top of page
 • Qendra e Shëndetit

Ekstrakt çaji jeshil për endometriozën dhe miomat


Ekstrakti i çajit jeshil mund të jetë i dobishëm për endometriozën dhe miomat, dy ankesa të zakonshme të grave.


Çfarë është endometrioza?

endometriozë, rritjet beninje, por zakonisht shumë të dhimbshme të rreshtimit të mitrës ndodhin, jo brenda, por jashtë mitrës. Këto rritje zhvillohen në ritmin e ciklit dhe prandaj prishen gjithashtu në kohën e menstruacioneve.


Sidoqoftë, natyrisht, gjaku nuk mund të kullojë nëse rritjet janë të pranishme në zonat e barkut dhe legenit, për shembull, në mënyrë që cistet tani të zhvillohen atje. Tubat fallopiane mund të ngjiten së bashku dhe të bëhen jopjellor. Po, endometrioza është një nga shkaqet më të rëndësishme të dëshirës së paplotësuar për të pasur fëmijë.


Disa nga gratë e prekura nuk kanë simptoma. Endometrioza juaj shpesh zbulohet vetëm rastësisht. Endometrioza gjithashtu shpesh diagnostikohet vetëm pas shumë vitesh - mesatarisht pas 10 vjetësh.


Çfarë janë miomat?

Fibroids janë rritje beninje (tumore) në murin e muskujve të mitrës. Ngjashëm me endometriozën, ato mund të shkaktojnë simptoma ose mund të jenë plotësisht pa simptoma. Fibroids janë gjithashtu të varura nga hormoni, që do të thotë se ato rriten nën ndikimin e estrogjenit dhe për këtë arsye ose zvogëlohen ose të paktën ndalojnë rritjen gjatë menopauzës.


Në varësi të vendndodhjes së fibroideve, ato mund të çojnë në çrregullime menstruale, por edhe në simptoma të fshikëzës (infeksione të shpeshta të fshikëzës), veshkave ose zorrëve (p.sh. kapsllëk) dhe madje mund të shkaktojnë dhimbje shpine nëse shtypin në nervat përkatës.


Ekstrakti i çajit jeshil si një ilaç natyral për endometriozën

Ndërsa mjekësia konvencionale tani ka kirurgji ose ilaçe në të dy rastet (nëse simptomat janë të pranishme), ekstrakti i çajit jeshil është diskutuar në naturopati për disa vjet si një ilaç i mirë-toleruar dhe natyral për endometriozën dhe fibroids.


Studimet e para (nga Brazili) me minj datojnë nga viti 2013. Këtu u tregua se administrimi i ekstraktit të çajit jeshil (EGCG, epigallocatechin gallate) ose resveratrol mund të zvogëlojë numrin dhe shtrirjen e rritjeve.


Të dy agjentët i përkasin grupit të polifenoleve dhe janë të njohur për vetitë e tyre kundër kancerit dhe antioksidantëve.


Në një studim tjetër të të njëjtit vit, minjtë gjithashtu u zbuluan se shtypnin endometriozën gjatë një periudhe katër javore kur atyre iu dha EGCG, përbërësi aktiv i izoluar i ekstraktit të çajit jeshil. Një studim francez i vitit 2014 gjithashtu arriti në këtë përfundim. Sidoqoftë, ata u ankuan për disponueshmërinë e dobët biologjike të substancës dhe e panë EGCG si një ilaç të dobishëm për endometriozën nëse ishte e mundur të rrisnin biodisponibilitetin.


Ekstrakti i çajit jeshil si një ilaç natyral për miomat

Një studim i dyfishtë i verbër, i kontrolluar nga placebo u krye në vitin 2013, në të cilin efektiviteti i ekstraktit të çajit jeshil u ekzaminua në 33 gra me fibroide (leiomioma). Ata morën ose 800 mg ekstrakt të çajit jeshil (45 përqind përmbajtje EGCG) ose një placebo gjatë një periudhe prej katër muajsh.


Në grupin e placebo, fibroidet u rritën me një mesatare prej 24.3 përqind, ndërsa pjesëmarrësit që morën ekstraktin e çajit jeshil treguan një zvogëlim të madhësisë së miomës me një mesatare prej 32.6 përqind. Cilësia e jetës së grave gjithashtu u përmirësua këtu, ata kishin më pak dhimbje, humbja e tyre mujore e gjakut ishte më e ulët dhe anemia e pranishme në shumë gra u ul, gjë që nuk ishte rasti në grupin e placebo. Ekstrakti i çajit jeshil nuk kishte efekte anësore.


Kërkohen: pjesëmarrës për monitorimin e aplikacionit!

Aktualisht (vjeshtë 2018) Berlin Charité po kërkon pjesëmarrës për një studim aplikimi të ekstraktit të çajit jeshil në mioma. Ne jemi në kërkim të 40 pjesëmarrësve me kërkesat e mëposhtme:


 • 18 deri në 50 vjet

 • Fibroid ose mioma të shumta

 • asnjë ose vetëm ankesa të vogla të lidhura me miomën

 • nuk ka simptoma të menopauzës


Subjektet e testimit duhet të marrin një kapsulë çaji jeshil me 130 mg EGCG tri herë në ditë për gjashtë muaj dhe të raportojnë një ndryshim në cilësinë e jetës. Mund të regjistroheni direkt në Charité me Rebecca Biro këtu.


Ekstrakti i çajit jeshil mund të jetë gjithashtu një mënyrë për të zvogëluar miomat dhe endometriozën. Përveç shtojcave ushqimore të përshtatshme individualisht, megjithatë, dieta duhet të shndërrohet patjetër në një dietë të shëndetshme të pasur me substanca vitale dhe stili i përgjithshëm i jetesës duhet të jetë i dizajnuar që të jetë i shëndetshëm. Tani ka edhe libra gatimi të mijeve që ofrojnë informacion mbi dietën e duhur.


Masat holistike që mund të përdoren për sëmundje të të gjitha llojeve, që forcojnë fuqitë vetë-shëruese të trupit dhe kontribuojnë në një ekuilibër të shëndetshëm, mund të gjenden në artikullin tonë mbi qasjen holistike ndaj sëmundjeve.

 

Burimet e artikullit:

 • Grünteeextrakt bei Endometriose und Myomen - ZDG

 • Ricci AG et al, Natural therapies assessment for the treatment of endometriosis, Human Reproduction, Vol. 28, Issue 1, 1 January 2013, Pages 178188

 • Wang CC et al, Prodrug of green tea epigallocatechin-3-gallate (Pro-EGCG) as a potent anti-angiogenesis agent for endometriosis in mice., Angiogenesis, 2013 Jan;16(1):59-69

 • Matsuzaki S und Darcha C, Antifibrotic properties of epigallocatechin-3-gallate in endometriosis., Human Reproduction, 2014 Aug;29(8):1677-87

 • Ebert D und David M, Wirkstoff aus dem grünen Tee zur Endometriose und Myomtherapie, NATUM, 2015; 20 (5)

 • Wirkstoff aus grünem Tee könnte bei Endometriose und Myomen helfen, gesundheitsstadt berlin, 10.01.2016

 • Roshdy E et al, Treatment of symptomatic uterine fibroids with green tea extract: a pilot randomized controlled clinical study, International Journal of Women's Health, 2013; 5: 477486

 • Lambert JD et al, Piperine enhances the bioavailability of the tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate in mice., The Journal of Nutrition, 2004 Aug;134(8):1948-52

83 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page