top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ekstrakti i çajit jeshil dhe vitamina D në trajtimin e miomave

Aktualisiert: 20. März 2022Ekstrakti i çajit jeshil ka qenë pjesë e terapisë naturopatike të fibroideve dhe endometriozës për shumë vite. Në një studim aktual, efekti i ekstraktit të çajit jeshil me vitaminat D dhe B6 u optimizua dhe fibroidet u tkurrën ndjeshëm dhe simptomat u përmirësuan.


Ekstrakti i çajit jeshil dhe vitaminat bëjnë që fibroids të tkurren

Fibroids janë rritje beninje në murin e muskujve të mitrës. Zakonisht ato zhvillohen midis moshës 35 dhe 50 vjeç. Në shumë gra, fibroidet mbeten pa simptoma dhe nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Megjithatë, një e treta e grave të prekura përjetojnë simptoma, në varësi të vendndodhjes së fibroids ose fibroids.


Shpesh ndodh dhimbje ose gjakderdhje e rëndë menstruale. Nëse mioma shtyn mbi fshikëzën, mund të shfaqen simptoma të fshikëzës (p.sh. infeksione të shpeshta të fshikëzës), veshkave ose zorrëve (p.sh. kapsllëk). Fibroids madje mund të shkaktojnë dhimbje në shpinë nëse shtypin në nervat përkatës.


Mjekësia konvencionale trajtohet me ilaçe ose operacione. Ilaçet e përdorura mund të kenë efekte anësore të shumta (madje të rënda), kështu që ka interes të madh për alternativa të buta por efektive. Prej disa vitesh, kërkimet naturopatike janë fokusuar, ndër të tjera. ekstrakti i çajit jeshil, por edhe vitamina D. Në studime, të dy agjentët mund të pengojnë në mënyrë të pavarur zhvillimin e fibroideve dhe të zvogëlojnë fibroidet ekzistuese.


Vitamina D në terapinë për miomat

Studimet e vitit 2013 treguan, për shembull, se mungesa e vitaminës D mund të rrisë rrezikun e fibroideve dhe të përshpejtojë rritjen e fibroideve ekzistuese (3). Një studim tjetër tre vjet më vonë kishte treguar (3) se administrimi i vitaminës D tek gratë që më parë kishin mungesë të vitaminës D mund të pengonte rritjen e miomave ekzistuese. Ne kemi përmbledhur detajet e kësaj (përfshirë dozën e vitaminës D të administruar në artikullin tonë mbi terapinë holistike të miomave).


Ekstrakti i çajit jeshil si një ilaç natyral për miomat

Studimi i parë me ekstrakt çaji jeshil në terapinë fibroid daton nga viti 2013 (1). Në studimin e verbër të dyfishtë të kontrolluar nga placebo, 33 pacientë me mioma morën ose një placebo ose 800 mg çaj jeshil ekstrakt me një përmbajtje 45 përqind EGCG (ekuivalente me 360 ​​mg EGCG) çdo ditë për katër muaj.


EGCG (epigallocatechin gallate) është përbërësi kryesor aktiv në ekstraktin e çajit jeshil. Shtë një substancë e fortë antioksiduese bimore me një efekt frenues të kancerit, i cili gjithashtu mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit, por edhe në trajtimin e miomave.


Në grupin placebo, fibroidet u rritën mesatarisht me 24.3 përqind, ndërsa fibroidet në grupin e ekstraktit të çajit jeshil u tkurrën me një mesatare prej 32.6 përqind. Cilësia e jetës së grave gjithashtu u përmirësua këtu, ata kishin më pak dhimbje, humbja e tyre mujore e gjakut ishte më e ulët dhe anemia (anemia) e pranishme në shumë gra u ul, gjë që nuk ishte rasti në grupin e placebo. Ekstrakti i çajit jeshil nuk kishte efekte anësore.


Studimi Charité: ekstrakti i çajit jeshil ndalon rritjen e miomave

Një studim (vëzhgimi i aplikimit) u krye gjithashtu në Berlin Charité me ekstraktin e çajit jeshil në fibroids. 40 pacientë me miomë duhet të marrin një kapsulë çaji jeshil që përmban 130 mg EGCG tri herë në ditë për gjashtë muaj (doza totale ditore 390 mg EGCG). Rezultatet e para priten në pranverën e vitit 2021, kështu që ne do të raportojmë për to këtu së shpejti.


Sidoqoftë, në një intervistë, Rebekka Biro, studente e doktoratës në klinikën e grave Charité dhe shkencëtare e përfshirë në studim, zbuloi tashmë sa vijon: megjithatë, informacioni më i saktë është i mundur vetëm pas vlerësimit të të gjithë pacientëve ... "(4)


Ekstrakti i çajit jeshil dhe vitaminat: miomat tkurren me gati 35 përqind

Në vjeshtën e vitit 2020, një studim u botua për herë të parë në të cilin u kombinuan të dy ilaçet naturopatike (ekstrakti i çajit jeshil dhe vitamina D). Përveç kësaj, u shtua vitamina B6, e cila ndër të tjera. mund të kontribuojë në prishjen e estrogjenit të tepërt - sepse dominimi i estrogjenit mund të nxisë masivisht formimin e miomës. Studimi u shfaq në revistën European Review for Medical and Pharmacological Sciences dhe u krye nga studiues nga Universiteti i Messinës (2).


Pjesëmarrësit në studim ishin 30 gra, mesatarisht 37 vjeç, me fibroide simptomatike. Fibromat ishin më të mëdha se 2 centimetra kub dhe barteshin, ndër të tjera. për rritjen e gjakderdhjes menstruale, dhimbjen e barkut dhe lodhjen.


Gratë u ndanë në dy grupe. Grupi 1 funksiononte si grup kontrolli, pra nuk merrte asgjë, ndërsa grupi tjetër (grupi 2) merrte dy tableta në ditë për katër muaj, secila që përmbante 25 μg / 1000 IU vitaminë D, 150 mg EGCG dhe 5 mg vitamina B6.


Në fund të studimit, madhësia e miomave në Grupin 2 ishte tkurrur me 34.7 përqind. Simptomat u ulën dhe cilësia e jetës së këtyre grave u përmirësua në përputhje me rrethanat. Nuk kishte më gjakderdhje të rëndë dhe 7 nga 8 gra që kishin pasur më parë dhimbje barku tani ishin pothuajse pa dhimbje. Në grupin e kontrollit, megjithatë, miomat ishin rritur me 6.9 përqind. Ankesat mbetën të njëjta.


Trajtoni i miomave dhe endometriozën në mënyrë natyrale me ekstrakt çaji jeshil dhe vitamina

Administrimi i kombinuar i ekstraktit të çajit të gjelbër me vitaminat D dhe B6 duket të jetë një masë naturopatike shumë e rekomandueshme që mund të integrohet në çdo terapi të miomës.


Siç mund të shihet nga studimet e mësipërme, nevojiten mes 300 dhe 390 mg EGCG (ekstrakt i çajit jeshil) çdo ditë, të ndarë në dy ose tre doza ditore. Kur është fjala për vitaminën D, ne rekomandojmë që së pari të matni statusin aktual dhe, në varësi të nivelit tuaj personal të vitaminës D, të përcaktoni dozën që duhet marrë, sepse 1000 IU (siç janë marrë në studimin e mësipërm) ndoshta mund të jenë shumë pak, nëse tashmë ka një mungesë të theksuar të vitaminës D. Ne kemi përshkruar në lidhjen e mëparshme asaj që duhet t'i kushtoni vëmendje me dozimin dhe marrjen e saktë të vitaminës D.


Si të rritet disponueshmëria bio e ekstraktit të çajit jeshil

Herë pas here lexohet se disponueshmëria biologjike e EGCG është shumë e ulët dhe se substanca bimore nuk mund të ketë një efekt të madh. Ndërkohë, megjithatë, ne e dimë që ju mund të rrisni biodisponibilitetin shumë mirë me piperinë (përbërës aktiv nga piperi i zi) dhe vitaminë C. Prandaj, kur blini ekstrakt të çajit jeshil, kushtojini vëmendje këtyre dy përbërësve.


Nëse merrni edhe acide yndyrore omega-3 si një shtesë dietike, atëherë mund t'i merrni së bashku me ekstraktin e çajit jeshil, pasi acidet yndyrore gjithashtu rrisin disponueshmërinë biologjike të EGCG. Përveç kësaj, zgjidhni ujë të butë, domethënë të ulët në minerale, pasi marrja e njëkohshme e mineraleve si kalciumi dhe magnezi do të zvogëlonte nga ana tjetër disponueshmërinë biologjike (5).


Ushqimi i duhur dhe masat e tjera naturopatike për miomat

Përveç shtojcave ushqimore të përshtatshme individualisht, megjithatë, dieta gjithashtu duhet të kalohet në një dietë me bazë bimore, të pasura me substanca vitale dhe të shëndetshme dhe mënyra e përgjithshme e jetesës duhet të jetë e shëndetshme, siç shpjegojmë në artikullin tonë të detajuar mbi masat naturopatike për miomat.


Ekstrakt çaji jeshil dhe vitamina D për endometriozën

Ekstrakti i çajit jeshil gjithashtu mund të shoqërojë shumë mirë terapinë e endometriozës. Edhe këtu, kombinimi me vitaminat D dhe B6 është ideal. Nga njëra anë, mungesa e vitaminës D është gjithashtu një faktor rreziku në endometriozë që mund të përkeqësojë simptomat. Nga ana tjetër, endometrioza është gjithashtu një sëmundje e varur nga hormoni, kështu që prishja e estrogjenit të tepërt nga vitamina B6 është gjithashtu e mirëpritur këtu. Ju mund të lexoni më shumë për këtë në artikullin tonë mbi masat naturopatike për endometriozën.

 

Burimet e artikullit:

  • Grünteeextrakt und Vitamin D in der Therapie von Myomen - ZDG

  • (1) Roshdy E et al, Treatment of symptomatic uterine fibroids with green tea extract: a pilot randomized controlled clinical study, International Journal of Women's Health

  • (2) Porcaro G et al., Vitamin D plus epigallocatechin gallate: a novel promising approach for uterine myomas, European Review for Medical and Pharmacological Sciences

  • (3) Ciavattini, A. et al., Hypovitaminosis D and small burden uterine fibroids: Opportunity for a vitamin D supplementation, Medicine, December 2016

  • (4) Interview mit Rebekka Biro: abgerufen am 7.11.2020

  • (5) Mereles D, Hunstein W. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) for clinical trials: more pitfalls than promises?. Int J Mol Sci. 2011;12(9):5592-5603. doi:10.3390/ijms12095592

109 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page