top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kjo e bën më të lehtë për gratë të humbin peshë


Gratë që duan të ulin përgjithmonë peshën e tyre trupore duhet të marrin në konsideratë marrjen e probiotikëve. Bakteret e shëndetshme të zorrëve të llojit Lactobacillus rhamnosus mund të dyfishojnë humbjen e peshës dhe gjithashtu ta bëjnë më të lehtë ruajtjen e peshës trupore që është arritur tani. Sepse përbërja e florës së zorrëve të njerëzve mbipeshë është shumë e ndryshme nga ajo e njerëzve të dobët. Dhe sapo të keni florën e zorrëve të një personi të dobët, papritmas është e vështirë të fitoni peshë.


Flora e zorrëve mund t'ju bëjë të dobët - ose të shëndoshë

Prej kohësh dihet se përbërja e florës së zorrëve të njerëzve mbipeshë është shumë e ndryshme nga ajo e njerëzve me peshë normale.


Një rreth vicioz, sepse dieta jo vetëm që prek bakteret në zorrë, por bakteret në zorrë u hapin edhe oreksin për atë që u pëlqen më shumë. Tek njerëzit mbipeshë, kjo duket të jetë sheqer dhe yndyrë.


Prof. Angelo Tremblay dhe ekipi i tij në Universitetin e Laval në Kanada e shfrytëzuan këtë si një mundësi për të hetuar ndikimin e suplementeve dietike me probiotikë në humbjen e peshës (1).


Në studim morën pjesë 125 burra dhe gra mbipeshë. Subjektet e testit ndoqën një dietë për humbje peshe për dymbëdhjetë javë. Kjo u pasua nga një periudhë tjetër dymbëdhjetë javë gjatë së cilës pjesëmarrësve iu kërkua të ruanin peshën e tyre nëse ishte e mundur.


Gjysma e pjesëmarrësve në studim morën një suplement ushqimor me probiotikë të llojit Lactobacillus rhamnosus gjatë gjithë kohëzgjatjes së studimit.


Probiotikët rrisin humbjen e peshës

Gratë në grupin e probiotikëve humbën mesatarisht 4.4 kilogramë gjatë fazës së parë, por gratë në grupin e placebos humbën vetëm 2.6 kilogramë.


Në fazën e dytë, ato gra që morën preparatin placebo mundën të ruanin peshën e tyre. Në grupin e probiotikëve, megjithatë, gratë jo vetëm që arritën të ruanin peshën e tyre, por humbën edhe më shumë.


Në përgjithësi, humbja e peshës me ndihmën e probiotikëve ishte mesatarisht 5.2 kilogramë në fund të studimit - dy herë më shumë se me placebo.


Por si arritën probiotikët të nxisin humbjen e peshës në një mënyrë të tillë?


Probiotikët mbrojnë nga mbipesha

Probiotikët ju ndihmojnë të humbni peshë në disa mënyra:


  • Probiotikët parandalojnë që mikrobet dhe ndotësit të kalojnë nëpër muret e zorrëve dhe të shkaktojnë inflamacion në trup. Ndër të tjera, ky inflamacion mund të nxisë zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës dhe në këtë mënyrë obezitetin. Mund të lexoni më shumë për këtë këtu: Disbakteret - prishja e florës bakteriale dhe inflamacioni kronik parandalojnë humbjen e suksesshme të peshës

  • Prof. Tremblay dhe ekipi i tij zbuluan gjithashtu se marrja e një suplementi ushqimor probiotik mund të ulë numrin e baktereve të zorrëve që lidhen me obezitetin.

  • Proceset hormonale që kontrollojnë ndjenjën e urisë mund të rregullohen edhe nga bakteret e dobishme të zorrëve.


A e përmirësojnë probiotikët metabolizmin e yndyrës?

Studiuesit irlandezë gjetën një shpjegim tjetër të mundshëm për efektet e dobishme të probiotikëve në humbjen e peshës.


Dr. Susan Joyce dhe kolegët e saj në University College Cork zbuluan se një florë e shëndetshme e zorrëve rregullon ekuilibrin e acidit biliar (2). Kjo ul kolesterolin, zvogëlon inflamacionin dhe përmirëson tretjen e yndyrës. Sigurisht që të tre faktorët ndikojnë edhe në peshën trupore.


Si mund të shtoni Lactobacillus rhamnosus në florën tuaj të zorrëve (p.sh. me ndihmën e Combi Flora) shpjegohet këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve.

 

Burimet e artikullit:

  • So nehmen Frauen leichter ab (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Prof. Angelo Tremblay et al., "Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women.", British Journal of Nutrition, April 2014, ("Wirkung von Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724-Ergänzung auf Gewichtsverlust und Halten des Gewichts bei übergewichtigen Männern und Frauen")

  • (2) Dr. Susan Joyce et al., "Regulation of host weight gain and lipid metabolism by bacterial bile acid modification in the gut." Proceedings of the National Academy of Sciences, Mai 2014, ("Regulierung von Körpergewicht und Fettstoffwechsel durch bakterielle Gallensäurenmodifikation im Darm")

100 Ansichten0 Kommentare

Comentarios


bottom of page