top of page
  • Qendra e Shëndetit

Gjashtë shenja të intolerancës ndaj glutenit

Aktualisiert: 29. März 2022

Testet mjekësore dështojnë mjaft shpesh kur bëhet fjalë për përcaktimin e intolerancës ndaj glutenit (intolerancës ndaj glutenit). Rezultati nuk është rrallë negativ, ndërsa të prekurit vazhdojnë të vuajnë nga një sasi e madhe simptomash dhe shpesh etiketohen të sëmurë psikosomatikisht. A vuani edhe ju nga intoleranca ndaj glutenit? Ndoshta pa e ditur? Ne paraqesim gjashtë simptoma të zakonshme që shpesh lidhen me ndjeshmërinë ndaj glutenit, por që nuk njihen si të tilla dhe për këtë arsye trajtohen gabimisht ose aspak.

Intoleranca ndaj glutenit - agonia e panjohur

Intoleranca ndaj glutenit mund të shfaqet në shumë simptoma. Kryesisht janë probleme me tretjen, shpesh dhimbje koke, probleme të shpeshta të përqendrimit dhe jo rrallë edhe obezitet, i cili thjesht nuk mund të zbërthehet.


Intoleranca ndaj glutenit për fat të keq ende nuk është pjesë e repertorit të zakonshëm diagnostikues për shumicën e mjekëve - edhe pse gjithnjë e më shumë njerëz po luftojnë me një intolerancë të pazbuluar të glutenit dhe, për shkak të shumëllojshmërisë së simptomave tipike për intolerancën ndaj glutenit, luftojnë përmes jetës së përditshme.


Simptoma pa asnjë arsye? - Një raport i përvojës

Marika vuajti nga problemet e tretjes për shumë vite dhe u diagnostikua me sindromën e zorrëve të irritueshme, e cila nuk ishte shumë shpresëdhënëse dhe tregon një kompleks simptomash për të cilat mjekësia konvencionale nuk di as shkaqet dhe as ilaçet. Një mjek nuk ka menduar kurrë për intolerancën ndaj glutenit.


Meqenëse Marika pothuajse nuk mund të flinte gjatë gjithë natës, shpesh vuante nga sulmet e migrenës, ndjeu dhimbje aty këtu pa u gjetur kurrë dhe një melankoli e caktuar u zhvillua si rezultat i të gjitha këtyre dëmtimeve fizike, ajo më në fund mori një odise të gjatë nga mjeku te mjeku më në fund një diagnozë më pak se një vit më parë. Por nuk ishte intolerancë ndaj glutenit, por fibromialgji.


Fatkeqësisht, kjo diagnozë nuk bëri asgjë për të ndryshuar gjendjen e saj. Simptomat e Marikës ishin akoma atje dhe ilaçet e përshkruara (ilaqet kundër depresionit, qetësuesit dhe pilulat e gjumit) kishin pak ose aspak efekt, përkundrazi, i sollën efektet anësore.


Trajtimet e nxehtësisë, aplikimet e ftohta, banjat me baltë, akupresura, hidroterapia, guaifenesin * dhe të tjera. - Marika kaloi nëpër të gjitha alternativat e rekomanduara për fibromialgji - pa sukses.


* Guaifenesin është në të vërtetë një shtypës kollë ekspektorant, i cili, sipas një teorie nga një mjek amerikan, thuhet gjithashtu se është i dobishëm në disa raste në fibromialgji.


Gjysmë vit më parë, Marika lexoi një artikull në lidhje me shenjat e mundshme të intolerancës ndaj glutenit. E magjepsur, ajo e njohu veten në të gjitha simptomat e listuara. Problemet nervore të ngjashme me zorrën mund të shkaktohen nga ndjeshmëria ndaj glutenit, tha ai.


Përveç kësaj, intoleranca ndaj glutenit mund të çojë në migrenë, depresion, çrregullime të gjumit dhe shumë simptoma të tjera te disa njerëz. Sidoqoftë, nuk kishte asgjë për të lexuar në lidhje me fibromialgjinë. Apo është? A nuk është fibromialgjia pikërisht ajo që u përshkrua atje?


Një koleksion simptomash pa një shkak të njohur, i cili gjithashtu mund të jetë shumë individual për secilin person të prekur?


Marika menjëherë bëri një takim me mjekun e saj dhe i kërkoi atij një test për intolerancën ndaj glutenit. U desh shumë bindje sepse mjeku i saj fillimisht nuk pa arsye për një test të tillë.


Sidoqoftë, më në fund, ai e la veten të zbutej dhe Marika priste me padurim rezultatin - plot shpresë se ajo më në fund do të ishte në gjendje t'i jepte fund fantazmës dhe së shpejti do të ishte në gjendje të jetonte përsëri normalisht dhe pa ankesa. Pastaj zhgënjimi: negativ, pa intolerancë ndaj glutenit.


Rrugës për në shtëpi, megjithatë, Marika vendosi të ndryshojë dietën e saj. Nuk mund të lëndonte, mendoi ajo, nëse do të jetonte vetëm për një kohë pa gluten.


Në të vërtetë, dieta pa gluten nuk e dëmtoi atë. Edhe më shumë: Marika tashmë ndihej shumë më mirë ditën e tretë me një dietë pa gluten. Zorra e saj nervoze dukej se ishte qetësuar dukshëm.


Ajo gjithashtu flinte më mirë gjatë natës dhe ndihej më vigjilente mendore dhe produktive gjatë ditës. A mund të ketë vuajtur ajo nga intoleranca ndaj glutenit?


Pas katër javësh, tretja e saj ishte normalizuar. Dhe ndërsa ajo zakonisht pësonte një sulm të migrenës pothuajse çdo javë, me dietën e re që kishte ndodhur vetëm një herë në muajin e kaluar - dhe me një intensitet dukshëm më të ulët.


Ajo rrallë kishte më dhimbje dhe depresioni i saj i dha vendin një ndjenje freskuese gëzimi për shkak të shërimit të papritur.


Gjysmë viti pasi Marika ndryshoi dietën e saj, ajo po kalon më mirë se kurrë më parë. Ajo nuk ka më migrenë. Dispepsia dhe dhimbja duket se janë avulluar dhe gjendja shpirtërore e saj është e një gruaje që pohon jetën.


Marika ende nuk prek produktet me grurë ose gluten dhe do të mbetet kështu. Dhimbja e papërcaktuar - ndonjëherë në nyje, pastaj përsëri në muskuj - i qëndron shumë mirë në mendje.


Migrenat, netët pa gjumë dhe mungesa e shpresës pas çdo vizite te mjeku janë gjithashtu të vështira për tu harruar. Marika është e sigurt se është intolerante ndaj glutenit.


Si mundet që gluteni - një kompleks proteinash që gjendet në disa kokrra - të çojë në të gjitha këto simptoma? Dhe si mund të ndodhë që testi për intolerancën ndaj glutenit doli negativ kur patjetër që ishte gluteni ai që po shkaktonte simptomat?


Çfarë është gluteni?

Gluteni është një përzierje e proteinave të ndryshme që nuk gjenden vetëm në grurë, por edhe në shumë lloje të tjera drithërash, p.sh. B. në të shkruar, thekër, tërshërë dhe elb. Një numër i të ashtuquajturve kokrra të lashta si einkorn, kamut dhe emmer gjithashtu përmbajnë gluten.


Për kokrrën e drithërave, gluteni është një proteinë magazinimi që i siguron fidanëve lëndë ushqyese gjatë procesit të mbirjes. Në furrën njerëzore, nga ana tjetër, gluteni siguron që kjo


It'sshtë zam. Prandaj, në recetat e bukës me kokrra ose pseudo-kokrra pa gluten, agjentët lidhës shtohen rregullisht, të cilët supozohet se do të marrin përsipër vetitë ngjitëse të glutenit që mungon këtu.


Drithërat pa gluten përfshijnë mel, teff (një lloj mel) dhe oriz, si dhe pseudograins quinoa, amaranth dhe hikërror.


Gluteni tani përbëhet nga dy grupe, të ashtuquajturat prolamina dhe glutenina. Këto ndryshojnë pak në strukturën e tyre në varësi të llojit të grurit dhe më pas u jepen emra të ndryshëm.


Glutelinat, të cilat janë tipike për grurin, quhen glutenin.


Prolaminat quhen gliadin në grurë, avenin në tërshëra dhe sekalinin në thekër. Dhe këto substanca tani mund të ndahen më tej: Sepse nuk ka vetëm një gliadinë të vetme në grurë, por shumë të ndryshme, përkatësisht alfa, beta, gama dhe omega gliadin.


Testet për intolerancën ndaj glutenit janë shpesh të pakuptimta

Testet e zakonshme për intolerancën ndaj glutenit kërkojnë vetëm një "substancë" të vetme, përkatësisht antitrupat kundër gliadinës në variantin alfa ose beta. Gluteni, megjithatë, përmban shumë substanca më të rrezikshme, si p.sh B. Aglutinina e embrionit të grurit, gluteomorphin (e quajtur edhe gliadorphin, e cila prodhohet vetëm gjatë tretjes së gliadinës), pastaj glutenin dhe gjithashtu omega ose gama gliadin.


Çdo individ ose një kombinim i këtyre substancave gjithashtu mund të çojë në reaksione intolerance. Si rezultat, është mjaft e mundur të vuani nga ndjeshmëria ndaj glutenit edhe nëse testi i zakonshëm i intolerancës ndaj glutenit është negativ.


Ndjeshmëria ndaj glutenit, intoleranca ndaj glutenit dhe intoleranca ndaj glutenit - cili është ndryshimi?

Në këtë pikë mund të pyesni se cili është ndryshimi midis ndjeshmërisë ndaj glutenit dhe intolerancës ndaj glutenit. Dhe çfarë intolerance ndaj glutenit ka të bëjë me të. Lajmi i mirë është se të tre termat mund të tregojnë të njëjtën pamje.


Sidoqoftë, kryesisht, "intoleranca ndaj glutenit" dhe "intoleranca ndaj glutenit" përdoren si terma të përgjithshëm për të gjitha reagimet e intolerancës që mund të ndodhin në lidhje me glutenin. Kjo përfshin si sëmundjen celiac ashtu edhe ndjeshmërinë ndaj glutenit.


Ndërsa diagnoza e sëmundjes celiac - një sëmundje autoimune - mund të bëhet me siguri relative në bazë të një biopsie dhe shënuesve të caktuar të gjakut, nuk është aq e thjeshtë me ndjeshmërinë ndaj glutenit për shkak të vështirësive të përmendura më sipër në lidhje me testin e intolerancës ndaj glutenit.


Simptomat e ndryshme të ndjeshmërisë ndaj glutenit gjithashtu nuk e bëjnë diagnozën më të lehtë. Ndërsa simptomat e sëmundjes celiac janë mjaft të qarta (diarre, dhimbje barku, humbje peshe, mungesë e ushqyesve), simptoma të ndjeshmërisë ndaj glutenit gjithashtu mund të shfaqen që në shikim të parë nuk do të shoqëroheshin me një intolerancë ushqimore.


Simptomat e ndjeshmërisë ndaj glutenit mund të përfshijnë çrregullime të tretjes, por edhe dhimbje koke, lodhje, çrregullime të gjumit, një ndjenjë mjegulle, vështirësi në përqëndrim, ADHD, ADD, simptoma të autizmit, ndryshime të humorit, marramendje ose obezitet që thjesht nuk mund të zvogëlohen pavarësisht nga të gjitha përpjekjet. Me


Të dy intolerancat ndaj glutenit gjithashtu mund të çojnë në (më tej) sëmundje autoimune ose t'i përkeqësojnë ato. Kjo perfshin B. Tiroiditi i Hashimotos (inflamacion kronik i tiroides) ose artriti reumatoid.


Alergji ndaj grurit

Për hir të plotësisë, duhet përmendur edhe alergjia ndaj grurit, e cila shpesh prek fëmijët e vegjël. Reagimi alergjik drejtohet ekskluzivisht kundër proteinave të grurit, pra jo domosdoshmërisht kundër proteinave të llojeve të tjera të grurit.


Një dietë përgjithësisht pa gluten nuk mund të ndihmojë gjithmonë këtu, pasi gruri përmban gluten si dhe proteina të tjera që mund të kenë efekte alergjike.


Sidoqoftë, simptomat e alergjisë ndaj grurit - ashtu si ndjeshmëria ndaj glutenit - mund të jenë shumë të ndryshme dhe mund të shkojnë deri në neurodermatit dhe epilepsi.


Diagnoza bazohet në zbulimin e antitrupave përkatës IgE, të cilët janë tipikë për alergjitë e tipit të menjëhershëm. Këtu simptomat zakonisht shfaqen brenda pak minutash pas konsumimit të alergjenit përkatës (këtu gruri).


Me ndjeshmërinë ndaj glutenit, nga ana tjetër, simptomat gjithashtu mund të shfaqen me një vonesë kohore, pra disa ditë më vonë, gjë që e bën njohjen e një lidhjeje edhe më të vështirë - si për pacientin ashtu edhe për mjekun.


Ndjeshmëria ndaj glutenit prek shumë njerëz - shumë pak njerëz dinë për të

Ndërsa sëmundja celiac dhe alergjia ndaj grurit janë dukuri të rralla, ndjeshmëria ndaj glutenit prek shumë njerëz - dhe shumica e tyre as nuk dinë për të.


Ne kemi përmendur tashmë arsyet për këtë më lart: Ndjeshmëria ndaj glutenit manifestohet në simptoma që mund t'i përkasin po aq shumë sëmundjeve të tjera dhe të cilat, për më tepër, shpesh nuk shfaqen menjëherë pas ngrënies së glutenit, siç është rasti me një alergji të menjëhershme lloj, por më vonë.


Për më tepër, meqenëse simptomat mund të marrin forma dhe dimensione të ndryshme në çdo person, vështirë se është e mundur të konkludohet një ndjeshmëri njëqind për qind ndaj glutenit bazuar vetëm në simptomat.


Gjashtë simptoma të glutenit

Ne tani do t'ju prezantojmë së pari me gjashtë simptoma të zakonshme që mund të shoqërohen me ndjeshmërinë ndaj glutenit dhe më pas do t'ju japim këshilla se si të jeni të sigurt nëse - nëse vuani nga këto (ose simptoma të tjera çuditëse) - jeni të ndjeshëm ndaj glutenit apo jo.


Ndonjëherë simptomat zgjasin vetëm disa orë. Në disa raste të tjera, simptomat vazhdojnë për shumë javë dhe madje janë bërë kronike.


Problemet me tretjen (Dispepsi)

Dispepsia është një nga simptomat më të zakonshme të intolerancës ndaj glutenit. Këto përfshijnë gazin, gazin që nuk largohet, ngërçet e barkut pa një raport mjekësor, kapsllëk, diarre, ose të dyja në mënyrë alternative.


Shpesh njerëzve me këto simptoma - nëse nuk mund të gjenden shkaqe fizike me metodat e zakonshme diagnostikuese - u jepet një diagnozë e sindromës së zorrëve të irritueshme nga mjeku.


Migrena dhe depresioni

Ndërsa ankesat e tretjes zakonisht sugjerojnë që dieta mund të përfshihet në zhvillimin e tyre, kjo rrallë ndodh me dhimbje koke dhe migrenë. Edhe disa ekspertë të migrenës pohojnë se lidhja midis ushqimeve të caktuara dhe një sulmi të dhimbjes së kokës bazohet vetëm në imagjinatën e pacientit ose në përfundimet e gabuara.


Pavarësisht nëse është imagjinata që migrena shfaqet shpesh tek ata pacientë që kanë tendencë të kenë luhatje të sheqerit në gjak ose një dietë përkatësisht me sheqer të lartë, në pacientët që janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të pasura me histamine (djathë të pjekur, verë, peshk të tymosur, etj.) Ose në pacientët që nuk mund të tolerojnë kafeinën, për shkak të mungesës së provave shkencore, kjo mund të dyshohet.


Sidoqoftë, lidhja midis glutenit dhe dhimbjes së kokës nuk mund të dyshohet.


Disa studime kanë treguar tashmë se intoleranca ndaj glutenit nuk është vetëm një problem që shkakton keqbërje në zorrë, por më tepër një sëmundje që mund të çojë në çrregullime të caktuara neurologjike përfshirë dhimbjet e kokës.


Për shembull, Dr. Rodney Ford nga Spitali i Fëmijëve për Gastroenterologji dhe Alergji në Christchurch, Zelanda e Re në punën e tij "Sindroma e Glutenit: Një Sëmundje Neurologjike" që gluteni dëmton sistemin nervor si në sëmundjen celiac ashtu edhe në ndjeshmërinë ndaj glutenit dhe kështu shkakton simptoma neurologjike. Në përmbledhjen e tij ai thotë sa vijon:


Gluteni mund të shkaktojë dëme neurologjike për shkak të një kombinimi të antitrupave që reagojnë kryq, sëmundjeve të serumit dhe toksicitetit të drejtpërdrejtë. Ky dëmtim mund të shfaqet në një çrregullim rregullator të sistemit nervor autonom, në ataksi cerebellare (çrregullime të lëvizjes që kanë origjinën në tru), në hipotension (presion të ulët të gjakut), në çrregullime të zhvillimit dhe të mësuarit (tek fëmijët), në depresion si dhe migrenat dhe dhimbjet e kokës.

Dr. Ford vazhdon:


Është e kotë të përpiqesh të shpjegosh shumëllojshmërinë e simptomave të njerëzve të ndjeshëm ndaj glutenit me dëmtim të zorrëve dhe mangësi ushqyese, nëse gluteni është fajtori shkaktar për këtë vuajtje, e cila quhet "sindromi i glutenit".

Mpirjet (ndjenja e milingonave) në duar dhe këmbë


Marramendje, çrregullime të ekuilibrit dhe ndjenja të dobësisë, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në duar dhe këmbë gjithashtu tregojnë çrregullime në sistemin nervor dhe për këtë arsye mund të tregojnë ndjeshmëri ndaj glutenit.

Sëmundjet autoimune


Edhe sëmundjet autoimune - të tilla si B. Inflamacioni kronik i tiroides Hashimoto ose artriti reumatoid - mund të jetë një shenjë e ndjeshmërisë ndaj glutenit ose të përkeqësohet seriozisht si rezultat i një të tillë.


Ne shpjegojmë detajet mbi lidhjet midis sëmundjeve autoimune dhe glutenit këtu:


  • Gluteni nxit sëmundjet autoimune.

Fibromyalgia

Fibromyalgia ndoshta nuk është një sëmundje, por një kompleks simptomash me një shkak të panjohur. Ngjashëm me sindromën e zorrëve të irritueshme, diagnoza e fibromialgjisë në disa raste nuk mund të jetë asgjë më shumë se një diagnozë e sikletit sepse nuk mund të gjendet asnjë shpjegim për simptomat e pranishme.


Por a ndihmon vërtet të thuhet se keni dhimbje të muskujve dhe indeve lidhës? Kjo është pikërisht ajo që do të thotë termi "fibromialgji". "Fibro" do të thotë ind lidhës, "Myo" do të thotë muskuj dhe "Algia" do të thotë dhimbje.


Por si do të ndiheshit nëse simptomat tuaja - sido që t'i quani ato - nuk ishin asgjë më shumë se pasojat e një ndjeshmërie të panjohur të glutenit? Po sikur simptomat tuaja të përmirësohen dukshëm nëse ndryshoni dietën tuaj?


Po nëse vërtet nuk keni nevojë për ndonjë antidepresant, relaksues të muskujve, qetësues dhimbjesh, etj., Por më tepër një dietë pa gluten për shkak të ndjeshmërisë suaj ndaj glutenit?


Në disertacionin e tij nga 2005 në fakultetin mjekësor të Universitetit të Mynihut, Dr. mjekësore Mario Krause filloi një projekt me pacientët me fibromialgji të cilët ndoqën një dietë eliminimi dhe raportuan për gjendjen e tyre në intervale të rregullta.


Krause shkroi se ai ishte i motivuar për një projekt të tillë nga studimet e mëparshme mbi sindromën e lodhjes kronike (CFS) dhe intolerancën ushqimore, si dhe nga puna e Eneström.


Ky i fundit ishte në gjendje të zbulonte depozitimin e shtuar të antitrupave IgG në lëkurën e pacientëve me fibromialgji, kështu që dikush mund të dyshonte se fibromialgjia është e lidhur me alergjitë ushqimore ose të paktën përkeqësohet prej tyre.


Sidoqoftë, mjekësia konvencionale nuk mendon pothuajse asgjë për një lidhje midis antitrupave IgG dhe ankesave të caktuara kronike, dhe në shumicën e rasteve madje këshillon kundër kufizimeve dietike, pasi këto janë të pakuptimta.


68 pacientë të cilët ishin diagnostikuar me fibromialgji për një mesatare prej 10 vitesh morën pjesë në projektin e Krause. Pas 8 javësh të eliminimit të atyre ushqimeve nga dieta e tyre kundër të cilave antitrupat IgG ishin gjetur në to (= dietë eliminimi), vetëm 25% e pacientëve u ankuan për dhimbje të muskujve. Në fillim të studimit ishte 66%. Në fillim 63% flinin shumë dobët, pas 8 javësh dietë ishte vetëm 22%. Dhimbja e kyçeve shoqëroi 54% të pacientëve para studimit, pas 8 javësh vetëm 29%.


Të gjitha simptomat e tjera gjithashtu u përmirësuan dukshëm, qoftë migrena, depresioni, fshikëza nervoze, çrregullimet e gjetjes së fjalëve, dhimbja e shpinës, gjakderdhja menstruale e dhimbshme, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje të këmbëve, tringëllimë në veshët, mukozë të thatë, duar të fryra, këmbë dhe fytyrë, etj.


Shtë e vërtetë që pacientët nuk ndoqën vetëm një dietë pa gluten, por një dietë eliminimi, që do të thotë se ata shmangën edhe ushqimet e tjera që kishin rezultuar të ishin problematike për ta personalisht në testin IgG.


Sidoqoftë, meqenëse gluteni është një nga alergjenët më të zakonshëm, ia vlen - veçanërisht për njerëzit që nuk duan / nuk mund të bëjnë një test IgG - të filloni me një dietë pa gluten dhe në mënyrë ideale edhe një qumësht pa qumësht.


Lodhje e vazhdueshme

Disa njerëz ndihen të mavijosur gjatë gjithë kohës, të tjerë rregullisht lodhen nga qentë pasi hanë dhe fillimisht janë të paaftë për asgjë. Sindroma e lodhjes kronike (CFS) shpesh përdoret tek njerëzit, jeta e përditshme e të cilëve është e kufizuar nga lodhja e vazhdueshme.


Sidoqoftë, shumë mjekë alternativë nuk i referohen këtij sindromi - ashtu si fibromialgjia (lodhja mund të jetë gjithashtu një nga simptomat e këtij sindromi) - si një sëmundje. Në fund të fundit, CFS (Sindroma e Lodhjes Kronike) është përsëri vetëm emri për një gjendje dhe nuk ofron idenë më të vogël të shkaqeve të mundshme.


Rastësisht, lodhja e vazhdueshme është një nga ato simptoma që mund të zhduket më shpejt pas kalimit në një dietë pa gluten nëse jeni të ndjeshëm ndaj glutenit.


Në projektin e lartpërmendur, 60% e pacientëve ishin të lodhur kronikisht gjatë ditës para ndryshimit të dietës dhe 42% vuanin nga mungesa e vozitjes. Pas 8 javësh, vetëm 22% thanë se ishin të lodhur dhe vetëm 17% thanë se ishin të dobët.


A vuani edhe ju nga intoleranca ndaj glutenit?

Nëse keni një ose më shumë nga këto simptoma ose nëse ato shfaqen me ndërprerje dhe konsumoni rregullisht ushqime që përmbajnë gluten, atëherë simptomat tuaja në të vërtetë mund të kenë origjinën e tyre në gluten.


Por si mund ta zbuloni nëse vuani nga intoleranca ndaj glutenit?


Së pari, shkruani çdo simptomë të vetme që mund të vëzhgoni në veten tuaj - si simptoma sporadike ashtu edhe ato kronike. Sigurohuni që të shkruani të gjitha simptomat tuaja aktuale, përfshirë ato që nuk i shoqëroni me gluten dhe që nuk i kemi renditur këtu.


Pra, mos përjashtoni disa simptoma që në fillim sepse dyshoni për shkaqe të tjera. Ndoshta gluteni është fajtor.


Pra, nëse keni dhimbje shpine, për shembull, atëherë shkruani dhimbjen e shpinës në listën tuaj - edhe nëse fillimisht duhet të mendoni se ajo vjen vetëm nga puna juaj e ulur.


Bëni provën 60-ditore!

Pastaj hiqni të gjitha produktet që përmbajnë gluten nga menyja juaj për një periudhë prej 60 ditësh. Mos prisni vetëm bukën dhe makaronat që përmbajnë gluten. Gjithashtu mbani në mend se gluteni mund të gjendet në shumë produkte të gatshme si një shtesë ushqimore, të tilla si: B. në shumë ëmbëlsira dhe madje edhe në salcice.


Kështu që kur blini, lexoni me kujdes listat e përbërësve dhe pyesni në restorant nëse pjata që keni porositur është pa gluten.


A ndiheni të shqetësuar për gjyqin 60-ditor? A dyshoni se mund ta bëni? Nuk keni dëshirë të humbisni rrotullat tuaja të mëngjesit. Dhe disi nuk besoni se buka juaj "aq e shëndetshme" e bërë në shtëpi me drithëra të plotë mund t'ju dëmtojë?


Të gjitha këto mendime dyshuese mund të tregojnë veçanërisht për një intolerancë. Ne jemi shpesh të varur nga ato gjëra që janë veçanërisht të dëmshme për ne dhe kundër të cilave trupi ynë është duke u mbrojtur dëshpërimisht për një kohë të gjatë.


Merrni testin! Kanë kaluar vetëm 60 ditë! Ti mund ta besh!


Nëse simptomat tuaja mbeten të pandryshuara, ka shumë të ngjarë që nuk jeni të ndjeshëm ndaj glutenit ose dieta juaj ende përmban gluten - për shembull në produktet e gatshme - që keni humbur.


Nëse simptomat tuaja largohen ose përmirësohen, ju jeni të ndjeshëm ndaj glutenit dhe ia vlen t'i përmbaheni dietës pa gluten.


A po largohen simptomat tuaja, por ende nuk mund ta besoni se kjo ishte falë dietës pa gluten? Në fund të fundit, kjo gjithashtu mund të jetë një rastësi, apo jo?


Pastaj bëni kontroll të kryqëzuar pas gjykimit 60-ditor. Gjëja më e mirë për të bërë tani është të hani ndonjë produkt që përmban gluten në çdo vakt. Zakonisht, pas ditës së parë të glutenit, trupi juaj ju tregon se do të preferonte të ushqehej përsëri pa gluten.


Dieta pa gluten

Një dietë pa gluten përjashton grurin, thekrën, elbin, spelën, kamutën, tërshërën, einkornin, zmerilen dhe të gjitha produktet që përmbajnë këto kokrra. Mos harroni se edhe produkte të tilla të gatshme mund të përmbajnë përbërës që përmbajnë gluten që nuk vijnë menjëherë në mendjen e miellit dhe drithërave, si p.sh. B. supat e gatshme, salcat, salcat e sallatës, shufrat e çokollatës dhe shumë më tepër.


Quinoa, hikërror, mel, amaranth, oriz, misër dhe natyrisht arra tigër, gështenja, miell teff dhe miell arrash janë pa gluten. Tiganet (të quajtura edhe Chufas), bajamet, thekon me ngjyrë kafe dhe gështenja mund të përdoren për të krijuar ushqime shumë të shijshme dhe të tepërta - siç dëshmon receta jonë e mëngjesit më poshtë.


Ne kemi bashkuar receta pa gluten për ju në koleksionin tonë të recetave. Ju lutemi klikoni në këtë lidhje për të gjetur recetat pa gluten.

 

Burimet e artikullit:

  • Sechs Anzeichen für eine Glutenunverträglichkeit- Zentrum der Gesundheit

  • Kinvig Ford RP, "The gluten syndrome: A neurological disease", Medical Hypotheses, September 2009, (Das Gluten-Syndrom: Eine neurologische Krankheit)

  • Dr. med. Mario Krause, "IgG vermittelte Nahrungsmittelallergie als Auslöser von Fibromyalgie-Beschwerden und der Einfluss einer Eliminationsdit", (PDF) Dissertation zum Erwerb des Doktorgrades der Medizin an der Medizinischen Fakultät der Ludwig-Maximilians-Universität zu München 2005

  • Enestrm S. et al., "Dermal IgG deposits and increase of mast cells in patients with fibromyalgia-relevant findings or epiphenomena?", Scandinavian Journal of Rheumatology, 1997, (IgG Ablagerungen in der Haut und Zunahme der Mastzellen bei Patienten mit Fibromyalgie relevante Erkenntnisse oder Epiphänomen?)

340 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page