top of page
  • Qendra e Shëndetit

Efektet anësore të ilaqeve kundër depresionit (Antidepresantët)

Antidepresantët në fakt duhet t’ju ​​ngrenë humorin. Por lista e efekteve anësore është e gjatë: goja e thatë, dispepsi, dhimbje koke, djersitje e tepërt, dobësi fizike dhe palpitacione. Mund të përfshijë edhe aritmi kardiake.


Antidepresantë: aritmi kardiake me efekt anësor

Antidepresantët mund të kenë shumë efekte anësore. Shumë të sëmurë janë shumë të lumtur t'i pranojnë këto ankesa nëse vetëm melankolia avullohet dhe jeta më në fund mund të kthehet në jetë.


Sidoqoftë, një studim amerikan i botuar në British Medical Journal zbuloi se disa ilaçe psikotrope janë në gjendje të bëjnë të kundërtën. Nëse ato shkaktojnë aritmi kardiake, ato madje duhet të jenë kërcënuese për jetën.


Citalopram antidepresiv dhe vdekje e papritur kardiake

Antidepresanti i parë si kërcënues për jetën është citalopram - një nga barnat psikotrope më të përshkruara më shpesh. Substanca inkurajuese gjendet në dyqane me emra të shumtë markash. Këto përfshijnë, për shembull, Citadura, Cipramil, Citalostad, Citarcana, Citalon, Celexa, Eostar, Rudopram, Serital, Seropram dhe shumë preparate të tjera.


Këto barna thuhet se kanë një tendencë për të shkaktuar rritjen e asaj që njihet si intervali QT. QT përfaqëson një pjesë të kurbës së EKG -së.


Rrahjet e zemrës dihet se rregullohen nga një sekuencë e impulseve elektrike, të cilat bëhen të dukshme në formën e valëve dhe pikave në EKG (elektrokardiogram). Çdo valë ose goditje shënohet me një shkronjë të ndryshme: P, Q, R, S dhe T


Nëse imagjinoni kurbën e një EKG (elektrokardiogram), intervali QT tregon distancën midis valës Q dhe valës T, domethënë praktikisht gjysmën e pasme të sekuencës së pulsit elektrik të një rrahje zemre, ose me fjalë të tjera: e para e thellë Drejtojeni deri në fillim të valës së fundit, valës T.


Nëse periudha midis Q dhe T rritet, dikush flet për një zgjatje të QT. Mënyra e vetme për të treguar nëse kjo po ndodh është duke bërë një EKG. Nuk ka mundësi të tjera diagnostikuese.


Një interval i zgjatur QT është një faktor i lartë rreziku për aritmi të rënda kardiake, të tilla si të ashtuquajturat fibrilim ventrikular, i cili përfaqëson një mungesë të aftësisë pompuese të zemrës dhe çon drejtpërdrejt në vdekje. Kjo do të thotë se nuk ka simptoma që do të paralajmëronin paraprakisht. Një person krejtësisht i shëndoshë fjalë për fjalë vdes nga një minutë në tjetrën - kjo është arsyeja pse dikush flet këtu për vdekjen e papritur kardiake.


Sa më e madhe të jetë doza e antidepresantit, aq më i lartë është rreziku

Studiuesit në studimin në fjalë deklaruan se sa më e lartë doza e marrë, aq më i lartë është rreziku i vdekjes së papritur nga marrja e citalopramit.


Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) me sa duket gjithashtu e njeh fenomenin e zgjatjes së intervalit QT të varur nga doza të shkaktuara nga citaloprami. Në verën e vitit 2011, autoritetet u kërkuan terapistëve të mos përshkruajnë citalopram në doza më shumë se 40 mg në ditë.


Në mars 2012, si masë paraprake, doza më e lartë e rekomanduar për grupet e veçanta të pacientëve u ul në 20 mg në ditë.


Studimi i antidepresantëve

Për studimin e tyre, studiuesit shikuan një total prej 38,397 të rritur që kishin marrë ose një antidepresant ose metadon (drogë zëvendësuese e heroinës) në çdo kohë midis shkurtit 1990 dhe gushtit 2011.


Ilaqet kundër depresionit që u morën nga subjektet e testimit gjatë periudhës së përmendur përfshinin përbërësit aktivë të mëposhtëm: citalopram (emrat e mundshëm tregtarë shihen më lart), escitalopram (p.sh. Cipralex), fluoksetina (p.sh. Fluctin, Prozac), paroxetine (p.sh. p.sh. p.sh. Deroxat, Paroxat) , sertalin (p.sh. Zoloft), amitriptyline (p.sh. Saroten), bupropion (p.sh. Elontril, Zyban), duloxetine (p.sh. Cymbalta), mirtazapine (p.sh. Remeron), nortriptyline (p.sh. Nortrilen) dhe venlafaxine (p.sh. Trevelor, Efexor).


Secili pjesëmarrës kishte një EKG brenda 14 deri në 90 ditë nga marrja e ilaçit të përshkruar. Studiuesit zbuluan se disa ilaqet kundër depresionit kishin një efekt në gjatësinë e intervalit QT.


Bupropioni antidepresiv ishte një përjashtim. Efekti i kundërt mund të përcaktohej me të. Kjo tregoi një shkurtim të intervalit QT, i cili për fat të keq nuk është gjithashtu një lajm i mirë, pasi një interval më i shkurtër QT gjithashtu mund të çojë në aritmi kardiake, sulme të zbehta dhe vdekje të papritur kardiake.


Ilaçe të tjera me një rrezik të ngjashëm

Studimet e mëparshme kërkimore kishin treguar se ilaqet kundër depresionit, si dhe shumë ilaçe të tjera, mund të zgjasin intervalin QT. Në 2004, Dr. Dan M. Roden i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Vanderbilt në The New England Journal of Medicine që në dekadën e fundit, "arsyeja kryesore për të kujtuar ose kufizuar përdorimin e një ilaçi të aprovuar ishte zgjatja potencialisht fatale e intervalit QT."


Për një listë të barnave që mund të zgjasin intervalin QT, shihni referencat. Këto përfshijnë - përveç ilaqeve kundër depresionit të lartpërmendur - në veçanti ilaçe për aritmitë kardiake (antiaritmikë), por edhe disa ilaçe të zemrës, ilaçe për sëmundjet e traktit tretës dhe traktit respirator, disa antibiotikë, ilaçe për infeksionet mykotike dhe një numër të tjera droga të tilla. B. metilfenidat (p.sh. Ritalin) ose tamoxifen, i cili shpesh përshkruhet për kancerin e gjirit.


Antidepresantët më të këqij

Antidepresantët më të këqij - ata që mesatarisht rrisin më së shumti intervalin QT - janë citalopram, escitalopram dhe amitriptyline sipas studimit të mësipërm.


Në përgjithësi, një në pesë përdorues të këtyre preparateve tregoi një EKG jonormale, veçanërisht në lidhje me intervalin e zgjatur të QT. Sidoqoftë, studiuesit treguan se rëndësia klinike e këtyre rezultateve nuk ishte ende e njohur.


Nuk jipen informacione mbi efektet anësore të antidepresantëve

Pra, ne e dimë se një interval më i gjatë QT mund të çojë në vdekje të papritur. Në realitet, megjithatë, kjo nuk ndodh shumë shpesh - edhe nëse askush nuk ka qenë ende në gjendje të vlerësojë shkallën përkatëse të vdekjeve.


Si rezultat, aktualisht nuk ka zgjidhje tjetër veçse të paralajmërojë njerëzit e prekur për rreziqet e mundshme të vdekjes së papritur nga marrja e këtyre barnave.


Sidoqoftë, kjo nuk ndodh shpesh në praktikë. Pacientëve mund t'u thuhet se ekziston rreziku i efekteve anësore. Sidoqoftë, detajet mbi llojin dhe ashpërsinë e këtyre efekteve anësore nuk shpjegohen. Njëri vepron sipas motos: përfitimi tejkalon rrezikun.


Meqenëse depresioni shpesh mund të lehtësohet me ndihmën e shtojcave të veçanta dietike dhe substancave vitale, në shumë raste rreziku ekzistues i vdekjes së papritur kardiake nuk do të duhej të merrej në radhë të parë.


Informacioni mbi qasjen holistike ndaj depresionit mund të gjendet këtu:

 

Burimet e artikullit:

  • Nebenwirkungen von Antidepressiva - Zentrum der Gesundheit

  • Castro MV et al. QT interval and antidepressant use: a cross sectional study of electronic health records, Januar 2013, British Medical Journal, (QT Intervall und Einsatz von Antidepressiva: Eine Querschnittstudie elektronischer Patientendossiers)

136 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page