top of page
 • Qendra e Shëndetit

Këto ushqime ulin nivelin e sheqerit në gjakNivelet e ngritura të sheqerit në gjak mund të jenë një pararojë e diabetit - një sëmundje që jo vetëm që mund të ndikojë në jetë, por edhe ta shkurtojë atë. Sidoqoftë, ushqimi i duhur - së bashku me stërvitjen e duhur - është çelësi për nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak. Ne ju prezantojmë me ushqimet më të mira me të cilat mund të ulni sheqerin në gjak në mënyrë natyrale dhe të parandaloni sëmundjen e përhapur të diabetit në një afat të gjatë. Ne gjithashtu shpjegojmë se si lehtë mund t'i përfshini këto ushqime në menunë tuaj të përditshme.


Ulja e niveleve të sheqerit në gjak: ushqime për diabetin

Shumë njerëz vuajnë nga nivelet e larta të sheqerit në gjak. Sidoqoftë, sheqeri në gjak mund të ulet me ushqime të zgjedhura me kujdes. Përndryshe mund të çojë në diabet. Kjo është një nga sëmundjet më të zakonshme të përhapura dhe një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut për shëndetin e njerëzve modernë.


Shkaqet kryesore të niveleve tepër të larta të sheqerit në gjak janë stresi, mungesa e stërvitjes dhe një dietë e pashëndetshme dhe obeziteti i lidhur. Por toksinat mjedisore tani janë ndër të dyshuarit që mund të bëjnë diabetin më të mundshëm.


Edhe pse numri i diabetikëve të tipit 2 është më i lartë tek njerëzit e moshuar (50 plus), gjithnjë e më shumë të rinj gjithashtu preken nga nivelet tepër të larta të sheqerit në gjak.


Sipas vlerësimeve të Federatës Ndërkombëtare të Diabetit, vetëm trajtimi mjekësor i diabetikëve të tipit 2 ngarkon sistemin evropian të kujdesit shëndetësor me mbi 95 miliardë euro në vit, dhe tendenca është në rritje.


Një pjesë e madhe e sëmundjeve të diabetit të tipit 2 mund të shmangen, domethënë nëse i kushtoni vëmendje dietës dhe zgjidhni veçanërisht ato ushqime që mund të ulin sheqerin në gjak.


Ushqimet që ulin nivelin e sheqerit në gjak

Ne ju prezantojmë me ushqime të shëndetshme që ulin nivelin e sheqerit në gjak dhe me të cilat mund të zvogëlohet rreziku i zhvillimit të diabetit të tipit 2.


Sigurisht, ju duhet t'i kushtoni vëmendje një diete të shëndetshme në përgjithësi, pasi natyrisht që është pak e dobishme nëse hani ushqimet e rekomanduara, por gjithashtu shërbeni ëmbëlsirat, jogurtët e frutave me sheqer, ëmbëlsira dhe produkte të pjekura dhe pini pije të ëmbëlsuara me to.


1. Psyllium ngadalëson thithjen e sheqerit

Pleshtat janë frutat e bimës mjekësore Plantago ovata, e cila i përket familjes së gjetheve. Farat e vogla kafe e marrin emrin nga ngjashmëria e tyre vizuale me dëmtuesit e vegjël dhe sepse hidhen nga kapsula e frutave si pleshtat sapo piqen.


Farat e pleshtit janë më të njohurat për efektet e tyre pozitive në tretje. Ato ndihmojnë si me diarrenë ashtu edhe me kapsllëkun. Por pleshtat gjithashtu mund të jenë efektive në uljen e sheqerit në gjak. Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, ato vonojnë thithjen e sheqerit në gjak - siç kanë treguar studime të shumta të viteve të fundit (1).


Në vitin 2015, studiuesit në Universitetin Duke në Karolinën e Veriut publikuan një koleksion të meta-analizave në të cilat ata analizuan 35 studime klinike të rastësishme, të kontrolluara që ishin kryer në tre kontinente gjatë tre dekadave të fundit (2).


Secili nga këto studime shikoi se sa mirë pleshtat mund të ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak.


U zbulua se farat e pleshtave funksionuan shumë mirë në pacientët me diabet të tipit 2 (të marra para ngrënies) dhe prodhuan një përmirësim të ndjeshëm të niveleve të sheqerit në gjak - nivelet e sheqerit në gjak të agjërimit dhe nivelet e HbA1c (të cilat tregojnë një përmirësim afatgjatë të diabetit) të optimizohen Me


Një përmirësim pak më pak i dukshëm u pa tek pacientët me para-diabet (para-diabet), ndërsa niveli i sheqerit në gjak nuk u dëmtua tek njerëzit e shëndetshëm.


Pra, siç i përshtatet një ilaçi natyral, psyllium ndihmon vetëm kur ka nevojë. Prandaj, niveli i sheqerit në gjak i shëndetshëm nuk ndikohet nga psyllium, dhe frika e uljes së tepërt të sheqerit në gjak me psyllium (ose masa të tjera natyrore) është e pabazuar.


Për më tepër, konsumi i rregullt i psyllium gjithashtu mban nivelin e sheqerit në gjak të qëndrueshëm, kështu që rreziku i luhatjeve të rrezikshme të sheqerit në gjak mund të zvogëlohet me psyllium.


Farërat e plota të pleshtave janë më pak efektive këtu sesa lëvozhgat psyllium të pluhurosura. Në studimet e përmendura, pluhuri i lëvores së psyllium merrej zakonisht dy herë në ditë (5 g secila) gjysmë ore para mëngjesit dhe gjysmë ore para darkës me shumë ujë.


Pas çdo gëlltitje të psyllium ju duhet të pini një gotë të madhe me ujë (300 ml), e cila është e një rëndësie të madhe, pasi përndryshe mund të ndodhë kapsllëk.


2. Chillis përmbajnë kapsaicinë

Chillis (të quajtur edhe piper i kuq) janë të domosdoshëm për t’i dhënë shumë pjatave një ndihmë të aromës shtesë. Përgjegjësi kryesor për efektet e tij të shumta pozitive është substanca e nxehtë që përmban, e quajtur kapsaicinë. Ndër të tjera, ai hollon gjakun, ka një efekt antioksidues dhe gjithashtu mund të ulë sheqerin në gjak.


Një studim australian i vitit 2006 shikoi efektet e specave djegës në hiperinsulinemi, kur nivelet e insulinës janë shumë të larta. Kjo është veçanërisht rasti me rezistencën ndaj insulinës - pararendëse e diabetit të tipit 2.


36 persona mbipeshë u ndanë në grupe. Një grup jetoi në një dietë pa djegës për katër javë, një grup tjetër hëngri djegës çdo ditë me vakte (15 g në ditë) për katër javë.


Pastaj të gjitha vlerat që lidhen me nivelin e sheqerit në gjak u analizuan dhe u zbulua se grupi që kishte ngrënë speca djegës për javë të tëra kishte vlerat më të ulëta të insulinës, ndërsa grupi që kishte ngrënë djegës kishte më të lartat.


Vlera e C-peptidit ishte gjithashtu më e ulëta në grupin djegës. Sa më e lartë të jetë rezistenca ndaj insulinës e pacientit dhe sa më i lartë niveli i tij i insulinës, aq më e lartë është vlera e C-peptidit.


Prandaj djegës mund të ketë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në hiperinsulinemi. Kjo është gjithashtu e dobishme për nivelin e sheqerit në gjak, pasi një nivel i lartë i insulinës gjithashtu mund të shkojë paralelisht me një nivel të rritur të sheqerit në gjak, kështu që specat djegës mund të ndihmojnë me të dy problemet - siç tregoi edhe studimi i mëposhtëm i vitit 2009.


Këtu pjesëmarrësit e studimit konsumuan 5 gram speca djegës ose një preparat placebo. Me ndihmën e testit oral të tolerancës ndaj glukozës, u zbulua se specat djegës mund të ulnin ndjeshëm sheqerin në gjak dhe të rregullonin nivelet e insulinës, gjë që nuk ishte rasti në grupin e placebo.


Për njerëzit që nuk i pëlqejnë ushqimet pikante, ekziston një alternativë ndaj kapsaicinës në formë kapsule. Ju merrni dy kapsula në ditë.


3. Qepët ulin sheqerin në gjak

Qepët dhe hudhrat jo vetëm që ulin kolesterolin, por gjithashtu ulin nivelin e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, sasitë përkatëse të qepëve duhet të hahen për këtë, gjë që nuk duhet të jetë problem për dashamirët e perimeve pikante.


Në vitin 2010 ishte një studim interesant me diabetikët e tipit 1 dhe tipi 2. Pjesëmarrësit ishin mesatarisht 44 vjeç dhe kishin pasur diabet për të paktën dy vjet.


Të dy grupet u ndanë në tre nëngrupe: një grup qepësh, një grup uji dhe një grup që morën insulinë ose ilaçe për uljen e sheqerit në gjak.


Qepët (100 g) u hanë të papërpunuara dhe të prera në feta të imëta. Në diabetikët e tipit 1, ata ulën nivelin e sheqerit në gjak të agjërimit me gati 90 mg / dl brenda 4 orëve. Insulina arriti një rënie prej 145 mg / dL.


Në diabetikët e tipit 2, qepët ulën nivelet e sheqerit në gjak gjatë agjërimit deri në 40 mg / dl, ilaçi arriti dy herë më shumë. Ujë vetëm 10 mg / dl.


Pas konsumimit të sheqerit (testi i tolerancës së glukozës GTT), qepët ulën rritjen e sheqerit në gjak në diabetikët e tipit 1 në mënyrë më të konsiderueshme (me 120 mg / dl) sesa ujin (me 77 mg / dl). Insulina arriti ta ulte atë me 153 mg / dl.


Në diabetikët e tipit 2, qepët në GTT ulën nivelin e sheqerit në gjak me 159 mg / dl, ujin me 55 mg / dl dhe ilaçin me 114 mg / dl.


Studiuesit e përfshirë shkruan se qepët mund të merren paralelisht me ilaçet për uljen e sheqerit në gjak, pasi ato gjithashtu mund të parandalojnë hipoglikeminë që shpesh shfaqet pas marrjes së ilaçeve dhe kështu e bëjnë ilaçin më të tolerueshëm.


4. Grejpfrut me flavonoide që ulin sheqerin në gjak

Si lëng ose frut, grejpfrutët janë mrekullisht freskues dhe kanë një reputacion të mirë kryesisht për nxitjen e djegies së yndyrës. Por agrumet gjithashtu kanë bërë emër si një agjent efektiv dhe natyral për uljen e sheqerit në gjak. Naringenina e përmbajtur flavonoid thuhet se është përgjegjëse për këtë. Gjithashtu i jep grejpfrutit shijen e saj pak të hidhur.


Studiuesit në Universitetin e Ontarios Perëndimore zbuluan se fitokimikatet ulin nivelet e sheqerit në gjak në një mënyrë të ngjashme me insulinë. Përveç kësaj, ata menduan se ishte e mundur që naringenin të ishte në gjendje të kompensojë rezistencën ndaj insulinës që tashmë ishte shfaqur.


Një substancë tjetër tipike për grejpfrut është inositol, një substancë që është veçanërisht e njohur për ndikimin e saj pozitiv në metabolizmin e trurit dhe sistemin nervor. Prandaj rekomandohet gjithashtu si një shtesë dietike për sulmet e panikut, PMS, Alzheimer dhe depresionin.


Sidoqoftë, inositol gjithashtu ka një efekt të provuar në ndjeshmërinë ndaj qelizave ndaj insulinës dhe kështu mund të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës.


240 ml lëng grejpfruti të shtrydhur siguron 468 mg inositol, që është shumë në krahasim me ushqimet e tjera. Lëngu i blerë, megjithatë, përmban më pak inositol, pasi përpunimi zvogëlon përmbajtjen e inositolit.


Sidoqoftë, pacientët që marrin ilaçe duhet të jenë të kujdesshëm me grejpfrutët, pasi grejpfruti mund të ndikojë në efektet e tyre. Ju mund të gjeni informacione për këtë këtu: Grejpfrut - Kujdes nga ilaçet


Në këtë rast, diskutoni konsumin e grejpfrutit me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ.


5. Tërshëra dhe ilaçi i tërshërës

Muesli me tershere është një klasik i njohur i mëngjesit, dhe ai që mund të ulë natyrshëm sheqerin në gjak (3).


Shërimet e rregullta të tërshërës madje konsiderohen të jenë një mjet efektiv për të zvogëluar në masë të madhe rezistencën ndaj insulinës që tashmë është shfaqur. Këtu ju konsumoni një total prej 1000 kcal në ditë për dy deri në tre ditë - i përbërë ekskluzivisht nga qull.


Dr. Alexander Lammert, internist dhe specialist i metabolizmit në Spitalin Universitar Mannheim, kreu një studim mbi këtë temë. Ai lejoi që 14 diabetikë të tipit 2 të hanë vetëm qull të gatuar me një vlerë totale energjie prej 1000 kcal për dy ditë. Si rezultat, ata ishin në gjendje të ulnin ndjeshëm dozën e kërkuar të insulinës - një efekt që zgjati për më shumë se katër javë.


Në një studim tjetër, të prekurit - të cilët kishin nivele aq të dobëta të sheqerit saqë duhej të ishin shtruar në spital - ishin në gjendje të ulnin ndjeshëm si dozën e kërkuar të insulinës ashtu edhe ilaçet e tyre të diabetit pas ditëve të tërshërës. Falë tërshërës, ata nuk duhej të shkonin më në spital.


Gjatë shërimit të tërshërës hani qull tri herë në ditë - asgjë tjetër. Për këtë, thekonet e tërshërës (100 gramë përmbajnë 350 kcal) zihen me ujë ose stok perimesh para se qullja të lejohet të fryhet për disa minuta.


Qull mund të bëhet i përzemërt, me barishte dhe disa perime ose të ëmbël me z. B. Manaferrat, bajamet dhe pak lëng limoni.


Por numri i përgjithshëm i kalorive në ditët e tërshërës nuk duhet të kalojë 1000 kcal, kjo është arsyeja pse ju duhet të kurseni me bajamet në veçanti.


Por jo domosdoshmërisht duhet të bëni një kurë tërshërë për të bërë diçka të mirë për nivelin e sheqerit në gjak. Gjithashtu mund ta përfshini lehtë tërshërën në dietën tuaj, p.sh. B. Hani bollgur me fruta në mëngjes ose përgatitni një hamburger të shpejtë tërshërë për drekë.


Ekzistojnë substanca të ndryshme në tërshërë që janë përgjegjëse për efektin pozitiv në sheqerin në gjak dhe nivelet e insulinës. Nga njëra anë, është përmbajtja e lartë e magnezit në tërshërë prej rreth 140 mg për 100 gramë që ka efekte pozitive në nivelet e sheqerit në gjak.


Nga ana tjetër, tërshëra siguron shumë fibra. Beta glukanet e tretshme në veçanti janë të njohura këtu. Ato jo vetëm që ulin sheqerin në gjak, por edhe nivelet e larta të kolesterolit. Në të njëjtën kohë, tërshëra përmban antioksidantë shumë specifikë dhe shumë vitamina B.


Sidoqoftë, diabetikët në veçanti shpesh vuajnë nga mungesa e vitaminës B. Po, ne e dimë se ndërsa sëmundja e diabetit përparon, nivelet e vitaminës B ulen. Nëse tani optimizoni furnizimin me vitaminë B - përmes një kompleksi të vitaminës B dhe / ose përmes ushqimeve të pasura me vitaminë B, siç është tërshëra - kjo ndihmon jashtëzakonisht shumë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak. Këtu mund të gjeni shumë receta me tërshërë.


Prandaj nuk është çudi që studimet kanë treguar prej kohësh se si konsumi i rregullt i qullës mund të ulë sheqerin në gjak dhe të zvogëlojë rrezikun e diabetit me një të tretën.


6. Kanella stimulon metabolizmin e glukozës

Kanella është një nga erëzat më të vjetra në botë. Shtë marrë nga lëvorja e tharë e pemëve të kanellës. Kanella përdoret si ilaç natyral për shumë qëllime, duke përfshirë: për të ulur natyrshëm sheqerin në gjak.


Studiuesit zbuluan se kanella stimulon metabolizmin e glukozës dhe ka një efekt të ngjashëm në trupin tonë si insulina.


Që në vitin 2003, studiuesit që punonin me Dr. Richard Anderson zbuloi se marrja ditore e kanellës uli ndjeshëm nivelin e sheqerit në gjak pas 40 ditësh. Efektet pozitive zgjatën edhe tre javë pas dozës ditore. Për të arritur një efekt të tillë, gjysmë lugë çaji kanellë në ditë është e mjaftueshme, sipas studiuesve që punojnë me Anderson.


Në vitin 2016, efektet pozitive të kanellës u konfirmuan në një studim irakian. 25 pjesëmarrësit kishin marrë vetëm një ilaç antidiabetik (glibenclamide), i cili supozohet se stimulon pankreasin të lëshojë më shumë insulinë, por u kontrolluan dobët.


Përveç kësaj, diabetikët e tipit 2 morën ose 1 gram kanellë ose një preparat placebo për 12 javë.


Vetëm pas gjashtë javësh, një rënie shumë e rëndësishme e nivelit të sheqerit në gjak të agjëruar u gjet në grupin e kanellës - në krahasim me vlerat fillestare, por edhe në krahasim me grupin plakobo.


Përveç kësaj, niveli i HbA1 u ul pas marrjes së kanellës. Shënuesit për stresin oksidativ gjithashtu ishin përmirësuar ndjeshëm kur merrej kanella: vlerat e glutathione dhe SOD në serum ishin rritur dhe nivelet e malondialdehidit u ulën. Glutathione dhe SOD (superoksid dismutaza) janë antioksidantët e vetë trupit, ndërsa malondialdehidi rritet aq më shumë trupi kërcënohet nga stresi oksidativ.


Marrja e vazhdueshme e 1 gram kanellë në ditë duket të jetë një ide e mirë për diabetikët. Ne kemi përshkruar të gjitha vetitë dhe efektet e kanellës këtu: Kanella rregullon nivelin e sheqerit në gjak


8. Boronica me botanikë antioksidantë

Nëse keni probleme me sheqerin në gjak, frutat shpesh shmangen. Njerëzit e prekur kanë frikë se kjo mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak. Megjithatë, disa fruta, si p.sh B. boronica (boronica), madje kanë një efekt specifik anti-diabetik dhe ndihmojnë për të marrë përsëri nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak. Ato ulin sheqerin në gjak dhe rrisin absorbimin e sheqerit në qeliza.


Boronica gjithashtu mund të përmirësojë funksionet njohëse, të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit. Besohet se antocianinat në boronica - një grup komponimesh bimore që kanë një efekt antioksidant - janë përgjegjës për këto efekte.


Ekziston një studim klinik i vitit 2010 që shikoi efektet pozitive të boronicave në bilancin e insulinës. Studimi i dyfishtë i verbër, i rastësishëm, i kontrolluar nga placebo mori pjesë në 32 pacientë rezistent ndaj insulinës të cilët nuk kishin pasur ende diabet.


Pjesëmarrësit hëngrën një gojëmjaltë dy herë në ditë për gjashtë javë, e cila përfshinte: Përmbante 22.5 gram pluhur boronicë. Grupi placebo gjithashtu pinte një smoothie dy herë në ditë, por pa pluhur boronica.


Në grupin e boronicave, ndjeshmëria ndaj insulinës u përmirësua qartë, kështu që me ndihmën e boronicave rreziku i diabetit mund të ulet dhe nuk kishte nevojë për një masë për uljen e sheqerit në gjak në radhë të parë.


Për shkak se boronicat kanë një ngarkesë të ulët glicemike, ato nuk e rrisin dukshëm nivelin e sheqerit në gjak vetë. Ngarkesa glicemike tregon ndikimin e një ushqimi në nivelin e sheqerit në gjak.


Në vitin 2011, u bë e qartë se boronica - së bashku me manaferrat e tjerë - mund të ulin sheqerin në gjak tek njerëzit që tashmë janë diagnostikuar me diabet.


Pjesëmarrësit në këtë studim hëngrën tre racione në ditë të bëra nga fruta me një ngarkesë të ulët glicemike (përfshirë boronicat). Një përmirësim i ndjeshëm i nivelit të sheqerit në gjak u vu re gjatë tre muajve. Manaferrat si boronica, por edhe manaferra dhe kokrra të kuqe ose rrush pa fara janë prandaj ideale për një program ushqimor që ndihmon në uljen e sheqerit në gjak. Provoni p.sh. B. torta jonë e shijshme me boronica vegane që as nuk duhet të piqet.


9. Rrushi i thatë ul nivelin e sheqerit në gjak

Rrushi i thatë është rrush i tharë. Ato janë një meze të lehtë popullore dhe ushqyese, por konsiderohen të ëmbla me sheqer dhe për këtë arsye shmangen nga njerëzit që kanë probleme me sheqerin në gjak. Po, shumë ekspertë gjithashtu këshillojnë kundër konsumimit të frutave të thata kur bëhet fjalë për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.


Interestshtë interesante, megjithatë, rrushi i thatë është më i shëndetshëm për nivelin e sheqerit në gjak sesa, për shembull, një fetë bukë e bardhë, e cila dihet se nuk ka shije aspak të ëmbël.


Që në vitin 2013, shkencëtarët nga Universiteti i Kentucky shkruan në një përmbledhje se rrushi i thatë kishte potencialin jo vetëm për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, por edhe rrezikun e diabetit.


Kjo deklaratë u konfirmua në një studim të vitit 2014. Subjektet e testimit u lejuan të hanin ose një mëngjes të bërë nga 100 gram bukë të bardhë ose pak më pak se 70 gram rrush të thatë ose pak më pak se 30 gram rrush të thatë. Nivelet e glukozës dhe insulinës në gjak pas ushqimit u përcaktuan brenda dy orëve pas ngrënies.


Të dy vaktet me rrush të thatë rezultuan në ulje të konsiderueshme të sheqerit në gjak. Niveli i insulinës ishte gjithashtu dukshëm më i ulët se në grupin e bukës së bardhë. Kjo është befasuese, pasi që ngarkesa glicemike thuhet se është edhe më e lartë me rrush të thatë sesa me bukë të bardhë. Në realitet, megjithatë, të dy ushqimet duket se kanë një efekt të ndryshëm.


Studiuesit kanadezë dhe amerikanë të studimit të lartpërmendur, i cili u botua në Journal of Nutritional Science, prandaj e përshkruan rrushin e thatë si ushqim me një indeks të ulët glicemik, ngarkesë të ulët glicemike dhe indeks të ulët të insulinës.


Ata pastaj jo vetëm që u rekomanduan rrush të thatë njerëzve të shëndetshëm, por gjithashtu besuan se njerëzit me diabet ose rezistencë ndaj insulinës gjithashtu mund të hanë rrush të thatë shumë mirë. E fundit por jo më pak e rëndësishme, rrushi i thatë është shumë i pasur me fibra dhe i pasur me polifenole, vitamina dhe minerale.


10. Xhenxhefili mund të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës

Xhenxhefili është i domosdoshëm në kuzhinë ose në kabinetin e ilaçeve. Xhenxhefili gjallëron shpirtin, xhenxhefili lehtëson dhimbjet, ka efekte anti-inflamatore, ndihmon me rënien e flokëve dhe madje mund të integrohet në terapinë e kancerit të gjirit. Sigurisht, xhenxhefili gjithashtu mund të ulë sheqerin në gjak.


Përbërësi kryesor aktiv në xhenxhefil është gingerol. Gingerol mund të zbusë rezistencën ndaj qelizave ndaj insulinës dhe t'i bëjë ato përsëri më të ndjeshme ndaj insulinës. Sheqeri në gjak tani mund të përdoret më mirë, sheqeri në gjak bie.


Në vitin 2015, studiuesit iranianë nga Universiteti i Shkencave Mjekësore të Teheranit publikuan një studim tre-mujor të verbër me 41 diabetikë të tipit 2. Gjysma ka marrë xhenxhefil (2 gram në ditë në formë pluhuri), tjetra një placebo.


Xhenxhefili ishte në gjendje të ulte ndjeshëm sheqerin në gjak të agjërimit dhe shumë shënues të tjerë të sheqerit në gjak (HbA1c, malondialdehid, etj.) Gjatë tre muajve në krahasim me vlerat fillestare dhe gjithashtu në krahasim me grupin e placebo.


11. Kurkuma ul sheqerin në gjak

Në Ayurveda, Kurkuma jo vetëm që i jep kerri indian një ngjyrë të verdhë të ndritshme, por përdoret gjithashtu në luftën kundër shumë sëmundjeve. Zakonisht të dyja kombinohen mrekullisht, sepse edhe këtu zbatohet sa vijon: Ushqimi juaj të jetë ilaçi juaj! Kjo është arsyeja pse ne e dimë prej kohësh se kuzhina aziatike mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit.


Përbërësi kryesor aktiv në shafran i Indisë është kompleksi antioksidues, anti-inflamator i quajtur kurkumin. Në artikullin tonë shafran i Indisë për diabetin, ne diskutuam efektet e uljes së sheqerit në gjak të shafranit të Indisë në detaje. Aty do të gjeni gjithashtu informacione se si mund të përdorni shafran i Indisë ose kurkumin për diabetin. Dhe nëse doni të gatuani me shafran i Indisë, libri ynë i gatimit të shafranit të Indisë do t'ju ndihmojë.


12. Arra - mjafton një grusht në ditë

Arrat janë gjithashtu ndër ushqimet kryesore për diabetin. Sipas një studimi në Evropë të vitit 2009, diabetikët e tipit 2 që konsumojnë arra çdo ditë kanë nivele më të mira të insulinës sesa njerëzit që nuk hanë arra. Edhe 30 g në ditë, që korrespondon me një grusht, mund të ndihmojnë diabetikët të mbajnë nivelin e sheqerit në gjak konstant.


Isshtë e vërtetë që Prof. Linda Tapsell, e cila ishte e përfshirë në studimin afatgjatë, në përgjithësi rekomandon një dietë me pak yndyrë për diabetikët. Në rastin e arrave, megjithatë, ato janë acide yndyrore të pangopura me një proporcion të lartë të acideve yndyrore omega-3, të cilat nga ana tjetër janë të njohura për efektet e tyre të sheqerit në gjak dhe uljen e insulinës. Përveç kësaj, arrat sigurojnë vitaminë E dhe komponime të tjera antioksiduese që forcojnë gjithashtu organizmin dhe mbrojnë kundër diabetit.


Studimet kanë treguar gjithashtu se arrat janë të dobishme për shëndetin e enëve të gjakut - dhe enët e gjakut në veçanti vuajnë veçanërisht keq nga diabeti. Në të njëjtën kohë, arrat ndihmojnë në rregullimin e niveleve të lipideve në gjak, dhe vaji i arrës në fakt konsiderohet të ketë një efekt specifik në uljen e kolesterolit, siç përshkruajmë në artikullin tonë Ushqimi i yndyrës dhe ulja e kolesterolit.


13. Alga deti Wakame

Algat Wakame gjithashtu mund të përdoren për të parandaluar diabetin. Alga kafe përdoret në shumë pjata aziatike dhe është z. B. shërbeu si sallatë, perime të gatuara ose një shtesë pikante në supat miso.


Shkencëtarët në Universitetin Japonez Hokkaido kanë identifikuar antioksidantin fukoksantinë në algë si një frenues të diabetit. Dr. Kazuo Miyashita shpjegoi se kjo ngjyrë në algat kafe promovon sintezën e DHA (acidi docosahexaenoic) - një acid yndyror omega -3 - në mëlçi dhe kështu ka një efekt të caktuar kundër diabetit.


Për më tepër, fukoksantina mbështet djegien e dhjamit dhe gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit përmes kësaj devijimi, sepse në fund të fundit, është indi yndyror që depozitohet rreth organeve që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2.


Meqenëse wakame - si algat e tjera të detit - përmban shumë jod dhe, nëse konsumohet më shumë, mund të dëmtojë shëndetin e tiroides, pjatat wakame nuk janë të përshtatshme për çdo ditë. Por një herë në javë mund të shijoni burimet detare parandaluese.


14. Fenugreek

Fenugreek përdoret shpesh në kuzhinën Ayurvedic, kryesisht farat, jo gjethet e thata. Në një studim klinik të vitit 2015 u tregua (17) se përdorimi i përditshëm i farave të fenugreek mund të mbrojë kundër diabetit. Pjesëmarrësit ishin pacientë me para-diabet. Ata morën 5 g pluhur fara fenugreek dy herë në ditë për tre vjet (para ngrënies). Diabeti ishte dukshëm më pak i zakonshëm në grupin e fenugreek sesa në grupin e kontrollit, i cili nuk përdorte fenugreek. Po, në grupin e kontrollit rreziku i zhvillimit të diabetit ishte më shumë se katër herë më i lartë.


Në grupin e fenugreek, niveli i sheqerit në gjak të agjërimit mund të ulet, niveli i sheqerit në gjak pas ngrënies dhe gjithashtu kolesteroli LDL. Rezistenca ndaj insulinës u ul. Prandaj, duhet të sezoni me fenugreek më shpesh!


15. Shurup panje për diabetin

Një studim amerikan nga Universiteti i Rhode Island gjeti komponime në shurupin e panjës që mund të kenë një efekt pozitiv në diabet. Në përgjithësi, sipas studiuesve, shurupi panje kanadez përmban të paktën 20 përbërës që promovojnë shëndetin, 13 prej të cilëve sapo janë zbuluar. Shumë nga këto antioksidantë thuhet se kanë veti antibakteriale dhe mbrojnë kundër kancerit dhe diabetit.


Shurupi i panjës gjithashtu siguron minerale të vlefshme si zinku (1.5 mg / 100 g) dhe kalcium (90 mg / 100 g) si dhe vitaminë B1 (tiaminë), e cila është veçanërisht e rëndësishme për metabolizmin e sheqerit. Me interes të veçantë për hulumtimin e diabetit është substanca Quebecol e përmbajtur në shurupin e panjës, e cila krijohet gjatë prodhimit të shurupit me ngrohje. Ky i ashtuquajtur kompleks fenolik është në gjendje të bllokojë dy enzima specifike që luajnë një rol kyç në diabet. Quebecol krijohet vetëm gjatë prodhimit, domethënë vetëm në shurupin e panjës së përfunduar.


Sidoqoftë, shurupi panje përbëhet nga pothuajse 70 përqind sheqer dhe duhet të konsumohet vetëm në sasi të moderuara (1 deri në 3 lugë çaji në ditë), edhe nëse përmban përbërës aktivë të dobishëm kundër diabetit. Ose më mirë: përdorni shurup jacon!


16. Yacon - shurupi i ëmbël - kundër diabetit

Shurupi jakon ose pluhur jakoni ka shumë më tepër veti pozitive në diabetin e tipit 2 sesa shurupi panje. Të dyja janë të përshtatshme si ëmbëlsues të butë dhe shumë të shëndetshëm për ëmbëlsira, shake dhe gjithashtu për pasta dhe ëmbëlsira. Yacon është një perime rrënjë nga Amerika e Jugut dhe ka një veçanti të jashtëzakonshme: përmbajtja e tij e fruktooligosakarideve (30 - 50 përqind) është jashtëzakonisht e lartë, më e lartë se në çdo ushqim tjetër.


Ndërsa rrënjët dhe zhardhokët e tjerë përbëhen nga niseshte dhe kështu karbohidrate lehtësisht të tretshme, me Yacon janë fruktooligosakaridet e patretshme (FOS), të cilat, ndryshe nga karbohidratet konvencionale, nuk ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak, por gjithsesi kanë shije të këndshme. Ato sigurojnë vetëm një të tretën e kalorive të sheqerit dhe për këtë arsye ju ndihmojnë të humbni peshë.


FOS janë gjithashtu prebiotikë, kështu që ato kanë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në florën e zorrëve, e cila gjithashtu përmirëson diabetin, siç e kemi përshkruar tashmë këtu: diabeti për shkak të florës së zorrëve të sëmura


Detajet dhe përfitimet e tjera shëndetësore të shurupit jakon dhe pluhurit të jakonit, të tilla si: Ju mund të lexoni për gjëra të tilla si përmirësimi i thithjes së kalciumit ose rregullimi i lipideve të gjakut këtu: Yacon - sweetmbëlsia e shëndetshme, ku do të gjeni gjithashtu udhëzime për dietën Yacon.


Shembull i planit të të ushqyerit me ushqime që ulin sheqerin në gjak

Tani mund t'i përfshini me lehtësi ushqimet e mësipërme në menunë tuaj të përditshme, p.sh. B. me këshillat e mëposhtme:


Pluhur lëvore Psyllium

Pluhuri i lëvores së Psyllium mund të përzihet me ujë në një shkundje në mëngjes në stomak bosh gjysmë ore para mëngjesit dhe të pihet (përzieni 1 lugë çaji në 100 ml ujë dhe më pas pini 300 ml ujë). Pluhuri i lëvores së Psyllium është gjithashtu i disponueshëm në formë kapsule, gjë që e bën më të lehtë marrjen.


Sidoqoftë, pluhuri i lëvores së psyllium mund të përdoret gjithashtu si një trashës, si p.sh. B. në salcat, supat, shakes ose kudo. Ne kemi shpjeguar detajet këtu: Trashës të shëndetshëm (p.sh. në një krem ​​kokosi dhe boronice)


Pluhuri i lëvores së Psyllium është gjithashtu i përshtatshëm si një zëvendësues i vezëve vegan, siç shpjegohet këtu: Zëvendësuesi i vezëve vegan (p.sh. në një tortë me çokollatë dhe portokall)


Chilli djegës

Djegës mund të përdoret si erëz kudo që ju pëlqen pikante. Përndryshe, ju mund të merrni kapsula kapsaicinë.


Qepë

Qepët duken më mirë të papërpunuara, pasi vetëm atëherë spektri i tyre i plotë i aktivitetit është i disponueshëm. Nëse një flamur me qepë nuk është i pafavorshëm për punën tuaj të përditshme, mund të vendosni unaza qepësh në bukë integrale ose të përgatitni sallata të shijshme (p.sh. sallatë me domate) me shumë qepë. Sallatat pothuajse të pastra të qepëve gjithashtu kanë shije fantastike (p.sh. sallatë me mollë dhe qepë ose sallatë me panxhar dhe qepë)


Grejpfrut

Grejpfrutët përshtaten në sallatat e frutave ose mund të shtrydhen në lëng. Grejpfrutët gjithashtu mund të kombinohen me perime të papërpunuara, si p.sh B. në një sallatë kopër dhe grejpfrut.


Tërshëra, boronicat, rrushi i thatë, kanella dhe arrat e tigrit

Mund të bëni një muesli të shijshëm nga tërshëra dhe shumë ushqime të tjera që ulin sheqerin në gjak. Bollguri ngjyhet në pak ujë, përzihet me boronica dhe pak rrush të thatë, dhe spërkatet me arra tigri dhe kanellë.


Ju gjithashtu mund të përgatisni një meze të lehtë pasdite nga manaferrat, të cilat i spërkatni me thekon me arra tigri.


Xhenxhefil

Xhenxhefili i grirë përshtatet në shumë receta aziatike. Çaji i xhenxhefilit ka shije veçanërisht intensive. Për ta bërë këtë, vendosni ujë të nxehtë në mikser dhe një copë (madhësia e zgjedhjes suaj) xhenxhefil. Përzieni fuqishëm dhe pini çajin. Jeni të mirëpritur ta rafinoni me pak limon dhe ta ëmbëlsoni me një pikë stevia.


Nëse preferoni pije të ftohta, thjesht përdorni ujë të ftohtë për pije. Xhenxhefili gjithashtu harmonizohet mrekullisht me frutat, në mënyrë që të përshtatet pothuajse në çdo smoothie apo shake.


Kurkuma

Ju mund të gjeni receta të shijshme të shafranit të Indisë në studion tonë të gatimit QESH, p.sh. B. smoothie shafran i Indisë, hamburgerë shafran i Indisë, kerri shafran i Indisë, supa shafran i Indisë dhe shumë më tepër.


Arra

Thjesht hani një grusht arra në ditë si një meze të lehtë ose me një sallatë. Ju mund të gjeni receta me arra nën lidhjen e mëparshme.


Wakame

Në pjesën tonë të recetave do të gjeni ide të shijshme për përgatitjen e wakame, p.sh. B. një oriz aromatik perimesh me tagliatelle alga deti ose një sallatë pikante me alga deti.


Shurup jacon

Përdorni shurup jacon si ëmbëlsues. Shkon shumë mirë në ëmbëlsira, ëmbëlsira dhe shake.


Fenugreek

Farat e koprës kanë një shije pak të hidhur dhe disi të nxehtë. Nëse i piqni në një tigan pa yndyrë para se t'i përdorni, shija e tyre do të jetë më e butë kur t'i gatuani më pas. Ato mund të bluhen në një llaç pas pjekjes ose të përdoren të tëra. Farat gjithashtu kanë një shije më të butë nëse i njomni gjatë natës. Ato mund të përdoren shumë mirë si erëz për pjatat me patate, perime dhe oriz, shpesh të kombinuara me koriandër, qimnon, kanellë, piper dhe karafil.


Ju gjithashtu mund të bëni çaj nga farat e fenugreek, por kjo kërkon ca kohë: merrni 1 lugë çaji fara në një çerek litër ujë të ftohtë. Fillimisht lyeni farat dhe më pas derdhni ujë mbi to. Lërini të ziejnë për 3 orë. Pastaj ziejeni çajin dhe më pas kullojeni. Ju gjithashtu mund të lyeni disa lëvore kanelle dhe ta shtoni në fenugreek. Kanella zbut shijen e hidhur të fenugreek.


Një metodë tjetër e përgatitjes është: Vendosni farat e bluara në një tenxhere, derdhni ujë të vluar mbi to, lërini të ziejnë për 5 minuta, hiqini nga soba dhe lërini të qëndrojnë edhe 5 minuta të tjera. Pastaj z. Shijoni të ëmbël ose të ëmbël me shurup jacon.


Ju gjithashtu mund të mbillni fara fenugreek dhe t'i shërbeni me të gjitha llojet e sallatave dhe pjatave indiane / ayurvedike.


Ulni sheqerin në gjak natyrshëm - me ushqimet e duhura

Mënyra më e mirë për të ulur natyrshëm nivelet e sheqerit në gjak dhe për të parandaluar kështu diabetin e mundshëm të tipit 2 është një dietë e shëndetshme e pasur me fibra dhe substanca vitale.


Natyrisht, stërvitja, gjumi i mjaftueshëm dhe menaxhimi i duhur i stresit janë gjithashtu pjesë e kësaj për të ulur në mënyrë të qëndrueshme sheqerin në gjak dhe për ta mbajtur atë të shëndetshëm në një afat të gjatë.


Nëse tashmë jeni duke marrë ilaçe për uljen e sheqerit në gjak, atëherë diskutoni masat e mësipërme me mjekun tuaj në mënyrë që ai të mund të monitorojë nivelin tuaj të sheqerit në gjak tani e tutje dhe kështu të kuptojë në kohën e duhur nëse keni nevojë për më pak ilaçe ose aspak më shumë ilaçe Me


Ju urojme gjithe te mirat!


Ekipi juaj nga Qendra e Shëndetit.


 

Burimet e artikullit:

 • Diese Lebensmittel senken den Blutzuckerspiegel - Zentrum der Gesundheit

 • Rodriguez-Moran M. et al., "Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes" Journal of Diabetes and its Complications 1998

 • Gibb RB. et al., "Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control" American Journal of clinical nutrition 2015

 • Lammert A. et al., "Kohlenhydrattage als einfache und effektive Therapie der Insulinresistenz" Diabetologie und Stoffwechsel 2006

 • van Dam RM. et al., "Dietary calcium and magnesium, major food sources, and risk of type 2 diabetes in U.S. black women" Diabetes Care Oktober 2006

 • Vuksan V. et al., "Beneficial effects of viscous dietary fiber from Konjac-mannan in subjects with the insulin resistance syndrome" Doabetes Care Januar 2000

 • Khan A. et al. "Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes" Diabetes Care Dezember 2003

 • Taj Eldin IM et al., Preliminary Study of the Clinical Hypoglycemic Effects ofAllium cepa(Red Onion) in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients, Environ Health Insights, Oktober 2010

 • Chaiyasit K et al., Pharmacokinetic and the effect of capsaicin in Capsicum frutescens on decreasing plasma glucose level. Januar 2009, J Med Assoc Thai,

 • Ahuja KDK et al., Effects of chili consumption on postprandial glucose, insulin, and energy metabolism, Juli 2006, American Journal of Clinical Nutrition

 • El-Shebini SM et al., Effect of Regular Consumption of Tiger Nut (Cyperus Esculentus) on Insulin Resistance and Tumor Necrosis Factor-Alpha in Obese Type 2 Diabetic Egyptian Women, Dezember 2010, Med. J. Cairo Univ.

 • Khandouzi N et al., The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients, 2015, Iran J Pharm Res.

 • Stull, AJ et al., Bioactives in Blueberries Improve Insulin Sensitivity in Obese, Insulin-Resistant Men and Women, August 2010, J Nutr.

 • Jenkins DJA, Ssrichaikul K, Kendall CWC et al. The relation of low glycaemic index fruit consumption to glycaemic control and risk factors for coronary heart disease in type 2 diabetes. Diabetologia. 2011 February; 54(2): 271-279. 2011

 • Esfahani A et al., Acute effects of raisin consumption on glucose and insulin reponses in healthy individuals. Januar 2014, J Nutr Sci

 • Anderson JW et al., Raisin consumption by humans: effects on glycemia and insulinemia and cardiovascular risk factors., Juni 2013, Journal of Food Sciences,

 • Sahib AS, Anti-diabetic andantioxidanteffect of cinnamon in poorly controlled type-2 diabetic Iraqi patients: A randomized, placebo-controlled clinical trial. Februar 2016, J Intercult Ethnopharmacol.

 • Gaddam A, Galla C, Thummisetti S, Marikanty RK, Palanisamy UD, Rao PV. Role of Fenugreek in the prevention of type 2 diabetes mellitus in prediabetes. J Diabetes Metab Disord. 2015;14:74. Published 2015 Oct 2. doi:10.1186/s40200-015-0208-4

368 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page