top of page
 • Qendra e Shëndetit

Gastriti - Inflamacioni i mukozës së stomakut - Shkaqet dhe masat e përgjithshme natyrore

Aktualisiert: 7. Juni 2022


A vuani nga humbja e oreksit, e kombinuar me të përziera dhe herë pas here një presion të pakëndshëm në pjesën e sipërme të barkut? Mund të jetë gastrit - një inflamacion i mukozës së stomakut. A ndjeni edhe ju një dhimbje djegëse në stomak? E shoqëruar me urth? Gastriti mund të jetë edhe këtu fajtori. Por cilat janë shkaqet e gastritit? Dhe si mund ta qetësoni gastritin – një sëmundje vërtet e pakëndshme e stomakut – me masa natyrale?


Gastriti - Simptomat e inflamacionit të mukozës së stomakut

Gastriti është një ndryshim inflamator në mukozën e stomakut që mund të variojë nga problemet e përgjithshme të stomakut deri te dhimbjet e forta në pjesën e sipërme të barkut. Simptomat më të zakonshme të gastritit janë:

 • presioni i stomakut

 • Dhimbje djegëse në stomak

 • urth

 • të përziera

 • humbje e oreksit


Gastriti: akut apo kronik?

Bëhet dallimi midis një forme akute dhe kronike të gastritit. Dallimi kryesor është kohëzgjatja.


Nëse gastriti shfaqet papritur dhe më pas shërohet brenda pak ditësh, atëherë është forma akute.


Megjithatë, nëse simptomat zhvillohen gradualisht ose nëse gastriti fillimisht akut vazhdon, atëherë flitet për formën kronike të gastritit.


Inflamacion akut i mukozës së stomakut

Gastriti akut ndodh krejt papritur për shkak të një substance të dëmshme që irriton ose dëmton shumë mukozën e stomakut.


Substanca e dëmshme mund të jetë një nga këto: alkooli, droga (ilaçe kundër kancerit ose acidi acetilsalicilik i njohur (ASA) dhe kimikate (p.sh. nëse gëlltiten aksidentalisht materialet e pastrimit).


Terapia e zakonshme për gastritin akut konsiston kryesisht në shmangien e stimulit nxitës, agjërimin për 1 deri në 2 ditë dhe më pas mësimin gradualisht me ushqimin e ngurtë lehtësisht të tretshëm.


Pas mbijetesës së gastritit, është e vetëkuptueshme që ushqimet e skuqura, të pjekura me bukë, të skuqura, me shumë yndyrë dhe ndryshe të vështira për t'u tretur dhe alkooli duhet të shmangen për disa javë.


Bakteri Helicobacter pylori konsiderohet shpesh përgjegjës për gastrit dhe kështu ky fajtor është gjëja e parë që duhet të keni kujdes në rast të problemeve me stomakun.


Nëse më në fund e gjeni bakterin, nuk është vërtet çudi, pasi bakteri është i pranishëm në të paktën gjysmën e TË GJITHË njerëzve dhe për këtë arsye gjendet automatikisht tek ata që po kalojnë gastrit.


Helicobacter: efekt mbrojtës ndaj sëmundjeve të zorrëve?

Sipas Shoqatës Gjermane për Sëmundjet Digjestive dhe Metabolike (DGVS), rreth 90 për qind e popullsisë në vendet në zhvillim është e infektuar me Helicobacter pylori.


E megjithatë, këta 90 për qind nuk vuajnë të gjithë nga gastriti akut apo kronik.


Përkundrazi: tani supozohet se një prani e moderuar e Helicobacter pylori mund të ketë një efekt të caktuar mbrojtës kundër sëmundjeve kronike inflamatore të zorrëve (p.sh. sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz) - siç raportoi një ekip gastroenterologësh grekë nga Klinika e Parë e Gastroenterologjisë në Athinë. një punim studimor shkencor i botuar në qershor 2014 në World Journal of Gastroenterology.


Natyrisht, në varësi të gjendjes së individit, bakteri mund të shumohet në mënyrë të tepruar dhe më pas në fakt të çojë në probleme gastrike. Megjithatë, mbetet e diskutueshme nëse mund të jetë shkaku i vetëm i gastritit akut apo kronik.


Prandaj mund të supozohet se ka faktorë shtesë që e bëjnë të mundur shumëzimin patologjik të Helicobacter në radhë të parë - për të cilët do të vijmë më vonë.


Inflamacion kronik i mukozës së stomakut

Gastriti kronik mund të zhvillohet nga gastriti akut ose mund të zhvillohet gradualisht, pra pa një fazë akute të mëparshme. Mund të jetë qartësisht e dukshme (me të njëjtat simptoma si forma akute) ose edhe të kalojë plotësisht pa simptoma.


Në varësi të shkakut, ekzistojnë tre forma të gastritit kronik:


Gastriti i tipit A përshkruhet si një proces autoimun, që do të thotë se organizmi formon antitrupa kundër qelizave parietale të mukozës së stomakut dhe i shkatërron ato.


Gastriti i tipit B përbën 80 për qind të të gjitha sëmundjeve të gastritit. Është forma që i atribuohet Helicobacter pylori.


Gastriti i tipit C zhvillohet si pasojë e stimujve të rregullt që stomaku nuk i pëlqen dhe që e irritojnë atë. Këto përfshijnë ilaçe (p.sh. barna anti-inflamatore jo-steroide (ilaçe kundër dhimbjeve të përshkruara për dhimbje reumatizmale, si ibuprofen, ASA ose diklofenak), por edhe disa antibiotikë), alkool, shumë kafe, toksina myku, një preferencë për pije që janë shumë të ftohta ose shumë të nxehta ose gjithashtu për ushqime që janë shumë pikante. Edhe një helmim gradual, për shembull nëpërmjet amalgamës në mbushjet e dhëmbëve, diskutohet se mund të shkaktojë gastrit kronik. E vetmja gjë që ndihmon këtu është heqja e plotë dhe eliminimi i mëvonshëm i merkurit për të rikthyer shëndetin.


Gastriti - Pasojat

Gastriti mund të sjellë komplikime të frikshme, përkatësisht dëmtime të rënda të mukozës, të cilat mund të manifestohen në ulçerë (ulçerë) në stomak, në gjakderdhje stomaku ose në një perforim të stomakut.


Nëse ka gjakderdhje të brendshme nga mukoza e stomakut, kjo gjendje mund të shfaqet me të vjella gjaku, të ashtuquajturat jashtëqitje të ngurta (jashtëqitje me përzierje gjaku) dhe anemi (për shkak të humbjes së gjakut përmes gjakderdhjes së brendshme).


Në rastin e gastritit, duhet të zbatohen gjithmonë me kujdes të gjitha masat e disponueshme holistike në mënyrë që të shërohet sa më shpejt inflamacioni i mukozës së stomakut.


Por nëse keni probleme me stomakun, zakonisht shkoni te mjeku fillimisht.


Të kurohet gastriti me ilaçe?

Në rastin e gastritit, njeriu më pas shpesh merr një ilaç (bllokues acidi ose frenues të pompës së protonit) që pengon prodhimin e acidit gastrik, rrit vlerën e pH në stomak dhe kështu mbron stomakun nga acidi gastrik që prodhohet tepër në gastrit.


Në shumicën e rasteve, simptomat përmirësohen kur i merrni - për fat të keq shpesh vetëm për një kohë të shkurtër. Kjo ndodh sepse medikamentet e përdorura për të rritur vlerën e pH-së kanë efektin afatgjatë që stomaku formon edhe më shumë acid sapo mjekimi ndërpritet.


Kështu që ju merrni bllokuesit e acidit për një periudhë më të gjatë kohore. Megjithatë, kjo mund të ketë efekte krejtësisht të ndryshme - të cilat i kemi përshkruar këtu: Efektet anësore të inhibitorëve të pompës së protonit


Nëse mjeku supozon një infeksion Helicobacter, atëherë përshkruhen edhe antibiotikë të ndryshëm. Këto nga ana e tyre shkaktojnë dëme të qëndrueshme në florën e zorrëve, e cila mund të dobësojë sistemin imunitar dhe të prishë tretjen në afat të gjatë.


Janë dhënë edhe ilaçe për të luftuar të përzierat që shfaqen shpesh me gastrit. Për shumë vite këto ishin B. edhe të ashtuquajturat. MCP pika me përbërësin aktiv metoklopramid.


Pika per Gastritis eliminohet gradualisht

Miliona pika MCP u përshkruan dhe merreshin vit pas viti, jo vetëm për probleme serioze si gastriti, por edhe për ndjenjën e ngopjes pas vakteve të rënda - deri në prill 2014 Instituti Federal për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore ndaloi shitjen e pikave MCP dhe të tyre. miratimi i mëparshëm është revokuar.


Efektet anësore të mundshme të pikave - kështu u tha - ndoshta mund të jenë më të këqija se sa përfitimi i pritur.


Në veçanti, problemet neurologjike pas marrjes së pikave nuk duhet të nënvlerësohen. Lëvizjet e pakontrollueshme si dridhjet dhe grimasat mund të ndodhin apo edhe spazma në muskujt ekstensor të shpinës, e cila shprehet në një anim të fortë të kokës prapa.


Rruga medicinale, pra, nuk është gjithmonë më e sigurta dhe gjithashtu jo automatikisht më e shëndetshme.


A nuk duhet gjetur dhe eliminuar në çdo rast shkaktari i vërtetë i gastritit?


Gastriti: shkaqet dhe zgjidhjet

Në prezantimin e mësipërm të formave të ndryshme të gastritit, kemi përmendur tashmë shkaqet e zakonshme të gastritit, si p.sh. B. medikamente të caktuara ose përhapja e tepërt e Helicobacter pylori.


Nëse barnat janë shkaku i gastritit në fjalë, është e rëndësishme të flisni me mjekun që ju trajton dhe të gjeni alternativa më të tolerueshme.


Nëse tek ju gjendet bakteri Helicobacter pylori, atëherë ja disa masa holistike për ta vendosur atë në vendin e vet: Masat natyrale kundër Helicobacter pylori


Gjetjet shkencore mbi efektin e filizave të brokolit kundër Helicobacter pylori janë veçanërisht interesante:


Një studim u botua në revistën Cancer Prevention Research në vitin 2009 dhe përshkroi se si subjektet japoneze të testit ishin në gjendje të lehtësonin infeksionin e tyre me Helicobacter vetëm me filizat e brokolit.


Ata hëngrën çdo ditë 70 g filiza brokoli të freskëta për tetë javë. Në testin e frymëmarrjes që pasoi, mund të përcaktohet një reduktim i qartë në përmbajtjen e ureazës.


Me këtë test matet përmbajtja e ureazës në frymëmarrje, pasi ureaza konsiderohet një shënues i kolonizimit bakterial në stomak.


Përmbajtja e sulforafanit është veçanërisht përgjegjëse për suksesin e filizave të brokolit - një fitokimik antioksidant që gjithashtu mund të ketë efekte antikancerogjene dhe frenuese të artritit.


Gastriti nga refluksi biliar

Një tjetër shkak i inflamacionit të mukozës gastrike mund të jetë edhe i ashtuquajturi refluks biliar. Në këtë rast, biliare, e cila në fakt duhet të mbetet në duoden, vazhdon të rrjedhë në drejtimin e gabuar, domethënë lart në stomak.


Shkaktarët e refluksit biliar janë obeziteti dhe ushqimet e rënda. Refluksi biliar është gjithashtu i zakonshëm pas operacionit gastrik.


Të gjitha masat që përfitojnë shëndetin e stomakut kundërveprojnë edhe refluksin biliar, p.sh. si vijon:

 • Në çdo rast shmangni ushqimet shumë të yndyrshme.

 • Disa ushqime gjithashtu mund të rrisin refluksin biliar. Këto përfshijnë pije me kafeinë, alkool, çokollatë, qepë dhe ushqime pikante.

 • Nëse jeni mbipeshë, sigurohuni që t'i afroheni peshës normale herët a vonë (shih 10 këshilla për të humbur peshë me sukses).

 • Shmangni stresin ose praktikoni metoda efektive për të reduktuar stresin.


Gastriti i shkaktuar nga stresi dhe konfliktet emocionale

Nuk është e pazakontë që pika e fundit e përmendur më sipër - efekti i stresit, eksitimit, konflikteve dhe shqetësimeve në sistemin gastrointestinal - të nënvlerësohet plotësisht. Stresi afatgjatë shpesh mund të prekë stomakun aq shumë sa që gastriti mund të zhvillohet si rezultat.


Në këtë rast, gastriti zakonisht bazohet në konflikte psikologjike. Me pyetje specifike, të gjithë të prekurit mund të zbulojnë vetë nëse ka çështje thellë brenda vetes që duhet t'i shikojnë më nga afër.


Për shembull:

 • Çfarë është e rëndë në barkun tim?

 • Çfarë po më ha nga brenda?

 • çfarë më çmend


Pra, nëse jeni të rrënuar nga shqetësimet dhe nevojat, atëherë më së voni tani duhet ta zgjidhni situatën dhe të gjeni zgjidhje - nëse është e nevojshme me ndihmën e terapistëve dhe grupeve të vetëndihmës.


Gjithashtu, gjeni një metodë relaksimi që ju pëlqen. Dhe nëse është meditim apo joga për të qeshur, filloni!


Gastriti i shkaktuar nga flora e sëmurë e zorrëve

Gjendja e florës së zorrëve mund të ndikojë edhe në shëndetin e stomakut. Për shembull, ne e dimë se shumë nga shtamet e dobishme bakteriale të zorrëve mund të ndihmojnë në reduktimin e Helicobacter pylori.


Rrjedhimisht, një florë e dëmtuar e zorrëve (disbioza) mund të jetë padyshim një faktor i rëndësishëm që çon në një proliferim patologjik të Helicobacter pylori dhe si rrjedhim në gastrit në radhë të parë. Prandaj, në rastin e gastritit, mund të ketë kuptim edhe ndërtimi i florës së zorrëve me një probiotik të cilësisë së lartë.


Megjithatë, në rastin e gastritit si rezultat i një infeksioni Helicobacter, zakonisht përshkruhen antibiotikë - të paktën dy antibiotikë të ndryshëm në kombinim me një frenues të pompës protonike. Megjithatë, antibiotikët çojnë në efekte të shumta anësore (diarre, nauze, fryrje, acarim të shijes) dhe gjithashtu dëmtojnë florën e zorrëve, kështu që ata bëjnë atë që në të vërtetë dëshironi të parandaloni. Pra, çfarë të bëni?


Edhe nëse shpesh duket më e arsyeshme që të filloni marrjen e probiotikëve vetëm pas terapisë me antibiotikë, në terapinë Helicobacter probiotiku merret në të njëjtën kohë me terapinë me antibiotikë.


Probiotikë për gastrit

Studimet kanë treguar tashmë se z. B. bakteri i acidit laktik Lactobacillus acidophilus mund të rrisë shkallën e zhdukjes së terapisë me Helicobacter. (çrrënjosje = çrrënjosje e Helicobacter)


Bakteret e tjera të dobishme të zorrëve mund të mos ndikojnë në shkallën e çrrënjosjes, por mund Zbutni efektet anësore të terapisë me antibiotikë, e cila nga ana tjetër ndihmon të prekurit të vazhdojnë terapinë dhe për këtë arsye parandalon zhvillimin e rezistencës në patogjen. Këto shtame bakteriale probiotike përfshijnë, për shembull, Lactobacillus rhamnosus dhe Lactobacillus reuteri.


Disa kombinime probiotike madje mund t'i bëjnë të dyja, pra të rrisin shkallën e çrrënjosjes dhe të zvogëlojnë efektet anësore, p.sh. B. kombinimi i Lactobacillus acidophilus dhe Bifidobacterium lactis. Në të njëjtën kohë, kulturat probiotike sigurojnë që inflamacioni të reduktohet ngadalë dhe madje të reduktohet numri i antitrupave kundër Helicobacter pylori. Prandaj, kur zgjidhni probiotikun tuaj, sigurohuni që shtamet bakteriale të përmendura të përfshihen në të vërtetë (që është rasti, për shembull, në probiotikun Combi Flora nga natyra efektive).


Masat natyrale për gastrit

Në rastin e gastritit, ushqimi është gjithashtu jashtëzakonisht i rëndësishëm. Nuk ka të bëjë vetëm me zgjedhjen e ushqimit të duhur, por edhe me mënyrën se si ushqeheni, jo vetëm "Çfarë ha?", por edhe "SI të ha?"


Lloji i dietës për gastrit dhe masa të shumta holistike për gastrit mund të gjenden në artikullin tonë mbi urthin, pasi dieta dhe masat e nevojshme janë kryesisht identike për të dy ankesat: dietën dhe masat holistike për urthin.


Masat e mëtejshme naturopatike kundër gastritit janë paraqitur më poshtë:


Smoothies për gastrit

Kur bëhet fjalë për gastrit, nuk duhet të jetë vetëm supë me slime dhe bukë e thekur. Përkundrazi, ushqimi lehtësisht i tretshëm i pasur me substanca jetike është i rendësishëm. Dhe kështu këtu janë smoothies jeshile.


Por me gastrit përgatiten pa fruta acide. Smoothies për gastrit apo ankesa të tjera përgatiten edhe me sa më pak përbërës të ndryshëm. Për shembull, ju zgjidhni dy perime të ndryshme me gjethe dhe i përzieni së bashku me ujë dhe një banane. Avokadot janë gjithashtu shumë të përshtatshme dhe mund të përdoren mrekullisht për smoothie të bollshme ose supa të ftohta verore. Një lugë e vogël me gjalpë kokosi ose vaj kokosi, i cili mund të përthithet pa përdorimin e acideve biliare, përdoret si një burim yndyre lehtësisht i tretshëm.


Bamje për gastrit

Bamja përmban mucilage që ka efekte shëruese në stomak. Studimet kanë treguar tashmë se bamja ka një efekt mbrojtës në stomak dhe mund të zvogëlojë ulcerat e stomakut (në testet e kafshëve). Prandaj, ato janë shumë të mira për shërimin e ushqimit për gastrit ose ulcerat e stomakut (17). Me origjinë nga Etiopia, bamja është një perime që rritet më së miri në tropikët.


Bimët mjekësore dhe erëzat për gastrit

Barishtet dhe erëzat e mëposhtme konsiderohen si forcuese veçanërisht të stomakut dhe gjithashtu ndihmojnë në aciditetin e stomakut

 • Gjethet e freskëta të hudhrës së egër

 • hopsi si çaj

 • Xhenxhefili si çaj ose erëz

 • Bishtaja të freskëta të bamjeve

 • Farat e qimnit

 • Çaji me fara liri (receta vijon më poshtë)

 • kokrrat e dëllinjës


Çaj me fara liri

Për shkak të përmbajtjes së lartë të mukusit, fara e lirit ka një efekt qetësues në mukozën e dëmtuar të stomakut. Ju mund të përfitoni nga kjo duke njomur 3 lugë fara liri në ½ litër ujë gjatë natës dhe duke i zier shkurtimisht në mëngjes. Kullojeni mukozën me një leckë dhe pijeni me gllënjka të vogla gjatë gjithë ditës.


Receta e mëposhtme e çajit bimor e ka provuar veten edhe në gastrit. Merrni çajin e përzier në farmaci ose dyqan bimor.


Hidhni 200 ml ujë të nxehtë mbi 1 lugë çaji barishte për filxhan dhe lëreni çajin të ziejë për 10 minuta.


Çaj gastriti

 • Kamomili: 20 gr

 • Mente: 20 g

 • Melisa: 20 g

 • Flamuri i ëmbël: 10g

 • Kopër: 5 g

 • Myshku i Islandës: 5 g


Ilaç Hildegard për gastrit

Nëse dhimbja nga gastriti ndodh kryesisht në stomak bosh, sipas Hildegard von Bingen - murgesha e njohur nga Mesjeta - pluhuri i farës së koprës ose tabletat e koprës të marra para ngrënies dhe gjumit mund të ndihmojnë. Efekti thuhet se është po aq i sigurt sa ai i bllokuesve të acidit.


Homeopati për gastrit

Homeopatia ka në dispozicion shumë mjete juridike që mund të ndihmojnë me gastritin akut dhe kronik.


Për të gjetur ilaçin e duhur për ju, i cili në veçanti çon në përmirësimin afatgjatë të problemit, fillimisht duhet të bëni një intervistë të detajuar anamneze me homeopatin.


Për të lehtësuar simptomat e gastritit në një afat të shkurtër, një nga mjetet juridike të mëposhtme mund të ndihmojë nëse merret disa herë në ditë me potencë 6X.

 • Nux-vomica për gastrit të shkaktuar nga stresi i tepërt ose shumë alkool

 • Albumi Arsenicum në gastrit me dhimbje djegëse, i cili lehtësohet nga pijet e ngrohta.

 • Ipecacuanha për gastrit të shoqëruar me të përziera dhe të vjella të vazhdueshme.


Kripërat Schuessler në gastrit

Për të reduktuar në mënyrë efektive formimin e tepërt të acidit në gastrit, përdorni tokë shëruese ose bentonit - secili me shumë ujë (1 gotë e madhe ujë (250 ml) për lugë çaji tokë shëruese/bentonit).


Disa kripëra Schuessler mund të përdoren si shoqërues.


Rekomandohet të merrni 2 tableta nga secila prej kripërave të mëposhtme 3 herë në ditë:

 • Klorati i kaliumit (Nr 4)

 • Natriumi fosforik (Nr. 9)

 • Sulphuricum natriumi (Nr 10)

 • Magnezi fosforik (Nr 7)


Ekipi juaj në Qendrën e Shëndetit ju uron shëndet të mirë stomaku në çdo moment!


Shërim të shpejt!


 

Burimi i artikullit:

 • Logan PRH et al., "Epidemiology and diagnosis of Helicobacter pylori infection, BMJ, Oktober 2001, (Epidemiologie und Diagnose der Helicobacter pylori Infektion)

 • Yanaka A et al., "Dietary Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Reduce Colonization and Attenuate Gastritis in Helicobacter pyloriInfected Mice and Humans, Cancer Prevention Research, April 2009, (Sulforaphanreiche Brokkolisprossen reduzieren die Besiedlung mit Helicobacter pylori und lindern Gastritis bei Mäusen und Menschen mit Helicobacter-Infektion)

 • Patel A et al.,"Clinical appliance of probiotics in the treatment of Helicobacter pylori infection-A brief review, Journal of Microbiology, Immunology and Infection, Juni 2013, (Klinische Anwendung von Probiotika in der Behandlung der Helicobacter pylori Infektion Ein kurzer Überblick)

 • Papamichael K et al., " (Helicobacter pylori infection and inflammatory bowel disease: Is there a link?" World Journal of Gastroenterology, Juni 2014, (Helicobacter pylori Infektion und entzündliche Darmerkrankungen: Gibt es einen Zusammenhang?)

 • Herold, Innere Medizin 2007

 • Schettler, Innere Medizin, 9. Auflage, Thieme-Verlag

 • Siegenthaler, Lehrbuch der Inneren Medizin, 3. Auflage, Thieme-Verlag

 • Pschyrembel, Klinisches Wörterbuch

 • Naturheilpraxis heute, Urban und Fischer-Verlag

 • Praxisleitfaden Phytotherapie, Petra Schäfer, Haug-Verlag

 • Verdauungsorgane - der Weg zur Mitte, Rosina Sonnenschmidt, Narayana-Verlag

 • Krankheit als Weg, Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke, Goldmann Verlag

 • Mineralstoffe nach Dr. Schüssler, Richard Kellenberger, Friedrich Kopsche, AT Verlag

 • Hildegard Heilkunde von A-Z, Wighard Strehlow, Weltbild-Verlag

 • Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen, William Boericke, Wissenschaftlicher Autorenverlag Leer

 • Das grosse Buch der Heilpflanzen, M. Pahlow, Bechtermünz-Verlag

 • Ortaç D, Cemek M, Karaca T, Büyükokuroğlu ME, Özdemir ZÖ, Kocaman AT, Göneş S. In vivo anti-ulcerogenic effect of okra (Abelmoschus esculentus) on ethanol-induced acute gastric mucosal lesions. Pharm Biol. 2018 Dec;56(1):165-175. doi: 10.1080/13880209.2018.1442481. PMID: 29513129; PMCID: PMC6130549.

273 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page