top of page
 • Qendra e Shëndetit

Diabeti dhe mungesa e magnezitPse diabeti nuk mund të shërohet pa magnez. Diabeti është rezultat i një stili jetese dhe diete të pafavorshme. Dikush flet për ushtrime shumë të ëmbla dhe shumë pak. Kjo është e vërtetë, por një gjë harrohet: shumë e ulët në magnez. Por kjo është pikërisht ajo që do të ishte vendimtare për diabetikët dhe grupet përkatëse të rrezikut, sepse lidhja midis mungesës së magnezit dhe zhvillimit të diabetit ose shërimit të tij të pretenduar po bëhet gjithnjë e më e qartë.


Shumica e diabetikëve vuajnë nga mungesa e magnezit

Mungesa e magnezit është e përhapur - veçanërisht në mesin e diabetikëve. Universiteti i Stuttgart-Hohenheim kreu një studim mbi 5,500 diabetikë. Doli se 89 përqind e pacientëve të varur nga insulina dhe 85 përqind e pacientëve jo të varur nga insulina vuanin nga mungesa e magnezit.


Nga njëra anë, mungesa e magnezit favorizon zhvillimin e diabetit dhe, në rastin e diabetit ekzistues, jo vetëm që mund të çojë në nivele të dobëta të sheqerit dhe dëmtim të tmerrshëm pasues të zemrës dhe enëve të gjakut, por madje mund të parandalojë shërimin e sëmundjes , e cila është në thelb e mundur.


Mungesa e magnezit favorizon pasojat e diabetit

Dy nga studimet më të mëdha epidemiologjike (Studimi i Shëndetit të Infermierëve dhe Studimi i Profesionistëve të Shëndetit) me një total prej rreth 130,000 pjesëmarrësish arritën në përfundimin se njerëzit që hanë një dietë të ulët në magnez kanë më shumë gjasa të zhvillojnë diabet.


Kjo do të thotë e kundërta: sa më i lartë përqendrimi i magnezit në gjak, aq më i ulët është rreziku i zhvillimit të diabetit. Diabetikët me nivele shumë të ulëta të magnezit janë gjithashtu në një rrezik shumë më të madh për të rënë viktima të dëmtimit të veshkave dhe sëmundjeve të retinës.


Sipas një meta-analize (botuar në revistën "Diabetes und Metabolism"), diabetikët me dëmtim të syve kishin rezerva edhe më të ulëta të magnezit sesa pacientët diabetikë pa këtë ndërlikim.


Mungesa e magnezit nxit sëmundjet vaskulare

Shkencëtarët nga Meksika kishin treguar gjithashtu se pacientët me diabet me mungesë magnezi gjithashtu rrisin përqendrimin e proteinave inflamatore CRP. Vlerat e ngritura të CRP konsiderohen një faktor rreziku për sëmundjet vaskulare si tromboza dhe, si rezultat, për sulmet në zemër dhe goditje në tru.


Në 2005, një ekip studiuesish nga Universiteti Mjekësor në Charleston, Karolina e Jugut konfirmoi se pacientët me nivele të larta CRP gjithashtu morën shumë pak magnez nga dieta e tyre.


Pse diabetikët vuajnë nga mungesa e magnezit?

Arsyeja kryesore për mungesën e magnezit tek diabetikët fshihet në dietën e sotme me pak magnez (për hollësi shihni tekstin Mungesa e magnezit). Shumica e njerëzve shmangin ushqimet që janë të larta në magnez, të tilla si: B. perime me gjethe jeshile të rritura organikisht, bizele të freskëta, perime deti, amaranth, quinoa, fara kungulli, fara luledielli ose bajame.


Në të njëjtën kohë, hahen ushqime që nga njëra anë janë jashtëzakonisht të ulëta në magnez (kjo përfshin në veçanti sheqerin e rafinuar të tryezës dhe të gjithë karbohidratet e tjera të izoluara) dhe nga ana tjetër ato shterojnë më tej furnizimin tashmë të varfër të magnezit - qoftë sepse përmbajnë substanca që e bëjnë thithjen e magnezit më të vështirë (p.sh. (p.sh. bishtajoret, drithërat, qumështi) ose sepse përmbajnë substanca për të cilat trupi ka nevojë për magnez për të prishur dhe detoksifikuar (p.sh. ushqime që formojnë acid, por edhe ilaçe) ose sepse ato përmbajnë substanca që kombinohen me magnez dhe kjo për Atëherë organizmi le të bëhet i padobishëm (p.sh. soja, çaji i zi, kripa e fluorizuar).


Pasi të jetë zhvilluar diabeti, rezervat e magnezit të trupit zvogëlohen më shpejt dhe më shpejt, pasi më shumë minerale se zakonisht dhe për këtë arsye më shumë magnez derdhen përmes veshkave te diabetikët.


Si mungesa e magnezit çon në diabet

Vetëm një nivel adekuat i magnezit në gjak i mundëson pankreasit të sekretojë insulinë të mjaftueshme. Pa magnez, pankreasi mund të funksionojë vetëm në një masë të kufizuar. Magnezi gjithashtu siguron që insulina të largojë glukozën nga gjaku dhe ta transportojë atë në qeliza.


Nëse magnezi mungon, megjithatë, qelizat bëhen të dendura dhe nuk lejojnë që glukoza të hyjë ose vetëm rrallë (rezistenca fillestare e insulinës). Në të njëjtën kohë, qelizat sinjalizojnë urinë e tyre për glukozë, e cila është ende e pakënaqur. Pra, pankreasi prodhon gjithnjë e më shumë insulinë, e cila përfundimisht çon në një shterim të qelizave prodhuese të insulinës të pankreasit dhe i bën njerëzit të përdorin injeksione të insulinës (diabeti i varur nga insulina).


Obeziteti, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë

Sidoqoftë, para se pankreasi të heqë dorë, shfaqja e rezistencës ndaj qelizave ndaj insulinës shkakton rritjen e nivelit të sheqerit në gjak. Glukoza e tepërt ruhet në formën e yndyrës dhe çon në obezitet.


Meqenëse pothuajse asnjë diabetik në këtë situatë kujdeset për furnizimin jetësor të magnezit të mjaftueshëm, mungesa e vazhdueshme e magnezit çon në probleme të mëtejshme. Presioni i lartë i gjakut zhvillohet dhe niveli i kolesterolit rritet. Kjo bashkon të gjithë faktorët e rrezikut për sëmundjet serioze kardiovaskulare:


 • nivele të larta të sheqerit në gjak,

 • Obeziteti,

 • Presioni i lartë i gjakut dhe

 • nivele të pafavorshme të kolesterolit.


Këto katër simptoma, të cilat përmblidhen nën termin "sindromi metabolik", janë rezultat i një rezistence ndaj insulinës, shkaku i së cilës nuk dihej për një kohë të gjatë. Tani dimë më shumë.


Shkaku i rezistencës ndaj insulinës është një mungesë e theksuar e magnezit për shkak të një diete me magnez të ulët dhe acid-formues të bazuar në ushqime shumë të përpunuara.


Magnezi përmirëson efektivitetin e insulinës

Dhe kështu rezultatet e studimeve përkatëse nga Italia, Brazili dhe Meksika nuk ishin befasuese. Ata treguan se dhënia e magnezit për diabetikët përmirësoi efektivitetin e insulinës dhe uli nivelin e sheqerit në gjak të agjërimit. Sa më i lartë niveli i magnezit në trup, aq më mirë qelizat reagojnë ndaj insulinës dhe aq më e lartë është gjasat për t’u shëruar përsëri.


Përfundim: Mungesa e magnezit promovon zhvillimin e diabetit dhe rrit rrezikun e pasojave të diabetit të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, dëmtimi i retinës, dëmtimi i nervave dhe veshkave, ndërsa nga ana tjetër një furnizim adekuat i magnezit mund të parandalojë diabetin dhe, në rastin e diabetit ekzistues , të zbusë rrjedhën e tij dhe të parandalojë dëmtimin pasues.


Këshillat tona për të korrigjuar mungesën e magnezit


Mungesa e magnezit mund të shërohet në katër hapa.


 1. Përfshini ushqimet e pasura me magnez të listuara në pjesën "Pse diabetikët vuajnë nga mungesa e magnezit?" Në dietën tuaj.

 2. Në të njëjtën kohë, zvogëloni ushqimet e ulëta në magnez të përmendura në të njëjtin seksion ose ato që e bëjnë të vështirë thithjen e magnezit. Një dietë alkaline është ideale për këtë qëllim

 3. Zgjidhni një shtesë magnezi me raportin e saktë kalcium-magnez 2: 1. Ky raport gjendet natyrshëm në koralet detare Sango. Magnezi nga ky burim krejtësisht natyral i magnezit arrin në qarkullimin e gjakut pas vetëm 20 minutash me një disponueshmëri bio prej 90 përqind. Disponueshmëria biologjike e shtojcave të tjera minerale është e vogël 20 deri në 40 përqind.

 

Burimet e artikullit:

 • Diabetes und Magnesiummangel - Zentrum der Gesundheit

 • Nurses Health Study und Professionals Health Study

 • Magnesium: Ein essentieller Faktor für Prävention und Behandlung des Diabetesmellitus und der arteriellen Hypertonie

 • Magnesium Fact Sheet for Consumers

54 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page