top of page
 • Qendra e Shëndetit

Dieta kundër depresionit

Sipas studimeve të shumta, ekziston një lidhje midis dietës dhe depresionit. Prandaj, një dietë e shëndetshme nuk duhet të merret vetëm si masë parandaluese. Edhe me depresionin ekzistues, gjithmonë duhet të merret parasysh një koncept i ri ushqyes.


Optimizoni dietën tuaj

Nëse dieta lidhet drejtpërdrejt me gjendjen mendore të një personi, kjo e bën të qartë se një optimizim i dietës automatikisht do të ketë një efekt pozitiv në psikikën.


Në këtë mënyrë, dieta ka një ndikim të madh në mirëqenien e njerëzve në depresion.


Shkon pa thënë se ata të prekur që janë në depresion të rëndë duhet të marrin mbështetje terapeutike paralelisht me ndryshimin e dietës.


Marrëdhënia midis dietës dhe depresionit është vërtetuar shkencërisht

Një studim i gjerë në mbi 11 studime afatgjata mbi depresionin unipolar dhe / ose shenjat e depresionit tek të rriturit e moshës 18-97 vjeç tregoi një lidhje midis simptomave të përmendura të depresionit dhe dietës së pacientëve.


Studimet pasuese të hetimeve mbuluan periudha prej dy deri në 13 vjet.


Studiuesit zbuluan një lidhje të kundërt midis rrezikut të depresionit dhe konsumit të folateve, acideve yndyrore omega-3, acideve yndyrore të pangopura, frutave, perimeve, arrave dhe bishtajoreve.


Rezultatet treguan qartë se dieta dhe furnizimi i lidhur me lëndë ushqyese mund të kenë një efekt pozitiv në rrezikun e zhvillimit të depresionit.


Të ushqyerit është neglizhuar kryesisht në terapi

Meta-studimi ishte në gjendje të konfirmonte rezultatet e studimeve të mëparshme në të cilat shkencëtarët nga Shtetet e Bashkuara zbuluan një lidhje të ngjashme midis dietës dhe sëmundjes depresive.


Në veçanti, një dietë e bazuar kryesisht në ushqime të përpunuara rrit rrezikun e zhvillimit të depresionit. Ky ushqim i mungon shumë lëndë ushqyese vitale dhe të rëndësishme për trurin.


Dhe është pikërisht kjo mangësi që mund të jetë shkaku kryesor i depresionit, sipas shumë studimeve shkencore. Mund të mësoni më shumë për këtë në këtë tekst: Depresioni i shkaktuar nga ushqimet e përshtatshme


Sidoqoftë, terapia konvencionale për trajtimin e depresionit bazohet në mënyrë të pakuptueshme ende ekskluzivisht në përdorimin e barnave, disa prej të cilave kanë efekte anësore të mëdha.


Rëndësia e një diete të shëndetshme në lidhje me sëmundjen as nuk aludohet.


Shkaktarët e sëmundjes depresive

Depresioni mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Ato variojnë nga krizat dhe humbjet në punë ose në jetën private, në një fëmijëri të keqe, në një predispozitë gjenetike.


Sado të ndryshme që mund të jenë shkaqet, efektet në tru janë të krahasueshme. Mungesa e substancave kimike të dërguara - të ashtuquajturit neurotransmetues - mund të gjendet gjithmonë tek të prekurit.


Këto substanca të dërguara janë të përfshira në transmetimin e impulseve nervore. Përfaqësuesit më të njohur janë serotonina dhe dopamina, që të dyja konsiderohen gjithashtu hormone të lumturisë. Mungesa e serotoninës në veçanti mund të çojë në sëmundje depresive.


Prej kohësh dihet se çfarë roli të rëndësishëm luajnë ushqyesit si acidet yndyrore esenciale, magnezi ose vitaminat B6, B9 dhe vitamina B12 në prodhimin e neurotransmetuesve.


Një furnizim joadekuat i këtyre lëndëve ushqyese në trup kontribuon në një çekuilibër mendor, i cili mund të detyrojë zhvillimin e depresionit dhe të intensifikojë një gjendje depresive tashmë ekzistuese.


Shumë studime - një rezultat

Gjithnjë e më shumë studime tani mbështesin bindjen e shumë shkencëtarëve, mjekëve naturopatikë dhe praktikuesve alternativë se dieta dhe sëmundjet depresive janë të lidhura në mënyrë të pandashme.


Një tjetër krahasoi një dietë të pasur me fruta, perime, drithëra dhe peshk të freskët me një dietë të përbërë kryesisht nga produkte të përpunuara të mishit, drithëra të përpunuara dhe ushqime të shpejta.


Studiuesit zbuluan se rreziku i zhvillimit të depresionit ishte dukshëm më i ulët në pjesëmarrësit e studimit që hanin një dietë të ekuilibruar me ushqime të freskëta sesa në grupin tjetër të pjesëmarrësve.


Një studim tjetër i botuar në British Journal of Nutrition gjithashtu tregoi se rreziku i zhvillimit të depresionit zvogëlohet ndjeshëm pas pesë vitesh ushqim të shëndetshëm.


Hulumtimet e mëtejshme (të tilla si ato të Sánchez-Villegas et al. Ose ai i përshkruar më poshtë) treguan se sa të rëndësishme mund të jenë yndyrnat e duhura për njerëzit të prirur ndaj depresionit.


Acidet yndyrore Omega-3 për depresion dhe çrregullime të tjera mendore

Njerëzit që konsumojnë kryesisht yndyrna me cilësi të ulët - siç e dimë tani - janë më të ndjeshëm ndaj depresionit sesa ata që konsumojnë yndyrna të mjaftueshme të shëndetshme dhe me cilësi të lartë.


Yndyrnat e rekomanduara përfshijnë ato të pasura me acide yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë. Ato gjenden kryesisht në vajin e krillit, peshkun e detit yndyror (salmon dhe ton) dhe vajin e algave DHA, por edhe pararendësit e tyre në farën e linit, vajin e linit, farat e kërpit, vajin e kërpit, arrat, vajin e arrës ose në farat chia.


Acidet yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë janë jashtëzakonisht të rëndësishëm për zhvillimin dhe funksionimin e qelizave nervore në tru, në fakt, ato janë një nga përbërësit më të rëndësishëm të indeve të trurit.


Mungesa e këtyre acideve yndyrore është lidhur me një numër problemesh të shëndetit mendor. Skizofrenia dhe një sërë çrregullimesh të tjera janë një prej tyre.


Në studimin e tij në gusht 2015, profesori Paul Amminger nga Universiteti i Melburnit në Australi konfirmoi efektet parandaluese të acideve yndyrore omega-3 në lidhje me çrregullimet mendore të tilla si skizofrenia.


Në studimin e tij, Amminger u dha 40 të rinjve me simptomat e para të një çrregullimi mendor 1.2 gram acide yndyrore omega-3 çdo ditë për një periudhë prej tre muajsh. U zbulua se jo vetëm që simptomat ekzistuese u dobësuan, por edhe me plotësimin ushqimor afatshkurtër me acide yndyrore omega -3 - në krahasim me grupin e placebo - rreziku që pjesëmarrësit të zhvillojnë psikozë të theksuar në vitet e ardhshme u zvogëlua Me


Efekti mbrojtës mendor dhe antidepresiv i acideve yndyrore omega-3 gjithashtu mund të rritet me ndihmën e vitaminës D.


Acidet yndyrore Omega-3 të kombinuara me vitaminën D kundër depresionit

Shkencëtarët në Spitalin e Fëmijëve në Institutin Kërkimor Oakland në Kaliforni / SHBA kanë gjetur se kombinimi i dy acideve yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë EPA (acidi eikosapentaenoik) dhe DHA (acidi docosahexaenoic) me vitaminën D parandalojnë ose parandalojnë zhvillimin e depresionit dhe sëmundje të tjera neuropsikiatrike që ato tashmë ekzistojnë - mund të ofrojnë terapi.


Me sa duket kombinimi omega-3-vitaminë D mund të ndikojë pozitivisht në metabolizmin e serotoninës në tru.


Hormoni serotonin njihet gjithashtu si "hormoni i lumturisë". Shumë sëmundje psikiatrike dhe neurologjike lidhen me mungesën e serotoninës në tru. Përveç depresionit, kjo përfshin edhe skizofreninë dhe autizmin.


Si rezultat, të ashtuquajturit frenues të rimarrjes së serotoninës zakonisht përshkruhen për këto indikacione, të cilat supozohet se sigurojnë një nivel të rritur të serotoninës në mënyrë të barabartë, gjë që përmirëson ndjeshëm gjendjen shpirtërore të pacientit.


Shkencëtarët kalifornianë tani kanë treguar se vitamina D aktivizon formimin e serotoninës nga aminoacidi triptofan. Sidoqoftë, kjo është e mundur vetëm në një masë të mjaftueshme nëse ka mjaft vitaminë D në trup.


Një pjesë e madhe e popullsisë së Evropës Qendrore në ditët e sotme vuan nga mungesa e vitaminës D, kështu që numri në rritje i depresionit nuk është më një mrekulli.


Në të njëjtën kohë, dieta tipike moderne siguron vetëm një sasi të vogël të acideve yndyrore omega-3 të lartpërmendura (EPA dhe DHA), gjë që rrit më tej rrezikun e vuajtjes nga depresioni.


Nëse merrni EPA dhe DHA në formën e vajit të krillit, peshkut të detit yndyror ose vajit të algave DHA (3 lugë në ditë), EPA zvogëlon nivelin e atyre lajmëtarëve inflamatorë në tru, të cilët nga ana e tyre pengojnë lirimin e serotoninës.


Në të njëjtën kohë, DHA i bën qelizat nervore më të ndjeshme ndaj serotoninës.


Në këtë mënyrë, jo vetëm që formohen sasi më të mëdha të serotoninës, por hormoni gjithashtu mund të zhvillojë efektin e tij edhe më mirë në të njëjtën kohë.


Dr. Bruce N. Ames, një nga autorët e studimit, thekson se shumë njerëz kanë mungesë të vitaminës D dhe acideve yndyrore omega-3. Studiuesit e konsiderojnë këtë fakt si një nga mekanizmat që janë përgjegjës për zhvillimin e sëmundjeve neuropsikiatrike.


Këtu mund të zbuloni se si mund të siguroni një furnizim adekuat të vitaminës D dhe acideve yndyrore omega-3:


 • Vitamina D - çfarë duhet të dini


Një substancë tjetër natyrore që mund të rrisë nivelet e serotoninës në tru është shafrani.

Shafran - Një ekstrakt natyral për depresionin

Ekstrakti nga fijet e verdha të artë të shafranit është provuar të jetë një antidepresant natyral në disa studime. Doza e kërkuar është 30 mg në ditë. Pas vetëm 6 javësh, duhet të jetë në gjendje të tregojë rezultate të qarta - pa ndonjë efekt anësor të dëmshëm.


Po, pas tetë javësh të marrjes së shafranit, thuhet se shafrani është po aq efektiv kundër depresionit sa fluoksetina, një nga antidepresantët më të përshkruar më së shpeshti. Ju mund të lexoni efektet më praktike të shafranit këtu: Shafran - Për më shumë argëtim në jetë


Përveç shafranit, bimët e tjera mjekësore kanë një efekt të fortë antidepresiv dhe shumë shpesh të paktën si dhe ilaqet kundër depresionit farmaceutik - vetëm pa efektet e tyre anësore. Ne kemi paraqitur këtu bimët mjekësore më të rëndësishme kundër depresionit: Bimët medicinale kundër depresionit


Këshilla kundër depresionit


 • Përdorni vetëm vajra me cilësi të lartë, të ftohtë dhe organikë.

 • Sigurohuni që të keni një konsum adekuat të acideve yndyrore omega 3 (shiko më sipër).

 • Kurkuma me përbërës aktiv kurkumin ka veti antidepresive - kjo konfirmohet nga një studim kinez i vitit 2008. Ka edhe studime të shumta të tjera mbi temën e kurkumes dhe depresionit.

 • Shafrani përdoret tradicionalisht si një kurë për depresionin në Persi.

 • Çaji Melissa, çaji i livandos dhe çaji i luleve të trëndafilit përmirësojnë gjendjen shpirtërore.

 • Lëngu i vërtetë i Shën Gjonit është i njohur për efektin e tij në rritjen e humorit.

 • Rrënja e jamballit përmban përbërës të shumtë që kanë një efekt antidepresiv. Prandaj, rrënja rekomandohet shumë kur shijohet si çaj. Sidoqoftë, maksimumi 3 gota në ditë dhe një periudhë prej 6 javësh nuk duhet të tejkalohen. Përdorimi afatgjatë mund të çojë në simptoma të pakëndshme si dhimbje koke, presion të lartë të gjakut, prishje të ekuilibrit të ujit, etj. Ky çaj në përgjithësi nuk është i përshtatshëm për gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë me gji, si dhe për njerëzit që vuajnë nga mëlçia, veshkat apo zemra sëmundjet.

 

Burimet e artikullit:

 • Ernährung gegen Depressionen - Zentrum der Gesundheit

 • Sanhueza C, Ryan L, Foxcroft DR. "Diet and the risk of unipolar depression in adults: systematic review of cohort studies." J Hum Nutr Diet. 2013 Feb;26(1):56-70. doi: 10.1111/j.1365-277X.2012.01283.x. Epub 2012 Oct 18. (Ernährung und das Risiko der unipolaren Depression bei Erwachsenen: systematische Überprüfung von Kohortenstudien.)

 • Jacka FN et al., "Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women." Am J Psychiatry. 2010 Mar;167(3):305-11. doi: 10.1176/appi.ajp.2009.09060881. Epub 2010 Jan 4. (Verbindung der westlichen und der traditionellen Ernährungsweise mit Depressionen und Angstzuständen bei Frauen.)

 • Akbaraly TN et al., "Dietary pattern and depressive symptoms in middle age." Br J Psychiatry. 2009 Nov;195(5):408-13. doi: 10.1192/bjp.bp.108.058925. (Ernährungsmuster und depressive Symptome im mittleren Lebensalter.)

 • Snchez-Villegas A et al., "Dietary fat intake and the risk of depression: the SUN Project." PLoS One. 2011 Jan 26;6(1):e16268. doi: 10.1371/journal.pone.0016268. (Fettverzehr und das Risiko von Depressionen: Das SUN Project.)

 • Dr. Bruce N. Ames et al., "Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive behavior, FASEB Journal, Februar 2015, ("Vitamin-D und die Omega-3-Fettsäuren kontrollieren die Serotonin-Synthese und Aktivität, Teil 2: Relevanz für ADHS, bipolar Störung, Schizophrenie und impulsives Verhalten")

 • Amminger GP et al., "Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study, August 2015, Nature Communications, (Längerfristiges Resultat in Bezug auf die Vorbeugung von psychotischen Störungen aus der Vienna omega-3 Studie)

103 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page