top of page
 • Qendra e Shëndetit

Kjo është ajo që thonë shkencëtarët për pastrimin e zorrëve

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Pastrimi i zorrëve ende është hedhur poshtë nga shumë mjekë konvencionalë si një masë pseudo-mjekësore pa asnjë efekt. Sidoqoftë, tani ka studime të shumta shkencore që tregojnë se sa i dobishëm mund të jetë pastrimi i zorrëve për pothuajse çdo sëmundje. Sidoqoftë, kjo nuk vlen për çdo pastrim të zorrëve, por vetëm për një lloj të caktuar të pastrimit të zorrëve.


Pastrimi i zorrëve: përparësi të provuara shkencërisht për një kohë të gjatë


Çrregullimet në sistemin tretës janë shpesh në fillimin e shumë sëmundjeve kronike. Shumicën e kohës ju nuk e ndjeni domosdoshmërisht, sepse ndryshimet mund të jenë shumë delikate: mukoza e zorrëve shpesh është e përflakur në mënyrë kronike, flora e zorrëve është e shqetësuar dhe një sindromë e zorrëve të rrjedhshme ("zorrë e vrimë") është e pranishme.


Sëmundjet kronike të çdo lloji mund të vërtetohen se zhvillohen nga këta tre faktorë - pavarësisht nëse janë "thjesht" probleme me tretjen ose nëse janë alergji, sëmundje autoimune, probleme të lëkurës, sëmundje reumatizmale, probleme kardiovaskulare, madje edhe për sëmundje mendore.


Prandaj është jashtëzakonisht e mençur të mos përfshihet zorrët në terapinë përkatëse. Por kjo është pikërisht ajo që bën mjekësia konvencionale - ditë pas dite. Por si mund të fillojë një proces shërimi nëse shkaqet - shqetësimet në zorrë - nuk eliminohen?


Studiuesit e mjekësisë konvencionale vazhdojnë të thonë: Pastrimi i zorrëve është i rëndësishëm!


Një prerje nuk pritet të shërohet ndërsa xhami i thyer është ende në plagë. Ti nxjerr copën. Në rastin e sëmundjeve kronike, megjithatë, as nuk kërkoni xhamin e thyer. E lini të mbërthyer, merrni ilaçe dhe pyesni veten kur sëmundja thjesht nuk do të largohet.


Në rast dyshimi, është përbërja gjenetike, mosha ose thjesht fati me të cilin dikush duhet të pajtohet. Mjekësia konvencionale rrallë mendon për shumë më tepër kur bëhet fjalë për të gjetur arsyen për një sëmundje kronike.


Sidoqoftë, vitet e fundit, studiuesit në mjekësinë konvencionale kanë botuar në mënyrë të përsëritur studime që tregojnë se sa shëndeti varet nga gjendja e sistemit të tretjes dhe se si një rehabilitim i zorrëve mund të fillojë proceset e shërimit ose të minimizojë rrezikun e sëmundjes


Sidoqoftë, mjekët e përgjithshëm janë shumë të lumtur të injorojnë këto gjetje nga radhët e tyre. Dhe madje edhe sa i përket kurrikulës në universitete, duket se nuk ka arritur shumë në faktin se pastrimi i zorrës së trashë është një mjet i rëndësishëm terapeutik nga pikëpamja e shkencës.


Në naturopati, nga ana tjetër, pastrimi i zorrës së trashë ka qenë një nga format më të rëndësishme dhe të suksesshme të terapisë që nga kohërat e lashta. Nuk përdoret vetëm për sëmundje, por përdoret edhe në mënyrë parandaluese në mënyrë që sëmundjet të mos zhvillohen në radhë të parë - natyrisht, gjithmonë në kombinim me një dietë të përshtatur individualisht të pasur me substanca vitale të bëra nga ushqime të freskëta, rajonale dhe sezonale.


Pastrimi i zorrëve: nga vjen skepticizmi?


Pse shumë njerëz e shikojnë pastrimin e zorrëveme me kaq skepticizëm? Për shumë njerëz, është një neveri për sistemin e tyre tretës dhe përmbajtjen e tij. Në rastin e të ashtuquajturve ekspertë, është njohuri e pamjaftueshme e gjendjes aktuale të shkencës. Shumë gjithashtu besojnë se pastrimi i zorrës së trashë ka të bëjë gjithmonë me ujitje të zorrës së trashë (hidroterapi e zorrës së trashë), por ky nuk është rasti.


Mënyra në të cilën përfaqësuesit e naturopatisë shpesh shpjegojnë pastrimin e zorrës së trashë, domosdoshmërinë dhe mekanizmat e saj të veprimit, gjithashtu kontribuon që pastrimi i zorrës së trashë të shfaqet në një dritë disi të çuditshme dhe shpesh të pabesueshme.


Për shembull, ka raporte për skorje të rënda, të gomës dhe të zeza që janë ngjitur në zorrë për vite me radhë dhe peshojnë aq shumë sa çojnë në obezitet, i cili gjithashtu parandalon thithjen e lëndëve ushqyese dhe për këtë arsye mund të çojë në simptoma të mungesës. Sapo tani është e mundur të hiqni këto produkte të mbeturinave nga zorrët, asgjë nuk qëndron në rrugën e shërimit.


Ky përshkrim "disi" i pasaktë i një zorre të sëmurë, e cila ka nevojë urgjente për spastrim të zorrës së trashë, tani siguron që pothuajse nuk do të ketë kurrë një shkëmbim frytdhënës midis naturopatëve dhe mjekëve ortodoksë në këtë zonë.


Për shkak se mjekët ortodoks mohojnë me forcë ekzistencën e skorjeve, dhe naturopatët anashkalojnë faktin se depozitat e jashtëqitjes së përshkruara ndodhin, por janë më tepër një gjë e rrallë në formën e përshkruar. Dëmtimi në zorrë zakonisht është - siç është përshkruar tashmë - në një formë të ndryshme:


 • Mukoza e zorrëve është i përflakur.

 • Flora e zorrëve është e shqetësuar (dysbacteria).

 • Shpesh, si rezultat i këtyre dy kushteve, tashmë ekziston një sindromë e zorrëve të rrjedhshme, të cilën ne e kemi përshkruar në detaje këtu: sindromi i zorrëve të rrjedhshme. Në sindromën e zorrëve të rrjedhshme, mukoza e zorrëve është aq e dëmtuar sa që jo vetëm - siç do të ishte mirë dhe e drejtë - ushqyesit më të mirë mund të futen përmes saj në qarkullimin e gjakut, por edhe grimca të tjera që nuk kanë vend në gjak, p.sh. B. proteina të tretura jo plotësisht, substanca toksike apo edhe baktere dhe kërpudha. Prania e substancave të tilla në qarkullimin e gjakut e vë sistemin imunitar në gatishmëri të lartë. Alergjitë dhe sëmundjet autoimune mund të jenë rezultat, por sëmundje të tjera kronike janë shoqëruar prej kohësh me Sindromën e Gutit të Leaky (shiko lidhjen e mëparshme).


Nëse të dyja palët do të afroheshin pak më shumë me njëra-tjetrën dhe praktika mjekësore konvencionale do të përfshinte gjithashtu gjendjen e mundshme të përshkruara më sipër të zorrëve në diagnostikimin e tyre, masat e pastrimit të zorrëve ndoshta më në fund mund të gjejnë rrugën e tyre në shumë terapi mjekësore konvencionale dhe të ndihmojnë njerëzit për të përmirësuar shëndetin e tyre.


Kështu funksionon pastrimi i zorrëve


Pastrimi i zorrës së trashë duhet të ndihmojë në zgjidhjen e tre problemeve të sipërpërmendura (mukoza e përflakur e zorrëve, flora e trazuar e zorrëve dhe sindroma e zorrëve të rrjedhshme). Dhe kjo është pikërisht ajo që bën pastrimi i zorrës së trashë (1):


 • Qetëson mukozën e zorrëve dhe lehtëson inflamacionin,

 • ndihmon në ndërtimin e një flore të shëndetshme të zorrëve dhe

 • ndihmon për të kuruar Sindromën e Gutit të Rrjedhjes.


Pastrimi i zorrës së trashë ka një efekt qetësues dhe rregullues në organizëm në nivele kaq të ndryshme sa mund të zhvillojë procese të mahnitshme shërimi:


 • Pastrimi i zorrës së trashë përmirëson peristaltikën dhe nxit evakuimin e rregullt të zorrëve: peristaltika e përmirësuar përshpejton kalimin e zorrëve të tulit të ushqimit dhe kështu zvogëlon ri helmimin e organizmit. Nëse ushqimi mbetet në zorrë për një kohë të gjatë, dihet mirë që ndodhin procese fermentimi, fryrje dhe zhvendosje të florës së zorrëve me ndoshta infektim fungal. Përveç kësaj, proceset e fermentimit dhe zgjerimit prodhojnë helme. Edhe kërpudhat lëshojnë gjithmonë produkte toksike të prishjes metabolike që hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe mund të bëjnë shumë tendosje në organizëm.

 • Pastrimi i zorrës së trashë kundërvepron kështu fryrjen e barkut.

 • Pastrimi i zorrës së trashë detoksifikon zorrët. Ai thith acidet e tepërta dhe toksinat e lartpërmendura nga zorrët në mënyrë që ato as të hyjnë në qarkullimin e gjakut.

 • Pastrimi i zorrës së trashë gjithashtu detoksifikon në mënyrë indirekte: sa më e shëndetshme të jetë zorrët, aq më pak toksina hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe kështu në mëlçi, organi ynë kryesor i detoksifikimit. Mëlçia lehtësohet sapo të pastrohet zorrët.

 • Një mëlçi e lehtësuar tani është shumë më funksionale dhe efikase. Mund të kontribuojë përsëri shumë më mirë në detoksifikimin e organizmit. Kështu, pastrimi i zorrës së trashë jo vetëm që çon drejtpërdrejt në detoksifikim (përbërësit e tij thithin toksina në zorrë), por gjithashtu indirekt në detoksifikimin e të gjithë organizmit.

 • Pastrimi i zorrës së trashë ka një efekt anti-inflamator dhe shërues në mukozën e zorrëve.

 • Pastrimi i zorrës së trashë ka një efekt pozitiv në florën e zorrëve (bakteret e mira të zorrëve shumohen, bakteret e këqija zvogëlohen në sasi). Flora e shëndetshme e zorrëve që tani po shfaqet, megjithatë, ka shumë përparësi për zorrën, siç e kemi përshkruar më poshtë nën "3. Probiotikët".


Pastrimi i zorrëve dhe përbërësit e tij


Pastrimi i zorrës së trashë mund të bëhet në një numër mënyrash. Për shembull, ju mund t'i nënshtroheni terapisë hidrokolonale nga një naturopat ose mjek. Sidoqoftë, kjo kërkon kohë dhe kushton shumë.


Pastrimi natyral i zorrës së trashë, nga ana tjetër, është i lirë dhe në të njëjtën kohë shumë efektiv. Çdokush mund ta bëjë atë për veten e tij në shtëpi. Ai përbëhet nga vetëm tre komponentë që i merrni gjatë një periudhe kohe të përcaktuar vetë.


Ndërsa Terapia Hidro-Kolon gjithashtu preferon të pastrojë zorrën e trashë, pastrimi natyral i zorrës së trashë pastron të gjithë sistemin tretës nga goja në anus. Ai përbëhet nga:


 • Pluhur lëvore Psyllium

 • Bentoniti ose zeoliti ose një tokë tjetër shëruese (shih burimet tona 2-17)

 • Probiotikë (baktere të dobishme të zorrëve - të lëngshme dhe / ose në kapsula)


Prej kohësh ka pasur një numër të madh studimesh shkencore mbi efektet shëruese dhe pastruese të zorrëve të këtyre tre përbërësve, një përzgjedhje e të cilave ju paraqesim më poshtë:


1. Pluhur lëvore Psyllium


Pluhuri i lëvores së psyllium merret me ujë. Ajo fryhet shumë në ujë dhe formon një zhul shërues. Kjo lidh toksinat, kolesterolin e tepërt, acidet dhe, në disa raste, yndyrnat në zorrë dhe i largon ato.


Duke fryrë në një shumëfish të vëllimit të tij, pluhuri i lëvores së psyllium mbështet dhe rregullon peristaltikën e zorrëve. Kjo do të thotë që nëse peristaltika (diarreja) është shumë e shpejtë, ajo ngadalësohet përsëri, nëse peristaltika (kapsllëku) është shumë e ngadaltë, ajo përshpejtohet.


Mukoza rreshton sistemin tretës dhe mbron mukozën e zorrëve nga substancat irrituese. Normalisht, një mukozë e shëndetshme e zorrëve - siç sugjeron emri - në vetvete do të prodhonte mjaft mukus për të mbrojtur veten. Megjithatë, nëse mukoza e zorrëve është e dëmtuar, sasia e mukusit zvogëlohet. Mukoza e zorrëve po bëhet gjithnjë e më e ndjeshme, gjithnjë e më e përflakur dhe gjithnjë e më e përshkueshme. Sindroma e zorrëve të rrjedhshme zhvillohet. Mukoza e pluhurit të lëvores së psyllium mund të sigurojë një lloj mukusi zëvendësues dhe kështu të sigurojë që mukoza e zorrëve të rigjenerohet vetë.


Psyllium për inflamacionin kronik të zorrëve


Që në vitin 1999, shkencëtarët hetuan efektet e psyllium - në pacientët që vuanin nga koliti ulcerativ, sëmundja inflamatore kronike e zorrëve e njohur që shfaqet në faza dhe zakonisht trajtohet me ilaçe të forta (18).


Studiuesit pjesëmarrës zbuluan se 10 gram fara pleshti dy herë në ditë (të marra midis sulmeve, domethënë gjatë faljes) funksionuan po aq mirë, domethënë mund të mbrojnë nga një sulm i ri po aq mirë sa ilaçi i zakonshëm mjekësor mesalazine.


Psyllium për diabetin


Në vitin 2002, shkencëtarët shkruan në European Journal of Nutrition për një përdorim tjetër të mundshëm të psyllium, përkatësisht në fushën e diabetit: Marrja ditore e 14 gram psyllium si një shtesë dietike për 6 javë mund të ndihmojë shumë mirë në kontrollin e sheqerit në gjak dhe nivelet e insulinës (20)..


Psyllium absorboi glukozën e tepërt, uli nivelin e insulinës tepër të lartë në rezistencën ndaj insulinës dhe, kur ishte e nevojshme, uli nivelet tepër të larta të acidit urik. Gjithashtu u vunë re përmirësime në profilin e yndyrës së pacientit. Në të njëjtën kohë u zbulua se konsumi i psyllium nuk ndikoi negativisht në bilancin e mineraleve dhe vitaminave - siç frikësohet shpesh.


Psyllium për kolesterolin e lartë


Një përmirësim në nivelin e kolesterolit dhe gjithashtu në shpërndarjen e yndyrës në trup u gjet tek adoleshentët meshkuj mbipeshë në vitin 2012 nëse ata konsumonin vetëm 6 gram fara pleshti në ditë për 6 javë (21).


Pluhur lëvore Psyllium - marrja e duhur


Tani ka raporte për efekte anësore të psyllium dhe se ai gjithashtu mund të dëmtojë zorrët. Kjo është absolutisht e vërtetë - por vetëm nëse e merrni pluhurin e lëvores së psyllium gabimisht. Dhe është e rëndësishme që ta merrni siç duhet - pavarësisht nëse është një shtesë dietike, një përgatitje e bimëve mjekësore, një ilaç tjetër natyral ose ilaç.


Prandaj, kur merrni pluhurin e lëvores së psyllium, gjithmonë sigurohuni që ta pini GJITHMON me lëng të mjaftueshëm. Çdo lugë çaji pluhur lëvore psyllium përzihet në të paktën 250-300 ml ujë. E njëjta vlen edhe për marrjen e kapsulës. 250-300 ml ujë pihen gjithashtu në 3-4 kapsula.


Pastaj pini një gotë tjetër ujë (250 ml). Gjatë ditës, 30 ml ujë të tjerë dhe / ose çaj bimor pihen për kilogram të peshës trupore (shembull: nëse peshoni 60 kilogramë, pini 1.8 litra ujë në ditë).


2. Bentoniti dhe Zeoliti


Bentoniti është - ashtu si zeoliti - një tokë minerale që ka veti të forta absorbuese, që do të thotë se thith të gjitha llojet e toksinave dhe kështu lë një mjedis shumë të pastër në zorrë.


Sa më pak toksina mund të irritojnë mukozën e zorrëve, aq më shpejt ajo mund të rigjenerohet. Flora e zorrëve gjithashtu ka mundësinë për të rindërtuar veten në një mënyrë të re dhe të shëndetshme.


Sa më pak toksina të ketë në zorrë, aq më pak toksina mund të gjejnë rrugën e tyre në qarkullimin e gjakut. Kjo lehtëson mëlçinë dhe veshkat, dhe zvogëlon rrezikun e alergjive, sëmundjeve autoimune dhe ankesave të tjera kronike.


Bentonite për të detoksifikuar toksinat e mykut


Ka studime interesante mbi efektin detoksifikues të bentonitit. Për shembull, ne e dimë se toka minerale mund të mbrojë organizmin nga gëlltitja e mykut. Bentoniti thith aflatoksinat, të cilat janë shumë kancerogjene dhe siguron që ato të ekskretohen me jashtëqitje dhe nuk mund të shkaktojnë më dëme në trup (22, 23, 24, 25, 26, 27).

Bentonite për lidhjen e grimcave radioaktive


Grimcat radioaktive dhe metalet e rënda (plumbi, kadmiumi, zinku dhe merkuri) gjithashtu absorbohen dhe shkarkohen nga bentoniti në zorrë (28, 29, 30, 31).


Bentoniti ka një efekt antibakterial


Ekzistojnë gjithashtu studime që vërtetojnë se toka minerale ka një efekt antibakterial në bakteret e dëmshme të zorrëve, p.sh. E. coli, salmonella dhe stafilokoket (p.sh. Haydel et al. 2008). Edhe bakteret rezistente ndaj antibiotikëve çaktivizohen nga toka minerale (32, 33, 34, 35).


Bentonite për një infeksion fungal


Një studim i vitit 2009 tregoi se bentoniti gjithashtu mund të pengojë një enzimë të caktuar në kërpudhat Candida që këto kërpudha duhet të shumohen. Prandaj, Bentoniti është ideal për të luftuar këto kërpudha, të cilat shpesh përmbytin zorrët dhe jo vetëm që çojnë në fryrje atje, por gjithashtu mund të çojnë në probleme në pjesën tjetër të trupit - nga problemet e lëkurës tek dëshirat për obezitet deri te sëmundjet e kyçeve (36).


Bentonite për ankesat gastrointestinale


Në vitin 2014, Thieme-Verlag publikoi një studim në të cilin ankesat kronike gastrointestinale u përmirësuan ndjeshëm pas 6 javësh të përdorimit të tokës shëruese (efekti filloi disi i vonuar) (37, 38).


Një studim i tetorit 2015 tregoi se bentoniti dhe tokat shëruese të lidhura me të mund të ndihmojnë gjithashtu me probleme shumë specifike shëndetësore. Balta shëruese u përdor këtu tek 10 pjesëmarrës që vuanin nga kanceri i tiroides dhe rrjedhimisht nga diarreja e rëndë, e cila dobësoi masivisht pacientët. Toka minerale qetësoi diarrenë në shumicën e pacientëve brenda 1 jave që cilësia e jetës së pjesëmarrësve u përmirësua jashtëzakonisht (39).


Studiuesit kishin deklaruar se ilaçet e zakonshme të diarresë nuk ndihmojnë gjithmonë dhe se ato gjithashtu kanë efekte anësore. Bentoniti, nga ana tjetër, thith toksinat dhe substancat nxitëse të inflamacionit dhe në këtë mënyrë mund të trajtojë shkakun e diarresë dhe ta përmirësojë atë pa efekte anësore.


Zeoliti mbron nga sindroma e zorrëve të rrjedhshme


Dhe meqenëse ekziston një nevojë urgjente për të gjetur mënyra për të luftuar sindromën e përhapur, por ende plotësisht të nënvlerësuar të Leaky Gut, studiuesit testuan efektet e zeolitit në mukozën e zorrëve në 2015. Ata zbuluan se zeoliti - nëse merret si shtesë dietike për 12 javë - jo vetëm që kishte një efekt të lehtë anti -inflamator në mukozën e zorrëve, por gjithashtu mund të forconte mbrojtjen e mukozës së zorrëve dhe stabilitetin e saj.


Vlerat e zonulinës gjithashtu u ulën si rezultat i administrimit të zeolitit. Zonulin është një proteinë që përdoret si shënues për diagnostikimin e Sindromës së Grykës së Grykës. Sa më i lartë të jetë niveli i zonulinës, aq më shumë ka të ngjarë të ketë një sindromë të zorrëve të rrjedhshme. Studimi u botua në Gazetën e Shoqërisë Ndërkombëtare të Ushqimit Sportiv (40).


Bentoniti - marrja e duhur


Bentoniti gjithashtu duhet të merret me shumë lëng. Si pjesë e pastrimit të zorrës së trashë, përzieni pluhur bentoniti dhe lëvore psyllium në një tronditje ose i merrni të dyja në të njëjtën kohë në formë kapsule.


Merret me stomak bosh për të siguruar një efekt gjithëpërfshirës.


Përziejini secilën përzierje bentoniti / psyllium (nga një nivel lugë çaji secila) me të paktën 300 - 400 ml lëng dhe më pas pini një gotë tjetër të madhe me ujë (250 - 300 ml).


Ilaçet dhe shtesat e tjera ushqimore duhet të merren të paktën një orë, më mirë dy ose tre orë, ose në konsultim me një mjek ose praktikues alternativ.


3. Probiotikë


Siç dihet, flora e zorrëve përbëhet nga shumë miliona baktere nga shtame të ndryshme bakteriale. Të gjithë kanë florën e tyre të zorrëve të përbërë plotësisht individualisht. Sidoqoftë, bazuar në plejadën bakteriale në zorrë, mund të shihet nëse një person është i shëndetshëm ose nëse vuan nga sëmundje kronike.


Tani dihet që njerëzit mbipeshë gjithashtu kanë një florë të zorrëve të ndryshme nga njerëzit me peshë normale, se njerëzit me artrit, sklerozë të shumëfishtë dhe madje edhe probleme psikologjike kanë një florë të zorrëve të ndryshme sesa njerëzit e shëndetshëm. Prandaj, përbërja e florës së zorrëve përcakton mirëqenien e njerëzve.


Nëse bakteret e mira dhe të dobishme mbizotërojnë tek ai, atëherë sistemi i tij imunitar është i fortë dhe ai qëndron i shëndetshëm. Nëse bakteret e dëmshme marrin papritmas dorën e sipërme ose kërpudhat, atëherë ekziston një kërcënim fillestar i prishjes së mbrojtjes së trupit me infeksione akute, dhe sëmundjet kronike shfaqen në planin afatgjatë (41).


Arsyeja: Bakteret e dëmshme të zorrëve prodhojnë substanca toksike, të cilat nga ana tjetër sulmojnë mukozën e zorrëve dhe mund të shkaktojnë inflamacion dhe sindromën e zorrëve të rrjedhshme atje. Bakteret e dobishme të zorrëve, nga ana tjetër, madje prodhojnë substanca që përdoren me mirënjohje nga qelizat e mukozës së zorrëve për të gjeneruar energji.


Nëse mjedisi në zorrë është aq tërheqës për bakteret e dobishme të zorrëve sa janë në shumicë, bakteret e dëmshme të zorrëve nuk do të gjejnë as kushtet e jetesës në të cilat do të ndiheshin rehat. Dhe është pikërisht ky ndryshim në mjedis që është ndër të tjera. puna e një probiotiku.


Një probiotik është një preparat që siguron një florë të shëndetshme të zorrëve. Ai siguron baktere të dobishme të zorrëve dhe shpesh disa ushqime për bakteret e zorrëve (në formën e inulinës, të cilat bakteret e zorrëve i pëlqejnë shumë). Probiotikët janë në dispozicion në formë pluhuri (edhe për fëmijët), në formë kapsule dhe gjithashtu në formë të lëngshme.


Idealshtë ideale për të kombinuar kapsula dhe probiotikë të lëngshëm. Specialiteti i probiotikëve të lëngshëm (p.sh. lëngu Hulup ose Combi Flora) është rregullimi i mjedisit të zorrëve në mënyrë që bakteret e dobishme gjithashtu të ndihen rehat atje.


Pluhuri dhe kapsulat (p.sh. Combi Flora, Combi Flora Kids ose Combi Flora 50 plus) më pas sigurojnë një numër të madh të shtameve të ndryshme bakteriale. Këto jo domosdoshmërisht vendosen në zorrë menjëherë. Por vetëm prania e tyre afatshkurtër siguron që flora e zorrëve që është ende e pranishme në zorrë të drejtohet në një drejtim tjetër, domethënë të shëndetshëm.


Bakteret e dobishme në veçanti tani po shumohen, ndërsa bakteret e dëmshme po zvogëlohen në sasi. Qëllimi është një florë e balancuar e zorrëve, e cila kujdeset për mbrojtjen e mukozës së zorrëve, mund të luftojë patogjenët dhe siguron që tretja të jetë krejtësisht joproblematike.


Nga të tre përbërësit e pastrimit natyral të zorrës së trashë, ka deri tani studimet më shkencore mbi efektet e probiotikëve dhe rëndësinë e një flore të shëndetshme të zorrëve. Ne kemi paraqitur tashmë shumë prej tyre në detaje në faqen tonë të internetit, siç tregojnë lidhjet e mëposhtme. Më poshtë është një përmbledhje e vogël e secilës temë / studim, si dhe studime të mëtejshme në vitet e fundit (42, 43, 44, 45, 46):


Probiotikë për inflamacionin kronik të zorrëve


Në një eksperiment me 187 pacientë që vuanin nga koliti ulcerativ (sëmundje inflamatore kronike e zorrëve), u tregua se administrimi i vetëm i një probiotiku me Lactobacillus GG (një lloj nga Lactobacillus rhamnosus) ishte mënyra më e mirë për të zgjatur kohën pa përsëritje, domethënë më mirë se gëlltitja e mesalazinës (një ilaç anti-inflamator i dhënë për sëmundjet inflamatore të zorrëve) dhe më mirë sesa marrja e mesalazinës dhe Lactobacillus GG së bashku. Studimi u botua në revistën Alimentary Pharmacology & Therapeutics në qershor 2006 (47).


Një shpjegim aktual për efektin e mirë të probiotikëve në sëmundjet inflamatore të zorrëve u lexua, ndër të tjera. në Nëntor 2016 në Journal of Clinical Gastroenterology, domethënë që administrimi i probiotikëve lehtëson inflamacionin e mukozës së zorrëve dhe përmirëson simptomat përkatëse. Sepse probiotikët çaktivizojnë citokinat që nxisin inflamacionin (substanca lajmëtare nxitëse të inflamacionit) (48).


Probiotikë për shqetësimet e stomakut


Probiotikët janë gjithashtu një ndihmë për stomakun - edhe kur mund të mendoni se acidi i stomakut vret bakteret probiotike. Shumica e baktereve probiotike, megjithatë, janë relativisht rezistente ndaj acideve, kështu që zakonisht futen në zorrë në mënyrë aktive dhe të gjallë dhe gjithashtu mund të bëjnë një punë jashtëzakonisht të dobishme në stomak, domethënë me zhvendosjen e Helicobacter pylori.


Helicobacter pylori është bakteri që konsiderohet përgjegjës për shumë sëmundje të stomakut - nga urthi deri te inflamacioni i stomakut dhe ulcerat e stomakut.


Probiotikët (veçanërisht me Lactobacillus plantarum) mund të ndalojnë përhapjen e Helicobacter pylori - sipas një studimi finlandez të vitit 2006 (49). Një vit më vonë, studiuesit italianë konfirmuan se probiotikët tashmë ishin përdorur kundër infeksioneve me Helicobacter me rezultate të mira (50).


Dhe edhe nëse merren antibiotikë për të luftuar Helicobacter, ju patjetër që duhet të merrni probiotikë në të njëjtën kohë, pasi këto rrisin suksesin e trajtimit dhe zvogëlojnë efektet anësore tipike të antibiotikëve. Gjithashtu në vitin 2007, studiuesit zviceranë shkruan në Journal of Nutrition se terapia me antibiotikë kundër Helicobacter pylori ishte në shumicën e rasteve efektive, por e shtrenjtë dhe e pasur me efekte anësore. Prandaj, probiotikët duhet të përdoren për parandalim në mënyrë që të parandalohen infeksionet me Helicobacter ose të shkatërrohen kolonitë ekzistuese të Helicobacter (51).


Më shumë informacion mund të gjeni këtu:


 • Probiotikë për problemet e stomakut (kundër helikopterit pylori)


Probiotikët ulin nivelin e kolesterolit


Probiotikët dhe kështu pastrimi i zorrës së trashë jo vetëm që kanë një efekt shërues në sistemin tretës. Ato kanë një ndikim rregullues në të gjithë trupin dhe për këtë arsye gjithashtu stimulojnë proceset shëruese në të gjithë trupin. Për shembull, dikush lexoi në një përmbledhje të vitit 2016 (52):


"Probiotikët kanë një numër të pronave të dobishme. Një nga efektet e tyre më të njohur shëndetësorë është parandalimi dhe trajtimi i sëmundjeve të zorrëve. Probiotikët gjithashtu kanë disa mekanizma për të ulur kolesterolin dhe për të përmirësuar nivelet e lipideve në gjak."


Në 2012 dhe 2013, studime të tjera kishin treguar gjithashtu se probiotikët mund të ulin nivelet e kolesterolit. Shoqata Amerikane e Zemrës ka raportuar se, sipas një studimi të 127 të rriturve me kolesterol të lartë, marrja e probiotikëve (që përmbajnë Lactobacillus reuteri) dy herë në ditë mund të ulë kolesterolin pas nëntë javësh (53, 54).


Më shumë informacion mund të gjeni këtu:


 • Probiotikët ndihmojnë me sindromën metabolike


Probiotikë për presionin e lartë të gjakut, obezitetin dhe tjera


Studiuesit amerikanë janë të mendimit se e ashtuquajtura sindromë metabolike - obeziteti, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe problemet e sheqerit në gjak - shkaktohet nga një florë e trazuar e zorrëve. Sa më pak e paprekur të jetë flora e zorrëve, aq më e lartë është mundësia e zhvillimit të simptomave të përmendura (55, 56).


Një florë e shëndetshme e zorrëve, nga ana tjetër, sipas shkencëtarëve pjesëmarrës, praktikisht mund të parandalojë sindromën metabolike, domethënë të ndihmojë me humbjen e peshës dhe uljen e kolesterolit, sheqerit në gjak dhe presionit të gjakut.


Dr. Në vitin 2014, Jing Sun dhe kolegët nga Universiteti Griffith, Australi, analizuan rezultatet e nëntë studimeve mbi efektet e probiotikëve në presionin e gjakut. U zbulua se probiotikët - nëse merren për të paktën tetë javë - ulin ndjeshëm të dyja vlerat e presionit të gjakut (57).


Probiotikë për diabetin


Në vitin 2012, studiuesit shkruan në revistën Nature se rreziku i diabetit të tipit 2 zvogëlohet sa më i balancuar të jetë përbërja e florës së zorrëve. Sepse një çrregullim i florës së zorrëve shfaqet si një simptomë e hershme e diabetit. Sipas një studimi tjetër, rreziku i diabetit të tipit 1 gjithashtu rritet nëse flora e zorrëve nuk është në ekuilibër. Pra, nëse i kushtoni vëmendje një zorre të shëndetshme dhe një flore harmonike të zorrëve, kjo vetëm mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për diabet (58, 59, 60, 61).


Kjo konfirmohet edhe nga Frank Hu dhe kolegët nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard në SHBA. Ata analizuan rezultatet e tre studimeve afatgjata me një total prej pothuajse 300,000 pjesëmarrësish dhe zbuluan se ata që konsumonin rregullisht baktere probiotike kishin shumë më pak të ngjarë të zhvillonin diabet (62).


Probiotikë për sindromën e lodhjes kronike


Edhe me Sindromën e Lodhjes Kronike CFS, pastrimi i zorrës së trashë mund të jetë i dobishëm. Studiuesit shkruan se CFS është shkaktuar në mënyrë shkakësore nga një sindromë e zorrëve të rrjedhshme dhe se për këtë arsye gjithmonë duhet të drejtoheni tek masat e pastrimit të zorrëve.


Një studim i vitit 2016 dha njohuri të mëtejshme mbi këtë temë. Këtu u zbulua se florës së zorrëve të pacientëve me CFS i mungonin bakteret anti-inflamatore të zorrëve dhe se në përgjithësi diversiteti bakterial ishte zvogëluar ndjeshëm. Në gjakun e pacientëve me CFS, shënuesit e inflamacionit që tregojnë sindromën e zorrëve të rrjedhshme u rritën gjithashtu (63, 64).


Probiotikë për kancerin


Në rastin e kancerit, pastrimi i zorrës së trashë është gjithashtu i dobishëm - si parandalues ​​ashtu edhe terapeutik. Probiotikët madje mund të përdoren për të parandaluar kancerin e pankreasit, i cili është aq i vështirë për tu trajtuar. Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Nju Jorkut raportuan në vitin 2014 se ata tani e dinë që kanceri i pankreasit është një kancer i lidhur me inflamacionin dhe se çrregullimet e florës së zorrëve në veçanti mund të nxisin proceset inflamatore. Rregullimi i florës së zorrëve është gjithashtu një ndërmarrje e arsyeshme këtu (65, 66, 67).


Në Prill 2016, studiuesit në Universitetin e Calfornia treguan se probiotikët gjithashtu vonojnë zhvillimin e kancerit të gjëndrave limfatike - edhe nëse të prekurit kishin përbërje gjenetike për këtë lloj kanceri. Me sa duket produktet metabolike të probiotikëve kishin një efekt frenues të kancerit dhe përmirësuan metabolizmin e subjekteve të testimit aq mirë sa ata ishin më të aftë të luftonin kancerin. Shkencëtarët shkruan se bakteret probiotike të zorrëve duhet të përdoren në të ardhmen për të parandaluar kancerin (68).


Kur bëhet fjalë për kancerin kolorektal, ne gjithashtu e dimë se pacientët të cilët tashmë janë diagnostikuar me kancer kolorektal vuajnë gjithmonë nga flora e zorrëve të dëmtuara, ndërsa njerëzit e shëndetshëm kanë tendencë të mos e bëjnë këtë. Të parët kishin më pak baktere të zorrëve dhe më pak shtame bakteriale në florën e tyre të zorrëve. Me një probiotik, flora e zorrëve mund të ndërtohet dhe rregullohet në përputhje me rrethanat, duke zvogëluar kështu rrezikun e kancerit të zorrës së trashë (69).


Probiotikë për sëmundjet autoimune


Shëndeti i zorrëve gjithashtu luan një rol vendimtar në sëmundjet autoimune (artriti, MS, lupus, Hashimoto, etj), veçanërisht gjendjen e florës së zorrëve - siç zbuluan studiuesit midis 2010 dhe 2015. Disa baktere të dëmshme të zorrëve - sipas shkencëtarëve - do të krijonin një mjedis në organizëm në të cilin do të ftoheshin të dilnin sëmundje për të cilat dikush është i predispozuar gjenetikisht (70, 71, 72).


Probiotikë për depresion dhe stres


Nivelet e serotoninës shpesh janë shumë të ulëta në depresion. Flora e zorrëve, megjithatë, është e lidhur ngushtë me këtë. Kur flora e zorrëve është e shqetësuar, niveli i serotoninës është gjithashtu i shqetësuar gjithashtu. Anasjelltas, probiotikët mund të rregullojnë sërish florën e zorrëve, mund ta bëjnë pacientin më rezistent ndaj stresit dhe të lehtësojnë ankthin dhe depresionin.


Flora e zorrëve - sipas shkencëtarëve irlandezë në 2013 - ka një efekt të drejtpërdrejtë në nivelet e serotoninës. Në të njëjtin vit, studiuesit në Universitetin e Kalifornisë UCLA zbuluan se probiotikët mund të ndikojnë në gjendjen emocionale të dikujt. Gratë që kishin marrë probiotikë në studimin përkatës ishin më rezistente ndaj stresit, më të relaksuar dhe më pak të prirur ndaj ankthit sesa gratë që nuk kishin marrë probiotikë (73).


Në një studim japonez të vitit 2016, studentëve të mjekësisë iu dhanë probiotikë (me Lactobacillus casei) disa javë para një provimi. Studentët më parë vuanin masivisht nga simptomat tipike të stresit si diarreja, probleme të tjera të tretjes, çrregullime të gjumit, etj. Pas administrimit të probiotikëve, simptomat e stresit mund të ulen jashtëzakonisht mirë (74).


Probiotikët si mbrojtje nga gripi


Probiotikët madje mund të merren për të parandaluar gripin dhe infeksionet e tjera të frymëmarrjes. Ato forcojnë sistemin imunitar, rrisin prodhimin e antitrupave dhe kështu sigurojnë që të kaloni stinët e lagështa dhe të ftohta të sigurt dhe të shëndoshë. Dhe marrja e probiotikëve gjithashtu mund të lehtësojë simptomat e infeksioneve të frymëmarrjes që tashmë kanë shpërthyer - sipas një studimi nga Kina mbi fëmijët që vuanin nga simptomat tipike të gripit.


Probiotikë për mëlçinë yndyrore


Çdo i treti i rritur në ditët e sotme me sa duket ka një mëlçi yndyrore, domethënë një depozitim të shtuar të qelizave yndyrore në mëlçi. Obeziteti, mungesa e stërvitjes, alkooli dhe një dietë e pashëndetshme rrisin masivisht rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë yndyrore.


Sidoqoftë, probiotikët mund të ri -inicojnë regresionin e mëlçisë yndyrore - sipas studiuesve nga Universidad de Granada. Ata iu dhanë subjekteve të testimit një probiotik të bërë nga Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium breve dhe Lactobacillus rhamnosus për tridhjetë ditë. Probiotikët reduktuan yndyrnat e ruajtura në mëlçi dhe ulën shënuesit e inflamacionit në gjak (75).


Probiotikë për kockat


Nga pikëpamja naturopatike, ka shumë për të bërë për kockat. Probiotikët janë gjithashtu pjesë e katalogut tërësor të masave për të mbrojtur kockat dhe për të rregulluar metabolizmin e kockave. Sepse një florë e shëndetshme e zorrëve është nga njëra anë e përfshirë në furnizimin e duhur të mineraleve dhe nga ana tjetër mund të ndalojë në mënyrë specifike humbjen e kockave.


Shkencëtarët nga Universiteti Emory dhe Universiteti George State të udhëhequr nga Dr. Roberto Pacifici tregoi se probiotikët (veçanërisht me Lactobacillus helveticus dhe rhamnosus) kanë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në densitetin e kockave (76, 77).


Probiotikët mund të rrisin biodisponibilitetin e kalciumit, magnezit dhe mineraleve të tjera të rëndësishme për kockat. Ato gjithashtu kanë një efekt anti-inflamator dhe në të njëjtën kohë rrisin numrin e qelizave që ndërtojnë kocka. Kjo e fundit në veçanti bie ndjeshëm gjatë menopauzës, kjo është arsyeja pse ekziston një rrezik në rritje i osteoporozës. Prandaj, probiotikët janë një shtesë dietike jashtëzakonisht e dobishme edhe gjatë menopauzës.


Probiotikë për heqjen e metaleve të rënda


Shkencëtarët kanadezë treguan se probiotikët që përmbajnë Lactobacillus rhamnosus mund të zvogëlojnë shumë marrjen e metaleve të rënda nga ushqimi. Në një studim të vitit 2014, ata treguan se ata njerëz që morën një probiotik përkatës ishin shumë më pak të ekspozuar ndaj metaleve të rënda sesa njerëzit që nuk morën probiotikë, por ishin të ekspozuar ndaj të njëjtit nivel ekspozimi. Grupi i probiotikëve me sa duket ishte shumë më mirë i mbrojtur nga metalet e rënda nga bakteret (78).


Prandaj, probiotikët janë një komponent shumë i rëndësishëm i çdo programi kullimi dhe detoksifikimi.


Probiotikë për kërpurdhat vaginale


Kur merrni një infeksion vaginal të majave, nuk mendoni menjëherë se një rehabilitim i zorrëve mund të ndihmojë. Por kjo është pikërisht kështu - siç shkruan studiuesit në Journal of Applied Microbiology në 2014: Në veçanti, marrja e probiotikëve me Lactobacillus rhamnosus dhe Lactobacillus paracasei ishte shumë efektive në parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve të majave vaginale (79).


Probiotikët - marrja e duhur


Marrja e saktë dhe veçanërisht koha e saktë e marrjes është gjithashtu e rëndësishme për probiotikët. Që nga një studim i fundit më 2011, është bërë e ditur se probiotikët duhet të merren më së miri pak para ngrënies (deri në 30 minuta para) ose drejtpërdrejt me vakt. Sidoqoftë, probiotikët nuk duhet të merren pas ngrënies. Probiotikët gjithashtu duhet të merren me pak yndyrë, jo vetëm me lëng frutash ose ujë. Nëse vakti tashmë përmban 1 përqind yndyrë, kjo është e mjaftueshme.


Pastrimi i zorrëve nga pikëpamja shkencore


Pastrimi i zorrës së trashë nuk është më një mjet i errët i shëruesve të lashtë. Efektet e tyre shëndetësore janë vërtetuar shkencërisht për shumë vite. Dhe studimet ende po kryhen rregullisht - tani më shumë se kurrë - dhe botohen në revista të njohura të specializuara. Tashmë ka disa terapistë dhe mjekë që rekomandojnë masa të pastrimit të zorrëve për pacientët e tyre. Por për fat të keq ata janë ende në pakicë.


Nëse dëshironi të jeni aktiv vetë dhe doni të bëni diçka për shëndetin tuaj të zorrëve, atëherë lehtë mund të bëni një pastrim natyral të zorrës së trashë në shtëpi. Kjo mund të integrohet shumë lehtë në jetën e përditshme, natyrisht edhe në jetën e përditshme të punës. Udhëzimet mund të gjenden këtu: Pastrimi i zorrës së trashë - Udhëzimet


Nëse keni sëmundje kronike ose nëse jeni duke marrë ilaçe, duhet të flisni paraprakisht me mjekun ose praktikuesin alternativ. Sepse është e mundur që pastrimi i zorrës së trashë do të përmirësojë problemet tuaja shëndetësore dhe se do të jeni në gjendje të zvogëloni dozën e disa ilaçeve në të ardhmen e parashikueshme.


Ju gjithashtu duhet të vini re se nuk duhet të merrni ilaçe në të njëjtën kohë me përbërësit e pastrimit të zorrës së trashë. Mbani një interval prej të paktën 1 deri në 2 orë këtu. Efekti detoksifikues i pastrimit të zorrës së trashë është aq i fuqishëm saqë do të detoksifikonte edhe mjekimin tuaj dhe kështu do ta bënte atë joefektiv.


Nëse dëshironi vetëm të rigjeneroni dhe rindërtoni florën tuaj të zorrëve në fillim, p.sh. B. Pas terapisë me antibiotikë, e cila çon rregullisht në çrregullime të florës së zorrëve të përhershme, do të gjeni të gjitha informacionet këtu se si të zbatoni një strukturë të florës intestinale: Ndertimi i florës se zorreve - Udhëzimet

 

Burimet e artikullit:

 • Das sagen Wissenschaftler zur Darmreinigung - ZDG

 • (1) Horne, S. (2006). Colon Cleansing. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 6(2), 93–100.

 • (2) Lavie S and Stotzky G "Adhesion of the clay minerals montmorillonite, kaolinite, and attapulgite reduces respiration of Histoplasma capsulatum." Appl. Environ. Microbiol. January 1986 vol. 51 no. 1 65-73.

 • (3) Lavie S and Stotzky G "Interactions between clay minerals and siderophores affect the respiration of Histoplasma capsulatum." Appl. Environ. Microbiol. January 1986 vol. 51 no. 1 74-79.

 • (4) Zoltn Adamis, Richard B. Williams "Bentonite, Kaolin, and Selected Clay Minerals" 2005.

 • (5) Williams LB, Haydel SE, Ferrell RE. "Bentonite, Bandaids, and Borborygmi." Elements (Que). 2009 Apr 1;5(2):99-104.

 • (6) Carrertero MI., Pozo M., Clay and non-clay minerals in the pharmaceutical and cosmetic industries, Applied Clay Sciences 2010,

 • (7) European Food Safety Authority "Scientific Opinion on the safety and efficacy of bentonite as a technological feed additive for all species" 20 July 2012, EFSA-Q-2010-01539.

 • (8) Ibrahim IK et al., Ameliorative effects of sodium bentonite on phagocytosis and Newcastle disease antibody formation in broiler chickens during aflatoxicosis., Research in Veterinary Science, 2000 Oct;69(2):119-22.

 • (9) Guzmn A et al., Behavior of adenine in Na-montmorillonite exposed to gamma radiation: implications to chemical evolution studies., Cellular and Molecular Biology, 2002 Jul;48(5):525-8.

 • (10) Oyanedel-Craver et al., Effect of quaternary ammonium cation loading and pH on heavy l sorption to Ca bentonite and two organobentonites, Journal of Hazardous Materials, 21 September 2006.

 • (11) Ghadiri M et al., Antibiotic eluting clay mineral (Laponite) for wound healing application: an in vitro study., Journal of Materials Science. Materials in Medicine, 2014 Nov;25(11).

 • (12) Adib-Hajbaghery M et al., Shampoo-clay heals diaper rash faster than calendula officinalis, Nursing and Midwifery Studies, 2014 Jun;3(2).

 • (13) Cervini-Silva et al, Role of bentonite clays on cell growth., Chemosphere, 2016 Apr;149:57-61.

 • (14) Romero A et al, Mycotoxins modify the barrier function of Caco-2 cells through differential gene expression of specific claudin isoforms: Protective effect of illite mineral clay., Toxicology, 2016 May 3;353-354:21-33.

 • (15) Geological Society of America. "French Clay Can Kill MRSA And 'Flesh-Eating' Bacteria." ScienceDaily. ScienceDaily, 26 October 2007.

 • (16) Fraunhofer-Gesellschaft. "Treating chronic kidney disease using clay minerals." ScienceDaily. ScienceDaily, 15 January 2014.

 • (17) Xu P et al., Preventive obesity agent montmorillonite adsorbs dietary lipids and enhances lipid excretion from the digestive tract., Scientific Reports, 2016 Feb 19;6:19659.

 • (18) Fernandez-Bananes F et al, Randomized clinical trial of Plantago ovata seeds (dietary fiber) as compared with mesalamine in maintaining remission in ulcerative colitis. Spanish Group for the Study of Crohn's Disease and Ulcerative Colitis (GETECCU)., The American Journal of Gastroenterology, 1999 Feb;94(2):427-33.

 • (19) Bijkerk CJ et al, Systematic review: the role of different types of fibre in the treatment of irritable bowel syndrome, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2004 Feb 1;19(3):245-51.

 • (20) Sierra M et al, Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients., European Journal of Nutrition, 2002 Sep;56(9):830-42.

 • (21) de Bock M et al, Psyllium supplementation in adolescents improves fat distribution & lipid profile: a randomized, participant-blinded, placebo-controlled, crossover trial., PLoS One, 2012;7(7):e41735.

 • (22) Magnoli AP et al., "Commercial bentonites as detoxifier of broiler feed contaminated with aflatoxin." Appl. Clay Sci. 2008;40:6371.

 • (23) Phillips TD et al., "Reducing human exposure to aflatoxin through the use of clay: a review." Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2008 Feb;25(2):134-45.

 • (24) Rao S.B.N., Chopra R.C. "Influence of sodium bentonite and activated charcoal on aflatoxin M1 excretion in milk of goats." Small Ruminant Res. 2001;41:203213.

 • (25) Diaz DE et al., "Aflatoxin binders II: reduction of aflatoxin M1 in milk by sequestering agents of cows consuming aflatoxin in feed." Mycopathologia. 2004 Feb;157(2):233-41.

 • (26) Schell TC et al., "Effectiveness of different types of clay for reducing the detrimental effects of aflatoxin-contaminated diets on performance and serum profiles of weanling pigs." J Anim Sci. 1993 May;71(5):1226-31.

 • (27) Abdel-Wahhab MA et al., Potential protective effect of HSCAS and bentonite against dietary aflatoxicosis in rat: with special reference to chromosomal aberrations., Natural Toxins, 1998;6(5):211-8.

 • (28) Unsworth EF et al., "Investigations of the use of clay minerals and Prussian blue in reducing the transfer of dietary radiocaesium to milk." Sci Total Environ. 1989 Sep;85:339-47.

 • (29) Voigt G "Chemical methods to reduce the radioactive contamination of animals and their products in agricultural ecosystems." Sci Total Environ. 1993 Sep 24;137:205-25.

 • (30) Ahman B "Effect of bentonite and ammonium-ferric(III)-hexacyanoferrate(II) on uptake and elimination of radiocaesium in reindeer." Journal of Environmental Radioactivity, 1996, 31, 2950.

 • (31) Mirna A. 1970 "Beeinflussung der radioaktiven Kontamination von Tieren durch Zufütterung von Tonmineralien."

 • (32) Haydel S. Et al., Broad-spectrum in vitro antibacterial activities of clay minerals against antibiotic-susceptible and antibiotic-resistant bacterial pathogens, Jounal of Antimicrobial Chemotherapy, (2008) 61 (2): 353-361.

 • (33) Morrison et al., Unearthing the Antibacterial Mechanism of Medicinal Clay: A Geochemical Approach to Combating Antibiotic Resistance, Scientific Reports, 08. Januar 2016.

 • (34) Adusumilli S et al., In vitro antibacterial activity and in vivo efficacy of hydrated clays on Mycobacterium ulcerans growth, BMC Complementary and Alternative Medicine, 2016 Jan 30;16:40.

 • (35) Behroozian et al., Kisameet Clay Exhibits Potent Antibacterial Activity against the ESKAPE Pathogens, American Society for Microbiology, 26 January 2016 mBio vol. 7 no. 1 e01842-15.

 • (36) Enzyme immobilization: Part 1. Modified bentonite as a new and efficient support for immobilization of Candida rugosa lipase, Applied Clay Science, Mrz 2009.

 • (37) Uehleke B., Heilerde bei funktionellen Magen-Darm-Erkrankungen, Erfahrungsheilkunde, 2014; 63(3): 141-145.

 • (38) Dadu R et al., Efficacy of the Natural Clay, Calcium Aluminosilicate Anti-Diarrheal, in Reducing Medullary Thyroid Cancer-Related Diarrhea and Its Effects on Quality of Life: A Pilot Study., Thyroid: Official Journal of the American Thyroid Association, 2015 Oct;25(10):1085-90.

 • (39) Mahmoudi M et al., Comparing the effects of Bentonite & Calendula on the improvement of infantile diaper dermatitis: A randomized controlled trial., The Indian Journal of Medical Research, 2015 Dec;142(6):742-6.

 • (40) Lamprecht M et al, Effects of zeolite supplementation on parameters of intestinal barrier integrity, inflammation, redoxbiology and performance in aerobically trained subjects, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 20 October 2015.

 • (41) Blaser M. "Antibiotic overuse: Stop the killing of beneficial bacteria. Nature. 2011 Aug 24;476(7361):393-4. doi: 10.1038/476393a.

 • (42) Tillisch K.et al.,"Consumption of Fermented Milk Product With Probiotic Modulates Brain Activity,Gastroenterology, Juni 2013.

 • (43) Health benefits of taking probiotics, The Havard Medical School, 2005.

 • (44) Probiotics may have some benefits for children, report says, Boston, 2010.

 • (45) Dong JY et al., "Effect of probiotic fermented milk on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials,The British Journal of Nutrition, Oktober 2013.

 • (46) Qixiao Zhai, Fengwei Tian, Jianxin Zhao, Hao Zhang, Arjan Narbad and Wei Chen. "Oral administration of probiotics inhibits heavy metal cadmium absorption by protecting intestinal barrier. Applied and Environmental Microbiology", 2016.

 • (47) Zocco MA et al, Efficacy of Lactobacillus GG in maintaining remission of ulcerative colitis., Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2006 Jun 1;23(11):1567-74.

 • (48) Losurdo G et al, The Interaction Between Celiac Disease and Intestinal Microbiota, Journal of Clinical Gastroenterology, 2016 Nov/Dec;50.

 • (49) Rokka S. et al., "In vitro growth inhibition of Helicobacter pylori by lactobacilli belonging to the Lactobacillus plantarum group" Lett Appl Microbiol.2006 Nov;43(5):508-13.

 • (50) Franceschi F et al., "Role of probiotics in patients with Helicobacter pylori infection" Helicobacter. 2007 Nov;12 Suppl 2:59-63.

 • (51) Blum AL et al., "Helicobacter pylori and probiotics" The Journal of Nutrition, 2007 Mar;137(3 Suppl 2):812S-8S.

 • (52) Shi et al, Beneficial Properties of Probiotics, Tropical Life Sciences Research, 2016 Aug; 27(2): 7390.

 • (53) American Heart Association "Daily doses of a new probiotic reduces `bad` and total cholesterol"November 05, 2012.

 • (54) Jones MLet al.,"Cholesterol lowering with bile salt hydrolase-active probiotic bacteria, mechanism of action, clinical evidence, and future direction for heart health applications." Expert Opin Biol Ther. 2013 Jan 28.

 • (55) Nur Arslan, "Obesity, fatty liver disease and intestinal microbiota.,World Journal of Gastroenterology, November 2014.

 • (56) Dr. Andrew Gewirtz et al., "Intestinal Epithelial Cell Toll-like Receptor 5 Regulates the Intestinal Microbiota to Prevent Low-Grade Inflammation and Metabolic Syndrome in Mice",Gastroenterology, August 2014.

 • (57) Dr. Jing Sun et al., "Effect of probiotics on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials,Hypertension, Juli 2014.

 • (58) Qin, J.et al.,"A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes",Nature490, 55-60 (04 October 2012).

 • (59) "Gut Bacteria Could Play Key Role in Development of Type 2 Diabetes" ScienceDaily, Sep. 26, 2012.

 • (60) Dr. Aleksandar D. Kostic et al., The Dynamics of the Human Infant Gut Microbiome in Development and in Progression toward Type 1 Diabetes.,Cell Host & Microbe, Februar 2015.

 • (61) Pedersen O et al.,Human gut microbes impact host serum metabolome and insulin sensitivity.Nature, 2016.

 • (62) Frank Hu et al., "Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis.,BMC Medicine, November 2014.

 • (63) Giloteaux L, Hanson MR et al. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome, 2016.

 • (64) Cornell University. "Chronic fatigue syndrome is in your gut, not your head." ScienceDaily, 27. Juni 2016.

 • (65) Miller G et al., "Pancreatic Cancer, Inflammation and Microbiome", Cancer, 2014.

 • (66) Weir TL, Sheflin AM et al., "Cancer-Promoting Effects of Microbial Dysbiosis", Current Oncololgy Reports, Oktober 2014.

 • (67) Amrita K. Cheema et al.Chemopreventive Metabolites Are Correlated with a Change in Intestinal Microbiota Measured in A-T Mice and Decreased Carcinogenesis.PLOS ONE, 2016.

 • (68) University of California - Los Angeles Health Sciences.Gut bacteria could help prevent cancer.ScienceDaily, 13 April 2016.

 • (69) Priv. Doz. Jiyoung Ahn et al., "Human Gut Microbiome and Risk of Colorectal Cancer,Journal of the National Cancer Institute, August 2013.

 • (70) Prof. Dirk Elewaut et al., "Commensal microbiota influence systemic autoimmune responses.,EMBO Journal, Januar 2015.

 • (71) Harvard Medical School. "Gut-residing bacteria trigger arthritis in genetically susceptible individuals." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 June 2010.

 • (72) J. U. Scher et al., "Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis.,eLife, November 2013.

 • (73) Clarke G et al.,The microbiome-gut-brain axis during early life regulates the hippocampal serotonergic system in a sex-dependent manner, Molecular Psychiatry 8, 666-673 (June 2013).

 • (74) American Society for Microbiology. (2016, May 6). "Probiotics mitigate stress in medical students at exam time."Medical News Today. Mai 2016.

 • (75) Julio Plaza-Diaz et al., "Effects of Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterium breve CNCM I-4035 and Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036 on Hepatic Steatosis in Zucker Rats.,PLoS ONE, Juli 2014.

 • (76) Jau-Yi Li, Benoit Chassaing, Roberto Pacifici et al. "Sex steroid deficiencyassociated bone loss is microbiota dependent and prevented by probiotics". Journal of Clinical Investigation, 2016.

 • (77) Emory Health Sciences. "Probiotics stop menopause-like bone loss in mice: Microbes and immune cells drive effects of hormone deprivation" ScienceDaily. ScienceDaily, 27 April 2016.

 • (78) Dr. Gregor Reid et al., "Randomized Open-Label Pilot Study of the Influence of Probiotics and the Gut Microbiome on Toxic Metal Levels in Tanzanian Pregnant Women and School Children " mBio, Oktober 2014.

 • (79) Dr M. Cristina Verdenelli et al., "Evaluation of antipathogenic activity and adherence properties of human Lactobacillus strains for vaginal formulations" Journal of Applied Microbiology, Februar 2014.

131 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page