiotikët kanë një efekt pozitiv në zorrët dhe largojnë mykun

Nga njëra anë, probiotikët (shtamet bakteriale probiotike) kanë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në zorrë, në mënyrë që ajo dhe me të forcohet sistemi imunitar dhe vetëm për këtë arsye organizmi mund të mbrohet më mirë nga toksinat e mykut.


Nga ana tjetër, probiotikët ndihmojnë në ndërtimin e një flore të shëndetshme të zorrëve, e cila zakonisht mund të largojë me sukses mykun dhe kërpudhat e tjera në mënyrë që ato të mos përhapen në radhë të parë.


Në një studim të vitit 2004 u zbulua gjithashtu se kultura e majave probiotike Saccharomyces boulardii ishte në gjendje të frenonte efektet negative të mykotoksinës okratoksinë A - edhe pse tek pulat, por asgjë nuk flet kundër faktit që ky efekt nuk mund të pritej tek njerëzit.


Suplementi ushqimor probiotik Combi Flora ProbioAkut përmban qymyr të aktivizuar si dhe sojin probiotik të lartpërmendur Saccharomyces boulardii, në mënyrë që preparati të mund të përdoret posaçërisht për detoksifikimin e mykut.


Detoksifikimi dhe heqja e mykut: kontrolli i suksesit

Për të detoksifikuar dhe hequr mykun, mund të kombinoni në mënyrë ideale dy ose tre nga masat e përmendura dhe t'i zbatoni ato për një periudhë prej katër deri në dymbëdhjetë javë - në varësi të intensitetit të përcaktuar më parë të ekspozimit të mykut.

Për të kontrolluar suksesin e masave, mund të kryeni një tjetër analizë të florës së zorrëve pas kësaj periudhe.


 

Burimet e artikullit:

 • So werden Schimmelpilze im Körper ausgeleitet (zentrum-der-gesundheit.de )- Zentrum der Gesundheit

 • Cho JA et al., Curcumin utilizes the anti-inflammatory response pathway to protect the intestine against bacterial invasion, Nutrition research and practice, April 2015

 • Nayak S et al., Metabolic intervention of aflatoxin B1 toxicity by curcumin., Journal of ethnopharmacology, Februar 2010

 • Klich MA, Aspergillus flavus: the major producer of aflatoxin, Mol Plant Pathol, 2007

 • Massi FP, Sartori D et al., Prospecting for the incidence of genes involved in ochratoxin and fumonisin biosynthesis in Brazilian strains of Aspergillus niger and Aspergillus welwitschiae, Int J Food Microbiol, 2016

 • Markus Schrettl, Elaine Bignell et al., Siderophore Biosynthesis But Not Reductive Iron Assimilation Is Essential for Aspergillus fumigatus Virulence, J Exp Med, 2004

 • Metzler Ulrike, Das Elektrolyse-Fußbad in der Praxis. Eine Anwenderstudie, Biophysikal. Test- und Therapieverfahren, 2006

 • Deborah A. Kennedy, Kieran Cooley et al., Objective Assessment of an Ionic Footbath (IonCleanse): Testing Its Ability to Remove Potentially Toxic Elements from the Body, J Environ Public Health, 2012

 • Lindqvist PG, Epstein E et al., Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort, J Intern Med, 2016

 • Jamie H. Rosenblum Lichtenstein, Yi-Hsiang Hsu et al., Environmental Mold and Mycotoxin Exposures Elicit Specific Cytokine and Chemokine Responses, PLoS One, 2015

 • Mathieu Lanthier-Veilleux und Mélissa Généreux, Prevalence of Residential Dampness and Mold Exposure in a University Student Population, Int J Environ Res Public Health, 2016

 • Joseph H. Brewer, Jack D. Thrasher et al., Chronic Illness Associated with Mold and Mycotoxins: Is Naso-Sinus Fungal Biofilm the Culprit?, Toxins (Basel), 2014

 • Janette Hope, A Review of the Mechanism of Injury and Treatment Approaches for Illness Resulting from Exposure to Water-Damaged Buildings, Mold, and Mycotoxins, ScientificWorldJournal, 2013

 • D. M. Kuhn und M. A. Ghannoum, Indoor Mold, Toxigenic Fungi, and Stachybotrys chartarum: Infectious Disease Perspective , Clin Microbiol Rev, 2003

 • Arsa Thammahong, Srisombat Puttikamonkul et al., Central Role of the Trehalose Biosynthesis Pathway in the Pathogenesis of Human Fungal Infections: Opportunities and Challenges for Therapeutic Development, Microbiol Mol Biol Rev, 2017

 • Monika Novak Babič, Nina Gunde-Cimerman et al., Fungal Contaminants in Drinking Water Regulation? A Tale of Ecology, Exposure, Purification and Clinical Relevance, Int J Environ Res Public Health, 2017

 • N. D. Davis und R. E. Wagener, Toxigenic Fungi in Food, Appl Microbiol, 1975

 • Mary Augustina Egbuta, Mulunda Mwanza et al., Health Risks Associated with Exposure to Filamentous Fungi, Int J Environ Res Public Health, 2017

 • Julia R. Köhler, Arturo Casadevall et al., The Spectrum of Fungi That Infects Human, Cold Spring Harb Perspect Med, 2015

 • Phillips TD1, Afriyie-Gyawu E et al., Reducing human exposure to aflatoxin through the use of clay: a review, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 2008

 • Poapolathep S, Imsilp K et al., The Effects of Curcumin on Aflatoxin B1- Induced Toxicity in Rats, Biocontrol Sci, 2015

 • Sorrenti V, Di Giacomo C et al., Toxicity of ochratoxin a and its modulation by antioxidants: a review, Toxins (Basel), 2013

 • Agawane SB und Lonkar PS, Effect of probiotic containing Saccharomyces boulardii on experimental ochratoxicosis in broilers: hematobiochemical studies, J Vet Sci, 2004

Tags:

211 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page