top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ethet e sanëve - probiotikët mund të ndihmojnë


Alergjitë janë një problem për shumë njerëz, veçanërisht në pranverë, sepse kjo është koha e vitit për ethet e sanëve. Ajo çon në kruajtje të rëndë, rrjedhje hundësh, lotim të syve dhe shpesh edhe në një ndjenjë të përgjithshme të sëmundjes. Sipas disa studimeve, probiotikët mund të lehtësojnë ethet e barit dhe kështu të përmirësojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së të prekurve.


Probiotikë për ethet e sanëve

Numri i njerëzve të prekur nga ethet e sanëve po rritet nga viti në vit. Tashmë 30 përqind e popullsisë në vendet e industrializuara thuhet se vuajnë nga një ose më shumë sëmundje alergjike, si p.sh B. ethet e sanëve, astma ose problemet alergjike të lëkurës. Sidoqoftë, terapitë e zakonshme mjekësore konvencionale janë gjithçka, por jo të kënaqshme. Përveç kësaj, ato shpesh sjellin efekte anësore, p.sh. B. goja e thatë dhe përgjumja.


Prandaj, terapitë ndihmëse janë të nevojshme urgjentisht. Studime të ndryshme vitet e fundit kanë treguar se probiotikët mund të japin lehtësim të konsiderueshëm nga ethet e sanëve.


Simptomat kryesore të etheve të sanëve

Ashtu si me të gjitha reaksionet alergjike, ethet e sanëve janë rezultat i një reagimi të tepërt të sistemit imunitar ndaj substancave në fakt të padëmshme - në këtë rast ndaj polenit. Ndodh inflamacion alergjik i mukozës dhe syve të hundës. Prandaj reagimet tipike alergjike.


Për më tepër, alergjitë ndaj polenit çojnë në çrregullime të gjumit, pasi të prekurit nuk kursehen nga simptomat as gjatë natës. Rezultati është një gjumë pak i qetë, i cili vërehet në mëngjes si mungesë e vozitjes dhe ulje e performancës. Sulmet e teshtitjes dhe lotimi i syve në publik ose në punë gjithashtu i sjellin në mënyrë të përsëritur të prekurit në situata të pakëndshme dhe i vënë ata nën stres shtesë.


Stresi e përkeqëson ethet e barit

Stresi, nga ana tjetër, jo vetëm që ka një efekt negativ në psikikën, por edhe në zorrët. Asnjë organ tjetër nuk reagon aq shpejt ndaj stresit psikologjik sa zorra dhe asnjë organ tjetër nuk mund të çekuilibrohet aq shpejt.


Stresi i vazhdueshëm përfundimisht çon në acarim të mukozës së ndjeshme të zorrëve dhe ndryshon përbërjen e baktereve që jetojnë në zorrë. Meqenëse zorrët janë tashmë të stresuara shumë tek një person alergjik - përndryshe nuk do të reagonte ndaj polenit në të vërtetë të padëmshëm ose substancave të tjera - situatat stresuese janë veçanërisht të pafavorshme për një të sëmurë nga alergjitë. Në rastin më të keq, gatishmëria e trupit për të vuajtur nga alergjitë mund të përhapet edhe në zona të tjera, kështu që ethet e sanëve shoqërohen me alergji të tjera.


Një terapi alternative premtuese me probiotikë

Në vitin 2013, shkencëtarët kinezë botuan një artikull përmbledhës në Gazetën Amerikane të Veriut të Shkencave Mjekësore. Prandaj, përdorimi i probiotikëve në ethet e barit duket të jetë shumë premtues, sepse bakteret probiotike ndërveprojnë drejtpërdrejt me sistemin imunitar të personit përkatës. Ato rregullojnë aktivitetin e tij dhe në këtë mënyrë zvogëlojnë reagimet e tepërta të përhershme të sistemit imunitar. Sidoqoftë, shumë varet nga llojet bakteriale probiotike që përdoren (1).


Laktobacilet dhe bifidobakteret zvogëlojnë simptomat e etheve të sanëve

Studiuesit e Universitetit të Floridës (UF) deklaruan në Mars 2017 se jo të gjithë probiotikët janë efektivë në trajtimin e alergjive. Autorja e studimit dhe studentja e doktoratës Jennifer Dennis nga Fakulteti i të ushqyerit shkroi në American Journal of Clinical Nutrition që ata tashmë e dinë se sa mirë kombinimi i laktobacileve dhe bifidobaktereve mund të ndihmojë me problemet e tretjes. Sidoqoftë, këto baktere probiotike gjithashtu kishin një efekt pozitiv në sistemin imunitar (2, 3).


Tani besohet se ato kanë një efekt kaq të dobishëm në shëndetin e njeriut sepse këto baktere gjithashtu mund të rrisin numrin e një grupi të veçantë të qelizave imune. Këto të ashtuquajtura qeliza T rregullatore nga ana e tyre rrisin tolerancën ndaj alergeneve dhe në këtë mënyrë zvogëlojnë simptomat tipike të etheve të barit.


Probiotikët rrisin cilësinë e jetës për ata që preken nga ethet e sanëve

Për një studim të lidhur nga Universiteti i Floridës, 173 të rritur që vuanin nga ethet e sanëve, por përndryshe ishin të shëndetshëm, u ndanë në dy grupe. Një grup mori probiotikë të përmendur, tjetri një përgatitje placebo.


Studimi u zhvillua në pranverë, sezoni i lartë i etheve të barit, dhe u krye gjatë një periudhe prej tetë javësh.


Gjatë studimit, subjektet u pyetën për simptomat e tyre dhe mostrat e jashtëqitjes u morën rregullisht prej tyre, me të cilat u kryen analiza të ADN -së të florës së zorrëve.


Në grupin e probiotikëve, një ndryshim pozitiv në përbërjen e florës së zorrëve u identifikua shpejt. Dr. Bobbi Langkamp-Henken, Profesor i Shkencës së Ushqimit dhe Ushqimit Njerëzor, shpjegoi se grupi probiotik mund të identifikohej vetëm nga mostrat e tyre të jashtëqitjes.


Në fund të tetë javëve, pjesëmarrësit në grupin probiotik - në kontrast me grupin e placebo - vuanin nga dukshëm më pak simptoma alergjike. Meqenëse inflamacioni i mukozës së hundës ishte zvogëluar ndjeshëm, rrjedhja e hundës, teshtitja dhe kruajtja në veçanti u zvogëluan shumë. Prandaj, këto subjekte folën për një cilësi të përmirësuar qartë të jetës.


Testi i qëndrueshmërisë në dhomën e provokimit të polenit

Në një studim të Qendrës Evropiane për Kërkimin e Alergjisë nga viti 2020, një eksperiment u krye për herë të parë në të ashtuquajturën dhomë të provokimit të polenit. Për këtë qëllim, 30 të sëmurë nga alergjia e polenit të thuprës u ekspozuan posaçërisht ndaj polenit dhe simptomat u regjistruan. Pas katër muajsh të marrjes së një probiotiku, eksperimenti u përsërit. Simptomat e hundës dhe syve ishin përmirësuar ndjeshëm (4).


Cilat probiotikë duhet të përdor për ethet e sanëve?

Një përzierje e laktobacileve dhe bifidobaktereve u përdor në të dy studimet e përshkruara: Në studimin e vitit 2017, ishin Lactobacillus gasseri, Bifibobacterium bifidum dhe Bifidobacterium longum. Në gjykimin e vitit 2020, probiotiku përmbante Lactobacillus acidophilus dhe Bifidobacterium lactis.


Kur blini probiotikë për trajtimin e etheve të sanëve, duhet pasur kujdes për të siguruar që probiotiku i zgjedhur nga ju të përmbajë një kombinim të laktobacileve dhe bifidobaktereve. Nëse doni të jeni në anën e sigurt, zgjidhni një që përmban shtamet e baktereve të përmendura më lart.


Si mund të ndërtohet flora e zorrëve me probiotikë mund të gjendet në faqen tonë të internetit në artikullin "Struktura e florës së zorrëve". Probiotiku i lëngshëm i përdorur atje siguron ndër të tjera. katër nga llojet bakteriale probiotike të lartpërmendura që janë aq efektive në trajtimin e etheve të barit.


Këshillë: Një regjim probiotik tetë javor duhet të fillohet para pranverës, nëse është e mundur.

 

Burimet e artikullit:

  • Heuschnupfen – Probiotika können helfen - Zentrum der Gesundheit

  • Jennifer C Dennis-Wall, Bobbi Langkamp-Henken et al., Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies,The American Journal of Clinical Nutrition, 2017, (Probiotika (L. gasseri KS-13, B. bifidum G9-1 und B. longum MM-2) verbessern Lebensqualität im Hinblick auf Symptome der Rhinoconjunktivitis bei Menschen mit saisonalen Allergien)

  • University of Florida. "Allergies? Probiotic combination may curb your symptoms, new study finds." ScienceDaily, 1. März 2017, (Allergien? Probiotika können Ihre Symptome mildern, so eine neue Studie)

103 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentarios


bottom of page